Regisztráció  Belépés
2018. május 25. péntek | 21. hét | 145. nap | 14:40 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
x
Osváth Ilona [Ilike]

1478: A fekete retek valóban gyógyszerként használható.Kifúrjuk mint a karalábét ,az alját kötőtűvel kiszurkáljuk és a kikapart részt mézzel összekavarva visszatöltjük.Egy pohárra tesszük és a leolvadó mézes levet bármilyen légúti betegnek adhatjuk naponta 2-3 kanállal.
Melegen ajánlom kedves Mindnyájatoknak.
#1480
2008. december 10. 18:51
Előzmény Lengyel Sándorné [Lenke / - ... 2008. december 9. 14:13
Válaszolj!





Pálmai (Pungorné) Edit [Ditk...

1472: Igy most már ismerem,a férjem mindig kerékrépaként emlegette,az édesanyja rendszeresen használta.Az idén kísérletképpen nálunk is termelt,de csak pár darab lett belőle,amit a fekete retekkel együtt fogyaszt hentesárú mellé.
#1479
2008. december 9. 16:00
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 9. 13:22
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

A fekete retket eszem,kicsikre nőttek most a kertbe, de lereszelem.
Hetes kúrát tartok, minden nap eszem retket, nálam bevált az epecsatornát tisztítja.Sokat nem jó belőle enni. Kipróbáltam a gyógynövény boltba vásárolt fekete retek kapszulát is.
#1478
2008. december 9. 14:13
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

1474: Akkor a figyelmedbe ajánlom ezt:
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/tarlorepa.html
Illata, íze retekre emlékeztet. Egyébként mi szeretjük ilyenkor a fekete retket is, ami közeli rokona.
http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Fekete_retek ?id=70
#1477
2008. december 9. 14:01
Előzmény Lengyel Sándorné [Lenke / - ... 2008. december 9. 13:33
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

1475: Ezt én is szoktam készíteni,karajból is, igaz az egy kicsit szárazabb hus.
#1476
2008. december 9. 13:53
Előzmény Villám Zsuzsanna 2008. december 9. 13:43
Válaszolj!





Villám Zsuzsanna

Sertés szelet sörmártásban
800 gr sertéscomb/4-5 szelet/
1 dl olaj
liszt ,só,bors,
2,5 dl sör
petrezselyem vagy snidling
A húst megmossuk,szárazra töröljük,kissé meglapogatjuk a kés nyelével és beleforgatjuk lisztbe,majd a forróra hevített olajban mindkét oldalán pirosra sütjük.
Meghintjük sóval,borssal,aláöntjük a sört,lefedjük és mérsékelt tűzön/kb.30 perc/puhára pároljuk.
Időnként rázogassuk meg a lábast,keverni nem szabad.
Ha ahús puha,előmelegített tálra rendezzük meglocsoljuk a visszamaradt mártással,meghintjük apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel és forrón tálaljuk.Burgonyapüré illik hozzá.
#1475
2008. december 9. 13:43
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

1472: Ezt én kipróbálom, jövőre szerzek magot és vetek. Én nem eszem a káposztát,sem uborkát, paprikát..., lehet, hogy bevállik ez nekem.
#1474
2008. december 9. 13:33
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 9. 13:22
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

Onnan jutott eszembe, hogy ez volt a mai ebédünk: füstölt bürkés, enyhén paradicsomos répafőzelék.
Felteszek néhány, ehető darabokra vágott füstölt s.bőrkét egy fazékban főni. Kis idő múlva hozzáteszem a két maréknyi répát, két evőkanélnyi sűrített paradicsomot, vagy egy félliteres üveg eltett paradicsomot, néhány babérlevelet, egy csípős paprikát. Só nem kell. Fedő alatt puhára főzöm, majd készítek kevés vöröshagymás, paprikás rántást, és berántom. Nem kell túl sűrűnek lennie.
Ízlés szerint tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Jó étvágyat!
#1473
2008. december 9. 13:31
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

Alapanyag az ún. tarlórépa, melyet aratás után vetnek el (a magja olyan mint a repcéé), kb. három hónap alatt fejlődik ki szép gömbölyűre, néha akár gyermekfej nagyságúra is.
Ezt a kerekrépát meghámozzák, legyalulják, mint a tököt és savanyítják, mint a káposztát. Csaknem ugyanazok az ételek készíthetők is belőle. És nagyon finom!
Krestem fotót... Rábukkantam valamire, amihez már nem is kell semmit hozzáfűznöm. Van recipe is!
http://www1.zalamedia.hu/archiv/a080115.html
#1472
2008. december 9. 13:22
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1469: Ha nem savanyúságra gondolsz,akkor én sem ismerem,még hallomásból sem.
#1471
2008. december 9. 13:19
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 9. 12:59
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

1469: Én sem ismerem!
#1470
2008. december 9. 13:05
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 9. 12:59
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

Azok kedvéért, akik nem ismerik (én is csak úgy 35 éve!), részletes leírást adok! De még várok répaismerőket és nem ismerőket.
#1469
2008. december 9. 12:59
Válaszolj!





Szabóné Gita

Klári!
Mi az a savanyú répa?
#1468
2008. december 9. 12:07
Válaszolj!





Györffy Miklós Ákos

1463: Nálunk is ez volt tegnap,még ma is van belőle.
#1467
2008. december 9. 11:48
Előzmény Lővinger Ferencné [Kati] 2008. december 9. 10:40
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

Vendégségben ettem először hortobágyi palacsintát zöldborsó pörkölttel.Ngyon finom együtt.Érdemes kipróbálni.Azóta a borsópököltet húsok mellé is készítem.A külömbség csak annyi a többi pörkölt elkészítével szemben,hogy elég sok fekete borsot kell beletenni.Persze ez izlés kérdése.
#1466
2008. december 9. 11:42
Válaszolj!





Pálmai (Pungorné) Edit [Ditk...

1464: Én nem ismerem,de szivesen veszem,ha közkinccsé teszed.
#1465
2008. december 9. 10:55
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 9. 10:54
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

Ismeritek-e a savanyú répát?
#1464
2008. december 9. 10:54
Válaszolj!





Lővinger Ferencné [Kati]

Ma rizsehús az ebéd ,erre is jó lehet a comb
#1463
2008. december 9. 10:40
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz:
40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell
1 közepes hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2+2 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
15 dkg liszt
3 tojás
4 dl tej
3+1 dl tejföl
2 szál petrezselyem (ezt én nem szoktam )
Előkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, elnegyedeljük.
Elkészítés: A hagymát 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (25-30 perc). Közben a palacsintákhoz simára keverjük a lisztet a tojásokkal és 1 csipet sóval, apránként hozzáadjuk a tejet, végül a maradék 2 evőkanál olajat, lefedjük, és fél órát pihentetjük. A masszából 12 palacsintát sütünk, tányérral/fedővel letakarva melegen tartjuk. Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat). A masszával megkenjük a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk őket. Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással, és a sütőben átforrósítjuk (10 perc). Meglocsoljuk a palacsinták tetejét a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.
#1462
2008. december 7. 18:39
Válaszolj!





