Regisztráció  Belépés
2018. január 21. vasárnap | 3. hét | 21. nap | 23:36 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Latorcai: világörökségi területeken egyes ingatlanokra elővásárlási joga van az államnak
A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára közölte: a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Részletezte: az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladja azt, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam beléphet a vevő helyére nyolc napon belül. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, azt automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával.

Latorcai Csaba jelezte: ez az ingatlanok adásvételét érdemben tehát semmilyen módon nem lassítja.

Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja - tette hozzá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 07:04
Címkék: Latorcai Csaba, törvény célja, világörökségi egyezményben, értékes területeken, világörökségi területhez, ingatlan tulajdonosa,
Kommentek
Latorcai: Magyarországon törvény védi a világörökségi helyszíneket
Latorcai Csaba hozzátette: e védelmet fokozza, hogy a kormány kezdeményezésére a parlament néhány napja úgy döntött, a világörökségi helyszíneken a nem lakáscélú ingatlanokra elővásárlási jogot biztosít az államnak, ha a területeket értékesítik.

Az egységes kezelés érdekében a kormány a világörökségi helyszínekre kezelési tervet is készít, ezt néhány helyen - például Hollókőn - már kihirdették, Pannonhalmán és Pécsen pedig a napokban teszik közzé - közölte.

Latorcai Csaba elmondta: a kezelési tervben rögzítik, hogy milyen elvek szerint kell védeni ezeket a helyszíneket, illetve azt, miként tudja segíteni a kormány azokat, akik ilyen helyen rendelkeznek ingatlannal, vagy ott dolgoznak vállalkozóként.

A helyettes államtitkár megjegyezte: a terv kidolgozása hosszú, alapos egyeztetetést igénylő munka, hiszen turisztikai, örökségvédelmi szempontokat kell érvényesíteni, és ezeken a területeken élnek is.
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 10:22
Világörökségi konferenciát rendeztek a Pesti Vigadóban
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény által védett magyarországi helyszínek kiemelkedő egyetemes értéket képviselnek, védelmük és fennmaradásukat szolgáló értékőrző használatuk közérdek. Az egyezmény 193 részes államával mára az egyik legelfogadottabbnak mondható, és eddig 1073 helyszín felvételét tette lehetővé a világörökségi listára világszerte.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, elsőként budapesti és hollókői helyszíneink kerültek fel a listára 1987-ben, azaz 30 évvel ezelőtt, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj pedig a világörökségi listára kerülésének 15. évfordulóját ünnepli idén.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a világörökségi helyszínek kezelését Magyarországon külön törvény szabályozza, amely kivételesnek számít nemzetközi színtéren, hiszen eddig csak
velemenyezd, 2017. december 19. kedd, 12:02
Szállodává bővítik a Pannonhalmi Főapátság apátsági majorjának épületegyüttesét
megtartják. Az épületegyüttes bővítésével 99 szobát, az apátsági gyógynövénykultúrára épülő wellnessrészleget, konferenciatermet, éttermet és látványsörözőt alakítanak ki.

A szállodához geotermikus fűtésrendszer készül, az épületre napkollektorok kerülnek, a szálloda egyes tereinek vízellátását pedig az udvari kutak biztosítják. A jelenlegi állandó kiállítás tereiből kialakítandó tárgyalókban a főapátsági műkincsgyűjtemény egy-egy darabja köré hangolják majd a helyiségek belsőépítészetét.

A világörökségi helyszínen lévő épületegyüttesben harmonikusan él majd egymás mellett a 12. és a 21. század. Pannonhalma az évezredes állandóság mellett a folyamatos útkeresésről is szól, ez alól nem jelent kivételt a hotel tervezett épületegyüttese sem - közölte a főapátság.

A monostor egyik küldetése a vendégek fogadása, de a tömegturizmus korszakában is megmaradt az eszmény, hogy minden érkezőt a Krisztus iránti szeretettel, örömmel és alázattalfogad az egész közösség. Ezt az eszményt a hotel szellemisége
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 13:52
Krónika: Románia ismét elmulasztotta képviselni a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO szellemi világörökségi
azonban, hogy a parlamenti bizottságnak csak koordinációs szerepe van, nem dönthet a felvételi kérelmek ügyében. A szenátor úgy vélte: a tavalyi sikertelen kísérlet után Romániának újra kellett volna indítania a jelölési procedúrát.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke felháborítónak tartotta, hogy a román kormány nem lép fel a romániai magyar értékek védelmében. "A román szakértői kormány képviselője megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék a szellemi világörökségi listára. Akkor Corina Suteu azt mondta, ki fogják egészíteni, és újra benyújtják a dossziét, ebből nem lett semmi" - emlékeztetett Hegedüs Csilla, aki a kulturális tárca korábbi államtitkáraként a felterjesztés kidolgozója volt.

