Regisztráció  Belépés
2018. június 21. csütörtök | 25. hét | 172. nap | 23:53 | Alajos, Leila
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 3. rész (kábítószer-egyezmények, egészségügyi egyezmény Kubával)
Új szerek a legveszélyesebb kábítószerek listáján

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár expozéjában kiemelte: az ENSZ kábítószerek bizottsága döntést hozott, amelynek értelmében új szerek - az U-47700 és a butil-fentanil - kerülnek fel a legveszélyesebb szerekről szóló jegyzékre, és ezért került a javaslat a magyar parlament elé.

Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka rámutatott: a kábítószerek, pszichotróp anyagok mérhetetlenül súlyos veszélyt jelentenek. Kitért arra is, hogy Magyarországon is szükség volt a 18 év alattiak körében bővíteni az addiktológiai szolgáltatások körét, majd jelezte: a Fidesz támogatja a javaslatot.

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka közölte: az U-47700 és a butil-fentanil a magyar jegyzéken eddig nem szerepeltek, a mostani javaslattal a legszigorúbb kategóriába kerülnek. A javaslatot szintén támogatják - jelezte.

Rig Lajos, a Jobbik vezérszónoka szerint nem ez lesz az utolsó fentanil-származék, ami felkerül a listára. A későbbiekben is foglalkozni kell ezzel a problémával, és el kell gondolkodni azon, hogy kormányrendeleti szint helyett miniszteri rendelet szabályozza a kérdést, így is meggyorsítva a folyamatot. A Jobbik támogatja az előterjesztést - mondta.

Mesterházy Attila (MSZP) szerint ez a kormány nem sokat tesz a kábítószer-probléma megoldása érdekében. Szerinte helyes az a cél, amit kitűztek, hogy 2020-ra drogmentes legyen Magyarország, de ennek megvalósítására - mint szavaiból kiderült - kis esélyt lát. Nagyobb szerepet szánna a prevencióban a civil szervezeteknek is. A kormány mostani politikája zsákutca, nem kap elég finanszírozást, forrást a probléma kezelése, a jó szakembereket pedig elűzték - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Lukács László György (Jobbik) szerint a kormánynak bár van drogstratégiája, az, úgy tűnik, elbukott. Ez látszik a költségvetési forrásokból: 2013-ban 300 milliót, majd azóta csupán 400 milliót különítettek el e célra. Költségvetési források nélkül nehéz harcolni, s az állam a drogprevenciós szerepéből az oktatási intézményekben lényegében teljesen kivonult - mondta, és rugalmasabb, gyorsabban reagáló szabályozást sürgetett.

Ónodi-Szűcs Zoltán zárszavában kiemelte: egy egyszerű törvényjavaslat került a parlament elé, egy szerződést kellene hatályba léptetni, és ehhez kéri a támogatást.

A vitát az elnöklő Latorcai János lezárta.

A pszichotróp anyagokról

Ónodi-Szűzs Zoltán elmondta: a törvénymódosítással nyolc új szer kerül a pszichotróp anyagok sorába.

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) azt mondta: a statisztikák szerint a fiatalok körében csökkent a szerhasználat, ugyanakkor a szintetikus drogokat többen próbálják ki.

Rámutatott: a kormány 4,7 millió forintot biztosított a telepi droghasználat feltérképezésére, hogy preventív lépéseket tehessen. Hangsúlyozta a kabinet elkötelezettségét a kérdésben, és a megelőzés hasznosságát.

A szocialista Legény Zsolt elmondta: pártja támogatja a változtatást, mert a drog elleni küzdelmet az egyik legfontosabb feladatnak tartja.

Rig Lajos (Jobbik) rámutatott: a herbált és egyéb szintetikus származékokat helyezik most tiltólistára, amelynek összetétele Budapesten utcánként változik. Veszélyük, hogy a dizájner drogok általában a szegénységben élők között a legelterjedtebb.Úgy vélte, ezek terjesztése során "a posta a legnagyobb díler", hiszen a szerek az interneten sok helyről beszerezhetők, és mindössze egy molekulát kell megváltoztatniuk az előállítóknak, máris olyan szert hoznak létre, amely nincs a tiltólistán.

