Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 01:29 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Schumann és Mendelssohn művek hangoznak el a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén
A műsort egy különlegesség nyitja: az izraeli dirigens Schumann híres zongorasorozatát, a Gyermekjeleneteket ültette át zenekarra, de rendhagyó formában szólal meg Mendelssohn híres vonósoktettjének egyik tétele is, amelyet a fiatal szerző angliai hangverseny-körútja alkalmával, az 1. szimfónia londoni bemutatójához írt át.

Az esten elhangzik Mendelssohn g-moll zongoraversenye, amelyet a szerzőre jellemző dallamgazdagság hat át. Alon Goldstein zongoraművész éppen Talmi vezényletével és az Izraeli Kamarazenekarral vette lemezre az alkotást. A programot Schumann 2. (C-dúr) szimfóniája zárja.

A hangverseny programját április 28-án Szombathelyen is megismétlik - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

A Nemzeti Filharmonikusok május 10-én Csajkovszkij I. (b-moll) zongoraversenyét és Szergej Rahmanyinov II. (e-moll)szimfóniáját adják elő Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével, Kovács János vezényletével a Müpában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 24. hétfő, 13:42
Címkék: Nemzeti Filharmonikusok, Alon Goldstein, Izraeli Kamarazenekarral, Csajkovszkij, Szergej Rahmanyinov II, Farkas Gábor,
Kommentek
Bertrand de Billy vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat a Müpában
Az esten Fauré két műve, a Cantique de Jean Racine és a Pavane, majd Henri Dutilleux ritkán játszott Csellóversenye hangzik el, a programot Ravel Daphnis és Chloé című balettzenéje zárja. A hangversenyen közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és Várdai István csellóművész a Nemzeti Filharmonikusokhoz rendszeresen visszajáró Bertrand de Billy vezényletével - közölte az együttes az MTI-vel.

Fauré (1845-1924) 1865-ben komponálta a mintegy ötperces Cantique de Jean Racine című művét. Fauré a mű keletkezése idején a párizsi École Niedermeyerben Camille Saint-Saënsnál tanult zeneszerzést, a kompozíciót benevezte az intézmény zeneszerzői versenyére, és el is nyerte vele az első díjat. Az idős korában Ravelt is támogató zeneszerző másik gyöngyszeme a tömör, mindössze néhány percesa Pavane, amely szintén különleges változatban, ezúttal láthatatlan kórussal kibővítve hangzik el.

Henri Dutilleux gordonkaversenyét (Tout un monde Lointain) a nemzetközi
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 07:20
Emléktáblát avattak Kocsis Zoltán tiszteletére Budapesten
Kocsis Zoltán gyermekkorától 1971. május 7-ig lakott a Szent István körút 22-ben, s ez a ház adott meghatározó élményt a gyermeknek, aki a zeneművészet korszakos jelentőségű alakja lett - hangsúlyozta Tóth József XIII. kerületi polgármester az emléktábla hétfői avatóján Budapesten.

A polgármester kiemelte, hogy Kocsis Zoltán egyszerre volt előadóművész, zongoraművész, karmester, zeneszerző és zenekari főigazgató. Legendásan híres volt precíz zongorajátékáról, a legvirtuózabb megoldásokkal, drámai hangulatteremtéssel képes volt mély nyomokat hagyni a közönségben.

Emlékeztetett arra is, hogy Kocsis Zoltán mintegy 140 zenekari hangszerelést, zongorára való átdolgozást készített, mások mellett Bach, Johann Strauss, Ravel, Kodály és Bartók műveiből. Kivételes tehetsége elismeréseképpen 25 és 53 évesen is megkapta a Kossuth-díjat, Liszt-díjban 21 évesen részesült, alkotói munkája ma is útmutatást ad.

Az ünnepségen Mácsai János zenetörténész felidézte Kocsis Zoltán gyermekkorát,
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 13:32
A lengyel függetlenség centenáriuma alkalmából Pécsen koncertezik az Arthur Rubinstein Filharmonikusok
A Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint Lengyelország egyik legkedveltebb zenekarának pécsi műsora "a lengyel zene szerelmeseinek is tartogat különlegességeket".

Az est nyitóműve Alexandre Tansman Négy lengyel tánca, amelyet Chopin e-moll zongoraversenye követ Ingolf Wunder előadásában - írták, felidézve, hogy a zongoraművész 2010-ben második helyezést ért el a Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen.

A koncert zárásaképp "az európai vonalat képviselő, de lengyel gyökerű" Szymanowski szimfóniáját adja elő az Arthur Rubinstein Filharmonikusok. Az együttest "a mind Lengyelországban, mind nemzetközi szinten méltán elismert" karmester, Pawel Przytocki dirigálja - áll az összegzésben.

"A V4-országok történelmének összefonódása és kulturális együttműködése mentén természetes, hogy mint nemzeti zenekar, a Pannon Filharmonikusok is megemlékezik Lengyelország függetlenné válásáról" - fogalmazott Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a Nemzeti Kulturális Alap
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 11:11
A teremtés című oratóriumot adják elő a Nemzeti Filharmonikusok a Mátyás-templomban
Az esten közreműködik Baráth Emőke szoprán, Szappanos Tibor tenor, Kovács István basszus, a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - közölték a Nemzeti Filharmonikusok szerdán az MTI-vel.

A darab 1796 és 1798 között keletkezett, témája a világ teremtésének bibliai leírása. A mű három nagy részből áll, az első a teremtés első négy napját, a második az ötödik és hatodik napot jeleníti meg, a harmadik rész az első emberpárról, Ádámról és Éváról szól.

