Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 14:18 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Schumann és Mendelssohn művek hangoznak el a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén
A műsort egy különlegesség nyitja: az izraeli dirigens Schumann híres zongorasorozatát, a Gyermekjeleneteket ültette át zenekarra, de rendhagyó formában szólal meg Mendelssohn híres vonósoktettjének egyik tétele is, amelyet a fiatal szerző angliai hangverseny-körútja alkalmával, az 1. szimfónia londoni bemutatójához írt át.

Az esten elhangzik Mendelssohn g-moll zongoraversenye, amelyet a szerzőre jellemző dallamgazdagság hat át. Alon Goldstein zongoraművész éppen Talmi vezényletével és az Izraeli Kamarazenekarral vette lemezre az alkotást. A programot Schumann 2. (C-dúr) szimfóniája zárja.

A hangverseny programját április 28-án Szombathelyen is megismétlik - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

A Nemzeti Filharmonikusok május 10-én Csajkovszkij I. (b-moll) zongoraversenyét és Szergej Rahmanyinov II. (e-moll)szimfóniáját adják elő Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével, Kovács János vezényletével a Müpában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 13:42
Címkék: Nemzeti Filharmonikusok, Alon Goldstein, Izraeli Kamarazenekarral, Csajkovszkij, Szergej Rahmanyinov II, Farkas Gábor,
Kommentek
Pozsonyban és Rijekában is lesznek idén Klassz a pARTon! koncertek
Szigligeten, Tihanyban, Vászolyban és Zamárdiban is.

A külföldi vendégelőadók között lesz idén a lengyel Lutoslawski Quartet, a francia Quatuor Hermés, Josef Spacek prágai hegedűművész, Christian-Friedrich Dallmann német kürtművész, Anneke Boeke holland furulyaművész, és a BalatonSAX mesterkurzus európai professzorai, Alain Crepin, Nicolas Prost, David Salleras és Jure Pukl.

A magyar művészek között szerepel a Kodály Zoltán Nemzetközi Ifjúsági Zenekar Vásáry Tamás vezényletével, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara Hamar Zsolt dirigálásával, az Óbudai Danubia Zenekar, akiket Hámori Máté vezényel majd, a Budapest Concerto Zenekar Keller András vezényletével, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar, amelynek koncertjén a vezető G.Horváth László lesz.

Fellép a sorozatban továbbá az Eckhardt Quartet, a Corridor Quartet, a Budapest Saxophone Quartet Kertesi Ingriddel, a szabadkai Görög Sisters és a Szent Efrém Férfikar is Sebestyén Mártával. A szólisták közt Csordás Klára, Devich
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 13:21
Julian Rachlin vezényel és hegedül a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén
Az orosz hegedűsiskolához kötődő, karmesterként is aktív litván muzsikus a romantika gyöngyszemeiből válogatott budapesti koncertjére, amelynek bevezetésként Csajkovszkij Polonéz az Anyegin című operából mű hangzik el - közölte a zenekar az MTI-vel.

Ezt követi a zeneirodalom egyik legszebb alkotása, Mendelssohn e-moll hegedűversenye, amely a szerző utolsó alkotókorszakában keletkezett. Az estet Csajkovszkij V. szimfóniája zárja, amely egy különlegesen gazdag lelkivilágú személyiség portréját rajzolja meg annak szorongásaival, örömeivel, emlékeivel.

A litván születésű Julian Rachlin 1978-ban Bécsbe emigrált, az ottani zeneakadémián Boris Kuschnir és Pinkas Zukerman növendékeként folytatta tanulmányait. Az Eurovízió versenyén 1988-ban az Év Legjobb Ifjú Zenésze címet nyerte el, majd a Bécsi Filharmonikusokkal koncertezett a zenekar által valaha kísért legfiatalabb szólistaként. Nem sokkal később a Carnegie Hallban, a Lorin Maazel vezette New York-i Filharmonikusokkal debütált.
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 07:21
BTF - Liszt Ferenc oratóriumának előadásával kezdődött az idei fesztivál
egyben európai szent 790 évvel ezelőtt éppen nagypénteken mondott le a világi javakról a marburgi ferences kolostorban, hogy hátralevő életét a betegek és rászorulók gondozására szentelje.

