Regisztráció  Belépés
2017. július 22. szombat | 29. hét | 203. nap | 06:58 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Hold öregebb lehet az eddig véltnél, 4,51 milliárd éves az új becslések alapján
A kutatócsoport szerint a Föld kísérője a Naprendszer születése utáni 60 millió éven belül született, a Naprendszer mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki.

A tudósok az Apollo által a Holdon gyűjtött talajmintákból kivont cirkon ásvány korát határozták meg a radioaktív izotópok bomlási ideje alapján (urán-ólom kormeghatározás). A cirkondarabkák egészen aprók voltak, nem nagyobbak egy homokszemnél.

"A méret nem számít, az ilyen kis szemcsék is csodálatosan őrzik az információt. Minél többet tudunk meg a Holdról, annál jobban megismerjük a Föld kialakulásának és fejlődésének történetét" - idézte Melanie Barbonit, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatárást, a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org portál.

A Hold a nagyjából 4,54 milliárd éves Földről leszakadt törmelékből jöhetett létre.

A most vizsgált nyolc cirkonminta némelyikét egy korábbi UCLA-kutatás is használta, azonban az akkori vizsgálati módszereknél most pontosabb technológiát alkalmaztak. Barboni elmondta, hogy még több mintát is elemezni fognak, ám nem gondolja, hogy ezek eredményei jelentősen megváltoztatják a 4,51 milliárdos becslést, legfeljebb 4,52 milliárd éves módosításra számít.

"Ezek leginkább ellenőrző elemzések lesznek ezek" - tette hozzá.

Az Apollo 14 űrhajósai, Alan Shepard és Edgar Mitchell több mint 41 kilogramm kőzetet gyűjtöttek a Hold Fra Mauro nevű fennsíkján 1971 februárjában. Két alkalommal tettek holdsétát, összesen kilenc órát töltöttek a Hold felszínén.

A héten már a második nagy tanulmány jelent meg a Holdról. Hétfőn egy izraeli kutatócsoport munkáját közölte a Nature Geoscience. A tudósok számításai szerint számos aszteroida Földbe csapódásának eredményeként alakulhatott ki a Hold, nem egyetlen gigantikus becsapódás szakította le a Földről a kőzetdarabot.

Barboni az izraeli kutatás eredményeiről elmondta, tekintet nélkül arra, hogy hány összeütközés alakította ki a Holdat, a végeredmény az az égitest, amit most látunk, és ennek az életkorát pontosították most új méréseikkel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 12. csütörtök, 11:11
Címkék: Melanie Barbonit, Angeles-i Kaliforniai Egyetem, Science Advances, Alan Shepard, Edgar Mitchell, Hold Fra Mauro,
Kommentek
Az élet első influenzája meghatározza, hogyan reagálunk később a vírusra
A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői az A típusú influenzavírus 18 törzsét és a vírus felszínén lévő hemagglutinin nevű fehérjét vizsgálták meg - írta a BBC News.

A szakemberek szerint ennek a fehérjének mindössze két típusa van és az ember azzal szemben lesz védett, amellyel először találkozik a szervezete, a másik azonban továbbra is fenyegetést jelent a számára.

A tucsoni Arizonai Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az eredményeik magyarázatot adhatnak arra, hogy egyes influenzajárványok miért okoznak több halálesetet és súlyos megbetegedést a fiatalok körében.

Amikor az ember immunrendszere először találkozik egy influenzavírussal, az ellenanyagot, antitesteket kezd termelni, hogy megcélozza a vírus felszínéből - nyalókaszerűen - kiálló hemagglutinin receptorfehérjét, amelynek tehát csak két változata van.

A Michael Worobey vezette kutatócsoport "kék és narancssárga nyalókákat" különböztetett meg. A szakemberek szerint az 1960-as
velemenyezd, 2016. november 11. péntek, 14:42
A világ legszebb várai és kastélyai
településtől.

A vulkáni eredetű sziklacsúcson magasodó edinburgh-i vár egy ősi erődítmény, amelynek égboltra rajzolódó sziluettje Edinburgh legtöbb pontjáról látható.

