Regisztráció  Belépés
2018. február 20. kedd | 8. hét | 51. nap | 12:59 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A lila burgonya jótékony hatásairól



Hazánkban még csak kevés piacon lehet találkozni lila burgonyával, pedig a legújabb kutatások szerint egészségesebb, mint hagyományos társa, hiszen csökkenti a magas vérnyomást, és elhízás esetén is hatásos, hiszen segít a súlyfeleslegtől megszabadulni.

Mitől olyan egészséges a lila burgonya? Karotinoidokat tartalmaz, amely anyagok a hagyományos társában nem találhatók meg. Minél színesebb, minél sötétebb egy burgonya, annál több karotinoid lelhető fel benne.

Ennek a zöldségnek Dél-Amerikában van az őshazája, ahol nagyon nagy népszerűségnek örvend. Egészséges, mivel a karotinoidok mellett a színét is adó antociánokat is tartalmaz. Az antocián egy kitűnő antioxidáns vegyület, és ez a bogyós gyümölcsökben vagy a gránátalmában is megtalálható. Az antociánok mint kitűnő antioxidánsok remek szabad gyökfogónak számítanak, amely nemcsak a szem betegségeinek kockázatait, hanem a fertőzések kialakulását is jelentősen lecsökkenti.

Egy kutatásba embereket vontak be, akik mindhárom főétkezés alkalmával mindig kaptak lila burgonyát is. Néhány hét múlva a kutatás vezetői azt tapasztalták, hogy a vizsgálati alanyok diasztolés vérnyomása 4,4 százalékkal, míg a szisztolés vérnyomása 3,5 százalékkal csökkent. A lila burgonya sok káliumot is tartalmaz, ami oka lehet vérnyomásstabilizáló és csökkentő hatásának. A kutatás során az is bebizonyosodott, hogy ez a zöldség súlygyarapodást sem okozott, így csökkentve az elhízást és annak kockázatait.

A lila burgonya klorogénsavat tartalmaz, amely megakadályozza a vérrögök kialakulását, amely nemcsak komoly betegségeket, de akár még halált is okozhat. A trombózis az egyik vezető halálok szerte a világon, azonban a benne lévő klorogénsavnak köszönhetően ezek a vérrögök könnyedén lebomlanak, és ezáltal a peptidek és a fehérjék enzimatikus aktivitása gátolható.

A lila burgonya fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentésben mutatnak fel eredményeket.

Ez a burgonya tele van értékes rostokkal, amelyekre az emésztőrendszer zavartalan működéséhez szükségünk is van. Ha elegendő rostot fogyasztunk, nem fogunk székrekedéstől szenvedni és az emésztésünkkel sem lesznek gondjaink.

A zöldségben található antioxidánsok emellett részt vesznek az immunrendszer megerősítésében, és segíthetnek bizonyos szívbetegségek és rákos megbetegedések megelőzésében.
Forrás : Link
pacsakute, 2018. február 04. vasárnap, 18:52
Címkék: lila burgonya, legújabb kutatások, magas vérnyomást, súlyfeleslegtől megszabadulni, hagyományos társában, zöldségnek Dél-Amerikában,
Kommentek
Harcsó, csirág, dalkedli: tudod, hogy ezeket eszik-e vagy...
Harcsó, csirág, dalkedli: tudod, hogy ezeket eszik-e vagy isszák?
Te tudod, mi fán terem a harcsó, a dalkedli vagy épp a csirág? Mutatom!

Nagymamám konyhája kincseket rejt: nemcsak a zsírosbödön, a manuális kávédaráló, a szódásszifon és a “Minden lányból asszony lesz, ha jól ért a főzéshez!" hímzésű falvédő hozott izgalomba, de a szakácskönyvei láttán is éreztem, felbecsülhetetlen értékekkel van dolgom. Egyik nagy kedvencem az 1960-as kiadású, szerényen csak a Szakácskönyv címet viselő gyűjtemény, amit egyszerre forgattam az értelmező kéziszótárral, nekem ugyanis halvány lila gőzöm nem volt arról, hogy mi az a dalkedli, a harcsó, a karotta, a csirág, de bevallom, a borjúfodor is utánajárást igényelt. Mutatok néhány receptet!


