Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 18. kedd | 38. hét | 261. nap | 23:44 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5 házi praktika az időskori inkontinencia ellen -
A vizelet inkontinencia valódi népbetegség: olyan gyakori, mint a szénanátha. Idős korban az emberek harmadánál jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák. Mindezek ellenére a többség mégis tabuként, kínos kérdésként kezeli - talán azért, mert sokan nem is tudják, hogy léteznek egyszerű házi praktikák is, melyekkel kezelhető az inkontinencia. Az alábbi cikkben 5 ilyen tippet osztunk meg, kifejezetten az idősebb korosztályra szabva!

1. Medencefenék gyakorlatok

Tanulmányok igazolják, hogy gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és a hólyagzáró izmok erősíthetők. Ilyen módon az inkontinencia akár teljesen megszüntethető. A gyakorlatok lényege, hogy ezeket az egyébként ritkán használt izmokat, egy nap legalább 3-4 alkalommal akaratlagosan megtornáztassuk.
A medencefenék az az izomréteg, ami elölről a szeméremcsonttól hátrafelé a farokcsontig terjed kétoldalt körben. Feladata a kismedencei szervek védelme. A legismertebb és egyben legjobb módszer a medencefenék izmainak edzésére a Kegel-gyakorlat, amit nők és férfiak is ugyanúgy végezhetnek. Az izmok megtalálásához csináljunk úgy, mintha meg akarnánk szakítani vizelés közben a vizeletsugarat, tartsuk 3 másodpercig megfeszítve ezeket az izmokat, majd lazítsunk. Ezt ismételjük meg tízszer, naponta három-négy alkalommal.
Az alábbi két, könnyen elvégezhető gyakorlat ugyancsak javasolt hölgyek és urak számára is:
Híd (bridge)
Feküdjünk le háttal a földre, a térdek behajlítva, a talpak a földön, a sípcsont pedig legyen merőleges a talajjal. A sarkunkat erősen nyomjuk le a földre, a csípőnket pedig emeljük fel, ameddig egyenes nem lesz a mellkas. A feneket szorítsuk össze, tartsuk meg pár másodpercig, majd engedjük le. Ismételjük meg 10-szer.
Kagyló (clamshell)
Feküdjünk oldalunkra, felhúzott lábakkal. Próbáljuk addig húzni a combjainkat, míg azok derékszöget zárnak a felsőtesttel, valamint a lábszár zárjon derékszöget a combbal. Térd a térden, boka a bokán. Anélkül, hogy kifordítanánk a bokát, emeljük a felül lévő térdet. Tartsuk fent 1 másodpercig a térdet, majd ismét eresszük le, ez egy ismétlés. Mindkét oldalra végezzünk 10-15 ismétlést.

2. Hólyagtorna

A hólyagtorna olyan módszer, ami nagyon eredményes tud lenni inkontinencia esetén. Mielőtt nekikezdenénk, érdemes vizelési naplót vezetni, amiben feljegyzünk minden alkalmat, amikor vizelési inger jelentkezik, a folyadékbevitel mennyiségét, összetételét, illetve azt is, ha vizeletszivárgás lép fel. Ez a napló segítséget nyújt a hólyagtornához, illetve a többi technikához is.
A hólyagtorna egyik formája a vizelés késleltetése. Amikor a vizelési inger jelentkezik, kb. 5 percig késleltessük a vizelést. Később fokozatosan növeljük az időtartamot 10 percekkel, egészen addig, amíg képesek nem vagyunk 3-4 órát kibírni anélkül, hogy vizelnünk kéne. Ha nagyon erős inger jelenik meg, próbáljuk elterelni a figyelmünket, 100-tól történő visszaszámlálással vagy relaxációs technikákkal, pl. mély lélegzéssel.
A hólyagtorna másik formája a vizelés szakaszos megszakítása lehet. Szakítsuk meg a vizelést, majd pár perc elteltével folytassuk azt. Ez segíthet a hólyag teljesebb kiürítésében, és az izmok megerősítésében is.

