Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 15. szerda | 33. hét | 227. nap | 23:17 | Mária
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITT A FARSANG, ÁLL A Bál...
A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. Az egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta, de gyakran a világi hatóságok se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszt utáni naptól ( népies neve regélő hétfő hamvazószerdáig tart. Így hát a farsang lehet hosszú, vagy rövid, ez attól függ, hogy mikorra esik húsvétvasárnap. Húsvét ugyanis mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapra esik. A legkurtább a farsang akkor, ha március 22-én, tehát a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon telihold van és vasárnap is. Ez húsvét legkorábbi időpontja. Ilyenkor farsang húshagyója a gyertyaszentelő utáni napon van.
Szigorúan véve a farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, s a szombat estétől húshagyó kedd éjfélig tartó időszak a farsangfarka, ez az ,, ereszd el a hajamat" engedélyezett időszaka . A kövércsütörtök a sonka és kocsonyafőzés-, és a vendégjárás ideje. Péntek a készülődés-, szombat - vasárnap - hétfő a mulatás napja. Kedd a sonkahagyó, szerda a csendes hamvazó, az a böjt hivatalos kezdete. A magyar farsangi időszámítás azonban engedékenyebb, gyakorlatilag torkos vagy zabálócsütörtökig tart, mert ugye ételt ki nem dobunk. (,,Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon." -tartja a mondás), ekkor még elfogyasztják a maradékot. Ennek a farsangfarki evés-ivásnak megvan a maga ősi, gonoszűző és termésvarázsló eredete.
Húshagyó kedden morzsolják le a vetnivaló kukoricát, ez a nap vetőnap a mákra és a palánta-félékre, termőnap a gyümölcsfa-takarításra.
Farsang farkán táncmulatságokat rendeztek. A legények hívogatták a lányokat, de a házasemberek is mulatoztak, sőt még az asszonyok, sőt a gyermekek is. A házasemberek batyusbálja, kosarasbálja nevében jelzi, hogy a tánc mellett fontos szerepe van ilyenkor az evésnek és az ivásnak is. Régebben főként baromfihúst és kelt kalácsot vittek. Sokfelé szokás volt, hogy az asszonyok külön mulatságot rendeztek farsangkor. A férfiak is odatévedhettek, de Kalotaszegen nem engedik be a férfiakat. Még a gyermekeknek is rendeztek bálokat, ezek is három napig tartottak.
A farsangi báloknak elsősorban a párválasztásban volt jelentős szerepük. A lányok ilyenkor adták a legényeknek a bokrétát, melyet a legények farsangvasárnap a kalapjukra tűzték, így mentek el a bálba. Akinek több is jutott, annak azzal kellett először táncolnia, akitől az elsőt kapta, ezt tűzték a kalapjuk elejére. Akinek egyet adtak na az a legény már foglalt volt.
A vénlány- és vénlegénycsúfolás nem éppen lélekmelegítő szokás, ezekkel tréfásan vagy durván figyelmeztették azokat, akik még nem találtak párt.
A vénleányokat siratták: Húshagyó,húshagyó, Engemet itt hagyó!
Farsangi népszokások:
Nagyon sokféle farsangi népszokás van, s ezek többsége egész Európában tetten érhető.
A teljesség igény nélkül ide tartoznak a dramatikus játékok mind, aztán a temetés utcán kocsmában fonóban játszva - persze szimbolikusan ez is a tél temetése. Ezek a halottas játékok rendkívül változatosak. A halottat gyakran szalmabábbal, döglött állattal, a koporsót lefelé fordított teknővel alakítják A. halottat alakító személyt, szalmabábot végigviszik a falun, és a falu végén beletemetik a hóba, esetleg elégetik vagy széttépik Mátraszelén a szalmabábut rossz férfiruhába öltöztették fel és ezt a Fassang Jancsit ( BESZÉDES EGY NÉV!)egy kis kocsin húzták végig a falun. Tréfás, erotikus szöveggel búcsúztatták szegény kiszolgált Fassang Jancsit.farsteltem.jpg
A szokás az egész tél elmúltát jelképezi.
Ilyenkor van az álesküvő; Cibere vajda és Konc király viadala ( mindig, mindig győz a sonka az eddigre halálosan megunt cibere felett); játékok.
A magyar falvakban az alakoskodók beöltöztek ördögnek, kereskedőnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak. A magyar falu álarcos alakoskodása között feltűnnek az állatalakoskodások. Különösen kedvelt a medve-, ló-, kecske- és gólyaalakoskodás.
Ilyenkor történik a rönkhúzás és álesküvő. Az álesküvőn férfiak öltöznek nőnek, vicces szertartásban adják össze őket.
Nem utolsó a sorban a busójárás.
BUSÓJÁRÁS:
Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával magyarázzák. A történet szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról. Szép történet akkor is, ha nem nincs történeti alapja. A város ugyanis 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság betelepítése csak tíz évvel ezután kezdődött meg. Ők hozhatták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson nyerte el mai alakját.
A busó öltözete nem változott : szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben a kereplőt vagy buzogányt tartották. Mi teszi a busót busóvá? Hát a fűzfából faragott, eredetileg állatvérrel festett álarc.
Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék. Nekik az a szerepük, hogy távol tartsák a gyerekeket a busóktól. Hagyományosan hamuval, liszttel, ma inkább ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal csépelik a népeket. Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és ,,bao-bao!"-t ordítozó busócsoportok célja az volt, hogy kifejezzék jókívánságakat, elvégezzék a télűző varázslatokat, és megkapják az ezért járó adományokat. Hajdanán házról házra jártak, tehát a farsangi köszöntők sorába tartozott a szokás.
Mára a Népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, de látványosabb lett mint valaha. A csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik, iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Este a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A helyiek farsangja azonban nem ez.
Ők kedden magukban farsangolnak a máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával. így búcsúznak a téltől és behívják a tavaszt.
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
Címkék: Fassang Jancsit, Konc király, farsang évenként, ördögök ünnepének, világi hatóságok, farsangi kicsapongásokat,
Kommentek
Musica Sacra: ismét egy Rossini-mű csendül fel Székesfehérváron
A Székesfehérvári Királyi Napok egyik kiemelt eseményének számító koncert hétfői sajtótájékoztatóján Ács János karmester hangsúlyozta, hogy a Stabat Mater mellett ez Rossini legjelentősebb egyházzenei alkotása, amelyet eredetileg tizenkét énekesre, két zongorára és egy harmóniumra írt, ám később átdolgozta nagy kórusra és zenekarra. A fehérvári közönség az utóbbit fogja hallani.

