Regisztráció  Belépés
2018. február 25. vasárnap | 8. hét | 56. nap | 09:03 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az idült bélhurut diétája
Diéták
/Dietinfo

Az idült bélhurut diétája
MedimiX

A diéta lényege a tej-és tejtermékmentes táplálkozás. A tej emésztése és alkotóelemeinek felszívódása a legtöbb bélbetegségben romlik, Ezért tejet, tejterméket nem szabad fogyasztani. A bélnyálkahártyát bevonó, gyulladást csökkentő hatása miatt a diétában elsősorban a pektin tartalmú zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök szerepelnek, valamint a burgonya. Felhasználhatók a rizs és kisebb mértékben a főtt tésztafélék is.

Kis változtatással és odafigyeléssel elérhetjük a jó közérzetet, a betegségek javulását, az egészség visszanyerését. A diéta szó manapság valami szükséges rosszat jelent. Feltételez valamilyen betegséget, érzékenységet, intoleranciát, túlsúlyt, és még lehetne folytatni a sort. Nem volt ez mindig így. Hippokratész korában értették és alkalmazták az ételekben rejlő erőt.

A megelőzésre fektették a hangsúlyt. Ha a táplálkozás megbetegít, akkor meg is gyógyíthat. A lehetőség adott. Az alábbi felsorolásban megtalálhatóak a legfontosabb diétatípusok. A receptek és leírások megkönnyítik az átállás időszakát, de nem helyettesítik a szakemberek felügyeletét és segítségét. Fontos, hogy mindig legyen pontos diagnózis, mert így lehet személyre szabni a diétát.

Az értékes fehérjeforrások közül elsősorban a zsírszegény Húsok és húskészítmények, valamint a zsírszegényen elkészített tojás fogyasztható. A zsíremésztés és-felszívódás zavara van Gyakran társul egy bélbetegséghez, Emiatt szükséges a zsírszegény diéta.

A hagyományokkal és a közhittel ellentétben, a rostanyagokban gazdag Nyersanyagok és növényi eredetű táplálékok, tehát a főzelékfélék nem ártalmasak, csak akkor, ha sok zsírral készülnek (pl. töltött káposzta). Az ízesítéskor az erős hatású fűszereket kerülni kell, de az édes paprika, citromlé, babérlevél, Kakukkfű, koriander felhasználható, a mustár, torma, ecet természetesen nem. Puffadást okozhat a hagyma, de hosszabb állás után általában már nem, fogyaszthatósága egyéni érzékenységtől függ, ezért az étrendből való teljes kihagyása előtt Célszerű kipróbálni.

Az alkohol kellemetlenül fokozza a panaszokat, Ezért a diétába nem illeszkedik.A cukor, a cukorban gazdag, tömény édességek puffadást, fájdalmakat okozhatnak, szintén nem tartoznak a diétához. Célszerű a gyakori, kis mennyiségekből álló étkezési rendet megszokni.

Húsok
A sovány-és közepesen zsíros sertés-, marha-, baromfi-, halhús, galamb, bárány húsa fogyasztható főzve, párolva, egyben sütve, vagdalt, natúrszelet, lecsós szelet, Gömböc, felfújt stb. formájában. A húsételeket készíthetjük hagyományos edényekben, alufóliában, teflon-és cserépedényben, grillsütőben. Az étrenden nem javasoltak a Rántott Húsok, valamint a zsírban pirított Húsok (pörkölt, stb.).

Húskészítmények
A sovány és félzsíros termékek, sonkák, sonka, szalámi, Zalai felvágott, kenőmájas, máj-és húspástétomok, párizsi, virsli, krinolin fogyaszthatók, a szalámik, a kolbászok csak ízesítésre ajánlottak. A húskonzervek fogyasztása megengedett. A nagyon zsíros, füstölt és sóval tartósított termékek - szalonna, házisonka, disznósajt, töpörtyű, füstölt kolbász és füstölt hal fogyasztása nem ajánlott.

Belsőségek
A sertés-, marha-, baromfimáj, szív, tüdő, pirítás és erős, csípős fűszerek nélkül, zsírszegényen elkészítve fogyasztható (májgombócnak, krémnek, natúr-vagy rostonsültnek, lecsóval, gombával együtt párolva).