- - [-]

1456: Hát még ha húsos palacsintát csinálsz belőle milyen finom.Mi is szoktuk azt csinálni,hogy a pörköltöt palacsintába töltjük,rákenjük bőségesen ,majd az ekként megkent palacsintát-mint a kakaós csigát - panírozás nélkül összetekerjük,tepsiben egymás mellé rakjuk és meg pirítjuk kicsit,fenséges próbáljátok ki.
Na és persze mi is eltesszük a maradék pörköltöt a fagyasztóba későbbi felhasználásra.
#1461
2008. december 7. 18:23
Előzmény Lővinger Ferencné [Kati] 2008. december 7. 10:04
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Görög saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- feta sajt 40dkg
- uborka 40dkg
- paradicsom 40dkg
- paprika 10dkg
- lilahagyma 10dkg
- olívabogyó 10dkg
- olívaolaj 2dl
- bazsalikom 2szál
- só
Elkészítés:
Az uborkát megtisztítjuk, és a paprikával, paradicsommal együtt felkockázzuk. A lilahagymát felszeleteljük, és egy tálba összekeverjük a többi zöldséggel. Hozzáadjuk az olívabogyót, olívaolajat, csipet sót és bazsalikomot, majd az egészet óvatosan átforgatjuk. Egy tányérra halmozzuk, a tetejére feta sajtot teszünk. (kockázva, egészben vagy morzsolva)
#1460
2008. december 7. 17:54
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1456: Igen ez tetszik.
Amit Gábor ajánlasz, az túlságosan bonyolult,és macerás.De köszönöm az ötletet.
#1459
2008. december 7. 10:36
Előzmény Lővinger Ferencné [Kati] 2008. december 7. 10:04
Válaszolj!





korzistka gavrila /gabor/ [g...

Ha pedig maradt meg a masszabol, rea se rancs, tegyel bele egy tojast, egy kanal lisztet, prezlit, es gyurjad meg, majd susd ki fasirtnak, mert el dobod magad olyan fincsi izeket kapsz
#1458
2008. december 7. 10:12
Válaszolj!





korzistka gavrila /gabor/ [g...

Na most legy ugyes konyha tunder, es foleg gyors, vegyel ket kisseb, vagy egy nagyobb hagymat dinszteljed meg keves olajba, keshyegynyi piros paprika es pici viz, ha vona othon 20 deka daralt husi ,az jo volna mert bele tenned a hagymara es tiz percig dinszteled, le veszed es egy vajlingba teszed az egeszet, a szalonnat pici kocka kra vagos, 5-8 dekanyit, es bele a vajlingba, a gombat, kolbaszt ,csulkot ugyanugy aprora es a vajlingba, jol megreszeled sajtal, sozod ,borsozod, egy kis fokhanyma gerezdet is bele nyomsz, keverd el jol, kloffold ki a husokat, fuszerezzed ,so,bors, komeny, pont ugy mint a toltott kaposztat be toltod, fa fogpiszkaloval megtuzod, majd kovetkezik a lisztbe martas, tojas, prezli, ezt meg lehet ismetelni hogy vastag bundat kapjunk, es bele a bo forro olajba, ki szeded itatos pappira, majd gyonyoruen porcelan talra teszed, fel citrom szeletkekkel, keves reszelt sajtal, es egeszen aprora vagott zold petrezsejem levellel is megszorod, de hogy el ne feletsem a masszaba tehetsz egy jo csipetnyi zold petrezsejmet is, emeli az iz hatast, Talalaskor gyonyoru hatast erunk el,nem beszelve az izekrol, a garniturat read hagyom, mindenki izlese szerint szerkessze meg, jo etvagyat, a magas nivoju talalashoz
#1457
2008. december 7. 10:05
Válaszolj!





Lővinger Ferencné [Kati]

Sertéscomból csinálhatsz pörköltet is. egy részét lefagyasztod (a kész pörköltet) mert én egyszerre soknak tartom. Pörköltből készíthetsz húsos káposztát, vagy darált pörkölt hússal töltött krumplis tészta gombócot, ami tejfölös szafttal leöntve nagyon kiadós és finom
#1456
2008. december 7. 10:04
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1454: Na elmondom mi van itthon.Szalonna(kolozsvári),trapista sajt,paprikás kolbász,sonka nincs,de van füstölt csülök ami a sárgaborsóban főlt meg.
#1455
2008. december 7. 09:50
Előzmény korzistka gavrila /gabor/ [g... 2008. december 7. 09:39
Válaszolj!





korzistka gavrila /gabor/ [g...

Ha az egeszet meg csinalod, az sem baj, mert olyan finom ,hogy meg ejjel is le tamadod
#1454
2008. december 7. 09:39
Válaszolj!





korzistka gavrila /gabor/ [g...

Gyorsan hatarozzal!!!!
#1453
2008. december 7. 09:38
Válaszolj!





korzistka gavrila /gabor/ [g...

Nan othon ,fustolt szalonna, kolvasz,sonka?????, gomba,az sem baj ha konzervelt, sajt???
#1452
2008. december 7. 09:37
Válaszolj!







Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]

1496: Évikém drága én mindig úgy sütöm a hurkát és a kolbászt is,
hogy mielőtt berakom sülni langyos vizzel jól leöblítem, igy a bőre
enged egy kicsit. A tetejére kevés olajat öntök a hurkának és bete-
szem a sütőbe, igy nem durran ki. A kolbászra pedig zsirt teszek a
mosdatás után, mert annak a zsírját nagyon szeretjük zsíroskenyérre.
Próbáld ki biztosan sikerül.
#1509
2008. december 11. 21:43
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 17:48
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

"Mézes krémes sütemény
Igazi karácsonyi finomság.
Hozzávalók:
a tésztához: 5 dkg RAMA margarin
40 dkg liszt
1 kávésk. szódabikarbóna
15 dkg cukor
2 db tojás
2 evők. méz.
a krémhez: 20 dkg RAMA margarin
20 dkg cukor
1 db citrom lereszelt héja és kipréselt leve
3 evők. búzadara
3 dl tej
egy kevés baracklekvár
A margarint, a tojást, a cukrot és a mézet összekeverjük és gőz fölött felfőzzük. Amikor langyosra hűlt, a liszttel, a szódabikarbónával összegyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk és sütőlapon vagy a tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként megsütjük (180 °C, laponként kb. 15 perc). Másnap töltjük.
A krémhez a tejből a búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom levével és lereszelt héjával kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejbegrízt. A lapot először baracklekvárral vékonyan megkenjük, majd a krémmel megtöltjük a tortalapokat. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
#1508
2008. december 11. 19:33
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

1504: Apró mézes süteményre gondolsz? Ha igen, holnapra megkeresem a receptet. Kis figurákat szoktam kiszúrni, letakarva másnap fogyasztható.
#1507
2008. december 11. 19:31
Előzmény Gocsál Istvánné Kati [Kati n... 2008. december 11. 19:13
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

