Regisztráció  Belépés
2017. december 18. hétfő | 51. hét | 352. nap | 08:12 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Töltött paprika káposztával
Töltött paprika káposztával

Nagymamám így készítette a töltött paprikát, mivel az én kedvencem, ezért én is édes káposztával készítem
Rózsamama konyhája

Hozzávalók

50 dkg sertés darált hús
1 db tojás
1 kávéskanál só
0,5 kávéskanál bors
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
6 db zöld TV paprika
1 kanál rizs
1 fej hagyma

A szószhoz:

1 l házi paradicsomlé
2 kávéskanál só
2 kanál cukor
30 dkg fejes káposzta
A rántáshoz:
1 kanál sertészsír
1 púpos kanál liszt
1 kávéskanál fűszerpaprika

Elkészítés

A húst ledaráljuk, a hagymát nagyon apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval (só, bors, tojás, rizs, fűszerpaprika)l jól összegyúrjuk.

A paprikák belsejét kiszedjük, a káposztát lereszeljük.

Káposztát a lábas aljára helyezzük, erre jönnek a paprikák, amit megtöltöttünk a húsos masszával.

Ráöntjük a paradicsomlevet, itt ízesítjük sóval, cukorral ki hogyan szereti, lassú tűzőn készre főzzük kb. 40 perc.

Közben elkészítjük a rántást. A zsíron megpirítjuk a lisztet zsemle színűre, majd rátesszük a fűszerpaprikát, és berántjuk a töltött paprikánkat, egyet forr és már tálalhatjuk is.
horvathnemagdi, 2017. június 19. hétfő, 09:47
Címkék: töltött paprikát, húst ledaráljuk, hagymát nagyon, többi hozzávalóval, paprikák belsejét, káposztát lereszeljük,
Kommentek
Kedves Márton !
40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: ,,Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik".
Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a ,,püspökfalat" kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után ,,Márton poharával", vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha
cuppika59, 2017. november 11. szombat, 16:43
Márton napja
karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: ,,Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a ,,püspökfalat" kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után ,,Márton poharával", vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha
irmus, 2017. november 11. szombat, 14:33
Savanyú káposztával töltött kolbászos batyu
Hozzávalók: (12 db)
2 csomag leveles tészta (előre nyújtott)
1 fej közepes vöröshagyma
15 dkg savanyú káposzta
20 dkg sütnivaló kolbász
2 db birsalma
2 evőkanál olaj

őrölt bors
őrölt kömény
1 tojássárgája

Elkészítés: a sütnivaló kolbászt kifejtjük a bőréből, félretesszük. A birsalmákat meghámozzuk és szeletekre vágva, kevés vízben feltesszük párolódni, a savanyú káposztát egy másik edényben, kevés vízben majdnem puhára pároljuk, a végén a vizet leöntjük róla. Az olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a kolbászhúst, addig pirítjuk, amíg a hús puha nem lesz, közben sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Hozzáadjuk a káposztát, a villával összetört birsalmát, pár percig együtt pirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindkét tésztából egy nagyobb pogácsa szaggatóval (kb. 8 cm) 6-6 kört vágunk ki, a töltelékből egy evőkanálnyi mennyiséget teszünk rá és összefogjuk, mint egy batyut. A megmaradt tészta széléből derelyevágóval kisebb csíkokat
suzymama, 2017. november 02. csütörtök, 14:27
Néhány tipp a cékla változatos felhasználáshoz:
Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is.

Nyers céklát reszeljük le, és szórjuk rá pl. zöldsalátára, krumpli salátára, babsalátára. Remekül társul reszelt káposztával, szeletelt zellerszárral - keverjük el, majd öntsük le bazsalikomos salátaöntettel. Isteni finom.

A cékla klasszikus párja a torma - akár reszelt friss tormával párosítva, akár túróval, sajtkrémmel és tormakrémmel elkeverve.
A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, fekete ribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.

