Regisztráció  Belépés
2017. október 20. péntek | 42. hét | 293. nap | 03:25 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Töltött paprika káposztával
Töltött paprika káposztával

Nagymamám így készítette a töltött paprikát, mivel az én kedvencem, ezért én is édes káposztával készítem
Rózsamama konyhája

Hozzávalók

50 dkg sertés darált hús
1 db tojás
1 kávéskanál só
0,5 kávéskanál bors
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
6 db zöld TV paprika
1 kanál rizs
1 fej hagyma

A szószhoz:

1 l házi paradicsomlé
2 kávéskanál só
2 kanál cukor
30 dkg fejes káposzta
A rántáshoz:
1 kanál sertészsír
1 púpos kanál liszt
1 kávéskanál fűszerpaprika

Elkészítés

A húst ledaráljuk, a hagymát nagyon apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval (só, bors, tojás, rizs, fűszerpaprika)l jól összegyúrjuk.

A paprikák belsejét kiszedjük, a káposztát lereszeljük.

Káposztát a lábas aljára helyezzük, erre jönnek a paprikák, amit megtöltöttünk a húsos masszával.

Ráöntjük a paradicsomlevet, itt ízesítjük sóval, cukorral ki hogyan szereti, lassú tűzőn készre főzzük kb. 40 perc.

Közben elkészítjük a rántást. A zsíron megpirítjuk a lisztet zsemle színűre, majd rátesszük a fűszerpaprikát, és berántjuk a töltött paprikánkat, egyet forr és már tálalhatjuk is.
horvathnemagdi, 2017. június 19. hétfő, 09:47
Címkék: töltött paprikát, húst ledaráljuk, hagymát nagyon, többi hozzávalóval, paprikák belsejét, káposztát lereszeljük,
Kommentek
Reneszánsz lakomák Mátyás király udvarában
Palotajátékok
idején a Mátyás Király Múzeum munkatársai használat közben mutatják
be a kiállított főzőeszközöket . Zay Orsolya régész - történész vezetésével
2007 óta mintegy 130 - féle ételt főztek meg . Alapvető forrásuk
Mátyás király esküvői menűsora , amelyről részletesen beszámolt
Hans Seybold bajor utazó .
A budai várban rendezett 24 fogatos lakodalmi ebédre több száz szakács
készített többek között töltött tikfit ( csirkét ) , kacsát borban párolt
káposztával , libasültet , makkon perdült erdei disznót borókásan elkészítve ,
rozmaringos berbécset ( herélt kost ) parázson sütve , szarvas , - őz és
nyúlpecsenyét , illetve cukrászati különlegességeket .
A fennmaradt középkori receptek a hozzávalók arányait szinte soha nem
részletezik , csupán az alapanyagokat és az elkészítés módját írják le
- ezeket is csak nagy vonalakban .

********** Bédné Marika : 2017 . 10 . 16 . 12 : 52

**********
bedmarika47, 2017. október 16. hétfő, 13:00
GULYÁS - a
Régen a pásztorok a városoktól távol őrizték állatokat és sokszor maguknak kellett főzniük. A zöldségeket, fűszereket magukkal vitték, a hús pedig adott volt.
A gulyásnak a pirospaprikának köszönhetően gyönyörű színe és fenséges íze van.
Bármilyen húsból készíthetjük a gulyást, de leginkább marha vagy sertéshúsból ajánlják.
Eredetileg krumpli, sárgarépa, hagyma, pirospaprika, só, bors és köménymag került bele, de rengeteg változata létezik. A csángók például a gulyást savanyú káposztával, a babgulyást babbal készítik, de van ahol kelkáposztával, karalábéval ízesítik.
A gulyás felaprított vöröshagymával, fűszerpaprikával, burgonyával és csipetkével készült leveses étel.
Régen a népvándorlás korában egyetlen főzőedényük volt a magyaroknak a bogrács, amit azóta is előszeretettel használunk. Akkoriban ebben készült a szárított hús, a szárított tészta, de kétszáz évvel ezelőtt még pirospaprika nélkül.
A magyar konyha első számú étele a gulyás. A magyar konyhát nem csak a
lizawolf, 2017. október 03. kedd, 11:31
Étel -mesék - Színésznő tette híressé - kolozsvári káposzta
főzte a laktató ételt .
A Jászberényből tizenévesen Pestre költözött bájos Rózát
a társulatnál dolgozó Katona József is megkérte , ám ő
Déry István bonvivánnak mondott igent . Pályája során sokat
időzött Kolozsváron , és az operát népszerűsítette az 1821 -ben
felépült kőszínházban , Nagy Lázár nevű rajongója pazar ebédet
adott a tiszteletére , amelyről Déryné így számol be emlékezéseiben :
" Lázár úr kínál : Én a tekintetes Asszonyt kolozsvári káposztával
kívántam meglepni , mert (...) még nem evett így készítve " (... )
De hogy írjam én ezt le ? Ennek jóságát , szép ízletes főtálalását ,
és hogy mi volt abba minden főve és a tetején még azonkívül
a friss kolbász sütve . (...) Azt nem is mindenkor lehet főzni , csak
amikor friss sertést ölnek . (...) Mielőtt a szalonnáról lehúzzák a
bőrt (...) , leterítik a kaszrolt egészen vele . . (...) Azután rendre
rakják a fenekére a szokott módon elkészített
bedmarika47, 2017. október 02. hétfő, 14:17
Töltött káposzta
masszát hagyjuk pihenni. Sőt az sem árt, ha már előző este a tölteléket előkészítjük. A dinsztelt hagymás rizst betöltés előtt adagoljuk hozzá a masszához.
A megmaradt vöröshagymát vékonyra szeleteljük, megszórjuk bőven liszttel és pirospaprikával, majd lazán elkeverjük.
A káposztás edényt (fazekat, illetve a cserépedényt) füstölt szalonna zsírjával, vagy a szalonnával gazdagon kikenjük. Az edény aljára fektetjük a füstölt szalonna szeleteket, vékonyan beterítjük a leöblített savanyú káposztával, rádobunk egy babérlevelet, 1 szál csombort, megszórjuk a vékony karikára szeletelt vöröshagymás paprikás liszttel. Erre jönnek a töltelékek, szépen, sorjában, erre a vegyes húsdarabok, majd szálas-káposztasor megszórva vöröshagymás paprikás liszttel. Mindezeket addig ismételjük ameddig tart a töltelékünk. Tetejére mehet a kolbász,
Mi nem szoktuk a savanyú káposzta leveleket, áztatni, csak mosni és a vastag erezetét vágjuk le óvatosan, hogy a levelek ne sérüljenek. A levél alsó harmadába teszem
peszko, 2017. szeptember 20. szerda, 07:46
Savanyúság alaplé
Savanyúság alaplé

