Regisztráció  Belépés
2017. október 24. kedd | 43. hét | 297. nap | 11:44 | Salamon
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A középkor óta
A középkor óta használják tisztítás céljából a sót az emberek az otthonaikban. A nem mérgező összetevői miatt a só (nátrium klorid) nagyon jó tisztító szer hírében járt, mellyel a fertőzött, koszos dolgokat tisztítottak időkön át. Habár a só értékes árucikknek számított hosszú évtizedeken át, manapság bármelyik boltban olcsón beszerezhető.

De ez nem azt jelenti, hogy meg kellene feledkeznünk csodálatos hatékonyságáról, mellyel az otthonunk tisztítását tehetjük könnyebbé. Lent olyan praktikákat olvashatsz, melyekkel a só bizonyítja hatékonyságát a tisztításban, és így megspórolhatod a szükségtelen és drága fertőtlenítő szereket.
Hangyák távoltartása
Ha már meggyűlt a problémád a hangyák távol tartásával, akkor tapasztalhattad, hogy a só egy kiváló módszer a kis élőlények elűzésére.
Ha a hangyák túl zavaróvá válnak és egy egyszerű megoldással szeretnél ellenük tenni, csak helyezz egy kis adag sót az ablakba, vagy bárhová, ahol hangya fellelhető. Köztudott, hogy a só csökkenti a páratartalmat is, így e célból is ki lehet szórni a helységekben.
Lefolyó tisztítása
Amikor a csap eldugul, egy vastag réteg keletkezik, ami meggátolja a víz szabad áramlását. Ez a réteg főleg zsírból áll, melyet drága vegyszerekkel lehet feloldani.

A lefolyó megtisztításához tegyünk forró vízbe sót, majd öntsük azt a csapba. A só feloldja a zsírt, és szagtalanítja is a lefolyót.
Élénkebb színek
Ha a függönyeid vagy szőnyegeid megfakultak, nem kell túl sokáig a megoldást keresned. A só tökéletesen megoldja ezt a problémát is egy használattal. Mártsd az anyagot erősen sós vízbe, majd alaposan dörzsöld át benne. Segít eltávolítani minden foltot, rozsdát, melyek eddig nem jöttek ki a ruhaanyagból az általános mosószerek használatával.
Bronz, ezüst és réz polírozása
Sok ember, aki bronz, ezüst, vagy réz ékszereket tart szeretné megőrizni azok újszerű állapotát. Azonban idővel a fém felülete megváltozik, és valahogy meg kell őket tisztítani. A só a legegyszerűbb, korrózió mentes megoldás, amit használhatsz.

A sós víz és ecet keverék használata a dolgokon meglepő csillogást eredményez. A só és ecet keveréke feloldja a szennyeződéseket, melyek a tárgyakat rondítják.
Kocsi és a ház ablakainak tisztítása
A makacs foltok eltávolításához az ablakokról csak keverj néhány kanálnyi sót egy gallon meleg vízhez. Használd a keveréket az ablakok tisztításához, dörzsöld erősen a szennyezett felületet. Ezzel az ablakok újra csillogni fognak, mintha újak lennének, ráadásul tartós hatást is nyújt, akár az ablakon, akár a kocsin használod.
Bőrfiatalítás
A só olíva-, vagy levendulaolajjal való elegyítése a legjobb bőrradír. Dörzsöld át az egész testedet ezzel a keverékkel, majd öblítsd le. A só segít regenerálni a bőrt a halott hámsejtek eltávolításával.
Fogápolás
Amikor fog-, vagy szájfájás gyötör, nem kell addig várnod, míg eljutsz a fogorvoshoz. Remek áthidaló megoldást jelenthet az is, ha meleg vízben feloldasz egy kis sót, és azzal öblögetsz. Ez a keverék nagyszerűen funkcionál szájvízként, valamint hashajtó hatása is van.

