Regisztráció  Belépés
2017. október 23. hétfő | 43. hét | 296. nap | 11:48 | Gyöngyi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A magyar emberek kedvence: kamilla, vagy más néven orvosi...
A magyar emberek kedvence: kamilla, vagy más néven orvosi székfű

A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt képes orvosolni. Az orvosi székfűt használhatjuk megfázásnál, de az emésztési panaszokat is orvosolni tudja. Eredményesen alkalmazható fekély és gastritis esetén, hiszen gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásokkal bír. Emellett erősíti a gyomrot, szélhajtó és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. A kamillának nyugtató hatása is van. Használhatjuk gyomor- és bélproblémáknál, illetve hólyag- és epezavaroknál.

Csökkenti a bőr- és nyálkahártya-gyulladást, hatékonyan oldja a görcsöket. Egyes bőrbetegségek - ekcéma, kontakt dermatitis - kezelésére is nagyon alkalmas, hiszen gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. Fitoterapeuták szerint ha valakinek ekcémája van, akkor a gyógynövény virágait kell porrá őrölni és ezt a port kell az ekcémás bőrfelületre szórni, amely nem csupán enyhülést, hanem gyógyulást is hoz. Kiváló szemborogató szer, öblögethetünk vele torkot torokfájdalom esetén. Ezzel a módszerrel az ínyünket is megerősíthetjük.

A kamilla főzete selymessé és puhává varázsolja a hajat, a szőke hajnak mézszínt kölcsönöz, erősíti a hajhagymákat és fertőtleníti a fejbőrt.

A gyógynövényből készült teát lehet fogyasztani gyomorpanaszok, rosszullét és hányinger esetén. De a menstruációs görcsöket is enyhíti és az idegeket is lenyugtatja.

A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést, csökkenti a légúti megbetegedés kellemetlen tüneteit és serkenti az immunrendszer működését.

Amennyiben valaki emésztőrendszeri vagy húgyúti gyulladástól szenved, akkor a kamillát kombinálhatja cickafarkkal. Amennyiben bőrápolás vagy gyulladáscsökkentés a cél, akkor a kamilla jó barátja a körömvirág lehet.

Ha valaki emésztési panaszok miatt szeretné ezt a gyógynövényt bevetni, akkor az étkezések között kortyolgasson a gyógynövényből készült főzetből. Naponta akár 3 csészényit is el lehet fogyasztani belőle. Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi gyógynövényt, majd öntse le két deciliternyi forrásban lévő vízzel. 10 perc után szűrje le, majd fogyassza egészséggel.

A kamillából olajat is készíthetünk. Egy befőttesüveget töltsön meg frissen szedett kamillavirággal, majd öntsön rá annyi olívaolajat vagy szójaolajat, amennyi ellepi a gyógynövényeket. Két hétig tartsa az üveget hűvös helyen, majd szűrje le és használhatja is. Tárolja hűtőszekrényben.

A kamilla allergiás reakciót is okozhat, így csak óvatosan bánjunk vele. Az allergiás személyek kerüljék a gyógynövény alkalmazásának minden formáját.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com
Link
taltos1, 2017. szeptember 06. szerda, 23:15
Címkék: Szent Iván, magyar emberek, nagyon ismert, növényt gyógyászati, kamilla első, szépséges gyógynövény,
Kommentek
Új magyar zeneművek szólalnak meg októberben a Fészek Művészklubban
A Hangverseny fiatalokkal, kortársaknak című délutáni műsorban egyebek mellett Lajtha László Fúvósnégyese, Tóth Péter Apokrif szonáta és Madarász Iván Három kánon című darabja hangzik el, este az Octovoice Énekegyüttes a Színház és Filművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével többek között Orbán György Paprikajancsi szerenádját, Selmeczi György Két tangóját és Kálmán Tamás Nem kell bon-bon című darabját adja elő.

A Vissza a hagyományhoz című programban Serei Zsolt, Vajda Gergely, Illés Márton, Decsényi János és Sári József művei, az EAR együttes délutáni elektroakusztikus koncertjén mások mellett Baráth Bálint, Hollós Máté és Faragó Béla szerzeményei szólalnak meg. A Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs műsorában Dukay Barnabás Beteljesedik minden, Karai JózsefKuruc szvit és Bubnó Márk Mai mou című alkotását is meghallgathatja a közönség.

A hangversenyciklus korábbi tizenkilenc évadjában 76 hangversenyen 538 művet mutattak be, az idei zenés hétvégén 35 zeneszerző 35 kompozíciója
velemenyezd, 2017. október 15. vasárnap, 09:31
Arany János – János pap országa
Büszke, harcos, kalandor nép
Volt a magyar nemzet,
Kétélű kard, mely ha moccant,
Jobbra-balra sebzett;
S jobbra-balra, merre fordult,
A fegyvernek éle,
Puszta lett a népes ország
És üvöltött rajta végig
Farkasok zenéje.