Akinek nem ízlik a nyers cékla, próbálja meg a frissen préselt levét - pucoljuk meg, gyümölcscentrifugával préseljük le, kombináljuk sárgarépa, uborka vagy alma préselt levével.

Remek méregtelenítő ital. A cékla ideális zöldség méregtelenítésre, de
suzymama, 2017. október 31. kedd, 12:21
Egészségmegőrző szemek – szőlő
tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás
taltos1, 2017. október 26. csütörtök, 23:40
Reneszánsz lakomák Mátyás király udvarában
Palotajátékok
idején a Mátyás Király Múzeum munkatársai használat közben mutatják
be a kiállított főzőeszközöket . Zay Orsolya régész - történész vezetésével
2007 óta mintegy 130 - féle ételt főztek meg . Alapvető forrásuk
Mátyás király esküvői menűsora , amelyről részletesen beszámolt
Hans Seybold bajor utazó .
A budai várban rendezett 24 fogatos lakodalmi ebédre több száz szakács
készített többek között töltött tikfit ( csirkét ) , kacsát borban párolt
káposztával , libasültet , makkon perdült erdei disznót borókásan elkészítve ,
rozmaringos berbécset ( herélt kost ) parázson sütve , szarvas , - őz és
nyúlpecsenyét , illetve cukrászati különlegességeket .
A fennmaradt középkori receptek a hozzávalók arányait szinte soha nem
részletezik , csupán az alapanyagokat és az elkészítés módját írják le
- ezeket is csak nagy vonalakban .

********** Bédné Marika : 2017 . 10 . 16 . 12 : 52

**********
bedmarika47, 2017. október 16. hétfő, 13:00
GULYÁS - a "legmagyarabb" étel
Régen a pásztorok a városoktól távol őrizték állatokat és sokszor maguknak kellett főzniük. A zöldségeket, fűszereket magukkal vitték, a hús pedig adott volt.
A gulyásnak a pirospaprikának köszönhetően gyönyörű színe és fenséges íze van.
Bármilyen húsból készíthetjük a gulyást, de leginkább marha vagy sertéshúsból ajánlják.
Eredetileg krumpli, sárgarépa, hagyma, pirospaprika, só, bors és köménymag került bele, de rengeteg változata létezik. A csángók például a gulyást savanyú káposztával, a babgulyást babbal készítik, de van ahol kelkáposztával, karalábéval ízesítik.
A gulyás felaprított vöröshagymával, fűszerpaprikával, burgonyával és csipetkével készült leveses étel.
Régen a népvándorlás korában egyetlen főzőedényük volt a magyaroknak a bogrács, amit azóta is előszeretettel használunk. Akkoriban ebben készült a szárított hús, a szárított tészta, de kétszáz évvel ezelőtt még pirospaprika nélkül.
A magyar konyha első számú étele a gulyás. A magyar konyhát nem csak a
lizawolf, 2017. október 03. kedd, 11:31
Képek, videók
pirog káposztával
ibolya58
2013. március 04. hétfő, 12:36
sult_oldalas_kaposztav al.
marcsip49
2012. november 25. vasárnap, 13:49
párolt káposztával
sarkadykati
2011. november 13. vasárnap, 15:46
39404 cic káposztával.jpg
sarkadykati
2011. szeptember 28. szerda, 10:31
..savanyú káposztával...
borcsamama
2011. július 20. szerda, 17:45
ponty káposztával
peterimajoridozsahe
2010. február 22. hétfő, 15:00
ponty káposztával !
ibolya58
2009. július 05. vasárnap, 14:33
halfilé káposztával.jpg
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:32
@urgonya_kaposztaval.j pg
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:05
parolt_gomba_kaposztav alK
yulchee
2007. november 03. szombat, 10:26
Tejfölös sav.káposztával
miday
2007. március 20. kedd, 12:23
Paprikát eszem
dudlika
2010. március 18. csütörtök, 21:31
szórtam rá paprikát
laragi
2009. december 25. péntek, 00:03
paprikát fagyasztottam té
tinka1951
2008. március 26. szerda, 11:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.