Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 20:40 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jókai Mór: A koldus gyermekJókai Mór: A KOLDUSGYERMEK

Karácsonyi történet

Az irodalmi források szerint, az első mű, melyben említést tesznek a karácsonyfáról, Jókai Mór elbeszélése, olvassátok sok szeretettel:

A KOLDUS GYERMEK - Karácsoni történet (1854)

Az apját leütötte a hajókötél, a vízbe fulladt. Az anyja mosóné volt; éjszakai munkában meghűtötte magát, forró lázat kapott, meghalt. A kisfiú egyedül maradt, még alig volt négyesztendős.

Mikor kivitték az anyját is a temetőbe, a kisfiú elgondolta magában: ,,Már most ki fogja nékem mondani: kedves kisfiam? Ki fog én nekem kenyeret adni reggel, este? Ki vet nekem már ezután ágyat, ki ád rám tisztát, ha elszennyesedem, ki vesz az ölébe, ki csókolgat meg, hogyha valamim fáj?"

Mikor kivitték az anyját is a temetőbe, a kisfiú elgondolta magában: „már most ki fogja nékem mondani: kedves kisfiam?
A szomszédok is elköltöztek ki ide, ki oda, idegenek jöttek a régiek helyébe, akiknél ha megjelent a kisfiú, ha bekérezkedett ajtajukon, azt kérdezték tőle: ,,Mit akarsz? Mit keresel itt? Takarodjál innen!"

El is takarodott szegény, kiment az utcára, ahol senkit sem ismert, megállt egy szögletnél szépen, s úgy nézett a jövő-menő emberek szemébe: nem hasonlít-e valaki az ő apjához, anyjához, hogy azt megszólíthatná. Hiába nézte azokat, az embereknek más dolguk van, mint az őgyelgő gyerekekre ügyelni. Aki a mai világban valamit akar kapni, annak ki kell nyitni a száját. Az igazi koldusgyerek jobban érti a mesterségét; az utánok szalad a cifra uraknak, hozzájok keni-feni magát piszkos condráival; azok azután, csakhogy megszabaduljanak tőle, vetnek neki valamit. Az olyan koldus, aki csak sírni tud, meghalhat éhen.

Meg is halt volna éhen a kis poronty mindjárt az első két napon, ha egy jámbor öreg gyümölcsárus asszony nem árult volna ott azon a szögleten, amelyikhez ő szegődött. ez csak elnézte, mit ácsorog az a kisfiú ottan olyan sokáig. Talán bizony lopni akar? Mikor aztán látta, hogy estig nem mozdul onnan, megszánta. Kiválasztott számára egy ütődött almát: nesze, fogjad, hanem aztán már most eredj haza!

A kisfiú hozzá volt szoktatva a szófogadáshoz s ahogy mondták neki, hogy menjen haza, szépen elindult haza.

A kis árva fiú elsírdogált magában, amikor elgondolta, hogy neki sehova sem lehet bémenni; őreá sehol sem várnak, az ő számára sehol sem vetettek ágyat
Akkor pedig már este volt, és este nagy városban minden ház ajtaja be van zárva. A kis árva fiú így elsírdogált magában, amikor elgondolta, hogy neki sehova sem lehet bémenni; őreá sehol sem várnak, az ő számára sehol sem vetettek ágyat.

Azután összehúzta magát egy kapu szögletében, s ott nagy sírtában elaludt, álmában megölelgeté azt a követ, ami olyan jó volt, hogy gyenge tagjait a szél ellen védelmezte, s azt mondta neki: ,,édesanyám".

Éjszaka is sokszor felébredt, mikor úgy fújt a hideg szél, s nyögve fordult másik oldalára, mikor olyan kemény volt az ágya.

Másnap megint felkereste a jó kofaasszonyt, aki látva, hogy olyan bús szegényke, ismét nekiadta ételmaradékát.

Harmadnap, negyednap megint ott találta a jó öreg asszonyt. Ötödnap pedig hiába várt reá a szegleten, sokan jöttek-mentek az utcán, még többen, mint egyébkor, csak az öreg nem jött ezúttal.