1504:
Karácsonyi mézes
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg sima liszt
16 dkg porcukor
6 dkg sütéshez való sütőmargarin (nálunk Smetol nevűt használok)
2 egész tojás
2 nagy evőkanál méz
fahéj, szegfűszeg, ánizs - minden őrölve és annyi, hogy jó illatos
legyen a tészta
1 kávéskanál szódabikarbóna
Cukormázhoz:12,5 dkg sokszor átszitált porcukor (vagy
speciális púdercukor)
egy tojás fehérje
pár csepp citromlé
egy csipet kukorica keményítő
Elkészítése: A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, egy órát pihentetjük, szétsodorjuk, formával kivágjuk.
Kikent tepsiben tojással megkenve hirtelen rózsaszínűre sütjük. A sütésnél vigyázni kell, mert gyorsan sül.
Díszíteni lehet még sütés előtt hámozott mandulával, dióval, vagy sütés után, ha kihűlt cukormázzal bekenve vagy díszítve.
A cukormázhoz a porcukrot a tojásfehérjével jól kikeverjük, de jó, ha teszünk bele pár csepp citromlevet, hogy fényes legyen, és egy csipet kukoricakeményítőt, hogy tapadjon. Ha nagyobb tojást használunk, bátran adjunk hozzá a cukorból, és addig keverjük, míg szép fényes fehér nem lesz, és a csík, amit húzunk benne, látható marad, nem folyik össze. Papírból készült tölcsérkével vagy mikrotén zacskóval visszük fel a díszítést a mézesekre. Gyerekek imádnak vele dolgozni.
#1506
2008. december 11. 19:31
Előzmény Gocsál Istvánné Kati [Kati n... 2008. december 11. 19:13
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

Mindannyiotoknak a segitségért szivecske ,szivecske ,szivecske
#1505
2008. december 11. 19:13
Válaszolj!





Gocsál Istvánné Kati [Kati n...

Lányok,kérek finom mézes receptet.Én már többet is kipróbáltam,de biztosan velem van a baj,valamit rosszul csinálok,mert mindíg kemény marad.2 hét alatt sem puhul meg.Mit ronthatok el?
#1504
2008. december 11. 19:13
Válaszolj!





Lengyel Sándorné [Lenke / - ...

1496: Évus, úgy sütöd mint a gázsütőbe, itt alsó-felső lángon, megszurkálod,ha kidurran úgy is finom lepirúlva.
#1503
2008. december 11. 19:10
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 17:48
Válaszolj!





Kovács Istvánné/Könyves Vera/

1496: Évike csak akkor nem durran ki, ha bő zsírban sütöd, az meg nem az igazi, meg nem is egészséges. Az a jó, ha le pirul ami kifolyik a bőréből. Olyan jó ízűen beszéltek róla, hogy holnap veszek a piacon.
#1502
2008. december 11. 19:05
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 17:48
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

1499: Dehogy sütöm serpenyőben! Hogy még szemközt is köpjön? Legfeljebb kolbászt szoktam, az viszont sosem durran ki., és valóban ajánlatos vékony tűvel megszúrkálni.
#1501
2008. december 11. 18:41
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 18:15
Válaszolj!





Osváth Ilona [Ilike]

1496:Évus drága ,ahhoz ,hogy ne durranjon ki én sütés előtt leveszem a bőrét,úgy sütöm meg s a férjem kedvébe járva még egy jó marék tepertyűt is teszek közé.Így nem kell drukkolnom . Próbáld ki,biztosan fog ízleni.A véres az békésebb természetű,nem szokott problémát okozni.
#1500
2008. december 11. 18:36
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 17:48
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1497: Hát akkor hogyan, fenn a gázon serpenyőben?
#1499
2008. december 11. 18:15
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 11. 17:54
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

1497: Nekem is változó. De ez nálunk legföljebb esztétikai gond lehetne. Mert jó ropogósra sül ami kidurran. Senki nem haragszik érte.
#1498
2008. december 11. 17:58
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 11. 17:54
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

1496: Ez, tudod, lutri! Legalább is nálam. Hol kidurran, hol nem. De ha megszurkálom, akkor biztos! Nálunk ez nem gond, mert a férjem pont azt szereti, ami ,,kiborul", ahogy mondani szokta!
Villanysütőben még nem sütöttem.
#1497
2008. december 11. 17:54
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 17:48
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

Annyit beszélünk a disznótorról,hogy vettem véres,májas hurkát.Na most én nem tudom úgy megsütni,hogy ki de durranjon.Hiába mosom meg meleg vizben,és megszúrkálom.Mondjátok el Ti hogy sütitek,de azt is,hogy villanytüzhelyben hogyan.Előre is köszönöm.
#1496
2008. december 11. 17:48
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

1494: Köszönöm szépen! Egyszer ettem, nagyon ízlett, de aki készítette már nem él. Nagyon jót tesz a pálinkától kissé megterhelt gyomornak.
#1495
2008. december 11. 16:46
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 11. 16:03
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Savanyú máj
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj
50 dkg sertéscomb
2 kg hagyma
zsír
2 db babérlevél
pirospaprika

cukor
ecet
Elkészítés: A húst felkockázzuk, és kb. 25 dkg zsíron fedő alatt pároljuk, só nélkül. A májat is felkockázzuk, félretesszük. A hagymát karikára vagdaljuk, és annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe tegyük bele a babérlevelet, majd ha a hagyma megpuhult, sóval, cukorral és ecettel ízesítsük. Ez idő alatt a hús is megpuhult, most tesszük rá a felkockázott májat, meghintjük pirospaprikával, és csak annyi ideig főzzük, hogy a máj megpuhuljon. Ha kész, ráöntjük a hagymás levet, összeforraljuk, és csak tálaláskor sózzuk, mert a máj egyébként megkeményedik. Köretnek mi kenyeret eszünk hozzá.
#1494
2008. december 11. 16:03
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

1492: Ez engem is érdekel! Alföldi vagyok, mégsem ismerem... De hát nagy az az Alföld!
#1493
2008. december 11. 15:51
Előzmény Kertesi Lászlóné Boldog Ildi... 2008. december 11. 15:36
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Valamelyikőtök említette a savanyú májat. Alföldi disznótoros étel. Ha leírná a receptjét az illető, jó lenne.
#1492
2008. december 11. 15:36
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

1490: Ilyen kincshez ritkán jut hozzá az ember lánya!
Én, több mint valószínű pörköltet készítenék belőle dödöllével. Nálunk arra lenne fogadókészség a családban.
Ha ebben nincs sok fantázia, innen okosodnék:
http://www.szegedlive.hu/receptek/oz_23.php
#1491
2008. december 11. 11:56
Előzmény Betesné Blanka [Blanka] 2008. december 11. 11:45
Válaszolj!