Megjegyezte, hogy a koncerten négy olasz énekes lép fel - Luciano Ganci tenor, Sarah Tisba szoprán, Chiara Tirotta mezzoszoprán és Filippo Polinelli bariton -, akiket a legtehetségesebb fiatal énekesek között tartanak számon.

Ács János Rossini 80 perces művének minden egyes pillanatát megrendítőnek nevezte és a legnagyobb egyházzenei alkotások közé sorolta.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy 2011-ben lett a Romkert Nemzeti Emlékhely, s azóta a városvezetés igyekszik oda a hely rangjához méltó eseményeket szervezni. "A művészet a legmagasabb szinten igyekszik az egykori koronázó
velemenyezd, 2018. július 23. hétfő, 13:01
A Scooter is fellép az idei debreceni Campus Fesztiválon
egymás után, mint a Move Your Ass!, az Endless Summer, a Let Me Be Your Valentine vagy a Rebel Yell. A csapat Magyarországon is népszerű, évente teltházas bulikat adnak a nyári szabadtéri rendezvényeken.

A 100% Scooter - 25 Years Wild & Wicked elnevezésű turnéjuk július 20-án Debrecent is eléri: a Campus Fesztiválon egy látványos show keretében lépnek fel - jelezte Bakó Csaba.

A Campus további programjairól szólva elmondta, hogy a marokkói-holland DJ-producer R3hab, a drum and bass koronázatlan királya, Sigma és a Téglás Zoli vezette kaliforniai hardcore/punk Ignite is Debrecenbe érkezik.

