Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:28 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ukrán oktatási törvény - Klimkin: nem vereség és nem győzelem az Európa Tanács határozata
Péntekre virradóra közzétett bejegyzésében Klimkin - aki csütörtökön Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel - közölte, hogy legközelebb Magyarország és Ukrajna oktatási miniszterei folytatják a konzultációt a jogszabályról. Klimkin közölte, hogy figyelembe veszik majd az ET alkotmányjogi szakértőkből álló testületének, a Velencei Bizottságnak a törvényről alkotandó véleményét. A testület jelentése ukrán híradások szerint várhatóan az év végéig készül el. A miniszter megjegyezte, hogy Kijevnek még nem sikerült meggyőznie a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbséget az összes előnyről, amelyet a törvény biztosít számukra.

Az ukrán külügyminisztérium Szijjártó és Klimkin megbeszélését összefoglaló közleményében azt írta: a találkozón a kijevi diplomácia vezetője részletesen elmagyarázta magyar kollégájának az ukrán oktatási reform lényegét, továbbá érvekkel támasztotta alá azt, hogy alaptalanok azok a félelmek, amelyek szerint a jogszabály szűkíti az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogait. Klimkin a megbeszélésen ismételten leszögezte, hogy a törvény megfelel a nemezközi követelményeknek. Újfent jelezte, hogy Kijev kész a párbeszéd további folytatására. Kérte továbbá, hogy Magyarország továbbra is támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, valamint a béke megteremtésére és az ország területi egységének helyreállítására tett erőfeszítésében. Köszönetet mondott a Budapesttől kapott humanitárius segítségért, beleértve az ukrán katonák gyógykezelését, illetve gyerekek táboroztatását Magyarországon.

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter közben pénteken az 1+1 ukrán televízióban úgy vélekedett, hogy az államnyelv ismeretének hiánya Ukrajna valamely régiójában sebezhetővé teszi ezt a területet, ha más országok szemet vetnek rá. "Nézzék meg, mi történt a Krímmel, ahol egyáltalán nem létezett az ukrán nyelv" - tette hozzá, utalva a félsziget Oroszország általi 2014-es önkényes elcsatolására.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 12:22
Címkék: Európa Tanács, Szijjártó Péter, Velencei Bizottságnak, Lilija Hrinevics, törvényről alkotandó, testület jelentése,
Kommentek
Parragh László: le kell bontani a felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határt
bővülne a képzésben részt vevő vállalatok száma.

Parragh László ismertette, a kamara szerint a cégek ösztönzésére a szakképzési hozzájárulást a vállalatoknál kellene hagyni, hogy saját maguk költhessék el azt szigorúan ellenőrzött környezetben. Emellett szükség van iskolai tanműhelyekre is, ahol a szakma egészét meg lehet tanulni.

Az MKIK elnöke szerint a 2018. évi EuroSkills verseny budapesti megrendezése óriási kihívást jelent, a rendszerváltó országok közül Magyarország nyerte el elsőként az európai fiatal szakmunkások versenyének rendezési jogát.

A kamara elnöke hangsúlyozta: időarányosan jól áll a verseny szervezése, a szakmákban elkezdődött a versenyzők felkészítése, a verseny szervezésére létrehozott kamarai szervezet lefoglalta a Hungexpo teljes területét a verseny idejére, továbbá kiírta a tendert a szálláshelyek kiválasztására, amely a budapesti szállodakapacitás 5 százalékát teszi majd ki. Ez mutatja, hogy a EuroSkills verseny jelentős turisztikai esemény, országimázst növelő
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 17:56
Kövér: a küzdelem az értékvédők és a nihilisták között zajlik
érdekében.

"Természetesen mindezt akkor is meggyőződéssel mondanám, amit elmondtam, hogyha nem éppen térdig állnánk egy olyan helyzetben Magyarországon és Európában, ami egy Soros György nevű emblematikus figurának a nevéhez fűződik, aki ezen magánhatalmaknak az egyik legaktívabb szereplője" - válaszolta az MTI-nek arra az észrevételére, hogy beszédében nem konkretizálta, milyen hatalmakat bírált.

