Belépés
2018. október 19. péntek | 42. hét | 292. nap | 04:49 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nem kell sokat várni a hidegre.
Nem kell sokat várni a hidegre, már novemberben beköszönt az igazi tél!.
Bár a 2017-es év várhatóan bekerül minden idők legmelegebb esztendői közé, azért az igazán hideg idő sem várat sokat magára.
A 40 fokos nyár, a 30 fokos szeptember, és a 20 fokos október után vége a szokatlanul kellemes - és meleg - időjárásnak, az előrejelzések szerint ugyanis egy héten belül tartósan 10 fok alá esik a nappali és éjszakai hőmérséklet Szlovákia területén.
November 7-ét írunk, és bár a nappali hőmérséklet jelenleg még 10 fok körül mozog, hamarosan megérkezik térségünkbe az igazán hideg idő. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tíznapos előrejelzése szerint a lehűlés a hétvégén veszi kezdetét, és a jövő héttől már csak 5-6 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, de szélcsendben és napos időben sem fog 8 fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála.
Értelemszerűen az éjszakák is hidegebbé válnak, a hidegfront érkeztével az éjszakai hőmérséklet tartósan fagypont körül alakul majd.
A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy november második felében újabb hidegfront éri el térségünket, így még valószínűbb, hogy az igazi tél rögtön december elején köszönt be
............
maroka, 2017. november 08. szerda, 09:00
Címkék: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, igazán hideg, szokatlanul kellemes, előrejelzések szerint, héten belül, nappali hőmérséklet,
Kommentek
Tízezrek maradtak áram nélkül az erős havazás következtében Szlovákiában
A kezdődő téli szezon első komolyabb havazása országszerte okozott közlekedési fennakadásokat, leginkább az ország nyugati és középső hegyvidékén voltak gondok, ahol helyenként sok hó esett rövid idő alatt. A nedves hó sok helyütt leszakította a villanyvezetékeket és megrongálta a trafóállomásokat, az ország középső részén a Garamszentkereszt, Besztercebánya és Rimaszombat járásokban csütörtök délelőtt 27 ezer háztartás volt áramellátás nélkül.

A havazás miatt a nagyszombati és a pozsonyi megyékben több alsóbbrendű út, illetve a hegyi térségekben több forgalmas hágó is teljesen járhatatlanná vált,a Dóvali (Donovaly) és a Körmöcbányai (Kremnické Bane) hegyi átkelőket teljesen lezárták, a sturecinom pedig csak személygépkocsik kelhetnek át.

A havazás késéseket okozott a városi és a helyközi tömegközlekedésben is. Pozsonyban csütörtökön délelőtt egyórás késéssel jártak a buszok, de a repülőtér fennakadások nélkül üzemel.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a nap
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 12:33
Hideg idő - Szlovákiában négyen fagytak halálra a hét végén
rendkívüli lehülés négy halálos áldozatának többsége idősebb személy. A pravda.sk információi szerint ketten - egy pozsonyi és nyitrai férfi - feltételezhetően hajléktalanok voltak, egy kocsmából hazatérő nyugdíjas férfit pénteken a háza előtt találtak megfagyva a közép-szlovákiai Látky településen, egy idősebb nő pedig ugyanebben a régióban munkából hazafelé jövet hűlt ki halálosan.

A szélsőséges időjárás következtében országszerte sok településen dőltek meg évtizedes hidegrekordok. A szlovák hidrometeorológiai intézet (SHMÚ) adatai szerint a legrégebbi rekord a korponai járásban lévő Gyűgy (Dudince) településen dőlt meg, ahol mínusz 29,8 Celsius fokot mértek. Ez ott legalább hatvan éve a leghidegebb idő volt. A hétvégén a leghidegebb időt az észak-szlovákiai Oravská Lesnán mérték, mínusz 35,2 fokot.

A SHMÚ előrejelzése szerint Szlovákiában csütörtökig marad meg a szélsőségesen hideg időjárás. Leginkább Közép-Szlovákiában és Kelet-Szlovákia északi területein kell komoly fagyokra számítani, ezekben
velemenyezd, 2017. január 09. hétfő, 15:28
Súlyos eső- és viharkárok Kelet-Európában, árvíz Romániában
vízzel.

Az észak-morvaországi Prostejov és Sumperk városok környékén 70 milliméternyi csapadék esett, amelynek következtében megáradtak a helyi patakok, a falvakban több mint száz házat, gazdasági épületet elöntött a víz. A Jeseníky-hegységben a lezúduló víz miatt a múlt hét végén két nyári gyermektábor is veszélybe került, a gyermekeket biztonságos helyre szállították. Chrudim mellett a víz miatt szintén evakuálni kellett egy gyermektábort.

Szerdán és csütörtökre virradóra a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentései szerint az ország területén sehol nem jeleztek rendkívüli mennyiségű csapadékot vagy egyéb súlyos időjárási viszontagságot. Ugyanakkor az elmúlt egy hét során nem szűntek a jelentős csapadékot hozó nyári zivatarok, viharok. Sok helyütt fennakadások voltak a közlekedésben, több településen pincéket árasztott el a víz.

