Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 03:07 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ukrán válság - Oroszország kivonul a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő ukrán-orosz koordinációs központból
Az UNIAN ukrán hírügynökség az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményre hivatkozva jelentette: Moszkva arra hivatkozva hívja haza az orosz katonatiszteket a központból, hogy állítólag "morális és pszichológiai nyomásnak" vannak kitéve, és az ukrán katonatisztek tiszteletlenül viselkednek velük szemben.

A koordinációs központ - amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és a luhanszki szakadárok fegyveresei képviseltetik magukat - 2014 szeptember 26-án kezdte meg munkáját a Donyeck megyei Szoledar városában, a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a minszki egyezségekbe foglalt tűzszünet betartásának ellenőrzése.

A 112.ua hírportál azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés információi alapján már kedden intenzív támadásba léphetnek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők a front teljes hosszán. Kijev elsősorban attól tart, hogy diverzáns szakadár csoportok hajtanak végre terrortámadásokat az ukrán fegyveres erők objektumai, energetikai és közlekedési infrastrukturális létesítmények ellen, továbbá megszaporodnak a front menti ukrán katonai állások és ellenőrző pontok elleni támadások.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség jelentése szerint Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság minszki tárgyalója úgy vélekedett, hogy Moszkva kivonulása a koordinációs központból jelentősen megnehezíti majd a kommunikációt a szakadárok és Kijev között, ami bonyolítja a fegyveres konfliktus békés rendezését.

A kijevi hadműveleti központ hétfőn azt jelentette, hogy az előző napokhoz képest még feszültebbé vált a helyzet a térségben, az elmúlt napon a szakadárok 14-szer nyitottak tüzet, aminek következtében három ukrán katona veszítette életét. A szakadárok a frontvonal több pontján vetettek be a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket.

A DAN jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napon 17-szer sértették meg Donyeck megyében a fegyvernyugvást. A luhanszki szakadárok hivatalos honlapja szerint 14 tűzszünetsértést követett el ez idő alatt az ukrán hadsereg a Luhanszk megyei frontszakaszon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 14:03
Címkék: Denisz Pusilin, Donyecki Népköztársaság, orosz katonatiszteket, ukrán katonatisztek, koordinációs központ, ukrán fegyveres,
Kommentek
Zaharcsenko halála - Volt ukrán külügyminiszter: a merénylet ürügy lehet Moszkvának a Donyec-medencei válság fe
Az Oroszországgal foglalkozó kijevi kutatóközpont vezetője az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt hétfői elemzésében azt a véleményt fogalmazta meg: Moszkva a gyilkosságot ürügyként használja arra, hogy befagyassza a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos rendezését.

A diplomata - aki 2007-2009 között állt a külügyi tárca élén - azt a kérdést vetette fel, hogy vajon Ukrajnának áll-e érdekében a Donyec-medencei konfliktus rendezésének akadályozása, ami napi szinten okoz neki veszteségeket, vagy Oroszországnak, amely nyer azon, hogy Ukrajna "folyamatosan vérzik"? "Egyértelmű, hogy Oroszországnak" - adta meg a választ, hangoztatva, hogy Zaharcsenko halála egyáltalán nem könnyítette meg a szakadár területek visszaintegrálódását Ukrajnába.

Ohrizko szerint Oroszország ezt az egész történetet arra használja fel, hogy propagandakampányt indítson Ukrajnával szemben, és a kijevi politikára való hivatzkozássa késleltesse bármiféle konkrét lépés megtételt a konfliktus rendezése
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 20:02
Ukrán válság - Putyin-ellenes demonstrációt tartottak az ilovajszki mészárlás évfordulóján a kijevi orosz nagyk
hírügynökség helyszíni becslése szerint néhány százan voltak jelen a megmozduláson, sokan egyenruhába öltözve. Az orosz nagykövetség előtti úttesten 366 fehér keresztet állítottak el, rajtuk a Donyeck megyei városnál elesettek fényképeivel. A demonstrálók "nem felejtünk, nem bocsátunk", "Putyin gyilkos", "Putyin, felelni fogsz Ilovajszkért" feliratú plakátokat tartottak.

Az aktivisták a rendezvényen elégettek egy Putyin-maszkot viselő bábut, amelyet a két önkényesen kikiáltott szakadár Donyec-medencei "népköztársaság" zászlajába tekertek.