A koldusfiú hiába kereste a jó öreg asszonyt, nem látta sehol
A kis árva fiú végre megkérdezé egy féllábú koldustól (nagyobb urat nem mert megszólítani):

- Hol van most a jó néne?

- Ma nem fog itt árulni, fiam, felelt neki a koldus, mert ma ünnep van.

- De hát miért van ünnep?

- Mert ma született a Jézus, látod, kisfiam, hogy mennek az emberek a templomba.

Ahová annyian mennek, oda tán neki is szabad bemenni, gondolá a kis árva, s hogyan örült, midőn látta, hogy ebből a nagy-nagy házból, aminél szebb háza senkinek sincsen, nem utasítják ki, nem kergetik el, nem kérdik tőle: mit akar itten? Hanem engedik ott gyönyörködni abban a sok szép énekben, s ellenni a sok ékes öltözetű úr között.

Valami nagy tiszteletre méltó ember azután sokat beszélt a népnek, elmondá, hogy született a kis Jézus jászolban, pásztorok között, hogy élt szegénységben, nyomorúságban, s hogy szerette azután is a kis gyermekeket mindig.

A templomban valami nagy tiszteletre méltó ember beszélt
Úgy elhallgatta volna napestig, amit ez a tiszteletre méltó férfi beszélt.

Egész estig mindig talált templomot nyitva; estve azután azokat is becsukták s ő ismét az utcán maradt.

Annyi ablak ki volt világítva az utcákon, fényes hintók robogtak alá s fel; ragyogó boltablakokban fenyőfák voltak kitéve, égő viaszgyertyákkal, cukorangyalkákkal, picike bölcsőkkel, azokban aludt a kis Jézus.

A kis árva úgy el tudta azokat nézni.

Mosolygó asszonyságok jöttek a boltokba, vásároltak azokból a tündéri szépségekből, ki-ki vitte haza, kisfiának, kisleányának, amit a kis Jézus küldött nekik.

Olyan szép a kis Jézus születésnapja!

A kis koldusfiú visszatért a templom ajtajához, ott letérdelt kis kezeit összetéveF
Csak olyan hideg ne volna ezen a napon! Jó azoknak, akik meleg kályha mellett édesanyjuk keblén hallgathatják a szél süvöltését; de aki nem tudja, hogy hová menjen haza ilyen zord időben!

Ismét csak visszatért a templom ajtajához, ott letérdelt, kis kezeit összetéve:

- Édes Jézuska, a ki úgy szereted a gyermekeket, ha volna szükséged olyan kis szolgára, amilyen én vagyok, vennél engemet magadhoz. ...

S a nagy Megváltó meghallá kis szolgája kérését, és elvette magához őt, akit senki sem tartott magáénak a földön. Ott elaludt a kisgyermek és felébredt - a mennyországban...

Ti, kik vigadtok s örültök szent Karácson napján, emlékezzetek meg azokra, akik éheznek és szomorkodnak!

Link

Link

Szandi - Bogdán Blanka: Silent Night

Link
menusgabor, 2017. december 27. szerda, 14:45
Címkék: Jókai Mór, Édes Jézuska, Bogdán Blanka, Silent Night, koldus gyermek, irodalmi források,
Kommentek
Jókai Mór :MI HÁT AZ IGAZ HAZAFISÁG ?
Jókai Mór :MI HÁT AZ IGAZ HAZAFISÁG ?

Ejnye urambátyám, milliom lánczhordta!
A magyar nadrágot maga is eldobta?
"Ugyan hagyjon békét már tisztelt uraság,
Nem a viseletben van a hazafiság".

Igaz, intézetink, az akadémia,
A szinház, ezekre szebb lesz áldoznia.
"Ejh, mit, lirum lárom, de minek is mondja?
Igaz hazafinak másra van a gondja."

Áh, komolyabb eszmék, vasút, hitelbankok,
Gazdaság; most ezek adják a fő hangot?
"Vannak is eszembe! az ilyen eszmébűl
Vagy semmi sem lesz, vagy magában elkészül".

Tehát hirlapokban küzdünk, igyekezve
Megmutatni, hogy még nincs minden elveszve?
"De iszen hirlapnak nincsen nálam neszi:
Igaz honfi azt most kezébe sem veszi".