A három arkangyalt a három énekes szólista személyesíti meg, Gábrielt Baráth Emőke szoprán, Urielt Szappanos Tibor tenor, míg Rafaelt Kovács István basszus énekművész szólaltatja meg, ők beszélik el, kommentálják a történetet. A negyedik szereplő a kórus, a Nemzeti Énekkar.
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 16:48
Ránki Fülöp is fellép a Nemzeti Filharmonikusok nyitókoncertjén
A vad temperamentumú Bartók darab mellett Dohnányi II. szimfóniája és Ligeti György Román concertója is elhangzik majd - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Ligeti György huszonhat évesen egy romániai ösztöndíjnak köszönhetően a bukaresti Folklór Intézetben folytatott tanulmányokat. Ekkor tanulta meg a népdalok hallás utáni lejegyzését viaszhengerekre készített fonográffelvételek alapján, s ezekből született 1951-ben a Román concerto.

Bartók Béla I. zongoraversenyének ősbemutatója 1927. július 1-jén volt Majna-Frankfurtban Wilhelm Furtwängler vezényletével és a szerző közreműködésével. Budapesten 1928. március 18-án mutatták be, a szólót akkor is Bartók játszotta, a Filharmóniai Társaság zenekarát Dohnányi Ernő vezényelte. A műben a zenekar és a zongora teljesen egyenrangú, szinte szünet nélkül, kéz a kézben vállalják a játékot, osztoznak a motívumokon, átveszik egymás kezdeményezéseit. A mű megszólaltatásra csak azok képesek, akik nemcsak manuálisan, hanem vad temperamentummal
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 12:01
Kínai turnéra indul a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara
A zenekar előadásában szombaton Kodály Galántai táncok, Liszt Esz-dúr zongoraverseny és Beethoven IV. szimfónia, vasárnap Kodály Marosszéki táncok, Liszt A-dúr zongoraverseny és Beethoven VII. szimfónia című műve hangzik el a mintegy másfél ezer férőhelyes hangversenyteremben. Az együttes vendégszólistája a 23 éves Ránki Fülöp zongoraművész - közölte a zenekar csütörtökön az MTI-vel.

A hangversenyek helyszíne a Wuhan Qintai Concert Hall, amely a legnagyobb és legkorszerűbb kulturális helyszínek egyike, szórakoztató parkja több mint 50 millió négyzetméternyi területet foglal magában.

A hazai közönség a Nemzeti Filharmonikusokkal szeptember 25-én a Müpában találkozhat évadnyitó koncertjükön, amelyen 20. századi magyar zeneszerzők egy-egy műve csendül fel.
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 15:31
A tradíció és az innováció jegyében telik az évad a Győri Filharmonikus Zenekarnál
fellépése a győri zenekarral a Nagyboldogasszony-bazilikában, amelyet a szintén Grammy-díjas Erwin Ortner kórusigazgató vezényel majd.

A hangversenybérlet repertoárjában szerepel Halottak napjához kapcsolódva a salzburgi dóm kamara- és ifjúsági kórusának közreműködésével felcsendülő Mozart Requiemje, amelyet a dóm karnagya, Czifra János vezényel, szintén a Nagyboldogasszony-bazilikában. Az adventi ünnepkörhöz kapcsolódva klasszikus és könnyűzenei karácsonyi dallamok csendülnek majd fel a Győri Filharmonikusok tolmácsolásában, a negyedik koncertet pedig Alpaslan Ertüngeapl fogja vezényelni, ahol Haydn és Brahms művei csendülnek fel Rákász Gergely orgonaművész közreműködésével.

A további bérletsorozatokban fellép Dmitrij Maszlejev zongoraművész, Sarah Chang hegedűművész, Bazsinka József tubaművész, Mari és Momo Kodama japán zongoraművész testvérpár, Christoph Koncz hegedű és Stephan Koncz csellóművészek, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, Szabadi
velemenyezd, 2018. augusztus 21. kedd, 20:07
Európai Klarinétfesztivált rendeznek augusztus végén Győrben
Varga Gábor klarinétművész az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Klarinétszövetség döntése nyomán idén Győr adhat otthont az immár nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválnak, amelynek koncertjeire a Richter-terembe és az Egyetemi Hangversenyterembe várják a közönséget.

A fesztiválon fellép Seunghee Lee amerikai és Sharon Kam izraeli klarinétszólista, Pavel Vinnitsky, a New York-i Filharmonikusok és Alcides Rodriguez, az Atlantai Szimfonikus Zenekar klarinétosa, a Londoni Szimfonikus Zenekarból Andrew Marriner, az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekarból Calogero Palermo, a Brüsszeli Filharmonikusoktól Eddy Vanoosthuyse, a Lengyel Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekarából Arkadiusz Adamski, a Prágai Állami Opera zenekarából pedig Karel Dohnal.

Két korcsoportban versenyt is rendeznek fiatal tehetségek részére. Az 1992 és a 2000 után született fiatalok két fordulóban mérik össze tudásukat egy előválogató után, ahol összesen húsz versenyzőt választott ki a zsűri.

Az első fordulóban az
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:42
Képek, videók
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
nemzeti színház.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 14:10
nemzeti-gyasznap-norma lbi
menusgabor
2017. október 06. péntek, 19:36
Jasper Nemzeti Park
dandej
2017. szeptember 30. szombat, 18:53
mendelssohn felesége.jpg
skorpiolilike
2013. február 15. péntek, 19:20
Természet különlegessége
sanci81
2018. május 31. csütörtök, 17:21
Yin-yang különlegesség
sanci81
2018. április 30. hétfő, 16:21
Különlegesség
sanci81
2018. április 05. csütörtök, 10:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.