Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:49 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megnyílt a megújított mecseki bányászati kiállítás Pécsett
A megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kubinyi Ágoston programjának több millió forintos támogatásával újult meg.

A politikus köszöntőjében felelevenítette az ágazat magyarországi és térségi történetét, méltatta annak a település- és iparfejlesztésben betöltött szerepét. Egyúttal felhívta a figyelmet a bányászat identitásképző közösségi erejére és bányászok erős szolidaritására, bajtársiasságára.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a pécsi tárlatot a korábbi fenntartó, a soproni Központi Bányászati Múzeum finanszírozási okok miatt 2013-ban bezárta.

A gyűjtemény ezt követően a JPM kezelésébe került: a Káptalan utcában két helyiségből álló felszíni és a 440 méter hosszú föld alatti bemutatóhelyet 2014 februárjában nyitották meg újból. Később a föld alatti részt egy kártevő, a könnyező házigomba támadta meg, s emiatt a tárlatot ismét bezárták.

A védekezéshez az érintett föld alatti helyiségeket szét kellett bontani és újra kellett építeni - mutatott rá a politikus.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen erről megjegyezte: a kiállítás föld alatti részeit a gombafertőzés okozta kár elhárítását követően várhatóan "a közeli hónapokban vagy jövőre" adhatják át újra a nagyközönségnek. A városvezető beszédében egyúttal az értékmentés, hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta és méltatta a bányászat közösségszervező erejét is.

A múzeum MTI-hez eljuttatott írásos összegzése szerint a megújított tárlat eredeti tárgyak, archív fotográfiák, film és hanganyagok, animációk, játékos interaktív elemek segítségével teszi érthetővé, könnyen megismerhetővé a bányászati tevékenységet a technológiától a bányászati veszélyforrásokon át a bányakolóniák világáig. A tárlat bemutatja a mecseki szén- és uránbányászat történetét, illetve a hegység ásványait és kőzeteit is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 13:13
Címkék: Hoppál Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kubinyi Ágoston, Központi Bányászati Múzeum, Páva Zsolt, megújított mecseki,
Kommentek
Március 15. - Kossuth-díj - Lengyel György rendező
Endrére, tanáromra Marton Endrére és mindenekelőtt Nádasdy Kálmánra, aki a legnagyobb hatással van rám ma is" - mondta, hozzátéve, hogy pályatársaitól is sokat tanult.

Mint fogalmazott, vele van ma is a nagy színészek sora, akikkel együtt dolgozhatott: Dayka Margit, Sulyok Mária, Tolnay Klári, Ruttkai Éva, Domján Edit, Pécsi Sándor, Gábor Miklós, Mensáros László és Márkus László.

"Szerencsés vagyok mert az őket követő színészgenerációk javával is dolgozhattam Budapesten, Miskolcon, Veszprémben, Pécsett és Debrecenben, tévé- és rádiójátékokban is" - mondta.

Hozzátette: a rendező legfontosabb feladatának a színészekkel való jó alkotói együttműködést tartja. Enélkül az egésznek nincs értelme - jegyezte meg.

Csak pályája utolsó éveiben volt alkalma megvalósítani operarendezői terveit. "Mozart, Verdi, Csajkovszkij, Erkel operáinak debreceni színrevitele legszebb élményeim közé tartozik" - emlékezett.

A 20. és 21. század sok meghatározó rendezőjének alkotását láthatta. Peter Brook, Giorgio
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 17:42
Médiatanács: 144,2 millió forint támogatás televíziós műsorok gyártására
népszerűsítő logófilmpályázat első három helyezettjét összesen 300 ezer forinttal, a fiatal filmesek számára hirdetett rövidfilmpályázat három legeredményesebb versenyzőjét pedig összesen egymillió forinttal jutalmazza az október 16. és 21. között zajló rendezvényen.

