Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 23. vasárnap | 38. hét | 266. nap | 14:25 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megnyílt a megújított mecseki bányászati kiállítás Pécsett
A megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kubinyi Ágoston programjának több millió forintos támogatásával újult meg.

A politikus köszöntőjében felelevenítette az ágazat magyarországi és térségi történetét, méltatta annak a település- és iparfejlesztésben betöltött szerepét. Egyúttal felhívta a figyelmet a bányászat identitásképző közösségi erejére és bányászok erős szolidaritására, bajtársiasságára.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a pécsi tárlatot a korábbi fenntartó, a soproni Központi Bányászati Múzeum finanszírozási okok miatt 2013-ban bezárta.

A gyűjtemény ezt követően a JPM kezelésébe került: a Káptalan utcában két helyiségből álló felszíni és a 440 méter hosszú föld alatti bemutatóhelyet 2014 februárjában nyitották meg újból. Később a föld alatti részt egy kártevő, a könnyező házigomba támadta meg, s emiatt a tárlatot ismét bezárták.

A védekezéshez az érintett föld alatti helyiségeket szét kellett bontani és újra kellett építeni - mutatott rá a politikus.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen erről megjegyezte: a kiállítás föld alatti részeit a gombafertőzés okozta kár elhárítását követően várhatóan "a közeli hónapokban vagy jövőre" adhatják át újra a nagyközönségnek. A városvezető beszédében egyúttal az értékmentés, hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta és méltatta a bányászat közösségszervező erejét is.

A múzeum MTI-hez eljuttatott írásos összegzése szerint a megújított tárlat eredeti tárgyak, archív fotográfiák, film és hanganyagok, animációk, játékos interaktív elemek segítségével teszi érthetővé, könnyen megismerhetővé a bányászati tevékenységet a technológiától a bányászati veszélyforrásokon át a bányakolóniák világáig. A tárlat bemutatja a mecseki szén- és uránbányászat történetét, illetve a hegység ásványait és kőzeteit is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 13:13
Címkék: Hoppál Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kubinyi Ágoston, Központi Bányászati Múzeum, Páva Zsolt, megújított mecseki,
Kommentek
Kulturális örökség napjai - Programok a Zsolnay-negyedben, tematikus séták Pécsett, előadások Zengővárkonyban
A Zsolnay Negyed Éjszakája elnevezésű eseményen 12 helyszínen 30 programmal várja a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) "az új élményekre szomjazó" közönséget - tájékoztatta a baranyai megyeszékhely kulturális holdingja az MTI-t.

Hangulatos szabadtéri koncertek, éjszakai társasjátékozás, távcsöves égboltmegfigyelés, táncház, filmvetítés és fáklyás séta is szerepel a negyed szombat esti kínálatban. A hangsúly ugyanakkor a Zsolnay-örökség bemutatásán lesz - emelték ki.

Mint hozzátették, mintegy tízféle tematika mentén tartanak különleges tárlatvezetéseket az estén, amelyek a Zsolnay-negyed kiállításain és szabadtéri sétányain zajlanak.

Aznap délelőtt a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) szervezésében Zsolnay építészeti kerámiákat mutatják be belvárosi épületeken, köztük a Pécsi Nemzeti Színházon, a Vasváry-házon, a Postapalotán, a Zsolnay-szobron és Zsolnay-kúton Tillai Gábor történész vezetésével.

Szombat délután a Káptalan utcában található Mecseki Bányászati Múzeumban
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 13:32
Vándorkiállítás nyílt Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából Pécsett
A múzeum sajtóosztályának közlése szerint az orvos születésének évfordulója alkalmából a 2018-as évet a magyar kormány Semmelweis-emlékévvé nyilvánította. Az ünnepségsorozat részeként a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum egy vándorkiállítással tiszteleg az anyák millióit a gyermekágyi láztól megóvó névadója emléke előtt.

Walterné Müller Judit, a JPM igazgatóhelyettese a megnyitón közölte: az impozáns vándorkiállítás elsőként Pécsett látható. Az emlékév keretében pedig országszerte konferenciák, programok és kiállítások emlékeztetnek Semmelweis életművének előremutató voltára.

