Regisztráció  Belépés
2018. május 23. szerda | 21. hét | 143. nap | 15:09 | Dezső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITT A FARSANG, ÁLL A Bál...
A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. Az egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta, de gyakran a világi hatóságok se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszt utáni naptól ( népies neve regélő hétfő hamvazószerdáig tart. Így hát a farsang lehet hosszú, vagy rövid, ez attól függ, hogy mikorra esik húsvétvasárnap. Húsvét ugyanis mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapra esik. A legkurtább a farsang akkor, ha március 22-én, tehát a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon telihold van és vasárnap is. Ez húsvét legkorábbi időpontja. Ilyenkor farsang húshagyója a gyertyaszentelő utáni napon van.
Szigorúan véve a farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, s a szombat estétől húshagyó kedd éjfélig tartó időszak a farsangfarka, ez az ,, ereszd el a hajamat" engedélyezett időszaka . A kövércsütörtök a sonka és kocsonyafőzés-, és a vendégjárás ideje. Péntek a készülődés-, szombat - vasárnap - hétfő a mulatás napja. Kedd a sonkahagyó, szerda a csendes hamvazó, az a böjt hivatalos kezdete. A magyar farsangi időszámítás azonban engedékenyebb, gyakorlatilag torkos vagy zabálócsütörtökig tart, mert ugye ételt ki nem dobunk. (,,Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon." -tartja a mondás), ekkor még elfogyasztják a maradékot. Ennek a farsangfarki evés-ivásnak megvan a maga ősi, gonoszűző és termésvarázsló eredete.
Húshagyó kedden morzsolják le a vetnivaló kukoricát, ez a nap vetőnap a mákra és a palánta-félékre, termőnap a gyümölcsfa-takarításra.
Farsang farkán táncmulatságokat rendeztek. A legények hívogatták a lányokat, de a házasemberek is mulatoztak, sőt még az asszonyok, sőt a gyermekek is. A házasemberek batyusbálja, kosarasbálja nevében jelzi, hogy a tánc mellett fontos szerepe van ilyenkor az evésnek és az ivásnak is. Régebben főként baromfihúst és kelt kalácsot vittek. Sokfelé szokás volt, hogy az asszonyok külön mulatságot rendeztek farsangkor. A férfiak is odatévedhettek, de Kalotaszegen nem engedik be a férfiakat. Még a gyermekeknek is rendeztek bálokat, ezek is három napig tartottak.
A farsangi báloknak elsősorban a párválasztásban volt jelentős szerepük. A lányok ilyenkor adták a legényeknek a bokrétát, melyet a legények farsangvasárnap a kalapjukra tűzték, így mentek el a bálba. Akinek több is jutott, annak azzal kellett először táncolnia, akitől az elsőt kapta, ezt tűzték a kalapjuk elejére. Akinek egyet adtak na az a legény már foglalt volt.
A vénlány- és vénlegénycsúfolás nem éppen lélekmelegítő szokás, ezekkel tréfásan vagy durván figyelmeztették azokat, akik még nem találtak párt.
A vénleányokat siratták: Húshagyó,húshagyó, Engemet itt hagyó!
Farsangi népszokások:
Nagyon sokféle farsangi népszokás van, s ezek többsége egész Európában tetten érhető.
A teljesség igény nélkül ide tartoznak a dramatikus játékok mind, aztán a temetés utcán kocsmában fonóban játszva - persze szimbolikusan ez is a tél temetése. Ezek a halottas játékok rendkívül változatosak. A halottat gyakran szalmabábbal, döglött állattal, a koporsót lefelé fordított teknővel alakítják A. halottat alakító személyt, szalmabábot végigviszik a falun, és a falu végén beletemetik a hóba, esetleg elégetik vagy széttépik Mátraszelén a szalmabábut rossz férfiruhába öltöztették fel és ezt a Fassang Jancsit ( BESZÉDES EGY NÉV!)egy kis kocsin húzták végig a falun. Tréfás, erotikus szöveggel búcsúztatták szegény kiszolgált Fassang Jancsit.farsteltem.jpg
A szokás az egész tél elmúltát jelképezi.
Ilyenkor van az álesküvő; Cibere vajda és Konc király viadala ( mindig, mindig győz a sonka az eddigre halálosan megunt cibere felett); játékok.
A magyar falvakban az alakoskodók beöltöztek ördögnek, kereskedőnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak. A magyar falu álarcos alakoskodása között feltűnnek az állatalakoskodások. Különösen kedvelt a medve-, ló-, kecske- és gólyaalakoskodás.
Ilyenkor történik a rönkhúzás és álesküvő. Az álesküvőn férfiak öltöznek nőnek, vicces szertartásban adják össze őket.
Nem utolsó a sorban a busójárás.
BUSÓJÁRÁS:
Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával magyarázzák. A történet szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról. Szép történet akkor is, ha nem nincs történeti alapja. A város ugyanis 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság betelepítése csak tíz évvel ezután kezdődött meg. Ők hozhatták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson nyerte el mai alakját.
A busó öltözete nem változott : szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben a kereplőt vagy buzogányt tartották. Mi teszi a busót busóvá? Hát a fűzfából faragott, eredetileg állatvérrel festett álarc.
Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék. Nekik az a szerepük, hogy távol tartsák a gyerekeket a busóktól. Hagyományosan hamuval, liszttel, ma inkább ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal csépelik a népeket. Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és ,,bao-bao!"-t ordítozó busócsoportok célja az volt, hogy kifejezzék jókívánságakat, elvégezzék a télűző varázslatokat, és megkapják az ezért járó adományokat. Hajdanán házról házra jártak, tehát a farsangi köszöntők sorába tartozott a szokás.
Mára a Népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, de látványosabb lett mint valaha. A csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik, iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Este a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A helyiek farsangja azonban nem ez.
Ők kedden magukban farsangolnak a máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával. így búcsúznak a téltől és behívják a tavaszt.
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
Címkék: Fassang Jancsit, Konc király, farsang évenként, ördögök ünnepének, világi hatóságok, farsangi kicsapongásokat,
Kommentek
Kedden kezdődik a Régizene Fesztivál a Müpában
prológust három felvonás követi a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában, Vashegyi György vezényletével. A koncert előtt az Üvegteremben műismertető előadás lesz a darabról.

