Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 25. kedd | 39. hét | 268. nap | 15:10 | Eufrozina, Kende
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Évértékelő - Franciaországban állandósult a rendkívüli állapot és a társadalmi elégedetlenség
Az elfogadottá és megszokottá vált rendkívüli biztonsági készültség értelmében a rendőrség bárhol bármikor házkutatást tarthat, minden gyanúsnak ítélt embert ügyészi és bírói engedély nélkül házi őrizetbe kényszeríthet, gyülekezési tilalmat rendelhet el. Ez utóbbi eszközzel egyszer sem éltek, sőt, ősszel a rendőrök is többször tüntettek a munkakörülményeik javításáért, jóllehet nekik ezt törvény tiltja.

A rendkívüli állapot hatékonyságáról készült parlamenti jelentés szerint a hatóságok az elmúlt évben közel 5 ezer házkutatást végeztek, és 670 eljárás indult, közülük 61 terrorizmussal kapcsolatban. Több mint 600 embert helyeztek házi őrizetbe, közülük 95 ellen jelenleg is érvényben van az intézkedés. A rendkívüli állapot keretében húsz, gyülekezésre alkalmas helyet, köztük muzulmán imahelyeket zártak be, tucatnyi egyesületet oszlattak fel.

A szocialista kormány intézkedéssorozatát - nagyarányú ellenzéki támogatással - a parlament december közepén ötödik alkalommal hosszabbította meg a jövő tavaszi választások utánig, 2017. július 15-ig. Bruno Le Roux belügyminiszter úgy értékelte, hogy a most kezdődő választási kampány növeli a terrorveszélyt az országban, ezért "súlyos hiba lenne" a rendkívüli állapot megszüntetése. A parlamenti jelentés szerint viszont önmagában a rendkívüli állapot nem elég hatékony az újabb támadások megelőzésére, és a jogállamiság szempontjából is kérdéseket vet fel a rendőrség ellenőrzés nélküli működése.

Az elmúlt év eseményeinek tükrében bizonyosnak látszik, hogy a rendkívüli állapot megszüntetése nagyobb politikai felelősséggel és kockázattal jár, mint annak fenntartása. Francois Hollande államfő ezért a tavasszal megválasztandó utódjára bízta a fokozott terrorkészültség esetleges mérséklését.

Hivatalos adatok szerint a francia titkosszolgálatok mintegy húsz iszlamista merényletet hiúsítottak meg 2016-ban, s a tíz városban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságot is sikeresen biztosították június 10. és július 10. között. A futballhuligánok és a rendőrök közötti összecsapásokon kívül nagyobb incidensek nem történtek a mérkőzések helyszínein.

Június 13-án azonban a Párizshoz közeli Magnanville településen egy korábban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó férfi késsel megölt az otthonában egy rendőrt, és végzett annak feleségével is. Két héttel később a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település templomában két iszlamista - akik közül az egyik rendőri felügyelet alatt állt - öt túszt ejtett, egyiküknek, egy 84 éves papnak átvágták a torkát. Ezt az akciót is az IÁ vállalta magára.

A legvéresebb támadást egy tunéziai férfi hajtotta végre Nizzában, július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén. A város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A terrortámadást két nappal később ismét az IÁ vállalta magára.

A nyári támadásokat követően megszűnt a korábbi nemzeti konszenzus a kormány terrorellenes intézkedéseit illetően. A jobboldali ellenzék azzal vádolta meg az államfőt, hogy nem tesz meg mindent a merényletek megakadályozására, jóllehet Francois Hollande négy terrorelhárítási törvényt fogadtatott el a parlamenttel. Európában jelenleg Franciaországban a legszigorúbb a terrorgyanús emberek elleni fellépés, megerősítették a titkosszolgálatokat, ahol több mint 15 ezer új munkahely jött létre. Minden Szíriába távozó vagy csak oda készülő franciát megfigyelnek, az iszlamista harcok színtereiről hazatérőkre pedig 30 év börtönbüntetés vár.

Az államfővel szembeni elégedetlenség a szociális konfliktusokban is megnyilvánult. A 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentésére Francois Hollande ötéves mandátuma legfőbb reformjaként indította el a munka törvénykönyvének módosítását. Az intézkedés ellen tavasszal három hónapig tiltakoztak a szakszervezetek és a diákok a francia utcákon. A sztrájkokkal, incidensekkel és összecsapásokkal kísért tüntetések nyomására a képviselők egy része kihátrált a javaslat mögül, ezért parlamenti többség hiányában a kormány erővel vitte át a reformot és rendeletben hirdette ki.

