Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 19:54 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tűzszüneti megállapodást írtak alá a Közép-afrikai Köztársaságban szembenálló felek Rómában
Az afrikai ország kormánya kormány, valamint a vele és egymással is szemben álló 14 fegyveres csoport küldöttei péntek óta tanácskoztak Rómában, a megállapodást végül a kabinet és tizenhárom csoport írta alá.

A béketárgyalások a találkozó résztvevőit vendégül látó Szent Egyed közösség és nemzetközi megfigyelők irányításával zajlottak.

A felek a megállapodásban elkötelezték magukat amellett, hogy a tűzszünet azonnal életbe lép a Közép-afrikai Köztársaság egész területén. Ez a közép-afrikai államban az első lépésnek számít a felek közötti megbékélés és az ország stabilizálása érdekében. A tűzszünet lehetővé teszi az országban a szabad közlekedés helyreállítását, és az ezt eddig akadályozó blokádok és torlaszok felszámolását - hangsúlyozta Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodás megszületését.

A korábbi francia gyarmatból 1958-ban önállóvá vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere folyamatosan instabil az etnikai feszültségek miatt. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek közé számít a világon. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború miatt 1,5 millió ember folyamatos élelmiszerhiányban szenved.

A londoni Legatum intézetnek a legnehezebb sorsú országokról készített tavalyi listája szerint a Közép-afrikai Köztársaság a "legreménytelenebb" hely a világon. Ezzel összefügg, hogy Ferenc pápa 2015 novemberében Banguiban nyitotta meg az akkor kezdődő irgalmasság szentéve első szent kapuját.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 19:23
Címkék: Közép-afrikai Köztársaságban, Szent Egyed, Közép-afrikai Köztársaság, Marco Impagliazzo, afrikai ország, megállapodást végül,
Kommentek
Emberségesebb és békés világot sürgetett Ferenc pápa karácsonyi beszédében
közötti feszültségek közepette. A pápa békét sürgetett Jeruzsálem városa és az egész Szentföld számára: a párbeszéd újraindítását szorgalmazta, hogy tárgyalásos úton eljussanak a nemzetközileg elismert kétállami megoldáshoz.

Ferenc pápa békét kért Szíriának, hogy etnikai és vallási különbségek nélkül újjáépítsék a társadalmat. Imádkozott azért is, hogy béke legyen Irakban és Jemenben, valamint az afrikai kontinens országaiban, így Dél-Szudánban, Szomáliában, Burundiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Nigériában. Imádkozott, hogy csökkenjen a feszültség a Koreai-félszigeten, Venezuelában, és legyen béke a súlyos humanitárius helyzetben levő Ukrajnában.

A pápa kijelentette, a gyermek Jézust látja a szegénységben élő gyerekekben, akiknek munkanélküli szülei nem tudnak biztonságos és békés jövőt biztosítani számukra. A gyermek Jézust látjuk a hazájukat elhagyni kényszerülő gyerekekben, akik gyakran egyedül embertelen körülmények között utaznak, az
velemenyezd, 2017. december 25. hétfő, 13:42
Orban Viktor miniszterelnök urnak viszket a tenyere ?
Kedves Deco#5

Elkerülte figyelmedet az ironia a levelemböl. Az viszont nagyon szellemes es talälo, hogy Taiföldön a KIRÄLYNAK NINCS HATALMA CSAK CIME, VIKTORNÄL PONT FORDITVA.
Viszont ugy gondolom, hogy nem kilöni kell a politikusokat, hanem nevetsegesse kell öket tenni, ez csak humorral es ironiäval lehetseges !
Ätfogalmazom elözö levelem: ne panaszkodjunk, itt azert jobb a helyzet, mint a Közep Afrikai Köztärsasägban nehäny evtizeddel ezelött, amikoris Bokassa megette a politikai ellenfeleit , Magyarorszägon tilos a kannibalizmus :-))))))
bfabio, 2017. április 18. kedd, 12:30
Uniós katonai missziók munkáját irányító brüsszeli központ létrehozásáról döntött az EU
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülést követően arról tájékoztatott, hogy a védelmi és külügyminiszterekkel folytatott tanácskozáson megerősítették az unió egyik legjelentősebb és legeredményesebb katonai tevékenységét jelentő, Európa biztonságát is szolgáló képzési missziók munkáját a brüsszeli központ létrehozásáról szóló döntéssel.

A központ a Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Szomália területén tevékenykedő missziók munkáját irányítja, amelyek tanácsadói és képzési feladatokat látnak el, elsősorban önvédelemre felkészítve a katonaságot és a civil lakosságot. Az új központ 30 fős személyzettel, az EU jelenlegi, közös katonai struktúrája szerint kezdi meg munkáját - tette hozzá.

