Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 01:46 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A töltött káposzta legendája
Fontos ugyanis tudnunk, hogy töltött káposztaként sok helyen próbálnak eladni nekünk olcsó hamisítványokat, mindenféle paradicsommal meg édes káposztával készített borzalmakat, hogy az egyéb vegetáriánus és kelkáposztás vadhajtásokról említést se tegyünk.

Az igazi töltött káposztát onnan lehet először is felismerni, hogy karácsonykor készülődik. Nem máskor. Nagyon esetleg húsvétkor, de már ez is az istenkáromolás határmezsgyéje. Ha egy napsütötte áprilisi szerdán töltött káposztát tesznek elibünk, ne engedjük magunkat becsapni, az nem töltött káposzta. Így, mint az eretnekség jelképét, azonnal pusztítsuk is el ropogós, fehér kenyérrel és mérsékelten sok tejföllel.

Találkozhatunk oly receptúrákkal is, melyek gyors és erőfeszítés nélküli sikerrel kecsegtetnek a töltött káposzta készítéssel kapcsolatban. Ne engedjük becsapni magunkat. Az a töltött káposzta, ami gyors megfövést ígér egy óra alatt, az nem töltött káposzta. Szintén nem töltött káposztát kapunk abban az esetben ha mindenféle ,,egyszerű" ,,elronthatatlan" és ,,kezdőknek" címkéket találunk a recept közvetlen környezetében. A töltött káposzta bár egyszerű éteknek mutatja magát, főzésének tökélyre való fejlesztése időt, erőt és szenvedélyt követel. Éppen ezért, ha töltött káposzta készítésére adjuk a fejünket, akkor az a legjobb, ha aznapra már semmi mást nem is tervezünk, a lakást magunkra zárjuk, a telefont kihúzzuk, hogy lelkünket így megtisztítva szinte meztelenül állhassunk a töltött káposzta oltára elé.

Most, hogy a legnagyobb téveszméket szétkergettük, lássuk is, hogyan fogjunk hozzá. A legfontosabbak a hozzávalók, azok közül is legelsősorban a házipálinka. Na, most ezt nem a káposztába, annál is inkább a szakácsba kell töltögetnünk meghatározott időközönként, hogy így adjunk új és új lendületet a munkafolyamatoknak. Szakácsonként 1-1,5 literrel számolhatunk.

A második legfontosabb hozzávaló a hús. Mivel az erdélyiek - plánenem a székelyek nem viccölnek olyan komoly dolgokkal, mint a medve, a pálinka, és a töltött káposzta, így az igazi töltött káposzta (és hát miért is fecsérelnénk szót egyéb hamisítványokra) három fajta lábasjószág húsának tökéletes arányú keverékéből készül. Ez pediglen nem más vagyon, mint a marha, a desznyó és a birka. Ezen három húsfélét ízlésünk illetve és legfőképp pénztárcánk vastagságának megfelelően vegyíthetjük egybe, méghozzá darált halmazállapotban. Kinek esetleg nem füllik foga a berbécshúshoz, az esetleg pótlólag pulykát is alkalmazhatik, de eme szörnyű tettét neigen híresztelje a szomszédságban.

Második legfontosabb hozzávaló a savanyított káposzta. Lehet próbálkozni mindenféle édes meg fodros meg mittudoménmilyen leveles ződségekkel, de hiábavaló vesződni. Itt jegyzem meg, hogy aki végképp autentikus ízekre vágyik, az nem is káposztába, hanem egyenesen szőlőlevélbe csomagolja húsmasszáit, de mivel feltételezem a nyájas olvasóknak csak elenyésző hányada rendelkezik szőlőgazdasággal, így eme részlettől most eltekintünk.

Aki mindenképpen ki szeretné vívni közvetlen lakóközösségének haragját, az maga is megpróbálkozhatik káposzta házilagos savanyításával. Édes jó apám egyszer tett kísérletet rá, ölég annyi hozzá, hogy még így húsz év elteltével is enyhe, lábszagba hajló savanyú káposzta aroma lengi be a folyosót és a kamrát.

Következő fontos hozzávaló a csombor, leánykori nevén borsikafű. Eme fűszernövény nélkül akkor is felesleges nekikezdenünk a töltött káposztánknak, ha egyébként minden más hozzávaló a birtokunkban van.