A pozíciójában meggyengült államfőt végül saját kormányfője, Manuel Valls győzte meg arról, hogy ne induljon újra a jövő évi elnökválasztáson. Francois Hollande várhatóan azzal a december 1-i rövid beszédével kerül be a történelemkönyvekbe, amelyben a baloldal egységének érdekében - az V. köztársaság történetében először - lemondott arról, hogy második mandátumot kérjen a választóktól. Néhány nappal később pedig a miniszterelnök mondott le, hogy ő lehessen a baloldal következő államfő-jelöltje. Az elnöki tisztség elnyerésére azonban a felmérések szerint neki sincs esélye.

Az ellenzéki jobboldalon Nicolas Sarkozy exelnököt is volt kormányfője kényszerítette politikai visszavonulásra. Francois Fillon elsöprő győzelemmel nyerte meg novemberben a konzervatívok államfőjelölt-állító választását, s a felmérések szerint jelenleg neki van arra a legnagyobb esélye arra, hogy Marine Le Pen-nel, a Nemzeti Front elnökével és államfő-jelöltjével szemben 2017. május 7-én elnökké válasszák.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. december 26. hétfő, 07:10
Címkék: Bruno Le Roux, Francois Hollande, Iszlám Állam, Minden Szíriába, Manuel Valls, Nicolas Sarkozy,
Kommentek
A házastársi erőszak áldozataiért emeltek szót francia közéleti személyiségek
A Mentsük meg azokat, akik még élnek című felhívásban a kezdeményező Muriel Robin színésznő arra emlékeztetett, hogy Franciaországban minden harmadik nap a házastársa vagy a volt párja ütései által meghal egy nő. Tavaly 123-an vesztették így az életüket, ötödük a gyerekei szeme láttára, és 225 ezren voltak házastársi erőszak áldozatai.

Az aláírók - színészek, énekesek, televíziós személyiségek, sportolók - felhívásukat Emmanuel Macron államfőhöz intézték.

"Ezt meg kell állítani. A felháborodott kiáltásunknak olyan erősnek kell lennie, mint a tagadás, amely jelenleg uralkodik. Elnök úr, tegyünk azért, hogy ezek a nők ne haljanak meg többé a legnagyobb közönytől kísérve, hogy többé ne kelljen magunkat szégyellni ezen holtestek miatt" - írták.Franciaországban a házastársi erőszakot a törvények szigorúan büntetik. Az aláírók ezen felül azt kérik, hogy az erőszak áldozataivá váló nőkkel és az elkövető férfiakkal foglalkozó szakembereknek az állam biztosítson megfelelő eszközöket a
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 15:21
Tallóztam
környezetben. A ma is alkalmazott rovarirtó szerek között viszont találhatók olyan fajták, amelyek nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos "alapkövei", és irtásuk más állatfajok - például egyes halfajok - pusztulásához vezethet - mondta Bratek Zoltán, és hozzátette, hogy ezért is tiltottak be az utóbbi időben több rovarirtó szert.
A patogén gombákat tartalmazó rovarirtó szereket külföldön már
alkalmazzák, például Angliában, Franciaországban krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen védekeznek ily módon. Amerikában pedig már elkészült a kullancs elleni irtószer is, s a hipermarketekben bárki megveheti, de az csak az Amerikában elterjedt kullancsfajták ellen hatékony. Még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen, és hány fajta kullancs található Magyarországon, mert a zoológiai kutatások még hiányosak, bár jelenleg is folynak - mondta el a kutató.
Dr. Bratek Zoltán szerint, ha megfelelő gyártót találnak, akkor a
horvathnemagdi, 2018. szeptember 23. vasárnap, 09:57
A francia elnök újabb gesztus tett az algériai háborút követő sérelmek helyrehozatalára
megállapodásokat, amelyek véget vetettek Franciaország 132 éves algériai gyarmati uralmának és a hét és fél éve folyó, kegyetlen és véres algériai függetlenségi háborúnak.