Hozzávalók:

10 bögre víz
1,5 bögre 10%-os ecet
2 bögre cukor
10 dkg jód mentes só
Elkészítés:
A hozzávalókat hidegen összekeverjük és kész is van.

Betöltöd a paprikákat a káposztával, üvegbe rakod, felöntöd a hideg lével és 85 fokon 30 percig dunsztolod. (én nem szoktam, de a káposztát kicsit fűszerezheted is, köménnyel, borssal, vagy ahogy alapból szoktad a káposzta salátát)
rauchne02, 2017. szeptember 02. szombat, 15:40
Semjén Zsolt: a nemzet akkor maradhat fenn, ha minden része fennmarad
emigránsoké, hanem a később oda érkezőké, például az ott tanulóké, dolgozóké, vagy oda házasulóké is lehessenek. Tiszteljük és nagyra értékeljük az emigráns szervezeteket, hagyományőrzésüket, de e közösségeknek már minden magyar otthonaivá kell válniuk - mondta.

Az ösztöndíjasoknak egyebek mellett azt javasolta, hogy a harmadik-negyedik generációs magyaroknak először ne Bartók művészetét próbálják meg tolmácsolni, hanem előbb inkább a magyar konyhával ismertessék meg őket, a pörkölttel, a töltött káposztával, és biztassák őket arra is, látogassanak el Budapestre, Kárpát-medence központjába. Semjén Zsolt azt is mondta, az olyan országokból, mint most Venezuela, ahol a magyarok fizikai léte, élete is veszélybe kerülhet, "az a nemzeti érdek, hogy Magyarországra jöjjenek haza". "Készek vagyunk az életkezdéshez segítséget nyújtani, azonnal kiállítjuk az állampolgárságot" - fogalmazott.

Szerinte Magyarországnak ebben a kérdésben hasonlóképpen kell viselkednie, mint Izraelnek. A világon bárhol élő zsidó
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 11:21
Folyton berohad a zöldség a hűtőbe? Itt a tuti tartósító mód
A havi kiadásaink jelentős része ételre megy el, sokszor a kidobott ételek miatt költünk többet, mint kellene.
Összeszedtünk három tartósítási trükköt, amivel neked is több maradhat a zsebedben hónap végén.

A bolt hűtőpolcain általában elől találjuk a közelebbi lejáratú termékeket, a hosszabb ideig fogyasztható ételeket pedig hátra töltik fel a bolti dolgozók. Ha pedig hosszabb lejáratú ételt veszünk, akkor kisebb az esélye, hogy ki kell majd dobni azokat, mivel már nem fogyaszthatóak.

Kevesebb előkészített áru vásárlásával is sokat takaríthatunk meg.
Burgonyából a pucolatlan nagyságrendekkel olcsóbb, de például a felkockázott húsért is extra összegeket hagyhatunk a boltban. Ha találunk egy jó hentest, akkor ott akár elő is készítik nekünk a húsunkat.
Nagy mennyiségben érdemes vásárolni, ha valami akciós, de zöldségeknél kicsit bonyolult lehet ezek tárolása. Egyes ételeket azonban
anna4459, 2017. július 13. csütörtök, 19:32
Képek, videók
pirog káposztával
ibolya58
2013. március 04. hétfő, 12:36
sult_oldalas_kaposztav al.
marcsip49
2012. november 25. vasárnap, 13:49
párolt káposztával
sarkadykati
2011. november 13. vasárnap, 15:46
39404 cic káposztával.jpg
sarkadykati
2011. szeptember 28. szerda, 10:31
..savanyú káposztával...
borcsamama
2011. július 20. szerda, 17:45
ponty káposztával
peterimajoridozsahe
2010. február 22. hétfő, 15:00
ponty káposztával !
ibolya58
2009. július 05. vasárnap, 14:33
halfilé káposztával.jpg
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:32
@urgonya_kaposztaval.j pg
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:05
parolt_gomba_kaposztav alK
yulchee
2007. november 03. szombat, 10:26
Tejfölös sav.káposztával
miday
2007. március 20. kedd, 12:23
Paprikát eszem
dudlika
2010. március 18. csütörtök, 21:31
szórtam rá paprikát
laragi
2009. december 25. péntek, 00:03
paprikát fagyasztottam té
tinka1951
2008. március 26. szerda, 11:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.