A Hearst-kastély néven ismert épületegyüttes William Randolph Hearst amerikai sajtómágnás otthona volt, melyet Julia Morgan építész tervezett a tulajdonos jelentős közreműködésével, és Hearst 160 km2-es kaliforniai, San Simeon-i birtokán épült fel, félúton San Francisco és Los Angeles között (mindkettőtől kb. 400 km-re), egy dombon, nyolc kilométerre a Csendes-óceán partjától.

Herstmonceux kastély 15. században épült a kastély. A századra jellemző, hogy vörös téglából épült. Anglia egyik
schuro, 2016. augusztus 30. kedd, 22:09
122 éve született író, költő és filozófus....
szatirikus és cinikus formában.[8]

Az 1920-as években dolgozott többek között a brit Vogue-nak és a Vanity Fairnek.[6] 1928-ban jelent meg Pont és ellenpont (Point Counter Point) című regénye, mely összetettebb és fajsúlyosabb volt a korábbiaknál és amely szélesebb körű elismerést szerzett írójának. 1931-ben írta meg egyik legismertebb művét, a Szép új világ (Brave New World) című regényt. A vak Sámson (Eyeless in Gaza) című regénye először 1938-ban jelent meg.

1937-ben Huxley a kaliforniai Hollywoodba költözött,[3][8] feleségével, és barátjával, Gerard Hearddel. Ebben az időben írta Huxley a Célok és eszközök című művét. Ebben a munkájában taglalta Huxley a tényt, hogy bár a modern civilizáció emberei egyetértenek abban, hogy a világon legyen ,,szabadság, egyenlőség, igazság, és testvéri szeretet", de nem képesek megegyezni, hogy valósuljon ez meg. Heard megismertette Huxleyt a Védántával, a meditációval és a vegetarianizmussal az ahimsza alapelvein keresztül. Huxley
gabfe, 2016. július 26. kedd, 20:15
Halállistája volt a UCLA-n lövöldöző diáknak, aki saját tanárát lőtte le
A Los Angeles-i rendőrség szóvivője, Jenny Houser csütörtökön ismertette az előző napi lövöldözés ügyében indított nyomozás eredményét. E szerint az ámokfutás elkövetője Mainak Sarkar végzős mérnökhallgató volt, aki miután lelőtte volt tanárát, önmaga ellen fordította fegyverét. A megölt tanár, a 39 éves William Klug mechanikai és repülőmérnöki ismereteket oktatott.

A gyilkosság és öngyilkosság okainak teljes feltárása még tart ugyan, de az ABC televízió kaliforniai helyi adása rendőrségi forrásokra és diákokkal folytatott beszélgetésekre hivatkozva azt jelentette, hogy a tanár és a diák között régóta rossz volt a viszony, és Sarkar nemrégiben azzal vádolta meg oktatóját, hogy ellopta tőle a számítógépes kódját. "Valószínűleg azt hitte, hogy az oktató visszaél az ő számítógépével" - fogalmazta az esetről és vélt hátteréről csütörtökön riportot közlő Los Angeles Times.

A Los Angeles Times információi szerint Mainak Sarkar hónapok óta támadta közösségi oldalakon Klugot, "beteg embernek" nevezve
velemenyezd, 2016. június 02. csütörtök, 19:02
Két halálos áldozata van a Kaliforniai Egyetemen történt lövöldözésnek
A diákoktól érkezett twitter-üzenetekből derült ki, hgy magas, fekete dzsekibe és fekete nadrágba öltözött, férfi a merénylő. A rendőrség szerint még mindig a campus területén lehet.

