Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 19. szerda | 38. hét | 262. nap | 00:07 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában, egy kisgyermek belehalt a fertőzésbe
Uljana Szuprun egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy járványról egyelőre nem lehet beszélni, és az ország valamennyi régiójában van elegendő kanyaró elleni oltószer. Az UNIAN szerint noha az illetékes minisztérium egyelőre az eddigi megbetegedéseket számuk alapján még nem minősíti járványnak, orvosok szerint nem kizárt, hogy azzá válhat.

A fővárosban, Kijevben az év eleje óta már 66-an betegedtek meg, közülük 54-en olyan gyermekek, akik nem kapták meg korábban a védőoltást. Jeleztek megbetegedéseket Kárpátaljáról és Herszon megyéből is, ezekből a régiókból viszont adatokat a fertőzöttek számáról még nem közöltek.Odessza megyében az első halálos eset után egy héttel meghosszabbították a téli szünetet az oktatási intézményekben. A megyei vezetés által közölt adatok szerint a dél-ukrajnai régióban tavaly 122 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel. Az elmúlt esztendőben a fertőzésbe öten haltak bele, köztük három gyermek.

A kanyaróvírus cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed, a levegőben akár két órán át is életképes, továbbá négy nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt, valamint utána még négy napon át fertőző marad az, aki elkapta a vírust. Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a legnagyobb veszélyben a kisgyermekek vannak, közülük is azok, akiknek gyenge az immunrendszerük. Figyelmeztetettek arra is, hogy nemcsak gyermekek, de bármilyen életkorú személy elkaphatja a fertőzést azok közül, akik nincsenek beoltva ellene, és korábban nem estek át kanyarón.

A kiütésekkel és magas lázzal, valamint komoly, életveszélyes szövődményekkel járó kanyaró ellen 30 éves korig lehet védőoltást beadni. Ukrajnában 18 éves korig ingyenes a védőoltás, ennek ellenére országos átlagban a gyermekek mintegy húsz százaléka nincs beoltva.

Kijevben a fertőzés terjedésének hírére a fővárosi egészségügyi intézményekben csütörtökön a korábbi napi átlag ötszörösére nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akik szüleik kérése oltást kaptak.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 12. péntek, 10:41
Címkék: Uljana Szuprun, kanyaró Ukrajnában, kisgyermek belehalt, ország valamennyi, illetékes minisztérium, eddigi megbetegedéseket,
Kommentek
Ismét növekszik a kanyarós megbetegedések száma Kárpátalján
százaléka szorult kórházi kezelésre. A betegség leginkább a 2 és 4 év, valamint az 5 és 9 éves korcsoportok körében terjed. Legutóbb az Ökörmezői járás iskolában rendeltek el járványszünetet e hét szerdájáig a kanyaró miatt.

Az év eleje óta Kárpátalján 1187-en betegedtek meg kanyaróban (100 ezer lakosra számítva 93,4 a betegek aránya), közülük 933 a 17 évesnél fiatalabb gyermek. Az egészségügyi intézmények adatai szerint a betegek 68 százaléka nem volt beoltva kanyaró ellen.A betegségnek Ukrajnában eddig 10 halálos áldozata volt, ebből egy Kárpátalján.

A megyében már az év elején elfogyott a kanyaró elleni oltóanyag, s mivel Kijev a többszöri kérés ellenére sem juttatott a megyébe egyetlen vakcinát sem, Hennagyij Moszkal kormányzó Magyarországtól kért humanitárius gyorssegélyként oltóanyagot.

A magyar kormány január végén nyolcezer darab kanyaró elleni vakcinát szállított Ungvárra több mint 100 millió forint értékben. Ígéreteivel szemben az ukrán egészségügyi máig nem juttatott
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 16:52
Évértékelő - 2017 a kárpátaljai magyarság legnehezebb éve a független Ukrajna kötelékében
kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak viszont összefogtak, és az év elején, alig egy hónap alatt 65 ezer aláírás gyűjtöttek össze az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználati és oktatási jogainak akkor még csak tervezett szűkítése ellen.