Március 2-án Bali János, Bánfi Balázs, Kecskeméti László, Laurán Apolka és Valóczki-Bánfi Éva ad furulyakoncertet Cipriano Consort címmel, a zenészek négy- és ötszólamú dalokat, chansonokat, madrigálokat és motettákat adnak elő.

A Fesztivál Színházba március 4-én elsősorban a 10-14 év közötti közönséget várják A szerelmes királynő című előadásra. A műhelykoncertek bepillantást engednek a próbák mindennapjaiba és az elhangzó utasítások, magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében az addig megismert zeneművek részleteit összefüggő színpadi előadásban mutatják be a művészek. Az előadás Henry Purcell Dido és Aeneas című darabját dolgozza fel, vezényel Dinya Dávid, közreműködik a Simplicissimus Kamaraegyüttes, a Discantus Énekegyüttes és a
velemenyezd, 2018. február 24. szombat, 11:11
Dalidó után télűző maskarádé lesz Debrecenben
családi programokkal várják az érdeklődőket Debrecenben: a 17. debreceni maskarádét február 6-án, 7-én és 10-én tartják meg. A mulatságon a résztvevők a tél elűzésére tesznek kísérletet: a látogatókat bábszínházi előadással és komédiásokkal szórakoztatják majd a tél végét jelentő rendezvényen - ismertette az alpolgármester.

A programok többnyire a Vojtina bábszínházban, illetve a város főterén lesznek - tette hozzá Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója, megjegyezve: az érdeklődők tanúi lesznek Konc király és Cibere vajda viadalának, fellép az ORT-IKI, a Szeredás együttes és a Vojtina társulat.