Betesné Blanka [Blanka]

Kaptam ajándék ba kb. 1,5 kg őz lapockát. Kinek van valami jó receptje, hogy hogyan készítsem el?
#1490
2008. december 11. 11:45
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

1488: Én ezt még meg szoktam bolondítani szalonnabőrrel, füstölthús levével. És teszek bele babérlevelet is.
#1489
2008. december 11. 11:06
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 11. 10:26
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1484: Ezt én székely káposztának ismerem.Pontosabban rendesen elkészítjük a pörköltet,amikor a levét kiengedte beletesszük a káposztát és azzal főzzük tovább.
#1488
2008. december 11. 10:26
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 11. 09:24
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1484: Én úgy ismerem a toros káposztát,hogy feltesszük a káposztát a húdarabokkal főni,majd ha megpuhult, egy apróravágott hagymás, hajszálvékony kicsit paprikás rántással berántjuk.
#1487
2008. december 11. 10:24
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 11. 09:24
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1485: Én mindig egy kicsit előfőzöm a rizst.Nem kell?megpuhul rendesen? A töltelékbe bele szoktam darálni kis zsirosabb füstölt húst is.
#1486
2008. december 11. 10:20
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 11. 09:28
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Erdélyi töltött káposzta
Hozzávalók:
3-4 fej savanyú káposzta
1/2 kg vágott savanyú káposzta
1 kg sertés darált hús
20 dkg rizs
1 fej hagyma
só, bors, nagyon kevés pirospaprika
csombor, kapor
füstölt karaj vagy tarja, esetleg császárhús
Elkészítés:
A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, hozzáadjuk a rizst és kevés ideig pirítjuk.Amikor készen van hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk, de csak diszkréten, nem fontos, hogy piros legyen. Ezután a fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket és ebbe töltjük a húst, lazán, mert a rizs megdagad. A fazék aljára hulladék leveleket tehetünk, a vágott káposztát ketté osztjuk, felét az aljára tesszük és elrendezzük a töltelékeket. A tetejére tehetjük a füstölt húst, bőven megszórjuk a tetejét csomborral és kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen teletöltjük vízzel, kb 2 óra alatt készre főzzük.
#1485
2008. december 11. 09:28
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Toros káposzta
Hozzávalók: disznóhús, savanyú apró káposzta, zsír, paprika, só, bors.
A húst hagymás, paprikás zsírban feltesszük, sózzuk. Amikor megpuhult, hozzátesszük az apró káposztát, amivel együtt tovább főzzük. Tálaláskor borsozzuk.
#1484
2008. december 11. 09:24
Válaszolj!





Villám Zsuzsanna

Boszorkánypogácsa
Hozzávalók:
250 gr vaj vagy margarin
250 gr cukor
0,5 db citrom
4 db tojás
80-100gr dió
kevés liszt
pikáns dzsem
A vajat a cukorral, a citrom átszűrt levével és reszelt héjával,valamint 4 tojássárgával habosra kikeverjük és csak annyi lisztet adunk hozzá,hogy ne ragadjon a massza a kezünkre.Diónyi nagyságú golyócskákat formálunk belőle,tojásfehérjébe és durvára vágott dióba hempergetjük,megvajazott,lisztezett tepsibe tesszük és a golyók tetejét ujjunk hegyével kissé benyomkodjuk.
Előmelegített sütőben gyenge/140-150 fokon/tűznél szép világosra sütjük.Még melegen kevéske darabos gyümölcsdzsemet teszünk a kis kráterekbe/meggy,eper,sárgabarack/.Különleges,finom
#1483
2008. december 10. 20:02
Válaszolj!





Villám Zsuzsanna

Egyszerű teasütemény
Hozzávalók:
150 gr cukor
150 gr vaj vagy margarin
2 db tojás
300gr liszt
1 csom sütőpor/20 gr/

A cukrot a vajjal és a tojássárgákkal habosra kikeverjük,hozzáadjuk a lisztet,a sütőport,csipetnyi sót,alaposan összedolgozzuk.
Végül hozzákeverjük a kemény habbá felvert tojásfehérjéket.
A tésztát nyomózsákba töltjük.A kivajazott ,lisztezett tepsire rózsákat vagy más tetszés szerinti alakzatokat nyomunk és előmelegített sütőben,gyenge tűznél /150-160 fokon/ szép sárgára sütjük.
Megjegyzés:gazdagíthatjuk reszelt citrom héjjal,néhány dkg darált dióval, mogyoróval vagy mandulával is.Sokáig friss marad.
#1482
2008. december 10. 19:50
Válaszolj!




Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Sós rudacska (régi családi recept, nálunk szinte nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna)
60 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy zsír
3 dkg élesztőtejben megfuttatva
Jó keményre összegyúrni, 4 cipóba osztani, kinyújtani kb 1/2 cm-re. Rádlival (derelyemetélő) kb 10 cm hosszú, félujjnyi csikokra vágni. vajazott, lisztezett tepsibe tenni, tojással megkenni és sózni, köménymaggal megszórni. Pirosra sütni. Hetekig eláll.
#1540
2008. december 17. 07:34
Válaszolj!





Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]

1538: Próbáljátok ki mákkal is nagyon finom. Én mindkét verziót5 szoktam sütni.
#1539
2008. december 17. 00:50
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 16. 21:53
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

1532: Én nem nagy különbvséget látok a zserbóváltozatok között... Inkább a csokibevonatokban van eltérés. De amit a barna szekrényről mondtál, az nagyon tetszett!
Puszi a lányodnak! :*
#1538
2008. december 16. 21:53
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 15. 17:15
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

Köszönöm,mindannyiotoknak! Ebből már lesz egy szuper zserbó!
#1537
2008. december 16. 19:55
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

1529: Hát, akkor lehet válogatni. Kellemes sütögetést!
#1536
2008. december 16. 19:44
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 15. 17:01
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Egy másik változat .
Zserbó
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
60 dkg darált dió
33 dkg porcukor
1 dl rum
1 l sűrű sárgabarcklekvár
a mázhoz:
20 dkg étcsokoládé
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 dl víz
#1535
2008. december 16. 12:05
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

1529: Az én zserbóm egy kicsit más:
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
1/4 kg margarin
1 tosás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
4 e.k. porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 dl tejföl
1 dkg élesztő
összegyúrva és 4 cipóba osztva.
A töltelékbe reszelek egy kis citromhéjat.
A tetejére egy tábla (10 dkg) bevonócsokit gőz fölött fölolvasztok, belekeverek 1 evőkanál étolajat és a még meleg tésztára simítom.
#1534
2008. december 16. 10:34
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 15. 17:01
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Nagyi mézes-krémese
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
10 dkg cukor
5 dkg margarin
2 evőkanál méz
40 dkg liszt
1 kiskanál szódabikarbóna
A krémhez:
5 dl tej
púpos evőkanál liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojássárgája
A mázhoz:
1 egész citrom leve
2 tojás fehérje
25 dkg porcukor
Elkészítés: A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, és hat egyenlő részre osztom. Egyenként kinyújtom, majd szép halványbarnára sütöm. A lisztet a tejjel sűrű pépé főzőm. Amikor kihűlt, a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverem. A lapokat hűlés után megkenem a krémmel, majd 5-6 napra lefóliázva hűvös helyre teszem, hogy a mézes lap megpuhuljon és az ízek összeérjenek. A pihenő idő letelte után, gőz felett a két tojás fehérjét a cukorral és a citrom levével sűrű habbá verem. Amint készen van a máz, azonnal a mézes-krémes tetejére simítom, és száradásig pihentetem.
#1533
2008. december 16. 10:02
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

