Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 14. kedd | 33. hét | 226. nap | 11:01 | Marcell
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
V4 - Emlékművet emeltek Berlinben a visegrádi négyek tiszteletére
A berlini fal egyik leghosszabb megmaradt szakaszánál, a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelynél felállított szobor nem múltba révedő, hanem "jövőorientált" alkotás, és találkozóhelye lesz sok millió embernek, akik felkeresik afal maradványait - emelte ki az avató ünnepségen Hans Süssmuth, a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti barátság erősítéséért dolgozó német Adalbert Alapítvány elnöke.

A fal maradványait polgári kezdeményezések révén sikerült megőrizni, és ezek sorába illeszkedik a V4-ek hozzájárulását méltató emlékmű is, amely a német egység európai összefüggéseit kiemelve jól illeszkedik a történelmi környezetbe - tette hozzá Axel Klausmeier, az emlékhelyet és kutatóintézetet működtető Berlini Fal Alapítvány igazgatója.

Az ötszögletű - Németországot és a négy visegrádi országot jelképező - talapzaton álló, embernagyságú acélszobor Hans Joachim Albrecht német képzőművész, művészeti teoretikus alkotása. A leginkább egy felegyenesedő embert vagy felszállásra készülő madarat idéző absztrakt szobornak A felemelkedő kuporgó címet adta.

Szavai szerint az ábrázolt mozdulat azt fejezi ki, hogy az ember az elnyomásban, elutasításban és gyászban összehúzza magát, a szabadság, a védettség és az öröm hatására pedig kiegyenesíti hátát és felkel, vagyis "a kuporgó felegyenesedik".

Az ünnepségen részt vett számos diplomata és a német politika több rangos szereplője, köztük parlamenti (Bundestag-) képviselők, Rita Süssmuth, a Bundestag korábbi elnöke és Markus Meckel, az NDK első és utolsó demokratikusan megválasztott kormányának külügyminisztere.

A díszvendégek között volt Kónya Imre volt belügyminiszter is, az Adalbert Alapítvány tekintélyes elismerésének idei díjazottja. Az alapítvány Nemzetközi Adalbert-díjat a díjat minden második évben ítéli oda, olyan személyiségeknek, akik kimagasló mértékben járultak hozzá Európa integrációjához, és a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti jószomszédi viszony elmélyítéséhez, az európai béke, a szabadság és az együttműködés előmozdításához.

Kónya Imre a szoboravató után a közmédiának nyilatkozva kiemelte, hogy az elismerést korábban Antall József néhai miniszterelnök, Helmut Kohl volt német kancellár és Vacláv Havel néhai cseh államfő és világhírű író is megkapta.

"Jó társaságba kerültem" - tette hozzá Kónya Imre, akinek egy külön ünnepségen, várhatóan ősszel adják át az elismerést.

A V4-ek előtt tisztelgő szoborral kapcsolatban aláhúzta: most, amikor oly sok szó esik európai értékekről, nagyon fontos megemlékezni arról, hogy az Antall József idején szövetségbe kovácsolt visegrádi országok elévülhetetlen érdemeket szeretek Németország és Európa egységének megteremtésében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hozzátette: a magyarok a berlini fal ledöntéséhez és a német egység helyreállításához adott hozzájárulásukkal már bizonyították, hogy nem szűkkeblűek, hiszen amikor a britek, a franciák, az amerikaiak és az oroszok gyanakodva tekintettek a német egységre, Magyarország a többi visegrádi országgal együtt kiállt a németek mellett.

Ezt nem felejtették el Németországban, és "ma is tudják, hogy nem Európa ellen vagyunk, amikor megfogalmazzuk sokszor sajátos véleményünket, hanem más módon tartjuk életképesnek az Európai Uniót".

Remélhetőleg felismerik majd, hogy "nekünk van igazunk, és belátják, hogy ha hosszú távon akarunk Európát, akkor az a járható út, amelyet a visegrádi országok kijelöltek" - mondta a Fidesz parlamenti képviselője.Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke aláhúzta: a németek értékelik az újraegyesítésben betöltött magyar szerepet, és meg is emlékeznek róla, de "azt is látni kell, hogy van számtalan olyan politikai vitánk, ahol meg nem értés, egyet nem értés, és időnként intolerancia" is előfordul.

Azonban mindez nem a német kormányra, hanem a közvélemény alakítói és a politikai elit egy részére jellemző - mondta Gulyás Gergely.