Hercz Vilmos, a Főnix rendezvényszervező kulturális menedzsere elmondta: a maskarádé keretében a Nagytemplom előtti Kossuth téren a hajdú-bihari vásárszövetséggel közösen rendezett Maskarádé-vásárban 15 hajdúsági, bihari és érmelléki település kézművesei mutatják be portékáikat, az étkekről pedig a települések gazdái gondoskodnak.

A résztvevők működés közben láthatják a Magyar Családellátó Szolgálat
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 14:12
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
hátra.

Az újévet köszöntő tűzijáték 2007. január 1-jén, az ausztráliai Sydney-ben
Gyakran újév napjának is nevezik. Névnapok: Fruzsina + Aglája, Algernon, Álmos, Bazil,
Csoma, Csombor, Csomor, Eufrozina, Konkordia, Odiló, Ruzsinka, Tóbiás, Vazul

Események:

Politikai események
431 - Az efezusi zsinat dogmaként mondja ki, hogy Szűz Mária Istenszülő (Theotokosz = Istenanya).
1438 - Habsburg Albertet a feleségével, Luxemburgi Erzsébettel együtt magyar királlyá és királynévá koronázzák Székesfehérvárott.
1463 - Mátyás király és Podjebrád Katalin eljegyzése (tényleges esküvőjükre 1463. május 1-jén kerül sor).
1515 - I. Ferenc francia király trónra lép.
1523 - A rhodoszi hadjárat befejezése: a johanniták egyezséget kötnek Rhodosz átadásáról az Oszmán Birodalommal.
1661 - Kemény Jánost az országgyűlés Erdély fejedelmévé választja
1776 - Gróf Batthyány Józsefet kinevezik esztergomi érsekké.
1801 - Megalakul az Nagy-Britannia és
skorpiolilike, 2018. január 14. vasárnap, 17:03
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
újévet köszöntő tűzijáték 2007. január 1-jén, az ausztráliai Sydney-ben
Gyakran újév napjának is nevezik. Névnapok: Fruzsina + Aglája, Algernon, Álmos, Bazil,
Csoma, Csombor, Csomor, Eufrozina, Konkordia, Odiló, Ruzsinka, Tóbiás, Vazul

Események:

Politikai események
431 - Az efezusi zsinat dogmaként mondja ki, hogy Szűz Mária Istenszülő (Theotokosz = Istenanya).
1438 - Habsburg Albertet a feleségével, Luxemburgi Erzsébettel együtt magyar királlyá és királynévá koronázzák Székesfehérvárott.
1463 - Mátyás király és Podjebrád Katalin eljegyzése (tényleges esküvőjükre 1463. május 1-jén kerül sor).
1515 - I. Ferenc francia király trónra lép.
1523 - A rhodoszi hadjárat befejezése: a johanniták egyezséget kötnek Rhodosz átadásáról az Oszmán Birodalommal.
1661 - Kemény Jánost az országgyűlés Erdély fejedelmévé választja
1776 - Gróf Batthyány Józsefet kinevezik esztergomi érsekké.
1801 - Megalakul
ametiszt54, 2018. január 13. szombat, 13:43
Idén ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját Békéscsaba
olvasható a város honlapján.

Július elején "időutazás-fesztivált" rendeznek: a Szent István téren megidézik az 1718-as betelepülést, a régi nagy piactér és az egykori korzó hangulatát, berendezik a csabai mesterségek utcáját, valamint megtartják a Csabáról elszármazottak találkozóját. A program rendezésére Fekete Péter miniszteri biztost, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját kérik fel.

Augusztus 20-án avatják fel a korábban megrendelt Szent István-szobrot a főtéren. Felcsendül majd az István, a király rockopera koncertváltozata és bemutatják az Udvarhely Néptáncműhely előadásában az Apám tánca című darabot.