Vagy hát élőszóval a nép között járván
Buzditjuk hitében, és nem hagyjuk árván?
"Oh a magyar
vorosrozsa66, 2018. szeptember 19. szerda, 23:55
Elment
tetteivel szembe néznie a tükörben, nem irigylem tőle amit
ott és akkor lát és érez. Sokszor gondolok arra, hogy ezeknek az új kiszemelt,
potenciális áldozatoknak, joguk lenne tudni, kivel is van dolguk, mielőtt még akkora
sebet kapnak tőle mint amekkorát én kaptam, de aztán belátom, hogy ez nem az én
dolgom. Van VALAKI, aki minden földi tettet számon tart, és sokszorosan benyújtja
érte majd a számlát.

"A kihullott könny megbosszulja magát azon, aki okozta."

/Jókai Mór/

Ilyen ember jobb is ha nincs a közelemben, végre itt a saját felismerésem,amit
büszkén vállalok. Ez az ember a nyomomba sem érhet, sem emberileg, sem
erkölcsileg, sajnálni tudom már csak őt, mert ő sosem lesz igazán boldog.
Soha, bármerre és bármeddig, bárkivel is kergesse az álmait.

Most e pillanatban nyugalommal tölt el ez az új érzés ami felébredt bennem,
hogy ő rám már soha többé nem fog tudni hatni, mert mérget vennék rá, hogy
ő már
klarika47, 2018. szeptember 12. szerda, 06:51
Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait
Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója az esemény keddi díjkiosztóján elmondta: hetedik alkalommal szervezték meg az évad nyitányaként a fesztivált, amelynek az idén a Tháliában zajló felújítás miatt a Pesti Magyar Színház adott otthont.

Elmondta: a Vidéki Színházak Fesztiválján szeptember 3. és 9. között nyolc előadás volt látható. A nyolc vidéki társulat budapesti bemutatkozását a közönség kiemelkedő érdeklődése kísérte.

Kiemelte: a produkciók közül hármat, a debreceni Három nővér, a zalaegerszegi Caligula helytartója és a miskolci Ahogytetszik című előadást a közmédia rögzítette.

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója örömét fejezte ki, hogy a találkozónak otthont adhatott a színház. Mint fogalmazott, a fesztivál kivételes találkozásra adott lehetőséget az alkotókkal és a közönséggel, sokszínű, vibráló, újítani vágyó előadásokat láttak.

A produkciókat ismét öttagú zsűri értékelte, amelynek tagja volt Dobák Lívia dramaturg; Lackfi János író, költő; Tóth Auguszta
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 13:12
Ma kezdődik a Vidéki Színházak Fesztiválja Budapesten
A vasárnap záruló fesztivál a Thália Színház szervezésében valósul meg.

A nyitó előadás ma este Csehov Három nővér című műve lesz a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadásában, az orosz Ilja Bocsarnikovsz rendezésében.

A fesztiválon a kecskeméti Katona József Színház Kálmán Imre örökzöld operettjét, a Csárdáskirálynőt adja elő, a Győri Nemzeti Színház az Agatha Christie bűnügyi novellájából készült A vád tanúja című darabbal érkezik Budapestre. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Székely János Caligula helytartója című drámáját, a Miskolci Nemzeti Színház az Ahogytetszik című vígjátékot mutatja be. A Békéscsabai Jókai Színház a Hajnalban, délben, este című vígjátékkal, a Pécsi Nemzeti Színház a Veszedelmes viszonyok című színművel vendégszerepel. A záró előadás vasárnap a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház A név: Carmen című előadása lesz.

