Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 21. kedd | 34. hét | 233. nap | 00:37 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Álcázás
Az álcázás története (rejtőzködés)

Bizonyára kevesen tudjátok, hogy az álcázás (katonai értelemben) nem is olyan régi dolog.

Honnan is ered a camouflage (álcázás) szó?

A ,,camouflage" szó a francia camoufler szóból ered, melynek a jelentése (nagyon szabadon) annyit tesz, hogy nem látni, vagy elkendőzni. Továbbá jelenti azt is, mint angol kifejezés, hogy elrejteni, egy tárgyat valami vagy valaki elöl.

Az 1800-as évek végen egy amerikai művész Abbott Thayer tett egy igen fontos megfigyelést, mégpedig a vadon élő állatokról, hogy hogyan is használják ki természetes színeiket. Ezen megfigyelések szolgáltak alapul a modernkori álcázás kialakulásához.

Abbott számára feltűnt, hogy általában a sötét-világos árnyalatok dominálnak az állatoknál. Megfigyelte, hogy az állatok háti része inkább a sötétebb színekből tevődik össze, míg a világos színek a hasi részen erőteljesebbek.

Az álcázásnak az a lényege, hogy az álcázott felületen a fény megtörik, és nehezebben észrevehetővé válik, mint egyéb más tárgyak. A tárgyak ,,elveszítik" háromdimenziós kiterjedésüket, és sík felületként jelennek meg.

Az a fajta álcázás, amit mi is ismerünk, és napjainkban is alkalmazunk 1915-ben született. Ekkor a Francia hadsereg létrehozott egy egységet, melynek a CAMOUFLAGE DIVISION volt a neve.

Ennek kapcsán érdekes lehet, hogy a Francia hadsereg nagyban támaszkodott az I.Világháború idején a művészek színekkel kapcsolatos ismereteire.

Melyek a leginkább használt színek?

Általában négy fő terepmintás ruházatot különböztetünk meg: dzsungel, sivatagi, városi, téli.

Dzsungel ruházat

Az amerikai hadsereg a vietnámi háború idején a zöld ruházatot használta, de a speciális egységek számára US Special Forces) készült az úgynevezett tigris-mintás egyenruha is (1965 körül alkalmazták), melyet az angoloktól vettek át. Az angoloknak 1950-ben a Maláj-konfliktus idején bevált. Ezeket a ruhákat az ultra-közeli harcoknál (ultra-close range fighting) használták.

Sivatagi (desert battle dress uniform (DBDU) egyenruha

A sivatagban a színek igen változatosak. nem is gondolnánk, hogy a számunkra megszokott sárgás szín egyéb színek formájában is jelen van. Lehet akár a rózsaszín, de a kéknek a különböző árnyalatai is láthatók, a barna árnyalatok, de van fekete is. Az, hogy a sivatagban milyen színek vannak jelen függ attól, hogy a homoknak milyen az ásványi anyag tartalma, valamint, hogy a nap mely szakában vagyunk.

A sivatagi egyenruhán lévő minták akár 10-szer nagyobbak is lehetnek, mint a dzsungel ruházat mintázata. Az amerikaiak a ,,Sivatagi Vihar" akció után lecserélték a sivatagi 6 színű ruhákat (ezek voltak az un. ,,chocalate chip" ruhák) a 3 színű sivatagi mintás ruházatra.

Téli (Cold Weather Uniform) ruházat

Fontos jelentősége van ennek a ruházatnak. Az USA hadseregében nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a katonák olyan téli ruházattal legyenek ellátva, mely ,,valóban" megvéd a hidegtől, a nedvességtől, a széltől, és még az álcázást is biztosítja.

Természetesen a ruházat fehér (sisak álca szintén), de érdekes, hogy az egyéb felszerelések nem kaptak fehér álcát. Ez nem baj, hiszen erdei, hegyi viszonyok között bőven láthatunk sötét foltokat, melyek közé a katona tökéletesen beilleszkedik, és (szinte) láthatatlanná válik.

A városi álcázás ruházata (Urban Camouflage )

Ez a XXI. század ruházata. Korábbi háborúkban, konfliktusokban nem volt jellemző a használata. Amiért kifejlesztésre került annak az volt az oka, hogy egyre több katonai akció kerül végrehajtásra lakott területen (városi körülmények között) (Military Operations in Urban Terrain (MOUT).

Talán ez az a ruházat, melyre azt gondolnánk, hogy semmi köze a mintázatának ahhoz a területhez, melyre kitalálták. Ez valamennyire igaz, de gondoljunk csak bele abba, hogy egy lakott település mennyire lehet változatos. A formák, a színek lehetnek akár hasonlóak, mint a sivatagban, vagy mint az erdőkben, de egy falu, vagy egy város között is óriási különbségek lehetnek. Mindezekhez ruházatot készíteni elég bonyolult lenne. Az a mintázat, amivel ezt a ruházatot ellátták, azt a célt szolgálja, amit az összes többi álcaruha, hogy a katona körvonalait amennyire elmossák, a színek pedig minél jobban beilleszkedjenek a háttérbe.