3. Egészséges testsúly elérése

A túlsúly vizeletszivárgást okozhat, mivel a súlytöbblettel rendelkezőknél a húgyhólyagra és a húgycsőre (is) nagyobb teher hárul. Ez elsősorban stressz inkontinencia, illetve a köhögés, nevetés, tüsszentés, emelés során fellépő vizeletszivárgás esetén fontos tényező. Kutatások bizonyították, hogy az elhízás fokozza a vizelettartási problémákat, és hogy a fogyás segíthet a kezelésükben

4. Rendszeres ,, toalett tréning "

Nincs vizeletszivárgás, ha üres a húgyhólyag. A ,,toalett tréning" lényege, hogy előre meghatározott rendszerességgel, és nem a vizelési inger megjelenésekor ürítjük a vizeletet. Ha tudjuk, hogy 3 óránként tör ránk a vizelési inger, menjünk WC-re 2 és fél óránként. Ha túl sűrűn kell mennünk, próbáljuk meg hosszabbá tenni a két vizeletürítés közötti időt - ebben pl. segíthet a már említett medencefenék- és hólyagtorna.
Ha pl. egyik héten 2 óránként végzünk vizeletürítést, a következő héten legyen 2 óra 15 perc ez az időköz. Állítsunk be ébresztőórát vagy telefont, hogy ne felejtsük el. Ez mindenképp otthoni stratégia, hiszen csak akkor tudjuk meg, hogy túl sokat vártunk a vizeletürítéssel, ha megtörtént a ,,baleset"

5. Folyadékbeviteli és étrendi szokások változtatása

Egy 3-4 napig vezetett vizelési napló segítségével kiderül, hogy a gyakori vizelési inger származhat-e túlzott folyadékbeviteltől. Ebben az esetben a folyadékbevitel mennyiségének csökkentése mérsékelheti vagy megszüntetheti a gyakori vizelési ingert. Amennyiben a vizelési ingerek az éjszakai pihenés alatt is jelentkeznek, úgy az esti folyadékbevitelt korlátozni kell.
A folyadékbevitelt igyekezzünk egyenletesen elosztani a nap során, igyunk napi 6-8 pohár vizet (1,5-2 liter). Ne felejtsük, hogy ha túl kevés folyadékot iszunk, az is irritálhatja a hólyagot és fertőzések kialakulásához is vezethet. A koffein- és alkoholtartalmú italokat teljesen iktassuk ki!
Ételek, amiket kerüljünk el: fűszeres ételek, savas ételek és italok (pl. citrus gyümölcsök, kávé, tea, paradicsom), cukor, méz és mesterséges édesítőszerek.
Link
suzymama, 2017. november 28. kedd, 14:34
Címkék: időskori inkontinencia, vizelet inkontinencia, emberek harmadánál, többség mégis, alábbi cikkben, idősebb korosztályra,
Kommentek
Tíz meglepő tünet, amire érdemes odafigyelni
légzésszünet.

2. HIDEG ÉRZET, FÁZÁS
A diabéteszes emberek többsége gyakran fázik, főként a lábaik, kezeik hidegek, ami elsősorban az idegsejtek megromló egészségi állapotával magyarázható, hiszen a cukorbetegség árt az idegeknek, de a keringésnek is.

3. INGERLÉKENYSÉG
A cukorbetegség hatására az emberek ingerlékennyé, feszülté, szorongóvá, zavarttá válhatnak. A gondolkodásuk nehezebben megy, és gyakran lehangoltak.

4. VIZELET VISSZATARTÁSI GONDOK
Éjszaka előfordulhatnak inkontinencia problémák az 1-es, és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életében, ezért a problémával érdemes felkeresni egy szakembert.

5. LÁTÁSROMLÁS
A nem kezelt diabétesz egyik tünete a látás folyamatos romlása, de súlyos esetben a vakság is bekövetkezhet.

6. HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK
A cukorbetegek, főként a nők, gyakrabban kapnak el valamilyen húgyúti fertőzést, amely sajnos eléggé fájdalmas tud lenni, ezért érdemes szakorvosi kezelést igénybe
lovaszmarika, 2018. március 24. szombat, 13:03
Hányszor buktatja meg a baloldali választási esélyeket az Öszödi Böszme?
... :)) :)) :)) ...
(Szerintem, MÉG A PÁRTKÖNYVE IS MEGVAN, valahol egy szekreter fiókjának mélyibe' rejtve, és időnként előveszi és meg is simogatja, mint Csuszi bácsi Gina Lollobrigida fotóját, két inkontinencia-roham közben, hogy legközelebb idejében sikerüljön WC-re érnie!...) :) :)) :))

http://www.globoport.hu/wp-content/uploads/2017/07/62514f0bc1d848d 33f189464108c2170-gina-lollobrigida-vintage-lingerie.jpg
foxworkinspace, 2017. október 11. szerda, 00:48
A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele
veszítenek. A gyermek kiszáradásának gyanúja esetén rendszeresen kínálni kell különböző italokat, és kétség esetén azonnal gyermekorvoshoz kell menni.

Az idősekre is veszélyes

Az idős embereknél különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A csökkenő szomjúságérzet ellenére a fontos szerveket, például a veséket folyamatosan el kell látni folyadékkal, hogy megbízhatóan működhessenek.

Az idősek otthonában gyakori probléma a kiszáradás. Nyelési rendellenesség, inkontinencia, vagy a motoros készségek hiánya esetén fennáll a veszélye annak, hogy az idős emberek már nem gondoskodnak önállóan saját vízellátásukról. A kiszáradásos folyadékvesztésre éppen az öregek otthonában kell odafigyelni, a betegeknek meg kell tanulniuk újra önállóan inni. Ehhez ki kell deríteni kedvenc italukat, és az ápolószemélyzetnek a folyadékpótlás minden formáját dokumentálnia kell.

Előnyben a víz

Gyakran él az a tévhit, hogy az édes italok, mint a gyümölcslé, limonádé vagy
lovaszmarika, 2017. június 26. hétfő, 15:27
Vajon hány városban fog még terrorcselekmény történni?
Ja! Éééés: "Mecsetet is építettek itt a törökök, mégsem alakítottak államot!"

A #84-est az állandósult inkontinencia gátolja abban, hogy kompetens legyen, bármiben is!...

Ember! Magyarország JELENTŐS RÉSZE csaknem 150 éven át A TÖRÖK SZULTÁNSÁG RÉSZE VOLT! Tehát nem kellett, hogy alapítsanak itt államot a törökök, mivelhogy Magyarország középső része, a török állam RÉSZE volt...
(Világos ez egy csekélyeszű számára?...) :)) :)) :))
foxworkinspace, 2017. május 28. vasárnap, 03:06
Hiánypótló nőgyógyászati kezelés Debrecenben
Póka Róbert klinikaigazgató professzor elmondta: a kifejezés egy összetett betegségkört takar, a kismedencei szervek süllyedésével, a vizelet és széklet inkontinenciával, valamint szexuális diszfunkciókkal foglalkozó szakterület, amely bár a nők jelentős részét érinti, szinte tabunak számít.

A kismedencei szervek süllyedésével a szülésen átesett nők fele küzd, az életminőséget drasztikusan befolyásoló inkontinencia pedig a nők 36 százalékát érinti. Az időskorú nők körében a vizeletvesztési panaszok gyakorisága akár a 70 százalékot is elérheti. Ezekkel a problémákkal régóta foglalkoznak családorvosok, nőgyógyászok, urológusok, fizikoterapeuták is, de Magyarországon hiányzik egy integrált kivizsgálási és ellátási protokoll. Ezen szeretnének változtatni - indokolja az új szakrendelő létjogosultságát a professzor.

