Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 08:28 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Évértékelő - Franciaországban állandósult a rendkívüli állapot és a társadalmi elégedetlenség
Az elfogadottá és megszokottá vált rendkívüli biztonsági készültség értelmében a rendőrség bárhol bármikor házkutatást tarthat, minden gyanúsnak ítélt embert ügyészi és bírói engedély nélkül házi őrizetbe kényszeríthet, gyülekezési tilalmat rendelhet el. Ez utóbbi eszközzel egyszer sem éltek, sőt, ősszel a rendőrök is többször tüntettek a munkakörülményeik javításáért, jóllehet nekik ezt törvény tiltja.

A rendkívüli állapot hatékonyságáról készült parlamenti jelentés szerint a hatóságok az elmúlt évben közel 5 ezer házkutatást végeztek, és 670 eljárás indult, közülük 61 terrorizmussal kapcsolatban. Több mint 600 embert helyeztek házi őrizetbe, közülük 95 ellen jelenleg is érvényben van az intézkedés. A rendkívüli állapot keretében húsz, gyülekezésre alkalmas helyet, köztük muzulmán imahelyeket zártak be, tucatnyi egyesületet oszlattak fel.

A szocialista kormány intézkedéssorozatát - nagyarányú ellenzéki támogatással - a parlament december közepén ötödik alkalommal hosszabbította meg a jövő tavaszi választások utánig, 2017. július 15-ig. Bruno Le Roux belügyminiszter úgy értékelte, hogy a most kezdődő választási kampány növeli a terrorveszélyt az országban, ezért "súlyos hiba lenne" a rendkívüli állapot megszüntetése. A parlamenti jelentés szerint viszont önmagában a rendkívüli állapot nem elég hatékony az újabb támadások megelőzésére, és a jogállamiság szempontjából is kérdéseket vet fel a rendőrség ellenőrzés nélküli működése.

Az elmúlt év eseményeinek tükrében bizonyosnak látszik, hogy a rendkívüli állapot megszüntetése nagyobb politikai felelősséggel és kockázattal jár, mint annak fenntartása. Francois Hollande államfő ezért a tavasszal megválasztandó utódjára bízta a fokozott terrorkészültség esetleges mérséklését.

Hivatalos adatok szerint a francia titkosszolgálatok mintegy húsz iszlamista merényletet hiúsítottak meg 2016-ban, s a tíz városban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságot is sikeresen biztosították június 10. és július 10. között. A futballhuligánok és a rendőrök közötti összecsapásokon kívül nagyobb incidensek nem történtek a mérkőzések helyszínein.

Június 13-án azonban a Párizshoz közeli Magnanville településen egy korábban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó férfi késsel megölt az otthonában egy rendőrt, és végzett annak feleségével is. Két héttel később a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település templomában két iszlamista - akik közül az egyik rendőri felügyelet alatt állt - öt túszt ejtett, egyiküknek, egy 84 éves papnak átvágták a torkát. Ezt az akciót is az IÁ vállalta magára.

A legvéresebb támadást egy tunéziai férfi hajtotta végre Nizzában, július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén. A város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A terrortámadást két nappal később ismét az IÁ vállalta magára.

A nyári támadásokat követően megszűnt a korábbi nemzeti konszenzus a kormány terrorellenes intézkedéseit illetően. A jobboldali ellenzék azzal vádolta meg az államfőt, hogy nem tesz meg mindent a merényletek megakadályozására, jóllehet Francois Hollande négy terrorelhárítási törvényt fogadtatott el a parlamenttel. Európában jelenleg Franciaországban a legszigorúbb a terrorgyanús emberek elleni fellépés, megerősítették a titkosszolgálatokat, ahol több mint 15 ezer új munkahely jött létre. Minden Szíriába távozó vagy csak oda készülő franciát megfigyelnek, az iszlamista harcok színtereiről hazatérőkre pedig 30 év börtönbüntetés vár.