A kárpátaljai magyarságot létében fenyegető, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását az első négy osztályra korlátozó új ukrán oktatási törvény szeptember 5-i elfogadása után a kárpátaljai magyarok - az anyaország átfogó nemzetközi támogatása mellett - Ukrajnában a leghatározottabban léptek fel a jogszabály ellen, amivel az ukrán hatalmi és nacionalista körök még bőszebb reakcióját váltották ki. Ennek egyik megnyilvánulásaként Beregszászon zömmel a Kárpátok túloldaláról érkezett ukrán szélsőségesek november elején magyarellenes megfélemlítő felvonulást tartottak.

Viszont pozitív fejleményként értékelhető, hogy Kárpátalja kormányzójával együtt a magyarok anyanyelvű oktatási jogainak megőrzése mellett állt ki határozatában a megyei tanács (közgyűlés)
velemenyezd, 2018. január 01. hétfő, 07:10
Megérkezett Magyarországról Kárpátaljára a kanyaró elleni oltóanyag első szállítmánya
felajánlott 20 ezer adagos készlet első részeként 5 ezer dózis kanyaró elleni vakcinát adtunk át a Kárpátalja megyei egészségügyi hatóságnak" - mondta a főkonzul, jelezve: az oltóanyagot az ukrajnai megye egész területén, de elsősorban a Romániával határos térségben fogják alkalmazni, hogy megelőzhető legyen a kanyarójárvány átterjedése Kárpátaljára.

Bíró Erzsébet, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője, aki ukrán részről átvette a magyarországi szállítmányt, kifejtette: Ukrajnában gondok vannak a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek vakcináival, így Kárpátalja sem kapta meg az ukrán egészségügyi minisztériumtól 2014-ben és 2015-ben a gyermekek immunizálásához szükséges oltóanyagokat a többi között kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria és tetanusz ellen. Igaz - folytatta - 2016 végén kapott a megye közel 17 ezer adag kanyaró elleni vakcinát, de ez csak az egy év alatti gyerekek beoltásához elegendő, vagyis kimaradt két évfolyam, és nem jutott készítmény a hatévesek kötelező
velemenyezd, 2017. március 16. csütörtök, 15:43
Magyarország húszezer adag kanyaró elleni vakcinával segíti Kárpátalját
Grezsa István telefonon elmondta: Magyarország tavaly, igazolva jószomszédi kapcsolatait Ukrajnával és azon belül Kárpátaljával, öt évre vállalta, hogy kérésre biztosítja az ukrajnai megye számára a korosztályos védőoltások beadásához szükséges vakcinákat, mert ezekből az utóbbi években ott hiány van. Hozzátette: mivel időközben Romániában kanyarójárvány ütötte fel a fejét a gyermekek körében, Magyarország húszezer adag vakcinát ajánlott fel a betegség ellen Kárpátalja részére. Mint jelezte, az oltóanyag szállításáról a közeli napokban az országos tisztifőorvos fog egyeztetni az illetékes ukrán hatósággal Kárpátalján.

A magyar fél az idei évre összegyűjtötte az oltóanyagokra vonatkozó kárpátaljai igényeket. Jelenleg közbeszerzési eljárás keretében folyik négyféle, Ukrajnában is törzskönyvezett, a kötelező védőoltásokhoz szükséges vakcinának a beszerzése több mint 480 millió forint értékben - emlékeztetett a kormánybiztos. Az oltóanyagokat Magyarország egészségügyi segélyként juttatja el
velemenyezd, 2017. február 13. hétfő, 12:28
Szakértő: nincs szó új hidegháborúról
Moszkvának, ezért - bár nem valószínű, hogy a Krímet Ukrajna belátható időn belül vissza tudná szerezni - a kelet-ukrajnai helyzetből Oroszország lassan megpróbál majd kihátrálni. "Ugyan minden politikus a hazai közvéleménynek játszik", és Putyin sem engedheti meg magának, hogy azonnal felhagyjon a kelet-ukrajnai akcióval, de annexió biztosan nem lesz, "nem lesz egy második Krím" - közölte.

Rácz András inkább azt valószínűsítette, hogy egy a moldovaihoz hasonló befagyott konfliktus alakulhat ki Kelet-Ukrajnában, majd néhány év múlva valamilyen megállapodás keretében visszaadják az ellenőrzést Kijevnek.

