Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:31 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szíria - Lavrov: Moszkva szeretné, ha a Washington vezette koalíció egyeztetne Damaszkusszal és az orosz légier
Lavrov az immár 16. alkalommal összehívott fórumon hangsúlyozta, hogy a koalíciónak nemcsak az Iszlám Állam (IÁ), hanem az - újabban Dzsabhat Fatah as-Sám elnevezést használó - an-Nuszra Front terrorszervezet ellen is harcolnia kellene, amelyet az előző amerikai kormány hivatali idejében "valamiért" nem akartak bántani.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: továbbra is érvényes Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezése, hogy az ENSZ égisze alatt hozzanak létre széles körű nemzetközi terrorellenes koalíciót. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egyúttal feltételezi a nemzetközi jog szabályainak - beleértve a terrorizmus ellen harcoló államok szuverenitásának és területi épségének - tiszteletben tartását is.

Közölte, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában átfogó gazdasági és kereskedelmi embargó bevezetését indítványozza az IÁ ellenőrzése alatt lévő területekkel szemben. Sürgette, hogy az egyes országok titkosszolgálatai erősítsék együttműködésüket az IÁ finanszírozási csatornáinak elzárása érdekében.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a tanácskozáson egyebek között arról beszélt, hogy az IÁ az Irakban és Szíriában elszenvedett vereségei nyomán stratégiát és taktikát vált. Egyebek között úgy, hogy egy új, globális terrorhálózatot próbál meg létrehozni hasonló szervezetekkel összefogva. Mint mondta, erre utal a terrorcselekmények idén kiterjedtek Afganisztánra, Szíriára, Iránra, Irakra, Egyiptomra, Malira, Törökországra, Oroszországra, Nagy-Britanniára, Spanyolországra, Svédországra, Finnországra és más országokra.

Felhívta a figyelmet az "autonóm dzsihád" tendenciájának felerősödésére. Ennek keretében a magányos terroristák már nem próbálnak meg eljutni Szíriába vagy Irakba, hanem abban az országban követnek el célzott támadásokat a békés lakosság ellen, amelyben éppen élnek. A fenyegetés egy másik kategóriáját Bortnyikov szerint a válságövezetekből hazatérő terrorista harcosok jelentik, akik egyebek között elsajátíthatták a vegyi fegyverek házilagos előállítását is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi terrorszervezetek az európai és oroszországi célok elérése érdekében felhasználják a migránsáramlatokat. Az FSZB főnöke szerint a Közel-Keletről kiszoruló terroristák előszeretettel gyűlnek össze megint a világ instabil régióiban, egyebek között Afganisztánban, ahonnan új fegyveres konfliktusok létrehozásának céljából át tudnak szivárogni más közép-ázsiai országokba, valamint Iránba, Kínába, Indiába és Oroszországba is. A radikálisok átcsoportosításának központjai közé tartozik Jemen, Közép-Afrika és Délkelet-Ázsia is.

Elmondta, hogy a terroristák több mint 10 ezer online oldalt és több százezer közösségiportál-profilt használnak a világhálón. Kitért arra, hogy az FSZB külön hangsúlyt fektet az anonim SIM-kártyák és az azonosíthatatlan internetes kommunikáció lehetőségének felszámolására, amelyhez Oroszországban a törvényhozás megteremtette a szükséges jogi hátteret.

Beszámolt róla, hogy a szentpétervári metróban április 3-án elkövetett öngyilkos merénylet bűnrészesei a kódolt WhatsApp és a Telegram messenger alkalmazást használták kommunikációra. Szavai szerint a terroristák egyre aktívabb harckertevékenységet folytatnak azért, hogy műszaki balesetek és természeti katasztrófákat idézhessenek elő.

Bortnyikov elmondta, hogy külföldi - így a kazah, az üzbég, a tádzsik, a kirgiz, a kínai, az indiai az egyiptomi, a dél-koreai, a cseh, az osztrák és a szerb - titkosszolgálatok segítségével egy sor terrortámadást sikerült megakadályozni Oroszországban. Köszönetét fejezte ki minden partnernek, aki szerepet vállalt a 2016-os jégkorong világbajnokság és az idei konföderációs kupa biztonságának szavatolásában és kijelentette, hogy hasonló együttműködésre számít a jövő évi labdarúgó világbajnokság védelmében.

