Regisztráció  Belépés
2017. október 23. hétfő | 43. hét | 296. nap | 11:34 | Gyöngyi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Huszonhárom előadás látható az idei kisvárdai színházi fesztiválon
A versenyprogramban - Balogh Tibor művészeti tanácsadó javaslata alapján - tizenhat bemutató kapott helyet, az előadásokat ötfős szakmai zsűri értékeli - tájékoztatta Nyakó Béla, a szervező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója közleményben hétfőn az MTI-t. A fesztivál menedzsmentje egyébként a 2018-as fesztiváljubileum "főpróbájaként" tekint az idei színházi programsorozatra.

A közlemény szerint "kényszerű újdonság, de izgalmas kihívás" az eredetileg Békéscsabán készült, majd a Fővárosi Nagycirkusz műhelyében átalakított porondszínház ponyvája alá invitálni a közönséget; erre azért van szükség, mert a korábbi fesztiválok megszokott, központi helyszínén, a kisvárdai vár területén régészeti ásatások zajlanak. A sátorszínház mellett a Rákóczi Stúdióban és a Művészetek Házában lesznek még előadások, egy produkciót pedig Debrecenben állítanak színpadra.

Az idei fesztivál védnöki tisztét Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Andy Vajna kormánybiztos vállalta el.

A 2017-es kisvárdai színházi seregszemle június 16-án Nagy Zoltán Mihály monodrámájával, A sátán fattya című darabjával kezdődik, amelyet a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház mutat be. Az első sátorszínházi előadás a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola növendékeinek Rómeó & Júlia - Maffiatörténet szerelemmel és bukással című darabja lesz, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Puskin nyomán Anyegin című produkcióját látja vendégül erre az estére.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház két előadással érkezik júniusban Kisvárdára: a társulat Zlatko Pakovic Kapitalizmus geometriai sorrendben ábrázolva című produkcióját önállóan, a Magyar című darabot pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen mutatja be. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Bernard-Marie Koltes drámáját, a Roberto Zucco-t, a marosvásárhelyi Spectrum Színház pedig Elzbieta Chowaniec Gardénia című drámáját állítja színpadra.

Az Újvidéki Színház Zerkovitz Béla és Szilágyi László klasszikus operettjét, a Csókos asszonyt, valamint Németh Ferenc és Balog István vitézi drámájának színházi átiratát, a Fekete című darabot viszi színre.

A budapesti Nemzeti Színház társulata idén is ellátogat a felső-szabolcsi kisvárosba: Tamási Áron Vitéz lélek című drámáját és - a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal közös produkcióban - Örkény István Tóték című tragikomédiáját díszelőadásként, Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja majd a közönség.

A fesztivál programjában a nagyváradi Szigligeti Színház Fényes Szabolcs Maya című revüoperettjével és Székely Csaba tragikomédiájával, a Bányavirággal szerepel majd. A közönség megtekintheti emellett Molnár Ferenc drámai klasszikusát, a Liliomot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában; az ExperiDance Tánctársulat tolmácsolásában a Nostradamus Világok vándora című táncos-zenés előadását; Szép Ernő Május van, tisztelt úr című zenés produkcióját a Zentai Magyar Kamaraszínház színrevitelében; Székely Csaba Bányavakság című tragédiáját a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház közös bemutatójában, illetve Lara de Mare Égben maradt repülő című, Edith Piaf életéről szóló zenés előadását a Turay Ida Színház előadásában.

A bemutatók között az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a MASZK Egyesület közös produkciójában Theo Herghelegiu Tündéri című "minimál-szürreál" musical, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Sivián Anna és Vinnai András jegyezte Valaminek a második része című vígjátékát, illetve a Kézdivásárhelyi Városi Színház Kiss Csaba Skandináv lottó című vígjátéka is látható lesz.