A tárlatot megnyitó Magyar László András, a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeumának igazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy számos nagy jelentőségű magyar tudóssal szemben Semmelweis Ignác neve a szakmáján kívül is ismert, személye világhírű, s tevékenysége valóban korszakos volt az orvostudomány történetében.

Semmelweis Ignác bizonyította be először, hogy a bomlott szerves anyag fertőz -
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 15:33
Soltész: természetes törekvés, hogy a horvátországi magyaroknak ugyanolyan lehetőségeik legyenek, mint a magyar
A politikus a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) ünnepélyes tanévnyitóján vett részt Eszéken. A HMOMK az egyetlen magyar tannyelvű középiskolai központ Horvátországban, amely falai között óvoda és általános iskola is működi.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon három horvát iskolaközpont van: Pécsett, Hercegszántón és Budapesten, valamint most indult egy új óvoda és általános iskola Szombathelyen is. Az elmúlt nyolc-kilenc év (magyarországi) nemzetpolitikája nagyon sok lehetőséget biztosított a magyarországi horvátok számára - tette hozzá.

"Arra biztattam Andócsi Jánost, a HMOMK igazgatóját, valamint Jankovics Róbertet, a horvát parlament magyar kisebbségi képviselőjét, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökét, hogy a horvát kormányon és parlamenten, valamint a magyar közösségen keresztül, erősítsék az eszéki iskolaközpontot, amely remélhetőleg hamarosan egy kollégiummal bővül" - hangsúlyozta. Úgy vélte: természetes törekvése a
velemenyezd, 2018. szeptember 04. kedd, 22:22
Kettős jubileumot ünnepel új évadában a Szegedi Szimfonikus Zenekar
hat-hat szimfonikus koncert ad az együttes, a Filharmóniával közösen szervezett Tisza bérletben pedig ötször találkozhat a zenekarral a közönség, és a gyermekek, illetve a középiskolások számára is több sorozatot indítanak. Első vendégkarmesterként az osztrák Günter Neuhold csatlakozik a zenekarhoz, aki a jövőben majd művészeti vezetőként is dolgozik az együttessel - közölte az igazgató.

Az együttes már augusztus közepén hagyományos Dóm téri ajándékkoncertjével elkezdte évadát, legközelebb a közönség Pécsett, a Zeneszüret fesztiválon találkozhat velük szombaton. Szeptember 11-től indulnak a társulat legkisebbeknek szóló koncertjei Leopold Mozart Gyermekszimfóniájával, majd a XIV. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon ad hangversenyt a zenekar. A Szent Gellért Fesztivál keretében jótékonysági koncertet rendeznek a Korábban Érkeztem Alapítvány javára, október 2-án pedig Tóth Péter szerzői estjén lépnek fel, ahol először csendül fel a Hunyadi Intermezzo című darab.

A Szegedi Nemzeti Színházban a
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 14:52
Ma kezdődik a Hét Domb Filmfesztivál Komlón
A második alkalommal megrendezett fesztivál versenyprogramjába 60 alkotást válogattak be. A zsűri tagja Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező és Halmy György dokumentumfilm-rendező.

A kategóriák - dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm, egyéb film és diákfilm - első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint.

Az ingyenes vetítések mellett szakmai beszélgetések is várják a közönséget a versenyfilmek alkotóival pénteken és szombaton, de jelen lesz a pécsi Total Art műhely is, amely a rajzfilmgyártás alapjaira fogja tanítani a gyerekeket.

