Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 12:50 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Diótörő (opera)
Érzem, hogy nagy igény lenne rá, de nem fogom Csajkovszkij művét bemutatni. Egyrészt, mert az orosz mester darabjának pontos címe A diótörő, másrészt a híres mű balett és nem opera. De főleg azért nem, mert halvány sejtelmem sincs, hogy miről szól, de tervezem a hiánypótlást. Közvetlenül a Szulejmán összes részének eredeti nyelven történő megnézése után. Csajkovszkij balettjét egyébként egy földönkívüli, E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséjét felhasználva alkotta meg. Mondanom se kell, de ez a mű is kimaradt az életemből. Ellenben Az arany virágcserép kötelező volt a gimiben - még arra sem emlékszem, hogy jó vagy rossz volt. Gondolom rossz, ha nem emlékszem. Viszont a Vörös és fekete nagyszerű... De ácsi. Túlzásba ne vigyük a nemzetköziséget, legyünk csak nemzetiek. A kultúrát meg képviselje a dísz-disznó Németh mangalica Szilárd. Egyébként is, kultúráról addig ne is legyen szó, amíg a biztos megélhetés nincs biztosítva. S ezzel végre eljutottunk a címhez: diótörő (opera). Az opera latin szó. A latin mindennek az alapja, még az USA-nak is, hiszen alatta Latin-Amerika van. Az opera szó jelentése pedig dolog, fáradság, munka; munkás. Magyarországon az egyik legnagyobb karriert jelentő operátori munkakör elnevezése is az opera szóból ered. Ja, a szalagmunkát is az amcsik találták ki. Bizony, az USA a lehetőségek országa volt és lesz is. Magyarországon is van egy város, ahova szép reményekkel özönlik a nép, ez pedig Butapest. Így van ez ma is, de így volt ez régen is. Jó kilencven évvel ezelőtt a fővárosban léteztek álomállások, ezek egyike volt a diótörő munkakör. De nagy volt a tolongás a papír zacskó ragasztó pozíció betöltésére is. E két szakma nők számára volt fenntartva (az utóbbi pedig nagy karriert futott be bizonyos zártkörű intézményekben). A mázoló szakma pedig számomra is nagy lehetőségeket biztosított volna, mert festőművész nem vagyok, de mázolni, na azt nagyon tudok. Ennek bizonyítására egy cirka 25 éves történettel zárnám is szűkre szabott mondandómat.
Egyéves sorkatonai szolgálatomat töltöttem Pesten. Köszönöm szép volt, de soha többet. Nehezen viseltem/viselem a parancsolgatást, ha lett volna olyan rang, akkor biztos al-közlegényként szerelek. Az öreg katonák pattogtatását is csak összeszorított foggal tűrtem, vagy nem. Egy ilyen vagy nemnek az lett a következménye, hogy egy hétvégén az ügyeletes öreg harcos beosztott kitolásból a festők mellé, hogy segítsek kifesteni az ebédlőt. Így az ebédlőt két festő, melléjük beosztott két kőműves és szerény személyem (kárpitos) pingálta ki. Eleinte nekem semmi dolgom nem volt, a festők festettek, a két kőműves úgy tett mintha, a kárpitos üldögélt. Én azonban már akkor lázasan kerestem a munkát, megunva a lazsálást, kezembe vettem egy pemzlit Láttam már olyat, apám kőművesként vakolás előtt a falat azzal nedvesítette be. A fogásokat így gyerekként ellestem. Ez a pemzli ugyan nagyobb volt az apám által egykor használtaknál, de ez nem riasztott vissza. Szakértő módon belenyomkodtam a festékes vödörbe, majd laza mozdulatokkal mázolni, akarom mondani, festeni kezdtem a falat. Festettem, életemben először, s roppant elégedett voltam a munkámmal. Haladtam is gyorsan, egészen addig, amíg a minket felügyelő polgári festő (és mázoló) meg nem szólított:
- Te ugye az egyik kőműves vagy? - arckifejezése aggodalmat tükrözött.
- Nem, nem, én a kárpitos vagyok - közöltem vele vigyorogva - kezem közben kente tovább a falat, de nem is néztem művemre, mert jól nevelt vagyok, arra nézek, akivel beszélek.
- A falat csíkosra kened, így a festőknek csak pluszmunkát adsz - magyarázta számomra érthetetlenül.
Mért baj az, ha csíkos, gondoltam magamban, az a lényeg, hogy festékes legyen a fal, nem? Én nem láttam csíkosnak, de ha az, akkor tudok csíkosan festeni. Azóta sem volt pemzli a kezemben.
naplopoleon, 2018. július 01. vasárnap, 17:03
Címkék: Hoffmann, Ellenben Az, orosz mester, egérkirály című, arany virágcserép, dísz-disznó Németh,
Kommentek
A Sanmina 6,7 milliárd forintból fejleszti tatabányai gyárát
vélekedést, hogy a multinacionális vállalatok jönnek és mennek egyik országból a másikba, de sehol nem telepednek meg tartósan.

