Regisztráció  Belépés
2018. április 27. péntek | 17. hét | 117. nap | 04:46 | Zita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Hold öregebb lehet az eddig véltnél, 4,51 milliárd éves az új becslések alapján
A kutatócsoport szerint a Föld kísérője a Naprendszer születése utáni 60 millió éven belül született, a Naprendszer mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki.

A tudósok az Apollo által a Holdon gyűjtött talajmintákból kivont cirkon ásvány korát határozták meg a radioaktív izotópok bomlási ideje alapján (urán-ólom kormeghatározás). A cirkondarabkák egészen aprók voltak, nem nagyobbak egy homokszemnél.

"A méret nem számít, az ilyen kis szemcsék is csodálatosan őrzik az információt. Minél többet tudunk meg a Holdról, annál jobban megismerjük a Föld kialakulásának és fejlődésének történetét" - idézte Melanie Barbonit, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatárást, a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org portál.

A Hold a nagyjából 4,54 milliárd éves Földről leszakadt törmelékből jöhetett létre.

A most vizsgált nyolc cirkonminta némelyikét egy korábbi UCLA-kutatás is használta, azonban az akkori vizsgálati módszereknél most pontosabb technológiát alkalmaztak. Barboni elmondta, hogy még több mintát is elemezni fognak, ám nem gondolja, hogy ezek eredményei jelentősen megváltoztatják a 4,51 milliárdos becslést, legfeljebb 4,52 milliárd éves módosításra számít.

"Ezek leginkább ellenőrző elemzések lesznek ezek" - tette hozzá.

Az Apollo 14 űrhajósai, Alan Shepard és Edgar Mitchell több mint 41 kilogramm kőzetet gyűjtöttek a Hold Fra Mauro nevű fennsíkján 1971 februárjában. Két alkalommal tettek holdsétát, összesen kilenc órát töltöttek a Hold felszínén.

A héten már a második nagy tanulmány jelent meg a Holdról. Hétfőn egy izraeli kutatócsoport munkáját közölte a Nature Geoscience. A tudósok számításai szerint számos aszteroida Földbe csapódásának eredményeként alakulhatott ki a Hold, nem egyetlen gigantikus becsapódás szakította le a Földről a kőzetdarabot.

Barboni az izraeli kutatás eredményeiről elmondta, tekintet nélkül arra, hogy hány összeütközés alakította ki a Holdat, a végeredmény az az égitest, amit most látunk, és ennek az életkorát pontosították most új méréseikkel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 12. csütörtök, 11:11
Címkék: Melanie Barbonit, Angeles-i Kaliforniai Egyetem, Science Advances, Alan Shepard, Edgar Mitchell, Hold Fra Mauro,
Kommentek
Az eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön
kifejlesztésén, amely lehetővé tette a mikrofosszíliák roncsolás nélküli alapos vizsgálatát. A szakemberek a mikrofosszíliák szénizotóparányainak vizsgálata révén bizonyították, hogy kétség kívül mikroorganizmusokról van szó.

A mikrobák egy része valószínűleg a Nap révén termelt energiát, míg másik részük metánt fogyasztott, amely a Föld korai atmoszférájának jelentős részét alkotta az oxigén előtt.

"Ez egy jól fejlett mikrobiális közösség volt" - jegyezte meg Valley.

William Schopf, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i tagintézményének (UCLA) professzora szerint az, hogy ennyiféle mikroorganizmus létezett 3,5 milliárd évvel ezelőtt egyrészt azt mutatja, hogy "az életnek az eddig véltnél jóval korábban - senki sem tudja, hogy mennyivel korábban - kellett kialakulnia, másrészt megerősíti, hogy a primitív életformák könnyen kialakulnak és nem jelent számukra nagy kihívást, hogy jóval fejlettebb mikroorganizmusokká alakuljanak".