A június 24-i díjátadó gálaműsor előtti utolsó két előadást a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház és a budapesti Játékszín tartja: előbbi társulat a Fehér szarvas című történelmi drámát, utóbbi pedig Chazz Palmintieri A hűtlenség ára című krimi-vígjátékát mutatja be.

A szervezők közlése szerint a kisvárdai vár "feldúlt" állapota sem fogja akadályozni Sardar Tagirovsky rendezőt abban, hogy ott tartsa meg Arlequin - Kollektív szerepépítés című ötnapos workshopját.

A kísérőprogramok között a Beregszászból a Nemzeti Színházba című műsorblokk keretében a korábban a fesztiválon bemutatkozó, színházi sikereket elért kárpátaljai színészeket hívták vissza a szervezők, a Művészetek Háza előcsarnokában pedig Ilovszky Béla visszatekintő fotókiállítása is látható lesz.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. március 27. hétfő, 12:06
Címkék: Balogh Tibor, Nyakó Béla, Kisvárdai Várszínház, Művészetek Háza, Fővárosi Nagycirkusz, Rákóczi Stúdióban,
Kommentek
A Pannonfíling mozgóképes találkozót november elején rendezik Veszprémben
Németh Csaba elmondta, hogy ötvenhárom hazai és határon túli alkotás érkezett a november 4-re tervezett találkozóra, ahová műfaji megkötés nélkül jelentkeztek az alkotók, többségében negyedórás alkotásokkal. A beérkezett alkotásokból szakmai előzsűri választotta ki a huszonegy versenyfilmet.

2015-ben a legviccesebb, tavaly a legromantikusabb film kapta, az idei esztendőben pedig a legfélelmetesebb alkotás nyeri el a különdíjat. Erre utal a különdíj PannonPara elnevezése - fűzte hozzá.

Németh Csaba beszélt arról is, hogy a találkozó lehetőséget ad a filmek versenyeztetésére, elsősorban azonban a "filmklub hangulat" a szemlén, ahol az alkotók, a zsűri és a nézők megoszthatják egymással gondolataikat.

Az idei találkozó zsűritagjai Fazekas Gyöngyi, a tavalyi fesztivál győztese, Krámer György, táncművész, koreográfus és Pálfi György, filmrendező - mondta a szervező.

A találkozón Engelmann Péter előadását is hallhatják az érdeklődők, aki a #help című, önerőből készült rövidfilm nemzetközi
velemenyezd, 2017. október 21. szombat, 13:41
Kilenc országból 16 előadást mutatnak be az idei szabadkai Desiré fesztiválon
A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiválja az idén az Anatómia alcímet viseli - jelentette be Urbán András szervező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója a fesztivál pénteki sajtótájékoztatóján.

A szervező magyarázata szerint az előadások mindegyike valamilyen társadalmi vagy színházi problémával foglalkozik, és igyekszik feltérképezni, analizálni azt a társadalmi kontextust, amely körülvesz bennünket.

A produkciókban megjelenik egyebek mellett az állam, a hős, a szex, a kirekesztés, a holokauszt és a társadalom anatómiája.

A fesztiválnak az idén nulladik napja is lesz, november 19-én a ljubljanai Via Negativa társulata a Kilencedik című előadását láthatja a közönség. A darabot Beethoven Kilencedik szimfóniája ihlette, és az abszolutizmustól a szocializmusig, a kishitűségtől a derűlátásig, a populizmustól a vulgarizmusig vizsgálja az ember és az állat közötti határvonalat - részletezte Urbán András.

A kilencedik Desiré Central Station fesztivál november 25-én
velemenyezd, 2017. október 20. péntek, 13:22
A klasszikus filmeké a főszerep Budapesten
A november 2. és 5. között zajló fesztiválon a magyar filmremekek mellett nemzetközi különlegességek is szerepelnek - hangzott el a műsorban.

A fesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Corvin Filmpalotában lesz - mondta el Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója. A Magyar Nemzeti Filmarchívum fesztiváljának teljes programja mától érhető el az intézmény honlapján (http://filmarchiv.hu/hu/filmmaraton)- tette hozzá.