A franciák 78 százaléka 1962-ben népszavazáson mondta ki az algériaiak önrendelkezési jogát, a francia iskolákban 1983 ótatanítják "az algériai háború" történetét, de a francia nemzetgyűlés csak 1999-ben ismerte el, hogy Algériában "háború" és nem"rendfenntartás" történt. Azóta egyre több a gesztusjellegűmegemlékezés Franciaországban a 400 ezer besorozott katona előtti tisztelgéstől az 1961-ben Párizsban lemészárolt algériai tüntetők tiszteletére állított emléktábla 2001-es felavatásáig. A megbékélés időszaka azonban még nem jött el teljesen, miután az algériai háború a mai napig megosztja a francia társadalmat.

Az emlékezés egyik fájdalmas pontja a márciusi fegyverszünet és a függetlenség július 5-i kikiáltása között teret nyert erőszak: több tízezer harkit mészároltak le honfitársaik, "Bőrönd vagy koporsó!" jelmondattal pedig
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 16:08
Európai Bizottság: az EU tagállamai csaknem 150 milliárd euró adóbevételtől esnek el
euróra, azaz az összes áfabevétel 12,3 százalékára csökkent, az előző évi 13,2 százalékról.

A tájékoztatás szerint az egyes tagállamok teljesítménye továbbra is jelentősen eltér. 22 tagállamban csökkent az áfakerülés miatti bevételkiesés. Ezek közül Bulgária, Lettország, Ciprus és Hollandia a kiesés több mint 5 százalékpontos csökkentésével kimagaslóan teljesített. A bevételkiesés ugyanakkor hat tagállamban, Romániában, Finnországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Észtországban és Franciaországban nőtt.

Mint írták, uniós szinten ugyanakkor jelentősen javult az áfa beszedése.

"Most arra van szükség, hogy a tagállamok előrelépjenek és a bizottság tavalyi javaslatának megfelelően az uniós rendszerben jelentkező áfacsalások visszaszorítása érdekében minél előbb megállapodjanak egy sokkal szélesebb körű reformról. Az átalakítás következtében javulna és korszerűsödne a rendszer a kormányzatok és a vállalkozások számára egyaránt, valamint szilárdabbá és ügyfélbarátabbá válna" - fogalmazott
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 14:21
Reigl Judit-mű is szerepel a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján
galéria nevéhez. Az első helyen álló Csontváry-festmény után Munkácsy Poros útja és Tihanyi Lajos Pont Saint-Michel című képe következik a rangsorban. "Ebbe a négyesbe bekerülhet Rippl-Rónai József is, akinek ott van a helye a legjobbak között" - hangsúlyozta. Az aukció egyik kiemelt műve Rippl-Rónai József úgynevezett kukoricás korszakából való Pihenő Fenella című festménye, amelyet 60 millió forinttól kínálnak az érdeklődőknek.

Kelen Anna művészettörténész elmondta, hogy Reigl Judit Franciaországban élő festőművész Semmi szétzúzása című képének kikiáltási ára 36 millió forint. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kossuth-díjas művész festményeinek ára 15 év alatt mára 300-500 ezer euróig emelkedett.Rippl-Rónairól elmondta, hogy az utóbbi években a párizsi Musée D'Orsay is vásárolt két Rippl-Rónai-képet a kukoricás korszakból, amelyek a múzeum állandó kiállításán szerepelnek.

Kiemelte még Bortnyik Sándor Vörös palack című absztrakt csendéletét, amely 1923-ban készült Weimarban,
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:42
Szabó Krisztián jövőre a győzelemért szállna harcba a ralikrossz Eb-n
vezettem, leginkább Ekström csapatának a felépítése és a létszáma volt számomra igazán újdonság" - mondta Szabó Krisztián, és kifejtette: három versenyautón csaknem 40 ember dolgozott egy hétvégén, a gyári támogatásnak köszönhetően pedig a pilótáknak kizárólag a versenyzésre kell koncentrálniuk.

"Szeretném jövőre megnyerni az Eb-t Supercarban, de sok munka áll még előttünk, ráadásul az már biztos, hogy 2019-ben nem lesz Audi gyári támogatása a csapatnak" - jelentette ki a magyar versenyző, aki Franciaországban második lett, míg Lettországban döntőbe jutott ugyan, de végül hatodikként zárt.