További 1,8 millió forinttal pedig a komlói Hét Domb Filmfesztiválon az animáció-, dokumentum- és kisjátékfilmes kategóriák első három-három helyezettjének díjazását támogatják. Az eseményt szeptember 3. és 9. között rendezik meg Komlón és Pécsett.

A közleményben kitértek arra, hogy a tanács 440 ezer forintos bírságot szabott ki a Story5-t, a 4-es csatornát és a Galaxy TV-t üzemeltető médiaszolgáltatóra, mert a tavalyi utolsó negyedévben tizenegy alkalommal tett közzé a környező műsorszámokhoz képest hangosabb reklámblokkot.

A Tiszavasvári Városi Televízió szolgáltatója tízezer forint bírságot kapott egy decemberi hatósági ellenőrzés alapján, mert a televízió kevesebb közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 13:01
Rátgéber László: szeptemberben indul a Nemzeti Kosárlabda Akadémia
A női Euroliga-bajnok tréner az M1 aktuális csatornán szerdán elmondta, jól halad a beruházás, május 30. és június 30. között átadják az épületet, utána még be kell rendezni, és a területet is el kell rendezni körülötte.

"Reméljük, hogy szeptemberben el tudunk indulni, ez mérföldkő lesz a magyar kosárlabda történetében, ilyen létesítmény nincs Európában" - hangsúlyozta az 51 éves szakember, kifejtve, hogy 60 fiatal költözhet majd be az általa csak "három és fél csillagos hotelnek" hívott kollégiumba.

A volt női és férfi szövetségi kapitány közölte, a legmodernebb felszereltségű csarnokban a legmodernebb edzésmódszerek várják a gyerekeket, akikből nemcsak élkosárlabdázókat, hanem derék embereket is akarnak nevelni.

"Meg akarjuk fékezni a 15-16 éves magyar tehetségek külföldre áramlását, a lányok például Amerikába mennek egyetemre, mi viszont a gyerekeknek és az edzőknek is életpályamodellt kínálunk a pécsi tudományegyetemmel közösen" - jelentette ki Rátgéber László, aki szakmai-stratégiai
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 10:11
Titok
Török Sophie: Titok

Már azt hiszed mindent elmondtál magadról:
titkot, tervet, Búnt és dicsekvést.
Azt hiszed: barátod szám tartó szemei előtt
kitárultál mint érett kaptár
s életed úgy nyüzsög fel mint döngő
ifjú raj a sejtek feltépett ajtaján.

Azt hiszed: fuldokló múltadat el sem bírnád
oldó szó enyhülete nélkül nem bírnád
a titkot, mely úgy dörömböl szíveden
mint tetszhalott a koporsó födelén.
De töprengő éjjeiden nézz csak lelkedbe,
mely kielégülten hallgat.

Nézd csak mennyi mindent őrzöl még!
nehéz pecséttel, mint párt ütő királynő
őrzi sejtbe fojtott gyermek riválisát!
Óh nézz csak szívedbe: nem titok az
mit elmondani megkönnyebbülés!

Titok: ami szégyennel fáj, jobban semhogy
sikolthatnál. Amit rémület súlya húz a mélybe
s úgy ül benned mint szörnyeteg kő
emészthetetlenül.
Titok: ami állati léted egyensúlyát tartja
s nem oldhatod fel
csak ha életedet
taltos1, 2018. március 11. vasárnap, 23:52
A Szovjetunióba elhurcoltak emlékévében készült filmeket vetítik Pécsett
Hoppál Péter a pécsi Uránia moziban Hajduk Márta Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilmjének vetítése előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: "a feledés biztosan az ellenségünk, ehelyett (.) a múlt feltárása a barátunk".

Andrásfalvy Bertalan néprajztudóst idézve arról beszélt, hogy a magyarság 1980-as években indult "demográfiai mélyrepülése" a ki nem mondott történetek és az elfojtott traumák következménye.

