Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 14. kedd | 33. hét | 226. nap | 10:58 | Marcell
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ukrán válság - Oroszország kivonul a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő ukrán-orosz koordinációs központból
Az UNIAN ukrán hírügynökség az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményre hivatkozva jelentette: Moszkva arra hivatkozva hívja haza az orosz katonatiszteket a központból, hogy állítólag "morális és pszichológiai nyomásnak" vannak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkednek velük szemben.

A koordinációs központ - amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és a luhanszki szakadárok fegyveresei képviseltetik magukat - 2014 szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Donyeck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.

A 112.ua hírportál azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés információi alapján már kedden intenzív támadásba léphetnek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők a front teljes hosszán. Kijev elsősorban attól tart, hogy diverzáns szakadár csoportok hajtanak végre terrortámadásokat az ukrán fegyveres erők objektumai, energetikai és közlekedési infrastrukturális létesítmények ellen, továbbá megszaporodnak a front menti ukrán katonai állások és ellenőrző pontok elleni támadások.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség jelentése szerint Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság minszki tárgyalója úgy vélekedett, hogy Moszkva kivonulása a koordinációs központból jelentősen megnehezíti majd a kommunikációt a szakadárok és Kijev között, ami bonyolítja a fegyveres konfliktus békés rendezését.

A kijevi hadműveleti központ hétfőn azt jelentette, hogy az előző napokhoz képest még feszültebbé vált a helyzet a térségben, az elmúlt napon a szakadárok 14-szer nyitottak tüzet, aminek következtében három ukrán katona veszítette életét. A szakadárok a frontvonal több pontján vetettek be a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket.

A DAN jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napon 17-szer sértették meg Donyeck megyében a fegyvernyugvást. A luhanszki szakadárok hivatalos honlapja szerint 14 tűzszünetsértést követett el ez idő alatt az ukrán hadsereg a Luhanszk megyei frontszakaszon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 14:03
Címkék: Denisz Pusilin, Donyecki Népköztársaság, orosz katonatiszteket, ukrán katonatisztek, koordinációs központ, ukrán fegyveres,
Kommentek
Orosz lap: a Krím és a Donyec-medence áramellátásáról adott ki információt a kémkedéssel vádolt orosz vezető
Ukrajnába irányuló energiaszállításokat, ahonnan az áram a félszigetre ment tovább. A szállítási rendszert Turcan dolgozta ki, aki ismerte az orosz tisztségviselők minden ukrajnai kapcsolatát.

Mint arról a lap beszámolt, a Krím orosz elcsatolását követően Oroszországnak meg kellett állapodnia Ukrajnával a saját villamosenergia-termeléssel szinte nem rendelkező félsziget ellátásáról. Ennek üzemeltetője egy, az Inter RAO és a COR által 2014 áprilisában létrehozott cég volt, amely Rinat Ahmetov Donyec-medencei oligarcha DTEK Krimenergo vállalatának közvetítésével vásárolt áramot Ukrajnától, amit aztán a Krímbe szállított.

2014 nyarán az ukrán kormány rendkívüli állapotot vezetett be a belső árampiacon, a Donyec-medencei szénszállítások akadozása miatt, és azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a Krím áramellátását. Ekkor az Inter RAO elkezdett elektromos energiát Ukrajnába szállítani, amit a Krímbe továbbított. A két fél 1,5 GW 2015-ben történő szállításáról állapodott meg. A COR kilowattóránként 2,4
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 12:32
Ukrajna - Putyin aggodalmát fejezte ki Porosenkónak a Donyec-medencei helyzet miatt
Az ukrán részről kezdeményezett kapcsolatfelvétel során Putyin és Porosenko a moszkvai tájékoztatás szerint eszmecserét folytatott arról az orosz kezdeményezésről, amelynek értelmében ENSZ-erőt kell létrehozni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziója biztonságának szavatolására. A két vezető között szó esett a fogva tartott személyek kicserélésének lehetőségről, valamint arról. hogy az orosz, illetve az ukrán emberi jogi ombudsman felkereshesse a másik országban őrzött orosz, illetve ukrán foglyokat.