Mattias Ekström a sajtótájékoztatóra eljuttatott videoüzenetében úgy fogalmazott, elégedett Szabó teljesítményével, és büszke arra, hogy a váci pilóta a legjobbakkal is felvette a versenyt pályafutása első két Supercar kategóriás futamán.

"Azt javaslom a ralikrossz iránt érdeklődőknek, hogy jegyezzék meg Krisztián nevét, mert 2019-ben sokat fognak hallani róla" - jelentette ki a svéd versenyző.

Oláh
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 13:22
Átadták a MAM Hungária Kft. új gyártócsarnokát Vaskeresztesen
évi 110-120 millió darab gyártására lesznek képesek.

Több mint 500 embert foglalkoztatnak, de az utóbbi két évben már szembe kellett nézniük a térségben tapasztalható munkaerőhiánnyal is, ezért került előtérbe bizonyos munkafolyamatok lehetőség szerinti automatizálása - jegyezte meg.A MAM-Hungária Kft. Magyarország egyetlen babatermékeket előállító gyára, termékeikEurópában és a többi kontinensen is megtalálhatók. Piacvezetőnek számítanak gyermek cumi kategóriában Ausztriában, Franciaországban, Csehországban, a skandináv országokban, Izraelben, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Chilében. Cumisüveg kategóriában pedig Franciaországban, a skandináv országokban és Izraelben.

A MAM-Hungária Kft. 1991-ben kezdte meg működését Vaskeresztesen, akkor nyolc embernek adtak munkát, 1994-ben már 70-en, egy év múlva pedig 160-an dolgoztak az üzemben, amit 1995-ben 1,5 millió eurós beruházással bővítettek. 2007 júniusában pedig átadták az új, ezer négyzetméter alapterületű üzemüket, a dolgozók
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 16:32
Egy rongyos nadrágban érkeztem Amerikába
- Egy rongyos nadrágban érkeztem Amerikába, és most tízmillióm van!
- És mondd, öregem, mit a fenét kezdesz tízmillió rongyos nadrággal?

Ízvilág
A vendéglős rászól az új szakácsra:
- Maga azt mondja, hogy Franciaországban is dolgozott egy ideig.
- Igen kérem, a háború alatt katonai szakács voltam két évig, és közben kétszer megsebesültem
- Maga szerencsés ember. Csoda, hogy nem ölték meg a társai!

Medicinikus viccek
Végjáték
Kopognak a Mennyország kapuján. Szent Péter kinéz, és lát egy embert, aki dülöngél a röhögéstől
- Maga meg miért ilyen vidám? - kérdezi tőle
- Hát azért, mert én már rég itt vagyok, az orvosok meg odalent még mindig operálnak

Nikotin
- Betartotta a tanácsot, és csak tíz szál cigarettát szív naponta?
- Igen doktor úr.
- Akkor nem értem, miért nem javul az állapota.
- Talán azért, mert azelőtt sosem dohányoztam.

Vagy, vagy
- Az orvos megvizsgálja a beteget, majd így
sz719eszter, 2018. szeptember 19. szerda, 12:33
Képek, videók
Valahol Franciaországban.
mailona
2012. október 02. kedd, 19:47
Franciaországban
zsoka1953
2010. június 28. hétfő, 12:42
Franciaországban 2009.sze
judit0716
2010. április 05. hétfő, 10:01
Menton,Francíaországba n
lerzsy
2008. október 06. hétfő, 09:53
Szívünk elégedetlensége
sacimama
2017. január 08. vasárnap, 14:54
Az elégedetlenségnek...
csalogany13
2013. június 18. kedd, 22:11
Állandóság-ÚT
1vargaildyko
2016. szeptember 11. vasárnap, 14:22
Állandóság-KERT
1vargaildyko
2015. november 25. szerda, 09:18
Állandóság-KARD
1vargaildyko
2015. április 15. szerda, 11:10
Az emlékezet állandósága.
szalai0913
2010. február 21. vasárnap, 19:27
Az emlékezet állandósága
mezixy
2008. augusztus 06. szerda, 23:03
ŐŐk az állandóság
paniko
2006. október 09. hétfő, 14:57
Bruno Ferrero.jpg
jozsuzsa
2017. augusztus 21. hétfő, 19:03
brunó návv.png
zsokica45
2016. november 06. vasárnap, 18:56
Bruno Banani parfümcsomag
felfedezo2
2015. augusztus 07. péntek, 12:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.