És tejtermékek tej
A diétában a tej fogyasztása, felhasználása tilos. A savanyított tejtermékek Egyes esetekben 1-1 evőkanálnyi mennyiségben az ételek sűrítésére használhatók. A tejföl, a tejszín, a túró és a sajtok az étrendben Szintén nem adhatok.

Tojás
A tojás az étrendben önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt használható (omlett, tükörtojás, sült tojás, töltött tojás, lágy tojás, stb.), Kivételt képez a zsíros rántotta vagy a tojáspörkölt.

Zsiradékok
Az étrendben a zsiradékok napi Engedélyezett mennyisége 3-5 dkg. E mennyiség fele használható fel az ételek elkészítéséhez, a másik fele a természetes Nyersanyagok zsírtartalmából adódik. Ajánlott zsiradék - napraforgóolaj és Rama margarin.

Liszt, búzadara, rizs
Szabadon felhasználhatók önálló ételek, valamint segéd-és Adalékanyagok formájában az ételek elkészítéséhez. Kivételt képez a zsírban pirított liszt, búzadara vagy rizs, mivel a zsírban pirítás nem javasolt e diétában. Főzve, párolva, gőzben főzve, köretnek, önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt javasoltak. Kivételt képeznek a tejben főtt változatok. A rizsből és búzadarából különböző ízesítéssel nyáklevesek is készíthetők, amelyek Ebbe az étrendbe jól beilleszthetők.

Kenyér és sütőipari termékek, tésztafélék
A szikkadt vagy pirított kenyér és péksütemények, kalácsok fogyasztása nem Korlátozott. Az erősen sózott termékek pl. sóskifli, nem ajánlottak. A sok tojással készített, vékonyra Nyújtott tésztafélék hússal, tojással, zöldségfélékkel ízesítve javasoltak. Az édességek és sütemények közül a laza felvert tészták, piskóta, keksz, omlós tészta fogyaszthatók.

Burgonya
A zsírban kisütött változat kivételével korlátozás nélkül fogyasztható.
Zöldség-és főzelékfélék
A száraz hüvelyesek, vöröshagyma, fejes káposzta, fokhagyma kivételével korlátozás nélkül fogyaszthatók. A főzelékfélék elkészíthetők főzve, párolva, hintett vagy Diétás rántással NIVEA főzeléknek, mártásnak, főtt vagy nyers salátának, ivólének stb.

Gyümölcsök
Elsősorban a nyers gyümölcsök fogyasztása ajánlott, a puha, érett alma, körte, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, aprómagvú gyümölcsök (ribizli, Egres, eper, málna, szőlő) centrifugált lé formájában is fogyaszthatók, de elkészíthetők főzve, párolva, sütve, gyümölcslevesnek, mártásnak, salátának, kompótnak, befőttnek, lekvárnak, szörpnek is. Ez utóbbiak mivel igen sok cukor felhasználásával készülnek, csak igen kis mennyiségben javasoltak.

Fűszerek, ízesítők
Az étrendben a nagy mennyiségű só, valamint cukor fogyasztása nem javasolt. Az ajánlott fűszerek és fűszernövények a következők: petrezselyemlevél, zellerlevél, vanília, fahéj, szegfűszeg, méz, kevés édes Fűszerpaprika, köménymag, Kakukkfű, szerecsendió, babérlevél, újhagyma leve, snidling, kevés paradicsompüré, kevés citrom, gomba, gyömbér, Kapor, fehérbors , stb.

Élvezeti
A. Engedélyezett tea (fekete-és zöld tea, kamilla, hársfa stb.). Kakaó korlátozás nélkül fogyasztható. Kávé és az alkohol tilos. Az Ásványvizek közül a szénsavmentesek nem okoznak panaszt, míg a magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok nem ajánlottak.

korall44, 2010. március 16. kedd, 15:56
Címkék: Rántott Húsok, idült bélhurut, diéta lényege, tej-és tejtermékmentes, legtöbb bélbetegségben, bélnyálkahártyát bevonó,
Kommentek
27 Konyhai tanács
bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.

12. Ha a másnapos kenyeret pár
aranyag, 2017. december 27. szerda, 17:02
Mai ebédem: Kijevi rántott jérce mell volt
...............

