Belépés
2018. október 15. hétfő | 42. hét | 288. nap | 19:36 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az idült bélhurut diétája
Diéták
/Dietinfo

Az idült bélhurut diétája
MedimiX

A diéta lényege a tej-és tejtermékmentes táplálkozás. A tej emésztése és alkotóelemeinek felszívódása a legtöbb bélbetegségben romlik, Ezért tejet, tejterméket nem szabad fogyasztani. A bélnyálkahártyát bevonó, gyulladást csökkentő hatása miatt a diétában elsősorban a pektin tartalmú zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök szerepelnek, valamint a burgonya. Felhasználhatók a rizs és kisebb mértékben a főtt tésztafélék is.

Kis változtatással és odafigyeléssel elérhetjük a jó közérzetet, a betegségek javulását, az egészség visszanyerését. A diéta szó manapság valami szükséges rosszat jelent. Feltételez valamilyen betegséget, érzékenységet, intoleranciát, túlsúlyt, és még lehetne folytatni a sort. Nem volt ez mindig így. Hippokratész korában értették és alkalmazták az ételekben rejlő erőt.

A megelőzésre fektették a hangsúlyt. Ha a táplálkozás megbetegít, akkor meg is gyógyíthat. A lehetőség adott. Az alábbi felsorolásban megtalálhatóak a legfontosabb diétatípusok. A receptek és leírások megkönnyítik az átállás időszakát, de nem helyettesítik a szakemberek felügyeletét és segítségét. Fontos, hogy mindig legyen pontos diagnózis, mert így lehet személyre szabni a diétát.

Az értékes fehérjeforrások közül elsősorban a zsírszegény Húsok és húskészítmények, valamint a zsírszegényen elkészített tojás fogyasztható. A zsíremésztés és-felszívódás zavara van Gyakran társul egy bélbetegséghez, Emiatt szükséges a zsírszegény diéta.

A hagyományokkal és a közhittel ellentétben, a rostanyagokban gazdag Nyersanyagok és növényi eredetű táplálékok, tehát a főzelékfélék nem ártalmasak, csak akkor, ha sok zsírral készülnek (pl. töltött káposzta). Az ízesítéskor az erős hatású fűszereket kerülni kell, de az édes paprika, citromlé, babérlevél, Kakukkfű, koriander felhasználható, a mustár, torma, ecet természetesen nem. Puffadást okozhat a hagyma, de hosszabb állás után általában már nem, fogyaszthatósága egyéni érzékenységtől függ, ezért az étrendből való teljes kihagyása előtt Célszerű kipróbálni.

Az alkohol kellemetlenül fokozza a panaszokat, Ezért a diétába nem illeszkedik.A cukor, a cukorban gazdag, tömény édességek puffadást, fájdalmakat okozhatnak, szintén nem tartoznak a diétához. Célszerű a gyakori, kis mennyiségekből álló étkezési rendet megszokni.

Húsok
A sovány-és közepesen zsíros sertés-, marha-, baromfi-, halhús, galamb, bárány húsa fogyasztható főzve, párolva, egyben sütve, vagdalt, natúrszelet, lecsós szelet, Gömböc, felfújt stb. formájában. A húsételeket készíthetjük hagyományos edényekben, alufóliában, teflon-és cserépedényben, grillsütőben. Az étrenden nem javasoltak a Rántott Húsok, valamint a zsírban pirított Húsok (pörkölt, stb.).

Húskészítmények
A sovány és félzsíros termékek, sonkák, sonka, szalámi, Zalai felvágott, kenőmájas, máj-és húspástétomok, párizsi, virsli, krinolin fogyaszthatók, a szalámik, a kolbászok csak ízesítésre ajánlottak. A húskonzervek fogyasztása megengedett. A nagyon zsíros, füstölt és sóval tartósított termékek - szalonna, házisonka, disznósajt, töpörtyű, füstölt kolbász és füstölt hal fogyasztása nem ajánlott.

Belsőségek
A sertés-, marha-, baromfimáj, szív, tüdő, pirítás és erős, csípős fűszerek nélkül, zsírszegényen elkészítve fogyasztható (májgombócnak, krémnek, natúr-vagy rostonsültnek, lecsóval, gombával együtt párolva).

És tejtermékek tej
A diétában a tej fogyasztása, felhasználása tilos. A savanyított tejtermékek Egyes esetekben 1-1 evőkanálnyi mennyiségben az ételek sűrítésére használhatók. A tejföl, a tejszín, a túró és a sajtok az étrendben Szintén nem adhatok.

Tojás
A tojás az étrendben önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt használható (omlett, tükörtojás, sült tojás, töltött tojás, lágy tojás, stb.), Kivételt képez a zsíros rántotta vagy a tojáspörkölt.

Zsiradékok
Az étrendben a zsiradékok napi Engedélyezett mennyisége 3-5 dkg. E mennyiség fele használható fel az ételek elkészítéséhez, a másik fele a természetes Nyersanyagok zsírtartalmából adódik. Ajánlott zsiradék - napraforgóolaj és Rama margarin.