Ónodi-Szűcs Zoltán a vitára úgy válaszolt: a drogellenes stratégia 2013 óta van érvényben. Az idei költségvetésben 318 millió forint szerepelt prevenciós célra, jövőre 518 millió forint lesz.

A stratégai huszonhét olyan pontot jelöl meg, ahol mind a keresleti, mind a kínálati oldalon be kell avatkozni. További programokban 3, valamint 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre prevenciós célra.Az ülésen elnöklő Latorcai János az általános vitát lezárta.

Kubával kötött egészségügyi együttműködés hatályon kívül helyezése

Az 1966-ban Kubával kötött egészségügyi egyezmény hatályon kívül helyezését kezdeményezte a kormány 2012-ban arra hivatkozva, hogy a szerződés nem valósult meg - ismertette az erről szóló előterjesztést Ónodi-Szűcs Zoltán. Közölte azt is: a kubai fél az egyezmény hatályon kívül helyezését úgy értelmezi, hogy azt a magyar kormány egyoldalúan mondja fel.Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy az egyezmény hatályon kívül helyezése ellenére Magyarország és Kuba között dinamikusan fejlődik a kapcsolat. Hangsúlyosan szólt annak szükségességéről, hogy Magyarország részt vegyen a fejlődő Kuba modernizálásában, a többi közt a vízipar, valamint a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén.

A szocialista Legény Zsolt arra kérdezett rá: mi lesz a turistaként vagy üzleti úton a másik országban tartózkodókkal, akik eddig az egyezmény értelmében sürgős esetben egészségügyi ellátásban részesültek.

A jobbikos Rig Lajos szerint ez biztosítás kötésével megoldható. Ő egyetértett a kormányzattal abban, hogy ha nem tudták tartalommal megtölteni az egyezményt, akkor azt vissza kell vonni.

Mesterházy Attila (MSZP) is úgy ítélte meg: a turisták biztosítással gondoskodhatnak egészségügyi ellátásukról. Ő arra várt választ: egy a Szovjetunióval kötött nyugdíjbiztosítási szerződést is felmond-e Magyarország.

Az elnöklő Latorcai az általános vitát lezárta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 13:31
Címkék: Ónodi-Szűcs Zoltán, Csenger-Zalán Zsolt, Legény Zsolt, Mesterházy Attila, Lukács László György, Latorcai János,
Kommentek
Fejlesztések kezdődtek több Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen
Szabó Tamás (Fidesz-KDNP), Jászberény polgármestere csütörtökön az MTI-nek elmondta: 325 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, elsősorban a kerékpárutak hosszának növelésére. A cél egy olyan hálózat létrehozása, amelyen - érintve a nagyobb közigazgatási és ipari létesítményeket - a város körbejárható lesz - fűzte hozzá.

A tervek szerint szeptember végéig elkészülő beruházás során hét szakaszon csaknem öt kilométer kerékpárút épül, illetve újul meg - közölte.

A polgármester szólt arról, hogy egy összesen csaknem 300 millió forintos beruházás keretében energetikai korszerűsítést végeznek - nyílászárócsere, hőszigetelés, homlokzatfelújítás, fűtéskorszerűsítés - a jászberényi Gróf Apponyi Albert Általános Iskolában és a Jászsági Általános Iskola Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézményében. A munkát ősszel fejezik be a szakemberek.

Lajtos István (független), a több mint ezer lakosú Nagyiván polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta,
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 17:15
Ukrajna - Putyin aggodalmát fejezte ki Porosenkónak a Donyec-medencei helyzet miatt
két elnök, aki korábban ritkán kommunikált egymással, hét hét alatt immár másodszor beszélt egymással. Porosenko ezt megelőzően június 9-én hívta fel Putyint. A Kreml szerint akkor humanitárius kérdésekről, fogolycseréről és az ombudsmanok kölcsönös fogolylátogatásáról esett szó.

