Regisztráció  Belépés
2018. március 19. hétfő | 12. hét | 78. nap | 00:25 | József, Bánk
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
5 házi praktika az időskori inkontinencia ellen -
A vizelet inkontinencia valódi népbetegség: olyan gyakori, mint a szénanátha. Idős korban az emberek harmadánál jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák. Mindezek ellenére a többség mégis tabuként, kínos kérdésként kezeli - talán azért, mert sokan nem is tudják, hogy léteznek egyszerű házi praktikák is, melyekkel kezelhető az inkontinencia. Az alábbi cikkben 5 ilyen tippet osztunk meg, kifejezetten az idősebb korosztályra szabva!

1. Medencefenék gyakorlatok

Tanulmányok igazolják, hogy gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és a hólyagzáró izmok erősíthetők. Ilyen módon az inkontinencia akár teljesen megszüntethető. A gyakorlatok lényege, hogy ezeket az egyébként ritkán használt izmokat, egy nap legalább 3-4 alkalommal akaratlagosan megtornáztassuk.
A medencefenék az az izomréteg, ami elölről a szeméremcsonttól hátrafelé a farokcsontig terjed kétoldalt körben. Feladata a kismedencei szervek védelme. A legismertebb és egyben legjobb módszer a medencefenék izmainak edzésére a Kegel-gyakorlat, amit nők és férfiak is ugyanúgy végezhetnek. Az izmok megtalálásához csináljunk úgy, mintha meg akarnánk szakítani vizelés közben a vizeletsugarat, tartsuk 3 másodpercig megfeszítve ezeket az izmokat, majd lazítsunk. Ezt ismételjük meg tízszer, naponta három-négy alkalommal.
Az alábbi két, könnyen elvégezhető gyakorlat ugyancsak javasolt hölgyek és urak számára is:
Híd (bridge)
Feküdjünk le háttal a földre, a térdek behajlítva, a talpak a földön, a sípcsont pedig legyen merőleges a talajjal. A sarkunkat erősen nyomjuk le a földre, a csípőnket pedig emeljük fel, ameddig egyenes nem lesz a mellkas. A feneket szorítsuk össze, tartsuk meg pár másodpercig, majd engedjük le. Ismételjük meg 10-szer.
Kagyló (clamshell)
Feküdjünk oldalunkra, felhúzott lábakkal. Próbáljuk addig húzni a combjainkat, míg azok derékszöget zárnak a felsőtesttel, valamint a lábszár zárjon derékszöget a combbal. Térd a térden, boka a bokán. Anélkül, hogy kifordítanánk a bokát, emeljük a felül lévő térdet. Tartsuk fent 1 másodpercig a térdet, majd ismét eresszük le, ez egy ismétlés. Mindkét oldalra végezzünk 10-15 ismétlést.

2. Hólyagtorna

A hólyagtorna olyan módszer, ami nagyon eredményes tud lenni inkontinencia esetén. Mielőtt nekikezdenénk, érdemes vizelési naplót vezetni, amiben feljegyzünk minden alkalmat, amikor vizelési inger jelentkezik, a folyadékbevitel mennyiségét, összetételét, illetve azt is, ha vizeletszivárgás lép fel. Ez a napló segítséget nyújt a hólyagtornához, illetve a többi technikához is.
A hólyagtorna egyik formája a vizelés késleltetése. Amikor a vizelési inger jelentkezik, kb. 5 percig késleltessük a vizelést. Később fokozatosan növeljük az időtartamot 10 percekkel, egészen addig, amíg képesek nem vagyunk 3-4 órát kibírni anélkül, hogy vizelnünk kéne. Ha nagyon erős inger jelenik meg, próbáljuk elterelni a figyelmünket, 100-tól történő visszaszámlálással vagy relaxációs technikákkal, pl. mély lélegzéssel.
A hólyagtorna másik formája a vizelés szakaszos megszakítása lehet. Szakítsuk meg a vizelést, majd pár perc elteltével folytassuk azt. Ez segíthet a hólyag teljesebb kiürítésében, és az izmok megerősítésében is.

3. Egészséges testsúly elérése

A túlsúly vizeletszivárgást okozhat, mivel a súlytöbblettel rendelkezőknél a húgyhólyagra és a húgycsőre (is) nagyobb teher hárul. Ez elsősorban stressz inkontinencia, illetve a köhögés, nevetés, tüsszentés, emelés során fellépő vizeletszivárgás esetén fontos tényező. Kutatások bizonyították, hogy az elhízás fokozza a vizelettartási problémákat, és hogy a fogyás segíthet a kezelésükben

4. Rendszeres ,, toalett tréning "

Nincs vizeletszivárgás, ha üres a húgyhólyag. A ,,toalett tréning" lényege, hogy előre meghatározott rendszerességgel, és nem a vizelési inger megjelenésekor ürítjük a vizeletet. Ha tudjuk, hogy 3 óránként tör ránk a vizelési inger, menjünk WC-re 2 és fél óránként. Ha túl sűrűn kell mennünk, próbáljuk meg hosszabbá tenni a két vizeletürítés közötti időt - ebben pl. segíthet a már említett medencefenék- és hólyagtorna.
Ha pl. egyik héten 2 óránként végzünk vizeletürítést, a következő héten legyen 2 óra 15 perc ez az időköz. Állítsunk be ébresztőórát vagy telefont, hogy ne felejtsük el. Ez mindenképp otthoni stratégia, hiszen csak akkor tudjuk meg, hogy túl sokat vártunk a vizeletürítéssel, ha megtörtént a ,,baleset"