"A migrációs válság is tulajdonképpen annak a háttérhatalmi törekvésnek az egyik eszköze, amelyik az európai kultúrákat szeretné eltüntetni, feloldani, ezáltal az embereket, akik ma közösségek tagjaiként érzik ezek védelmét támogatását, szeretnék izolálni és még manipulálhatóbbakká tenni" - tette hozzá.

A szentpétervári fórum alkalmából Kövér László megbeszélést folytatott Valentyina Matvijenkóval, az orosz Szövetségi Tanács (a parlament felsőháza) elnökével. A magyar házelnök jónak nevezte a kétoldalú együttműködést és közölte, hogy megerősítette mind az orosz szenátus külügyi bizottságának, mind az
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 17:36
Külföldi egyetemek - Gulyás: elfogadtuk a Velencei Bizottság kritikáját
parlamentben szintén kedden - egyszerű többséggel - elfogadott belügyi törvénymódosításokról a politikus azt mondta: a Jobbik előzetesen megígérte a kétharmados passzusok megszavazását, de megszegte a szavát.

Az egylakásos családi házak kötelező kéményellenőrzésének eltörléséről kérdésre úgy fogalmazott: elfogadható az egyéni felelősségnek a törvényben megkívánt mértéke.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a bevándorlás ügyében az eddigi egyik legveszélyesebb módosításról szavaz csütörtökön az Európai Parlament (EP) szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága.

Kifejtette: a testület a Dublin IV. rendelet módosításáról fog szavazni, amely állandó és felső keret nélküli áthelyezési rendszert hozna létre. Így az EU-ba érkező, menedékjog iránti kérelmet benyújtó embereket automatikusan, kötelezően helyeznék át egy másik tagállamba, hogy a menekülteljárást ott folytassák le - magyarázta.

Ez az előterjesztés a frakcióvezető szerint szemben áll azokkal az európai tanácsi döntésekkel, amelyek azt
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 15:25
EJEB: önkényesen ítélték el Alekszej Navalnijt és fivérét Oroszországban
letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amiért a vádak szerint megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát.

A szóban forgó orosz cég pénzügyi igazgatója azt közölte, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek el az elítéltek miatt.

A strasbourgi székhelyű bíróság megállapította, hogy az orosz hatóságok több ponton, a tisztességes tárgyaláshoz való jog, illetve a törvényi rendelkezés nélküli büntetés kiszabásának tilalma vonatkozásában is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ezért fejenként 10 ezer eurós kártérítést és összesen mintegy 63 ezer euró perköltséget ítélt meg a panaszosoknak.

A bírói testület egy hasonló ügyben tavaly kimondta: az orosz hatóságok önkényesen, "gyakorlatilag normális üzleti tevékenységért" ítélték el 2013-ban Navalnijt, akire ötéves börtönbüntetést szabtak ki, mert a vádak szerint 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek ő volt az egyik tanácsadója.

Az Európa Tanács
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 14:16
Európa Tanács: jelentős a nemek közötti egyenlőtlenség Európában
A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő, páneurópai szervezet jelentésében aláhúzta, tagországai közül mindössze kettőnek - Finnországnak és Svédországnak - sikerült elérnie azt a korábban meghatározott célt, hogy politikai és döntéshozatali állami intézményeikben a nők aránya legalább 40 százalékot érjen el. A jelentés szerint 2016-ban ez az arány Európában mindössze 25 százalék volt.

A tagországok parlamentjeiben dolgozók között a nők átlagos aránya 35,8 százalék volt, a választott képviselők között pedig pedig 23,9 százalék. A női állam- illetve kormányfők, valamint az önkormányzati vezetők között a nők átlagos aránya Európa-szerte nem érte el a 17 százalékot sem. A nők aránya a tagállamok legfelsőbb bíróságain 33 százalék, a bírói testületekben 28, az alkotmánybíróságokon 26 százalék.

A nagyköveti posztokra kinevezett nők aránya Európában 13 százalék volt. Ez a pozíció bizonyult a nemek megoszlása szerint a legkevesbé kiegyensúlyozottnak 2016-ban - emelték ki a
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 12:32
Mogherini: az EU tárgyalni fog Ukrajnával az oktatási törvényről
ukrán hatóságok további egyeztetést tartanak majd a törvény kisebbségi jogokat érintő rendelkezéseiről.

