Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 23:45 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
V4 - Emlékművet emeltek Berlinben a visegrádi négyek tiszteletére
A berlini fal egyik leghosszabb megmaradt szakaszánál, a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelynél felállított szobor nem múltba révedő, hanem "jövőorientált" alkotás, és találkozóhelye lesz sok millió embernek, akik felkeresik afal maradványait - emelte ki az avató ünnepségen Hans Süssmuth, a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti barátság erősítéséért dolgozó német Adalbert Alapítvány elnöke.

A fal maradványait polgári kezdeményezések révén sikerült megőrizni, és ezek sorába illeszkedik a V4-ek hozzájárulását méltató emlékmű is, amely a német egység európai összefüggéseit kiemelve jól illeszkedik a történelmi környezetbe - tette hozzá Axel Klausmeier, az emlékhelyet és kutatóintézetet működtető Berlini Fal Alapítvány igazgatója.

Az ötszögletű - Németországot és a négy visegrádi országot jelképező - talapzaton álló, embernagyságú acélszobor Hans Joachim Albrecht német képzőművész, művészeti teoretikus alkotása. A leginkább egy felegyenesedő embert vagy felszállásra készülő madarat idéző absztrakt szobornak A felemelkedő kuporgó címet adta.

Szavai szerint az ábrázolt mozdulat azt fejezi ki, hogy az ember az elnyomásban, elutasításban és gyászban összehúzza magát, a szabadság, a védettség és az öröm hatására pedig kiegyenesíti hátát és felkel, vagyis "a kuporgó felegyenesedik".

Az ünnepségen részt vett számos diplomata és a német politika több rangos szereplője, köztük parlamenti (Bundestag-) képviselők, Rita Süssmuth, a Bundestag korábbi elnöke és Markus Meckel, az NDK első és utolsó demokratikusan megválasztott kormányának külügyminisztere.

A díszvendégek között volt Kónya Imre volt belügyminiszter is, az Adalbert Alapítvány tekintélyes elismerésének idei díjazottja. Az alapítvány Nemzetközi Adalbert-díjat a díjat minden második évben ítéli oda, olyan személyiségeknek, akik kimagasló mértékben járultak hozzá Európa integrációjához, és a nyugat- és közép-európai nemzetek közötti jószomszédi viszony elmélyítéséhez, az európai béke, a szabadság és az együttműködés előmozdításához.

Kónya Imre a szoboravató után a közmédiának nyilatkozva kiemelte, hogy az elismerést korábban Antall József néhai miniszterelnök, Helmut Kohl volt német kancellár és Vacláv Havel néhai cseh államfő és világhírű író is megkapta.

"Jó társaságba kerültem" - tette hozzá Kónya Imre, akinek egy külön ünnepségen, várhatóan ősszel adják át az elismerést.

A V4-ek előtt tisztelgő szoborral kapcsolatban aláhúzta: most, amikor oly sok szó esik európai értékekről, nagyon fontos megemlékezni arról, hogy az Antall József idején szövetségbe kovácsolt visegrádi országok elévülhetetlen érdemeket szeretek Németország és Európa egységének megteremtésében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hozzátette: a magyarok a berlini fal ledöntéséhez és a német egység helyreállításához adott hozzájárulásukkal már bizonyították, hogy nem szűkkeblűek, hiszen amikor a britek, a franciák, az amerikaiak és az oroszok gyanakodva tekintettek a német egységre, Magyarország a többi visegrádi országgal együtt kiállt a németek mellett.

Ezt nem felejtették el Németországban, és "ma is tudják, hogy nem Európa ellen vagyunk, amikor megfogalmazzuk sokszor sajátos véleményünket, hanem más módon tartjuk életképesnek az Európai Uniót".

Remélhetőleg felismerik majd, hogy "nekünk van igazunk, és belátják, hogy ha hosszú távon akarunk Európát, akkor az a járható út, amelyet a visegrádi országok kijelöltek" - mondta a Fidesz parlamenti képviselője.Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke aláhúzta: a németek értékelik az újraegyesítésben betöltött magyar szerepet, és meg is emlékeznek róla, de "azt is látni kell, hogy van számtalan olyan politikai vitánk, ahol meg nem értés, egyet nem értés, és időnként intolerancia" is előfordul.

Azonban mindez nem a német kormányra, hanem a közvélemény alakítói és a politikai elit egy részére jellemző - mondta Gulyás Gergely.

