Regisztráció  Belépés
2018. március 24. szombat | 12. hét | 83. nap | 11:14 | Gábor, Karina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Donald Trump amerikai elnök menesztette Rex Tillersont, Mike Pompeo a külügyminiszter-jelölt
Az elnök kedden reggel Twitter-üzenetben közölte, hogy megválik a külügyminisztérium irányítójától, Rex Tillersontól, aki az Exxon Mobil olajipari cég vezetőjeként érkezett a politika világába és helyette Pompeót jelöli. Mike Pompeót - aki közleményben köszönte meg a bizalmat az elnöknek - az Egyesült Államokban keményvonalas republikánus politikusként, Donald Trump feltétlen híveként tartják számon.Mike Pompeo helyére, a CIA élére az elnök Gina Haspelt, az ügynökség eddigi helyettes vezetőjét jelöli, akinek személyében először állhat női vezető a CIA élén.

Mind a külügyminiszter, mind a CIA-igazgató jelölését a szenátusnak kell - meghallgatás után - jóváhagynia. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője bejelentette: a meghallgatásra április elején kerül sor, s nem lát akadályokat Pompeo jelölésének megszavazására. Gina Haspel kinevezése azonban várhatóan nagyobb viharokat kavar majd. A több mint három évtizede hírszerzőként dolgozó Haspel ugyanis korábban részt vett a 2001.szeptember 11-i terrortámadások után külföldön működtetett titkos amerikai börtönök létrehozásában, s az első ilyen börtönnek, amely Thaiföldön volt, ő lett a vezetője is, s az ő irányításával kínozták a foglyokat. Demokrata párti politikusok levélben máris jelezték a Haspel kinevezése miatti aggodalmaikat Donald Trump elnöknek.

Bár a 65 éves Rex Tillerson leváltása váratlan volt, mégsem érte meglepetésként az elemzőket. Az elnök és külügyminisztere között lényeges külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben volt véleménykülönbség, és a személyes viszonyuk sem volt jó. Az iráni atomalku megítélésében, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások, valamint például a párizsi klímaegyezményből történő washingtoni kilépés ügyében Tillerson köztudomásúan más álláspontot képviselt, mint Donald Trum

Ezt maga Trump is megerősítette kedden újságíróknak, amikor aFehér Ház előtt azt mondta: Mike Pompeóval "mindig azonos hullámhosszon vagyunk". Az elnök az iráni többhatalmi atomalkut emelte ki, amelynek megítélésében teljes a nézetazonosság közte és Pompeo között, mindketten az amerikai nemzetbiztonságra nézve fenyegetésnek tartják ugyanis a többhatalmi megállapodást. Trump megerősítette azt is, hogy fontos külpolitikai kérdésekben már jó ideje nemegyeztetett Tillersonnal négyszemközt.

Az elnök és a külügyminiszter személyes viszonya sem volt jó. A The New York Times keddi információi szerint például Trumpot kifejezetten bosszantotta Tillerson testbeszéde: a tárcavezető ugyanis mindig forgatta a szemét a megbeszéléseken, ha valamiben nem értett egyet az elnökkel. Tavaly ősszel, amikor sajtóhírek szerint Tillerson egy megbeszélésen állítólag lehülyézte az elnököt, már szóba került a távozása, akkor azonban Mike Pence alelnök közbenjárására maradt a posztján. Sajtóhírek azóta szóltak esetleges távozásáról.

Magát Rex Tillersont meglepetésként érte leváltásának híre, nem számított rá, és az elnök Twitter-bejegyzéséből szerzett tudomást róla. "A miniszternek teljes mértékben szándékában állt posztján maradni, tekintettel a fontos nemzetbiztonsági kérdésekben tapasztalható, kézzelfogható előrehaladásra" - fogalmazott újságíróknak Steve Goldstein, közpolitikáért felelős külügyi államtitkár. Goldstein azt is elmondta, hogy Tillerson kedden nem beszélt az elnökkel és nem tudja, hogy konkrétan mi szolgáltatott okot az elbocsátására.

A miniszter a múlt héten afrikai körúton járt, és az első sajtóhírek szerint a hétvégén rosszul érezte magát, ezért egy nappal megrövidítette a körutat. A The Wall Street Journal azonban kedden - külügyi forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy pénteken a Fehér Ház egyik tisztségviselője telefonon hívta fel Afrikában és azonnali hatállyal hazarendelte őt.

Az amerikai diplomácia irányítója hétfőn nyilatkozatban támogatta London Moszkvát okoló álláspontját egy Dél-Angliában élő orosz kettős ügynök megmérgezése ügyében. Az ideggázzal elkövetett mérgezés "nyilvánvalóan Oroszországból jött és bizonyosan meglesz rá a válasz" - fogalmazott Tillerson, miközben a Fehér Ház nem nyilvánult meg az ügyben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 19:29
Címkék: Donald Trump, Mike Pompeo, Exxon Mobil, Mike Pompeót, Egyesült Államokban, Gina Haspelt,
Kommentek
Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban
dolgozta fel.