A fideszes politikus hozzátette: a viták ellenére egész biztos, Magyarországnak és visegrádi országoknak Európában hosszútávon Németország marad a legfontosabb partnere, és a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) révén Németország "meghatározó vezető szerepbe" kerül az Európai Unióban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 17:03
Címkék: Hans Süssmuth, Adalbert Alapítvány, Axel Klausmeier, Berlini Fal Alapítvány, Hans Joachim Albrecht, Rita Süssmuth,
Kommentek
A 85 éves Vásáry Tamást köszöntöti az M5 kulturális csatorna
A nemzet művésze címmel is kitüntetett zongorista az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában több kötetes önéletrajzi regényének megírásáról beszélt. Felidézte, hogy a munka kezdetén még azt gondolta, egy egyszerűen önéletrajzot ír majd, később azonban egy életregénnyé kerekedett a mű, aminek a zene helyett a saját élete került a fókuszába. "Ez egy pszichodráma, amelyben az életem legszemélyesebb dolgait írom meg" - mondta.

A regénynek eddig már négy kötete megjelent, azonban a szerző szerint még legalább ennyi van hátra. "Ez az életem nagy feladata, hogy befejezzem ezt a könyvet (.) nagy küldetés ez számomra" - fejtette ki, majd hozzáfűzte: számításai szerint ehhez legalább 106 éves koráig kellene élnie.

A 85 éves művész mindig jókedvűnek, boldognak tűnik. Erről úgy fogalmazott: "ahhoz, hogy az ember igazán boldog tudjon lenni, tudni kell értékelni ezt. Például attól nem boldog az ember általában, hogy egészséges, de ha tudja, hogy milyen betegnek lenni, akkor tud örülni az
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 13:34
Az alvilág bejárata Törökországban
alvilág bejáratának számított. Történeti források szerint sűrű, halálos gázokat bocsátott ki magából. Bármelyik állat, amelyik közel merészkedett, azonnal meghalt - írta Sztrabón, görög földrajztudós. Az ősi, mitológiai barlang az egykori Hierapolis városában, a mai Pamukkaléban található Törökországban. Az archeológusok szerint a barlang bejáratánál régen egy templom állt, ahol szertartásokat végeztek. A bejárathoz csak a papok mehettek közel, a hívek a lépcsőkről nézhették a rituálékat, amiket Plútó tiszteletére tartottak. A zarándokok kezébe kisebb madarakat adtak, hogy velük teszteljék a halálos
schuro, 2018. augusztus 10. péntek, 21:19
Németországba látogat a török elnök szeptember végén
Recep Tayyip Erdogan szeptember 28-án kétnapos állami látogatást kezd Németországban. Katonai tiszteletadással fogadják Frank-Walter Steinmeier hivatalában, a berlini Bellevue-palotában, majd fogadást tartanak a tiszteletére - jelentette be az államfői hivatal egy szóvivője. Hozzátette, hogy a látogatás teljes programja még nem készült el.

Recep Tayyip Erdogan várhatóan Angela Merkel kancellárral is találkozik majd. Az még nem ismert, hogy a politikus - aki miniszterelnökként több mint tízszer, államfőként pedig kétszer tett már hivatalos látogatást Németországban - mond-e majd beszédet németországi törökök előtt.

Az állami látogatás a diplomáciában a legmagasabb szintű hivatalos vizit.

Frank-Walter Steinmeier már a júniusi törökországi elnökválasztás előtt jelezte, hogy a két ország közötti szoros kapcsolatokra tekintettel meghívja a következő török államfőt, akárki nyeri is majd meg a választást.

Recep Tayyip Erdogan látogatása jóval az időpont bejelentése előtt közéleti vitához
velemenyezd, 2018. augusztus 07. kedd, 23:10
Havas Boldogasszony 08.05
2018. augusztus 5. vasárnap 13:00
A római Santa Maria Maggiore-bazilika, a legősibb Mária-templom felszentelését ünnepeljük Havas Boldogasszony emléknapján, augusztus 5-én.
Képen: Szűz Mária megkoronázása, Santa Maria Maggiore-bazilika, Róma
..........
A római Santa Maria Maggiore-templomot III. Sixtus az efezusi zsinat (431) után építtette a Boldogságos Szűz, az Istenszülő tiszteletére az eretnekségekkel szemben; augusztus 5-én szentelték fel. A jeles nap latin elnevezése: Dedicatio Beatae Mariae Virginis ad nives - hazánkban Havas Boldogasszony és Havi Boldogasszony néven ismert. A Müncheni-kódex Havi Bódoganya, a Batthyány-kódex naptára pedig Havi Boldog Asszony néven emlegeti.
A római Santa Maria Maggiore-templomot III. Sixtus az efezusi zsinat (431) után építtette a Boldogságos Szűz, az Istenszülő tiszteletére az eretnekségekkel szemben; augusztus 5-én szentelték fel. A
maroka, 2018. augusztus 05. vasárnap, 15:17
Egyház
tökéletesnek kell lennie, mielőtt hirdethetné az evangéliumot, viszont azt mondom, hogy nem hirdetheti az evangéliumot, amíg belenyugszik tökéletlenségébe.
A gyülekezet hibáit lelkiismereti kérdéssé kell tenni. Át kell élnünk, mekkora kárt okoztak ezek a hibák Krisztusnak és a világnak; sírnunk kell a gyülekezet szavai és cselekedetei közötti szakadék miatt, meg kell bánnunk, hogy hajlamosak voltunk megtűrni hibáinkat, és el kell határoznunk: teszünk valamit a helyzet megváltoztatására. Krisztus tiszteletére és az evangélium terjesztésére törekedve van-e sürgetőbb feladatunk, mint azon munkálkodni, hogy az egyház az legyen, és annak is tekintsék, ami Isten célja szerint és Krisztus műve alapján már ma is: egységes új emberiség, az emberi közösség modellje, megbékélt testvérek családja, akik szeretik Atyjukat és egymást, akik Isten nyilvánvaló hajléka a Lélek által. Csak ekkor fogja elhinni a világ, hogy Krisztus a békesség teremtője, ekkor fogja Isten megkapni azt a dicsőséget, amely neve alapján
kalmanpiroska, 2018. augusztus 04. szombat, 09:45
tudtad-e?
készpénz, a maradék 92% elektronikus.

