Regisztráció  Belépés
2018. április 21. szombat | 16. hét | 111. nap | 11:49 | Konrád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták a veszprémi Gizella királyné kilátót
Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, avató beszédében elmondta, hogy az utóbbi esztendőkben Veszprém megye 250 millió forint, közjóléti beruházásokra fordítható állami forrásban részesült.

Hozzátette: az átadott beruházás része a Bejárható Magyarország keretprogramnak, melynek küldetése, hogy minél többen jussanak el az állami erdőkbe.

Az államtitkár hangsúlyozta: a környezettudatos életmód és a természetszeretet meghonosításában az erdőgazdaságoknak és a nemzeti parkoknak nagy szerepük van.

Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott szavai szerint az állatkert közelsége garancia lehet arra, hogy az évi 300 ezer látogató közül sokan eljönnek majd a kilátóhoz is.

Schumacher István, a VERGA Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy korábban a Gulya-dombi kilátó állt ezen a helyen, amely megrongálódott, ezért tavaly le kellet zárni. Az alapoktól újjáépített, horganyzott acélból készült Gizella királyné kilátó 22 méter magas, 7 szintes és 51 tonna össztömegű.

A Bakony térségében összesen 600 millió forintból 8 beruházás valósult meg 2013 óta - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. április 28. csütörtök, 13:32
Címkék: Gizella királyné, Bitay Márton Örs, Földművelésügyi Minisztérium, Bejárható Magyarország, Takács Szabolcs Veszprém, Schumacher István,
Kommentek
2018. évi történelmi évfordulók 04. 11.
2010-es magyarországi országgyűlési választások első fordulója.

Sportesemények
Forma-1
1993 - Európai Unió európai nagydíj, Donington Park - Győztes: Ayrton Senna Brazília
(McLaren Ford)
1999 - Brazília brazil nagydíj, Interlagos - Győztes: Mika Häkkinen Finnország
(McLaren Mercedes)

Születések

146 - Lucius Septimius Severus római császár (+ 211)
1492 - Angoulême-i Margit navarrai királyné (+ 1549)
1735 - Báróczi Sándor magyar író (+ 1809)
1744 - Jurij Japelj a szlovén katolikus Biblia fordítója (+ 1807)
1819 - Leiningen-Westerburg Károly honvéd tábornok, aradi vértanú (+ 1849)
1842 - Fehér Ipoly Kálmán bencés szerzetes, tanár, pannonhalmi főapát, természettudományi író,
a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja (1896) (+ 1909)
1857 - Weiss Manfréd, nagyiparos, a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek alapítója (+
skorpiolilike, 2018. április 11. szerda, 18:36
2. Magyar szentekről Mindenszentek napján: Imre herceg
Árpád-házi Szent Imre (kb. 1007 -- 1031)
*
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=276092&kid=770684&sort=

Szent István király és Boldog Gizella királyné fia, a magyar trón örököse. 1031-ben vadászat közben halt meg. A legenda szerint halála után István felajánlotta a koronát Szűz Máriának.
*
Szent Imre legendáját az Érdy-kódexben olvashatjuk.
Jámborságával már gyermekkorában kitűnik. Királyi atyjával egyszer Szent Márton hegyére ment a bencés monostorba, ahol a szerzetesek illő tisztelettel fogadták őket.
,,Imre miért Szentlélekkel teljes, kinek mind megismervén érdemes voltát, mindent azonképpen meg apolgata (megcsókolta). Nekit csak egyször, nekit háromszor, nekit ötször és egyet végre hétszer. Annak kedég vala fráter Maurus neve. Mikoron az szent mise megáldatott volna, az szent királ titkon kérdé meg az ő fiát, miokáért tette volna. És megjelenté az ő atyjának, hogy mindeniknek annyi esztendei volna, Hogy tisztaságus életöt fogadtanak volna. Az utolsó kedég
furaila, 2017. november 03. péntek, 01:37
Orbán: Magyarország és Németország természetes szövetségesek
A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha "német barátainknak" találniuk kell egy olyan országot, amellyel "legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor, rajtunk kívül, aligha találnának" ilyet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a "homályba vész", ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király - emlékeztetett.

Úgy vélte, az egykori uralkodó akkor még nem tudta, "milyen jót tesz ezzel nekünk", hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.

A miniszterelnök felidézte: miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István
velemenyezd, 2017. október 24. kedd, 18:14
Kulturális örökség napjai - Megnyílik a veszprémi óvóhely a látogatók előtt
bepillanthatnak a tímárok, a molnárok és a tobakok mindennapjaiba.

Kizmus Szabolcs bunkerkutató Volt titkos katonai objektumok a Bakonyban címmel tart előadást szombaton délelőtt és kora délután.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállításain szombaton és vasárnap délelőtt 10 és 11 órától ingyenes tárlatvezetés indul - mondta a sajtóreferens.

Tárlatvezetés mellett ingyenesen nézhetik meg a látogatók a Kiegyezés és koronázás - 1867 című tárlatot az érseki palotában. A Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója című kiállítás a székesegyház altemplomában, az Idvezlégy, kegyelmes Szent László király! című tárlat a piarista templomban, A Test és lélek című kiállítás az első világháborús tábori lelkészetet, katonai kórházakat és orvoslást bemutató kiállítás pedig a Tejfalussy-házban, a veszprémi várban látható majd.

