Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 08:19 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Román külügyminiszter: Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését
A román diplomácia vezetője erről szombaton a Fekete-tenger partján levő Mamaia üdülőtelepen nyilatkozott, ahol a román kormánykoalíció pártjai megbeszélést tartanak az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzás teendőiről.

Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket - magyarázta.

Melescanu szerint Romániának nagy gondot jelent, hogy a kanadai Gold Resources, amely Verespatakon és környékén ciántechnológiás nemesfém-kitermelést akart indítani, 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 éves jogi és adminisztratív huzavona után sem kapták meg a kitermelési engedélyt.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton szintén úgy nyilatkozott, hogy "nagy körültekintéssel és megfontolással" kell kezelni a Verespatak témát. Úgy vélte, nehezen tudja elképzelni, hogy ismét napirendre kerüljön az aranybánya megnyitását elősegítő 2013-as törvénytervezet, amelyet a parlament elutasított.

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán kijelentette, Románia visszavonja Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó pályázatát. A kormányfő azért nem ért egyet a térség védetté nyilvánításával, mert akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és ezüstkészletek kitermelése.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. szeptember 02. szombat, 17:52
Címkék: Dacian Ciolos, Corina Suteu, ENSZ Nevelésügyi, Kulturális Szervezetéhez, Gold Resources, Liviu Dragnea,
Kommentek
Illegális bevándorlás - Olasz sajtó: diplomáciai háborúban indul Olaszország a migrációs minicsúcsra
Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni.

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes figyelmeztette Macront: azt kockáztatja, hogy országát Olaszország első számú ellenségévé teszi a migrációs kérdésekben. Di Maio elvetette azt a francia javaslatot, hogy Olaszországban zárt központokat állítsanak fel. Hangsúlyozta, ezeket az afrikai indulási vagy tranzitországokban kell kialakítani. Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter szerint európai megoldás nélkül Európában egymás után zárulnak majd be a határok. Megjegyezte, hogy az Olaszországgal szomszédos országok már rég lezárták határaikat.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Olaszország egoista és Európa-ellenes. Madrid korábban befogadta az Aquarius mentőhajót több mint 600 emberrel a fedélzetén, amely előtt Olaszország nem nyitotta meg kikötőit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 10:31
V4 - Magyarország nyerte a V4-ek parlamenti labdarúgó tornáját
Tájékoztatása szerint a döntőben Magyarország 2-0-ra győzött Szlovákia ellen, mindkét magyar gólt Szijjártó Péter külügyminiszter rúgta.

A tornán harmadik helyen a lengyelek, negyedik helyen pedig a csehek parlamenti válogatottja végzett.
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 17:21
Menczer Tamás: folyamatosan jelentős támadás alatt állunk
A Velencei Bizottság a "Stop Soros" törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonására szólított fel, mivel megítélése szerint azok súlyosan akadályozzák a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét.

Menczer Tamás megjegyezte, a Velencei Bizottság már a "Stop Soros" és az alaptörvény-módosítás elfogadása előtt kinyilvánította: nem akarják, hogy a magyar Országgyűlés ezeket a jogszabályokat jóváhagyja. Megjegyezte, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa is, "harcot hirdetett Orbán Viktor és a magyar kormány ellen, pusztán azért, mert meg akarjuk védeni a magyar emberek biztonságát". Ő is - mint mondta - nagyon erősen bírálta a "Stop Sorost". Emellett ismerik Brüsszel bevándorlást támogató politikáját is - fűzte hozzá a KKM államtitkára, aki szerint mindez azt jelzi, hogy "Soros György bevándorlást támogató egységfrontja kialakult".

Ezzel együtt meglepőnek nevezte, hogy Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Bizottság alelnöke a minap úgy
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 21:13
Cseh kormányalakítás -A szociáldemokrata pártelnök nem zárja ki, hogy a belügy mellett ideiglenesen a külügyet
A köztársasági elnök először Miroslav Pochéval találkozott, akinek javasolta, hogy önként lépjen vissza miniszteri jelöltségétől. Zeman ezt azzal indokolta, hogy Poche a múltban az Európai Parlamentben támogatta a migránsok befogadását, és korrupcióval is gyanúsítják.

"Egy migrációellenes kormányban egy migrációpárti politikus nem lehet külügyminiszter" - idézte Zeman szavait Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. Poche a találkozó után nem nyilatkozott a sajtónak, de korábban ezeket a vádakat alaptalannak minősítette és elutasította.

"Két tárca esetleges vezetése biztosan nem lehet megoldás három és fél évre" - mondta Hamácek a Zemannal való találkozója után. Azt azonban "elképzelhetőnek" tartja, hogy - mint fogalmazott - "bizonyos ideig, amíg megtaláljuk a megoldást", mindkét tárcát ő irányítsa. A szociáldemokrata párt elnöke a belügyminiszteri poszt jelöltje.

Milos Zeman korábban azt állította, hogy Miroslav Pochén kívül a többi miniszterjelölttel nincs problémája.

A kormányalakítási
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 19:33
Semjén Zsolt: a magyar nemzet érdeke a megmaradás és a gyarapodás
helyettes államtitkári pozíciót töltött be. 2008-ben hunyt el.

Vizi Balázsról a fideszes politikus elmondta: a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából fontos a kisebbségkutatás tudományos hátterének építése. A kisebbségek helyzetén akkor lehet javítani, ha európai és jogi üggyé válik, ahogy ez az őshonos európai kisebbségek jogi védelmének megteremtéséért mások mellett magyar politikusok által indított polgári kezdeményezés, a Minority SafePack esetében megfigyelhető.