Az államfővel szembeni elégedetlenség a szociális konfliktusokban is megnyilvánult. A 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentésére Francois Hollande ötéves mandátuma legfőbb reformjaként indította el a munka törvénykönyvének módosítását. Az intézkedés ellen tavasszal három hónapig tiltakoztak a szakszervezetek és a diákok a francia utcákon. A sztrájkokkal, incidensekkel és összecsapásokkal kísért tüntetések nyomására a képviselők egy része kihátrált a javaslat mögül, ezért parlamenti többség hiányában a kormány erővel vitte át a reformot és rendeletben hirdette ki.

A pozíciójában meggyengült államfőt végül saját kormányfője, Manuel Valls győzte meg arról, hogy ne induljon újra a jövő évi elnökválasztáson. Francois Hollande várhatóan azzal a december 1-i rövid beszédével kerül be a történelemkönyvekbe, amelyben a baloldal egységének érdekében - az V. köztársaság történetében először - lemondott arról, hogy második mandátumot kérjen a választóktól. Néhány nappal később pedig a miniszterelnök mondott le, hogy ő lehessen a baloldal következő államfő-jelöltje. Az elnöki tisztség elnyerésére azonban a felmérések szerint neki sincs esélye.

Az ellenzéki jobboldalon Nicolas Sarkozy exelnököt is volt kormányfője kényszerítette politikai visszavonulásra. Francois Fillon elsöprő győzelemmel nyerte meg novemberben a konzervatívok államfőjelölt-állító választását, s a felmérések szerint jelenleg neki van arra a legnagyobb esélye arra, hogy Marine Le Pen-nel, a Nemzeti Front elnökével és államfő-jelöltjével szemben 2017. május 7-én elnökké válasszák.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. december 26. hétfő, 07:10
Címkék: Bruno Le Roux, Francois Hollande, Iszlám Állam, Minden Szíriába, Manuel Valls, Nicolas Sarkozy,
Kommentek
Tíz százalék alá esett a sztrájkoló vasutasok aránya Franciaországban
A szakaszos munkabeszüntetés 33. napján a vasutasok 9,87, de a mozdonyvezetőknek még 38 százaléka nem vette fel a munkát. A szuperexpresszek (TGV) 90 százaléka, a többi vonatnak mintegy kétharmada közlekedett.

A parlament a múlt héten fogadta el az állami vasúttársaság (SNCF) reformját célzó törvényjavaslatot, amely ellen április 3-án hirdettek a szakszervezetek sztrájkot. Ennek keretében minden öt napból két napon sztrájkolnak. A pénteken kezdődött 17. szakasz vasárnap reggel ér véget.

A megmozdulásban a hónap végéig valamennyi szakszervezet részt vesz, azt követően azonban csak a radikális CGT és a Sud kívánja folytatni a munkabeszüntetést, a többi szakszervezet befejezi a tiltakozást.

Laurent Berger, a reformpárti CFDT vezetője pénteken elmondta az LCI hírtelevízióban, hogy "a szakszervezeti akció más formájába kell átlépni, ami a vállalaton belüli szociális párbeszéd, meg kell próbálni nyomást gyakorolni a (kollektív szerződéseket érintő) javaslatok tartalmára, de nyáron nem kell
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 14:55
06. 21. - A zene európai ünnepe
"A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet."

Hallgass a szívedre! c. film

1982. 06. 21. - A zene európai ünnepe

1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. Az ötlet Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter támogatásával valósult meg.

Edda Művek-Álmodtam egy világot
ronix, 2018. június 21. csütörtök, 12:26
Merényletek Párizsban - Vakbélgyulladás miatt Salah Abdeslam kórházba került Párizsban
kórházába szállították.

Az egészségügyi intézmény 15 kilométerre található a Fleury-Mérogis börtöntől, ahol Salah Abdeslamot több mint két éve a többi rabtól teljesen elkülönítve őrzik.

Helyszíni tudósítások szerint a kórház előtt jelenleg is jelentős a rendőri biztosítás, az intézmény területére belépő minden járművet és embert alaposan átvizsgálnak a felfegyverzett rohamrendőrök.

