Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 20:16 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Latorcai: világörökségi területeken egyes ingatlanokra elővásárlási joga van az államnak
A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára közölte: a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Részletezte: az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladja azt, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam beléphet a vevő helyére nyolc napon belül. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, azt automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával.

Latorcai Csaba jelezte: ez az ingatlanok adásvételét érdemben tehát semmilyen módon nem lassítja.

Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja - tette hozzá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 07:04
Címkék: Latorcai Csaba, törvény célja, világörökségi egyezményben, értékes területeken, világörökségi területhez, ingatlan tulajdonosa,
Kommentek
A török alkotmánybíróság visszautasította a Hagia Sophia múzuem dzsámiként való használatára irányuló kérelmet
Az egyesület - amelyet a beszámoló nem nevez meg - korábban már más illetékes közigazgatási és igazságügyi szervhez is benyújtott kérelmet a Hagia Sophia muzulmán imahelyként történő használatára vonatkozóan.

Az egyesület egyéni kérelem formájában azzal az indokkal fordult az alkotmánybírósághoz, hogy a kérelem korábbi visszautasítása sérti a vallási és lelkiismereti szabadságot. Az alkotmánybíróság szerint azonban az állítólagos sértés nem érinti az egyesületet mint jogi személyt.

A testület hozzátette: közjogi személyek egyáltalán nem nyújthatnak be egyéni kérelmet, magánjogi jogi személyek - köztük egy egyesület is - pedig csak abban az esetben, ha jogi személyükre vonatkozó jogaik sérülnek.

A Hagia Sophia 1935 óta üzemel múzeumként, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványosságának számít. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az oszmán vezetők dzsámivá
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 18:42
Nagy Nyárvégi Kirándulás
lényeges potenciált jelent. (Aggtelek, Miskolc-Tapolca, Lillafüred, Eger). Számos romantikus vár és várrom (Boldogkőváralja, Diósgyőr, Eger, Füzér, Sárospatak), történelmi emlék és történelmi helyszín (Gönc, Vizsoly), Mezőkövesd, Tard, Szentistván - a matyó népcsoport központjai, valamint maga a Tisza-tó a vízi- és ökoturizmus "zászlóshajója", a tokaji és az egri borvidék országos, illetve nemzetközi hírnévnek örvendenek. Kiemelkedő öröksége a térségnek Hollókő ófaluja és vára, mely UNESCO világörökségi terület és az Ipolytarnóci ősmaradványok, ami szintén ennek várományosa. Számos településen találkozhatunk népi építészeti értékekkel, elsősorban a felvidéki, palóc lakóháztípussal, a műemlékek mellett kiváló borai és gyógyvizei is igen sok turistát vonzanak. A Tisza-tó partja népszerű üdülőövezet, a Mátra és a Bükk turistaútjai pedig a vadregényes hegyi túrák kedvelőinek jelentenek különleges élményt.

Nem először jártunk ezen a gyönyörű részen, öt napos nagy nyári kirándulásunk során
menusgabor, 2018. szeptember 09. vasárnap, 21:45
Az OSZK-ban mutatkozik be a Hsziling Pecsétfaragó Társaság
A kínai selyem és porcelán az egész világban ismert művészeti cikkek, nem kisebb múltra tekint azonban vissza a ma még kevésbé ismert kínai pecsétfaragás is - mondta el a tárlat hétfői megnyitóján a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

Tuan Csie-long emlékeztetett arra, hogy a több mint százéves Hsziling Pecsétfaragó Társaság 2008-ban indította világ körüli útjára kiállítássorozatát, amely az utóbbi években a kínai kultúra egyik "szentélyévé" váló OSZK-ban látható most.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a felmérhetetlen gazdagságú kínai civilizáció kincseivel a magyar közönség egyre gyakrabban találkozhat, köszönhetően a két ország egyre szorosabbra fonódó kapcsolatainak. Ugyanakkor a kínai közönség is egyre mélyebben ismerheti meg a magyar kultúrát a mind gyakoribb magyar bemutatkozások révén - fűzte hozzá.

A most megnyílt tárlat a kínai kultúra egy különleges
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 18:02
Ingyenes sétával csatlakozik a zsidó kultúra európai napjához a NÖRI
A luxemburgi székhelyű European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage (AEPJ) nevű szervezet minden év szeptemberének első vasárnapján szervezi meg a zsidó kultúra európai napját, amelyhez a NÖRI idén második alkalommal csatlakozik az ingyenes sétával - közölte az intézet az MTI-vel.

Budapest egyik legkülönlegesebb, számos műemléket őrző helyszíne, a 2002-ben teljes egészében műemlékké nyilvánított Salgótarjáni utcai temető 2016-ban került a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe. A pesti zsidó elit végső nyughelyéül szolgáló mauzóleumok közül a legtöbb Fellner Sándor és Quittner Zsigmond munkája. A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumkincs elemeit egyesítő számos síremléket, valamint a szertartási és kapuépületet Lajta Béla tervezte.

"A zsidó kultúra európai napja idei mottója a történetmesélés" - idézi a közlemény Radnainé Fogarasi Katalint, a NÖRI főigazgatóját. "Meggyőződésem, hogy a Salgótarjáni utcai zsidó temető a magyar zsidóság békés és
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 16:33
A British Museum őrzi vezető helyét a leglátogatottabb angliai nevezetességek listáján
közölt listán a második helyet a londoni Tate Modern múzeum szerezte meg valamivel több mint 5,5 millió látogatóval. Az ingyenesen látogatható nevezetességek között a harmadik a londoni Nemzeti Galéria, a negyedik a brightoni kikötő, az ötödik a londoni Természettudományi Múzeum lett.

