Regisztráció  Belépés
2018. május 25. péntek | 21. hét | 145. nap | 14:59 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A blues története magyar szerzőtől, csaknem hatszáz oldalon
"Több mint hat évig dolgoztam a könyvön, munkámra támaszkodtam a Poptarisznya internetes rádióban hetente csütörtökönként jelentkező műsoromban, a Blues megállóban is. Korábban nem volt szakmai kapcsolatom a blues-zal, csak zenekedvelő és lemezgyűjtő voltam, és a nyolcvanas évektől, amikor Magyarországon igazán intenzív lett a bluesélet, rendszeresen jártam a koncertekre" - mondta Kovács József az MTI-nek.

Mint felidézte, 2008-ban a New York-i Greenwich Village-ben rajongóként hallott blueskoncert volt rá olyan elemi hatással, hogy úgy döntött, hazatérve a blues-zal fog foglalkozni. Megalakította a Blues Night Long elnevezésű formációt, amelyben azóta is basszusgitározik és beleásta magát a blues történetébe, a műfaj a szenvedélyévé vált.

A könyv a blues fejlődési szakaszait történelmi, gazdasági és kulturális környezetben mutatja be az Afrikából behurcolt néger rabszolgák Amerikába érkezésétől egészen napjainkig, a hazai bluesélet ismertetéséig. A kötet átfogó képet ad a blues stílusairól, ismerteti a legjelentősebb blueselőadók életútját, legjobb lemezfelvételeit.

"Nemes Nagy Péter, a műfaj egyik legjobb hazai ismerője írt egy nagyszerű könyvet A blues nyomában címmel. Ez 2000-ben jelent meg és komoly inspirációt jelentett számomra" - jegyezte meg a szerző, aki közgazdászként dolgozott az elmúlt évtizedekben.

A blues és a dzsessz története ugyanoda vezethető vissza, Afrikából behurcolt rabszolgák hozták magukkal a zenét. Mint Kovács József kifejtette, a blues Amerika déli rabszolgatartó államaiban, Mississippiben, Alabamában és Floridában alakult ki, míg a dzsessz Louisianához, New Orleanshez kötődik.

"A 20. század húszas éveiben voltak az első lemezfelvételek, és kezdetben sok blueslemezen dzsesszzenészek adták a kíséretet, Louis Armstrong is ilyen számokban volt hallható először. Ekkor jött létre a blues és a dzsessz szimbiózisa, a találkozás mindkét stílust nagyban gazdagította. A blues zene napjainkban is tartó fényes pályája akkor kezdődött, amikor a fekete vaudeville énekes és táncos, Mamie Smith 1920-ban elkészítette Crazy Blues című korongját. A blues érzelmi világa, kifejező képessége, amiről leginkább felismerhető. Zenei szerkezete repetitív, szövegében legtöbbször kérdés-felelet felépítésű. Ritmikailag lehet nyolc, tizenkét vagy tizenhat ütemes, de ma már a blues sok más műfajjal keveredik, legújabban a rappel, a hiphoppal is" - fejtette ki Kovács József.

A szerző a könyvben több száz bluesdalt ajánl meghallgatásra az olvasónak. Arra a felvetésre, hogy melyiket tekinti a blues három legfontosabb felvételének, az említett Crazy Blues mellett Muddy Waters 1948-as lemezét, az I Can't Be Satisfied-ot említette másodikként. "Waters zenéje óriási hatást gyakorolt a hatvanas években a brit zenei életre, annak stílusára, a fehér blues kialakulására, ez a dal ihlette a Rolling Stones Satisfactionét. Amikor az ötvenes évek végén Waters fellépett Angliában, a nézők között ott voltak a fiatal rock- és blueszenészek, akikből később világsztárok lettek".

Kovács József a harmadik mérföldkőnek az 1965-ös newporti fesztivált említette, ekkor váltott akusztikusról elektromos gitárra Bob Dylan, akit a feketékből és fehérekből vegyesen álló Paul Butterfield Blues Band kísért. "Dylan addig a folk és a country sztárja volt, elektromos gitárjával akkor új korszakot nyitott a blues történetében is".