Gombás
anna4459, 2018. február 03. szombat, 21:54
Óriás bécsi szelet sertésszűzből, majonézes burgonyasalátáva
Hagyományos, klasszikus, kedvenc, stb. Tudjuk. És hogyan lehet óriási szeletet klopfolni? Pisti most elárulja a titkot! Nézzék is meg!

Hozzávalók
64 dkg sertésszűz, 10 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 db tojás, só, olaj, 3 db hagyma (lila), 3 dl majonéz, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé, bors, porcukor, 50 dkg burgonya (kifli)

A húst lehártyázzuk, felszeleteljük, kiklopfoljuk.
Sózzuk, majd teljesen hagyományos módon bepanírozzuk, tehát: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Bő olajban aranysárgára sütjük.

A kiflikrumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, utána megpucoljuk és karikára vágjuk. A lilahagymát is felkarikázzuk.

A majonézt összekeverjük a tejföllel, a sóval, a citromlével, a borssal és a porcukorral, majd így a hagymás burgonyához adjuk, és együtt is összekeverjük.

Hűtőben hagyjuk összeérni. Kitűnő köret lesz a rántott szelethez.

Jó étvágyat kívánok!
video is
suzymama, 2018. február 02. péntek, 11:17
Tepsis rakott karaj,
lesz.


3. lépés
Csíkozott majd apróbbra vágott húsos füstölt szalonnát szórunk a hagymára, majd egy kis olajat csepegtetünk az egészre.


4. lépés
Az előző nap bepácolt karaj mennyiségének kb. a felét ráterítjük a hagymás szalonnás ágyra.


5. lépés
Az első réteg burgonya - hagyma - hús szeletek után egy újabb réteg burgonya
(ugyanúgy fűszerezve mint elsőnek),
majd csíkozott darabolt füstölt húsos szalonna, és a burgonya szeletek közé ezúttal fokhagyma gerezdeket helyezünk.


6. lépés
Újabb réteg karikákra vágott vöröshagymát és lilahagymát helyezünk az
nanoka72, 2017. december 10. vasárnap, 18:46
Szatmár népi ételei
Cinke

Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
25 dkg liszt,
2 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg szalonna,
2,5 dl tejföl,


Elkészítés:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát, annyi sós vízben ami éppen ellepi, puhára főzzük. A szalonnát fél centis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk. A pörcöket eltávolítjuk a zsírból és félre tesszük. A keletkezett zsírban egy csipet sóval üvegesre pirítjuk az apróra vágott lila hagymát. A megfőtt burgonyát a főzővízében hagyva összetörjük. Hozzákeverjük a lisztet. A tésztából két kanál segítségével galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban pár perc alatt arany színűre pirítjuk. Meglocsoljuk a tejföllel és a szalonnapörccel megszórva tálaljuk.

A paraszti konyhában az a csodálatos, hogy a szűkös körülmények, a szigorú takarékosság, a beosztás napi kényszere mellett, mikor a ház asszonyának mindig a kéznél levő, néhány alapanyagból kellett rövid időn belül jóllakatnia a sok éhes szájat, ez nemcsak hogy
suzymama, 2017. november 04. szombat, 17:29
Tallóztam
Gyros tál

Hozzávalók:

60-80 dkg csont nélküli, sovány hús (csirke, pulyka vagy sertés)
1 nagy fej lila-hagyma
1 kisebb méretű zöldpaprika
2 db hámozott paradicsom
gyros fűszerkeverék
kevés tejszín
olívaolaj

Az öntethez:

3 dl kefir vagy joghurt
2 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítés:

A húst apróra felvágjuk.
Serpenyőben, 2-3 kanál olívaolajon 2-3 percig pároljuk az összedarabolt hagymát, paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1 dl vízzel, és beledobjuk a húst. 1 csapott kanál gyros fűszerkeveréket összekeverünk 0,5 dl vízzel, és ezt is ráöntjük.
Jól összeforraljuk, ráöntjük a tejszínt, és addig forraljuk, míg nem marad lé alatta, csak a szaftos hús.