A marokkói származású, 28 éves francia állampolgár Salah Abdeslamnak a nyomozás lezárulása után Franciaországban kell majd bíróság elé állnia a párizsi merényletek miatt, amelyekben 130 ember halt meg. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által megrendelt terrortámadás tettesei közül többen, köztük Abdeslam is Brüsszelben élt korábban, ahol áprilisban egyik társával húsz év börtönbüntetésre ítélték emberölési kísérlet miatt.

A belga rendőrség 2016 márciusában, négy nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga fővárosban egy lakásban, amely - mint kiderült - a párizsi merényletek óta
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 14:12
Török választások - Rekordszámban szavaznak a külföldön élő törökök
ezer 676-an külképviseleteken, 128 732-en vámkapuknál adták le eddig voksukat.

A részvételi arány Belgiumban és Svájcban mutatkozik a legmagasabbnak.

Belgiumban 142 463 regisztráltból 82 423 török élt szavazati jogával, tehát a részvételi arány 57,86 százalék. Svájcban 98 929 török választóból 56 096 járult az urnákhoz, a részvételi arány 56,7 százalék.

Németországban 1 millió 443 ezer 585 szavazásra jogosultból 717 ezer 992 ment el voksolni, a részvételi arány 49,74 százalék. Franciaországban 340 751 törökből 170 901 szavazott, a részvételi arány 50,15 százalék. Hollandiában 260 264 választóból 130 383 voksolt, a részvételi arány 50,1 százalék. Ausztriában 106 657 törökből 55 273 szavazott, a részvételi arány 51,82 százalék. Az Egyesült Királyságban 99 250 választóból 47 517 voksolt, a részvételi arány 47,88 százalék.

Érdekesség, hogy Luxemburgban, ahol 778 szavazásra jogosultat tartanak nyilván, kedd estig 10 240-en mentek el voksolni, így ott eddig 1316 százalékos a részvételi arány.
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 13:22
Nagyok az árkülönbségek az Európai Unióban
százalék).

Magyarországon az árak az uniós átlag 62 százalékát érték el tavaly, ezzel Bulgária (48 százalék), Románia (52 százalék) és Lengyelország (56 százalék) után a negyedik legolcsóbb ország volt az Európai Unióban.

Az átlagot összetevőire bontva az is kiderült, hogy Magyarországon az elektronikai cikkek ára közelítette meg leginkább az uniós átlagot, e termékek ára mindössze 5 százalékkal marad el a 28 tagállam átlagától. A legtöbbet, az uniós átlag 110 százalékát Dániában és Franciaországban, a legkevesebbet pedig Írországban (86 százalék) és Lengyelországban (8 százalék) kellett fizetni ezekért a termékekért.

Az élelmiszerek, és az alkoholt nem tartalmazó italok ára Magyarországon az EU-átlag 82 százalékát tette ki. Ebben a termékkategóriában Románia volt a legolcsóbb, az átlag 62 százalékával, míg Dánia a legdrágább, 150 százalékos mutatóval. További három országban, Svédországban, Ausztriában és Luxemburgban haladták meg az árak 20 százalékkal az uniós átlagot.

Az
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 12:51
Illegális bevándorlás - Németország és Franciaország támogatja az EU-n kívüli menedékjogi központok felállításá
aláhúzta: meg kell akadályozni, hogy bűnöző embercsempészek döntsenek arról, ki érheti el az EU-t, viszont az illegális migráció visszaszorítása mellett lehetőséget kell biztosítani a legális migrációra, például az oktatás és a szakmai képzés területén.

A francia elnök a menedékkérők visszautasítása körüli német belpolitikai vitákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: Franciaország hajlandó kétoldalú megállapodást kötni Németországgal mindazon menedékkérők visszafogadásáról, akiket Franciaországban regisztráltak, de továbbutaznak Németországba.

A két ország kölcsönösen biztosítja egymást, hogy a lehető leggyorsabban visszajuttatják a területükre lépő, de az EU-ban máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket abba az országba, amelyben megtörtént a regisztráció, vagyis ahol le kell folytatni a menedékjogi eljárást - ismertette a tervezett kétoldalú megállapodás tartalmát Emmanuel Macron.

