Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 01:29 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Továbbra is küzdenek az erdőtűz megfékezéséért a spanyolországi Valenciában
A tűz egy zömében erdős, hegyvidéki térségben pusztít Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében.

Elővigyázatosságból két nap alatt eddig több mint 2600 embert evakuáltak a környékről, jellemzően hétvégi házakból, nyaralókból, akiket szállodákban, sportközpontokban szállásoltak el ideiglenesen.

A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy húsz, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett kár a tűz miatt, amely a településeket továbbra sem fenyegeti.

Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke a helyszínen újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az oltás sikere az időjárási körülményeken múlik. Kedden a délután feltámadt erős szél sokat rontott a helyzeten - jegyezte meg.

Az erdőtűz megfékezésében mintegy 700-an, tűzoltók, katonák, erdészek vesznek részt, a levegőből pedig 27 légi jármű segíti a munkálatokat.

A térségben ez az idei első nagy kiterjedésű erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.

Spanyolországban az évnek ebben az időszakában fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom miatt.

Az idei év azonban ebből a szempontból eddigi kedvezően alakult a szokásosnál hűvösebb, csapadékosabb tavaszi és nyár eleji időjárásnak köszönhetően.

Tavaly a dél-európai országban 56 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely összesen több mint 178 ezer hektárnyi területet pusztított el. 2016-ban 65 ezer, 2015-ben pedig több mint 111 ezer hektáron tombolt tűz Spanyolországban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 16:49
Címkék: Ximo Puig, erdőtűz megfékezéséért, spanyolországi Valenciában, zömében erdős, hatóságok tájékoztatása, lakott területektől,
Kommentek
Földi Pál: Oroszlán és Sas - A harmincéves háború 1618-1648
Összefoglaló

Kevés olyan jelentős esemény van a világtörténelemben, mint a harmincéves háború (1618-1648), amelyet akár első világháborúnak is nevezhetünk, hiszen Skandináviától Itáliáig, Német- és Franciaországtól Spanyolországig szinte minden jelentős állam valamilyen formában részt vett benne. A harminc évig tartó könyörtelen vérengzés, amely szinte pusztasággá tette Európát, lényegében vallási ellentétek miatt tört ki. Úgy a protestánsok, mint a katolikusok "erős váruknak" sajátították ki az Istent, hogy aztán ez a hitbéli eltérés fokozatosan alakuljon át nemzeti törekvésekké, amelyek végül átrajzolták Európa térképét. A háborút lezáró vesztfáliai béke már nem vallásbéke, hanem a hatalmak osztozkodása, egymás közötti politikai viszonyuk rendezése. E harminc év alatt kiemelkedő államférfiak sora irányította Európa történelmét. Az ókort valamint a második világháborút kivéve, egyetlen történelmi korszak sem
eposz, 2018. szeptember 28. péntek, 21:42
Illegális bevándorlás - Az EJEB meghallgatást tartott a spanyolországi Melilláról való kitoloncolások ügyében
Az ügy előzménye, hogy a két felperes, egy mali és egy elefántcsontparti állampolgár más migránsokkal együtt 2014 augusztusában megpróbált Marokkóból átszökni az országba ékelődő, de spanyol területnek számító Melillába. A spanyol hatóságok őrizetbe vették, megbilincselték, majd azonnal visszatoloncolták őket Marokkóba anélkül, hogy akár a személyazonosságukat ellenőrizték volna. Nem mérlegelték egyéni körülményeiket, nem biztosítottak számukra sem tolmácsot, sem jogi segítséget. Később ismét megpróbálták, akkor sikerült a kerítéseken át bejutniuk Spanyolország területére, de végül elrendelték a deportálásukat.

Tavaly októberi elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy a spanyol hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kollektív kiutasításról és a hatékony jogorvoslatról szóló cikkeit, és ezért fejenként 5000 euró kártérítést ítélt meg a panaszosoknak. Madrid fellebbezett a döntés ellen.

A 17 bíróból álló nagykamara előtt zajló szerdai meghallgatáson először a
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 15:38
Asztalitenisz Eb - Boll és Li Qian az egyéni bajnok
A 37 éves Boll 2002, 2007, 2008, 2010, 2011 és 2012 után pályafutása hetedik Eb-aranyát nyerte egyéniben.

Párosban a férfiaknál a Daniel Habesohn, Gárdos Róbert osztrák, a nőknél pedig a Nina Mittelham, Kristin Lang (lánykori nevén Silbereisen) német duó diadalmaskodott.

A hétfős magyar küldöttség Póta Georgina női párosban szerzett bronzérme révén egy harmadik hellyel zárta a spanyolországi kontinensviadalt.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):

döntők:

férfi egyes:

------------Timo Boll (német, 1.)-Ovidiu Ionescu (román, 25.) 4-1 (-6, 7, 9, 6, 5)

A német Patrick Franziska és a svéd Kristian Karlsson bronzérmesként zárt.

férfi páros:

------------Daniel Habesohn, Gárdos Róbert (osztrák, 4.)-Mattias Falck, Kristian Karlsson (svéd, 2.) 4-1 (9, -6, 4, 9, 9)

A Patrick Franziska, Jonathan Groth német, dán és a Ruwen Filus, Ricardo Walther német duó bronzérmesként zárt.

női egyes:

----------Li Qian (lengyel, 5.)-Margarita Peszocka
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 20:13
Asztalitenisz Eb - Póta Georgina bronzérmes párosban
Noszkova játéka is jelentősen feljavult, s többször is hibázásra kényszerítették Pótát és Ekholmot. Előbb sikerült ismét szépíteniük, majd - a 11-2-re megnyert hatodik szettel - ki is egyenlítettek a teljesen elbizonytalanodó magyar, svéd egység ellen.