A könyv végén harmincoldalas áttekintés olvasható a blues magyarországi történetéről. A szerző Radics Bélát nevezi meg az első magyar blueselőadónak; a gitáros Jimi Hendrix, a Led Zeppelin és más angolszász bluesrock előadók számait játszotta először a magyar közönség előtt. "Vas Zoltán már a hetvenes évektől akusztikus bluest játszott, de nem lehetett lemeze. Az 1978-ban indult Hobo Blues Band sikerrel tudta magyarul előadni a bluest és széles körben befogadhatóvá tenni. A nyolcvanas-kilencvenes években a Palermo Boogie Gang Fekete Jenővel volt nemzetközi mércével is nagyon komoly formáció, de napjainkban is számos kiváló csapat működik, köztük Ferenczi György és a Rackajam" - mondta végül Kovács József.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. november 21. kedd, 10:31
Címkék: Kovács József, York-i Greenwich Village-ben, Blues Night Long, Nemes Nagy Péter, Mint Kovács József, Louis Armstrong,
Kommentek
Pio atya és Mindszenty József kapcsolatáról
Festmény a Pio atya kápolnába - Pio atya Bilokációja Mindszenty bíborosnál
............................
Pio atya lelki találkozás Mindszenty József Biborossal.
Pio atya Bilokációja Mindszenty bíborosnál
Interjú a mozaikkészítő P. Rupnik jezsuitával Rupnik atya, szeretném megköszönni a magyar hívek nevében is, hogy a Pio atyának tulajdonított 150 bilokáció közül éppen azt választotta, amikor a kapucinus szent Mindszenty bíborosnak jelent meg
Bővebben

Cikk Magyar hírlap oldalon

Mindszenty bíboros és Pio atya misztikus találkozása Új ember oldalon
maroka, 2018. május 15. kedd, 19:35
Virtuózok - Kilenc továbbjutó a Nagyok korcsoportjából
és előadása annyira meghatotta Miklósa Erikát, hogy a végén a sírástól alig tudott megszólalni. A műsor végén ismét a 9 továbbjutóval közösen köszönt el a két műsorvezető: Morvai Noémi és Bősze Ádám.

Az érdeklődők a mediaklikk.hu/virtuozok oldalon és a MédiaKlikk Plusz applikációt letöltve visszanézhetik a műsort és a továbbjutott versenyzőkről bővebb információkat kaphatnak.Jövő héten a Tinik elődöntőjébe jutott 9 versenyző produkcióját láthatják a Virtuózok nézői a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Kovács László karmester közreműködésével.

A válogató adás után az M5 kulturális csatornán sugárzott Virtuózok Személyesen című műsorban adták át a legjobb zongorakísérőnek járó, idén alapított Gábor József Emlékdíjat. A zsűri közös döntése alapján, Nagy Anna vehette át a díjat Batta Andrástól, a Kis Virtuózok Alapítvány elnökétől. Tavaly decemberben az alapítvány egyik tanári különdíját Gábor József zongoraművész, a Zeneakadémia időközben elhunyt korrepetitora kapta, az elismerést azonban már csak
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 21:52
Féláron fagyizhatsz a következő fagyizókban május 8 án
Kávézó
8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, Liszt Ferenc u. 11. / kapualj/ RING KER. BT. Kapualj fagyizó
8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, Szabadságharcos u. 40. KRÉM KÁVÉZÓ ÉS CUKRÁSZDA
8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, Távírda u. 2. Damniczki Fagyizó
8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, Új Csóri út 146. Damniczki Cukrászda
7100 SZEKSZÁRD, Béri Balogh Ádám utca 42. Mézesmadzag Cukrászda
2000 SZENTENDRE Attila u. 1. SzilVanilla cukrászda
6600 SZENTES, Apponyi tér 8/1. Apponyi téri fagyizó
3900 SZERENCS, Rákóczi út 25. KOVÁCS CUKRÁSZDA
3900 SZERENCS, Zrínyi út 3-4. Halász Cukrászda
2310 SZIGETSZENTMIKLÓS, Bajcsy Zs. ü.sor 5 VALENTINO CUKRÁSZDA
2310 SZIGETSZENTMIKLÓS, Határ u. Tököli u. találkozása Páratlan Cukrászda
2310 SZIGETSZENTMIKLÓS, Szent Miklós ut 7/b. Hópehelyfagyizó
2310 SZIGETSZENTMIKLÓS, Tököli út 60. Cukorfalat Cukrászda
5000 SZOLNOK, József Attila út 126. Marcipán Cukrászda
5000 SZOLNOK, Széchenyi krt 123. Mr. Gelato spirál csavart fagyizò a szolnoki Hold úti ovoda Katica
tinka1951, 2018. május 04. péntek, 21:31
Három helyszín ad otthont az operaházi RingFesztnek
tanmese áll. A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben megvalósuló darabban fellépnek az Opera szólistái, Bakonyi Marcell, Balczó Péter, Busa Gabriella, Cser Krisztián, Ducza Nóra és Rácz Rita, a zenekart Oberfrank Péter vezényli.