A cég a haszon jelentős részét pedig helyben ismét befekteti - tette hozzá. A vállalat ráadásul már nem csak összeszerelő tevékenységet végez Magyarországon, hiszen a tatabányai üzemben a hozzáadott érték aránya és a szakértelem jelentősége egyre nagyobb - jelezte. Üdvözölte azt is, hogy a magyar menedzsment is helyet kapott a nemzetközi hálózattal rendelkező cégben.

Hoffmann Károly, a Sanmina tatabányai üzemének ügyvezető igazgatója közölte, hogy a befektetési összegből elsősorban világszínvonalú, automatizált gyártósorokat vásárolnak. A Sanmina az elmúlt 5 évben több mint 7 milliárd forintot fektetett be Tatabányán, az ottani üzem így mostanra a cég legnagyobb európai gyártóbázisa - tette hozzá.

A kaliforniai székhelyű, autóelektronikai és telekommunikációs berendezéseket gyártó Sanmina-SCI tavaly októberben, magyarországi működésének 20. évfordulóján jelentette
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:52
A Pátria Nyomda 5-10 százalékos forgalombővülésre számít az idén
GDP-jének a 3-5 százalékát, az ágazat az alkalmazott technológiákat és az árakat tekintve is egész Európában versenyképes, a nyomdai termékek azonban a kivitelnek csupán a 4 százalékát teszik ki. Az ágazatban 2014-ben még 4162, 2017-ben már csak 3468 céget tartottak nyilván, a megrendelés volumen azonban nem csökkent és az ágazatban foglalkoztatottak száma sem változott. Idén pedig a nyomdaipar szereplőinél minden hónapban 10 százalékkal nőttek a forgalmi adatok az előző év azonos időszakához képest.

Hoffmann Tamás (Fidesz), Újbuda polgármestere kiemelte, hogy az elmúlt 125 évben nagyon sokféle helyzetben kellett helyt állnia a nyomdának, mindig meg kellett újulnia, amihez folyamatos tervezésre volt szükség.

A sajtótájékoztatót követően Simon László és Hoffmann Tamás a főváros XI. kerületének polgármestere közösen leplezték le Monostori Ferenc Gutenberget ábrázoló köztéri szobrát, amely a Kopaszi-gátnál novemberig megtekinthető. A szobor választásról Simon László elmondta, hogy "Gutenberg a
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 15:32
Szent Márk, István és Menyhért áldozópapok, kassai vértanúk
Kétnapi éheztetés után megpróbálták hittagadásra bírni őket. Az első sikertelen kísérlet után szeptember 7-én, éjféltájban ismét rájuk törtek, és válogatott kínzások után Márkot és Menyhértet lefejezték.
Istvánt pedig halottnak vélve egy közeli pöcegödörbe vetették, s mellédobták a másik két vértanú testét is. Elvonulásuk után Eperjessy István, a három pap házi kápolnájának sekrestyése, István nyöszörgésére lett figyelmes. De nem tudott rajta segíteni, mert maga sem merte elhagyni a házat, és Hoffmann tanácsos, akihez Pongrácz tanácsára fordulnia kellett volna, szintén áldozatul esett a martalócok kegyetlenségének. Így 20 órás kínlódás után István atya is meghalt.
Képen: A kassai vértanúk ábrázolása
a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnájában
............................
Bővebben
maroka, 2018. szeptember 07. péntek, 13:02
Átadták a hajdúnánási szociális szövetkezet vágóhídját
Az átadáson Hoffmann Imre, közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, az értékteremtő közfoglalkoztatás eredményeire remek példa a szövetkezet vágóhídjának felépítése.