A román kulturális tárca 2012 márciusában, Kelemen Hunor kulturális minisztersége idején terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listájára a csíksomlyói búcsút. Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 10:31
Krónika 7. rész (kérdések, bizottsági jelentések)
Jobbik: ukránok kapnak magyar nyugdíjakat

Gyüre Csaba (Jobbik) arról beszélt, hogy garmadával jelentkeznek át emberek Ukrajnából Magyarországra, hogy itt magyar nyugdíjhoz jussanak. A nekik kifizetett összeg meghaladja az évi tízmilliárd forintot - tette hozzá.

Miért nem tesz ez ellen a kormány semmit? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára hangsúlyozta, hogy egy 1962-es szerződésről van szó. A kormány lépéseket tett a megállapodás leváltásáért, de az ukrán fél általában nem a megegyezések szándékával vesz részt a tárgyalásokon - közölte.

KDNP: mit tesz a kormány a Dunakanyar fejlesztéséért?

Rétvári Bence (KDNP) azt kérdezte, hogy mit tesz a kormány a Dunakanyar turisztikai fejlesztéséért, azon belül a gyorshajózásért. Mely kikötők fejlesztése várható, terveznek-e hajóbeszerzéseket - érdeklődött.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára azt mondta, hogy szeretnék arra ösztönözni a Budapestre érkező turistákat, hogy itt tartózkodásukat hosszabbítsák meg
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 19:24
Kövér László: az örökség nemcsak a kövekben, nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben is rejlik
azokat is, akik a hollókőiekhez hasonlóan Budapesten 30 éve őrzik a szintén a világörökség részévé vált pesti és budai Duna-partokat, benne a Lánchíddal és az Országház épületével.

Hangoztatta, hogy egy 400 fő alatti lakosságszámú kis magyar falu és egy közel kétmilliós magyar nagyváros 30 esztendeje, nemzetközileg is hitelesítve, ugyanazt hirdetik: az örökség nemcsak a kövekben, nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben is rejlik.

Az UNESCO 1987. december 11-én vette fel Hollókőt a világörökségi listára. Magyarországon Hollókő és Budapest volt az első két helyszín, amely kiérdemelte ezt a megtisztelő címet. Az 1973 óta létező listán Hollókő volt az első falu, amelyik ilyen nemzetközi elismerést kapott.

Kövér László arról is beszélt, hogy az évszázadok során Hollókő megtanulta, magától csak a balszerencse érkezik, a szerencséért dolgozni kell.

Ez a tapasztalat és tudás szerencsére mára sem enyészett el, sem Hollókőn, sem Magyarországon - mondta az Országgyűlés elnöke. Példaként
velemenyezd, 2017. december 10. vasárnap, 18:22
Mátrai Márta: az emlékezés, a kegyelet a hazaszeretet része
Nemzeti Örökség Intézetének létrejöttét.

"A nemzet történelmi tudatának egyik legfontosabb kötőanyaga az emlékezés" - közölte, majd Magyarország történelmére utalva hozzátette, az "a dicsőség mellett inkább a gyász köré szerveződik".

Az általa vezetett intézet tevékenységéről szólva Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, eredményes évet zárnak, hiszen vagyonkezelésbe átvették a Fiumei úti sírkertet és a Salgótarjáni úti zsidó temetőt. Megjegyezte, hogy kezdeményezték utóbbi felvételét a világörökségi cím várományosai közé, továbbá a megújítására kiírt közbeszerzés már le is zárult. Azt is megemlítette, hogy restaurálták Apponyi Albert gyászhintóját.

A magyar történelem híres alakjainak sírjait kiemelkedően fontos kultuszhelyeknek tartjuk, mindegyik állapota közügy - fogalmazott, hozzátéve, ez hatezernél több nyughelyet jelent, amelyek folyamatos karbantartása "végeláthatatlan folyamat", amelyben idén sok sírhely megújult.

Radnainé Fogarasi Katalin elmondta: idén félszáznál több kiemelt
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 12:02
Képek, videók
vilagorokseg_lena.jpg
lyzbet3
2013. február 08. péntek, 20:23
1 világörökség.png
sarkadykati
2012. október 25. csütörtök, 06:40
1 világörökség.png
snbela44
2012. október 25. csütörtök, 05:37
vilagoroksegek.jpg
jegesmedve21
2012. szeptember 30. vasárnap, 06:21
Brit világörökségge.png
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:31
neszebar-vilagorokseg. jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 26. vasárnap, 14:51
világörökség.jpg
solanum
2006. május 15. hétfő, 11:10
ingatlanok_luxus_35.jp g
csilla663
2011. február 21. hétfő, 20:28
luxus_ingatlanok200908 07_
csilla663
2011. február 21. hétfő, 20:13
ingatlanok-kepei-78.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:51
ingatlanok-kepei-73.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:49
ingatlanok-kepei-63.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:47
ingatlanok-kepei-65.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:45
ingatlanok-kepei-75.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:44
ingatlanok-kepei-64.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.