A négynapos rendezvény legnagyobb sztárvendége az amerikai hiphop/R&B énekes, dalszerző, producer Akon lesz, de kiemelt jubileumi műsorral készül Ákos, a Tankcsapda és Lovasi András is - mondta a sajtófőnök megjegyezve, hogy számos további magyar kedvenc is látható-hallható lesz majd a debreceni Nagyerdőben, köztük Majka & Curtis, a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega, a Szabó Balázs Bandája, az Akkezdet
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 10:21
Tompa Mihály - Mátyás királyról.
Tompa Mihály - Mátyás királyról.

Ég már az őrtüz, lángok cikáznak
Erdős tövénél a Hargitának.
Hazug beszéden kapván a székely,
Táborba szállott oktondi ésszel!

Világol a völgy, - fenn barna éj függ, -
Sátor gyanánt áll a terepély bükk;
Sok harci szerszám megtámogatva,
S zagyván szedett nép tanyáz alatta.


Felbolygatott nép ravasz vezérét:
Ott látni Fancsit, Kérdezve néz szét,
Szűk udvarában tábor-tüzének,
Körébe amint többen gyülének.

,Vezér uram hé! minket kegyelmed
Felkölte sok szép igéret mellett!
Kellő a szép szó, de jobb a hadd lám
S ha menne a ló, mért tartja zablán?'

»Zsákmány s dicsőség, derék vitézek!
Mit én igérek s szerzek tinéktek!
De nem siettem, - jó néha a les,
Hogy igy a koncért bizton kitörhess!
chillik, 2018. június 21. csütörtök, 05:50
Bogányi Gergely ingyenes zongorakoncertet ad pénteken
Simonffy Márta kiemelte, hogy az este 8 órakor kezdődő koncerten elhangzó művek mély lelki tartalommal bíró darabok, a közönségből hihetetlen átérzést és odafigyelést tudnak kiváltani.

Hozzátette, a koncert ingyenes, a székek elfoglalása érkezési sorrendben történik, de az előző években álló hallgatók is voltak.

Kitért arra, hogy a pénteki esten a képzőművészet is szerepet kap, a Zeneakadémia homlokzatán ugyanis Gábor Éva Mária, Gutema Dávid, Mikulán Dávid és Pál Gábor videoinstallációi lesznek láthatók. Mint hangsúlyozta, fontos, hogy a művészet összes műfaja összekapcsolódjon és bemutatkozhasson.

A koncert idején az autóval nem lehet behajtani a Király utcába - hívta fel a figyelmet Simonffy Márta.
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 13:41
Nyári kulturális programok két és fél hónapon át Székesfehérváron
Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ezúttal is az augusztus 10-20. között megrendezendő Székesfehérvári Királyi Napok lesz a nyár fő eseménye. Ekkor elevenedik meg a Nemzeti emlékhelyen felállított színpadon II. András uralkodása, de tudományos konferenciát is rendeznek a témában. Emellett Alba Regia Nemzetközi Néptáncfesztivál, Musica Sacra komolyzenei este, Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál, Fény utca, magyarországi borrendek országos találkozója, illetve könnyűzenei koncertek sokasága várja majd a közönséget.

Első alkalommal rendezik meg júniusban a Streetfood Fesztet, de ugyanebben a hónapban lesz a városszerte programokat kínáló Múzeumok éjszakája és a XV. Tűzzel-Vassal Fesztivál is.

A nyár folyamán többek mellett koncertet ad a városban a Hobo Blues Band, Horváth Elemér és Horváth Péter, a Budapest Ragtime Band, Hevesi Tamás, valamint a 100 Tagú Cigányzenekar. Július végén tartják a Fehérvári Zenei Napokat (Fezen), augusztus elején pedig az Alba Regia
velemenyezd, 2018. június 09. szombat, 13:01
Nemzeti Regatta két napos fesztivállal Siófokon
Idén harmadszor rendezi meg a Balatoni Hajózási Zrt. Siófok főtámogatásával a Nemzeti Regattát, ahol a résztvevő települések csapatai - számos hírességgel, sportolókkal, művészekkel kiegészülve - egyforma hajókkal és profi kormányosok vezetésével indulnak a vitorlásversenyen. A rendezvény részeként a Sió-csatorna torkolatában sárkányhajós futamokat tartanak.