A Szent Erzsébet legendája című Liszt-oratórium címszerepét a New York-i Metropolitan színpadán is nagy sikerrel szereplő Kele Brigitta alakította. Mellette az egyik legkeresettebb Wagner-énekes, Albert Pesendorfer, valamint Johannes Kammler, Kutasi Judit és Haja Zsolt lépett a színpadra.

A Nemzeti Filharmonikusok mellett az esten közreműködött a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba), a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgató Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc) Hamar Zsolt vezényletével.

A fesztivál keretében az ünnepi hétvége kiemelt eseménye lesz még az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertje. A Jézus feltámadása és mennybemenetele című mű vasárnap csendül fel Vashegyi György vezényletével a Zeneakadémián. Emellett húsvéthoz kapcsolódó programok is lesznek: koncertek, workshopok,
velemenyezd, 2018. március 30. péntek, 20:43
BTF - A Nemzeti Filharmonikusok előadásával kezdődik a fesztivál
A Szent Erzsébet legendája zeneiségében és filozofikus mélységét tekintve is fontos alkotás, azon nagy Liszt-művek közé tartozik, amelyeket a Faust-szimfónia, a Dante-szimfónia és a Krisztus című oratórium neve fémjelez - mondta el Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, az est dirigense az MTI-nek.

Hozzátette, hogy bár a Szent Erzsébet legendája műfaját tekintve oratórium, igen sok olyan színpadi, dramaturgiai fogást alkalmaz benne Liszt, amelyek arra csábítják az előadót, hogy akár operaként értelmezze és interpretálja.

A Nemzeti Filharmonikusok előadásában a mű oratóriumként szólal meg, de enged majd az "ördög csábításának" és nem áll ellen azoknak a lehetőségeknek, amelyek által drámai előadásként adhatják elő - mutatott rá a zeneigazgató, kifejtve: a karmester ilyenkor a tempóválasztások, a dinamikai beállítások, a drámai idővel való játék eszközeivel élhet. Ezáltal olyan produkciót hoznak létre, amelyben az énekelt és a hangszerek által eljátszott hangok játsszák a
velemenyezd, 2018. március 24. szombat, 12:41
Ingyenes hangversenyt adnak a Nemzeti Filharmonikusok a Bach Mindenkinek Fesztiválon
A koncerten Johann Sebastian Bach d-moll partitája, részletek A fúga művészetéből, valamint a h-moll szvit hangzik el. Közreműködik Papp Dániel és Miczki Rita (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Deák György (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő), valamint Duleba Lívia (fuvola) - közölte a zenekar csütörtökön az MTI-vel.

A Bach Mindenkinek programsorozatot negyedik alkalommal, fesztiválként másodszor rendezik meg, idén március 21. és 25. között országszerte. A szervezők mintegy 100 helyszínen, több mint 300 koncerttel és kiegészítő programmal várják a közönséget.