5. Folyadékbeviteli és étrendi szokások változtatása

Egy 3-4 napig vezetett vizelési napló segítségével kiderül, hogy a gyakori vizelési inger származhat-e túlzott folyadékbeviteltől. Ebben az esetben a folyadékbevitel mennyiségének csökkentése mérsékelheti vagy megszüntetheti a gyakori vizelési ingert. Amennyiben a vizelési ingerek az éjszakai pihenés alatt is jelentkeznek, úgy az esti folyadékbevitelt korlátozni kell.
A folyadékbevitelt igyekezzünk egyenletesen elosztani a nap során, igyunk napi 6-8 pohár vizet (1,5-2 liter). Ne felejtsük, hogy ha túl kevés folyadékot iszunk, az is irritálhatja a hólyagot és fertőzések kialakulásához is vezethet. A koffein- és alkoholtartalmú italokat teljesen iktassuk ki!
Ételek, amiket kerüljünk el: fűszeres ételek, savas ételek és italok (pl. citrus gyümölcsök, kávé, tea, paradicsom), cukor, méz és mesterséges édesítőszerek.
Link
suzymama, 2017. november 28. kedd, 14:34
Címkék: időskori inkontinencia, vizelet inkontinencia, emberek harmadánál, többség mégis, alábbi cikkben, idősebb korosztályra,
Kommentek
A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele
veszítenek. A gyermek kiszáradásának gyanúja esetén rendszeresen kínálni kell különböző italokat, és kétség esetén azonnal gyermekorvoshoz kell menni.

Az idősekre is veszélyes

Az idős embereknél különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A csökkenő szomjúságérzet ellenére a fontos szerveket, például a veséket folyamatosan el kell látni folyadékkal, hogy megbízhatóan működhessenek.

Az idősek otthonában gyakori probléma a kiszáradás. Nyelési rendellenesség, inkontinencia, vagy a motoros készségek hiánya esetén fennáll a veszélye annak, hogy az idős emberek már nem gondoskodnak önállóan saját vízellátásukról. A kiszáradásos folyadékvesztésre éppen az öregek otthonában kell odafigyelni, a betegeknek meg kell tanulniuk újra önállóan inni. Ehhez ki kell deríteni kedvenc italukat, és az ápolószemélyzetnek a folyadékpótlás minden formáját dokumentálnia kell.

Előnyben a víz

Gyakran él az a tévhit, hogy az édes italok, mint a gyümölcslé, limonádé vagy
lovaszmarika, 2017. június 26. hétfő, 15:27
Vajon hány városban fog még terrorcselekmény történni?
Ja! Éééés: "Mecsetet is építettek itt a törökök, mégsem alakítottak államot!"

A #84-est az állandósult inkontinencia gátolja abban, hogy kompetens legyen, bármiben is!...

Ember! Magyarország JELENTŐS RÉSZE csaknem 150 éven át A TÖRÖK SZULTÁNSÁG RÉSZE VOLT! Tehát nem kellett, hogy alapítsanak itt államot a törökök, mivelhogy Magyarország középső része, a török állam RÉSZE volt...
(Világos ez egy csekélyeszű számára?...) :)) :)) :))
foxworkinspace, 2017. május 28. vasárnap, 03:06
Hiánypótló nőgyógyászati kezelés Debrecenben
Póka Róbert klinikaigazgató professzor elmondta: a kifejezés egy összetett betegségkört takar, a kismedencei szervek süllyedésével, a vizelet és széklet inkontinenciával, valamint szexuális diszfunkciókkal foglalkozó szakterület, amely bár a nők jelentős részét érinti, szinte tabunak számít.

A kismedencei szervek süllyedésével a szülésen átesett nők fele küzd, az életminőséget drasztikusan befolyásoló inkontinencia pedig a nők 36 százalékát érinti. Az időskorú nők körében a vizeletvesztési panaszok gyakorisága akár a 70 százalékot is elérheti. Ezekkel a problémákkal régóta foglalkoznak családorvosok, nőgyógyászok, urológusok, fizikoterapeuták is, de Magyarországon hiányzik egy integrált kivizsgálási és ellátási protokoll. Ezen szeretnének változtatni - indokolja az új szakrendelő létjogosultságát a professzor.