Kin a német, minthogy őrá
Járt a rud legjobban,
Megfélemlék, megbusúla,
Cselt szövött titokban:
Nem birván az oroszlánnal,
Annak vermet ása,
Takarónak a veremre,
Mint egyéb gazságra, jó lesz
Krisztus szent vallása.


"Ázsiának sáska-féle
Kóborló pogánya,
Isten a te lelkedet bár
Mind pokolra hányja!
Ne legyen az idvességben
Soha semmi részed:
Lelked üdvösségeért nem;
De saját bőrünk javáért
Megtéritünk téged."

Így beszélt a német papság
És a pénzbe markolt,
(A papok nagytorku zsákja
Már akkor is megvolt);
Bor, tulok lett a
chillik, 2017. október 12. csütörtök, 05:05
Szent István-díjjal tüntették ki a Duna Televíziót Esztergomban
magyarságát, számot ad a velünk történt eseményéről, ezzel küldetése pótolhatatlan - mondta az elismerés átadása előtt Farkas Iván, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának alelnöke.

A rendezvényen felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét. Ebben kiemelte, hogy "a Duna Televízió életre hívása az anyaországi és a határon túli magyarság közötti kapcsolat ápolásáért, az összetartozás felelősségének és védelmének megerősítéséért indított kezdeményezés gyümölcse, melynek indíttatása és célja egy a Szent István-díj megalapításával".

Tőkés László püspök szintén levélben köszöntötte a díjazottat. Szavai szerint "a Duna Televízió arra a korszakos feladatra vállalkozott, hogy az Illyés Gyula-i hazát a magasból a földre hozza". Ebben elévülhetetlen érdemei vannak Sára Sándornak, az intézmény első vezetőjének - tette hozzá.

Jankovics Marcell, az alapítvány elnöke felidézte, azzal a küldetéssel indult a műsorfolyam, hogy "helyreállítson valamit, ami visszavonhatatlanul sérült, helyrebillentsen egy
velemenyezd, 2017. szeptember 30. szombat, 15:42
Marko Rupnik jezsuita szerzetes
Marko Rupnik jezsuita szerzetes készíti a gazdagréti Szent Angyalok-templom mozaikjait
Marko Rupnik és húszfős művészcsapata május 10-én kezdte el a gazdagréti Szent Angyalok-templomban a mozaikok felhelyezését. Tíz napon át a reggeli szentmiséken Rupnik atya mondja a homíliát, melynek keretében elmagyarázza annak a mozaiknak üzenetét, amelyet az adott napon helyeznek a falra.

.................
Megszólaltatta a köveket és a színeket" - P. Marko Ivan Rupnik SJ kitüntetése | BonumTV
................
Marko Rupnik és húszfős művészcsapata május 10. és 16. között helyezte fel a gazdagréti Szent Angyalok-templom mozaikjait, amelyeket római műhelyükben
......
maroka, 2017. szeptember 29. péntek, 08:40
Német választások - Liberálisok: nem várható javulás a magyar-német kapcsolatokban
Szent-Iványi István hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Németország Magyarország elsődleges gazdasági partnere, a lehetséges kormánypártok viszont kritikusan viszonyulnak a magyar kabinet kül- és belpolitikájához.

Szent-Iványi István azt mondta, egy percig sem tartották kétségesnek, hogy Angela Merkel tovább folytathatja kancellári munkáját, bár az még nem látszik, milyen összetételű kormány jön majd létre.

A magyar liberálisok számára viszont rendkívül fontos, hogy a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) rendkívül jó, 10,7 százalékos eredményt ért el - hangsúlyozta.

Ezzel az FDP nemcsak visszakerült a Bundestagba, hanem annak egyik meghatározó ereje lesz - emelte ki. Azt mondta: az FDP a szabadság kultúráját képviselte, síkra szállt az oktatás átfogó reformjáért, a gazdaság liberalizálása és a digitalizáció mellett tette le a voksát.

A menekültkérdésben pedig világossá tették, hogy a nemzetközi jogot tartják irányadónak, valamint ellenzik a korlátlan és
velemenyezd, 2017. szeptember 25. hétfő, 13:12
Finnország a vendége a budapesti Eleven Ősz fesztiválnak
virágültetés és felállítanak egy mobilszaunát is. Mint mondta, a szaunázás része a finnek mindennapi életének, ezt mutatja be Jussi Puikkonen fotóművész, akinek"szaunafotóit" a Szatyor Art Space galériában lehet megtekinteni.