A főképviselő elmondta, a miniszterek a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren folyó Sophia uniós haditengerészeti műveletben, valamint az Afrika szarvának nevezett területen tevékenykedő Atalanta
velemenyezd, 2017. március 06. hétfő, 19:13
A Sal sziget.
Sal egy sziget a Zöld-foki Köztársaságban. Az északi, Barlavento szigetcsoport része. Legközelebbi szomszédja a Boa Vista sziget mintegy 50 km-re délre. A sziget egyetlen közigazgatási körzetet alkot, a Sal önkormányzatot. Nevét a Pedra de Lume falunál található sóbányáról kapta. A vulkanikus eredetű Sal, a maga 216 km2 területével az ország egyik legkisebb lakott szigete, a szigetcsoport északkeleti szélén. Sal a szigetcsoport legrégibb tagja, melyet egy vulkán hozott létra kb. 50 millió évvel ezelőtt. Északi részét sziklák borítják, míg délen fehér homokos strandok, dűnék és elhagyott sóbányák találhatók. Pedra de Lume egy lenyűgöző tökéletes kör alakú kaldera, mely ma már turisztikai cél. A nagyrészt sík sziget a föld egyik legszárazabb helye, egy évben 350 a napsütéses napok száma, és állandó, erős északkeleti szél fúj. Az "esős évszak" augusztustól október közepéig tart, bár a csapadék mindig alacsony. A sziget 1460 december 3-án fedezte fel Antonio da Noli és Llanának nevezte el. Korai lakosai
schuro, 2017. február 26. vasárnap, 21:34
Freedom House: jelenleg a populisták és az autokraták jelentik a legnagyobb veszélyt a demokráciára
országok vitték a pálmát, amelyek megszerezték a maximálisan elérhető 100 pontot. Magyarország a rangsor 52. helyén 76 pontjával. A szabadnak ítélt Magyarországon három ponttal romlott a helyzet a korábbi értékeléshez képest.

A részben szabadnak minősített Törökországban volt a legnagyobb a visszaesés az előző év adataihoz képest (-15 pont), ezt követi a nem szabad Dél-Szudán (-10 pont) és szintén nem szabad Líbia (-7 pont).

Az elmúlt 10 évet figyelembe véve a nem szabad Közép-Afrikai Köztársaságban volt a legjelentősebb a visszaesés (-30 pont), ezt követi Törökország (-28 pont) és a nem szabad Gambia (-28 pont).

A jelentés szerint az elmúlt évek csökkenései nagyrészt az autokráciák vagy a diktatúrák romlásának voltak betudhatóak, tavaly viszont elsősorban az index által szabadnak minősített, működő demokráciákban volt tapasztalható jelentős visszaesés.

Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, az olasz kormány összeomlása a
velemenyezd, 2017. február 01. szerda, 14:22
Megkezdődött Joseph Kony egyik alvezérének pere a Nemzetközi Büntetőbíróságon
A tárgyaláson az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű gerillacsoport egykori alvezére tagadta az ellene hozott felhozott vádakat.

A brutális támadásairól hírhedt, Joseph Kony vezette milícia egykori alvezérét hetven bűncselekmény, köztük gyilkosságok és nemi erőszak elkövetésével vádolják.

"Isten nevében tagadom a vádak mindegyikét" - mondta Ongwen a bíróság előtt.

A volt hadúr 2015-ben feladta magát a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó amerikai erőknek, később onnan szállították át Hágába.

A vád képviselője szerint enyhítő körülményként vehetik figyelembe, hogy Ongwent 1990-ben, 14 éves korában elrabolta az LRA, amikor iskolába igyekezett. A fiút erőszakkal sorozták be katonának, ám gyorsan felkapaszkodott a ranglétrán.

Az Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át rettegésben tartó LRA tagjai hírhedt kegyetlenséggel bánnak ellenfeleikkel, például büntetésként levágják az elfogottak végtagjait, fiatal
velemenyezd, 2016. december 06. kedd, 15:32
A kubai rumba, a kínai szoláris naptár és a belga sör is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listáj
afrikai és a karibi Antillák kultúráját valamint a spanyol flamencót. A társadalom peremére került közösségek szimbóluma, amelyet a városok és falvak szegénynegyedeiben táncolnak. Mozgáselemei, gesztusai, zenéje az ellenállás, az önbecsülés kifejeződése - olvasható a döntésről szóló indoklásban az UNESCO honlapján.

Az Addisz-Abebában tartózkodó kubai küldöttség közölte, hogy a rumba felvételét az UNESCO-listára a pénteken 90 éves korában elhunyt Fidel Castro emlékének szenteli.

A Dominikai Köztársaságban "a nemzeti identitás integráns része" a merengue, a zenének és a táncnak saját nemzeti napja van 2005 óta a karibi államban.

A 12 ázsiai államban - Afganisztán, Azerbajdzsán, India, Irán, Irak, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Törökország által március 21-én ünnepelt újév (Novruz, Navruz, Nevruz, Nauryz) egy két héten át tartó ünnepségsorozat hagyományos ételek főzésével, családlátogatósokkal, régi rituálék felidézésével, amelyek békességre
velemenyezd, 2016. november 30. szerda, 17:45
Képek, videók
A köztársasághoz 01.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:04
A köztársasághoz 02.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:03
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
megállapodás.jpg
agica2004
2014. január 11. szombat, 15:54
megállapodás.jpg
tinka1951
2013. március 06. szerda, 08:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.