Fogfehérítés, és fogápolás
A só szódabikarbónával keverve fogfehérítőként szolgál, melyet bármikor alkalmazhatsz. Ezzel a módszerrel egyszerre tarthatod tisztán és fehéren a fogaidat.
Ruhák szárítása télen
Használj sót ruháid öblítéséhez az utolsó mosási folyamat során, hogy meggátold a gyűrődések kialakulását. Ez akkor kifejezetten hasznos, ha a napon szárítod őket. A ruhák ezáltal puhábbak is lesznek, és a rozsdafoltok is eltűnnek.
Ne felejtsd el MEGOSZTANI ezt a posztot az ismerőseiddel és a családoddal a Facebookon.
horvathnemagdi, 2017. május 10. szerda, 12:16
Címkék: otthonunk tisztítását, hangyák távol, kiváló módszer, egyszerű megoldással, csap eldugul, vastag réteg,
Kommentek
Hét ország írói szerepelnek a tizedik Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron
Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Gerlóczy Márton, valamint Al Ghaoui Hesna, Karafiáth Orsolya és Szentesi Éva is új könyvvel jelentkezik, de fellép az idei Aegon-díjas Krasznahorkai László és irodalmi stílusparódia-kötetével Bödőcs Tibor humorista is. Az ingyenes fesztivált hetedik éve rendezik meg nyáron, harmadik alkalommal ősszel is.

Elfogadta a meghívást az őszi Margóra dán Dorthe Nors, akinek Tükör, index, kuplung című regénye a Nemzetközi Man Booker-díj idei rövid, ötös listáján is szerepelt. A középkorú szingliről szóló regény egyszerre vicces és bátor, egy angol újságíró a szerzőt a dán Woody Allennek nevezte. Szintén jelen lesz a kibucban született izraeli Zeruja Salev, aki súlyosan megsérült egy öngyilkos merényletben 2004-ben, Jeruzsálemben. Szerelmes élet című magyarul idén megjelent regényéért megkapta az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat.

Vasárnap lép színpadra a cseh Jaroslav Rudis, aki volt már tanár, DJ, punkzenekar menedzsere, szállodai portás,
velemenyezd, 2017. október 14. szombat, 10:11
Átadták Fraknói Vilmos-díjakat
Balog Zoltán a díjátadón úgy fogalmazott, a Fraknói Vilmos-díj azért is fontos, mert Magyarországon még ma is él az a tévképzet, hogy a hittel való foglalkozás csak valamilyen pótléka olyan embereknek, akik nem elég okosak, nem eléggé haladnak a korral.

A hit és a tudomány azonban összetartozik, egymásból következik - hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátéve: "minden igaz hit előbb-utóbb eljut odáig, hogy egyfajta intellektuális összerendezettségi igénye van".

A miniszter szólt arról is, hogy az egyházi tudományokat az különbözteti meg más tudományoktól, hogy az igazság ott önmagában nem ér semmit, mivel azzal sérteni, szakadékokat mélyíteni és bántani is lehet. Ellenben ha valaki képes arra, hogy az igazságot szeretetben képviselje, képes hidakat építeni olyan emberekhez, közösségekhez is, amelyekkel korábban akár szemben is állt - fejtette ki Balog Zoltán, hozzátéve ugyanakkor, hogy ugyanez fordítva is igaz, vagyis a szeretet gyenge és hamis az igazság nélkül. "Az igazságot nem tagadhatjuk el
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 17:53
Közgazdasági gondolatok
pislognak. Végre valaki megszólal:
- Hát... Mintegy a fele.

Két tisztviselő találkozik a lépcsőházban.
- Szervusz. Rég láttalak - mondja az egyik.
- Most is rohannom kell - feleli a másik.- A főnök megőrült, négy ember helyett dolgoztat.
- Borzasztó!
- Csak az a szerencse, hogy nyolcan vagyunk.