A fideszes politikus hozzátette: a viták ellenére egész biztos, Magyarországnak és visegrádi országoknak Európában hosszútávon Németország marad a legfontosabb partnere, és a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) révén Németország "meghatározó vezető szerepbe" kerül az Európai Unióban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 17:03
Címkék: Hans Süssmuth, Adalbert Alapítvány, Axel Klausmeier, Berlini Fal Alapítvány, Hans Joachim Albrecht, Rita Süssmuth,
Kommentek
Brunate: kilátás és ebéd felsőfokon
hely, ahová nem csak várost nézni, de túrázni jönni is megéri.Brunate ugyanis kiindulópontja több túraútvonalnak is a tó feletti erdőkön át, melyeken keresztül más városokba is eljuthatunk. De már az is egy szép kirándulás, ha csak a Faro Voltioanóba megyünk fel, ami nem más, mint egy Voltáról elnevezett világítótorony. Az olasz fizikus egy darabig a város lakója volt, így a tiszteletére és emlékére emelték a tornyot, ő sosem járt benne. A Voltianót nagyjából fél óra alatt elérhetjük a sikló megállójától (persze nem számolva a sok-sok megállót, amit a nézelődés érdekében teszünk), azon pedig ne lepődjetek meg, hogy olykor erős emelkedőkön visz felfelé az út. Már a torony aljától is elképesztő a kilátás, de mindenképpen érdemes a két eurós belépőt befizetve felmenni a tetejére is, hiszen az az igazán elképesztő. Megfelelő időben messzire ellátni, és nagyon jó időzni is itt egy kicsit,
bordat, 2018. május 24. csütörtök, 18:24
Szűz Mária, a keresztények segítsége 05.24
..............
Az Egyház gyakran megtapasztalta égi édesanyánk, az Istenszülő hathatós segítségét, a keresztény hit ellenségei által támasztott üldözések közepette is. Már a kereszténység első századaiban elterjedt az a szokás, hogy az üldözések viharában a Boldogságos Szűz Máriát hívják segítségül.
A török hódítással fenyegetett Európában hadvezérek és uralkodók fohászkodtak a Szűzanyához oltalomért egy-egy ütközet előtt. A magyar történelemnek egy ilyen pillanatát örökíti meg a pécsi székesegyház Mária-kápolnájában látható festményén Székely Bertalan. Az oltár előtt Carvajal pápai követ és Hunyadi János térdel. A kép előterébe festett oszlopok felett kiterjesztett szárnyú angyal, az ívek szögletének medalionjában pedig Mária-betűábra látható koronával. A latin nyelvű felirat így írja le a jelenetet: Nándorfehérvárnál a győzelem előtt a mennyei Patróna segítségét
maroka, 2018. május 24. csütörtök, 11:13
Hazaszállították a huszonegy kopt keresztény vértanú .......
Hazaszállították a huszonegy kopt keresztény vértanú holttestét.
2018. május 22. kedd 19:10
Az Iszlám Állam (ISIS) által Líbiában meggyilkolt huszonegy kopt keresztény holttestét - több mint három évvel mártírhaláluk után - május 14-én hazaszállították Egyiptomba.
- A huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről az Iszlám Állam líbiai szárnya tett közzé videót 2015. február 15-én. Az ötperces felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik, és lefejezik őket mint ,,a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit". Az Iszlám Állam líbiai ága ezt megelőzően január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában.
2015 februárjában, pár héttel a férfiak halála után a kopt ortodox egyház beiktatta nevüket a Synaxariumba, vagyis a vértanúk névsorába, mely a római martyrologium keleti megfelelője. Ekkor Ferenc pápa is vértanúként emlékezett meg róluk. ,,Imádkozzunk
maroka, 2018. május 23. szerda, 10:55
Egy forrás az Alföld közepén...Pálosszentkút
meg engedte, hogy a hívek zászlókkal, búcsús kereszttel vonulhatnak Szentkútra. Engedélye osztatlan örömmel töltötte el Kunság Mária-tisztelő híveinek tömegét. A kis kegyhely egyre szebbé, csinosabbá lett. 1888-ban Kiskunfélegyháza város átvette a Szentkút feletti kegyuraságot. A város a kegyhelyet megnagyobbította és befásította. Hazánk ezeréves fennállásának emlékére 1896-ban a templom előtt kissé oldalt, K. Szabó Imréné, Kiss Márta Szép csúcsíves kis kápolnát emeltetett a skapulárés Szűzanya tiszteletére.
A kegyhely őrzői
A plébánosi teendők ellátása Szentkúton a kiskunfélegyházi Szent István-plébánia jogköre lett. A kegyhely egyházi elismerése azonban csak a pálos rend megtelepedésével, 1939-ben történt meg. A világháború előtt és utána is több ízben merült fel a gondolat, hogy az Alföld egyik legnagyobb és legkedvesebb búcsújáró helye végre állandó lelkigondozást nyerjen. A terveket előbb a világháború, és az azt követő események hiúsították meg, majd az anyagi nehézségek. Ebben az időben
yaskane, 2018. május 21. hétfő, 22:54
Tiny Dancer
Ezt a dalt játszotta Elton John a hercegi pár tiszteletéreYour My Star, My Light, My whole entire life
Without you it's blurry and I can't see why
My friends say James are you feeling alright
And I just think that Im dreaming all night

When im with you I feel ive been saved
And I wanna thank your mum and dad for what
They made so I just wanna say im gonna keep you
For life 24-7 I hope to

(Hook)
Hold ya closer and don't let go
I need to know how you feel too
So hold me closer and don't let go
Im falling so please girl don't let go.