Receptje:
HOZZÁVALÓK
4 szelet csirkemell
15 dkg trappista sajt
10 dkg vaj

őrölt szerecsendió (ízlés szerint)
2-3 szál petrezselyem
A panírozáshoz:
15 dkg liszt
3 db tojás
15 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Elkészítése:
Fűszervajas töltelékhez a sajtot lereszeljük, ezután összegyúrjuk a vajjal, kevés sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ezután újra összekeverjük, és amíg a húst előkészítjük, hűtőben tároljuk.
A csirkemellbe egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan, kb. a közepénél beleszúrunk, de vigyázva, hogy a mellfilé ne lyukadjon át. Az ujjunkkal kicsit kitágíthatjuk a bevágott részt.
A fűszervajas tölteléket kivesszük a hűtőből, és egy sima csőfejes nyomózsákba kanalazzuk, majd a mellfilékbe óvatósan belenyomjuk a fűszervajas tölteléket, és a
maroka, 2017. november 20. hétfő, 17:32
Természetes gyógymód zsírmáj esetén
teljes kiőrlésű gabonát és jó minőségű zsírsavakat.

Kerülje a cukrot és a fruktózt.

A fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre cserélje.

Egyen omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket: halolajat, lenmagot, diót, stb.

Fogyasszon minél több brokkolit, káposztát, kelbimbót, lehetőség szerint csak párolja a zöldségeket.

Táplálkozzon rostokban gazdagon: alma, áfonya, stb. és kerülje a magas cukortartalmú gyümölcsöket.

Kerülje el a zsíros húsokat és rántott ételeket, igyekezzen sok-sok zöldséget enni.

10, Rendszeres testmozgás
A rendszeres testmozgás is sokat segíthet a zsírmáj leküzdésében. A mozgás során gyorsul az anyagcseréje, csökken a testsúlya, így javul májának egészsége.

Minden nap legalább 30 percet mozogjon!

További jó tanácsok:

- ha túlsúlyos, vagy elhízott, kezdjen el fogyni
- minél több rostot és minél kevesebb telített zsírt fogyasszon
- minimalizálja a
pacsakute, 2017. szeptember 25. hétfő, 17:01
27 olyan konyhai tanács
felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.


9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.


10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.


12. Ha a
horvathnemagdi, 2017. szeptember 04. hétfő, 18:44
Próbáld ki a mustáros panírt!
Próbáld ki a mustáros panírt!
Csak egy kis újítás, és puhább, ízletesebb lesz a hús!

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
1 evőkanál mustár
2 tojás
1,5 dl tej
6 evőkanál liszt
1 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál liszt
só, bors
olaj

A húst felszeleteljük, fűszerezzük és átkenjük a mustárral. A felvert tojásokat a tejjel, 6 evőkanál liszttel, zsemlemorzsával kikeverjük. A 3 evőkanál lisztet egy tányérra tesszük, először ebbe mártjuk a húsokat, majd a panír masszába. Forró olajban kisütjük és fogyaszthatjuk is.
nanoka72, 2017. augusztus 19. szombat, 09:48
Képek, videók
rántott húsok.jpg
snbela44
2015. július 27. hétfő, 12:42
Az imádság lényege.jpg
katalin_53
2017. szeptember 18. hétfő, 21:09
ami lényeges.jpg
bbbarbara
2016. augusztus 14. vasárnap, 13:26
Az ajándék lényege.jpg
bbbarbara
2015. december 18. péntek, 20:15
A szeretet lényege az egy
jucinenadov
2014. október 04. szombat, 13:01
A szeretet lényege.jpg
suzymama43
2014. június 19. csütörtök, 09:38
az élet lényege.jpg
ildikocsorbane2
2013. augusztus 24. szombat, 20:05
adók lényege.png
dnemethk
2012. december 26. szerda, 23:31
A barátság lényege.jpg
margoboszi
2012. október 13. szombat, 19:22
Az élet lényege
macoka65
2012. április 11. szerda, 14:45
lenyeget.jpg
szexdormika
2012. április 04. szerda, 11:02
Lényem lényege.jpg
ametiszt54
2012. február 22. szerda, 04:54
cica és baba tej.jpg
kicsoda57
2015. október 08. csütörtök, 21:36
20131208cica-es-a-tej. gif
agica2004
2013. december 21. szombat, 09:42
friss tej és a potyások
erzsikepuskas
2013. november 29. péntek, 09:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.