A politikus az akkori történelmi eseményeket felidézve megemlékezett a holokauszt áldozatairól, majd hozzátette: nem sokkal később a kommunista diktatúra is "vagonra pakolta" az embereket. "A traumáról, Recskről és a gulágról, a haza nem tértekről hallgatni kellett" - mondta Hoppál Péter, aki példaértékű vállalásnak nevezte a pécsi vetítéssorozatot.

A filmeseket, alkotókat méltatva az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány azért kezdeményezte a Gulág-emlékévet, hogy "létrejöjjenek azok találkozások, programok és filmek, amelyek ezt traumát feldolgozni képesek".

A pécsi
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 19:23
ÁSZ: szabályszerűen igényelt költségvetési támogatásokat a köznevelési feladatellátásához a Hit Gyülekezete
Az ÁSZ a Hit Gyülekezete, mint intézményfenntartó 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséről szóló, a hírportálján szerdán közzétett közleménye szerint a felekezet az ellenőrzött időszakban az ország hét megyéjében kilenc köznevelési intézmény fenntartásával és működtetésével vett részt a köznevelési közfeladat ellátásában. Az intézmények Budapesten kívül Debrecenben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Ajkán, Hajdúsámsonban és Magyon láttak el oktatási-nevelési feladatokat.

A Hit Gyülekezete, mint közfeladat-ellátásában részt vevő intézményfenntartó Magyarország éves költségvetéséből támogatásra volt jogosult. A támogatás összege - a Magyar Államkincstár határozatai szerint - 2014-ben 2 milliárd 798,9 millió forint, 2015-ben 2 milliárd 745,1 millió forint, 2016-ban 2 milliárd 894,4 millió forint volt - olvasható.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Hit Gyülekezete a köznevelési közfeladata ellátásának szervezeti és szabályozási kereteit megfelelően kialakította.
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 11:42
Arany János – Tetemre hívás
Arany János - Tetemre hívás

A radványi sötét erdőben
Halva találták Bárczi Benőt.
Hosszu hegyes tőr ifju szivében;
"Ime, bizonyság Isten előtt:
Gyilkos erőszak ölte meg őt!"


Kastélyába vitette föl atyja,
Ott letevék a hűs palotán;
Ki se terítteti, meg se mosatja:
Vérben, ahogy volt, nap nap után
Hever egyszerű ravatalán.

Állata őrzeni négy alabárdost:
"Lélek ez ajtón se be, se ki..."
"Hátha az anyja, szép huga már most
Jönne siratni?" - "Vissza neki;
Jaj, ki parancsom, élve, szegi!"

Fojtva, teremről rejti teremre
Halk zokogását asszonyi bú. -
Maga, pecséttel, "hívja tetemre"


Kit szemre vesz, ölyvként, sanda gyanú:
Legyen a seb vérzése tanú.

A
chillik, 2018. március 07. szerda, 04:51
Képek, videók
Pécsett
orban47
2017. április 07. péntek, 16:13
-pecsett.jpg
lilagondolatok
2014. december 14. vasárnap, 11:51
adó pécsett1.gif
meki77
2013. február 10. vasárnap, 11:56
Bangó Margit Pécsett 2009
szinesgyongyok
2009. június 02. kedd, 12:29
Meredek utca Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 12:13
Keresztapám sírja Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 12:00
Rákóczy szobra Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 11:49
hoppá.png
piktorka2
2017. március 04. szombat, 10:07
Hoppá.gif
pacsakute
2017. január 24. kedd, 20:22
Hoppá!
sanci81
2016. június 25. szombat, 13:32
Hoppá!.JPG
erzsikepuskas
2016. április 19. kedd, 18:59
Pénzügy-minisztérium,1 900
farkas1945
2011. január 28. péntek, 14:24
Oktatási MInisztérium,Kai
pecsioszi
2006. június 26. hétfő, 13:30
Az Oktatási Minisztérium
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 09:00
Oktatási Minisztérium ,Ta
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 08:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.