A mesebergi találkozón véglegesítették a június végi EU-csúcsra készített közös, német-francia
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 19:23
Civil szervezetek tiltakozása mellett kezdődött meg az új bevándorlási törvény vitája a francia szenátusban
a kormánypárton kívül minden más párt ellene szavazott. A baloldali ellenzék büntetőjellegűnek, a jobboldal pedig nem elég szigorúnak ítélte meg. A parlament 577 fős alsóházában a jelenlévő képviselők közül 228-an szavaztak igennel, 139-en nemmel, 24-en pedig tartózkodtak. Ez volt az első alkalom Emmanuel Macron megválasztása óta, hogy a 312 kormánypárti képviselő közül egyikük nemmel szavazott, s 14-en pedig tartózkodtak.

Az elmúlt hetekben a migrációról szóló vita még hevesebbé vált Franciaországban, elsősorban a civil szerveztek által működtetett Aquarius mentőhajó sorsa miatt. Egy hétfőn megjelent felmérés szerint a franciák 56 százaléka úgy véli, hogy a kormány jól döntött, amikor - miután a hajó nem kötethetett ki sem Máltán, sem Olaszországban - nem ajánlotta fel a hajó fogadását, s hagyta, hogy az végül vasárnap Spanyolországban érjen partot.

Kedden délelőtt migránsokat segítő önkéntesek az új törvénytervezet vitájának kezdetére szerveztek tiltakozást a szenátus elé a francia bevándorlási
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 16:42
Európai Bíróság: Marine Le Pennek vissza kell fizetnie a jogtalanul felvett uniós pénzeket
Az Európai Parlament illetékes szervei 2016 végén megállapították, hogy Le Pen 2010 és 2016 között jogtalanul vett fel uniós pénzeket az egyik asszisztense után, aki a képviselői tevékenységéhez nem kapcsolódó munkát végzett Franciaországban. Ezért elrendelték 298 ezer euró visszatérítését, közölvén, azt jogalap nélkül fizették ki, mivel nem nyert bizonyítást, hogy ezen asszisztens ténylegesen, közvetlenül és kizárólag Le Pen képviselői mandátumához kapcsolódóan tevékenykedett.

A pártvezető a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz fordult az ügyben, a törvényszék azonban elutasította a keresetét, és az Európai Parlamentnek adott igazat.

A bírói testület azzal indokolta a határozatát, hogy Marine Le Pen nem tudta bizonyítani: asszisztense ténylegesen munkát végzett a számára, nem mutatott be erre nézve semmilyen bizonyítékot.

Kimondták továbbá: nem sérti a képviselők függetlenségét, hogy az EP elrendelheti az ily módon jogalap nélkül kifizetett összegek visszafizetését.

Az EP hasonló
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 11:21
Képek, videók
Valahol Franciaországban.
mailona
2012. október 02. kedd, 19:47
Franciaországban
zsoka1953
2010. június 28. hétfő, 12:42
Franciaországban 2009.sze
judit0716
2010. április 05. hétfő, 10:01
Menton,Francíaországba n
lerzsy
2008. október 06. hétfő, 09:53
Szívünk elégedetlensége
sacimama
2017. január 08. vasárnap, 14:54
Az elégedetlenségnek...
csalogany13
2013. június 18. kedd, 22:11
Állandóság-ÚT
1vargaildyko
2016. szeptember 11. vasárnap, 14:22
Állandóság-KERT
1vargaildyko
2015. november 25. szerda, 09:18
Állandóság-KARD
1vargaildyko
2015. április 15. szerda, 11:10
Az emlékezet állandósága.
szalai0913
2010. február 21. vasárnap, 19:27
Az emlékezet állandósága
mezixy
2008. augusztus 06. szerda, 23:03
ŐŐk az állandóság
paniko
2006. október 09. hétfő, 14:57
Bruno Ferrero.jpg
jozsuzsa
2017. augusztus 21. hétfő, 19:03
brunó návv.png
zsokica45
2016. november 06. vasárnap, 18:56
Bruno Banani parfümcsomag
felfedezo2
2015. augusztus 07. péntek, 12:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.