Liszt, búzadara, rizs
Szabadon felhasználhatók önálló ételek, valamint segéd-és Adalékanyagok formájában az ételek elkészítéséhez. Kivételt képez a zsírban pirított liszt, búzadara vagy rizs, mivel a zsírban pirítás nem javasolt e diétában. Főzve, párolva, gőzben főzve, köretnek, önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt javasoltak. Kivételt képeznek a tejben főtt változatok. A rizsből és búzadarából különböző ízesítéssel nyáklevesek is készíthetők, amelyek Ebbe az étrendbe jól beilleszthetők.

Kenyér és sütőipari termékek, tésztafélék
A szikkadt vagy pirított kenyér és péksütemények, kalácsok fogyasztása nem Korlátozott. Az erősen sózott termékek pl. sóskifli, nem ajánlottak. A sok tojással készített, vékonyra Nyújtott tésztafélék hússal, tojással, zöldségfélékkel ízesítve javasoltak. Az édességek és sütemények közül a laza felvert tészták, piskóta, keksz, omlós tészta fogyaszthatók.

Burgonya
A zsírban kisütött változat kivételével korlátozás nélkül fogyasztható.
Zöldség-és főzelékfélék
A száraz hüvelyesek, vöröshagyma, fejes káposzta, fokhagyma kivételével korlátozás nélkül fogyaszthatók. A főzelékfélék elkészíthetők főzve, párolva, hintett vagy Diétás rántással NIVEA főzeléknek, mártásnak, főtt vagy nyers salátának, ivólének stb.

Gyümölcsök
Elsősorban a nyers gyümölcsök fogyasztása ajánlott, a puha, érett alma, körte, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, aprómagvú gyümölcsök (ribizli, Egres, eper, málna, szőlő) centrifugált lé formájában is fogyaszthatók, de elkészíthetők főzve, párolva, sütve, gyümölcslevesnek, mártásnak, salátának, kompótnak, befőttnek, lekvárnak, szörpnek is. Ez utóbbiak mivel igen sok cukor felhasználásával készülnek, csak igen kis mennyiségben javasoltak.

Fűszerek, ízesítők
Az étrendben a nagy mennyiségű só, valamint cukor fogyasztása nem javasolt. Az ajánlott fűszerek és fűszernövények a következők: petrezselyemlevél, zellerlevél, vanília, fahéj, szegfűszeg, méz, kevés édes Fűszerpaprika, köménymag, Kakukkfű, szerecsendió, babérlevél, újhagyma leve, snidling, kevés paradicsompüré, kevés citrom, gomba, gyömbér, Kapor, fehérbors , stb.

Élvezeti
A. Engedélyezett tea (fekete-és zöld tea, kamilla, hársfa stb.). Kakaó korlátozás nélkül fogyasztható. Kávé és az alkohol tilos. Az Ásványvizek közül a szénsavmentesek nem okoznak panaszt, míg a magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok nem ajánlottak.

korall44, 2010. március 16. kedd, 15:56
Címkék: Rántott Húsok, idült bélhurut, diéta lényege, tej-és tejtermékmentes, legtöbb bélbetegségben, bélnyálkahártyát bevonó,
Kommentek
Mustáros rántott hús
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell
1 evőkanál magvas mustár
4 evőkanál liszt
2 tojás
0,2 dl tej
5 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
olaj

Elkészítése:
A húsokat nagyobb szeletekre osztjuk és ha szükséges, enyhén kiklopfoljuk.
A húsok egyik oldalát vékonyan átkenjük a mustárral, majd lisztbe forgatjuk.
A tojást felverjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a tejet. Belemártjuk a húst,
majd zsemlemorzsába forgatjuk. Panírozáskor arra figyeljünk, hogy vastagabb
réteg zsemlemorzsa legyen a húsokon és kevesebb liszt, így ropogósabb lesz.
Forró olajban kisütjük.
skorpiolilike, 2018. augusztus 24. péntek, 06:52
27 olyan konyhai tanács, hogy eldobod az agyad!
bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.

12. Ha a másnapos kenyeret pár percre
suzymama, 2018. augusztus 23. csütörtök, 10:39
Konyhai turpisságok!
kissé megfonnyad.Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

11.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet,rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

12.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

13.
Ha túl világos,sápadt a tojás sárgája,piskótához,rántottához, nokedlihez,stb.teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tőle.

14.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem,hogy a benne főtt zöldséget
összeturmixolom.Így mindenki megeszi,finom és egészséges is!

15.
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
16.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe.
suzymama, 2018. augusztus 04. szombat, 17:49
Zsír és egészség: a “jó zsírok” szerepe
disznó zsiradékából elkészíteni, kár, hogy elfeledkeztünk ezekről a finomságokról.

Ha a zsírnak más előnye nem lenne, mint az, hogy ha lesütjük a hájat, abból finom töpörtyű lesz, már akkor nem szabadna elfeledkeznünk róla. Ugyanez igaz a liba vagy kacsa hájának lesütésére, amelyek mellékterméke szintén igazi csemege.