Négy ember életét vesztette Romániában a július végétől tartó árvizek miatt. A román védelmi minisztérium összesítése szerint hét megyében (Arges,
velemenyezd, 2014. augusztus 07. csütörtök, 14:34
Árvíz - Pozsonynál tovább apad a Duna, a folyó alsó szakaszán a tetőzésre készülnek
délután 5 óra előtt közel 9,9 méterre süllyedt, ez ugyan még mindig csaknem két és félszerese a folyó átlagos vízszintjének, ami 4 méter, de már az árvíz fenyegetettség folyamatos csökkenését jelzi.

Péntek délelőttig a pozsonyi védőgátaknál mintegy ezer tűzoltó, katona, rendőr és önkéntes volt készültségben, ezek és az általuk használt műszaki eszközök egy részét a pozsonyi válságstáb ajánlása alapján Révkomáromba és Párkányba telepítette át a védelmi tárca pénteken délután.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint a Duna alsó szakaszán először Bősnél, pénteken az esti órákban, majd szombaton délben Révkomáromban és vasárnap reggel Párkányban lehet a folyó vízszintjének tetőzésére számítani.

A dunaszerdahelyi járásban, ahol várhatóan pénteken este tetőzik a Duna Bősnél, már csütörtök óta rendkívüli helyzet van érvényben. A regionális válságstáb szerint az árvízvédelmi gátak előreláthatóan meg tudják fékezni az áradást. A gátak egy méterrel magasabbak mint amilyen az ár
velemenyezd, 2013. június 07. péntek, 17:03
Árvíz - Éjszaka tetőzött, és már apad a Duna Pozsonynál
Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön a késő esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett, reggel nyolc óra előtt a vízmérce 10,14 métert mutatott.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten tetőzött, csaknem fél méterrel meghaladva a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot, és a vízhozama másodpercenként 10 ezer 540 köbméter volt.

Az éjszaka folyamán mintegy ezer ember volt készültségben a pozsonyi védőgátakon, rendkívüli esemény azonban nem történt, a mobil védőgátak mindenütt kitartottak. Több helyen szivattyúzni kell a gátakon átszivárgó vizet - tájékoztatta az MTI-t Lubomír Andrássy, Pozsony árvízi válságstábjának vezetője. Hozzátette: a napokban az árvízveszély kapcsán meghozott minden korlátozó intézkedés, így a lezárt területekre való
velemenyezd, 2013. június 07. péntek, 08:21
Árvíz - A vártnál magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát, és a tetőzéskor 10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni.

Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg kellene birkózniuk.

Közben a szlovák fővárosban folytatják az árvízvédelmi munkálatokat, több helyütt szivattyúzzák a vizet a szivárgó védőgátaknál és a talajvízzel elárasztott épületekből, egy-egy épületnél megtöltött homokzsákokat is látni, a veszélyes mértékben vagy teljesen elárasztott területeket és utakat pedig lezárják. Legutóbb a Dunacsúny és Bős közötti utat zárta le a rendőrség, mivel a talajvíz több szakaszon alámosta az utat.

Az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik a lezárt területek és épületek száma, közúton megközelíthetetlen Pozsony
velemenyezd, 2013. június 06. csütörtök, 17:23
Árvíz - A vártnál gyorsabban árad a Duna Pozsonynál
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad.

A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.

A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál - mondta a kialakult helyzetről Lubomír Andrássy, az árvízi pozsonyi válságstáb vezetője. Hozzátette: reggelre befejeződött a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátak szintjének megemelése, növelték a készenlétben lévő tűzoltók és katonák számát is.

Az árvíz következtében kialakult helyzet miatt Pozsonyban az éjszaka folyamán már evakuálásokra is sor került. Hajnalban többtucat, az árvíz által leginkább sújtott Dévény kerületben lévő ház lakóit mentették ki az ár elől, illetve még az este folyamán néhány hajléktalanhoz hívtak segítséget, akik a Duna jobb oldalán, a rakpart közelében elárasztott területen
velemenyezd, 2013. június 06. csütörtök, 08:31
Képek, videók
Magas-Tátra (Szlovákia.jp
eckerkata
2018. július 30. hétfő, 10:49
OM5LA Szlovákia
crse
2016. február 07. vasárnap, 12:01
Lengyel Szlovák határ
irmus
2016. január 06. szerda, 17:35
Szlovákiai magyar népkölt
chillik
2015. december 30. szerda, 06:44
Gulyáságyú-szlovákia.j pg
agica2004
2015. június 22. hétfő, 15:58
Edda-Szlovákia.jpg
agica2004
2015. május 19. kedd, 17:26
Kékkö-i vár (Szlovákia -
farkas1945
2014. október 09. csütörtök, 11:45
Tátra-hegység ; Szlovákia
farkas1945
2014. szeptember 27. szombat, 12:44
szlovák krémes
ibolya58
2014. június 24. kedd, 18:00
ami igazán fontos.png
sz719eszter
2018. szeptember 22. szombat, 00:47
Akik Igazán akarják egymá
alvaro-hopihe
2018. augusztus 05. vasárnap, 09:20
Igazán mondom nektek.jpg
katalin_53
2018. július 18. szerda, 07:58
Ha igazán szereted
anna4459
2018. július 02. hétfő, 20:09
Csak az ismeri igazán
sanci81
2018. június 22. péntek, 17:51
Az életet igazán csak akk
sanci81
2018. június 17. vasárnap, 18:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.