Az álcázás egy igen fontos eleme a túlélésnek. Az álcázási fogásokat leginkább katonák használják, hiszen a különböző feladatok végrehajtása során igen nagy szükségük lehet ezen technikák ismeretére.
Tudjuk, filmekben láthattuk, hogy a mesterlövészek (sniper) milyen praktikákat használnak arra, hogy az ellenség, a célszemély közelébe férkőzzenek, és azon a helyen - adott esetben - napokat is eltöltsenek, majd likvidálják az adott személyt.
Azt gondolom, hogy sokunknak ismerősen cseng a következő mondat: „One shot, one kill!”
Az ilyen és hasonló feladatok nagy kitartást, önfegyelmet, pontosságot követelnek az egyéntől. Ha téved, ha kapkod, ha rossz döntést hoz, akkor az az életébe, akár társai életébe is kerülhet. Napjaink hadicselekményei, taktikái némileg megváltoztak. Már nem több százezres létszámú hadseregek ütköznek egymásnak, hanem kisebb csoportok harcolnak, készítik elő a különböző egységek hadmûveleteit. Ezeket a csoportokat speciálisan képezték, hosszú hónapokon keresztül. Speciálisan olyan feladatokra, melyeket akár a világ bármelyik részén végrehajthatnak. A felkészítés egyik fontos eleme természetesen az álcázás.
Ahhoz, hogy valaki olyan tudással, ismeretekkel rendelkezzen, mint ezek a speciálisan felkészítet katonák, nagyon sokat kell gyakorolni. Hibás azt gondolni, hogy néhány óra leforgása alatt képesek vagyunk magas szinten elsajátítani az álcázás minden fortélyát .
eposz, 2018. április 29. vasárnap, 05:00
Címkék: Abbott Thayer, Special Forces, Cold Weather Uniform, Urban Camouflage, Military Operations, Urban Terrain,
Kommentek
Álruhát öltenek
Álruhát öltenek
A növények között a pókbangó nevű orchideaféle virága igen hasonlít jó néhány rovar nőstényére, ami vonzó a hímek számára, ezért párosodási szándékkal keresik fel. Mire kiderül, hogy a dolog lehetetlen, a próbálkozó rovar elvégzi a virág megporzását, így az álcázás célja teljesül.
Szerző: Valló László
liliana01, 2018. február 07. szerda, 10:50
Programozható álcabőrt fejlesztettek ki amerikai tudósok
A polip és a tintahal álcázási képességeinek csak egyike a színváltás, ezek a puhatestűek gyorsan és visszafordíthatóan változtatják bőrük felületét olyan struktúrájúvá is, mint a környezetükben lévő hínár, korall vagy bármilyen tárgy, ami a rejtőzéshez rendelkezésükre áll - számolt be a Science tudományos lap pénteki számában megjelent tanulmányról a Phys.org.

A Cornelli Egyetem mérnökei olyan anyagot fejlesztettek ki, amelynek textúrája programozható, így a polipéhoz és a tintahaléhoz hasonló "álcabőrré" válhat.

A tudósok a lábasfejűek titkainak feltárásához Roger Halton biológus, a Woods Hole-i Tengerbiológiai Laboratórium munkatársa segítségét kérték.

James Pikul és Robert Shepherd kutatócsoportja a lábasfejűek bőrének "szemölcseit" vette alapul, amelyek a másodperc egyötöde alatt dudorodnak ki veszély esetén, majd simulnak el, amikor az állat elúszik a helyszínről, hogy ne növelje a víz ellenállását.

"Szemölcsei, mirigyei sok állatnak vannak, de nem tudják őket hirtelen
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 13:33
Újszülött sisakos kaméleon...
Utazás egyperces

A Taronga Állatkertben keltek ki a világ legapróbb sisakos kaméleonjai

Bemutatták a nagyközönségnek a sydneyi Taronga Állatkert három újszülött, zöld színű, sisakos kaméleonját. Az állatkertben az elmúlt időszakban több mint 20 sisakos kaméleon született, amelyek nem nagyobbak az ember ujjbegyétől vagy egy ceruza hegyétől.

A kis zöld fickók növényekkel és rovarokkal táplálkoznak, zsákmányukat ragacsos nyelvüket kiöltve kapják el. Az álcázás mellett a hőmérséklet-változás, a stressz vagy az udvarlás hatására is változtatják színüket.

Íme, az apróságok!
Forrás:erdekesseg.hu
gabfe, 2017. július 25. kedd, 18:38
Vietnami szikaszarvasok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba
Az egy bikából és három tehénből álló csapat az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) keretében került Nyíregyházára lengyel és cseh állatkertekből - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője kedden az MTI-vel.