Sült burgonyát adhatunk hozzá. Tehetünk mellé még szeletelt uborkát, paprikát vagy hagymát, paradicsomot, esetleg káposztakeverékét, és végül az egészet leöntjük kefires vagy joghurtos öntettel.

horvathnemagdi, 2017. szeptember 14. csütörtök, 12:39
Pataki-tálban sült fűszeres tarja,
/Szép ízek-Szepi Ági asztalánál/

Pataki-tálban sült fűszeres tarja, együtt készült körettel
A munka nehezét bízzuk a sütőre

Némi előkészület után, ezzel az étellel nincs tennivaló, mert elvégzi az edény és a sütő. Sőt még a köret is együtt készül a hússal. Beteszem az edényt a sütőbe és két óra múlva tálalhatom a finom ebédet.
Ahogy én készítettem:

1kg csontos tarját hat szeletbe vágtam. A széleit kicsit bevagdostam, hogy sülés közben ne zsugorodjon össze.


Pácot készítettem:

1,5 dl olajba tettem 2 kávéskanál sót, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sült hús fűszerkeveréket, 2 evőkanál mustárt, 1 kávéskanál fokhagymaport,jól összekevertem és ezzel a sűrű masszával bedörzsöltem a húst. Egy megfelelő edénybe beletettem és lefedve a hűtőbe tároltam. Ezt a műveletet jó előző nap este elvégezni,
nanoka72, 2017. szeptember 13. szerda, 08:42
12 étel, amit soha ne rakj a hűtőbe
is.

Dinnye

Ha egész dinnyét veszünk, ne tegyük be rögtön a hűtőbe - legjobb, ha pince hűvösben tároljuk. Tudjuk, hogy ez sokaknál kiveri a biztosítékot, mert a dinnye, a nyári kánikulában, jéghidegen az igazi, de a legújabb kutatások szerint, a gyümölcs szobahőmérsékleten őrzi meg leginkább antioxidáns tartalmát és zamatát. Ha már egyszer felvágtuk, mehet a fridzsiderbe, mert így akár 3-4 napig is élvezhetjük az ízét!
TISZTÍT, SZÉPÍT, FOGYASZT: 3 NAPOS VILLÁMDIÉTA DINNYÉVEL! >>>

Burgonya

A hidegben a burgonya élvezhetetlenné válik: a hűtőtől gumiszerűvé vált állaga, és édeskés íze használhatatlanná teszi - legfeljebb krumplis pogácsa elkészítésére lesz alkalmas. A krumpli hideg és száraz, lehetőleg sötét helyen tartandó, ami jól szellőzik - mondjuk, egy pincében, vagy pince híján, egy újságpapírral bélelt ládában, hogy a csírásodást elkerüljük.
MÉRGEZŐ VOLT, BETILTOTTÁK - MINDEN, AMIT MÉG NEM TUDTÁL A KRUMPLIRÓL! >>>

Méz

A méz
horvathnemagdi, 2017. augusztus 30. szerda, 09:11
Képek, videók
viz-hatasai.gif
sz719eszter
2017. november 26. vasárnap, 17:26
Az üdítő hatásai.jpg
pacsakute
2015. november 27. péntek, 17:51
zeller hatásai
herbert-fam
2014. április 26. szombat, 09:25
Az ülés ártalmas hatásai.
pacsakute
2013. július 21. vasárnap, 17:05
Fokhagyma jó hatásai.jpg
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:41
Gyömbér jó hatásai.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:27
A narancslé hatásai :-)
tornyost
2008. május 28. szerda, 23:06
a dohányzás káros hatásai
mezixy
2008. január 23. szerda, 20:34
Lila burgonya.jpg
pacsakute
2018. február 04. vasárnap, 18:49
Lila burgonya
pacsakute
2012. szeptember 21. péntek, 08:45
Biblia kutatás
sacimama
2015. július 14. kedd, 00:55
kutatás csonti után
agica2004
2013. november 10. vasárnap, 18:58
Kóta Béla kutatás közben.
rozsmalom
2013. május 01. szerda, 08:21
Kutatási hipotézisek
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:04
légi kutatás-mentés.jpg
agica2004
2011. június 24. péntek, 12:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.