A fesztivál nyitófilmje kapcsán kitért arra, hogy Fábri Zoltán Körhinta című alkotását kétszer is teltház előtt vetítették le a közelmúltban Lyonban megrendezett nemzetközi archív film fesztiválon. Fábri Zoltán alkotása francia moziforgalmazásba is került - tette hozzá.

Ismertetése szerint a filmes maratonon a Corvin Moziban folyamatosan vetítésekkel várják a közönséget. A filmszínházban többek között láthatóak lesznek Fábri Zoltán további filmremekei, így a Pál utcai fiúk, az Utószezon vagy az Édes Anna című alkotások is.

A
velemenyezd, 2017. október 20. péntek, 13:02
CAFe Budapest - Heidi Vogel és az Anima közös utazása
koncertünk Budapesten és Londonban is 2006 táján. Azóta csak ritkán beszéltünk, de Zsolt idén tavasszal küldött egy e-mailt, hogy a CAFe Budapest fesztivál felkérésére csinálják ezt a projektet és megkérdezte, érdekelne-e egy olyan munka, amelyben gospel, spirituális zene meg a szabadságról szóló történetmesélő dalok is vannak. Nagyon érdekesen hangzott és persze, hogy igent mondtam!" - idézte fel Heidi Vogel.

A brit előadó tíz éve énekel a Cinematic Orchestrával. Mint elmondta, nyáron számos európai fesztiválon felléptek, júliusban például a Montreux Jazz Festivalon. Hozzátette: a csapat következő albuma várhatóan jövőre jön ki.

Az énekesnőt a kritikusok is a legkiválóbbak közé sorolták az elmúlt tíz évben. Arra a felvetésre, milyen műfajban és stílusban érzi a leginkább otthon magát, Heidi Vogel azt emelte ki, hogy számára a dzsessz a legfontosabb, de nem a műfaj hagyományos, hanem a kísérletező, útkereső vonala. "Azokat a dzsesszénekeseket szeretem, akik kifinomult módon közelítenek a zenéhez,
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 12:11
Telt ház előtt vetítették Fábri Zoltán Körhinta című filmjét Lyonban
A közlemény szerint a díszvetítés előtt Joël Chapron, az Unifrance képviselője méltatta a magyar alkotást, hangsúlyozva, hogy a filmet 1956-ban nagy sikerrel mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, majd idén újra, a Cannes Classics programban is. Az eseményen Havas Ágnes, a Filmalap vezetője elmondta, hogy a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási program keretében a szervezet a Filmarchívum és a Filmlabor közreműködésével restaurálja a magyar filmörökség kiemelkedő darabjait.

A Körhinta magyar filmtörténeti jelentőségéről beszélt Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója, aki kiemelte a fiatal Törőcsik Mari alakítását is - áll a közleményben. Thierry Frémaux, a lyoni Cinématheque igazgatója a Filmalap tevékenységét méltatta a vetítés után adott szűk körű vacsorán, ahol a vendégek között Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro és Jerry Schatzberg Oscar-díjas filmrendezők is helyet foglaltak. A vacsorán részt vett a francia film doyenje, Bertrand Tavernier, valamint francia filmforgalmazók és a filmes
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 17:17
Pénteken kezdődik a legnagyobb romániai színházi seregszemle öt erdélyi magyar társulat részvételével
Az október 20. és 30. között Bukarestben zajló seregszemlén negyven romániai színház vesz részt, amelyek 16 helyszínen mutatják be előadásaikat. Ezeknek jelentős része a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban lesz, amelynek hat terme van a 2015-ben befejezett felújítást követően.