1531: Mi is minden Karácsonykor sütünk zserbót.A kicsi lányom Babus,mikor férjhez ment sütött Ő is.Felhívott telefonon,és megkérdezte : a végén miért tetted fel a barna szekrényre ?-mert csak ott volt hely, ment a válasz._Én azt hittem van valami funkciója.(előbb jó hogy nem vettek egy barna szekrényt)
#1532
2008. december 15. 17:15
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 15. 17:06
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1530: Köszönöm szivecske
#1531
2008. december 15. 17:06
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 15. 17:04
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Zserbó szelet
Hozzávalók kb. 36 szelethez:
A tésztához:
35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg sütőmargarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
A töltelékhez:
12 dkg darált dió
12 dkg cukor
20 dkg lekvár
A bevonathoz:
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 evőkanál tojásfehérje
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy kocka cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc). A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.
#1530
2008. december 15. 17:04
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

Zserbó receptet kérek,ha még nem volt.
#1529
2008. december 15. 17:01
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Nagyi bejglije
Hozzávalók:
A tésztához (4 rúdhoz):
80 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
15 dkg kacsazsír
6 evőkanál cukor
3 tojás
2 dkg élesztő

tejföl
A diós töltelékhez (4 rúdhoz):
60 dkg cukor
80 dkg darált dió
3 csomag vaníliás cukor
fahéj
3 citrom reszelt héja
mazsola
4 dkg zsemlemorzsa
A mákos töltelékhez (4 rúdhoz):
60 dkg cukor
80 dkg darált mák
8 evőkanál baracklekvár
3 csomag vaníliáscukor
3 citrom reszelt héja
mazsola
4 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés: A tésztához az élesztőt kevés langyos vízben cukorral és kis liszttel elkeverjük. A margarint és a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, majd a három tojás sárgáját. Az élesztővel és a tejjel simára dolgozzuk, ha túl kemény a tészta, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy elég puha, nyújtható állagú legyen. Ezután 2 órán keresztül hideg helyen pihentetjük, majd 4 egyforma cipóra osztjuk, körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel, majd óvatosan felgöngyöljük, és a tetejét tejfölös tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz a belsejéből eltávozhasson - így kisebb az esély, hogy megrepedjen.
A töltelékekhez a cukorból kevés vízzel - kb. 2 dl - szirupot főzünk, folyamatos kevergetés mellett beletesszük a többi összetevőt. Kicsit összefőzzük, majd kihűlve tesszük a tésztába.
#1528
2008. december 15. 16:57
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1524: Ez volt a telepátia,délben ezt főztem,csak én a felolvasztott vajban először a hagymát,majd a karikára vágott sárgarépát dinsztelem,beleteszem a pulykamell csikokat megfuttatom amig fehér lesz.Felöntöm vizzel beteteszek felapritott gombát,zöldbabot.Fűszerezés: só,fehérbors,tárkony.Ha megfőtt tejszint kikeverek kevés liszttel,vagy ételsűrítővel, és belekeverve felforralom.Egy kis citromkarikát héjastól beleteszek,és belenyomok fél citrom levét.
#1527
2008. december 15. 09:03
Előzmény Kertesi Lászlóné Boldog Ildi... 2008. december 14. 17:46
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók
60 dkg gesztenye (tisztítva kb. 45 dkg) só 80 dkg pulykamellfilé 2 zsemle 25 dkg darált sertéshús 2 tojás 1 csapott kiskanál őrölt bors fél kiskanál reszelt szerecsendió 1 csapott evőkanál finomliszt 1 kiskanál paradicsompüré a sütéshez és a fólia megkenéséhez: 6 evőkanál olaj a párolt aszalt szilvához: 60 dkg kimagozott aszalt szilva 1 evőkanál cukor 5 dkg vaj
A gesztenyét megmossuk, megtörölgetjük, majd egy éles kiskéssel nyersen meghámozzuk, vagyis külső kemény burkát lefejtjük. Ezután lábasba szórjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Csipetnyit megsózzuk, és kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, leszűrjük, hűlni hagyjuk. Közben a pulykamellfilét lapjában elfelezzük, de nem vágjuk végig, hanem széthajtjuk. Így egy nagy, nyitott szeletet kapunk, ami még mindig túl vastag ahhoz, hogy megtölthessük, ezért az előbbi műveletet még egyszer megismételjük. Az így kapott nagy hússzeletet azután kisujjnyi vastagságú téglalappá verjük. Mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd megolajozott alufólia lapra fektetjük. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk és a gesztenyével együtt ledaráljuk. A darált sertéshússal és a tojással összekeverjük. Egy csapott evőkanál sóval ízesítjük, a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük. Ezt a tölteléket egy csíkban a pulykamellre halmozzuk, és a fólia segítségével föltekerjük. Tepsibe fektetjük, 4 evőkanál olajat aláöntünk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 45 percig sütjük. Amikor a pecsenye kész, a tepsiben összegyűlt levét lábasba töltjük, a liszttel simára keverjük, a paradicsompürével ízesítjük, kb. 2,5 deci vizet hozzáöntünk, és kevergetve fölforraljuk. Ha túl sűrű lenne, még egy kevés vízzel hígítjuk. A töltött pulykamellet a fóliából kibontjuk, kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, és tálra rakjuk. Köretnek burgonyapürét és párolt aszalt szilvát kínálunk hozzá. A pecsenye levét külön mártásos csészében adjuk az asztalra. A párolt aszalt szilvához a gyümölcsöt lábasba tesszük, annyi vizet (vagy vörösbort) öntünk rá, amennyi ellepi, a cukorral ízesítjük, és lefödve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. Ezután leszűrjük, ha kell, kimagvaljuk, majd az olvasztott vajon megfuttatjuk.
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 735 kcal / 3073 kJ.
#1526
2008. december 14. 17:50
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Gesztenyével töltött pulykarolád
aszaltgyömölcs-kompóttal
Hozzávalók
60 dkg pulykamellfilé só, őrölt bors 25 dkg főtt, áttört gesztenye (tisztán mérve) 1 csokor petrezselyem 2 tojás 0,5 dl tej 6-8 dkg zsemlemorzsa a bundázáshoz: liszt 2 tojás 15 dkg kukoricapehely (cornflakes) a sütéshez: olaj a kompóthoz: 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs 2 dl vörösbor
A pulykamellfilét 4 szép szeletre vágjuk, kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A krumplinyomón áttört gesztenyét villával összetörjük, sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd a tojásokkal, a tejjel és annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy köny-nyen kenhető krémmé váljon. A hússzeleteket a gesztenyés töltelékkel egyenként megkenjük, fölgöngyöljük, hústuvel megtuzzük. Lisztbe, felvert tojásba, majd apróra tört kukoricapehelybe bundázzuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A vörösbort vízzel a kétszeresére hígítjuk, és az aszalt gyümölcsökre öntjük. Legalább fél órán át (de akár egy egész éjszaka) áztatjuk, és felforrósítva a felszeletelt pecsenye köré öntjük. Még ünnepibbé tehetjük, ha burgonyából vágott csillagokat sütünk hozzá köretnek.
Elkészítési idő: 40 perc + áztatás.
Egy adag: 754 kcal / 3152 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Villányi pinot noir '99).
#1525
2008. december 14. 17:48
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Tárkonyos pulykaraguleves
Hozzávalók:
40 dkg pulykamellfilé
1 kis fej vöröshagyma
1 dl olaj

