Belépés
2018. október 15. hétfő | 42. hét | 288. nap | 17:14 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fűszerkeverékek/házilag
\t1.Magyaros fűszerkeverék:
1,5 ek. köménymag/összetörve/,
2 tk. kakukkfű,
2 tk. szárított petrezselyem,
1-1 ek. pirospaprika-csípős paprika,
1 mk. őrölt bors.
Használatakor még 1 cikk fokhagymát reszelek a fűszer keverékhez .
***
2.Csirkéhez fűszerkeverék:
1 ek. só,
2 ek. szárított kakukkfű,
2 ek. pirospaprika,
1 ek. őrölt bors,
1 tk. őrölt gyömbér,
1 mk.szárított bazsalikom,
1 mk.szárított oregánó
Használatakor + még kevés mustárt teszek a fűszerhez.
***
3. Olasz fűszerkeverék:
2 ek. szárított bazsalikom,
2 ek. szárított majoránna,
1 ek. oregánó
1 ek. rozmaring,
1 ek. pirospaprika.
Használatakor + 1 cikk fokhagymát teszek a keverékhez.
***
4.Sertéshez való fűszer keverékhez: A magyaros fűszerkeverék+ 1 tk. zsálya és vöröshagyma.
***
A fűszereket összevegyítve zárható üvegekben tartom. Akár étel ízesítésére vagy hús beszórására esetleg ahogy még szoktam 1-2 ek. olajban elkeverem a fűszert és ezzel kenem be a sütésre szánt húst. Az olasz fűszerkeverék pld. nagyon finom tésztára való szószokhoz, de mindhárom fűszer keveréket jól lehet használni csirkéből készült bármilyen étel ízesítésére!Az adagolás természetesen függ a felhasználandó mennyiségtől. Ha nem pácnak , csak ételízesítésre használom több alkalomra elég ez a mennyiség!
( A fűszer keveréket régebben interneten találtam!)
*****
5. Hal sütéséhez fűszer keverék: Bazsalikom,
tárkony,
pirospaprika,
őrölt bors, só
+ fokhagyma/ ez frissen lereszelve/

**
6. Sült krumplihoz fűszer keverékem: só,
bazsalikom,
oregánó
kakukkfű
majoránna
pirospaprika
őrölt bors



******
7. Sült csirkéhez fűszerkeverék:1 tk. rozmaring
1 ek gyömbérpor
1 ek köménymag
2 ek fűszerpaprika
1 tk chilipor
1 ek őrölt bors
1 ek koriander
Az egészet mozsártörőben összetörjük/Nekem egy régi kávédarálóm van amit erre a célra használok! Amikor használom a fűszer keveréket csak akkor szoktam 1 gerezd fokhagymát lereszelve hozzákeverni és a sót is !

***
8.Pizzához fűszerkeverék:
1-1 tk. édes paprika
csípős paprika
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
zsálya

oregánó + fokhagyma frissen reszelve

**
9.Mexicói fűszerkeverék: / Teáskanállal mérten egységesen mindenből/
oregánó
fekete bors
chilipor
kömény
pirospaprika
koriander
fokhagyma granulátum
+ használatkor zeller
/feketebors-kömény-koriander törve vagy darálva + hozzá a többi/

****
10.Ismét bővült fűszer keverékeim száma ez pedig a Bolognai fűszer keverékem:
1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mk. szárított petrezselyem
1 mk. bazsalikom
1 mk. őrölt rozmaring
1 mk. őrölt bors
1 mk. fokhagyma granulátum
fél-fél mk. koriander és szegfűszeg összetörve
A felsorolt fűszereket egy kis üvegbe tettem !
+használatkor vöröshagyma kevés zeller és só
valamint paradicsompüré vagy paradicsomlé
Kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát felöntöm paradicsomlével 1-2 teáskanállal teszek a fűszerkeverékből hozzá zellert és sót teszek még és felöntöm annyi folyadékkal hogy kb. 3 dl legyen ezt öntöm a párolt darált húsra! Sok sikert hozzá !
*****
11.Kínai öt fűszer keverék :

szegfűszeg
csillagánizs/ helyette kardamom
fahéj
szecsuáni bors/helyette:fekete bors-gyömbér keveréke
édeskömény
A fűszereket egyenlő arányban öntöttem egy üvegbe.(természetesen ami darabos azt előtte összetörtem) Amiket helyettesítettem és amivel azt az interneten olvastam!
*****
12.Provence-i fűszersó:

Hozzávalók:
10 dkg tengeri só
1-1 evőkanál majoránna, bazsalikom, rozmaring
fél evőkanál szárított kakukkfű
1 teáskanál őrölt ánizs
Felhasználható:szárnyasokhoz, halakhoz, sült zöldségekhez !
***
13. Libához fűszerkeverék:

Hozzávalók:
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál szárított petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt fűszerkömény
1/2 teáskanál rozmaring
*
*Az összekevert mennyiségből alkalmanként 1 teáskanálnyit használok! Ezt a keveréket én állítottam össze ami nagyon finom ízt adott a húsnak!
***
14.Curry fűszerkeverék

Hozzávalók:
koriander
római kömény
édes kömény
fahéj
szegfűszeg
bors
gyömbér
kardamom
*
A hozzávalókat ami nem volt őrölt összetörtem.A fahéj -gyömbér - kardamom 1/2 teáskanállal , a többi fűszerből 1 teáskanállal tettem és összekevertem a fűszereket ./Akinek van kurkuma azt is tehet hozzá!/ Ebből a keverékből alkalmanként 1/2- 1 teáskanállal használok!
***
15. Mézeskalács fűszerkeverék

Hozzávalók:
1 tk.kardamom
1 tk. koriander
1 tk. ánizs
1 tk.édeskömény
1tk.szegfűszeg
1 tk. őrölt fahéj
1 db csillagánizs/ezt kihagytam
2-3 szegfűbors
1 tk.gyömbérpor
1csipet őrölt szerecsendió
*
A hozzávalókat ami szemes volt régi kávédarálóval megdaráltam és a többi őrölt hozzávalókkal összekevertem .Csillagánizst most nem tudtam beszerezni de ha sikerül pótlólag belekeverem.
Link
suzymama, 2018. szeptember 30. vasárnap, 17:05
Címkék: fűszer keverékhez, magyaros fűszerkeverék+, fűszereket összevegyítve, sütésre szánt, olasz fűszerkeverék, adagolás természetesen,
Kommentek
Ásványi anyagok a szervezet számára
Előfordul még a diófélékben, a magvakban, a citromban, a fügében, az élesztőben, a száraz hüvelyesekben, az olajos magvakban, a bazsalikomban, a borsmentában, a kaporban, a petrezselyemben, a csipkebogyóban, a korianderben, az oregánóban, a köményben, a tigrisfűben, a zsályában és a pitypangban.

A sav-bázis egyensúlyt biztosító nátrium megtalálható a marhahúsban, a sertéshúsban, az olajbogyóban, a szardíniában, egyéb halakban, a zöldségekben, a sajtban, a sóban, a vesében, a velőben, a fűszerkeverékekben, a húskészítményekben, a kenyérfélékben, a konzervekben és a savanyú káposztában.

Foszforban gazdag táplálékok: tejtermékek, tej, tojás, hal, hús, húskészítmények, száraz hüvelyesek, barna rizs, teljes kiőrlésű gabonák, olajok, banán, diófélék, magvak, élesztő, zöldségek, szárnyasok.

Kalciumtartalmú élelmiszerek: tejtermékek, tej, húsfélék, halak, zöld leveles zöldségek, bab, tojás, diófélék, káposztafélék, száraz hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, sóska,
pacsakute, 2018. február 20. kedd, 21:29
Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson
A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig "a háromnapos hideglelés", a malária gyógyítására volt kiváló.

A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.

Szombaton az alsóvárosi tájházban a népi hagyományoké lesz a főszerep: népi játszóház, sportjátékok, vándorfényképész várja a vendégeket, akik a paprika világában tett kalandozáson megismerhetik a "törökbors" útját is.

A templomtéren paprikapiacot rendeznek, a családok egész nap játszóházakban ügyeskedhetnek, de zenés bábjáték és népzenei koncert is szórakoztatja az egybegyűlteket. A rendezvény fénypontjának a
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 10:01
A rozmaring, fahéj, szegfűszeg, kurkuma csökkentheti a szív-
táplálkozástudományi szakemberek vizsgálata szerint a fűszerek egy része segíthet a vérzsírszint csökkentésében. Bár e finomságok fogyasztása természetesen nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és terápiát, hosszú távon hozzájárulhat szívünk és érrendszerünk egészségének megőrzéséhez.

Az Egyesült Államok-beli Penn State University kutatói, Sheila G. West és Ann C. Skulas-Ray vizsgálatuk során korábbi kutatások eredményeit tekintették át. Arra voltak kíváncsiak, hogy a különféle fűszereknek és fűszerkeverékeknek lehet-e hatásuk a szív- és érrendszeri betegségek kockázatára nézve.