A programban három külföldi előadás szerepel, a moszkvai Nemzetek Színháza Robert Lepage rendezésében a Hamlet/Collage című előadást viszi színre. Bukarestbe érkezik a világhírű francia kortárstánc társulat, a Ballet Preljocaj, amely a Rómeo és Júlia című produkciót mutatja be Angelin Preljocaj koreográfiájában. A seregszemlét Vincent Huguet rendező és Chris Gandois koregográfus együttműködéséből született Élj csak bármi legyen (Barbara) című produkció zárja.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással lesz jelen, a közönség az Andrij Zsoldak rendezte Rosmersholm, valamint a Jurij Kordonszkij által színpadra állított A mélyben című előadásokat láthatja.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház sorozatban
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 14:05
Szombaton rendezik Szarvaskőn a Csipkebogyó fesztivált
Az Ófaluban a rendezvény 10 órakor kezdődik népviseleti bemutatóval és versennyel, amelyet a Ja-Ja együttes versmegzenésítő koncertje követ. A hivatalos megnyitó után felavatják az 1956-os emlékművet, majd színes programokon kapcsolódhatnak ki a látogatók: a gyerekek mesekertben játszhatnak és hagyományos játékokkal fejleszthetik ügyességüket. Az érdeklődők kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak meg, valamint találkozhatnak Szarvaskőről elszármazott írókkal is. A rendezvényen Bottyán Judit, Kárpáti János, Mester Györgyi és Baka Dominika is dedikálja majd köteteit.

A fesztiválon fellép Kovács Nóra és Tarnai Kiss László énekművész, koncertet ad a Zinfield zenekar és a The Hangover band, az operettgálán Kalina Enikő, Dobó Katica és Pankotay Péter szórakoztatja a közönséget - közölték a szervezők az MTI-vel.
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 07:20
Harminc alkotást vetítenek az idei Skandináv Filmfesztiválon
következményeit és az újrakezdés lehetőségét járja körül, míg a finn Hozományvadász a nincstelen divatbloggert, Marját követi a szerelemhez vezető rögös úton.

A dán Rositában apa és fia verseng a gyönyörű, fülöp-szigeteki lány szerelméért. A Kulcs, ház, tükör című alkotás főhőse idősek otthonában él magatehetetlen férjével. Az első norvég katasztrófafilm, A hullám egy nagyon is lehetséges természeti csapás hatását mutatja be egy nyolcvan évvel ezelőtt történt esetet alapul véve.A fesztiválon premier előtt mutatják be az Yrsa Sigurdardóttir nagysikerű regényéből készült Emlékszem rád című izlandi thrillert, amely egy isten háta mögötti településen játszódik, ahol egy háromfős reykjavíki társaság érkezése után rejtélyes dolgok történnek.

A skandináv mustra ezúttal is színvonalas válogatást mutat be az elmúlt évek kreatív dokumentumfilmjeiből. A fesztivál nyitófilmje, Az Optimisták című norvég dokumentumfilm egy harminc év után életük nagy meccsére készülő, idős, ám lélekben örökifjú
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 18:03
Képek, videók
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
Hegyalja fesztiválon2003
briggis1
2007. szeptember 07. péntek, 15:13
Hegyalja Fesztiválon a sr
rani
2007. július 30. hétfő, 14:35
én a mohácsi fesztiválon.
magyarvagyok89
2006. szeptember 22. péntek, 17:45
23.Huszonhárom.jpg
baraber
2010. március 06. szombat, 16:20
Balogh József :Szőlő
maria_kadar_148
2017. október 04. szerda, 21:11
eduardo_balogh_photogr aph
menusgabor
2017. július 24. hétfő, 21:38
Balogh Jóskának.jpg
chillik
2017. július 14. péntek, 04:54
Balogh Szilvi
irmus
2017. május 04. csütörtök, 07:21
Szepesi-Balogh-Lakat Pusk
agica2004
2017. április 22. szombat, 14:51
Balogh ÉvaÁcs Szeretette
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:50
Balogh ÉvaÁcs.jpg
jucinenadov
2017. január 03. kedd, 21:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.