Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 18. szombat | 33. hét | 230. nap | 14:44 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zöldségleves pirított májgombóccal
Zöldségleves pirított májgombóccal

Hozzávalók

4 db burgonya
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
3 marék zöldborsó
ételízesítő

bors
víz
1 db tojás
búzadara
10 dkg kenőmájas
olaj





Elkészítés

A burgonyát, répát, fehérrépát meghámozzuk, és apróra vágjuk. Ezeket egy edénybe helyezzük és hozzáadjuk a borsót, az ételízesítőt, egy pici sót, borsot és felöntjük, kb. 1,5 liter vízzel.
Egy tojást pici sóval felverünk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a búzadarát és a kenőmájast. (A búzadarához pontos mennyiséget nem írok mert ez a tojás méretétől és a búzadara minőségétől. A lényeg, hogy jól formázható nem túl lágy, de nem is túl kemény masszát kapjunk.)
Egy serpenyőbe étolajat hevítünk majd a masszából formázott golyókat átforgatjuk benne. Amikor aranybarnák, papírtörlőre szedjük őket. Amikor már a zöldségek majdnem megfőttek, a gombócokat beletesszük a levesbe és készre főzzük. A pirított gombócoktól pikáns ízvilágú levest kapunk.
vorosrozsa66, 2018. augusztus 09. csütörtök, 14:23
Címkék: edénybe helyezzük, tojást pici, búzadarához pontos, tojás méretétől, búzadara minőségétől, serpenyőbe étolajat,
Kommentek
Zöldségleves grízgaluskával
Receptek egyperces


Zöldségleves grízgaluskával


HOZZÁVALÓK:
1 szál sárgarépa
1 petrezselyem gumó és néhány levele
4 db kisebb burgonya
2-3 marék zöldbors
tojás
Vegeta

víz
búzadara

ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyát, répát, petrezselymet meghámozzuk és apróra vágjuk. Ezeket egy edénybe helyezzük, hozzáadjuk a borsót, a petrezselyem levelet, Vegetát, pici sót és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel.
Ameddig fő, elkészítjük a grízgaluskát. Egy tojást pici sóval felverünk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a búzadarát. Mennyiséget nem írok mert ez a tojás méretétől és a búzadara minőségétől függ.
A lényeg, hogy krémtúró állagú masszát kapjunk.
Amikor a zöldségek megfőttek, kiskanál segítségével gombócokat formázunk a masszából és a levesbe helyezzük. Ezek pár perc alatt
gabfe, 2018. június 22. péntek, 15:14
Cukkinis sült csirkecomb
HOZZÁVALÓK
4 db csirkecomb, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 4 levél zsálya, 4 kiskanál mustár, 1 kiskanál méz, 1/2 dl olaj, 3 dl zöldségleves, 1 mokkáskanál keményítő,

A körethez:
3 db cukkini, só, 3 db zsemle, 3 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, bors, 1 csokor petrezselyem, zsemlemorzsa, 2 dl olaj (olíva)

A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, majd sóval, borssal, a zúzott fokhagymával és az aprított zsályával fűszerezzük. Bekenjük mézes mustárral és meglocsoljuk az olajjal. Ezután tepsibe fektetjük, ráöntjük a pácoló aljat, felöntjük a zöldséglevessel, és alufóliával letakarva, 190 fokos sütőben majdnem puhára pároljuk. Levesszük róla a fóliát és a forró sütőbe visszatéve pirosra sütjük.

A körethez, a cukkiniket belereszeljük egy tálba. Megsózzuk, összekeverjük és pár percet állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a levét. Ezután hozzáadjuk az áztatott kicsavart zsemlét, a tojásokat, a zúzott fokhagymát, a frissen őrölt borsot és az aprított petrezselymet. Ha kell, sózzuk, és
suzymama, 2018. május 07. hétfő, 12:27
Ízekről -fűszerekről
készítésénél is használjuk :uborka, apró tök, zöld paradicsom.
Szintén savanyúsághoz alkalmazzuk a koriandert, a mustármagot, a kaprot, a borókabogyót. A borókabogyó kitűnőízt ad a sertés- vagy vadsültnek, és nem hiányozhat a pácléből sem. Szintén a vadpáchoz kitűnő a borsfű, a bazsalikom, a kakukkfű, az izsóp és a fehér mustár keveréke. Főleg az őz- és a szarvashús ízesítésére szolgál.

Sáfrány: évszázadokon keresztül a világ legnépszerűbb fűszere volt. Ma is használjuk húsleves, zöldségleves, különféle mártások, főzelékek ízesítésére, de teszik krémekbe, tésztákba is, hogy szép aranyszínűre fesse.