Most, hogy a hosszadalmas petting végére értünk, lássunk hát hozzá magának a főzésnek az aktusához. Időhatékonysági megfontolásból erősen ajánlott a káposztánkat előző nap előkészíteni, így másnap már csak alá kell rottyantani a gázrezsót. Az ízek így még jobban össze fognak érlelődni. Ez azért is előnyös, mert így egy újabb napon nyúlhatunk a pálinkás butykos felé.

Először is elcsoszogunk a kamrába, s leakasztjuk a szegről azt a hatalmas tábla füstölt szalonnát, mely oly kacéran himbálózik ottan az előző disznóölés óta. Városiak benyúlnak a hűtőbe. Lekanyarítunk egy emberes darabot, felkockázzuk, s hideg serpenyőben kis lángon feltesszük, hogy zsírja kiizzadjon. Fontos a hideg serpenyő és a kis láng, hogy minél több zsír ki tudjon szabadulni. A szalonna mennyiségét attól tegyük függővé, hogy húsaink mennyire zsírosak. Ha pulykahús használatára vetemedtünk, akkor számítsunk több szalonnát, egyébként meg szégyeljük el magunkat gyorsan. Ha a szalonna zsírját kiizzadta, akkor belehalmozzuk a felaprított hagymát, sokat. Nagyon sokat. Míg a hagyma szaunázik, tölthetünk egy pálinkát, ha eddig nem tettük volna meg. Ha a hagyma puha, félretesszük, hűljön meg kicsit.

A háromfajta húsunkat összekeverjük, legjobb, ha össze is daráljuk, hogy még jobban egymásra találjanak. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával és pirospaprikával. Sózásnál ügyeljünk, mert a káposzta is sózott! Beleeresztjük a hagymás zsírunkat is. Jól összekulimászkodjuk. Jöhet bele a rizs, mivel nem kínaiak vagyunk nem kell sok. Újfent összekeverjük a masszát, s betessékeljük a hűtőszekrénybe lehiggadni.

Elővesszük a savanyú káposzta fejeinket, s lefejtük róla a legszebb leveleket. A torzsákat kivágjuk, hogy könnyebb legyen tekercselni. Nekifogunk a kényes műveletnek, húsgombócot teszünk a levélre, felpödörjük, két csücskét betűrögetjük, hogy meg ne fázzék középütt a hús. Ezt addig ismételgetjük, míg el nem fogy vagy a hús, vagy a káposzta, vagy a pálinka.

Ha megvagyunk, elővesszük a töltött káposzta főző edényünket. Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor egy égetett anyagvájligot húztunk ki a kamrából, melyre már áhitattal vár a forróra fűtött kemence. Mivel azonban nem sok lakótelepet ismerek melyet kemencével szereltek volna fel, így maradunk a tűzhelyes/lábasos megoldásnál. Fazakunk legyen vastag fenekű, s magos.

A lábasunk aljára aprókáposztát szórunk, erre töltelékeket fektetünk, a közöttük fentmaradó helyet pedig hasznosan töltjük fel. Többnyire füstölt tarjával, vagy füstölt bordával, vagy lángolt kolbásszal, vagy füstölt szalonna tarajokkal. Ideális esetben mind a néggyel. Ez után bőkezűleg megszórjuk a tetejét csomborral és szárított kaporral. A rétegezés folyamatát addig folytatjuk, míg a töltelékek el nem fogynak, vagy míg a lábasunk kétharmadáig el nem érünk. Erősen javallott nem teljesen feltölteni a fazakat, különben kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetünk a főzési folyamat alatt. Az utolsó réteg mindenképpen apró savanyú káposzta legyen.