Az Ódry Színpadon debütál május 13-án a Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége című színmű, amelynek megírására az Opera Szálinger Balázs József Attila-díjas költőt és drámaírót kérte fel. Az alkotás koncepciója Ókovács Szilveszter, rendezői kivitelezése Kálloy-Molnár Péter nevéhez fűződik. Wagner, Nietzsche, Cosima és Elisabeth szerepében Kőrösi András, Csémy Balázs, Schell Judit és Létay Dóra látható. A zenekart Köteles Géza vezényli, a Pokhodnykh Ellina és Kovács Noel Ágoston által táncolt betéteket Venekei Marianna koreografálta.

A késő esti előadásokat folytatva GermanLateNight cím alatt mutatja be az Opera május 13-án Paul Hindemith négy egyfelvonásos művét a Kiscelli Múzeumban. A darabokban a
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 14:32
Tordy Géza
Tordy Géza a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész.

Bár felvették a Színművészeti Főiskolára, 1956-ban nem indítottak osztályt, így főiskolát nem végzett.

Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte, ahol akkoriban Zách János volt az igazgató, a színházban Németh Antal dolgozott rendezőként.

1957-ben két évre Szegedre szerződött, ahol olyan színészek mellett játszott, mint Kátay Endre, Kovács János, Lakky József vagy Domján Edit. Versényi Ida, Komor István és Horvai István rendezéseiben dolgozott a két esztendőben.

1959-től a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett.

1963-1967 között a Madách Színház társulatának tagja volt. 1967-ben visszatért a Vígszínházba.

1982-től évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

1985-től 1988-ig rendezője, majd 1988-tól 1990-ig főrendezője volt a veszprémi Petőfi
lenke1964, 2018. május 01. kedd, 08:34
Meghalt Tóth Zoltán színművész
D. Kovács Ildikó
ÚJSÁGÍRÓ. 2018. 04. 27. 21:49

Április 27-én, 57 éves korában meghalt Tóth Zoltán színművész, közölte a Pinceszínház.

A színművészeti főiskolára nem vették fel, így a szakmát a debreceni színházban ügyelőként kezdte, majd egymást követték a színpadi szerepek is. A békéscsabai színházban tett kitérője után visszatért Debrecenbe, ahol ekkor már a drámairodalom legnagyobb alakjait játszhatta el egymás után és meghatározó színésszé vált. Ezután kilenc évet a budapesti Katona József Színházban töltött, mégsem érezte magát soha fővárosi színésznek.

Tóth Zoltán tavaly februárban Háy János A Gézagyerek című darabjában debütált a Pinceszínház színpadán Herda Pityu megformálójaként.