A kutató az orosz csapatmozgásokkal kapcsolatos jelenlegi híreket illetően kijelentette: ez nem egész Ukrajna lerohanásának előkészítése, hanem a szeparatisták által ellenőrzött területet akarják védhetőbbé tenni, stabilizálni a frontvonalat, ugyanis a szeparatisták által felügyelt részeknek nincsenek természetes határai, "összevissza kanyarog a frontvonal". A cél az, hogy még a tél beállta előtt
velemenyezd, 2014. november 13. csütörtök, 08:56
WHO: a kanyaró okozta halálozás 78 százalékkal csökkent egy évtized alatt
immunitás biztosítására és a járványok kitörésének megelőzésére.

A WHO arról is tájékoztatott a jelentésben, hogy 2000 óta több mint egymilliárdra nőtt a kanyaró ellen beoltott gyerekek száma. 2012-ben 145 millióan kapták meg az oltást.

A szervezet erőfeszítései ellenére 2012-ben Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Európában is kitörtek komoly kanyarójárványok. A Kongói Demokratikus Köztársaságban több mint 72 ezer kanyarós esetet jelentettek, Indiában 18 ezerre tehető a megbetegedettek száma, Ukrajnában 12 ezerre, Nagy-Britanniában pedig kétezerre.

Nagyobb átoltottság nélküli területeken a járványok kitörésével továbbra is számolni kell - hangsúlyozta a WHO.

Még mindig túl sok gyermek hal meg kanyaró miatt. Világszerte naponta 330 kanyarós halálesettel számolhatunk jelenleg, és az elhunytak többsége gyermek - mondta el Karen Mah, a WHO és a UNICEF közös kanyaró- és rubeolaellenes küzdelmére létrehozott programjának szóvivője. Hozzáfűzte: globálisan 84 százalék fölé kell emelni a betegség
velemenyezd, 2014. február 07. péntek, 11:33
Kanyaróveszélyre figyelmezteti az utazókat egy civil szervezet
idei év két nagyszabású európai sporteseménye: mivel kevesen vannak beoltva, könnyen megjelenhet a kanyaró az olimpián és a futball Eb-n.

Hozzátették: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), valamint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) is azt javasolja a játékok helyszínére utazóknak, hogy - ha korábban még nem voltak - indulás előtt oltassák be magukat kanyaró ellen.

A közlemény szerint a szomszédos Romániában az év első negyedében 1268 kanyarós beteget, míg Ukrajnában az idén már 6000 megbetegedést regisztráltak.

A vírusok közül elsősorban azok terjednek könnyen, amelyek cseppfertőzéssel vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, ilyen például a hepatitis A. Az egészségtudatos utazást hirdető szervezők a Bulgáriába, Horvátországba és Törökországba tervezett utazások esetében mindenképpen ajánlják a hepatitis A és B vírus elleni védőoltást.

Ezzel együtt azt is javasolják: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legfrissebb járványügyi
velemenyezd, 2012. június 06. szerda, 07:05
Képek, videók
Szupra
takisolider
2008. január 19. szombat, 20:18
hősi melékmű ukrajnában
petersenna
2006. december 27. szerda, 13:37
Ukrajnában
nicolca
2006. június 24. szombat, 10:13
Egy kisgyermek kacagása
sanci81
2018. július 20. péntek, 17:02
Kisgyermek intelmei szüle
dandej
2018. március 01. csütörtök, 11:07
Téli programok kisgyermek
zskadi
2016. február 07. vasárnap, 05:23
Kisgyermek.png
pacsakute
2014. június 23. hétfő, 19:27
Kisgyermek ajándékokkal.j
margoboszi
2013. december 17. kedd, 19:50
Nagycica és a kisgyermek.
pacsakute
2013. január 17. csütörtök, 15:45
Amir 1 kisgyermek megszül
anitahajdu
2011. augusztus 28. vasárnap, 13:03
kisgyermek
lovaszmarika
2011. június 04. szombat, 15:15
kisgyermek, néz
lovaszmarika
2011. május 11. szerda, 15:50
Kalapos kisgyermek rozsav
margoboszi
2010. augusztus 07. szombat, 16:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.