Az egyetemet, melynek mintegy negyvenezer hallgatója van, ellepték a helyi rendőrség és az FBI emberei, s miközben interneten és okostelefonokon arra szólították a diákokat, hogy húzódjanak fedezékbe, miközbenr megkezdődött a kimentésük is. A hallgatói önkormányzat helyettes vezetője, a 20 éves Rafi Sands okostelefonon a helyi sajtónak elmondta, hogy a rémült diákok az ő előadótermében a nadrágszíjaikkal próbálták meg lezárni az előadóterem ajtaját, s mindenki próbált a padok alá húzódni. A 21 éves Mehwish Khan mérnökhallgató a Los Angeles Times munkatársának - szintén okostelefonon - elmondta, hogy ő és a barátnői a mosdóba menekültek, nagy volt a fejetlenség.Az amerikai televíziós csatornák helikopterről készített felvételekkel követik az eseményeket. Jól látható, hogy a diákok rohamrendőrökés
velemenyezd, 2016. június 01. szerda, 21:23
Magyar Levente: tehetségek kibontakoztatásához keresünk együttműködést Kaliforniában
tehetségeknek a lehetőséget, hogy ötleteiket - amelyeket odahaza a globális ismeretek híján nem tudnak kellőképpen kifejleszteni, vagy a gyakorlatban is megvalósítani - itt "inkubálják", vagyis az itteni lehetőségekkel, kivált a rendelkezésre álló infrastruktúrával élve, itt fejlesszék ki.

Példaként a világhírű magyar Prezi vállalkozás esetét említette, amely a megfelelő mechanizmusok híján Magyarországon nem tudott volna kibontakozni és kilépni a világpiacra.

Magyar Levente kifejtette, hogy a dél-kaliforniai környezet abban egyedi, hogy ezen a vidéken egyetemek és cégek olyan hálózata működik összehangoltan, egymásra támaszkodva, amely egyedülálló lehetőségeket teremt az innovatív vállalkozásoknak, köztük a magyaroknak is. És nem szabad elfelejtenünk - tette hozzá -, hogy Dél-Kaliforniában vannak a csúcsiparágak, például az űripar vagy a hadiipar legjobb cégei is.

Magyarország kezdeményezését a kapcsolatfelvételre nagyon pozitívan fogadták, és ez azért is fontos - hangsúlyozta az államtitkár
velemenyezd, 2016. március 24. csütörtök, 07:03
FONTOS - szánj rá időt, kérlek! - Dr. Joel D. Wallach
között, akkor kijön az, hogy ez az ember 100 éves kora után is apa lett. Ezért került bele a Rekordok könyvébe. Úgyhogy ne búsuljanak uraim, van még remény!Most pedig következzék egy kis tudomány:

Arizonában 1993. novemberében érdekes kísérletet végeztek. Három fiatal pár három évig teljes elszigeteltségbe vonult. Egészséges táplálékon éltek, amelyet saját maguknak megtermesztették, tiszta levegőt szívtak, és tisztított vizet ittak.

Három év múltán a Kaliforniai egyetem gerontológusai megvizsgálták őket. Minden adat, mint a vérvizsgálat eredménye, és egyéb élettanilag fontos mutatók, belekerültek számítógépbe, amely a következő prognózist számította ki: ha tovább is így élnek, akkor 165 évig élhetnek.Ez ismét bizonyítja, hogy 120-140 éves életkor teljesen reális.

Napjainkban az amerikaiak átlagéletkora 75,5 év, az orvosoké pedig 58 év. Ha igényt tartanak a statisztikai 20 évre, ne menjenek orvosnak.

Van két alapvető dolog, amihez
sz719eszter, 2016. február 10. szerda, 12:44
Képek, videók
barbora2.jpg
menusgabor
2015. június 18. csütörtök, 22:46
barbokám0423 pihenő szék.
zsokica45
2015. május 07. csütörtök, 10:22
KutnHorakatedrlasv.Bar bor
skorpiolilike
2010. július 20. kedd, 15:19
Captain_Barbossa_by_Es tel
amaretto1
2009. november 18. szerda, 14:29
Kaliforniai kakukkmák.jpg
irmus
2017. július 07. péntek, 08:20
Kaliforniai sas pár 1 toj
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai sas fészek 1
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai sas 2016-02-
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Kaliforniai bagoly 2016-
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:53
Egy tojás a kaliforniai s
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:51
1 tojás a kaliforniai fés
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:50
Kaliforniai felhő angyal.
pacsakute
2015. december 10. csütörtök, 11:18
Kaliforniai Kakukkmák.JPG
pacsakute
2015. február 03. kedd, 20:00
Kaliforniai oroszlánfókák
pacsakute
2014. február 10. hétfő, 20:19
Kaliforniai óriástölgyek.
erzsikepuskas
2013. december 08. vasárnap, 20:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.