A sebtapasz feltalálója találmányát a felesége miatt készítette, hogy gyorsabban gyógyuljanak és védve legyenek a sebei, mert az sokszor megvágta vagy megégette magát főzés közben.

Az Androméda galaxis 8x nagyobb látvány a holdnál az éjszakai égbolton, de szabad szemmel alig látjuk a fényszennyezés miatt.

A F.C. Barcelona stadionja a Nou Camp, jelenleg a világ legszélesebb focipályája, és egy magyar embernek (focistának) a tiszteletére építették, aki nem más mint Kubala László.


Stuart Anna angol királynő, akinek uralkodása 1702-től 1714-ig tartott, mert negyvenkilenc éves korában elhunyt, de így is túlélte mind a tizenhét gyermekét.

Annak a háznak a helyén, ahol az amerikai Thomas Jefferson megírta a Függetlenségi Nyilatkozatot, jelenleg hamburgerárusító üzlet működik.

Tanulmányok szerint napjainkban a Föld kevesebb hőt sugároz a világűrbe, mint az ipari forradalom idején.

A
lovaszmarika, 2018. augusztus 02. csütörtök, 16:22
A hétvégén tartják Havas Boldogasszony ünnepét Szeged-Alsóvároson
Havas Boldogasszony ünnepe egy 4. századi hagyományig nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, építsenek neki templomot azon a helyen, melyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore-bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, s ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged-Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma, szintén Havas Boldogasszony titulussal. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává vált.

A programsorozat szombat délután rózsafüzér-társulatokért bemutatott szentmisével kezdődik, melyet Gyulay Endre nyugalmazott püspök celebrál. Az esti szentmisében hivatásokért imádkoznak, majd görögkatolikus liturgia kezdődik, ezt követi a keresztút imádság a Mátyás téren, illetve szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor szentmisét tartanak az
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 09:11
Először mutattak be magyar főpapi szentmisét a vilniusi ....
Először mutattak be magyar főpapi szentmisét a vilniusi Szent László-kápolnában
2018. július 30. hétfő 23:13
Először ünnepeltek magyar nyelvű főpapi szentmisét július 30-án a litván főváros Szent Szaniszló és Szent László katolikus székesegyházának a magyar király tiszteletére épített kápolnájában. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke celebrálta magyar zarándokok jelenlétében.
A szentmisén, melyet a Misszió Tours Utazási Iroda első baltikumi zarándoklata keretében mutattak be, Burbela Gergely verbita provinciális koncelebrált. A magyar zarándokok megtöltötték a vilniusi érseki székesegyház Szent László-kápolnáját.
A zarándoklat lelki vezetője Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; idegenvezetője Kuzmányi István főszerkesztő, a Litvániát és Vilniust bemutató útikönyvek szerzője.
.................................
Bővebben
maroka, 2018. július 31. kedd, 11:21
Képek, videók
A Jézuska tiszteletére.jp
chillik
2016. július 06. szerda, 06:35
Szűz Mária Tiszteletére
cipello
2015. augusztus 15. szombat, 15:58
ünneplők tiszteletére,Ot
lovaszmarika
2015. július 20. hétfő, 17:27
A Jézuska tiszteletére.jp
vorosrozsa66
2009. december 24. csütörtök, 23:52
Édesanyák tiszteletére 19
irmus
2009. május 02. szombat, 15:18
az erdő tiszteletére
jbal
2007. augusztus 15. szerda, 10:03
Árpád tiszteletére
magdimama
2007. július 25. szerda, 09:07
hansag_kiraly_to_nagy. jpg
mircsimarcsi
2018. július 23. hétfő, 22:03
Hans Zatzka
eva6
2018. június 08. péntek, 12:46
Hansen_Espel_Egin.jpg
piktorka2
2016. szeptember 09. péntek, 20:33
Didi és Hans külső fészke
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 2015
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 4-en
margoboszi
2015. november 24. kedd, 10:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.