(Chorus) - Elton John
Hold me Closer Tiny Dancer (Hold me Closer, Just hold me closer)
Count the headlights on the Highway
Lay
anyu65, 2018. május 21. hétfő, 15:55
Hercegi esküvő - Az udvar köszönetet mond a hercegi pár üdvözlélsére megjelent tízezreknek
Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájának Szent György kápolnájában esküdött örök hűséget Meghan Markle-nak.

A házaspár a ceremónia után hintón hajtatott végig a kastély körüli utcákon, amelyeket óvatos becslések szerint is százezer főt meghaladó tömeg szegélyezett, hatalmas üdvrivalgással fogadva Harryt és feleségét. Sokan napokig táboroztak Windsor utcáin, csak azért, hogy vethessenek egy pillantást a hercegre és hitvesére.

A király család Twitter-oldalán megjelent rövid közlemény köszönetet mondott a Windsorban megjelenteknek a lelkesedésért, és azoknak is, akik az Egyesült Királyság más vidékein, a Nemzetközösség országaiban és a világon bárhol másutt figyelemmel kísérték a ceremóniát.

A hercegi esküvőt 79 ország televíziós társaságai közvetítették a helyszínről, és a vasárnap megjelent szakértői becslések szerint
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 13:51
Fatimai engesztelő imaestet tartottak Mátészalkán
imaalkalom koronája a szentmise, amely éjszakába nyúló gyertyafényes, énekes körmenettel zárul.
A fatimai engesztelés immár huszonhárom éves hagyomány Mátészalkán. A Fatimai Mária-kegyszobor másolatát 1947-ben készítették el, azóta e vándorszobor többször is körbejárta a világot, útját csodák, megtérések kísérték. A volt szocialista országokba azonban 1994-ben jutott el először: tavasszal Szlovákiában fogadhatták a hívek százezrei, majd még ugyanebben az évben hazánkba érkezett.
A család éve tiszteletére megtartott fatimai gyermekzarándoklaton Magyarországról 120 fiatal vett részt, ők hozták el a szobrot Seregély István egri érsekkel együtt a Malév különgépével. A vándorszobrot június 11-i megérkezésétől október 13-ig sok magyar településre elvitték, köztük Mátészalka városába is. A szobor fogadása után egy Fatimai Szűzanya-szobrot helyeztek el a város ráckerti templomában, majd az akkori plébános, néhai Miklós Dezső megszervezte és rendszeressé tette az engesztelő imaesteket. Ezeken az alkalmakon
maroka, 2018. május 17. csütörtök, 12:32
Nepomuki Szent János ünnepét tartják Mohácson a hétvégén
Szombaton egészen kora estig tartó szomszédünnepet rendeznek, amelyet játszóház, kézműves foglalkozások és sétakompozás kísér, illetve városnéző kisvonat is várja a résztvevőket.

A közönség szórakoztatásáról mások mellett Ivancsics Tamás koncertje, a Pélmonostori Harmónika virtuóz együttes bemutatója és a Duna-parti város tamburaiskolájának összevont együttese gondoskodik. Nepomuki Szent János szobornál 15 óra 30 perckor órakor tartanak liturgiát Udvardy György pécsi katolikus megyés püspök részvételével.

A program leglátványosabb részeként sötétedés után a helybéli "vízen járók" fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna városi szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az úgynevezett Jánoskákat. Az estet tűzijáték, majd utcabál zárja; a vasárnap Az úrihímzés hungarikum értékei címmel kiállítás nyílik a Busóudvarban.

A 14. század második felében élő Nepomuki Szent János Prága érseke és IV. Vencel cseh király feleségének
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 12:53
Képek, videók
A Jézuska tiszteletére.jp
chillik
2016. július 06. szerda, 06:35
Szűz Mária Tiszteletére
cipello
2015. augusztus 15. szombat, 15:58
ünneplők tiszteletére,Ot
lovaszmarika
2015. július 20. hétfő, 17:27
A Jézuska tiszteletére.jp
vorosrozsa66
2009. december 24. csütörtök, 23:52
Édesanyák tiszteletére 19
irmus
2009. május 02. szombat, 15:18
az erdő tiszteletére
jbal
2007. augusztus 15. szerda, 10:03
Árpád tiszteletére
magdimama
2007. július 25. szerda, 09:07
Hansen_Espel_Egin.jpg
piktorka2
2016. szeptember 09. péntek, 20:33
Didi és Hans külső fészke
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 2015
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 13:36
Didi és Hans fiókái 4-en
margoboszi
2015. november 24. kedd, 10:54
rackajuhok_a_ferto_han sag
megyerimihaly
2015. november 16. hétfő, 23:34
Hans Egon Holthusen 1
taltos1
2015. november 14. szombat, 23:05
Hansági Múzeum 3.3
azenujsagom
2015. november 03. kedd, 06:18
Hansági Múzeum 3
azenujsagom
2015. november 03. kedd, 06:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.