A megemlékezés szervezői megpróbálták átadni a nagykövetségnek Vlagyimir Putyinnak írt levelüket, amelyben követelik az Oroszországban politikai okból fogva tartott ukránok szabadon engedését. Az orosz külképviselet munkatársai azonban nem voltak hajlandók kimenni és átvenni tőlük, hanem bentről a kapucsengőn kiszólva azt üzenték nekik, hogy postán küldjék el a nagykövetség címére - írta a hírügynökség.

2014. augusztus végén a főként önkéntesekből álló ukrán
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 14:43
Porosenko konkrét donyec-medencei városok patronálására ösztönzi az EU-tagállamokat
Erről az államfő vasárnap beszélt a Donyeck közelében fekvő Avgyijivkában tett látogatásakor, ahol egy új építésű gázvezeték átadási ünnepségén vett részt.

A város és a környező települések húszezer lakosa több mint egy éve volt gázellátás nélkül. Tavaly júniusban ugyanis a korábbi gázvezeték a Moszkva által támogatott szakadár erők tüzérségi támadásai következtében megsérült - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. Ezt követően az a döntés született Kijevben, hogy ukrán ellenőrzés alatti területen, elkerülve a harcok térségét egy új, 14 kilométer hosszú vezetéket építenek ki Avgyijivka városáig.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint Porosenko közölte, hogy vasárnap utasítására Ukrajna nagykövetei is Donyeck megyébe látogattak, hogy "a saját szemükkel lássák, mire van szüksége most a Donyec-medencének". Megjegyezte, hogy a diplomaták feladata lesz egyebek mellett, hogy a világ különböző pontjain "anyagi eszközöket mozgósítsanak" a Donyec medence infrastruktúrájának
velemenyezd, 2018. augusztus 26. vasárnap, 18:52
Kreml: Putyin megerősítette Merkelnek, hogy megmarad az ukrán gáztranzit
ellen bevezetett szankciókat, ha az orosz fél lépéseket tenne az Egyesült Államokkal való együttműködésre Szíria és Ukrajna ügyében.Peszkov szerint Oroszország üdvözli Trumpnak az együttműködés szándékáról tett bejelentését, de jobban örülne a konkrét javaslatok és feltételek megfogalmazásának. Mint mondta, ilyenek nem hangzottak el a Helsinkiben július 16-án megrendezett orosz-amerikai csúcson.

Az orosz elnöki szóvivő azzal vádolta meg Kijevet, hogy az semmit sem kíván tenni a Donyec-medencei rendezés érdekében. Mint mondta, tisztázni kellene, hogy az ügyben miért csak Oroszországgal szemben fogalmazódnak meg amerikai elvárások, az ukrán vezetéssel szemben pedig miért nem.

Peszkov megfogalmazása szerint Oroszország minden más országnál nagyobb mértékben járult hozzá a szíriai rendezéshez, valamint a menekültek hazatérésének előkészítéséhez. Közölte, hogy Moszkva nem folytatott egyeztetést Washingtonnal az iráni befolyás Szíriában való amerikai "feltartóztatásáról". Ezzel arra a
velemenyezd, 2018. augusztus 21. kedd, 20:16
Ukrán válság - SZBU-főnök: több mint háromezer foglyot szabadítottak ki a szakadárok fogságából
a bebörtönzötteket eszközként használja a Kijevvel szembeni politikai nyomásgyakorlásra.

Klimkin a maga részéről leszögezte, hogy Oroszország terrorista tevékenységeket támogat Ukrajna területén, és kínzásokat alkalmaz ukrán foglyokkal szemben. Hangsúlyozta továbbá annak szükségességét, hogy az Oroszországi Föderáció által elkövetett bűncselekményeket jogi úton, nemzetközi bíróságokon bizonyítsák.

Utoljára tavaly december végén volt jelentős létszámú fogolycsere Ukrajnában, akkor a Donyec-medencei szakadár területeken fogva tartottak közül 73-an nyerték vissza a szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok. A SZBU vezetője később közölte, hogy tudomásuk szerint még 103-an vannak a kelet-ukrajnai szakadárok fogságában.

Kijev hivatalosan 64 politikai okokból bebörtönzött ukrán állampolgárról tud Oroszország, illetve a Krím területén, míg jogvédők ezek számát 70-75 közöttire teszik.