A Novaja Gazeta független orosz napilap csütörtökön idézte Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztost, aki - utalva arra, hogy a terrorizmus címén 20 évre ítélt Szencov több mint öt hete éhségsztrájkot folytat -"egészségügyi koplaláshoz" hasonlította a rendező akcióját. Közölte, hogy az ukrán elítélt a saját beleegyezése alapján támogató terápiát kap, vitaminok, szőlőcukor és fehérjék formájában. Elmondása szerint helyszíni fotók és rendszeres jelentések is azt bizonyítják, hogy Szencov jól van, súlya még gyarapodott is. Valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint az elítélt két fogát elvesztette.

Deniszova, az ukrán ombudsman a maga részéről csütörtökön azt közölte, hogy nem rendelkezik hiteles információkkal
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 16:18
ITM: a hatóságok együttműködésével szűrik ki a félrevezető online kereskedelmi gyakorlatot
Hangsúlyozta, az idén a fogyasztóvédelem középpontjában az e-kereskedelemmel és a termékbiztonsággal kapcsolatos kérdések szerepelnek, ezért az interneten "csodát ígérő" terméket árusító, megtévesztő állításokat feltüntető webáruházak elleni eredményes fellépés érdekében az ITM a fogyasztóvédelmi hatóság mellett az akcióterv végrehajtásába bevonja aNemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is.

Keszthelyi Nikoletta felidézte, hogy a közös hatósági fellépés eredményeként jelentős mértékben csökkentek a szabálytalan árubemutatók.

Az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szólt arról, hogy az elmúlt időszakban több mint 1200 e-kereskedelmi vállalkozást vizsgáltak, jó részük félrevezető kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

Példaként említette: próbavásárlás után az OGYÉI megállapította, hogy a gyógyhatást ígérő termékben nem volt megfelelő hatóanyag, az
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 14:44
Több mint százmilliós fejlesztés a budapesti Szent Margit kórházban
Varga Mihály pénzügyminiszter - aki a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője - a központban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány továbbra is olyan intézkedéseket hoz, amelyek mindenkinek jobb körülményeket biztosítanak az egészségügyben. Többet fordítanak a továbbiakban az egészségügyi intézmények korszerűsítésére, modern eszközök beszerzésére, valamint az egészségügyben dolgozók minél magasabb anyagi és erkölcsi megbecsülésére.

A miniszter közölte, az elmúlt közel harminc év legnagyobb - 500 milliárd forintos - fejlesztését hajtják most végre az egészségügyben. Ennek keretében újulnak meg országszerte kórházak és rendelők.

Az Egészséges Budapest Programmal a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztése indult el a két évvel ezelőtti döntésnek köszönhetően - jelentette ki rámutatva arra, hogy ez több mint 4 millió embert érint.

Közölte, három centrumkórház jön létre a fővárosban, emellett 25 kórházban, 15 önálló szakrendelőben valósul meg majd
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 14:34
Gulyás: tovább folytatódik az adócsökkentés
adócsökkentések lehetnek a következő években, reményeik szerint négy év múlva a szociális hozzájárulási adó mértéke 11,5 százalék lehet - tette hozzá.

Kitért a családi adókedvezmény további növelésére - amely két gyermek esetén eléri majd a havi 40 ezer forintot -, és arra, hogy a nyugdíjasoknak munkavállalás esetén csak személyi jövedelemadót kell majd fizetni.

Az UHT és az ESL tej áfája is 5 százalékra csökken, amivel jövőre 20 milliárd forintot spórolhatnak a családok - idézte fel.

Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok népegészségügyi adója átlagosan 20 százalékkal nő. Ezt népegészségügyi intézkedésnek tekintjük - ismertette a miniszter.

Szólt arról is, hogy nem csökken a cafetériára rendelkezésre összeg. Amikor annak bevezetése megtörtént, az volt a cél, hogy a munkavállalók a jövedelmük egy részét kedvezőbb feltételek mellett kaphassák, mára azonban adózás feltételei lényegesen kedvezőbbé váltak, ezért azt javasolják, hogy béremelésekben adják oda a munkáltatók az
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 14:05
Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket
állomány életkörülményeinek javításáról.

Vannak, akik szerint a tartási körülmények megváltoztatása is segíthet abban, hogy ellenállóbbak legyenek a sertések.