A döntő szett aztán már szorosabb csatát hozott, de ebben is végig Polcanováék irányítottak, 10-6-nál négy meccslabdához jutottak, és a harmadikat értékesítve bejutottak a vasárnapi döntőbe.

A magyar küldöttség ezzel befejezte szereplését a spanyolországi kontinensviadalon, melyet Póta harmadik helyének köszönhetően egy éremmel zár.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):

női páros, elődöntő:Sofia Polcanova, Jana Noszkova (osztrák, orosz, 10.)-Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd, 1.) 4-3 (-9, -1, 6, -6, 6, 2, 8)Nina Mittelham, Kristin Lang (német, 13.)-Ni Xia Lian, Sarah De Nutte (luxemburgi, 3.) 4-2 (-8, 8, 5, 6, -6, 10)

korábban:

női páros, negyeddöntő:Póta, Ekholm (magyar, svéd, 1.)-Sabine Winter,
velemenyezd, 2018. szeptember 22. szombat, 17:41
Az Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a San Sebastián-i filmfesztiválon
Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban: Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

"Nagyon változatos, kiegyensúlyozott és nagyon szórakoztató" - így jellemezte José Luis Rebodinos fesztiváligazgató a következő kilenc nap programját, amelyben összesen 200 filmbemutató szerepel.

A fesztivál nyitófilmje Juan Vera argentin rendező romantikus komédiája, az El amor menos pensado (Váratlan szerelem) lesz, Mercedes Morán és Ricardo Darín főszereplésével.

Zárásként az amerikai Drew Goddard Húzós éjszaka az El Royale-ban című thrillerjét láthatja a közönség, benne olyan sztárokkal mint Dakota Johnson, Jeff Bridges és Chris Hemsworth.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Nevéhez olyan filmek fűződnek mint a Schmidt története, a
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 15:38
Amerikai külügyi jelentés: Washington és szövetségesei "nagy lépéséket" tettek a terrorellenes harcban
hangsúlyozza, hogy megnövelték a Hezbollah "ártalmas tevékenységének" feltárására irányuló erőfeszítéseket Libanonban, a Közel-Keleten és világszerte, sőt, sikerült csökkenteni is a Hezbollah aktivitását.

A jelentés szerint az Iszlám Állam tavaly vegyi fegyvereket is bevetett, híveit pedig arra bátorította, hogy a kezük ügyébe kerülő bármilyen fegyvert vegyenek igénybe és intézzenek támadásokat közterületek ellen is. Ezzel összefüggésben a külügyi összeállítás megemlíti az angliai Manchesterben, a spanyolországi Barcelonában, az egyiptomi Sínai-félszigeten vagy a New Yorkban elkövetett merényleteket.

Az al-Kaida 2017-ben növelte tagjainak számát és a hozzá kapcsolódó csoportok aktívak az Arab-félszigeten, a Magreb-államok térségében, Szomáliában és az indiai szubkontinensen - olvasható a jelentésben.

Az amerikai külügyminisztérium szerint változatlanul Irán az az állam, amely a legnagyobb mértékben támogatja a terrorizmust, valamint továbbra is támogatja az Izrael elleni támadásokat. Ennek
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 20:15
Asztalitenisz Eb - Két magyar duó a főtáblán vegyes párosban
A magyar páros egy török riválissal csapott össze, és nagy csatában, 3-2-re nyert.

Majoros Bence és Póta Georgina kettőse tizedik kiemeltként alanyi jogon tagja az elitmezőnynek.

A versenyszám főtáblás küzdelmei este rajtolnak - a magyarok ellenfelei egyelőre nem ismertek -, délután pedig a férfi egyes selejtezőjében lesznek érdekeltek a magyarok.

A spanyolországi Eb-n egyesben és párosban rendeznek versenyeket. A döntőkre pénteken (vegyes páros) és vasárnap kerül sor.

Eredmény (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):

vegyes páros, selejtező:Szudi Ádám, Pergel Szandra-Ibrahim Gündüz, Sibel Altinkaya (török) 3-2 (6, 9, -7, -12, 6)
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 11:01
Képek, videók
Spanyolországi plakátjuk
evasari
2007. július 15. vasárnap, 13:24
Valencia.jpg
farkas1945
2013. november 22. péntek, 11:03
Valencia-Spanyolország ; A
farkas1945
2013. szeptember 09. hétfő, 11:06
Valencia
noelle
2013. március 03. vasárnap, 16:42
valencia
lacipecsenye
2012. június 19. kedd, 10:33
Valencia, Spanyolország.j
jpiros
2012. május 15. kedd, 18:42
ciudadartes_valencia.j pg
tvnati
2011. november 14. hétfő, 12:47
catedral_valencia.jpg
tvnati
2011. november 14. hétfő, 11:41
Valencia-szökőkút.BMP
agica2004
2011. június 02. csütörtök, 13:59
valencia.jpgJ.jpg
gyurusne
2011. január 08. szombat, 12:58
valencia.jpg
gyurusne
2011. január 08. szombat, 12:57
Valencia zászlója.png
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 17:29
Valencia címere.png
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 17:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.