A lapok szerint a cég 2014-ben megszervezett egy kvízjátékot a Facebookon, azzal a meghirdetett céllal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. A játékban 270 ezer Facebook-profil tulajdonosa vett részt, és az ő Facebook-ismerőseik hálózatának elérésével fért hozzá a cég az összesen 50 millió, zömmel amerikai Facebook-profil tulajdonosának adataihoz, tudtuk és beleegyezésük nélkül.

A Cambridge Analytica alapítói, illetve befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt, és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.

Az ügyet feltáró oknyomozó médiatevékenységbe bekapcsolódott a Channel 4 nevű, kereskedelmi alapon működő, de közszolgálati feladatokat is ellátó brit televíziós csatorna. A cég Sri Lanka-i üzletembernek álcázott riportere rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica - állásából azóta felfüggesztett - vezérigazgatója
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 22:42
Donald Trump aláírta a kormány finanszírozásáról szóló csomagtörvényt
katonai kiadások miatt látta el kézjegyével és emelte törvényerőre a több mint kétezer oldalas törvénycsomagot. Mint fogalmazott, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit vette figyelembe az aláíráskor. A korábbi büdzsék csökkentették a katonai kiadásokat s ezzel komoly kockázatot jelentettek a nemzetbiztonságra, a ma aláírt törvény azonban megfordítja ezt a tendenciát - fejtette ki.

Az 1300 milliárd dolláros kiadást rögzítő törvénycsomag a kormány működését hivatott finanszírozni, de - mint Donald Trump aláhúzta - "sok dolognak nem lett volna szabad belekerülnie". Sok, korábban nem tervezett elem került ugyanis a hatalmas, több mint 220 oldalas törvénycsomagba, amelyet - szintén Trump megfogalmazásában - "senki nem olvasott el". A Pentagonnak (védelmi minisztériumnak) juttatott többletforrásokon kívül a többi között az opiát tartalmú szerek okozta válság kezelésére, a kiberbiztonságot elősegítő intézkedések finanszírozására, gyermekjóléti támogatásokra is jelentős összegeket szavazott meg
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 19:42
BÉT - Jelentős forgalom mellett gyengült a BUX
vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy a kereskedés lagymatagon indult, majd a folytatásban az eladók vették át a hatalmat. A magyar részvényindex viszonylag nagy forgalom mellett esett, a vezető részvények mínuszban zárták a pénteki kereskedési napot.

Kiemelte, hogy a nap vesztese a Richter lett, amely hosszú ideje nem látott mélységbe zuhant.Kitért arra is, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteki határozatának, amelyben importvámokkal sújt majd több kínai terméket, szerepe volt a piac teljesítményében.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek megjegyezte, hogy az átfogó nemzetközi negatív befektetői hangulat a magyar piacra is átragadt. A magyar tőzsdét mozgató vállalati hír a nap folyamán nem érkezett.

A Mol 16 forinttal, 0,56 százalékkal 2820 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 100
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 18:01
Amerikai importvámok - Berlin szerint tovább kell erősíteni a piacok nyitottságára épülő nemzetközi kereskedelm
A miniszter - aki a napokban Washingtonban folytatott tárgyalásai révén az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja, Cecilia Malmström mellett a legnagyobb mértékben járult hozzá ahhoz, hogy az Európai Uniót (EU) egyelőre nem sújtják az acélra és alumíniumra kivetett védővámok - a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy "intenzív és koncentrált" tárgyalásokat kell folytatni Donald Trump amerikai elnök kormányával a megemelt vámok alóli mentességre kapott átmeneti időszak végéig, május 1-jéig .

A tárgyalásokkal el kell érni, hogy ne kevesebb, hanem több együttműködés legyen a nemzetközi kereskedelemben, és megerősödjék a világkereskedelmi rendszer.

Az utóbbi évtizedekben a vámok folyamatos csökkenése volt a meghatározó, ami világszerte növelte a jólétet, a globalizáció pedig kölcsönös függőségek hálózatába szervezte a gazdaságokat, ami erősítette a nemzetközi együttműködést. Ezeket az eredményeket nem szabad kockáztatni, és a német kormánynak "kötelessége",
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 17:42
EU-csúcs - Tusk: több tagállam is további intézkedéseket fontolgat Moszkvával szemben
határidő, amíg az Európai Unió ideiglenes mentességet kapott.

Mint mondta, nem valószínű, hogy eddig le tudják zárni a következő napokban kezdődő vámtárgyalásokat, mivel nagyon összetett kérdésekre kell megoldást találniuk.

Ugyanakkor üdvözölte, hogy az Egyesült Államok "egységes kereskedelmi entitásként" ismerte el az Európai Uniót, és nem próbálta megosztani a tagállamokat.

Hozzátette, a brüsszeli testület célja, hogy Washington állandó mentességet biztosítson az EU országai számára a Donald Trump elnök által bejelentett importvámok hatálya alól a régóta fennálló biztonsági és kereskedelmi partnerségre való tekintettel.