Egy orvos, egy mérnök, meg egy közgazdász azon vitaktozik, melyikük hivatása ősibb.
- Természetesen az orvosi - mondja az orvos. - Elvégre mindenki tudja, hogy a középkorban híres orvosok működtek, szakmánk ma is a görög Hippokratész esküjét idézéi, de végeredményben még Ádám oldalbordájának kioperálása is orvosi feladat volt!
- Szép, szép - mondja a mérnök -, de még annál is előbb, az őskáosz állapotából létrehozni a természet rendjét... szabályozni a tengereket, elkülöníteni a szárazföldeket ... megteremteni a fényforrásokat... mégiscsak mérnöki munka!
- És arra senki sem gondol - kérdezi a közgazdász -, hogy ki csinálta az őskáoszt?

- Valamit
kohlinka, 2017. október 12. csütörtök, 15:24
Tornai József: mindig profi akartam lenni a lírában
"Nem akartam sem kisebb, sem nagyobb lenne, mint amihez tehetségem van, de ami a magyar és a világlírában fontos, azt ismerni és használni akartam" - fűzte hozzá Tornai József, aki szerint a költőnek tájékozottnak kell lennie az irodalomban, más művészetekben és a történelemben is.

"Az olvasás mint betegség nagyon hamar kitört rajtam, és egészen addig tartott, amíg félszemre meg nem vakultam. De azt hiszem, ami a magyar és a világirodalomban fontos lehet egy költő számára, azt olvastam" - mondta. Tornai József úgy látja, bár a költészet mesterség is, nem lehet tanulás révén költővé válni.

"Vagy genetikusan erre születik az ember, vagy dilettáns marad. Utánozni lehet a jó költészetet, de jó költészetet teremteni csak akkor lehet, ha valóban költőnek születik az ember" - vélte Tornai József, aki saját pályájára visszatekintve úgy látja, az évtizedek előrehaladtával költészetében a formavilág és a formában hordozott mondanivaló egyre inkább egyesült egymással. Hét évtizedes pályája kezdeti
velemenyezd, 2017. október 08. vasárnap, 10:11
Fűszerek gyógyító tulajdonságai
hatású lázas meghűlésre, krónikus légcsőhurutra is.

ÉDESKÖMÉNY

Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van.
Gyógyhatása: Elsősorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetően jó hasznát vehetjük légcsőhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentő, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.

IZSÓP

A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelő penészgomba tenyészik) gyűjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába.
Gyógyhatása: Nátha ellen gőzét belélegezve igen gyors hatású házi-szer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esetén. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásában is bízhatunk.

FAHÉJ

Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, idegerősítő. Belső vérzésnél is adták. Jó krónikus hasmenésre,
lilagondolatok, 2017. október 03. kedd, 08:08
Októberben Párizsban és Marrákesben is megnyílik az Yves Saint Laurent-múzeum
"Egész életemet Yves Saint Laurent életműve felépítésének szenteltem, és azt szeretném, hogy továbbéljen" - mondta a 86 éves korában szeptemberben elhunyt mecénás, Pierre Berger, Yves Saint Laurent egykori társa, a múzeumok alapítója.

A kedden megnyíló párizsi múzeumot - amelyet zárt körben csütörtökön Francoise Nyssen kulturális miniszter avatott fel -, a történelmi divatház korábbi, Avenue Marceau-n lévő székhelyén hozták létre, amely 1974 és 2002 között adott otthont a 2008-ban elhunyt Yves Saint Laurent kreációinak, és ahol 2004 óta a mintegy 35 ezer tárgyat és 7 ezer divatkreációt kezelő Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Alapítvány működik.

