Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 18. kedd | 38. hét | 261. nap | 23:28 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Luca napja - december 13.
Szokások és hiedelmek

Kevés olyan jeles napunk van, amelyhez annyi hiedelem és szokás fűződne, mint Luca napjához. A Luca név jelentése latinul fényhozó, azt jelenti hajnalban született.
Magyarországon e napot nem az ünnepségek jellemezték, hanem a pogány szokásokból táplálkozó babonás hiedelmek, tilalmak, jóslások és praktikák. Mivel a néphit szerint a december 13-i hosszú éjszaka kedvez a gonosz erők varázslatainak, praktikák egész sorát végezték el az emberek a távol tartásukra: fokhagymát tettek az ablakokba, a homlokukra fokhagymával keresztet rajzoltak, patkót helyeztek a küszöbökre, seprűt raktak keresztbe az ajtók elé. Tették mindezt azért, hogy a söprűnyélen lovagló boszorkák, az ártó szellemek ne hatolhassanak be a házaikba.

A boszorkánnyá vált Luca felismerésére, ezen a napon fogtak hozzá a Luca-székének elkészítéséhez, melyet a boszorkányszögnek megfelelően hagyományosan kilenc-, vagy tizenháromféle fából állítottak össze, és a boszorkány megfigyelése előtt varázskörrel kerítettek körül. A Luca nap estéjén elkezdett Luca-széknek - melyen minden nap folyamatosan dolgoztak - karácsonyra kellett elkészülnie. Ezért mondják ma is azt, ha valami sokáig tart, hogy "Olyan lassan készül, mint a Luca széke". Karácsony estéjén a széket elvitték a templomba az esti misére, s ha a készítője ráállt, meglátta a falu valamennyi boszorkányát.

A régi Luca-ünnep a női dologtiltó napok közé tartozott, tilos volt sütni, varrni, mosni.
Ezen a napon cserépbe búzát vetettek, amely ha karácsonyra szépen kicsírázott, azt jelentette, hogy a következő évben bőséges termés várható.
Időjóslásra a Luca-kalendáriumot használták, melybe a Luca napját követő 12 nap időjárását lejegyezve, az eljövendő év 12 hónapjának időjárására következtettek.
lenke1964, 2017. december 14. csütörtök, 18:36
Címkék: ünnepségek jellemezték, pogány szokásokból, néphit szerint, december 13-i, gonosz erők, távol tartásukra,
Kommentek
December 13. – SZENT LÚCIA – "LUCA NAPJA"
December 13. - SZENT LÚCIA - "LUCA NAPJA"

Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett.
A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért.

A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost. Ez utóbbi terjedt el a néphagyományban. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mind december 13-hoz, Luca napjához.
Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetésekor jó ideje ez a nap volt az év legrövidebb napja.

Luca napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.
Az első látogatóból a várható
ronix, 2017. december 13. szerda, 20:17
December 13 Luca napja
A Luca nap eredete:
Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk,
aki egy előkelő szicilíai családban nevelkedett.
A keresztény hitre tért,szép fiatal lány
szüzességet fogadott,hogy életét Krisztusnak
szentelhesse,majd mártír halált halt hitéért.
Szent Lúcia a keresztények által 5 - dik század
óta tisztelt szűz és vértanú.
Lúcia a szembetegségben szenvedőknek,vakoknak,
bűnbánó utcanőknek,varrónőknek a védőszentje volt.

A néphit kétféle Lucát ismer,a jóságost és a boszorkányost.
Szent Lúcia mellett a magyar néphagyományok szerint,
létezik egy ártó,rontó nőalak,úgy nevezett Luca - asszony,
akihez boszorkányság kapcsolódik.

Luca napjához több népszokás is fűződik.
Luca - napon régen tilos volt fonni,sütni,mosni.
Nem volt ajánlatos ezen a napon kölcsönadni
sem,mert az elkért dolgok boszorkányok kezére
kerülhettek.
Luca széke:"Lassan készül,mint a Luca széke."
Onnan ered,hogy a család férfi tagjai 12
mircsimarcsi, 2017. december 13. szerda, 19:57
Luca napja
Luca napja, december 13, a karácsonyi ünnepkör egyik legérdekesebb napja. Szent Lucia, akinek alakját köszöntik e napon, a legendák szerint a harmadik és negyedik század fordulóján élt Siracusában, Szicília szigetén.