A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy ha az ételeink az antioxidáns hatású vegyületeket komolyabb mennyiségben tartalmazó fűszerkeverékkel készülnek, csökkenhet a vérnek a zsíros ételek fogyasztása után megemelkedő triglicerid-szintje ahhoz képest, amikor ugyanazt az ételt a fűszerkeverék nélkül fogyasztjuk el - ez pedig hosszú távon csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek
taltos1, 2017. augusztus 24. csütörtök, 23:46
A nátrium-glutamát (E-621)
élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget, és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.
Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.
Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a ,,gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz
sanci81, 2016. december 22. csütörtök, 21:20
Pentatónia a gasztronómiában
nem válik dominánssá, s éppen ettől élvezetes. (Elemezzék ki, például az igazi magyar húsleves ízeit!)
2.) Legfinomabb ételeink egyetlen edényben készülnek, és
3.) ezek mindig leveses, szaftos fogások, mint őseink legfőbb áldozati ételei.

A máig használatos fűszernövények közül kettő is van, melyekről francia botanikusok feltételezik, hogy a X. században a magyarok hozták be Európába. Ez a tárkony és a csombor (borsikafű). De ugyanilyen előszeretettel használták őseink a fűszerkeverékek elkészítésében a kakukkfüvet, a köményt, a fokhagymát, a szurokfüvet, a kaprot, a turbolyát, a citromfüvet, a fehér mustárt, a zsályát, a gyömbérgyökeret, valamint gyümölcsöket (áfonya, fekete ribiszke) és virágokat (ibolya, körömvirág, rózsaszirom).

Számos olyan alapanyagot használ a mai magyar konyha, melyek szimbolikus jelentésük, vagy ízük miatt évszázadokon át, szakács (háziasszony) nemzedékeken keresztül öröklődtek, s maradtak fenn (pl. vöröshagyma, káposzta). Jó néhány közülük máig csak
bkisseva, 2016. november 03. csütörtök, 16:25
Grillezés
Minden, amit a grillezésről tudni illik!

A húsok fűszerezése, pácolása

A húsok fűszerezéséhez kiváló grillfűszerek kaphatóak, például a Knorr Delikát Grill és
Szárnyas fűszerkeverékek. Ha pedig nincs időnk hosszú órákon át tartó pácolásra, használjuk
a Knorr Delikát Mexikói, Olasz vagy Fokhagymás Villámpácokat, melyekkel 30 perc alatt csodás,
ízletes sültek készíthetőek!A marhahúst kell a leghosszabb ideig pácolni, a bélszínt és a hátszínt legalább 48 óráig kell a pácban tartani. A hátszínt ki lehet kicsit veregetni, de a bélszínt soha ne klopfoljuk, mert szétzúzzuk a rostokat. A szakácsiskolában is úgy tanítják: bélszín soha ne lásson potyolót.
A marhahúst a következőképpen pácoljuk: sózzuk, borsozzuk, bekenjük Globus mustárral,
majd annyi olajba tesszük, amennyi éppen ellepi, lefedjük fóliával és két napra hűtőbe tesszük.
Sütés előtt meglocsolhatjuk Worchester-szósszal.A sertéshús páca hasonló a marhahúséhoz,
itt azonban a
ametiszt54, 2016. szeptember 13. kedd, 13:04
Érdekességek
élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.
Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a ,,gondosan válogatott összetevőivel, íz
kirscha, 2016. szeptember 06. kedd, 10:26
Képek, videók
füszerkeverékes-sültkr ump
irmus
2012. március 24. szombat, 17:04
Szép mikulásvirág keverék
pacsakute
2015. június 13. szombat, 13:11
Kócos,a keverék kutyus
erzsikepuskas
2014. február 20. csütörtök, 10:26
Májtisztító keverék.jpg
pacsakute
2013. október 31. csütörtök, 14:28
Májtisztító keverék.gif
pacsakute
2013. szeptember 01. vasárnap, 19:02
Szinek keveréke.jpg
farkas1945
2013. április 20. szombat, 11:23
Színek keveréke.png
farkas1945
2011. május 11. szerda, 13:31
Keverék tulipán
szeva953
2010. április 12. hétfő, 20:19
Mitsubishi keverék
hyperero
2010. február 03. szerda, 20:40
disztok_keverek.jpg
dandej
2009. november 01. vasárnap, 15:13
újszülött keverék
eramama
2009. április 11. szombat, 06:34
finomságot keverek.jpg
agica2004
2008. július 31. csütörtök, 14:03
roti-juhász keverék szuka
charlotteani
2008. január 26. szombat, 12:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.