Megmérettetések zajlanak majd a gasztronómia terén is. Az ország különböző területeit képviselő falvak és városok csapatai helyi specialitásokat készítenek, amit zsűri értékel és a közönség is megkóstolhat.

A települések standjaikon saját kulturális és gasztronómiai kínálatukkal várják a vendégeket, a színpadon pedig a hagyományőrzőktől a néptáncegyütteseken át a sztárzenekarokig több műfajban szórakoztatják a közönséget a fellépők. Köztük lesz egyebek közt Király Viktor, Vincze Lilla, a Kowalsky meg a Vega. Lesz TNT-koncert és a bordalokat országszerte terjesztő Vivat Bacchus is műsort ad. A gyerekek szórakoztatására játszóházakkal,
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 15:11
Nagy érdeklődés mellett zajlanak a pozsonyi Magyar Kulturális Hét rendezvényei
kiállítás - mint a kulturális hét többi programja is - a visegrádi országok hagyományainak érintkezési pontjaira összpontosít, azokra, amelyek hivatkozások lehetnek a tovább vezető közös utak keresésekor" - emelte ki Molnár Imre.

A pozsonyi Magyar Kulturális Hét hátralévő programjaiból komoly érdeklődés mutatkozik a Hviezdoslav színházban szerdán műsorra kerülő Miniszter félrelép című színdarab, valamint a csütörtöki program fénypontjának számító Bartók Tánctriptichon című előadás (Fából faragott királyfi - A csodálatos mandarin - Táncszvit) iránt, amelyet a Szlovák Nemzeti Színházban először fellépő Magyar Nemzeti Balett előadásában láthatnak az érdeklődők. Ugyancsak csütörtökön rendezik meg azt a V4-es magyar elnökségre összpontosító szakmai szimpóziumot, ahol a végéhez közelítő magyar visegrádi elnökség eredményeit és az azt követő szlovák elnökség céljait ismertetik.

Pénteken kezdődik a Több, mint szomszéd gasztronómiai fesztivállal egybekötött szabadtéri programsorozata, annak immáron
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 16:50
Kosztolányi Dezső - ŐSZI KONCERT – 1912
sírni, sírni,
de a te némaságod szónokol.

Virág vagy és patak vagy, déli nap vagy,
üvegszekrénybe kincs, üvegcsokor.
Te bútora vagy elhagyott szobámnak,
én gondolat-kaosz.


Te élsz, ahogy a csillagok s a férgek,
nem vagy se jó, se rossz.
Te szép vagy és nő vagy, hevítő vagy
és hordozója százezer tavasznak.
Én kincseim közt meztelen didergek,
de te mezítlen vagy királyi-gazdag.
Te néma vagy s úgy nyúlik el aranyló,
tojásdad tested a kereveten,
mint egy gömbölyű, forró, eleven
tengermorajt százszorzó, drága kagyló.


A nő szól:

Nézd őket itt... Míg várunk a vonatra,
hogyan cicáznak kormos árnyaink.
A kavicsok közt, a fényes sineknél
zöld csillagunk meddő sugára ing,
és úgy folyik a fénye arcainkra,
mint beteges, halványzöldszínü
chillik, 2018. május 13. vasárnap, 04:47
Képek, videók
Fassang László és Én egy
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:51
Fassang László
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:50
királyi család-koncert.jp
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 17:01
a farsang jegyében.jpg
lissy
2018. június 01. péntek, 19:04
farsang kn-.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang álarc.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang remove.png
szelgyongyi
2018. február 15. csütörtök, 03:56
Kép 339. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:31
Kép 338. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 337. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 336. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 335. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 334. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 332. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:28
farsang11.jpg
lilagondolatok
2018. február 11. vasárnap, 09:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.