A Kreml szerint Oroszország fontosnak tartja a tárgyalások hatékonyságának fokozását a minszki kapcsolattartó csoport és az orosz-ukrán-német-francia "normandiai négyek" formátum keretében. A felek megvitatták a délnyugat-ukrajnai válság rendezésének kérdését, figyelembe véve a "normadiai négyek" külügyminisztereinek és elnöki tanácsadóinak június tanácskozásán elhangzottakat. Putyin hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája a 2015-ös minszki megállapodások
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 16:18
Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel a kijevi parlament előtt
megsérült, számukról egyelőre nincs információ. Eddig egy tüntető őrizetbe vételét erősítette meg a rendőrség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy a rendfenntartók sorfalakba rendeződtek az épület és a tüntetők között. A főbejáratot lezárták, se ki, se be nem engednek senkit. A hatóságok közlése szerint mintegy ötszáz rendfenntartót vezényeltek a helyszínre.

Az afganisztáni veteránok a hírek szerint azt követelik, hogy ugyanolyan juttatásokban részesüljenek, mint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus veteránjai. A bányászok úgyszintén szociális juttatásaik emelését, továbbá a bányászati szektor állami támogatásának növelését követelik. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése alapján a demonstráción az 1986-os csernobili nukleáris baleset áldozatai is részt vesznek, létszámuk viszont a másik két csoporthoz képest elhanyagolható.

A legfrissebb jelentések szerint a tüntetők küldöttsége már bement tárgyalni a törvényhozás épületébe, a demonstrálók azonban még ezután sem voltak
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 13:01
A Donyec-medencei válságról tanácskozott az ukrán és a német államfő Kijevben
sajtótájékoztatón Porosenko kijelentette: teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy "az orosz fegyveres erők és az irányításuk alatt álló (szakadár) fegyveresek felelőtlen cselekedetei miatt" az elmúlt néhány hétben hirtelen megnőtt a tűzharcok intenzitása. "A szakadárok támadó műveleteket kísérelnek meg végrehajtani, amelyekkel szemben az ukrán fegyveres erők rendkívül hatékonyan állnak ellen" - fogalmazott az ukrán elnök.

Köszönetet mondott német kollégájának, hogy figyelemmel követi a Donyec-medencei konfliktus fejleményeit és azért, hogy támogatja ENSZ-békefenntartóknak a térségbe vezénylését.Közölte, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol a nap folyamán részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról szóló ülésén, amelyen a kijevi diplomácia vezetője jelentést tesz. "Fontos lesz számunkra az orosz képviselő álláspontját is hallanunk, mert határozottan számítunk arra, hogy a közeljövőben megszületik a döntés a békefenntartókról" - tette
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 16:31
Ukrán válság - Katonai ügyész: 32 oroszt ítéltek el eddig a Donyec-medencei agresszióban való részvételért
gyanújával az illetékes ukrán bíróság letartóztatási parancsot adott ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és két helyettese, továbbá Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és első helyettese ellen.

Matiosz bejelentésével kapcsolatosan a Deny ukrán napilap internetes változata felidézte, hogy Petro Porosenko elnök április 10-én Berlinben Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: 23 orosz katonatiszt van jelenleg börtönben Ukrajnában, olyanok, akiket a Donyec-medencei harcokban való részvételért vettek őrizetbe.

Az elnök leszögezte, hogy ez bizonyítja Oroszország katonai jelenlétét az Ukrajnához tartozó területen. Felszólította Moszkvát, hogy ismerje el ezt végre, és vonja ki csapatait a Donyec-medencéből.

