Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 23:46 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ukrán válság - Oroszország kivonul a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő ukrán-orosz koordinációs központból
Az UNIAN ukrán hírügynökség az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményre hivatkozva jelentette: Moszkva arra hivatkozva hívja haza az orosz katonatiszteket a központból, hogy állítólag "morális és pszichológiai nyomásnak" vannak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkednek velük szemben.

A koordinációs központ - amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és a luhanszki szakadárok fegyveresei képviseltetik magukat - 2014 szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Donyeck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.

A 112.ua hírportál azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés információi alapján már kedden intenzív támadásba léphetnek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők a front teljes hosszán. Kijev elsősorban attól tart, hogy diverzáns szakadár csoportok hajtanak végre terrortámadásokat az ukrán fegyveres erők objektumai, energetikai és közlekedési infrastrukturális létesítmények ellen, továbbá megszaporodnak a front menti ukrán katonai állások és ellenőrző pontok elleni támadások.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség jelentése szerint Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság minszki tárgyalója úgy vélekedett, hogy Moszkva kivonulása a koordinációs központból jelentősen megnehezíti majd a kommunikációt a szakadárok és Kijev között, ami bonyolítja a fegyveres konfliktus békés rendezését.

A kijevi hadműveleti központ hétfőn azt jelentette, hogy az előző napokhoz képest még feszültebbé vált a helyzet a térségben, az elmúlt napon a szakadárok 14-szer nyitottak tüzet, aminek következtében három ukrán katona veszítette életét. A szakadárok a frontvonal több pontján vetettek be a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket.

A DAN jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napon 17-szer sértették meg Donyeck megyében a fegyvernyugvást. A luhanszki szakadárok hivatalos honlapja szerint 14 tűzszünetsértést követett el ez idő alatt az ukrán hadsereg a Luhanszk megyei frontszakaszon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 14:03
Címkék: Denisz Pusilin, Donyecki Népköztársaság, orosz katonatiszteket, ukrán katonatisztek, koordinációs központ, ukrán fegyveres,
Kommentek
Franciaország félmillió eurós segélyt nyújt a Donyec-medencében élőknek
A francia diplomácia vezetője kifejtette, hogy két, a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai térségben tevékenykedő civil szervezetnek nyújtja országa a pénzügyi segítséget. A szervezeteket nem nevezte meg. Szavai szerint az összeget élelmiszersegélyezési projektek támogatására, valamint a Donyecktől nyugatra, ukrán ellenőrzésű oldalon fekvő Krasznohorivka település iskoláinak felújítására, illetve a Luhanszk megye szintén ukrán ellenőrzés alatti részében lévő popasznai vízellátó állomás tározóinak helyreállítására különíti el Franciaország.

Klimkin a sajtótájékoztatón közölte, hogy Ukrajna helikoptereket készül vásárolni Franciaországtól. További részletek nélkül annyit tett hozzá, hogy erről a nap folyamán szándéknyilatkozatot írnak alá az ukrán belügyminisztériumban. A kijevi diplomácia vezetője elmondta, hogy ezen kívül a kétoldalú gazdasági együttműködés keretében több nagyszabású projektet terveznek megvalósítani Ukrajnában, így például nagyméretű napenergia-erőművek
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 14:31
Terrorváddal őrizetbe vették Kijevben a mentelmi jogától megfosztott Szavcsenkót
"likvidálására kaptak megbízást" Petro Porosenko ukrán elnök környezetéhez tartozó személyek, akik "provokációt készítettek elő ellene, és puccs megszervezésére ösztönözték". Azt is mondta, hogy csak azért tárgyalt terrortámadások megszervezéséről, hogy "összezavarja és nevetség tárgyává tegye" az ország politikai vezetését.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva azzal a váddal, hogy - ukrán oldalon - részt vett a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. Hazatérésekor ünnepelve fogadták az országban, Porosenko elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont - elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Haza párt jutatta őt a 2014-es választásokon - azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Azután, hogy bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel a Donyec-medencében, a Haza párt
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 14:41
A főügyész leváltására kérte az ukrán elnököt a tervezett terrortámadással meggyanúsított képviselőnő
megnevezett forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy Szavcsenko aznap három gránátot és egy pisztolyt vitt be magával a táskájában a plenáris ülésre. A képviselőnő a törvényhozás épületében újságíróknak nyilatkozva annyit elismert, hogy van nála egy pisztoly, amit - mint mondta - kitüntetésként adományoztak neki, és mint "katonatisztnek joga van magánál tartani".

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban - ukrán oldalon való - részvételéért. Hazatérésekor ünnepelve fogadták az országban, Porosenko elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont - elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Haza párt jutatta őt a 2014-es választásokon - azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Azután, hogy bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel
velemenyezd, 2018. március 19. hétfő, 20:22
A kijevi parlament elleni terrortámadás megszervezésével gyanúsítja az ukrán főügyészség Nagyija Szavcsenko kép
hete vették őrizetbe az ukrán hatóságok Donyeck megyében a frontvonalnál lévő egyik ellenőrző pontján. Az autójában egy egész fegyverarzenált találtak, amivel az SZBU szerint Kijevben készült terrortámadásokat végrehajtani. Szavcsenko jelen volt és támogatásáról biztosította Rubant azon a kijevi bírósági tárgyaláson, amelyen előzetes letartóztatásba helyezték a férfit.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban - ukrán oldalon való - részvételéért. Hazatérésekor hősként ünnepelték az országban, Petro Porosenko ukrán elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont - elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Haza párt jutatta őt a 2014-es választásokon - azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel. Azután, hogy bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 14:11
Osztrák államfő: Ausztria nem fogja elismerni az önkényesen elcsatolt Krímben tartandó orosz elnökválasztást
Az osztrák államfő - az ukrán elnök sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint - leszögezte, hogy Ausztria - miként az Európai Unió is -törvénytelennek tartja a Krím Oroszország általi bekebelezését, ezért a félszigeten nem lehet legitim módon sem orosz parlamentet, sem orosz elnököt választani. Hozzátette, hogy ugyanez az osztrák kormány álláspontja is.