Az ukrán külügyminisztérium hétfőn sürgős tiltakozójegyzékben követelte
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 14:32
Orosz lap: a Krím és a Donyec-medence áramellátásáról adott ki információt a kémkedéssel vádolt orosz vezető
Ukrajnába irányuló energiaszállításokat, ahonnan az áram a félszigetre ment tovább. A szállítási rendszert Turcan dolgozta ki, aki ismerte az orosz tisztségviselők minden ukrajnai kapcsolatát.

Mint arról a lap beszámolt, a Krím orosz elcsatolását követően Oroszországnak meg kellett állapodnia Ukrajnával a saját villamosenergia-termeléssel szinte nem rendelkező félsziget ellátásáról. Ennek üzemeltetője egy, az Inter RAO és a COR által 2014 áprilisában létrehozott cég volt, amely Rinat Ahmetov Donyec-medencei oligarcha DTEK Krimenergo vállalatának közvetítésével vásárolt áramot Ukrajnától, amit aztán a Krímbe szállított.

2014 nyarán az ukrán kormány rendkívüli állapotot vezetett be a belső árampiacon, a Donyec-medencei szénszállítások akadozása miatt, és azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a Krím áramellátását. Ekkor az Inter RAO elkezdett elektromos energiát Ukrajnába szállítani, amit a Krímbe továbbított. A két fél 1,5 GW 2015-ben történő szállításáról állapodott meg. A COR kilowattóránként 2,4
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 12:32
Ukrajna - Putyin aggodalmát fejezte ki Porosenkónak a Donyec-medencei helyzet miatt
Az ukrán részről kezdeményezett kapcsolatfelvétel során Putyin és Porosenko a moszkvai tájékoztatás szerint eszmecserét folytatott arról az orosz kezdeményezésről, amelynek értelmében ENSZ-erőt kell létrehozni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziója biztonságának szavatolására. A két vezető között szó esett a fogva tartott személyek kicserélésének lehetőségről, valamint arról. hogy az orosz, illetve az ukrán emberi jogi ombudsman felkereshesse a másik országban őrzött orosz, illetve ukrán foglyokat.

A Kreml szerint Oroszország fontosnak tartja a tárgyalások hatékonyságának fokozását a minszki kapcsolattartó csoport és az orosz-ukrán-német-francia "normandiai négyek" formátum keretében. A felek megvitatták a délnyugat-ukrajnai válság rendezésének kérdését, figyelembe véve a "normadiai négyek" külügyminisztereinek és elnöki tanácsadóinak június tanácskozásán elhangzottakat. Putyin hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája a 2015-ös minszki megállapodások
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 16:18
Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel a kijevi parlament előtt
megsérült, számukról egyelőre nincs információ. Eddig egy tüntető őrizetbe vételét erősítette meg a rendőrség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy a rendfenntartók sorfalakba rendeződtek az épület és a tüntetők között. A főbejáratot lezárták, se ki, se be nem engednek senkit. A hatóságok közlése szerint mintegy ötszáz rendfenntartót vezényeltek a helyszínre.

Az afganisztáni veteránok a hírek szerint azt követelik, hogy ugyanolyan juttatásokban részesüljenek, mint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus veteránjai. A bányászok úgyszintén szociális juttatásaik emelését, továbbá a bányászati szektor állami támogatásának növelését követelik. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése alapján a demonstráción az 1986-os csernobili nukleáris baleset áldozatai is részt vesznek, létszámuk viszont a másik két csoporthoz képest elhanyagolható.

A legfrissebb jelentések szerint a tüntetők küldöttsége már bement tárgyalni a törvényhozás épületébe, a demonstrálók azonban még ezután sem voltak
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 13:01
Képek, videók
Kárpát-medencei fiatalok
nagyvaradicivilkerekasztal
2011. augusztus 12. péntek, 10:31
A Stavros Beach medencéi
flammerne
2009. június 08. hétfő, 08:50
Külső rész medencéi
dnemethk
2008. augusztus 26. kedd, 09:09
Oroszország
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:54
Jégpalota Oroszországban.
pacsakute
2017. január 12. csütörtök, 22:13
ház-oroszország.jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:00
UB3SAR Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:48
UA9MQI Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
UA9JNT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:47
OA9DM Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:45
UA6J Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6HJT Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:44
UA6AUA Oroszország
crse
2016. március 12. szombat, 14:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.