A programot ezúttal is öttagú zsűri kíséri figyelemmel, akik a fesztivál díjait ítélik oda. Az előadásokról további információ a
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 07:04
Gyümölcstermő élet
,,Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi a gyümölcsét, és nem hervad el a levele..." (Zsolt 1,3)

A hívő ember élete gyümölcstermő élet. Erről tesz bizonyságot a zsoltáríró. A gyümölcstermésnek azonban mindig megvan a maga titka. Hiába ültetsz a kertedbe egy tőben elfűrészelt, gyönyörűen virágzó fát, nem fog soha többé gyümölcsöt teremni, sőt csakhamar lehullajtja virágait, és levelei elhervadnak, mert nincs gyökere. Márpedig a fát a talajban rejtőző láthatatlan gyökerek táplálják és teszik képessé a gyümölcstermésre.
Az is fontos, hogy a gyümölcsfa hová, merre bocsátja gyökereit. Szakértők azt is meg tudják mondani, hogy milyen fajta gyümölcsfának milyen talaj adhat megfelelő táplálékot. A gyümölcsösök telepítésénél jó az ilyen jellegű tanácsokat figyelembe venni.
A mai ige is hasonló fontos tudnivalóval szolgál, amikor arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyóvíz mellé ültetett fa a legbiztosabb gyümölcstermő. A zsoltárversben szereplő
kalmanpiroska, 2018. augusztus 30. csütörtök, 20:28
Vidéki Színházak Fesztiválja - Hét nap alatt nyolc előadást láthat a közönség Budapesten
helytartója című drámáját láthatja a közönség Sztarenki Pál rendezésében a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadásában.

Szeptember 7-én, a Miskolci Nemzeti Színház mutatkozik be az "Ahogytetszik" című vígjátékával, mely William Shakespeare "azonosnak tűnő" műve alapján készült. A produkció rendezője Rusznyák Gábor.

Szeptember 8-án, szombaton két előadás is várja az érdeklődőket. A Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című vígjátékát a Békéscsabai Jókai Színház társulata játssza Tege Antal rendezésében. A Nagyszínpadon a Pécsi Nemzeti Színház társulatának előadásában tekintheti meg a közönség Pierre Choderlos de Laclos-Christopher Hampton Veszedelmes viszonyok című színművét, Horgas Ádám rendezésében.

A Vidéki Színházak Fesztiválja szeptember 9-én, vasárnap a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház A név: Carmen című előadásával zárul. A Prosper Mérimée 1845-ben született műve nyomán készült új drámát a teátrum művészeti tanácsadója, Sediánszky
velemenyezd, 2018. augusztus 22. szerda, 13:11
Idézetek a Hazáról , a hazaszeretetről
A hazafiság a hited, hogy ez az ország különb mindegyiknél, mert te ide születtél.

George Bernard Shaw


A haza nem oszt ajándékokat, a haza áldozatokat követel.

Jókai Mór
menusgabor, 2018. augusztus 10. péntek, 22:00
Mikor az éj leszáll s a csillagok feljőnek,...
"Mikor az éj leszáll s a csillagok feljőnek, mikor a világ szavai elhalnak, elkezd beszélni a természet, akkor a végtelen mindenség megnyílik s az ember lelke lát."

Jókai Mór

Szép estét, nyugodt éjszakát Mindenkinek !
lilagondolatok, 2018. augusztus 03. péntek, 18:29
Képek, videók
Jókai Mór - Az imádott al
sanci81
2018. február 17. szombat, 17:42
jókai mór.png
chillik
2017. november 08. szerda, 12:09
Jókai Mór idézet
anna4459
2016. szeptember 05. hétfő, 19:42
Jókai Mór - Mit lehet
sanci81
2016. február 12. péntek, 17:47
Jókai Mór.jpg
zsu74
2015. december 14. hétfő, 19:26
jokai-mor-idezete-2.jp g
menusgabor
2015. június 17. szerda, 21:52
jokai-mor-idezete-1.jp g
menusgabor
2015. június 17. szerda, 21:52
Jókai Mór.jpg
bbbarbara
2014. július 09. szerda, 09:47
Jókai Mór - családfa
angyalcsillag
2013. november 13. szerda, 12:18
Jókai Mór - A KŐSZÍVŰ EMB
angyalcsillag
2013. november 13. szerda, 12:15
a gyermek.jpg
menusgabor
2018. október 14. vasárnap, 20:13
gyermek misszió 0922_6.jp
maroka
2018. szeptember 24. hétfő, 18:53
gyermek misszió 0922_4.jp
maroka
2018. szeptember 24. hétfő, 18:52
gyermek misszió 0922_7.jp
maroka
2018. szeptember 24. hétfő, 18:51
A gyermekek nem olyanok,
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.