Valley és csapatának korábbi tanulmányai szerint 4,3 milliárd
velemenyezd, 2017. december 19. kedd, 12:12
Amerikában élő magyar tudósokról vetíti új sorozatát a közmédia
A Csizmár Edina szerkesztő-riporter és Ancsics Csaba operatőr forgatta sorozat e héttől december 15-ig péntek esténként 19 óra 25 perctől látható a Duna World műsorán, bemutatva az Egyesült Államokban élő magyar diaszpóra életét.

A kaliforniai magyarság fontos központja az Egyesült Államokban élő magyar diaszpóra életében, ezen a területen a kultúra, a tudomány, a történelmi emlékezés fontos szereplői élnek - hangsúlyozta Csizmár Edina, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztője az MTI-nek.

Felidézte: nyár elején forgattak Kaliforniában, egyrészt az Öt kontinens - egy nemzet című műsor számára készítettek 20 kis anyagot, amelyben 1956-ban kivándorolt magyarok idézték fel történeteiket, emlékeiket a forradalomról, valamint bemutatnak olyan közösségeket is, amelyek fontos magjai a kaliforniai vagy Los Angeles-i magyarságnak az Egyesült Államokban. A harmadik kiemelte céljuk az volt, hogy portrékat
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 10:09
Simon-Mazula Tibort választotta a hónap művészének a TheArtlist.com
Simon-Mazula Tibort eddig csak a kortárs festészet legbennfentesebb szakértői ismerhették Magyarországon, pedig a tengerentúlon több díjat nyert, művészetét a legnevesebb amerikai szakmédiumok, mint például a Wide Walls, az American Art Collector, a BeSpoke, a 1340 Art Magazine és az ArtBusiness méltatták - olvasható az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.

Simon-Mazula Tibor Békéscsabán született 1973-ban, a szegedi egyetemen tanult rajzot, vizuális művészetet és matematikát, majd Budapesten belekóstolt a filmművészetbe.

Festeni fiatalkorában kezdett, első kiállítását 1995-ben Szegeden rendezte. Karrierje akkor indult be igazán, amikor 2010-ben San Franciscoba költözött és elvégezte a rangos Academy of Art University mesterképzését. Itt megszerezte élete első díját, a legígéretesebb végzős hallgatónak járó Jövő Tehetsége elismerést. A díjnak köszönhetően kéthónapos kiállítást rendeztek a képeiből Amerika kulturális fővárosában.

Ezt követően az Egyesült Államok
velemenyezd, 2017. szeptember 12. kedd, 19:41
Négyszer gyorsabban forog a Nap magja, mint a felszíne
"A legvalószínűbb magyarázat, hogy a mag tengely körüli forgásának sebessége még abból az időszakból őrződött meg, amikor a Nap kialakult, tehát mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőttről" - mondta Roger Ulrich, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének (UCLA) csillagásza, aki több mint negyven éve tanulmányozza a Nap belsejét.

A felfedezést bemutató tanulmányt az Astronomy and Astrophysics című szaklapban mutatták be.

A Nap magjának forgása segíthet információkat szerezni arról, hogyan alakult ki a Nap. Miután kialakult, a napszél valószínűleg lelassította a külső rész forgását. A forgás befolyásolhatja a napfoltokat is, amelyek szintén forognak - fejtette ki Ulrich. A napfoltok óriásiak, akár a Földnél is nagyobbak lehetnek.

A kutatók a felszíni akusztikus hullámokat vizsgálták a Nap légkörében, azokat, amelyek közül néhány behatol a magba. Ott gravitációs hullámokkal lépnek kölcsönhatásba, ami olyan mozgást eredményez, "mint ahogy a víz mozog egy félig töltött tartálykocsiban egy
velemenyezd, 2017. augusztus 02. szerda, 17:03
Eran Neuman követi az Izrael Múzeum élén a húsz év után távozó James Sydert
Már a jövő hónaptól a 48 éves Neuman vezeti Izrael legrangosabb múzeumát, miután a jeruzsálemi intézmény igazgatótanácsa kilenc hónapig tartó keresés és válogatás után egyhangúlag őt választotta a feladatra.

