Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 13:58 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITT A FARSANG, ÁLL A Bál...
A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. Az egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta, de gyakran a világi hatóságok se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszt utáni naptól ( népies neve regélő hétfő hamvazószerdáig tart. Így hát a farsang lehet hosszú, vagy rövid, ez attól függ, hogy mikorra esik húsvétvasárnap. Húsvét ugyanis mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapra esik. A legkurtább a farsang akkor, ha március 22-én, tehát a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon telihold van és vasárnap is. Ez húsvét legkorábbi időpontja. Ilyenkor farsang húshagyója a gyertyaszentelő utáni napon van.
Szigorúan véve a farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, s a szombat estétől húshagyó kedd éjfélig tartó időszak a farsangfarka, ez az ,, ereszd el a hajamat" engedélyezett időszaka . A kövércsütörtök a sonka és kocsonyafőzés-, és a vendégjárás ideje. Péntek a készülődés-, szombat - vasárnap - hétfő a mulatás napja. Kedd a sonkahagyó, szerda a csendes hamvazó, az a böjt hivatalos kezdete. A magyar farsangi időszámítás azonban engedékenyebb, gyakorlatilag torkos vagy zabálócsütörtökig tart, mert ugye ételt ki nem dobunk. (,,Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon." -tartja a mondás), ekkor még elfogyasztják a maradékot. Ennek a farsangfarki evés-ivásnak megvan a maga ősi, gonoszűző és termésvarázsló eredete.
Húshagyó kedden morzsolják le a vetnivaló kukoricát, ez a nap vetőnap a mákra és a palánta-félékre, termőnap a gyümölcsfa-takarításra.
Farsang farkán táncmulatságokat rendeztek. A legények hívogatták a lányokat, de a házasemberek is mulatoztak, sőt még az asszonyok, sőt a gyermekek is. A házasemberek batyusbálja, kosarasbálja nevében jelzi, hogy a tánc mellett fontos szerepe van ilyenkor az evésnek és az ivásnak is. Régebben főként baromfihúst és kelt kalácsot vittek. Sokfelé szokás volt, hogy az asszonyok külön mulatságot rendeztek farsangkor. A férfiak is odatévedhettek, de Kalotaszegen nem engedik be a férfiakat. Még a gyermekeknek is rendeztek bálokat, ezek is három napig tartottak.
A farsangi báloknak elsősorban a párválasztásban volt jelentős szerepük. A lányok ilyenkor adták a legényeknek a bokrétát, melyet a legények farsangvasárnap a kalapjukra tűzték, így mentek el a bálba. Akinek több is jutott, annak azzal kellett először táncolnia, akitől az elsőt kapta, ezt tűzték a kalapjuk elejére. Akinek egyet adtak na az a legény már foglalt volt.
A vénlány- és vénlegénycsúfolás nem éppen lélekmelegítő szokás, ezekkel tréfásan vagy durván figyelmeztették azokat, akik még nem találtak párt.
A vénleányokat siratták: Húshagyó,húshagyó, Engemet itt hagyó!
Farsangi népszokások:
Nagyon sokféle farsangi népszokás van, s ezek többsége egész Európában tetten érhető.
A teljesség igény nélkül ide tartoznak a dramatikus játékok mind, aztán a temetés utcán kocsmában fonóban játszva - persze szimbolikusan ez is a tél temetése. Ezek a halottas játékok rendkívül változatosak. A halottat gyakran szalmabábbal, döglött állattal, a koporsót lefelé fordított teknővel alakítják A. halottat alakító személyt, szalmabábot végigviszik a falun, és a falu végén beletemetik a hóba, esetleg elégetik vagy széttépik Mátraszelén a szalmabábut rossz férfiruhába öltöztették fel és ezt a Fassang Jancsit ( BESZÉDES EGY NÉV!)egy kis kocsin húzták végig a falun. Tréfás, erotikus szöveggel búcsúztatták szegény kiszolgált Fassang Jancsit.farsteltem.jpg
A szokás az egész tél elmúltát jelképezi.
Ilyenkor van az álesküvő; Cibere vajda és Konc király viadala ( mindig, mindig győz a sonka az eddigre halálosan megunt cibere felett); játékok.
A magyar falvakban az alakoskodók beöltöztek ördögnek, kereskedőnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak. A magyar falu álarcos alakoskodása között feltűnnek az állatalakoskodások. Különösen kedvelt a medve-, ló-, kecske- és gólyaalakoskodás.
Ilyenkor történik a rönkhúzás és álesküvő. Az álesküvőn férfiak öltöznek nőnek, vicces szertartásban adják össze őket.
Nem utolsó a sorban a busójárás.
BUSÓJÁRÁS:
Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával magyarázzák. A történet szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról. Szép történet akkor is, ha nem nincs történeti alapja. A város ugyanis 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság betelepítése csak tíz évvel ezután kezdődött meg. Ők hozhatták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson nyerte el mai alakját.
A busó öltözete nem változott : szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben a kereplőt vagy buzogányt tartották. Mi teszi a busót busóvá? Hát a fűzfából faragott, eredetileg állatvérrel festett álarc.
Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék. Nekik az a szerepük, hogy távol tartsák a gyerekeket a busóktól. Hagyományosan hamuval, liszttel, ma inkább ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal csépelik a népeket. Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és ,,bao-bao!"-t ordítozó busócsoportok célja az volt, hogy kifejezzék jókívánságakat, elvégezzék a télűző varázslatokat, és megkapják az ezért járó adományokat. Hajdanán házról házra jártak, tehát a farsangi köszöntők sorába tartozott a szokás.
Mára a Népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, de látványosabb lett mint valaha. A csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik, iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Este a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A helyiek farsangja azonban nem ez.
Ők kedden magukban farsangolnak a máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával. így búcsúznak a téltől és behívják a tavaszt.
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
Címkék: Fassang Jancsit, Konc király, farsang évenként, ördögök ünnepének, világi hatóságok, farsangi kicsapongásokat,
Kommentek
Deák Bill '70 novemberben az Arénában vendégekkel
"Nem érzem magam 70 évesnek. Sokat játszom, koncertezem, fiatal, nagyszerű zenészekből áll az engem kísérő Deák Bill Blues Band. Hobóval tavaly 30 ezer ember előtt léptünk fel a Tabánban, Ganxsta Zolee régi jó barátom" - mondta Deák Bill Gyula az MTI kérdésére a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Mint az énekes kifejtette, az Aréna-koncerten fog énekelni régi Hobo Blues Band (HBB)-számokat, válogat szólólemezeiről és az István, a király című rockoperából is előad két dalt. Elhangzik mások mellett a Rossz vér, a Kőbánya blues, A felszarvazottak balladája, és megelevenedik Torda, a táltos alakja az István, a királyból. A Kőbánya bluest Deák Bill és Ganxsta Zolee együtt fogja előadni.