Előkelő, nemesi család tagja volt, szép, fiatal lány, aki egy alkalommal elkísérte beteg édesanyját Szent Ágota sírjához, hogy annak közbenjárását kérjék a gyógyulás érdekében. Itt álmában megjelent neki a szent, és hívta az égiek seregébe. Mikor felébredt, Lucia kérte meggyógyult édesanyját, ne adják férjhez, mert ő immár örökre Jézus Krisztus jegyesének tekinti magát. Ebbe azonban elhagyott vőlegénye nem tudott belenyugodni, és ezért feljelentette a lányt keresztény hite miatt Pascasius fejedelemnél. A fejedelem mindent megkísérelt, hogy Luciát a pogány bálványok előtti áldozat bemutatására kényszerítse, de hiába. Ekkor megpróbálta elvitetni a bordélyházba, hogy ártatlanságában megszégyenítse, de Isten segítségével nem sikerült elvonszolni a szüzet. Ezután kiadta a parancsot, hogy
eva6, 2017. december 13. szerda, 17:38
Ma van egyébként . . .
Luca napja

A Gergely-naptár leghosszabb, legsötétebb éjszakája Luca napjához kötődik, és számos népi hiedelem forrása. Ezek közül a legismertebb a lucaszéke, mellyel a közösség boszorkányait lehetett felismerni.

Wikipédia >

Luca-napi szokások


Luca napjához (december 13.) több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja (eltérően a mai téli napfordulótól, ami december 21-re, esetenként 22-ére esik).[1]

Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Eredete

Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett.

A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd
sarkadykati, 2017. december 13. szerda, 16:40
Ma van Luca napja, aki nevében hordozza a fényt
közkedvelt szent volt, legendája több művészt megihletett. Lúcia védőszentje a szembetegségben szenvedőknek és vakoknak, a bűnbánó utcanőknek, valamint a hegyes szerszámokkal dolgozóknak (földművesek, kézművesek, varrónők, párnakészítők, nyergesek).


Németországban kedvelt szent. Északon a Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, a szokást újraélesztették Svédországban Nobel Alfréd december 10-i halála évfordulójával összefüggésben. Nevezetesen a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13. és e nap reggelén gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.
A magyar néphagyomány egyik legjelesebb alakja. December 13. a Gergely-naptár életbe lépte előtt az esztendő legrövidebb, legsötétebb napjának számított, s egyben a téli napforduló kezdő napja volt. Innen a Luca-napi termékenységvarázsló játékok, egyebek között a ,,kotyulás" is. (Szent Lucának 72 híres napja a
anna4459, 2017. december 13. szerda, 16:00
Szent Lúcia szűz és vértanú
szemeit.
Bővebben

............................
Ma van Luca napja.Szent Lúcia vagy Luca a keresztények által az 5. század óta tisztelt szűz és vértanú. A középkorban közkedvelt szent volt, legendája több művészt megihletett. Lúcia védőszentje a szembetegségben szenvedőknek és vakoknak . Ünnepnapja december 13.
Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletű, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke előtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve.

Keresztények ünnepe oldalon

Lúcia szenvedéstörténetének leírásában jegyzőkönyvszerűen rögzítették Lúcia kihallgatását, melyben bátor érvei meglepően személyes és világos hangvételű. A bíró
maroka, 2017. december 13. szerda, 10:21
Luca napján mindenhol boszorkányok leselkednek,...
... a nőknek tilos dolgozni!

A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13., azaz Luca napja volt az év legrövidebb napja, így nem csoda, ha számos népszokás, hagyomány fűződik hozzá. A legismertebb talán a Luca széke, a kifejezést az igen lassan készülő dolgokra szokták használni. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga:

Szent Lúcia, avagy Luca a hagyomány szerint a 3. században élt Szicíliában. A gazdag családból származó lány szüzességi fogadalmat tett Krisztusnak, vagyonát szétosztotta a szegények között, s inkább a vértanúhalált választotta, mint hogy férjhez menjen egy pogány férfihoz.

A legenda úgy tartja, amikor a bíró elrendelte, hogy gyalázzák meg a lányt, őrei meg sem tudták mozdítani, amikor pedig máglyára vetették, a lángok kialudtak, végül karddal döfték át a torkát. Egy másik legenda szerint kivájta a szemét, mert kérője annak szépségét dicsérte, de csodás módon
anna4459, 2017. december 13. szerda, 09:05
Képek, videók
Orsika 2017 december.jpg
agica2004
2018. március 18. vasárnap, 15:42
Disda Jenő: December
maria_kadar_148
2018. január 18. csütörtök, 23:06
Hóvirágok december-január
pacsakute
2018. január 08. hétfő, 14:21
Viszlat December
terezia1951
2017. december 31. vasárnap, 19:56
december30_ibolya.jpg
maroka
2017. december 30. szombat, 23:31
December.10.Judit
rushlilly
2017. december 27. szerda, 17:25
December.10.Judit
rushlilly
2017. december 27. szerda, 17:23
December.7.Ambrózia
rushlilly
2017. december 27. szerda, 17:21
December.6.Döniz
rushlilly
2017. december 27. szerda, 17:20
December.6.Csinszka
rushlilly
2017. december 27. szerda, 17:20
December.5.Sebő
rushlilly
2017. december 27. szerda, 16:59
December.4.Borika
rushlilly
2017. december 27. szerda, 16:58
Ezek a képek jellemeznek.
pacsakute
2018. február 01. csütörtök, 13:50
Ez jellemez .jpg
pacsakute
2018. január 16. kedd, 23:00
Egy szó jellemez.jpg
pacsakute
2017. november 10. péntek, 00:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.