Póka Róbert hozzátette: az Amerikai Egyesült Államokban az orvosok már 2013 óta tehetnek hivatalos uroginekológiai szakvizsgát, hazánkban viszont még gyermekcipőben jár ez a merőben új,
velemenyezd, 2017. március 17. péntek, 18:08
B12 vitaminhiány jelei és kezelése
szegényes oxigénellátás az egyik fő oka annak, ha valaki zsibbadást és bizsergő érzeteket érez.
-Továbbá a B12 vitamin hiánya egyensúlyproblémákat is okozhat.
-1991-ben, a Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány kiemeli, milyen hatással lehet a kobalaminhiány az idegrendszerre. A vitaminhiány miatt az adott személynél többek között csökkenhet a bőrérzet, izomgyengeség alakulhat ki, a reflexek gyengülnek vagy hiperaktívvá válnak, nő a görcsre való hajlam, valamint a vizelet- és széklet inkontinencia.

3. Alacsony vérnyomás
-A B12 vitamin és folsav-hiány vérszegénységet okozhat, ami miatt alacsony vérnyomás alakulhat ki.
-A B12 vitamin segít a szervezetnek a vörös vérsejtek termelésében, így megfelelő mennyiségű oxigén juthat minden szervbe és testrészbe, beleértve a szívet is.
-A 2012-ben, a Texas-i Szív Intézet által kiadott folyóiratban megjelent tanulmány szerint a B12 vitaminhiány jól ismert a neurológusok között, de a kardiológusoknak gyakran elkerüli a
relisisi, 2016. november 07. hétfő, 08:25
Több orvos bevallotta
közölnék a betegekkel a tényeket. A prosztata vérvizsgálat (PSA) egy prosztata-specifikus antigént néz, egy fehérjét, melyet a prosztata termel. A magas szint állítólag a prosztatarákkal függ össze. A probléma az, hogy a társítás nem mindig helyes, és ha ez így van, akkor a prosztatarák nem feltétlenül halálos. Csupán a férfiak mintegy 3 százaléka hal meg prosztatarákban. A PSA teszt általában túldiagnosztizáláshoz vezet - biopsziához, és olyan kezeléshez, mely esetében a mellékhatás impotencia és inkontinencia. Az ismételt szövettani vizsgálatok a rákos sejtek elterjedését okozhatják a tűvel érintkező területeken, vagy a rákos sejtek közvetlenül a véráramba, vagy a nyirokrendszerbe jutnak. Az orvosok több mint 90 százaléka, akik ösztönzik a prosztatarák kezelését, jutalékot generálnak minden beteg kezelése után. Ez hosszú távon kockázatosnak és gyakran halálosnak bizonyul a legtöbb ember számára, akik nem értik, hogy hogyan lehet gondoskodni az egészségükről, és meggyőzik őket a hamis
horvathnemagdi, 2016. november 05. szombat, 18:24
Női betétek újragondolva
Évek óta, kb. 90-100 menstruációs ciklus óta használok textilből készült betéteket, és meg kell, mondjam, imádom őket. Saját varrott darabokkal kezdtem, de áttértem profibb verzióra elsősorban az anyagok miatt, és mert jómagam tépőzárral készítettem, ami nem bizonyult túl jó választásnak, bár így is évekig használtam.
A női betétek, inkontinencia betétek a pelenkák mellett nagyon nagy környezeti terhelést jelentenek a Földünk számára. De ez csak egy érv a puha textil női betétek mellett.
A menstruációs ciklusunk egy egészséges és természetes folyamat. Sok nő úgy nő fel, hogy ezt a folyamatot egy kellemetlenségnek, vagy rosszabb esetben egy undorító, betegséghez hasonló állapotnak éli meg. Az ezzel járó szégyenérzet gyakran a kulturális negatív kondicionálás eredménye. Szerencsére sok nő a textil női betétre való áttéréssel pozitív változásokat élt meg a menstruációjuk kapcsán.

Műanyag vs. puha pamut, biopamut
Őszintén szólva komfortérzetben óriási különbséget jelent, hogy egy
lenke1964, 2016. október 08. szombat, 18:41
Képek, videók
idoskori_szerelem.jpg
lilagondolatok
2017. november 16. csütörtök, 10:02
Idöskori bőrelváltozás.jp
pacsakute
2016. május 19. csütörtök, 22:33
A vizelet színelváltozása
pacsakute
2015. szeptember 18. péntek, 20:43
Igen! Akinek vizelet tart
carst
2006. május 14. vasárnap, 15:54
AZ életem egy harmada.jpg
djbacardi
2007. február 05. hétfő, 17:47
többségünk.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 19:26
Tobbseg.jpg
jupiter21
2011. január 21. péntek, 14:10
Az emberek többsége......
bongyi53
2009. március 13. péntek, 12:27
az emberek többsége.jpg
napfeny62
2008. április 12. szombat, 22:23
kanál bóna uj cikkbe.jpg
gabfe
2017. július 10. hétfő, 15:10
bujtor_cikkbe1.jpg
andomanyi
2012. január 31. kedd, 15:14
ivettke-cikkbe.jpg
wore
2010. november 03. szerda, 08:49
1360_orangyal_cikkbe.j pg
lizbet01
2010. február 23. kedd, 17:21
1360_orangyal_cikkbe.j pg
tothneevi
2010. január 23. szombat, 12:08
gigaeb_cikkbe1.jpg
remeteleany
2009. december 26. szombat, 16:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.