Szerecsendió: egy csomag belőle évekre elég. Kitűnő ízű lesz például krumplis fánkunk vagy bármilyen zsírban sült krokett ( hal- gomba- vagy tojáskrokett), ha összegyúrás előtt kevés szerecsendiót reszelünk bele. De szokták a szerecsendiót különféle salátákra-burgonya- és zellersaláta - is ráreszelni.

Fahéj: tésztafélé ízesítésére használjuk, amit egészben vagy törött
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:22
Ezt is jó tudni !
-Havonta megjelenő receptes újságban sokszor találok az érdekes receptek mellett hasznos és ötletes dolgokat amit érdemes elolvasni . Az év első lapszámának témája a leves volt amiből szeretnék megosztani veletek pár mondatot amit az újságból másolok ide annak reményében hogy van aki ezeknek jó hasznát veszi és talán az újságot nem olvasta :

"-" Minden nap egyél levest!" De miért is? A levesek élettani jelentősége nem feltétlenül vitamintartalmukban rejlik, hiszen a főzés során az komoly mértékben csökken, inkább tápanyag-, rost- és ásványianyag-tartalmuk, hidratáló képességük, antioxidánsaik miatt érdemes fogyasztani őket, segítik az immunrendszer működését. A betegeknek mindig gyógyító csontlevest javasolnak. A levesek gyógyító hatását segítik a levesbe kerülő fűszerek is. A bors, a kurkuma , a fokhagyma, a kakukkfű, a gyömbér és a csípős paprika is erősítik a szervezetet.

-A tökéletes csontlevesek, húslevesek titka: Csontlevest főzhetünk bármilyen csontból(marha, csirke,
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:15
Brokkoli a zöld egészségbomba
közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Hogyan készítsük el?
A brokkoli felhasználása igen széleskörű: készíthetünk belőle zöldségleveseket, krémleveseket, de csőben sütve is ízletes. Párolva, egy kevés citromlével és olívaolajjal meglocsolva, és parmezán sajttal megszórva, kiváló saláta készíthető belőle. Ősszel igyekezzünk frissen megvásárolni és megfőzni, de később fagyasztott formában is nyugodtan felhasználhatjuk

.Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle
suzymama, 2018. április 16. hétfő, 12:42
Tallóztam
Tegye fel a kezét, aki még sosem nézett vágyakozva a hűtőszekrénye tartalmára este hat óra után! Gyakran ez az alábbi ártatlan mondattal kezdődik: ,,Igyak-e egy csésze teát?!" És persze azzal végződik, hogy felfaltuk a kolbászt, a szendvicset, esetleg az édességet, vagy a krémmel vastagon megkent tortát.

Mennyire fantasztikusak ezek az esti pillanatok... Különösen, amikor egy nehéz napon vagyunk túl. Csakhogy ezeknek a boldog pillanatoknak megvan az ára, ugyanis az esti könnyed szénhidrátbevitel ugyanolyan könnyedén jár zsírlerakódással is.

Szerencsénkre a közelmúltban a táplálkozási szakemberek közzétették azokat az ételeket, amiket korlátozás nélkül fogyaszthatunk akár este hat óra után is! A szakemberek szerint semmi értelme a szigorú diétának akkor, ha ezek helyett inkább esti táplálkozási szokásainkat változtatjuk meg és olyan egészséges ételeket fogyasztunk, amik segítik a valóban pihentető alvást és persze, a mérleg sem fog jobbra kitérni tőle. A szerkesztőség most
horvathnemagdi, 2018. április 15. vasárnap, 07:41
Képek, videók
Zöldségleves pirított máj
vorosrozsa66
2018. augusztus 09. csütörtök, 14:23
sáfrányos-zöldségleves -15
feviroza
2015. augusztus 05. szerda, 18:23
Kelkáposztás zöldségleves
feviroza
2014. december 11. csütörtök, 11:31
28666_zoldsegleves-kap ros
erzsikepuskas
2014. február 10. hétfő, 10:15
zöldségleves borsóval.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 19:32
zöldségleves daragaluskáv
sarkadykati
2013. május 07. kedd, 16:57
zöldségleves daragaluskáv
snbela44
2013. május 06. hétfő, 03:26
Téli zöldségleves daragal
anaxor
2013. február 04. hétfő, 13:48
téli zöldségleves daragal
ametiszt54
2013. január 24. csütörtök, 13:38
rizses zöldségleves
ibolya58
2012. november 03. szombat, 16:19
májas zöldségleves
ibolya58
2012. május 06. vasárnap, 13:02
Zöldségleves grízgaluskáv
gyemantszocske
2012. április 23. hétfő, 19:43
Májgombóc.jpg
1vargaildyko
2009. december 11. péntek, 13:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.