törött fekete bors
egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél
1 liter csontlé (lehet leveskockából is)
20 dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
10 dkg gomba
6 dkg liszt
2 dl tejszín
1 ek tárkonyecet
néhány csepp citromlé
Elkészítés:
A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük.
Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockára vágjuk, és a húshoz adjuk.
Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük.
A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utánaízesítjük. A tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk.
Pulykaaprólék leves
Hozzávalók
• 100 g pulykazúza
• 1 db kisebb pulykaszárny
• 200 g sárgarépa
• 100 g petrezselyemgyökér
• 80 g gomba
• 100 g zöldborsó
• 50 g vaj
• 60 g liszt
• 1 csomó zöldpetrezselyem
• 1 dl tejszín
• 1 tojássárgája
• só, őrölt bors
Elkészítése
A pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk a zúzával együtt, megmossuk. A feldarabolt húsokat a csonttal együtt feltesszük főni, felforraljuk, majd pár percnyi forralás után leszűrjük, a húst leöblítjük és a leforrázott aprólékot hideg vízben feltesszük főni a csonttal együtt. Hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és lassú forralással puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással berántjuk, forraljuk, amíg a rántás ízét elforrja. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ezzel dúsítjuk levesünket. Ehhez a tojássárgájával elkevert tejszínhez előbb kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a teljes tömeghez, tálaláskor a csontot kiszedjük. Betétje vajas galuska.
Székely káposzta
Hozzávalók
70 dkg sertéscomb vagy -lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, fél evőkanál pirospaprika, só, fél-fél mokkáskanál őrölt bors , és majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom , (télen 2 evőkanál lecsó), 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt
A húst megtisztítjuk, és 1x1 centis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával ízesítjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk. Kis lángon, lefödve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk, közben, ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá. A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. Ezután szálait, mert általában túl hosszúak, egy-két vágással rövidebbre aprítjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefödve még körülbelül 50 percig pároljuk. Közben elfövő levét vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a hús és a káposzta egyszerre puhul meg. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a káposztát ezzel sűrítjük.
Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 670 kcal / 281 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói Hárslevelű '98.
Jótanács: – A káposztával együtt egy maréknyi átválogatott és megmosott rizst vagy árpagyöngyöt is főzhetünk bele..
#1524
2008. december 14. 17:46
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Karácsonyi borleves
Hozzávalók
• 4 dl száraz fehérbor
• 4 dl víz
• 80 g kristálycukor
• 20 g liszt
• 3 tojássárgája
• só, szegfűszeg, egész fahéj
Elkészítése
A fehérbort a vízzel, néhány szem szegfűszeggel és egy nagyobb darab egész fahéjjal összefőzzük. A tojások sárgáját a cukorral habosra, majd a liszttel simára keverjük, és fokozatosan hozzászűrjük a fűszeres bort. Az egészet vízgőzön habverővel állandóan kevergetve felverjük. Frissen és forrón tálaljuk.
#1523
2008. december 14. 17:45
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Karácsonyi borkrémleves
Hozzávalók
6 dl édes fehérbor 1 citrom 1 darabka fahéj 3-4 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 8 dkg mazsola a tetejére: édes tejszínhab
A bort 3 deci vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántott sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk. A forró bort vigyázva, élénken kevergetve - nehogy összekapjon - rászűrjük. A tűzre téve habverővel addig kevergetjük tovább, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk. Előnye, hogy előre elkészíthető.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés.
Egy adag: 571 kcal / 2387 kJ.
#1522
2008. december 14. 17:44
Válaszolj!





Kertesi Lászlóné Boldog Ildi...

Gesztenyekrémleves rumos mazsolával
Hozzávalók (6 személyre)
8 dl tej 1 csomag vaníliás pudingpor 3 evőkanál cukor 25 dkg édes gesztenye- massza 1 csomag vaníliás cukor 0,5 dl rum 10 dkg mazsola
A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, a pudingport és a cukrot simára keverjük benne. A többi tejet felforraljuk, a pudingporos tejet kevergetve beleöntjük, a villával összetört gesztenyemasszát hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. A tűzről lehúzva vaníliás cukorral ízesítjük, majd merülőmixerrel habosítjuk. Rumba áztatott mazsolával (legjobb, ha egy napig előtte érlelődik) megszórva, juharsziruppal vagy karamellal "pettyegtetve", melegen vagy jégbe hűtve kínáljuk.
Elkészítési idő: 15 perc.
Egy adag: 483 kcal / 2019 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji hárslevelű '2000).
#1521
2008. december 14. 17:44
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

1519: :(
#1520
2008. december 14. 16:15
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 14. 15:36
Válaszolj!





Gombás Imréné Klári [Klári n...

1517: Gábor dec. 8. óta nem volt fenn az iwiw en. Bízom benne, hogy csak a gépe gyengélkedik!
#1519
2008. december 14. 15:36
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 14. 15:27
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1517: Irtam is neki,de 8-a óta,be sem lépett az iwiw -re
#1518
2008. december 14. 15:35
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 14. 15:27
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Főszakácsunk Gábor merre lehet??? Rég láttam a pálinkás jó reggelt köszöntését,rég olvastam a "fincsiségeit".
#1517
2008. december 14. 15:27
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

Hozzávalók:
1 kiló pulykamell
só és frissen őrölt bors
40 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna
1 deci olaj
A töltelékhez:
3 zsemle
kb. 3 deci
tej
30 deka mirelit gesztenye felengedve
10 deka puha vaj
3 tojás
30 deka darált sertéshús

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
A zöldségágyhoz:
15 deka sárgarépa
10 deka póréhagyma, de csak a zöld része
10 deka fehérrépa
10 deka zellergumó
só és frissen őrölt bors
néhány babérlevél
A mártáshoz:
3 deci száraz fehérbor
10 deka vaj
1, 5 deci
tejszín
A töltelékhez beáztatjuk tejbe a zsemléket, és miután magukba szívták,
kinyomkodjuk őket, aztán apróra vágjuk. A felengedett gesztenyeszemeket is
felaprítjuk, majd a puha vajat habosra keverjük a tojásokkal. A vajas tojáshoz
hozzáadjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott gesztenyét meg a kinyomkodott
zsemlét. A tölteléket megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezésül reszelünk hozzá
szerecsendiót is. (Tipp: A töltelék pár órával korábban is elkészíthető.
Felhasználásig tartsuk hűtőben!). A pulykamellet tenyérnyi szeletekre vágjuk,
fél centi vastagra kiklopfoljuk, és megsózzuk, megborsozzuk, aztán a szeleteken
egyenletesen elosztjuk a tölteléket. A megkent hússzeleteket feltekerjük,
körbeburkoljuk a szaIonnalapokkal, és a burkot hústűvel vagy fogvájóval
rögzítjük. Bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat). A
zöldségágyhoz megtisztítjuk a sárgarépát, a póréhagyma zöld részét, a
fehérrépát és zellergumót, majd mindegyik zöldséget félcentis darabokra
aprítjuk. A zöldségkeveréket sóval, borssal ízesítjük, teszünk hozzá néhány
babérlevelet, és egy akkora tepsibe simítjuk, amelyben később könnyen elférnek
egymás mellett a töltött pulykatekercsek. Ezután a hústekercset rátesszük a
zöldségágyra, meglocsoljuk az olajjal, öntünk rá kb. 1-1, 5 deci vizet, és az
előmelegített sütőben többszöri locsolgatással, 50-60 percig sütjük. Ha
szükséges, akkor közben folyamatosan pótoljuk a húsról a vizet, de csakis meleg
vízzel, hogy ne csökkentsük a hőmérsékletét! A megsült húst letakarjuk
alufóliával, és a zöldségágyból elkészítjük a mártást. Ehhez a megmaradt
zöldségeket kikanalazzuk egy serpenyőbe, és közepesen erős lángon kevergetve,
enyhén pirultra sütjük. Utána felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a vajat meg a
tejszínt, és felforraljuk. Átszűrjük finom Iyukú szűrőn, és sóval, borssal
ízesítjük. Tálalás előtt a pulykatekercsekből kivesszük a hústűket, illetve a
fogvájókat, és a húst rézsútosan egyenletes szeletekre vágjuk. A tányérokra
rákanalazunk a mártásból, aztán erre ráhelyezzük a pulykaszeleteket.
(Tipp: A pulykatekercsek és a mártás egy nappal korábban is elkészíthető. A
megsült húst alufóliába burkolva és előmelegített sütőben, a mártást pedig
takaréklángon és kevergetve melegítsük fel!)
6 adag lesz belőle.
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAMELL
#1516
2008. december 14. 07:42
Válaszolj!





Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...

Hájas pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 25 dkg háj, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 dl tejföl, kevés tej, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 5 dkg zsiradék
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejjel, cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hogy levegősebb legyen, és amikor az élesztő felfutott, a tejföllel együtt hozzáadjuk. Sózzuk, jól összedolgozzuk, és letakarva, langyos helyen 40 percig pihentetjük. Utána három részre osztjuk. Kinyújtjuk, a tetejét hájjal megkenjük. Mindegyik lapot egymásra hajtogatjuk. Felülről, alulról, majd jobb oldalról, és bal oldalról hajtjuk egymásra a tésztát. 15 percig pihentetjük, majd még kétszer megismételjük ezt a műveletet. Amikor utoljára kinyújtottuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét bevagdossuk, tojás sárgájával megkenjük, és 180º C-ra előmelegített sütőben kisütjük.
#1515
2008. december 14. 06:57
Válaszolj!





Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]

1513: Szívesen...
#1514
2008. december 12. 18:47
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 12. 18:38
Válaszolj!





Wágner Éva [Éva]

1509: Isteni lett,ahogy mondtad.Köszönöm!! Na figyeljetek,ahogy Gizus leirta tökéletes lesz a hurka.Tudnmillik én spec.ugy szeretem,ha nem durran ki.
#1513
2008. december 12. 18:38
Előzmény Tóth Györgyné [Putyi-Gizus] 2008. december 11. 21:43
Válaszolj!





Betesné Blanka [Blanka]

1491: Köszönöm a tippet.
#1512
2008. december 12. 08:50
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. december 11. 11:56
Válaszolj!





Gocsál Istvánné Kati [Kati n...

1508: Tatyikám,köszönöm!Gyors voltál,mint mindíg!
#1511
2008. december 11. 21:52
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. december 11. 19:33
Válaszolj!


Gombás Imréné Klári [Klári n...

1480: Ez jó! Ne legyen szükség rá, de ha mégis, kipróbálom, az biztos! Amíg tanítottam, minden januárban vagy februárban elkapott, és alig hagyott el a köhögés a száraz tantermi levegő, meg a sok beszéd miatt... Akkor is, ha nem voltam megfázva.
#1481
2008. december 10. 19:12
Előzmény Osváth Ilona [Ilike] 2008. december 10. 18:51
Válaszolj!




korzistka gavrila /gabor/ [g...

1450: Hat en egyszer mar le irtam a princi szelet tolteleket, ugy latom nem figyeltel, ha kered ,megegyszer le diktalom
#1451
2008. december 7. 09:34
Előzmény Wágner Éva [Éva] 2008. december 7. 09:30
Válaszolj!
nagyuska, 2010. szeptember 22. szerda, 05:10
Címkék: Osváth Ilona, Imréné Klári, Lengyel Sándorné, Gombás Imréné Klári, Villám Zsuzsanna, Wágner Éva,
Kommentek
M4 Sport-Év sportolója gála - A dobogósok sorrendje
alapján - ennyien még sohasem szavaztak - alakultak ki a sorrendek. A tízes listákból erősorrendben három nevet kellett megjelölni, az első helyért három, a másodikért kettő, a harmadikért pedig egy pont járt.

A győzteseket a Nemzeti Színházban rendezett csütörtök esti gálán hirdették ki, a sorrendeket pedig péntek este hozták nyilvánosságra a szövetség honlapján.



A kategóriák élcsoportja:



Az Év fogyatékos férfi sportolója:1. Tóth Tamás (úszó) 691 pont2. Sors Tamás (úszó) 4213. Osváth Richárd (kerekesszékes vívó) 286



Az Év fogyatékos női sportolója:1. Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó) 4462. Pap Bianka (úszó) 4433. Biacsi Ilona (atléta) 423

Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:1. Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás) 4002. Horváth Péter (Tóth Tamás) 3793. Aranyosi Péter (Csonka András asztaliteniszező) 318



Az Év fogyatékos csapata:1. Női kerekesszékes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák
velemenyezd, 2017. január 13. péntek, 21:01
Az év /2016/ sportolója gála
Színházban adták át ünnepélyes keretek közt. A gálaest nyitányaként a Himnuszt Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes énekelte, ezen kívül további négy élő produkció színesítette a programot.
- Díszvendégként volt jelen a Real Madrid és a Chelsea egykori középpályása, a BL- és európai szuperkupa-győztes, vb-ezüstérmes francia Claude Makélélé.
- Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjét díjazták először, ebben a kategóriában Beliczay Sándor diadalmaskodott. Tanítványai - Osváth Richárd és Hajmási Éva paravívók - három ezüstérmet nyertek a riói paralimpián.
- A para sportoló hölgyeknél Biacsi Ilona, Pap Bianka és Krajnyák Zsuzsanna voltak a jelöltek, végül utóbbi sportember vehette át a díjat a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergelytől. A kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna tavaly három éremmel térhetett haza pályafutása ötödik paralimpiájáról.
- Az Év gólját Gera Zoltán szerezte, a portugálok elleni Eb-csoportmeccsen villant a 37 éves középpályás.
maroka, 2017. január 13. péntek, 12:30
M4 Sport-Év sportolója gála - Hosszú Katinka és Szilágyi Áron is a legjobb három között
(párbajtőrvívó)



Az év csapata:férfi labdarúgó-válogatott, női kajakkettes, női kajaknégyes

Az év edzője:Dárdai Pál (Hertha BSC, labdarúgás), Kulcsár Győző (Szász Emese, vívás), Shane Tusup (Hosszú Katinka, úszás)

Az év labdarúgója:Gera Zoltán, Király Gábor, Nagy Ádám



Az év gólja:Ádám Martin gólja a Vasas-Újpest NB I-es bajnokin, Gera Zoltán találata a Magyarország-Portugália Eb-csoportmeccsen, Szalai Ádám gólja a Magyarország-Ausztria Eb-csoportmeccsen