A kezdeményezés New Yorkból indult el 2010 ben, Magyarország 2015-ben csatlakozott az eseménysorozathoz. Először csak 5 helyszínen voltak hallhatók Bach muzsikái, majd egyre több művész, zeneoktatási intézmény és zenekar csatlakozott a programokhoz. Tavaly a rendezvény fesztivállá nőtte ki magát. A cél, hogy a Bach Mindenkinek Fesztiválon a forgalmasabb köztereket, aluljárókat, bevásárlóközpontokat és egyéb helyszíneket Bach zenéje töltse
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 07:06
Júniusban rendezik meg a miskolci operafesztivált
A fesztivál céljai közé tartozik Bartók örökségének ápolása, a minél szélesebb közönségréteg megszólítása, és a műfaj megkedveltetése - mondta el Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a rendezvényt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy az állam idén 320 millió forinttal támogatja a rendezvényt, ezen belül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 20 millió forinttal járul hozzá annak megvalósításához.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a Bartók Plusz Magyarország egyetlen olyan operafesztiválja, amelynek vidéki város ad otthont. Az idén 18 éves rendezvény elérte azt a kitűzött célt is, hogy Miskolc felkerüljön az ország kulturális-turisztikai térképére - fűzte hozzá.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, hogy a rendezvény életében 2016 az áttörés éve volt, innentől kezdve a fesztivál "visszatért a porondra". A programokat sorolva kiemelte, hogy 3 Bartók címmel két alkalommal szólal meg Bartók
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 14:52
Balassa-mű ősbemutatója a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén
A közlés szerint az est közönsége a világhírű trombitaművészt, Boldoczki Gábort hallhatja, aki az év nagy részében külföldi meghívásoknak tesz eleget. A Nemzeti Filharmonikusokat Medveczky Ádám vezényli.

"A magyar zeneszerzők egyik doyenje, Balassa Sándor 2004-ben írta meg a három tételes, klasszikus felépítést követő művét, amely nyilvános hangversenyen most hangzik el először" - olvasható a Trombitaversenyről a közleményben.

"Trombitaversenyem a szólóhangszer és a zenekar concertáló együttműködésén alapul; a műfajra jellemző hatásos karakterek nélküli, inkább lírai fogantatású háromtételes darab. Zenei anyagában a népdal is otthonra lel" - írja a szerző művéről. Az egész műre jellemző az egymást ellenpontozó vagy kiegészítő szólamokból kevert, kamarazeneszerű hangszerelés, gyakran lép előtérbe egy vagytöbb zenekari hangszer vagy hangszercsoport is hosszabb-rövidebb szólóval - olvasható a közleményben.

A hangverseny nyitódarabja Liszt Ferenc Hungária című szimfonikus költeménye, amely a
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 16:42
Brahms és Puccini remekműveit adják elő a Nemzeti Filharmonikusok
A zenekar közleménye szerint a hangversenyen Brahms Rinaldo kantátája és Puccini Messa di Gloria miséje hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Peter Sonn tenor és Benjamin Russel bariton, a Honvéd Férfikar (karigazgató Strausz Kálmán) és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) előadásában.

Mint kiemelik, Johannes Brahms a világ koncerttermeiben az egyik legjátszottabb szerzőnek számít, az esten elhangzó alkotása azonban kuriózum. Rinaldo, a keresztes lovag története Torquato Tasso A megszabadított Jeruzsálem című költeményének egyik leghíresebb epizódja, számos zenemű ihletője. Tasso költeményének főszereplője valójában Armida, a varázslónő, aki a lovagot elcsábítja, és egy lakatlan szigeten a hatalmában tartja. Brahms művének szövegírója, Johann Wolfgang Goethe művében viszont Armida csupán Rinaldo képzeletében jelenik meg.

A százhatvan esztendeje született Puccini miséje a huszonkét esztendős zeneszerző diplomamunkája volt, amely későbbi átdolgozásában vált véglegessé. A művet
velemenyezd, 2018. február 10. szombat, 13:11
Képek, videók
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
nemzeti-gyasznap-norma lbi
menusgabor
2017. október 06. péntek, 19:36
Jasper Nemzeti Park
dandej
2017. szeptember 30. szombat, 18:53
Vérrel áztatott nemzeti l
furaila
2017. szeptember 29. péntek, 22:39
A Retyezát Nemzeti Park
sanci81
2017. július 08. szombat, 19:54
Meggyalázott nemzeti lobo
furaila
2017. június 21. szerda, 12:03
mendelssohn felesége.jpg
skorpiolilike
2013. február 15. péntek, 19:20
Természet különlegessége
sanci81
2018. május 31. csütörtök, 17:21
Yin-yang különlegesség
sanci81
2018. április 30. hétfő, 16:21
Különlegesség
sanci81
2018. április 05. csütörtök, 10:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.