"Hatalmas HBB-rajongó voltam, 2001-ben megcsináltuk a Kőbánya blues rapverzióját, ami felkerült a Pokoli lecke című Kartel-lemezre. Azon a felvételen Ferenczi Gyuri, Pókai Egon és Tátrai Tibusz is játszott" - idézte fel Ganxsta Zolee, aki Big Daddy Lacával két Kartel-számot is elő fog adni az Arénában.

Az MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 12:11
Ma kezdődik a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat
Szombaton és vasárnap 284 műemlék, közte több mint 70, máskor nem látogatható épület nyitja ki kapuit a nagyközönség előtt és 214 szervező közösség állt a programok mellé.

A hétvégi programsorozaton az érdeklődők egyebek mellett megismerkedhetnek a Pénzügyminisztériummal, épületbejáráson vehetnek részt, ahol többek között megtekinthetik a századfordulós hangulatot őrző miniszteri folyosót és dolgozószobát. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épülettúráin betekintést nyerhetnek a palotaépület termeibe, megismerkedhetnek a könyvmentés és a restaurálás folyamatával.

A kápolnásnyéki Halász-kastélyban séták, tárlatvezetés, valamint Puccini, Verdi, Bellini és Mascagni remekműveit megszólaltató koncert is várja a közönséget.

Kisjankó Bori szülőházában a régi szegényparaszti életformával, a mezőkövesdi népi építészet jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A nagycenki Széchényi-örökség helyszínein a közönséget szakmai vezetésekre invitálják, délután pedig régészeti és
velemenyezd, 2018. szeptember 15. szombat, 07:04
A hétvégén rendezik meg a kulturális örökség napjait
A rendezvényhez idén minden megye, 94 település és Révkomárom is csatlakozott - mondta el Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a programról szóló keddi sajtóeseményen Budapesten. Hozzátette, hogy a hétvégén 248 helyszín lesz látogatható, ezen belül 77 olyan épület is megtekinthető, amelyek máskor nem nyitottak a nagyközönség előtt. "Ezeknek az épületeknek lelkük van" - mutatott rá.

Az érdeklődőket 193 program és 171 séta is várja, amelyek közül 45 az Ars Sacra Fesztivál keretében valósul meg - hangsúlyozta Tuzson Bence, hozzátéve, hogy a programokat több mint 200 önkéntes közösség szervezi. Kiemelte: a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat ma már mozgalomnak nevezhető, amely képes a magyar kultúrát képviselni Európában és meg tudja mutatni, hogy miért érdemes azt megvédeni és küzdeni érte.

Egy nemzet akkor képes megmaradni és fejlődni, ha megbecsüli saját örökségét. Ennek érdekében három területet kell fejleszteni, az egyik a családtámogatás, a másik a
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 13:12
André Rieu Ő sem maradhat ki a Nagy kedvencekből.
Ő sem maradhat ki a Nagy kedvencekből.
Imádom csodálatos Hegedű zenélését klasszikus zene szívemhez közel áll ez a zenei
stilus is..
Boldoggá tesz mikor halgatom Ő egy örök vidám elő adó Hegedű Művész Király..