Kifejtette, a közfoglalkoztatással a kormány azt szeretné elérni, hogy értékteremtő programokat vezessenek be, amelyek folyamatos munkavégzést biztosítanak, s amelyek mindenki számára elérhetők. A kormány ezt átmenetinek szánta, ugyanis a végső cél az, hogy az emberek visszakerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra.

A helyettes államtitkár elmondta, napjainkban 251 ezren keresnek állást, míg 2011-ben 582 ezer volt a számuk. Ugyanakkor 2011-ben 75 810 közfoglalkoztatott volt, 2016-ban 223 500, míg az idén júliusban már csak 142 900.

"Új kihívással nézünk szembe, a munkaerőhiánnyal" - mondta Hoffmann Imre. Hozzátette, nagy kérdés, hogy milyen hatékonysággal tarthatók fenn a kisüzemek és a szociális szövetkezetek. Közölte, a Belügyminisztérium támogatja azt, hogy aki akar és képes, tudjon dolgozni,
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 14:13
Fővárosi Közgyűlés - Nelson Mandela nevét veheti fel egy park a XI. kerületben
A testület egyhangúlag fogadta el a városvezetés előterjesztését, ugyanakkor Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármesterének kérésére a Bikás park közelében található park csak a helyi képviselő-testület megerősítő döntését követően veheti fel Dél-Afrika első színesbőrű elnökének nevét.

A XI. kerület korábban már hozzájárult, hogy a városrészben a BudaPart beruházással összefüggésben kialakítsák a Garda, az Öböl, az Ezüsthárs, a Jegenyenyár és a Napkelte utcákat, valamint a Buda-part teret. Ugyanitt az Infópark és a Magyar Tudósok körútja közelsége miatt egy új körutat a golyóstoll feltalálójáról, Bíró László Józsefről neveznek el.

A III. kerületben a helyi képviselő-testület kezdeményezésére egy három éve kezdett gyakorlatot folytatva fűszernövényekről neveznek el új utcákat, így jöhet létre a Turbolya és Vízimenta utca, valamint a Kardamom köz. Ugyanebben a kerületben a lengyel katolikus egyik legnagyobb XX. századi alakja, Stefan Wyszynski Varsó érsekének nevét veheti fel egy
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 11:03
A libanoni pátriárka megáldotta Gazdagréten a Szent Charbel.
alkalmával Áder János köztársasági elnökkel, Kövér László házelnökkel és más állami vezetőkkel is találkozott. Augusztus 19-én ökumenikus istentiszteleten vett részt Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban; augusztus 20-án jelen volt a Szent István-napi ünnepi szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten.
- A gazdagréti eseményen részt vett Joanna Azzi, Libanon magyarországi nagykövete; Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is.
- Szederkényi Károly címzetes prépost, a gazdagréti Szent Angyalok-templom plébánosa a cédrusfa ültetése alkalmából a kertben köszöntötte a vendégeket, és felelevenítette, amikor 2016. október 1-jén a templom felszentelése alkalmából Erdő Péter bíborostól ajándékba kapták négy libanoni szent ereklyéjét. A bíboros homíliájában így szólt: ,,Templomszenteléskor a címadó szent ereklyéit is el szokták helyezni. De az angyalok szellemi lények, ezért a mai ünnepen
maroka, 2018. augusztus 22. szerda, 14:53
Akadnak, akik kocsikban alszanak, a Balatonnál
Kovács Angel Marianna ÚJSÁGÍRÓ. 2018. 08. 07. 07:48
A hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága, kedvez a forró nyár a balatoni szállásadóknak is - derül ki a szállás, kemping- és strandüzemeltetők MTI-nek adott nyilatkozataiból.
Az idén akár kétjegyű is lehet a vendégforgalom növekedése a Balatonnál - mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke az MTI-nek hétfőn. A 23 tagszervezetet, illetve közel 3 ezer turizmusban érdekelt balatoni vállalkozót tömörítő szervezet elnöke szerint rendkívül felértékelődtek és keresettek lettek a magán szálláshelyek, így a tótól távolabbi települések is jobban részesülhetnek a turizmusból. Tapasztalatai szerint nagyon nehéz most szállást találni a Balatonnál. Akadnak, akik kocsikban alszanak, vagy sátrat vernek fel a kocsijuk mellé -tette hozzá Hoffmann Henrik. A szakember túlzónak nevezte a nyár eleji, munkaerőhiány miatti aggodalmakat, hiszen a vendéglátóhelyek egyre magasabb színvonalon, felkészülten
maroka, 2018. augusztus 07. kedd, 10:09
Ma kezdődik a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál
Sándor Szabolcs vezényletével.

