Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 06:55 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Román külügyminiszter: Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését
A román diplomácia vezetője erről szombaton a Fekete-tenger partján levő Mamaia üdülőtelepen nyilatkozott, ahol a román kormánykoalíció pártjai megbeszélést tartanak az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzás teendőiről.

Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket - magyarázta.

Melescanu szerint Romániának nagy gondot jelent, hogy a kanadai Gold Resources, amely Verespatakon és környékén ciántechnológiás nemesfém-kitermelést akart indítani, 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 éves jogi és adminisztratív huzavona után sem kapták meg a kitermelési engedélyt.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton szintén úgy nyilatkozott, hogy "nagy körültekintéssel és megfontolással" kell kezelni a Verespatak témát. Úgy vélte, nehezen tudja elképzelni, hogy ismét napirendre kerüljön az aranybánya megnyitását elősegítő 2013-as törvénytervezet, amelyet a parlament elutasított.

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán kijelentette, Románia visszavonja Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó pályázatát. A kormányfő azért nem ért egyet a térség védetté nyilvánításával, mert akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és ezüstkészletek kitermelése.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. szeptember 02. szombat, 17:52
Címkék: Dacian Ciolos, Corina Suteu, ENSZ Nevelésügyi, Kulturális Szervezetéhez, Gold Resources, Liviu Dragnea,
Kommentek
Bukaresti német nagykövet: az egész román kormánynak el kellene határolódnia a németellenes gyalázkodástól
Cord Meier-Klodt nagykövet egy olyan pódiumbeszélgetésen fejtette ki ezt a nézetét, amelyet Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriuma alkalmából a romániai német kisebbség szerepéről tartottak a bukaresti központi egyetemi könyvtárban. Szavait a Mediafax hírügynökség idézte.

Kijelentette: a kisebbségek a híd szerepét töltik be Románia és az anyaországaik között. Megemlítette: a német kisebbség megtisztelőnek érezte ezt a hídszerepet. "Éppen ezért teljesen megengedhetetlenek azok a gyalázkodó kijelentések, amelyeket magas rangú politikusok a német kisebbségre nézve tettek" - idézte a Mediafax a nagykövetet.

Cord Meier-Klodt hozzátette: "Hasznos lenne ha az egész kormány nyilvánosan elhatárolódna ezektől a gyalázkodásoktól, mert ez nemcsak a német közösség számára, hanem mindenki számára fontos".

Szeptember elején a romániai nemzeti kisebbségek tiltakozását váltotta ki Darius Valcov, a miniszterelnök gazdasági ügyekben érintett tanácsadója, aki az egyik közösségi
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 19:44
Szakértő: nem sértett ukrán törvényt a magyar konzul az állampolgársági eskütételről kiszivárogtatott felvétele
sem, hogy állampolgárságát szabadon megváltoztassa. Ezen kívül nincs összhangban a 19. cikk ugyanezen törvény 2. cikkével sem. Ezen ellentmondások miatt nem lehet szankcionálni a kettős állampolgárságot a jelenlegi jogszabályi környezetben - összegezte a szakértő.

A jogász szavai szerint a konzuli munkának része az ukrajnai magyar külképviseleteken az állampolgársági ügyek intézése, Ukrajnában pedig nincs olyan jogszabály, amely tiltaná ezt. A bécsi egyezmény - amelyre Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter több nyilatkozatában hivatkozott - azt mondja ki, hogy a diplomaták kötelesek betartani a fogadó ország törvényeit. A beregszászi konzul viszont nem sértette meg Ukrajna egyetlen törvényét sem azzal, hogy a munkáját végezte az állampolgársági eskütétel lebonyolításával, hiszen ez nem ütközik egyetlen ukrán jogszabályba sem.

Klimkin kifogásolta továbbá, hogy a videofelvételen a konzulátus munkatársa figyelmezteti az újdonsült magyar állampolgárokat: az ukrán hatóságoknak ne mutassák meg magyar
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 19:34
Ismét megszavazta a román szenátus a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt
A román felsőház gazdasági és energiaügyi szakbizottságai hétfőn délelőtt vitatták meg a tervezetet, amelyben több módosítást kezdeményeztek a román kormánykoalíció szenátorai.