André Rieu

Életrajzi adatok
Született 1949. október 1.
Maastricht, Hollandia
Származás holland
Szülei André Rieu
Iskolái Maastricht Academy of Music
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Aktív évek 1978 - máig
Együttes Johann Strauss Orchestra
Hangszer Stradivari-hegedű
Díjak

Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja
Az Osztrák Köztársaság Nagy Csillaga
Charlemagne Medal for European Media (2010)
Művészetek és Irodalom
alvaro-hopihe, 2018. szeptember 09. vasárnap, 08:37
Miskolc & Diósgyőri vár
MISKOLC & DIÓSGYŐRI VÁR

DIÓSGYŐRI VÁR

A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, a XVI. században megerősítették. A királynék vára Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke.

Miskolc egyik fő látványossága ez a vár. Pár éve felújították és a környék is teljesen új lett.

2014-ben újították fel és építették újjá a diósgyőri várat. Itt volt az ideje, hogy felébresszék több száz éves Csipkerózsika álmából a Diósgyőri Várat. Lenyűgöző és
menusgabor, 2018. szeptember 08. szombat, 19:15
Nemzetközi orgonahetet rendeznek Zalaegerszegen
szeptember 22-én a hangverseny- és kiállítóteremben lesz - Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, a párizsi Saint-Eustache-templom orgonistája virtuóz programmal készül: Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart művei hangzanak majd el. Az est különlegessége a közönség által adott témákra bemutatott improvizáció lesz - hangsúlyozta Mátyás István.

Vasárnap a ferences templomban Mátyás István ad orgonakoncertet Genoveva Dos Santos szopránénekesnő közreműködésével. A hangverseny nyitánya a Király László zeneszerző által komponált Prelúdium ősbemutatója, amelyen a szerző is jelen lesz.

Szeptember 25-én Ablonczy Bertalan a református templom orgonáján játszik Johann Sebastian Bach-műveket. Az evangélikus templom orgonáját szeptember 28-án Mátyás István szólaltatja meg, a koncerten Nauratyill Eszter hegedűn játszik.

Fassang László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a párizsi Conservatoire professzora szeptember 24-től egyhetes mesterkurzust tart. Az oktatás délelőtt a
velemenyezd, 2018. szeptember 04. kedd, 22:14
Ma kezdődik a Savaria Karnevál Szombathelyen
A nyitóceremóniát követően a Fórum színpadon a Savaria Szimfonikus Zenekar ad koncertet, a Ferences-kertben pedig ismét lesz tüzes játék. Több mint ezren vonulnak fel pénteken és szombaton este idén is római légiós katonai hagyományőrzők felvezetésével különböző történelmi korokat idéző jelmezekben, dobosok, zenészek, gólyalábasok és tűznyelő, tűzfújó mutatványosok kíséretében.

Hangsúlyosan szerepel a jelmezes felvonuláson a Mátyás király-emlékévhez is kapcsolódva a reneszánsz kor bemutatása.

Ismét kinyit az Öreg Város Vására, a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája, a Történelmi Témaparkban a különböző katonai hagyományőrző csoportok bemutatóit láthatja a közönség és látványos fizikai kísérleteket is bemutatnak.

A karneválszínház Alain René Le Sage Szerelmi üzletek című komédiáját mutatja be Valló Péter rendezésében, a Weöres Sándor Színház művészeinek közreműködésével.

A négyszáz program között számos könnyűzenei koncert közül válogathatnak a karneválozók.
velemenyezd, 2018. augusztus 22. szerda, 23:26
Jövő hétvégén rendezik a Szigetköz legnagyobb művészeti fesztiválját
A programsorozat hagyományosan kiállítással kezdődik 17-én a Flesch-központban, ahol ezúttal Bari Janó roma származású festőművész és Gaudi Márton roma származású szobrászművész Úton - PoDrom című közös tárlatát nyitják meg, amely szeptember 15-ig látogatható.

A Fehér Ló Közösségi Ház pincéjében a Miskolci Csodamalom Bábszínház és Fabók Mancsi Bábszínháza közös produkcióval, Kapós Böske Magyar népi pajzánságok című darabjával szórakoztatja a felnőtteket, a Szent István király úton felállított nagyszínpadon pedig a Charlie 70 című nagykoncert lesz.

Szombat délután a Mofém Fúvószenekar koncertje nyitja a programokat a Szent István király úton, később Sóvágó Sándor és gyermekei Családban marad című képzőművészeti kiállítása nyílik a Fehér Ló Közösségi Házban. A kisszínpadon Gájer Bálint, a nagyszínpadon pedig Lovasi '18 nagykoncert lesz.A napot a kisszínpadon a Latin Combo Cubano koncert és utcabál zárja.

Vasárnap a Futuránál kialakított Gyereksarokban logikai és készségfejlesztő játékok
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 08:53
Képek, videók
Fassang László és Én egy
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:51
Fassang László
xjanos
2010. február 05. péntek, 16:50
királyi család-koncert.jp
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 17:01
farsangi_magdika.gif
vorosrozsa66
2018. augusztus 24. péntek, 23:55
a farsang jegyében.jpg
lissy
2018. június 01. péntek, 19:04
farsang kn-.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang álarc.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang remove.png
szelgyongyi
2018. február 15. csütörtök, 03:56
Kép 339. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:31
Kép 338. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 337. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 336. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 335. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 334. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 332. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.