Martonyi János volt külügyminiszter előadásában azt emelte ki, hogy a nemzetközi jogrend a legfontosabb eszköz a kisebbségi magyarság gondjainak megoldására. Ennek része, hogy Európa-szerte elfogadtassák például az őshonos nemzeti kisebbség gondolatát.

Hosszú küzdelem lesz, de nem szabad feladni, ahhoz pedig, hogy sikeres legyen, nemcsak szívvel, de ésszel is kell támogatni a nemzeti kisebbségek ügyét. Az ebben részt vevő szakemberekről szól a Lőrincz Csaba-díj - fűzte hozzá a volt külügyminiszter.

Vizi Balázs előadásában
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 18:03
Szijjártó: nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai
A külügyminiszter azután beszélt erről újságíróknak, hogy Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével együtt, a kárpátaljai magyarság vezetőinek részvételével megbeszélést folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel és Lilija Hrinevics oktatási tárcavezetővel az új ukrán oktatási törvény kisebbségeket hátrányosan érintő nyelvi cikkelyével kapcsolatos kérdésekről.

A tárgyalást követő nagy ukrán médiaérdeklődés mellett megtartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország kormánya jó kétoldalú magyar-ukrán kapcsolatokban érdekelt, és már-már nosztalgiával tekint a tavaly szeptember előtti időszakra, amikor a kétoldalú kapcsolatok még infrastrukturális beruházásokról, új határátkelőhelyek létesítéséről szóltak. "Sajnálattal kell azonban megállapítanunk, hogy tavaly szeptember óta az akkor elfogadott új ukrán oktatási törvény jelenti a kizárólagos témát a kétoldalú kapcsolatokban, s ez így nincsen jól, hiszen országaink érdekeinek döntő többsége egybeesik" - tette hozzá,
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 16:22
Szijjártó Beregszászon: a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig erőforrásnak tekintettük
A hagyományosan a beregszászi református templomban tartott rendezvényen mondott köszöntőjében Szijjártó Péter köszönetét fejezte ki az ukrán kormány két tagjának, Pavlo Klimkin külügyminiszternek és Lilija Hrinevics oktatási miniszternek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a Rákóczi főiskola diplomaátadó ünnepségét. Hozzátette, jelenlétüknek a szimbolikuson túlmutató jelentősége van, ami reményt ad arra, hogy az órákon belül kezdődő magyar-ukrán kormányközi tárgyalások sikerrel járjanak.A diákokhoz szólva a miniszter köszönetet mondott azért, hogy magyar nyelvű oktatási intézményt választottak. "Akik a beregszászi főiskolát választották, hozzájárulnak a magyar nyelv, a magyar nyelvű oktatás továbbéléséhez, sezáltal erősítik mind a kárpátaljai magyar közösséget, mind a magyar nemzetet" - húzta alá. Leszögezte, hogy Magyarország és kormánya mindig is büszke volt a határon túli magyar nemzeti közösségekre, amelyek nemcsak a magyar nemzet sikereihez járulnak hozzá, hanem annak az országnak
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 12:52
Cseh kormányalakítás - Zeman nem ellenezné, ha egyelőre betöltetlen maradna a cseh külügyminiszteri poszt
A köztársasági elnök erről a Mladá Fronta Dnes című napilapban pénteken megjelent interjújában beszélt.

A szociáldemokraták Miroslav Poche európai parlamenti képviselőt jelölték külügyminiszternek, de ez Zeman számára elfogadhatatlan, mert - mint már több ízben kijelentette - Poche korábban támogatta a bevándorlást. Poche félreértésről beszél, míg a prágai sajtó szerint Zeman valójában azért nem akarja Pochét, mert az a legutóbbi államfőválasztáson nem őt, hanem ellenfelét támogatta. A többi miniszterjelölttel az elnöknek nincs problémája.

Az interjúban Milos Zeman az előrehozott választás lehetőségét is felvetette, holott korábban ezt a megoldást határozottan kizárta.

"Egyáltalán nem ellenezném" - válaszolta Zeman arra a felvetésre, hogy a belügyminiszternek jelölt Hamácek vezethetné ideiglenesen a külügyminisztériumot is.

Az államfő délután találkozik Pochéval, aki úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy sikerül tisztázni a félreértéseket. Zeman szóvivője szerint az elnök a
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 11:01
Képek, videók
Külügyminisztérium
mecsery
2010. március 19. péntek, 15:10
Külügyminisztérium terasz
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:23
vilagorokseg_lena.jpg
lyzbet3
2013. február 08. péntek, 20:23
1 világörökség.png
sarkadykati
2012. október 25. csütörtök, 06:40
1 világörökség.png
snbela44
2012. október 25. csütörtök, 05:37
vilagoroksegek.jpg
jegesmedve21
2012. szeptember 30. vasárnap, 06:21
Brit világörökségge.png
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:31
neszebar-vilagorokseg. jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 26. vasárnap, 14:51
világörökség.jpg
solanum
2006. május 15. hétfő, 11:10
dacia park strand
relisisi
2016. augusztus 24. szerda, 13:18
dacia strand
relisisi
2016. augusztus 24. szerda, 13:16
Dacia Duster
szicu
2016. április 06. szerda, 16:44
2015dacia-hid,emiliaph oto
relisisi
2015. augusztus 12. szerda, 13:51
DACIA.jpg
jozso2ro
2014. január 23. csütörtök, 11:06
Dacia Logan MCV (2013) -7
farkas1945
2013. szeptember 07. szombat, 11:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.