Maga a főzés már arányaiban egyszerű folyamat. A lábast feltesszük a tűzhelyre, feltöltjük vízzel, esetleg borral, és nagyon alacsony lángon megkezdjük a főzési folyamatot. Ez talán a legfontosabb titok: a töltött káposztát lassan kell főzni, ha rotyogni kezd, rögvest lejjebb kell csavarni a gázt, éppen csak szuszmákoljon, éppen csak mocorogjon. Nincs az a töltött káposzta, ami készen van 3 órán belül, aki mást állít, az hazudik, vagy nem tudja, mi az a töltött káposzta. A vizet alatta persze pótoljuk erősen. Onnan tudjuk meg, hogy készen van, hogy már az összes nyálunk kifolyt a szánkból a terjengő illatok miatt. De ne kapkodjunk! Zárjuk el a tüzet, tegyünk fedőt a lábasra és várjunk legalább fél órát. Kihűlni nem fog, ellenben ebben a fél órában csodák képesek történni káposztánkkal.
eva6, 2017. december 22. péntek, 15:23
Címkék: töltött káposzta, egyéb vegetáriánus, igazi töltött, istenkáromolás határmezsgyéje, napsütötte áprilisi, eretnekség jelképét,
Kommentek
Az magyari étkeknek tíz leg
főzés) keresendő. Itt a borjúpaprikást palacsintára rétegezték, tejföllel öntözték, és sütőben átmelegítették. Az asztalunkon magát kellető változatot az Úr 1958 évében Brüsszel városában rendezett világkiállításra álmodta meg pár ifjú magyari szakács, s a végtelen Alföld utáni tiszteletből kapta nevét, s az ott kapirgáló csirkék mellye húsától a töltelékét.

Az Gulyásnak, Pörköltnek, Paprikás burgonyának igaz történetét keressétek Nani vitéz által papírra vetett históriában, mely a Gulyás legendája címen található meg könyvesházunkban. Az halnak levéről első írott forrásunk Rézi néni szakácskönyvében keresendő, bár azóta a jó magyariak más képen főzik az Balatonnál, az Dunánál s az Tiszánál, bár mindegyik szemet gyönyörködtető, és fölséges ízeivel gyomrunkat töltendő.

Innen már csak a kovászos uborka hiányzik!

Az Újházy tyúkhúsleves legendáját Balázs Mester: Történetek terített asztalokról és környékükről című művéből ismérjűk. Idézvén Balázs Mestert:
"Újházy Ede a
horvathnemagdi, 2011. március 18. péntek, 17:54
Szüret
Kányádi Sándor - Eljött a szüret

Eljött a szüret.
Itt van.
Jó pohár mustot
ittam.

Lepényt is ettem,
édest,
igazi túrós
bélest.

Kongatják, kong a
donga.
Indulok ki a
dombra.

Hátamon öblös
puttony.
S még a Napból is
must foly.Gárdonyi Géza - A bor legendája

Szólt az Isten: "Kedves fiam, Nóé:
Itt a szőlő, kóstold meg, hogy jó-é?"
Felelt Nóé: "No megöregedtem,
De ilyen jó bogyót még nem ettem."

Szólt az Isten: "Kedves fiam Nóé:
A csípős must, hadd lássuk, hogy jó-é?"
Felelt Nóé: "Ihaj, csuhaj! Sári!
Három Istent kezdek immár látni!"

Szólt az Isten: "Kedves fiam Nóé:
Hát az óbor, hadd lássuk, hogy jó-é?"
Felelt Nóé: "Iszom
agnia, 2007. október 07. vasárnap, 07:40
Képek, videók
egerke_legendaja_marci .jp
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 15:50
Szent Margit legendája 01
chillik
2016. május 22. vasárnap, 05:52
Szent Margit legendája 02
chillik
2016. május 22. vasárnap, 05:50
A halott vár legendája 01
chillik
2016. január 18. hétfő, 06:29
A halott vár legendája 02
chillik
2016. január 18. hétfő, 06:29
A halott vár legendája 03
chillik
2016. január 18. hétfő, 06:28
A bor legendája
irmus
2014. október 07. kedd, 07:42
Johnny Lingo Legendája [T
sarkadykati
2014. január 12. vasárnap, 02:32
A bor legendája.jpg
pacsakute
2012. október 22. hétfő, 13:23
a bor legendája.jpg
snbela44
2012. szeptember 15. szombat, 08:47
A sárkányölő legendája.jp
lacyapu
2009. december 26. szombat, 17:36
Töltött káposzta
irmus
2018. május 29. kedd, 15:54
Töltött káposzta tejfölle
irmus
2016. augusztus 07. vasárnap, 18:17
Töltött káposzta főzés ut
irmus
2016. március 31. csütörtök, 15:48
Töltött káposzta főzés el
irmus
2016. március 31. csütörtök, 15:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.