Korábban attól tartottak a fogyasztók, hogy a génmódosított alapanyagokból készült élelmiszer árthat az ember egészségének: allergiát válthat ki vagy a beillesztett gének bekerülhetnek az emberi DNS-be.

Azonban ezek az ételek évtizedek óta forgalomban vannak és soha nem ártottak az embernek, ezzel állnak összhangban az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásai is.

A Edinburgh-i Egyetem Roslin Intézetének tudósai génszerkesztéssel eltávolították a sertés DNS-ének egy kis szakaszát. Ez a viszonylag kis szerkesztés megakadályozza, hogy a PRRS-vírus megtapadjon a sertéssejtek felszínén.

Ezután vírusfertőzésnek tették ki az állatokat. A Journal of Virology című lapban megjelent eredmények szerint egyetlen sertés sem betegedett meg.

Christine Tait-Burkard, a kutatás vezetője a BBC-nek hangsúlyozta, hogy egyetlen
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 13:54
A sürgősségin dolgozó orvosok több mint háromnegyedét bántalmazzák Törökországban
Legújabb kutatása során az egyesület 713 sürgősségis orvost kérdezett meg.

A felmérésben részt vevők 78 százalékát bántalmazták az elmúlt egy évben, 66 százalékuk pedig arról számolt be, hogy nem is egy esetben érte őket atrocitás.

A megkérdezettek 31,1 százalékával szemben alkalmaztak kifejezett fizikai erőszakot, ami további 29,3 százalék esetében visszafogottabb formában - például lökdösődés - valósult meg. A sürgősségin dolgozó orvosok 36 százalékának a személyes tárgyait vagy kórházi felszerelését is megrongálták. Míg 5,6 százalékukra lőfegyverrel vagy szúró- és vágóeszközzel támadtak, 1 százalék esetében az inzultus odáig fajult, hogy szexuálisan is zaklatták.

Basak Bayram docens, az egyesület igazgatótanácsának tagja rámutatott: "erőszakot nem a betegek, hanem a hozzátartozóik alkalmaznak gyakrabban, akik általában tudatában is vannak tettüknek. Ezek az emberek nem rendelkeznek elegendő információval a sürgősségi ellátással kapcsolatban, de az elvárásaik magasak, és az orvosokat
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 13:15
Érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni
képezi egy külföldi út költségeinek.

A külföldre utazók több mint 50 százaléka továbbra sem gondoskodik a megfelelő utasbiztosításról - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel. Az utasok egy része úgy véli, a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) elegendő védelmet nyújt számukra.

A FBAMSZ közölte: az EEK-nak számos hiányossága van az utasbiztosítással szemben. Egyrészt csak az egészségügyi ellátásra terjed ki, tehát nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a poggyászkár, műszaki cikkek biztosítása, illetve a szállítási költségek, az esetleges tolmácsdíj, és nem biztosít 24 órás telefonos asszisztenciát sem. Másrészt az igazolást csak állami szolgáltatóktól fogadják el, így ha az ellátást magánszolgáltató nyújtja, a bajba jutott utasnak "a zsebébe kell nyúlnia".

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások esetén a szövetség azt ajánlja, hogy utazás előtt meg kell
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 07:04
Képek, videók
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
Egészségügyi Szakközépisk
nottino
2007. november 04. vasárnap, 10:49
Szimpatikus egészségügyi
mfg2003b
2007. május 04. péntek, 12:53
Zoltán.jpg
katka5212
2018. június 16. szombat, 15:38
Zoltán2.jpg
katka5212
2018. június 16. szombat, 15:38
Zoltán3.jpg
katka5212
2018. június 16. szombat, 15:37
Fenyvesi Zoltán - Gyurgya
dandej
2018. május 26. szombat, 18:31
zoltán névb.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:45
Zoltán nap.gif
agica2004
2018. április 11. szerda, 20:17
zoltán névvxy.jpg
zsokica45
2018. április 02. hétfő, 12:04
zoltán névvkl.jpg
zsokica45
2018. április 02. hétfő, 12:03
zoltán névvds.jpg
zsokica45
2018. április 02. hétfő, 11:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.