A jogszabályt az idén már megszavazta a román parlament olyan formában, amely nem volt kedvező a kitermelésben érdekelt vállalatoknak. Klaus Iohannis államelnök augusztus elején visszaküldte a törvényhozásnak a jogszabályt azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között, és képes hosszú távú együttműködést teremteni a felek között.

A délelőtti szakbizottsági vitát követően a törvény a plénum elé került, a szenátus pedig 81 támogató szavazattal, 9 ellenvokssal és 15 tartózkodás mellett fogadta el. A szenátus az első döntéshozó ház, a román kormánykoalíció tervei szerint legkésőbb szerdán a képviselőház is elfogadja a jogszabályt, amelynek alapján a kitermelő vállalatoknak az idén kell döntést hozniuk arról, hogy megkezdik-e a
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 19:34
ENSZ-közgyűlés - Szijjártó: Európának és a világnak fel kell lépnie az új világrend jelentette biztonsági kocká
jogait akarja elvenni. A világ számos pontján jelen van a szemlélet, hogy a nemzeti kisebbségekre nem erőforrásként, hanem konfliktusok potenciális forrásaként tekintenek - tette hozzá Szijjártó Péter.

Harmadik biztonsági kockázatként a vallásüldözést jelölte meg, és különösen szomorúnak mondta, hogy a kereszténység vált a legüldözöttebb vallássá a világon.

Mint hangsúlyozta, Európának is "észnél kell lennie ezeken a területeken", ezért is fontos, hogy New Yorkban az uniós tagországok külügyminiszterei külön is találkoznak, és megvitatják a szíriai, valamint a líbiai helyzetet.

Európának végre "el kellene érnie, hogy Líbia ne átjáróház legyen" - mondta Szijjártó Péter. "Most ugyanis akadálytalanul jutnak keresztül Líbián az illegális bevándorlók, akadálytalanul szállnak fel a hajókra, és érkeznek meg Európa déli partjaihoz" - fogalmazott.

Kiemelte annak fontosságát is, hogy a földközi-tengeri EU-műveletnek az legyen a célja, hogy ne illegális bevándorlókat hozzon Európába, hanem végre
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 15:54
Krónika 4. rész (kérdések)
Fidesz: továbbra is számíthatnak-e a kormány támogatására az autóipar hazai szereplői?Simon Róbert Balázs fideszes képviselő a győri Audi-gyár 25 éves fennállása kapcsán azt kérdezte a külgazdasági és külügyminisztertől, hogy számíthatnak-e a kormány támogatására a következő időszakban is az autóipar hazai szereplői.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondta: az autóipar a magyar gazdaság "gerincoszlopa", az egyik legfontosabb gazdasági szektor, amelynek termelési értéke tavaly elérte a 8000 milliárd forintot, és jó esély van arra, hogy idén is rekordot dönt. Magyarország Európában autóipari nagyhatalom, hazánk olyan gazdasági környezetet teremt, amelyben megéri befektetni - tette hozzá.

Jobbik: mikortól járnak elektromos buszok a Balaton környékén?

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arra kérdezett rá: mikor vehetik végre igénybe Siófok, Balatonfüred és Keszthely lakosai,
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 15:03
Ukrán nacionalisták tüntettek Magyarország beregszászi konzulátusánál a külképviselet bezárását követelve
A nacionalista helyi fiatalok tüntetését vezető Vaszil Vovkunovics, a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt beregszászi szervezetének vezetője, a kelet-ukrajnai harcok veteránja beadványt olvasott fel, amelyben a többi között arra szólította fel az ukrán állam, a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség vezetését, hogy keményen reagáljon "Magyarország Ukrajnával szemben folytatott destruktív cselekedeteire." A dokumentum szerint Magyarország Ukrajna meggyengülését arra használja ki, hogy "alattomos módon" valósítsa meg Kárpátalja autonóm területté tételének, majd elszakításának tervét diplomáciai kirendeltségeinek felhasználásával, amelyek tömegesen látják el (magyar) útlevelekkel az ukránokat - adta hírül a mukachevo.net hírportál.