Junckert emellett megkérdezték állítólagos csütörtöki kijelentéséről is, miszerint amennyiben korábbi kabinetfőnökének, a sokak szerint átláthatatlan körülmények között kinevezett Martin Selmayrnek le kell mondania a bizottságban betöltött új, főtitkári tisztségéről, akkor ő maga is távozni fog. Erre azt válaszolta: "Selmayr úr nem fog lemondani, mivel én vagyok az
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 17:11
Szkripal-ügy - A Kreml sajnálja az EU-nagykövet visszarendelését
újságíróknak telekonferencián nyilatkozva kifejezte reményét, hogy az amerikai vezetésben egyre többen lesznek olyanok, akik el tudnak vonatkoztatni az oroszellenességnek az Egyesült Államokon átsöprő hullámától. A szóvivő elmondta, hogy Boltont ismerik a Kremlben, de nem kívánt válaszolni az amerikai tisztségviselő személyes tulajdonságait feszegető kérdésekre.

Peszkov az RT-nek adott interjújában reményét fejezte ki, hogy az amerikai vezetés belső problémái nem hiúsítják majd meg Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozóját. Mint mondta, arra már csak a szíriai és a Koreai-félszigeten kialakult konfliktus rendezése érdekében is szükség lenne, de néhány amerikai kormányzati szerv ezt nem így látja.

Mike Pompeót, a CIA-igazgatóból kinevezett amerikai külügyminisztert "kemény fiúnak" és a nemzetközi ügyekben tapasztalt embernek nevezte. Megjegyezte, hogy Pompeo a diplomáciától eltérő szemszögből ismeri a nemzetközi ügyeket, de szavai szerint fontos minden partnerrel
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 15:11
EU-csúcs - Uniós vezetők: állandó mentességet kell kapnia az EU-nak az amerikai importvámok hatálya alól
A dokumentum aláírói mindenekelőtt sajnálatukat fejezték ki az amerikai importvámok miatt, és leszögezték, az intézkedés nem igazolható nemzetbiztonsági okokkal.

Az uniós vezetők határozott támogatásukról biztosították az Európai Bizottságot, kiemelve, hogy az EU fenntartja a jogot, hogy szükség esetén "arányos és megfelelő" válaszintézkedéseket hozzon, összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival.

Mint közölték: a Donald Trump amerikai elnök által bejelentett lépés nem nyújt megfelelő orvoslatot a globális túlkapacitás valós problémájára.

"Az erős transzatlanti kapcsolat a sarokköve mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió biztonságának" - hangsúlyozták a közös nyilatkozatban.

"Örülök a bejelentésnek, miszerint ideiglenesen kivonják az EU-t az intézkedések alól. Azon fogunk ma dolgozni, hogy miként lehetne állandó mentességet elérni" - közölte Theresa May brit miniszterelnök a reggeli ülés előtt.

Charles Michel belga kormányfő pedig úgy vélekedett, ezen
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 12:11
Tőzsde - Zuhantak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei
A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,32 százalékkal, 564,68 pontra süllyedt.

Tokióban erős forgalomban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 4,51 százalékkal, 20 617,86 pontra, öt és fél havi mélypontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 3,62 százalékkal, 1664,94 pontra esett, miután a kereskedelmi feszültségek kiéleződése 16 havi csúcsra repítette a jen dollárhoz viszonyított árfolyamát.

Különösen meredeken csökkent a jelentős kínai kitettséggel rendelkező vállalatok, leginkább a gépgyártók, árfolyama. A nap egyik vesztese az építőipari gépeket gyártó Komatsu, amely 6,3 százalékot veszített értékéből. A szerszámgépeket gyártó cégek közül a Makino Milling Machine 6,1 százalékos, az Okuma pedig 7,4 százalékos mínuszban zárt. Az ipari robotokat gyártó Fanuc árfolyama 4,4 százalékkal, a félvezetőket előállító vállalatok közül az Advantesté 4,1 százalékkal, a Tokyo Electroné pedig
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 10:01
Képek, videók
Donald Trump-Melani.jpg
agica2004
2017. július 19. szerda, 21:35
Donald Trump és Melania T
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:04
Donald Trump.jpg
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:03
Donald Trump-elnokvalaszt
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:02
Donald Trump-karen-mecdou
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:02
donald-trump mike-tyson.j
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:01
repülőgép-donald-trump -Bo
agica2004
2017. február 25. szombat, 17:37
Donald Trump, 1964..jpg
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:50
Donald Trump, 1950.jpg
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:50
Donald Trump- ifj. D. Tru
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:49
Donald Trump és Ronald Re
agica2004
2017. február 18. szombat, 20:49
Ellen Pompeo 42.jpg
farkas1945
2011. március 02. szerda, 10:14
Pompeo Batoni
lovaszmarika
2011. február 26. szombat, 11:48
Ellen Pompeo,szinész-mode
farkas1945
2010. november 08. hétfő, 16:08
Ellen Pompeo-szinésznö(US
farkas1945
2010. november 04. csütörtök, 13:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.