Eran Neuman a jeruzsálemi Bezalel művészeti akadémia építészkarán végzett, majd az Egyesült Államokban, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem építészettörténeti karán folytatott tanulmányokat. Később a holokauszt megörökítését szolgáló építészeti alkotások kutatásával, valamint az új technológiák tervezésre gyakorolt hatásának tanulmányozásával szerzett nevet magának, és a világ vezető oktatási intézményeiben, többek közt a Harvard Egyetemen és a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott előadóként.

Eran Neumannak kiemelkedő örökséget kell átvennie az intézmény élén, ugyanis elődje, az amerikai James Snyder a világ vezető múzeumai közé emelte az Izrael Múzeumot, és két évtizedes vezetése idején sikerült az éves látogatottságot 800 ezer főre növelnie.

Az 1965-ben épült Izrael Múzeum számos
velemenyezd, 2017. január 10. kedd, 16:43
Az élet első influenzája meghatározza, hogyan reagálunk később a vírusra
A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői az A típusú influenzavírus 18 törzsét és a vírus felszínén lévő hemagglutinin nevű fehérjét vizsgálták meg - írta a BBC News.

A szakemberek szerint ennek a fehérjének mindössze két típusa van és az ember azzal szemben lesz védett, amellyel először találkozik a szervezete, a másik azonban továbbra is fenyegetést jelent a számára.

A tucsoni Arizonai Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az eredményeik magyarázatot adhatnak arra, hogy egyes influenzajárványok miért okoznak több halálesetet és súlyos megbetegedést a fiatalok körében.

Amikor az ember immunrendszere először találkozik egy influenzavírussal, az ellenanyagot, antitesteket kezd termelni, hogy megcélozza a vírus felszínéből - nyalókaszerűen - kiálló hemagglutinin receptorfehérjét, amelynek tehát csak két változata van.

A Michael Worobey vezette kutatócsoport "kék és narancssárga nyalókákat" különböztetett meg. A szakemberek szerint az 1960-as
velemenyezd, 2016. november 11. péntek, 14:42
A világ legszebb várai és kastélyai
településtől.

A vulkáni eredetű sziklacsúcson magasodó edinburgh-i vár egy ősi erődítmény, amelynek égboltra rajzolódó sziluettje Edinburgh legtöbb pontjáról látható.

A Hearst-kastély néven ismert épületegyüttes William Randolph Hearst amerikai sajtómágnás otthona volt, melyet Julia Morgan építész tervezett a tulajdonos jelentős közreműködésével, és Hearst 160 km2-es kaliforniai, San Simeon-i birtokán épült fel, félúton San Francisco és Los Angeles között (mindkettőtől kb. 400 km-re), egy dombon, nyolc kilométerre a Csendes-óceán partjától.

Herstmonceux kastély 15. században épült a kastély. A századra jellemző, hogy vörös téglából épült. Anglia egyik
schuro, 2016. augusztus 30. kedd, 22:09
Képek, videók
barbora2.jpg
menusgabor
2015. június 18. csütörtök, 22:46
barbokám0423 pihenő szék.
zsokica45
2015. május 07. csütörtök, 10:22
KutnHorakatedrlasv.Bar bor
skorpiolilike
2010. július 20. kedd, 15:19
Captain_Barbossa_by_Es tel
amaretto1
2009. november 18. szerda, 14:29
Kaliforniai kakukkmák.jpg
irmus
2017. július 07. péntek, 08:20
Kaliforniai sas pár 1 toj
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai sas fészek 1
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai sas 2016-02-
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai bagoly 2016-
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Egy tojás a kaliforniai s
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:51
1 tojás a kaliforniai fés
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:50
Kaliforniai felhő angyal.
pacsakute
2015. december 10. csütörtök, 11:18
Kaliforniai Kakukkmák.JPG
pacsakute
2015. február 03. kedd, 20:00
Kaliforniai oroszlánfókák
pacsakute
2014. február 10. hétfő, 20:19
Kaliforniai óriástölgyek.
erzsikepuskas
2013. december 08. vasárnap, 20:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.