Elmondta, hogy az EEP 1989 óta koordinálja az alfaj szaporítását, ehhez a tenyészprogramhoz idén a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott. A faj koordinátorával egyeztetve Wroclawból, Varsóból, Poznanból, illetve Ostrava állatkertjeiből érkeztek a megfelelő genetikai állománnyal rendelkező egyedek, tőlük remélhetőleg a jövő évben szaporulat várható.

A vietnami szikaszarvasok az orvvadászat és a természetes élőhelyük pusztulása miatt pusztultak ki az 1960-as években. Napjainkban csak védett természetvédelmi területeken és állatkertekben fordulnak elő. A ritka patások a sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, melyek közelében nyílt területek találhatóak. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak.

A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér
velemenyezd, 2017. július 25. kedd, 15:13
Európai Bizottság: további lépéseket kell tenni a hibrid fenyegetésekkel szemben
A hibrid hadviselés során a nyílt katonai agressziónál burkoltabb eszközök széles kelléktárát alkalmazzák: egyebek mellett a gazdasági zsarolást, a megtévesztő propagandát, a hamis hírek terjesztését, a kibernetikai rendszerek elleni támadásokat, a célterületre beszivárgó saját erők álcázását.

A brüsszeli bizottság az ilyen típusú veszélyek elleni küzdelem végrehajtásáról szóló 2016-os, szerdán bemutatott jelentésében aláhúzta, hogy a tagállamok jelentős előrehaladást értek el mind a 22, a múlt évben azonosított hibrid fenyegetés leküzdése terén.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a jelentést ismertetve hangoztatta, hogy olyan fenyegetésekről van szó, amelyek nagyon komoly biztonsági aggodalmakat váltanak ki az unióban, és egyre növekvő kihívást jelentenek. A fenyegetések jellege folyamatosan változik - áll a bizottsági elemzésben, amely szerint ilyen típusú támadásokkal egész régiók vagy országok stabilitását megpróbálhatják megrendíteni.

A jelentés
velemenyezd, 2017. július 19. szerda, 18:05
Álruhában a túlélés érdekében....
Állatbarát egyperces

Állatok, melyek álruhát öltenek a túlélés érdekében

Vannak olyan állatok a természeteben melyek tökéletes mesterei az álcázásnak, mely a legtöbb esetben az életet jelentheti számukra.

Az evolúció során számtalan állat alkalmazkodott környezetéhez, folyamatos átalakuláson mentek keresztül, álruhát öltöttek, hogy így biztosítsák fajuk fennmaradását. Amikor rejtőzködésről van szó, legtöbbünknek azonnal a kaméleonok hihetetlen színváltoztató képessége jut az eszünkbe, pedig elnézve az alábbi képeket, nem a kaméleonok álcázzák magukat a leglátványosabban.

Így, vagy úgy, a játék neve: a túlélés. És az alábbi állatok igazán jók ebben a játékban...

Bagoly


Uroplatus gekkó

Hófajd
gabfe, 2017. július 12. szerda, 12:45
Gyönyörű képek.
természettel.

A fény és a szín játéka.

Párhuzamos világok.

Kíváncsi vörös vendégek.

Az álcázás mestere.

Mágikus izlandi táj.

A természet ereje, ijesztően gyönyörű.

Narancsal boritott
schuro, 2017. június 19. hétfő, 21:26
Képek, videók
Az álcázás mestere.jpg
sarkadykati
2012. augusztus 21. kedd, 04:10
az álcazás mestere (új).j
picurcica
2007. augusztus 22. szerda, 00:45
Az Álcázás Mestere.hu.c.j
finike
2007. augusztus 13. hétfő, 09:08
Az Álcázás Mestere.hu.jpg
rambobby
2007. február 22. csütörtök, 10:40
abbot23.gif
sarkany52
2007. július 13. péntek, 13:22
speciális úszóruha nyiltv
maroka
2018. augusztus 09. csütörtök, 15:17
Special kávém.
sargarozsa15
2017. április 16. vasárnap, 23:33
Sabrina special nr.2291.J
csipkerozsi
2015. február 09. hétfő, 21:23
Special moment.jpg
mbartis
2014. szeptember 04. csütörtök, 18:43
5 burda_special_-_d7600_
lovaszmarika
2014. március 01. szombat, 14:55
Benelli 250 Sport Special
farkas1945
2014. január 09. csütörtök, 10:17
Special2-Lady Warrior_Gra
cady89
2013. december 08. vasárnap, 09:47
Special-Indian-Woman_G rac
cady89
2013. december 06. péntek, 13:47
Speciális légzéstechnikáv
farkas1945
2013. szeptember 12. csütörtök, 12:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.