A komlói mustra ikerfesztiválja a nemzetközi műveket bemutató Seven Hills International Filmfestival (SHIFF), amelyet Pécsett rendeznek szintén mától vasárnapig.
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 07:04
Brenner József volt a szónok a heiligenkreuzi apátság Szent
heiligenkreuzi apátság Szent Bernát-napi ünnepén.
2018. augusztus 29. szerda 12:50
Augusztus 20-án az ausztriai Heiligenkreuzban a rendalapító Clairvaux-i Szent Bernát főünnepe zajlott. A káptalani mise szónoka Brenner József nagyprépost, spirituális volt, akit Maximilian Heim ciszterci apát hívott meg.
Brenner József prédikációjában a családjuk és a ciszterci rend közti kapcsolatról szólt; elmesélte, hogyan lett Boldog Brenner János Anasztáz ciszterci rendi tag Zircen. Az első ciszterci élmények Pécsett érték őket, miután a család az 1940-es években Szombathelyről Pécsre költözött az édesapa hivatali áthelyezése miatt. Előbb a legidősebb fiú, László tanult a ciszterci gimnáziumban, aki a rendbelépésekor a Tóbiás nevet kapta. Az igazgató, Kühn Szaniszló is egy szombathelyi családból származott, ismerte a Brenner famíliát. A második Brenner fiú, János, aztán József is ebben a gimnáziumban tanult. Egyre több atyával tartottak baráti kapcsolatot. József atya visszaemlékezésében érzékeltette a
maroka, 2018. augusztus 29. szerda, 19:06
Több mint 40 alkotás került be a pécsi Seven Hills nemzetközi filmfesztivál döntőjébe
az alkotások kreatív módon nyújtanak betekintést Közép-Európa és a világ aktuális kérdéseibe, a helyi és globális problémákba - részletezte, majd ezek között a migráció, a háború és a szerelem témáját említette meg.

Hoppál Péter, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, Pécs fideszes parlamenti képviselője a SHIFF létrejöttének előzményeit is felidézve arról beszélt, hogy a magyarországi filmes szakma újra reneszánszát éli, és a szakma igényelte egyúttal egy új fesztivál létrehozását. "Pécsett a korábbi évtizedekben is zajlott filmes eszmecsere, de ilyen magas színvonalú és rangú megmérettetés, seregszemle még nem érkezett a városba" - hangoztatta a SHIFF fővédnöki tisztségét is betöltő politikus.

A fesztivál ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozót is rendeznek. A nyitógálára a pécsi Voisingers acapella együttes filmzenei műsorral készül, a kiemelt programok között jótékonysági gálaest, filmvacsora, valamint a lebontott 25 emeletes
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 13:42
Zeneszüret: több tucat komolyzenei program Pécsett
Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője az esemény szerdai sajtótájékoztatóján a fesztivál és a Filharmónia szlogenjére utalva kiemelte: legfontosabb hivatásuk, hogy közel vigyék a komolyzenét az emberekhez.

Idén 17 helyszínen, több mint 250 előadó közreműködésével több tucat programot tartanak - közölte. A részletekre térve hangsúlyozva, hogy az operairodalom gyöngyszemeit a Magyar Állami Operaház művészei keltik életre szeptember 7-én a Kodály Központban a Verista operagála elnevezésű esten.

A koncerten verista szerzők - köztük Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni és Ponchielli műveinek részleteit hallgathatja meg a közönség Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével.

Szamosi Szabolcs beszámolt arról, hogy másnap este a Széchenyi téren a Szegedi Szimfonikus Zenekart Sigmund Groven szájharmonikán, ő maga pedig orgonán kíséri. A tűzijátékkal is színesített koncert repertoárjában Csajkovszkij és Elgar legnépszerűbb művei
velemenyezd, 2018. augusztus 22. szerda, 14:31
Képek, videók
Pécsett
orban47
2017. április 07. péntek, 16:13
-pecsett.jpg
lilagondolatok
2014. december 14. vasárnap, 11:51
adó pécsett1.gif
meki77
2013. február 10. vasárnap, 11:56
Bangó Margit Pécsett 2009
szinesgyongyok
2009. június 02. kedd, 12:29
Meredek utca Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 12:13
Keresztapám sírja Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 12:00
Rákóczy szobra Pécsett
caris11935
2009. április 15. szerda, 11:49
hoppá.png
piktorka2
2017. március 04. szombat, 10:07
Hoppá.gif
pacsakute
2017. január 24. kedd, 20:22
Hoppá!
sanci81
2016. június 25. szombat, 13:32
Hoppá!.JPG
erzsikepuskas
2016. április 19. kedd, 18:59
Pénzügy-minisztérium,1 900
farkas1945
2011. január 28. péntek, 14:24
Oktatási MInisztérium,Kai
pecsioszi
2006. június 26. hétfő, 13:30
Az Oktatási Minisztérium
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 09:00
Oktatási Minisztérium ,Ta
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 08:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.