A Kreml váltig tagadja, hogy lennének orosz katonák a Donyec-medencében, továbbá azt is, hogy Oroszország fegyvereket szállítana a szakadároknak, vagy bármely más módon beavatkozna a kelet-ukrajnai válságba, amelyet belső konfliktusnak,
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 15:01
Ukrán válság - Megszigorították az átjárást a Donyec-medencei front menti övezetben
támogatásával valósult meg az Ukrajnához tartozó területeken.

Mindezek fényében a törvényben az eddig belügyi, terrorellenesnek nevezett művelet új formátumban, azaz katonai műveletként folytatódik tovább. Új hivatalos elnevezése pedig "egyesített erők művelete" lett.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője - aki 2014-ben, a konfliktus kirobbanásakor ideiglenesen Ukrajna államfője volt - egy korábbi nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a Donyec-medencei zavargások kezdetén "jobb híján" nevezték el Kijevben a műveletet terrorellenesnek, amelynek fő célja akkor a rend helyreállítása és Ukrajna területi egységének biztosítása volt. A belügyminisztérium alá rendelt nemzeti gárda és az eredetileg csak a rendfenntartásban való részvételre szerveződött önkéntes alakulatok mellett viszont a válság éleződése, az egyre nyilvánvalóbb orosz katonai beavatkozás miatt a hadsereget is be kellett vonni a műveletbe, továbbá a gárdának és az önkénteseknek már harci
velemenyezd, 2018. május 01. kedd, 07:10
Franciaország félmillió eurós segélyt nyújt a Donyec-medencében élőknek
A francia diplomácia vezetője kifejtette, hogy két, a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai térségben tevékenykedő civil szervezetnek nyújtja országa a pénzügyi segítséget. A szervezeteket nem nevezte meg. Szavai szerint az összeget élelmiszersegélyezési projektek támogatására, valamint a Donyecktől nyugatra, ukrán ellenőrzésű oldalon fekvő Krasznohorivka település iskoláinak felújítására, illetve a Luhanszk megye szintén ukrán ellenőrzés alatti részében lévő popasznai vízellátó állomás tározóinak helyreállítására különíti el Franciaország.

Klimkin a sajtótájékoztatón közölte, hogy Ukrajna helikoptereket készül vásárolni Franciaországtól. További részletek nélkül annyit tett hozzá, hogy erről a nap folyamán szándéknyilatkozatot írnak alá az ukrán belügyminisztériumban. A kijevi diplomácia vezetője elmondta, hogy ezen kívül a kétoldalú gazdasági együttműködés keretében több nagyszabású projektet terveznek megvalósítani Ukrajnában, így például nagyméretű napenergia-erőművek
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 14:31
Terrorváddal őrizetbe vették Kijevben a mentelmi jogától megfosztott Szavcsenkót
"likvidálására kaptak megbízást" Petro Porosenko ukrán elnök környezetéhez tartozó személyek, akik "provokációt készítettek elő ellene, és puccs megszervezésére ösztönözték". Azt is mondta, hogy csak azért tárgyalt terrortámadások megszervezéséről, hogy "összezavarja és nevetség tárgyává tegye" az ország politikai vezetését.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva azzal a váddal, hogy - ukrán oldalon - részt vett a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. Hazatérésekor ünnepelve fogadták az országban, Porosenko elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont - elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Haza párt jutatta őt a 2014-es választásokon - azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Azután, hogy bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel a Donyec-medencében, a Haza párt
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 14:41
Képek, videók
Kárpát-medencei fiatalok
nagyvaradicivilkerekasztal
2011. augusztus 12. péntek, 10:31
A Stavros Beach medencéi
flammerne
2009. június 08. hétfő, 08:50
Külső rész medencéi
dnemethk
2008. augusztus 26. kedd, 09:09
Oroszország
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:54
Jégpalota Oroszországban.
pacsakute
2017. január 12. csütörtök, 22:13
ház-oroszország.jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:00
UB3SAR Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:48
UA9MQI Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
UA9JNT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
OA9DM Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:45
UA6J Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6HJT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6AUA Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.