Faur Zsófi a programokat sorolva elmondta, hogy a Hadik kávéházban kiállítás nyílik a világhírű Marimekko dizájncég textiljeiből, a Bor és Kézműves Galéria finn üvegművészek alkotásainak ad otthont, a La Nube tapasbárban pedig régi Nokia-telefonokat láthat a közönség. Csorba Károly Szent Iván-éj Finnországban című fotókiállítása a Café Créme Gottierben lesz látható, a 100 éves államiság apropóján pedig egy virtuális kiállítást állítanak össze, amelynek keretében bemutatják azt a 100 dolgot, amit a finnek adtak a világnak. A szabadtéri programok között említette, hogy egy finn kórus énekel majd a Bartók Béla út több pontján, emellett a fesztiválon finn kortárs táncot is tanulhatnak az érdeklődők.

A rendezvényen emellett filmvetítések, koncertek, szakmai előadások és
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 14:13
A Liberálisok támogatják a Botka által meghirdetett együttműködési folyamatot
Fodor Gábor elmondta, hogy a munkában külügyi kabinetjük vezetője, Szent-Iványi István vesz majd részt.

A politikus azzal érvelt, hogy csak az ellenzéki együttműködés teremtheti meg a kormányváltáshoz szükséges alapokat.

A választók, különösen a demokratikus ellenzéki oldal szavazóinak elsöprő többsége együttműködést akar az ellenzéki pártok között - jelentette ki. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy egy friss közvélemény-kutatás válaszadóinak 73 százaléka egyetértett azzal, hogy egy ellenzéki összefogás során a Magyar Liberális Pártra is szükség van a kormányváltáshoz.

Szent-Iványi István szintén azt hangsúlyozta, hogy azért kell részt venniük a "kormányváltók szövetségének" tanácsadói munkájában, mert csak széles körű együttműködés vezethet el a kormányváltáshoz. Hozzátette, ez a szövetség nemcsak a pártokat, de a civileket is képes megszólítani.

Hangsúlyozta, nem a szocialisták vagy a liberálisok programját kell elkészíteni, hanem a kormányváltók szövetségét, amelyet mindenki a
velemenyezd, 2017. szeptember 20. szerda, 16:22
Kamilla, a Napisten virága – szépségünk szolgálatában
Kamilla, a Napisten virága - szépségünk szolgálatában


Az orvosi székfű, vagy kamilla az őszirózsafélék családjába tartozik. Hazánkban ez a gyógynövény már nagyon régóta ismert, talán ezért van ennyi népies elnevezése. Ezek a következők: pipitér, anyafű, székfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, nemesi pipitér. Az egyiptomiak nevezték el Napisten virágának, mert meg voltak róla győződve, hogy ez a csodálatos gyógynövény képes csillapítani és enyhíteni a lázat.

A kamillából készült gyógytea igen sok betegséget képes orvosolni. Hatásai: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató. Használható gyomor-, bél- és epeproblémáknál. Serkenti az emésztést, gyógyítja az ízületi gyulladást, erősíti az immunrendszert, de megfázásnál is hatásos. Enyhíti a menstruációs görcsöket, orvosolja az ínygyulladást és szájfertőzést. Jó szolgálatot tesz nyugtalanság és álmatlanság
taltos1, 2017. szeptember 06. szerda, 23:20
Képek, videók
Szent Iván éj - 2016 001.
kohlinka
2016. június 18. szombat, 16:23
Szent Iván napja
sanci81
2015. június 28. vasárnap, 11:59
szent-ivan-ej-.jpg
lenke1964
2015. június 18. csütörtök, 22:32
Szent Iván éj
janna53
2010. december 28. kedd, 23:08
Adj+többet+az+emberekn ek,
menusgabor
2017. szeptember 09. szombat, 22:54
Keresd az emberek igazi a
cuppika59
2017. szeptember 02. szombat, 17:27
Az emberek felismerik,.jp
katalin_53
2017. augusztus 19. szombat, 17:21
?Az embereknek.jpg
katalin_53
2017. augusztus 18. péntek, 08:59
emberek.png
chillik
2017. augusztus 17. csütörtök, 14:43
Tölts időt bölcs emberekk
katalin_53
2017. július 14. péntek, 14:07
Az emberek véleményétől v
katalin_53
2017. július 11. kedd, 19:34
?Az emberek gondolatai ol
katalin_53
2017. július 09. vasárnap, 20:51
Emberek.jpg
chillik
2017. május 28. vasárnap, 06:09
Ha az embereknek nem tets
kkm
2017. május 23. kedd, 13:22
nézem _az embereket.jpg
2kovijuli
2017. május 20. szombat, 05:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.