Mogherini beszámolt arról is, hogy a miniszterek tanácsa megerősítette az unió elkötelezettségét az emberi jogok előmozdítása és védelme mellett és arról folytattak tanácskozást, miként lehet a leginkább előmozdítani e jogokat kétoldalú és többoldalú keretek között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozást követően arról tájékoztatott, hogy sem Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, sem Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos nem emelt semmilyen kifogást az ellen, hogy az EU-Ukrajna társulási tanács - magyar kezdeményezésre - naprendre tűzze az új ukrán oktatási törvény ügyét december elején esedékes ülésén.

Kijelentette, a magyar kormány kész a konzultációra, de annak sikere azon múlik, hogy a törvénynek azokat az elemeit, amelyek a kisebbségi jogokat "rendkívüli módon
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 18:44
Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: az oktatási törvény várhatóan az EU-Ukrajna társulási tanács napirendjén le
Szijjártó Péter kijelentette: a kisebbségi jogok nagyon durva megsértése folyik Ukrajnában, Kijev az új oktatási törvénnyel megsérti az Európai Unióval kötött társulási megállapodását is.

A miniszter az uniós külügyminiszterek ülésén kezdeményezte, hogy az EU-Ukrajna társulási tanács nyomatékosítsa, a szerződés alapján Kijevnek a kisebbségi jogokat folyamatosan erősítenie kell.

Szijjártó Péter közölte: sem Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, sem Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos nem emelt semmilyen kifogást.

Mivel a napirendi javaslatokat az uniós bizottság terjeszti elő, Magyarország úgy készül, hogy az ukrán oktatási törvény ügye napirenden lesz a decemberi tanácsülésen - tette hozzá.

Szijjártó Péter az ülés szünetében újságíróknak elmondta, az új ukrán oktatási törvénnyel Kijev nemcsak a kisebbségi, hanem az emberi jogokat is drámai mértékben sérti.

Az ukrán nyelv
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 17:27
Az ukrán oktatási törvény és a tematikus évek is szerepeltek a Máért szakbizottsági ülésén
kiemelte: az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény óriási visszalépés az országban élő nemzeti kisebbségek számára, az gyakorlatilag felszámolja a kisebbségi közoktatási intézményeket, ezáltal ellentétes mind Ukrajna alkotmányával, mind az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

Kiemelte: a törvény miatt gyakorlatilag minden szomszédos ország jelezte fenntartását, a legélesebben Magyarország és Románia. Értékelése szerint nagy sikerként könyvelhető el, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése csütörtöki ülésén megvédte a meglévő ukrajnai kisebbségi oktatási rendszert, hisz 80 százalékos többséggel fogadta el az új ukrán oktatási törvényt érintő sürgősségi határozatot.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára a bevándorlás témájáról elmondta, hogy a gazdasági indíttatású migráció jelentős biztonsági kockázatot vet fel. Kitért az Európai Bíróság kvótaügyben meghozott,
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 15:33
Képek, videók
Európa Tanács.jpg
agica2004
2011. február 02. szerda, 13:08
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Törvényre Törve.hu.c.jpg
finike
2007. június 20. szerda, 13:57
Törvényre Törve.hu.jpg
rambobby
2007. február 12. hétfő, 07:45
Nevem jelentése.jpg
pacsakute
2017. szeptember 25. hétfő, 22:39
ANYA jelentése
irmus
2016. április 30. szombat, 17:10
A barátság jelentése
anna4459
2015. április 17. péntek, 10:24
zene-jelentese.gif
bdvmutti
2014. december 08. hétfő, 21:01
KSH jelentése 1961-ből
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:21
A rovásjelek jelentése.jp
basikele
2012. október 20. szombat, 00:36
jelentése_csodák szigete.
maroka
2012. július 28. szombat, 12:01
nevem jelentése1.jpg
dnemethk
2012. május 01. kedd, 11:08
szavak_igazi_jelentese .jp
dnemethk
2012. március 24. szombat, 18:08
nevem jelentése.jpg
dnemethk
2012. február 19. vasárnap, 16:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.