Szeptemberben várostörténeti vetélkedő lesz általános iskolások és középiskolások számára, novemberben pedig ünnepélyesen felszentelik a felújított evangélikus nagytemplomot. A rendezvényen a Békéscsaba kórusaiból alakult 300 tagú alkalmikórus ad hangversenyt a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Az emlékévet egész évben
velemenyezd, 2018. január 08. hétfő, 13:22
Márai Sándor - Idézetek
S ha nem tudja magát jogos ürüggyel menteni, ne keresd többé az ilyen ember társaságát. Haragot vagy sértődést ne őrizz szívedben, mert ez méltatlan az emberhez. De ne nyújts többé alkalmat a másiknak, hogy megvárakoztasson.Mert az emberek nyegleségből és gyávaságból is sértegetik egymást. A várakoztatás is ilyen nyegle sértés.
Minden, minden dologban maradj másodpercre pontos. Nem lehetsz olyan fáradt, szomorú, kedvetlen, hogy az udvarias pontosság törvénye ellen vétkezzél. A pontosság nemcsak a királyok udvariassága, hanem minden felelős, rangját ismerő ember kötelessége. Elsőrendű ember az, aki érdek nélkül pontos. A lomha, a nyegle, a frivol ember mindig késik. Az ilyen ember végül is lekésik az élet nagy találkozójáról: önmagának megismeréséről.

Márai Sándor: Füves könyv - A várakozásról


A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet
menusgabor, 2017. december 08. péntek, 20:00
Lajkó Félix: ünnepi koncertek több felállásban és stílusban
szerepelek, az annyiban is különbözik más fellépéseimtől, hogy a közönség nem ül, hanem ugrál. Ha pedig így van, akkor feltehetően bejön nekik a dolog, legalábbis a dobos játéka" - jegyezte meg Lajkó Félix, aki a bulizós, trance-es projektben az Óperentziából Bánházi Gáborral (dob, elektronika) és Domokos Tiborral (szintetizátor, vokál) zenél együtt.

A hegedűs saját, népzenészekkel alkotott triójával, amelyet Brasnyó Antal brácsással és Szabó Csobán Gergő nagybőgőssel alkot, december 30-án a Gödöllői Királyi Kastélyban játszik, január 24-én pedig a müncheni Gasteigben. "Stabil, régi formáció ez, Brasnyóval több mint másfél évtizede együtt zenélek már. Tavasz óta játszunk egy friss anyagot élőben. Az erdélyi és a román népzene mindig hatással volt rám és bár a felállás és a játékmód a trióval a népzenéből indul ki, muzsikánk meglehetősen távol esik már attól".

Az MTI kérdésére Lajkó Félix azt mondta, "alkalomhoz illően" nagyon sokféle zenét hallgat, ebéd után például Haydn muzsikáját választja,
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 17:26
Több mint száz program a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron
erdélyi és magyarországi kiadó, valamint könyvkereskedő vesz részt. A vásárlók több ezer könyvcímből válogathatnak.

Az idei szemle díszmeghívottja a Jelenkor Kiadó és szerzőik: Bartók Imre, Kemény Zsófi, Peer Krisztián, Selyem Zsuzsa és Szabó Róbert Csaba, akiknek külön estjük lesz. A vásár kiemelt programjai között szerepel az Erdély csodái című fotókiállítás, valamint A mai magyar női próza címet viselő beszélgetés, amelynek házigazdája Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője. A meghívottak Király Kinga Júlia, Márton Evelin, Selyem Zsuzsa és Szeifert Natália.

Az előző évek hagyományához hűen több színházi előadás és koncert is lesz. Az idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi sikereket elért Julius Caesar című előadását mutatják be Marosvásárhelyen, amelynek rendezője Silviu Purcarete. A könyvvásáron a Kaláka és Lackfi János ad két koncertet, valamint a WH együttes és Nádasdy Ádám bemutatja a Shakespeare's Sonnets and Songs című produkciót.

Az idén rekordszámú jelentkező, 717
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 14:53
Képek, videók
Fassang László és Én egy
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:51
Fassang László
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:50
királyi család-koncert.jp
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 17:03
farsang kn-.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang álarc.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang remove.png
szelgyongyi
2018. február 15. csütörtök, 03:56
Kép 339. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:31
Kép 338. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 337. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 336. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 335. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 334. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 332. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:28
farsang11.jpg
lilagondolatok
2018. február 11. vasárnap, 09:43
farsang.png
lilagondolatok
2018. február 11. vasárnap, 09:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.