Kulisszajáráson és az épületet bemutató sétán vehetnek részt a vállalkozó kedvűek a Petőfi Színházban, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, valamint a
velemenyezd, 2017. szeptember 12. kedd, 15:13
Első szentcsalád édesanyja Bolgog Gizella
...............
Első szentcsalád édesanyja: Boldog Gizella - István király felesége
.........
Wikipedia
nlcafe István királyról és édesanyjáról
Kalendárium
Magyarkurir
Házasság a megmaradásért: István és Gizella
Gizella királyné nyomában Passauban
maroka, 2017. május 08. hétfő, 09:38
Megújult a salgótarjáni főplébánia temploma
években folytatódik, megújul Salgótarjánban az Acélgyári úti templom is.

"Ezzel üzenünk mindazoknak, akik azt gondolják, hogy minket, keresztényeket el lehet üldözni Magyarországról vagy Európából. Nem fogjuk hagyni magunkat, mert sokkal erősebb a hit, a kereszténység" - hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós arról is szólt, hogy ez a vasárnap a Jó pásztor ünnepe, ezen a napon ünnepeljük az édesanyákat, a világi naptárban pedig május 7-e a Gizellák napja is.

Megemlékezett Gizella királynéról, Boldog Gizelláról, első királyunk, Szent István feleségéről, aki nagy áldozatot vállalva elhagyta hazáját, idegen országba jött Magyarországra, ahol idegen nyelvet kellett megtanulnia. Részt vállalt a kereszténység megalapításában, megerősítésében, szolgálta Szent Istvánt, és nevelte fiát, Szent Imrét. Fia, majd férje halála után kolostorba vonult, és vállalta, hogy a kereszténységet imával szolgálja - emlékezett az államtitkár.

Gizella királyné sok-sok példát adott az édesanyáknak, a
velemenyezd, 2017. május 07. vasárnap, 11:26
Erzsébet királyné koronázására és a kiegyezésre emlékező kiállítás nyílt Veszprémben
Megnyitóbeszédében Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája úgy fogalmazott: Erzsébetet "a haza megmentőjének, gondoskodó nagyasszonyának nevezték". Kiemelte, hogy a császárné magyarok iránti rokonszenve és érdeklődése 1864-ben élénkült fel, mikor Ferenczy Ida személyében magyar felolvasónője lett. A fiatal nő elkötelezettsége és tisztelete Andrássy és Deák iránt nagy hatással volt Erzsébetre is - tette hozzá.

Habsburg-Lotharingiai Mihály rámutatott: az Erzsébet királynét övező tisztelet forrása abból eredt, hogy a kiegyezés létrejöttét nagy mértékben az ő személyének köszönhetjük. Az 1867-es kiegyezésen egy olyan új alkotmányos államrend alakult ki, amelyben azt a Ferenc Józsefet emelték törvényes uralkodóvá, akinek nevéhez a szabadságharc véres megtorlása fűződött. Szerinte a dualizmus teljes korszakán végigvonuló dilemmát, vagyis azt, miként lehetett a nemzet egyszerre királyhű úgy, hogy nem tagadta meg az 1848-as eszméket sem, "a
velemenyezd, 2017. május 04. csütörtök, 19:54
Kiállítás, koncertek, szoboravató a veszprémi Gizella-napok programjai között
Porga Gyula elmondta: a fesztiválszezon Veszprémben a Gizella-napoktól a Szent Mihály-napig tart, nyitányként idén tíznapos programsorozat várja a veszprémieket.

A programok május 4-én, csütörtökön 17 órakor az Érseki Palotában a Veszprémi Érsekséggel közösen szervezett, a kiegyezés 150. évfordulójára és Erzsébet királyné koronázására emlékező kiállítással kezdődnek, melyet Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája nyit meg.

A polgármester kiemelte a Honvéd Együttes - Magyar Nemzeti Táncegyüttes május 6-i koncertjét, melyet a Hangvillában rendeznek, valamint arról is beszélt, hogy a Margit-romoknál Árpád-házi Szent Margit-szobrot avatnak május 5-én. Az alkotás Túri Török Tibor szobrászművész munkája. Hozzátette: az ünnepi főműsor és a Gizella-díjak átadása előtt Esztergályos Cecília Jászai-díjas színésznő mond beszédet a várszínpadon.

A szórakoztató programokról Csepely Máté, a Veszprémi Programiroda kommunikációs munkatársa
velemenyezd, 2017. április 26. szerda, 14:04
Képek, videók
PÜNKÖSDI KIRÁLYNÉ.jpg
furaila
2017. június 03. szombat, 23:09
sissi-erzsebet-kiralyn e-r
svisser
2016. január 12. kedd, 13:50
maria_kiralyne_jpgruha .pn
svisser
2015. november 09. hétfő, 14:29
erzsebet_kiralyne.jpg
svisser
2015. június 20. szombat, 18:08
Erzsébet-királyné-Sisi -3-
svisser
2015. június 20. szombat, 18:07
Erzsébet-királyné-Sisi -fi
svisser
2015. június 20. szombat, 18:07
szobor,maria,kiralyne
relisisi
2014. augusztus 20. szerda, 09:25
szobor,királyne
relisisi
2014. augusztus 20. szerda, 09:24
királyné évi.jpg
zsokica45
2014. január 14. kedd, 17:57
veszpremi-kesz-zoltan. jpg
agica2004
2015. március 06. péntek, 14:24
Veszprémi vár.jpg
dnemethk
2014. március 09. vasárnap, 14:30
Veszprémi állatkert Pintá
cipello
2013. december 21. szombat, 18:32
Veszprémi Állatkertben ki
cipello
2013. december 21. szombat, 18:32
Veszprémi kirándulás Endr
cipello
2013. december 21. szombat, 18:32
8 hópárduc a veszprémi ál
lovaszmarika
2013. február 13. szerda, 11:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.