Az év fogyatékos férfi sportolója:Osváth Richárd (kerekesszékes vívó), Sors Tamás (úszó), Tóth Tamás (úszó)



Az év fogyatékos női sportolója:Biacsi Ilona (atléta), Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó), Pap Bianka (úszó)



Az év fogyatékos csapata:férfi asztalitenisz válogatott, férfi 4x100-as atlétaváltó, női kerekesszékes vívóválogatott



Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:Aranyosi Péter (Csonka András, asztalitenisz), Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva, kerekesszékes
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 07:02
Karácsony, újév 2016
Ágnes............................................................. ............:...........küldtem 2016. 2016 12. 23
Lovász Lászlóné.......................................................... ...............:.......küldtem 2016. 2016 12. 23
Miskiné Marika............................................................ .............:...........küldtem 2016. 2016 12. 23
Molnárné Ibolya.............................kaptam: 2016. 12. 24...................küldtem 2016. 2016 12. 24
Németh Istvánné...........................kaptam: 2016. 12. 26
Osváthné Ilona.............................kaptam: 2016. 12. 23...................küldtem 2016. 2016 12. 23
Ősz Dánielné...............................kaptam: 2016. 12. 019................küldtem 2016. 2016 12. 19
Pekárovics Edina.......................kaptam: 2016. 12. 24...................küldtem 2016. 2016 12. 23
Selmeci György..........................kaptam: 2016. 12. 24....................küldtem 2016. 2016 12. 24
Szabó Irénke
nagyuska, 2016. december 07. szerda, 18:13
Paraolimpia: nagyot ugrottunk az éremtáblán,.......
Tamás révén már a legfényesebben csillogó éremből is van a mieinknek. Jelen állás szerint egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel büszkélkedhet a magyar paralimpiai csapat Rióban.
Ha az érmek számát nézzük, mégjobbnak mondható a magyar szereplés. Mi és Tunézia is tizennyolc medáliát gyűjtött, ennél mindössze tizennyolc országnak van több.

- ARANYÉREM: Tóth Tamás, úszás (100 m hát, S9)

EZÜSTÉREM: Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Sors Tamás, úszás (200 m vegyes, S9), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (kard, A), Csonka András, asztalitenisz (S8), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (tőr, A), Suba Róbert, parakajak (KL1), Biacsi Ilona, atlétika (1500 m, T20), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás (tőr, csapat)

BRONZÉREM: Tunkel Nándor, erőemelés (49 kg), Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Pálos Péter, asztalitenisz (S11), Tóth Tamás, úszás (100 m gyors, S9), Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívás (tőr, egyéni, A), Sors Tamás,
maroka, 2016. szeptember 18. vasárnap, 10:41
2016. RIÓi - PARALIMPIA EDDIGI MAGYAR ÉRMESEI
RIÓI PARALIMPIA EDDIGI MAGYAR ÉRMESEI

ARANYÉREM: Tóth Tamás, úszás (100 m hát, S9)

EZÜSTÉREM: Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Sors Tamás, úszás (200 m vegyes, S9), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (kard, A), Csonka András, asztalitenisz (S8), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (tőr, A), Suba Róbert, parakajak (KL1), Biacsi Ilona, atlétika (1500 m, T20), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás (tőr, csapat)

BRONZÉREM: Tunkel Nándor, erőemelés (49 kg), Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Pálos Péter, asztalitenisz (S11), Tóth Tamás, úszás (100 m gyors, S9), Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívás (tőr, egyéni, A), Sors Tamás, úszás (100 m pillangó, S9), Konkoly Zsófia, úszás (100 m pillangó, S9), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, kerekesszékes vívás
ronix, 2016. szeptember 17. szombat, 20:12
Letették az esküt a magyar paralimpiai csapat tagjai
Letették az esküt a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyző magyar csapat tagjai a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi ünnepségen. Kecskemétet két sportoló képviseli, Csonka András asztaliteniszező, és Boronkay Péter triatlonista.

A küldöttséget alkotók a színpadon kaptak helyet, az ünnepség kezdetén nagy ováció közepette emelkedtek fel a "mélyből". A Himnuszt a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika énekelte el. Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte a magyar paralimpikonokat. Azt írta: bár testben különbözünk, különböznek a lehetőségeink, de a lélek számára nincsenek határok.
"Ha valamit minden sportoló megélhet, az önmaga legyőzésének élménye. Rio már várja önöket, kívánok sikereket, de mindenekelőtt nemes versengést!" - írta az államfő.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ezek a sportolók úgy döntöttek, hogy soha nem
vicus54, 2016. augusztus 29. hétfő, 17:27
Paralimpia 2016 - Letették az esküt a magyar csapat tagjai
A küldöttséget alkotók a színpadon kaptak helyet, az ünnepség kezdetén nagy ováció közepette emelkedtek fel a "mélyből". A Himnuszt a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika énekelte el.

Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte a magyar paralimpikonokat. Azt írta: bár testben különbözünk, különböznek a lehetőségeink, de a lélek számára nincsenek határok.

"Ha valamit minden sportoló megélhet, az önmaga legyőzésének élménye. Rio már várja önöket, kívánok sikereket, de mindenekelőtt nemes versengést!" - írta az államfő.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ezek a sportolók úgy döntöttek, hogy soha nem adják fel.

"Ti vagytok, akik bebizonyították, hogy a lehetetlen nem létezik. A paralimpiák történetében már számtalan alkalommal büszkék lehettünk a magyar versenyzőkre, remélem, Rióban az itt jelenlévő sportolók minden álma teljesül" - mondta, hangsúlyozva a felkészítő szakemberek, valamint a családtagok segítségének fontosságát
velemenyezd, 2016. augusztus 28. vasárnap, 13:22
Képek, videók
Osváth Erzsébet :Jött ősz
maria_kadar_148
2017. szeptember 09. szombat, 21:57
osváth ern? 001.png
chillik
2017. március 11. szombat, 17:49
Osváth E Jött őszanyó.jpg
gabfe
2015. október 11. vasárnap, 10:09
OSVÁTH IGAZI ÜNNEP.png
feviroza
2014. november 07. péntek, 09:56
Osváth Erzsébet Ditkétől.
sarkadykati
2013. október 09. szerda, 07:21
Petőfi Sándor-Osváth Mári
garaferi
2011. július 11. hétfő, 18:15
m_1956_Osvath_Zoltanne _Ma
tinka1951
2010. október 23. szombat, 10:32
Osváth Ernő: A tudást nem
mester126mari
2010. július 18. vasárnap, 22:38
Osváth Erzsébet: Kati ver
mester126mari
2010. május 29. szombat, 16:01
Osváth Jani-2009.JPG
kovacsgyula
2009. május 19. kedd, 13:21
osvath erzsébet oszanyo.j
marisza
2009. május 02. szombat, 21:26
Osváth János-1974
kovacsgyula
2008. február 16. szombat, 12:30
imrenév,,.jpg
zsokica45
2016. szeptember 01. csütörtök, 17:25
Varga Imréné
irmus
2015. augusztus 06. csütörtök, 17:23
SzKT-Huszta Imréné.jpg
agica2004
2015. június 29. hétfő, 18:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.