Nemcsak zsírban sütni jó, de egész más lesz a sütőben készített sültek íze is, ha disznózsírral megkenjük őket, esetleg csirkét libazsírral.

A tökéletes rántott húst egyébként disznózsír és vaj keverékében sütik eredeti recept szerint, és a vajban sütésnek is meg van a létjogosultsága a konyhában. Azonban ha védeni akarjuk a család egészségét, az olajról egyszer és mindenkorra mondjunk le!
Ma már tudományosan is bizonyított, hogy a zsír sokkal egészségesebb az étolajnál, és nem okoz magas koleszterinszintet. Ma a magas szénhidrátfogyasztást okolják az orvosok a különböző degeneratív betegségek egyre nagyobb előfordulásáért.
Az étolajról tudni, hogy
irmus, 2018. július 21. szombat, 10:24
fogyókúra
hódította meg az egész világot. Sikerét egyszerűségének köszönheti, nem kell kalóriákat számolni. A fogyókúra során zöld és piros napok váltják egymást. Zöld napokon a korlátlan mennyiségben fogyasztható zöldségek és gyümölcsök mellett bátran ehet szénhidrátokat (teljes őrlésű tésztaféléket, barna rizst, krumplit), a fehérjék közül csak a sovány húsokat, halat, tojást. Piros napokon korlátozni kell a szénhidrát fogyasztást.

Mintaétrend 6 napra

Hétfő - Piros nap

Reggeli: rántotta két tojásból, tetszőleges zöldségekkel
Tízórai: egy pohár joghurt
Ebéd: 15 dkg grillezett tengeri hal vegyes zöld körettel
Uzsonna: egy alma
Vacsora: paradicsomos-mozzarellás saláta

Kedd - Zöld nap

Reggeli: zabkása gyümölcsökkel
Tízórai: egy bögre tejeskávé korpás keksszel
Ebéd: teljes őrlésű spagetti paradicsomos öntettel, parmezánnal.
Uzsonna: egy banán
Vacsora: húsleves csigatésztával

Szerda - Piros
faciendum, 2018. június 28. csütörtök, 21:09
Tallóztam
fonnyadt salátafejek látványa fogad? Ha szeretnéd, hogy a zöldségek tovább maradjanak frissek és roppanósak, béleld ki a tároló alját papírtörlővel. Így felszívják azt a nedvességet, ami a zöldség és gyümölcs rothadását okozza és megkönnyíti a hűtő tisztán tartását is.

Főtt kukorica

A héjától megszabadított kukoricánkat csavarjuk bele egy átnedvesített papírtörlőbe, majd 3-4 percig tegyük a magas hőmérsékletű mikrohullámú sütőbe! Tökéletes puha és ízletes lesz!

Ropogós rántott hús

Sütés előtt, ha papírtörlő kendővel leitatod a nedvességet a húsokról, ropogósabbak lesznek, hiszen kevesebb víz fog távozni belőlük sütéskor. Az elkészült rántott ételeket papírtörlőre szedd ki, hogy az a zsiradék jelentős részét felszívhassa. Így egészségesebb és finomabb lesz az étel!

Friss fagyasztott kenyér

Őrizd meg a kenyér eredeti frissességét! Sokan fagyasztják le a kenyeret, ha túl sok van vagy épp nincs szükség rá és nem szeretnék, hogy megszáradjon,
horvathnemagdi, 2018. március 20. kedd, 20:01
27 Konyhai tanács
bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.

12. Ha a másnapos kenyeret pár
aranyag, 2017. december 27. szerda, 17:02
Képek, videók
rántott húsok.jpg
snbela44
2015. július 27. hétfő, 12:42
A szeretet lényege önmaga
katalin_53
2018. augusztus 12. vasárnap, 06:53
A vallás lényege
sanci81
2018. június 10. vasárnap, 16:45
A parancsolatok lényege p
katalin_53
2018. június 02. szombat, 19:39
Az imádság lényege.jpg
katalin_53
2017. szeptember 18. hétfő, 21:09
ami lényeges.jpg
bbbarbara
2016. augusztus 14. vasárnap, 13:26
Az ajándék lényege.jpg
bbbarbara
2015. december 18. péntek, 20:15
A szeretet lényege az egy
jucinenadov
2014. október 04. szombat, 13:01
A szeretet lényege.jpg
suzymama43
2014. június 19. csütörtök, 09:38
az élet lényege.jpg
ildikocsorbane2
2013. augusztus 24. szombat, 20:05
adók lényege.png
dnemethk
2012. december 26. szerda, 23:31
A barátság lényege.jpg
margoboszi
2012. október 13. szombat, 19:22
cica és baba tej.jpg
kicsoda57
2015. október 08. csütörtök, 21:36
20131208cica-es-a-tej. gif
agica2004
2013. december 21. szombat, 09:42
friss tej és a potyások
erzsikepuskas
2013. november 29. péntek, 09:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.