Anglia leglátogatottabb fizetős nevezetessége a Tower volt 2017-ben. A középkori londoni épületegyüttest 2,8 millióan keresték fel, és ezzel kilencedik éve vezeti a legnépszerűbb fizetős látványosságok listáját. A világörökségi helyszínt a chesteri állatkert követi a második helyen 1,9 millió vendéggel. Az első ötbe az Észak-Yorkshire grófságbeli flamingópark, a hajókázás a Windermere-tavon és Stonehenge került be.

A Visit England összeállítása szerint tavaly jelentősen bővült a történelmi emlékhelyek látogatottsága. A malmok, emlékművek, hajók, temetkezési helyszínek látogatóinak száma nyolc százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. A farmoké öt, a történelmi épületeké és imahelyeké 4 százalékkal nőtt.

Az ingyenes
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 09:51
Több mint 30 százalékkal nőttek Törökország turisztikai bevételei az év első felében
ország egy másik népszerű idegenforgalmi célpontjába, Kappadókiába is nagyon sokan érkeznek. A történelmi régióba 2018 első hat hónapjában 1 millió 236 ezer 355-en látogattak el, ami 36 százalékkal haladja meg az előző évi, és 83 százalékkal a 2016-os értéket.

Az Anadolu török állami hírügynökség keddi jelentése szerint a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományt is jóval többen keresik fel, amióta július elején az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felvette a világörökségi listára Göbekli Tepét, a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát. A leletek tanúsága szerint Göbekli Tepe ("Pocakos-domb") azonban nemcsak templom, hanem egyben a világ legrégebbi szobrászműhelye, és így a "képzőművészet bölcsője" is.

Sanliurfában a nyári hónapokat a rendkívüli meleg miatt turisztikai szempontból "halott szezonként" tartják számon. Míg korábban ez az évszak a szállodák számára 20-30 százalékos telítettséget jelentett, addig idén - főként a belföldi turisták fokozott
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 15:41
Krónika 9. rész (épített környezet, napirend után)
bürokráciacsökkentés.

LMP: mikor és hol zajlott a javaslat vitája?

Csárdi Antal (LMP) azt kérte, mondják el, hogy mikor és hol zajlott le a törvényjavaslat társadalmi vitája. Egyúttal leszögezte: a fővárosi közgyűlés évtizedeken keresztül küzdött egy ilyen indítvány ellen.

A magyar városok "kialakult szövetébe" nem illenek bele az ilyen magasházak - jelentette ki a képviselő. A politikus "bűnnek" nevezte az indítványt, mert annak nyomán olyan épületeket lehet majd felhúzni, amelyek világörökségi látképeket tesznek tönkre.

Arra kérte a kormánypárti képviselőket, ne engedjék, hogy a törvénnyel tönkretegyék a fővárost.

Párbeszéd: korrupció legalizálásáról van szó

Tordai Bence (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy a toronyházakról szóló törvények alól kivonták a nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősülő beruházásokat. A képviselő véleménye szerint a jogszabálynak azonban semmi köze nincs a nemzetgazdasági érdekekhez, "egyszerűen a korrupció legalizálásáról van szó".
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:06
Észak-Magyarország kilenc festői szépségű tava
tava
Vaskor István
A VIDÉK ÚJSÁGÍRÓJA. 2018. 07. 02. 06:17

Bármerre járunk a térségben, mindenütt rácsodálkozhatunk egy-egy gyönyörűségre.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Eltűnt zalakarosi termáltó: nagyobb a baj, mint hitték
Lenyűgöző látvány a felhők alól a Tisza-tó
Megtiltották a fürdőzést a székelyföldi Szent Anna-tóban

Észak-Magyarország természeti szépségei párjukat ritkítják. Történelmi várak, kedvelt túraútvonalak, aprócska falvak - köztük a világörökségi Hollókő - és viruló kisvárosok csalogatják a turistákat. A térség gyönyörű tavaival - melyek között európai viszonylatban is különleges természeti ritkaságokkal ismerkedhetünk meg - is sok vendéget vonz. A Sokszínű Vidék csokorba gyűjtötte a portálunkon korábban közzétett tavakat, megkönnyítve az Észak-Magyarországon kalandozni kívánó turisták
tinka1951, 2018. július 02. hétfő, 08:11
Képek, videók
vilagorokseg_lena.jpg
lyzbet3
2013. február 08. péntek, 20:23
1 világörökség.png
sarkadykati
2012. október 25. csütörtök, 06:40
1 világörökség.png
snbela44
2012. október 25. csütörtök, 05:37
vilagoroksegek.jpg
jegesmedve21
2012. szeptember 30. vasárnap, 06:21
Brit világörökségge.png
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:31
neszebar-vilagorokseg. jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 26. vasárnap, 14:51
világörökség.jpg
solanum
2006. május 15. hétfő, 11:10
ingatlanok_luxus_35.jp g
csilla663
2011. február 21. hétfő, 20:28
luxus_ingatlanok200908 07_
csilla663
2011. február 21. hétfő, 20:13
ingatlanok-kepei-78.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:51
ingatlanok-kepei-73.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:49
ingatlanok-kepei-63.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:47
ingatlanok-kepei-65.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:45
ingatlanok-kepei-75.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:44
ingatlanok-kepei-64.jp g
csilla663
2010. július 13. kedd, 21:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.