A beadvány szövege szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ilyen tevékenység "a magyar vezetőket irányító Vlagyimir Putyin, az ukrán nép ellensége kezére játszik, így ebben a helyzetben semmin nem változtat egy konzul kiutasítása". Ezért - hangoztatta
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 13:53
Budapest Maraton - Új helyszínen és új útvonalon lesz a verseny
Kocsis Árpád, a rendező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy 21 év után hagyják el a Városligetet, a Liget projekt munkálatai miatt. A rajt és a cél ezúttal az ELTE lágymányosi campusánál lesz. Hozzátette: az M3-as metró felújítása miatt módosították az útvonalat is, amely a Duna két partján vezet, keresztül az Alagúton és a Margitszigeten. Hangsúlyozta, ez az útvonal is Európa egyik legszebbje és leglátványosabbja marad.

A tavalyi rekordot jelentő 32 ezer induló után idén is 30 ezer nevezőt várnak a kétnapos sporteseményre. Kocsis Árpád úgy fogalmazott, a régióban nincs és a kontinensen sem sok az ilyen nagyságú szabadidős sportesemény. Október 6-án, szombaton a családi távokat rendezik meg 10 órai kezdettel, másnap 9 órakor rajtol a maraton - amely országos bajnokság is egyben -, 9.40-kor pedig a 30 kilométeres verseny. Újdonság, hogy idén minden célba érkező érmet kap. A nevezők közel 40 százaléka vidéki, és az összes futó 44 százaléka nő.

Menczer
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 11:13
Negyven kiadó mutatja be legfrissebb köteteit a Margó Fesztiválon
Harmadik alkalommal rendezik meg az őszi könyvvásárt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületével együttműködésben, ahol mások mellett Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina és Varró Dániel mutatja be legújabb kötetét, valamint részt vesz az eseményen a tavalyi Aegon Művészeti Díjas Nádas Péter is - közölték a szervezők az MTI-vel.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként szervezett esemény négy helyszínén egymást követik az irodalmi programok, színházzal, zenével kiegészülve. A fesztiválon mutatja be Breier Ádám Krasznahorkai Lászlóról készült dokumentumfilmjét, de látható lesz a Nádas Péterrel a Világló részletekről címmel készült riportfilm is.

A Margó a korábbi évekhez hasonlóan igyekszik a nemzetközi irodalom érdekes szereplőit is meghívni. Amerikából érkezik Susan Faludi, aki Előhívás című könyvében magyar származású apja története után
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 10:32
Képek, videók
Külügyminisztérium
mecsery
2010. március 19. péntek, 15:10
Külügyminisztérium terasz
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:23
vilagorokseg_lena.jpg
lyzbet3
2013. február 08. péntek, 20:23
1 világörökség.png
sarkadykati
2012. október 25. csütörtök, 06:40
1 világörökség.png
snbela44
2012. október 25. csütörtök, 05:37
vilagoroksegek.jpg
jegesmedve21
2012. szeptember 30. vasárnap, 06:21
Brit világörökségge.png
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:31
neszebar-vilagorokseg. jpg
skorpiolilike
2010. szeptember 26. vasárnap, 14:51
világörökség.jpg
solanum
2006. május 15. hétfő, 11:10
dacia park strand
relisisi
2016. augusztus 24. szerda, 13:18
dacia strand
relisisi
2016. augusztus 24. szerda, 13:16
Dacia Duster
szicu
2016. április 06. szerda, 16:44
2015dacia-hid,emiliaph oto
relisisi
2015. augusztus 12. szerda, 13:51
DACIA.jpg
jozso2ro
2014. január 23. csütörtök, 11:06
Dacia Logan MCV (2013) -7
farkas1945
2013. szeptember 07. szombat, 11:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.