Póka Róbert hozzátette: az Amerikai Egyesült Államokban az orvosok már 2013 óta tehetnek hivatalos uroginekológiai szakvizsgát, hazánkban viszont még gyermekcipőben jár ez a merőben új,
velemenyezd, 2017. március 17. péntek, 18:08
B12 vitaminhiány jelei és kezelése
szegényes oxigénellátás az egyik fő oka annak, ha valaki zsibbadást és bizsergő érzeteket érez.
-Továbbá a B12 vitamin hiánya egyensúlyproblémákat is okozhat.
-1991-ben, a Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány kiemeli, milyen hatással lehet a kobalaminhiány az idegrendszerre. A vitaminhiány miatt az adott személynél többek között csökkenhet a bőrérzet, izomgyengeség alakulhat ki, a reflexek gyengülnek vagy hiperaktívvá válnak, nő a görcsre való hajlam, valamint a vizelet- és széklet inkontinencia.

3. Alacsony vérnyomás
-A B12 vitamin és folsav-hiány vérszegénységet okozhat, ami miatt alacsony vérnyomás alakulhat ki.
-A B12 vitamin segít a szervezetnek a vörös vérsejtek termelésében, így megfelelő mennyiségű oxigén juthat minden szervbe és testrészbe, beleértve a szívet is.
-A 2012-ben, a Texas-i Szív Intézet által kiadott folyóiratban megjelent tanulmány szerint a B12 vitaminhiány jól ismert a neurológusok között, de a kardiológusoknak gyakran elkerüli a
relisisi, 2016. november 07. hétfő, 08:25
Több orvos bevallotta
közölnék a betegekkel a tényeket. A prosztata vérvizsgálat (PSA) egy prosztata-specifikus antigént néz, egy fehérjét, melyet a prosztata termel. A magas szint állítólag a prosztatarákkal függ össze. A probléma az, hogy a társítás nem mindig helyes, és ha ez így van, akkor a prosztatarák nem feltétlenül halálos. Csupán a férfiak mintegy 3 százaléka hal meg prosztatarákban. A PSA teszt általában túldiagnosztizáláshoz vezet - biopsziához, és olyan kezeléshez, mely esetében a mellékhatás impotencia és inkontinencia. Az ismételt szövettani vizsgálatok a rákos sejtek elterjedését okozhatják a tűvel érintkező területeken, vagy a rákos sejtek közvetlenül a véráramba, vagy a nyirokrendszerbe jutnak. Az orvosok több mint 90 százaléka, akik ösztönzik a prosztatarák kezelését, jutalékot generálnak minden beteg kezelése után. Ez hosszú távon kockázatosnak és gyakran halálosnak bizonyul a legtöbb ember számára, akik nem értik, hogy hogyan lehet gondoskodni az egészségükről, és meggyőzik őket a hamis
horvathnemagdi, 2016. november 05. szombat, 18:24
Képek, videók
idoskori_szerelem.jpg
lilagondolatok
2017. november 16. csütörtök, 10:02
Idöskori bőrelváltozás.jp
pacsakute
2016. május 19. csütörtök, 22:33
A vizelet színelváltozása
pacsakute
2015. szeptember 18. péntek, 20:43
Igen! Akinek vizelet tart
carst
2006. május 14. vasárnap, 15:54
AZ életem egy harmada.jpg
djbacardi
2007. február 05. hétfő, 17:47
többségünk.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 19:26
Tobbseg.jpg
jupiter21
2011. január 21. péntek, 14:10
Az emberek többsége......
bongyi53
2009. március 13. péntek, 12:27
az emberek többsége.jpg
napfeny62
2008. április 12. szombat, 22:23
bujtor_cikkbe1.jpg
andomanyi
2012. január 31. kedd, 15:14
ivettke-cikkbe.jpg
wore
2010. november 03. szerda, 08:49
1360_orangyal_cikkbe.j pg
lizbet01
2010. február 23. kedd, 17:21
1360_orangyal_cikkbe.j pg
tothneevi
2010. január 23. szombat, 12:08
gigaeb_cikkbe1.jpg
remeteleany
2009. december 26. szombat, 16:14
kristof_cikkbe.jpg
cocco
2009. november 21. szombat, 21:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.