A mintegy 450 négyzetméternyi alapterületén 50 modellt mutatnak be kiegészítők és vázlatok kíséretében, de Saint Laurent személyes tárgyait, a szemüvegét, híres fehér ingét egy széktámlán vagy Muzsik kutyájának tálkáját az ágy lábánál, valamint fotókat és videókat is láthatnak a látogatók, akik megtekinthetik a néhai francia divattervező egykori
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 15:32
Új választási rendszer a baloldalon - Gyurcsány ismét a külhoni magyarok ellen van
A Közös Ország Mozgalom által a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál szeptember 1-jén felállított Agóránál tartott aláíráson részleteiben nem ismertették a törvényjavaslatként benyújtani kívánt indítványt, a szervezők az MTI érdeklődésére azt közölték, "a javaslat egyelőre nem sajtónyilvános".

Az aláírók egyikétől az MTI úgy értesült: kétfordulós, a német rendszerre hasonlító megoldásban listás mandátumokkal korrigálnák az egyéni választókerületekben kialakult eredményt, így a 200-220 fős törvényhozás összetétele leképezné a választásokon szerzett szavazati arányokat.

A felszólalók közül Juhász Péter, az Együtt elnöke jelezte, ők lemondtak a nyílt lista bevezetéséről, Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője azt közölte, záradékkal látták el a megállapodást, mert nem támogatják, hogy a múltban életvitelszerűen Magyarországon kívül tartózkodók is voksolhassanak, míg Bősz Anett ügyvivő közlése szerint a Liberálisok a parlamenti küszöb esetében tettek ugyanígy.

Gyurcsány Ferenc az aláírás
velemenyezd, 2017. szeptember 24. vasárnap, 17:46
Kulturális örökség napjai - Megnyílik a veszprémi óvóhely a látogatók előtt
Káposztás Vivien, a polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta, hogy a megyeszékhelyen 12 helyszínen mintegy 30 program, köztük tárlatvezetés és filmvetítés várja az érdeklődőket.

Hozzátette: a Benedek-hegy gyomrában lévő óvóhelyet és a környéket is megismerhetik a látogatók szombaton, megelevenedik az óvóhelyet övező Séd-part középkori céhes élete, a séta résztvevői bepillanthatnak a tímárok, a molnárok és a tobakok mindennapjaiba.

Kizmus Szabolcs bunkerkutató Volt titkos katonai objektumok a Bakonyban címmel tart előadást szombaton délelőtt és kora délután.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállításain szombaton és vasárnap délelőtt 10 és 11 órától ingyenes tárlatvezetés indul - mondta a sajtóreferens.

Tárlatvezetés mellett ingyenesen nézhetik meg a látogatók a Kiegyezés és koronázás - 1867 című tárlatot az érseki palotában. A Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója című kiállítás a székesegyház altemplomában, az Idvezlégy, kegyelmes Szent László
velemenyezd, 2017. szeptember 12. kedd, 15:13
Képek, videók
Középkor.jpg
chillik
2016. február 08. hétfő, 06:13
Villamossal a középkorba
sanci81
2015. október 25. vasárnap, 15:29
Középkori kínai hajó
megyerimihaly
2015. július 18. szombat, 16:49
Kínai középkori hajó mére
megyerimihaly
2015. július 18. szombat, 16:47
Kína középkori térkép
megyerimihaly
2015. július 18. szombat, 16:46
A középkorúak válsága.jpg
gigi55
2013. március 28. csütörtök, 05:42
Középkori ima
pacsakute
2013. január 25. péntek, 17:07
Középkori francia kórház.
mailona
2012. június 15. péntek, 22:53
Középkori mecsetromok/ Tü
pacsakute
2012. január 10. kedd, 05:36
Várpalota_középkor.gif
dnemethk
2012. január 04. szerda, 09:45
Középkori fejfedő
bodnarnemez
2011. október 30. vasárnap, 06:03
Középkori nyáriruha koszt
csalogany13
2011. február 23. szerda, 10:22
Nyuszi tisztítása cicamód
pacsakute
2012. október 07. vasárnap, 13:22
ásványok tisztítása.jpg
sarkadykati
2012. szeptember 30. vasárnap, 02:41
Tetők tisztítása.jpg
samsira
2010. április 26. hétfő, 16:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.