A szombati kerékpártúra megállóiban, a kikötőkben és a tóparton különböző műfajú zenei koncertek szólalnak meg. A Magyar Állami Operaház szólistái és zenészei a tiszafüredi Kormorán kikötőben adnak műsort, Tiszanána-Dinnyéshát kikötőjében az Armel operafesztivál interaktív programján vehet részt a közönség. A sarudi strandon Palya Bea Egyszálének című albumának dalait adja elő, a Vivat Bacchus együttes bordalokat mutat be. Fellép továbbá az MH Szolnok Légierő Zenekara, Hoffmann Richárd és Nédó Olga, a Fourtissimo, Pitti Katalin, Napsugár Anna és a Tavirózsa népdalkör, valamint Egyházi Géza és Mahó Andrea.

A vasárnapi Boat D'Opera napon a közönség motorral ellátott csónakokon indul el az abádszalóki Szalók Yacht Klubból a különböző koncerthelyszínekre. A programok között szerepel Bősze Ádám zenei stand-upja, Marton Éva operaénekes tanítványai, Megyimórecz Ildikó és Horti Lilla előadása, Zarándy Ákos zeneszerző darabjának bemutatója, St. Martin szaxofonkoncertje,
velemenyezd, 2018. július 26. csütörtök, 07:04
Képek, videók
Hoffmann.jpg
agica2004
2014. április 02. szerda, 14:25
O.V.- Hoffmann.jpg
agica2004
2014. március 21. péntek, 15:45
-hoffmann-rozsa.jpg
agica2004
2012. december 01. szombat, 15:34
Réthelyi-Hoffmann.jpg
agica2004
2012. február 13. hétfő, 16:57
pokorni-zoltan-hoffman n-r
agica2004
2011. november 11. péntek, 14:54
Hoffmann Mónika-énekesnö.
farkas1945
2010. november 04. csütörtök, 13:56
Hoffmann.jpg
sztana45
2010. augusztus 10. kedd, 07:40
Heinrich Hoffmann_Muinch.
sztana45
2010. augusztus 01. vasárnap, 07:52
Heinrich Hoffmann_Invite.
sztana45
2010. augusztus 01. vasárnap, 07:51
Heinrich Hoffmann_ Eva Br
sztana45
2010. augusztus 01. vasárnap, 07:51
E. T. A. Hoffmann.bmp
ujjozsef
2009. március 06. péntek, 17:46
Ellenben erőt kaptok.jpg
katalin_53
2018. május 19. szombat, 07:41
„Aki ellenben figye
katalin_53
2018. április 10. kedd, 19:50
ellenben.jpg
edinacska84
2010. december 03. péntek, 09:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.