Petro Porosenko ukrán elnök felszólította Ukrajna európai partnereit és az egésznemzetközi közösséget, hogy "reagáljon határozottan arra a választási bohózatra, amelyet most vasárnap, az Ukrajnához tartozó területen, annak elcsatolásának negyedik évfordulóján rendez meg Moszkva". 2014. február 16-án tartották meg a Krími Autonóm köztársaságban azt az Ukrajna és a világ államainak java része által illegitimnek minősített, számos szabálytalanság és jelentős orosz katonai jelenlét mellett megrendezett népszavazást, amelyen kinyilvánították a terület szándékát az Oroszországhoz való csatlakozásra.

A két államfő által közösen tartott
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 15:22
Mogherini: Az EU nem fogja elismerni az önkényesen elcsatolt Krímben tartandó orosz elnökválasztást
Az uniós biztos ismételten leszögezte, hogy az EU nem ismeri el törvényesnek a Krím elcsatolását Ukrajnától - így az ottani orosz elnökválasztást sem -, továbbá fenntartja az Oroszországgal szembeni szankciókat. Hozzáfűzte, hogy a büntetőintézkedéseket az unió mindaddig fenntartja, amíg a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés rendezését célzó minszki megállapodásokban foglaltak nem teljesülnek. Szavai szerint folytatódnak az erőfeszítések a normandiai formátumban is, azaz Németország és Franciaország részvételével a válság békés rendezésére annak érdekében, hogy "olyan stabil politikai határozat" szülessen, amelyet minden érintett fél tiszteletben tart, Ukrajna függetlenségének és szuverenitásának megőrzése mellett.

Mogherini emellett felszólította Oroszországot, hogy engedjen szabadon mindenkit, akit területén és a megszállt Krímben törvénytelenül tart fogva.

Porosenko a sajtótájékoztatón közölte: megbeszélésükön javasolta, hogy az Európai Bizottság ismét küldjön nagykövetekből álló
velemenyezd, 2018. március 12. hétfő, 15:07
A Kremlnek nincs információja a volt orosz kém angliai mérgezéséről
A 66 éves Szergej Szkripalt súlyos mérgezéses tünetekkel az angliai Salisbury kórházában kezelik, válságos állapotban van. Az orosz férfit és egy nőismerősét eszméletlenül találták a város egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon. Hétfő este a hatóságok még nem tudták, hogy bűncselekmény történt-e.

Az orosz férfi tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek (MI6), és Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait buktatta le. A hivatalos orosz vád szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, Dmitrij Medvegyev akkori elnöktől kegyelmet kapott, és egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozhatott.

A Szkripal-ügyet brit médiabeszámolók párhuzamba állították a London és Moszkva kapcsolatát több mint egy évtizede mérgező Litvinyenko-gyilkossággal. Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki szembefordult az orosz kormánnyal, és 2000-ben Londonba
velemenyezd, 2018. március 06. kedd, 11:53
Ukrán válság - Újabb tűzszünet kezdődhet a Donyec-medencében
parancsnokságuk. A luhanszki szakadárok ígéretet tettek arra, hogy kivonják fegyveres csapataikat a Luhanszktól északra fekvő Sztanicja Luhanszka település közeléből, azaz abból a térségből, ahol az utóbbi időben számos támadást hajtottak végre az ukrán fegyveres erők ellen.

A háromoldalú - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló - minszki összekötő csoport pénteken jelentette be közleményben, hogy hétfőtől ismét fegyvernyugvást lép életbe a Donyec-medencei válságövezetben.

A kelet-ukrajnai konfliktusban részt vevő felek már sokszori alkalommal hirdettek tűzszünetet a négy éve tartó válság alatt, de eddig egy sem bizonyult tartósnak. Az elsőt még a 2014 szeptemberében aláírt első minszki egyezségben, majd a rá következő év februárjában a normandiai négyek vezetői - Petro Porosenko ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök, valamint Angela Merkel német kancellár - által tető alá hozott második minszki
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 07:17
Képek, videók
Kárpát-medencei fiatalok
nagyvaradicivilkerekasztal
2011. augusztus 12. péntek, 10:31
A Stavros Beach medencéi
flammerne
2009. június 08. hétfő, 08:50
Külső rész medencéi
dnemethk
2008. augusztus 26. kedd, 09:09
Oroszország
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:54
Jégpalota Oroszországban.
pacsakute
2017. január 12. csütörtök, 22:13
ház-oroszország.jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:00
UB3SAR Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:48
UA9MQI Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
UA9JNT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
OA9DM Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:45
UA6J Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6HJT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6AUA Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.