Több alkalommal műsorra tűztük szeretett és idén kereken tíz éve játszott saját Svejk! Vacsorázunk! című zenés előadását a kamaratermünkben. Tolmácsolásában nem csak megismerhettük Hašek legendás katonafigurájának történetét, hanem megkóstolhattuk a Monarchia ételeit,
tinka1951, 2018. április 28. szombat, 06:42
Elhelyezték Szent Fausztina és Szent II. János Pál ereklyéjé
Elhelyezték Szent Fausztina és Szent II. János Pál ereklyéjét az egyeki templomban
Bérmálás keretében helyezte el április 8-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján Szent Fausztina és II. János Pál ereklyéjét az egyeki templomban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. Az ünnepi szentmise a plébánia jubileumi évének kiemelkedő eseménye volt.
Az ereklyéket, melyeket március 18-án hozott el Lengyelországból az egyeki plébánia zarándokcsoportja, végleges elhelyezésük előtt a debreceni Szent László domonkos templomban őrizték. Az Isteni Irgalmasság vasárnapján bemutatott ünnepi szentmise és a bérmálás szentségének kiszolgáltatása alatt a két ereklye az oltáron állt, mielőtt elhelyezték volna őket a Szent József-templom Irgalmasság-oltárában.
.........
A főpásztort Bencsik Zoltán világi elnök köszöntötte, majd a legidősebb bérmálkozó, Erzsike néni üdvözlése következett, aki elmondása szerint nagy utat, majd hetven
maroka, 2018. április 09. hétfő, 20:39
Hol tollal, hol ecsettel „szól”
visszatértem Biharba, igaz, a határnak emez oldalára, Nagyrábéra. A férjem körzeti megbízottként, én nyomozóként mentem nyugdíjba.

- Miért adta írásra a fejét?

- A nyugdíj előtt volt egy súlyos balesetem, amely egy évig az ágyhoz kötött. Kaptam egy laptopot, hogy ne legyek egyedül. Akkor merészkedtem fel a világhálóra, és akkor kezdtem el írni, szerkeszteni. Felépülésem után a Főnix irodalmi kör munkájában vettem részt először, aztán a Cserhát Művész Körbe kerültem, ahol Ihász Kovács Évával hozott össze a sors, ő javasolta, hogy legyek az egyesület titkára, amit örömmel vállaltam. Festőként és íróként is nyertem díjakat, de számomra A kincs című novelláskötetem megjelenése is nagy elismerés volt, az a szülővárosomban jelent meg 10 000 példányban. Írásaim közül a Bolda című kisregényemet tartom a legérettebbnek. A legújabb munkám a Homonnai Gáborral és Józsa Ferenccel közösen készített, Élesd, fejezetek a város történetéből című helytörténeti kiadvány. Ezt a könyvünket
irmus, 2018. április 07. szombat, 10:58
Képek, videók
kovács józsef alvó nő.jpg
klara50
2013. augusztus 05. hétfő, 16:12
Kovács József osztályfőnö
lacipecsenye
2011. január 07. péntek, 21:40
Kovács P. József.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 13:58
Kovács József
takacsjozsefne
2008. szeptember 24. szerda, 18:19
Kovács József titkár
erdosgeza
2008. február 23. szombat, 12:55
Kovács P. József
bamgi
2007. november 18. vasárnap, 02:33
497 Greenwich Street
mecsery
2012. január 12. csütörtök, 05:13
Greenwich
mecsery
2010. március 05. péntek, 22:30
Greenwich - Anglia
sylviao
2008. június 01. vasárnap, 10:00
LPdigi080Greenwich.jpg
nyiloszem
2008. május 03. szombat, 17:06
Greenwich-i ido
bogancsb
2008. március 09. vasárnap, 22:27
Greenwich
federer2
2007. július 07. szombat, 14:24
Greenwich, csillagvizsgál
eilerborbala
2006. augusztus 13. vasárnap, 19:25
Greenwich, 0 időzóna
eilerborbala
2006. augusztus 13. vasárnap, 19:24
Cutty Sark, Greenwich
vargaorsi
2006. július 16. vasárnap, 20:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.