Az FSZB igazgatója sürgette, hogy a világ titkosszolgálatai hozzanak létre egységes adatbankot a terrorista fegyveresekről és vizsgálják meg a lehetőségét a számítógépes vírusok létrehozása betiltásának.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 04. szerda, 20:52
Címkék: Iszlám Állam, Dzsabhat Fatah, Vlagyimir Putyin, ENSZ Biztonsági Tanácsában, Alekszandr Bortnyikov, Szövetségi Biztonsági Szolgálat,
Kommentek
Szíria - Medvegyev: Trump kész a Moszkvával való összeütközés határán küzdeni Damaszkusszal
Medvegyev szerint a Trump-kormány ahelyett, hogy a közös harcra törekedne a fő ellenség, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, ahogyan azt meghirdette, "bebizonyította, hogy vehemens küzdelmet folytat majd Szíria törvényes kormánya ellen". Mint írta, az új amerikai vezetés ezt a nemzetközi jog normáival ellentétesen, az ENSZ jóváhagyása nélkül, valamint az amerikai belső eljárások megszegésével teszi, amelyek előírják számára, hogy előzetesen értesítse a kongresszust, ha olyan katonai műveletre szánja el magát, amely nem áll összefüggésben az Egyesült Államok ellen elkövetett támadással.

Hozzátette, hogy ezt "az Oroszországgal való harci összeütközések határán" teszi.

Megállapította, hogy az amerikai hatalmi gépezetnek mindössze két és fél hónapjába tellett, hogy "megtörje" Trump által a választási kampány idején képviselt politikai vonalat.

Az orosz kormányfő arra a következtetésre jutott, hogy a Szíriára mért katonai csapással a Trump-adminisztráció "bebizonyította saját
velemenyezd, 2017. április 07. péntek, 18:03
Megfosztottak román állampolgárságától egy terrorizmusért elítélt szíriai üzletembert
Az állampolgársági hatóság a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kezdeményezésére hozta meg határozatát, amely ellen a bíróságnál lehet fellebbezni. A román törvények szerint megfoszthatják román állampolgárságától azt, aki terrorista szervezetekkel áll kapcsolatban, támogatja őket vagy bármilyen más cselekménnyel veszélyezteti a nemzetbiztonságot.

A szíriai állampolgársággal is rendelkező, Romániában letelepedett és üzletelő Hajszamot, akinek 1993-ban egy kormányhatározattal adták meg a román állampolgárságot, 2008-ban távollétében terrorista csoport megszervezéséért és pénzeléséért 20 év szabadságvesztésre ítélték jogerősen, büntetésének letöltését viszont csak 2012-ben kezdte meg, amikor az elítéltet sikerült visszahozni Romániába. A vádlott ugyanis - akit betegségére hivatkozva 2006-ban kiengedtek az előzetes letartóztatásból - megszökött Romániából. Emiatt Traian Basescu akkori államfő lemondatta a román titkosszolgálatok vezetőit és a legfőbb ügyészt.

Hivatalos indoklás híján a román sajtó
velemenyezd, 2016. április 28. csütörtök, 11:42
Szíria - Az orosz elnök továbbra is a szíriai elnökkel működik együtt a terrorizmus elleni harcban
A szíriai diplomácia vezetőjével orosz kollégája, Szergej Lavrov is tárgyalt, aki megerősítette, hogy Oroszország továbbra is segítséget nyújt Szíriának harcképessége fenntartásában és elmélyíti kapcsolatait Bassár el-Aszad elnökkel.

Lavrov kijelentette: "nem normális" az, hogy az Egyesült Államok nyíltan elutasítja az együttműködést Damaszkusszal a terrorista Iszlám Állam (IÁ) elleni fellépésben, miközben sikerrel ért véget a szíriai vegyifegyver-mentesítési program, amely bizonyította, hogy az Aszad vezette Szíria képes a megegyezésre.

Az orosz külügyminiszter elfogadhatatlannak tartotta terrorista csoportosulások felhasználását a szíriai hatalom elmozdítására, éshangsúlyozta, hogy nem lehet kettős mérce alkalmazásával harcolni az IÁ ellen. Leszögezte: ellentmond a nemzetközi normáknak, hogy az IÁ ellen küzdő nemzetközi koalíció Damaszkusz beleegyezése nélkül mér légicsapásokat a terrorszervezet állásaira.

Szergej Lavrov úgy ítélte meg, hogy nincs lehetőség a közeljövőben egy harmadik
velemenyezd, 2014. november 26. szerda, 20:52
Iszlám Állam - Az EU a felelősök megbüntetését szorgalmazza
megvessék a lábukat a térségben - szögezték le a miniszterek. Hozzátették, hogy az iraki kirekesztő politika, valamint a szíriai Aszad-rezsim saját népe ellen folytatott háborúja okozta instabilitás ugyanúgy felelős azért, hogy az IÁ felvirágozhatott, mint az emberi jogok tömeges megsértése, valamint a demokratikus reformok szisztematikus akadályozása.

"Politikája és tetteinek következményeként az Aszad-rezsim nem lehet partner az IÁ ellen folytatott küzdelemben" - zárja ki az együttműködést Damaszkusszal a külügyminiszterek zárónyilatkozata.

"A katonai beavatkozás szükséges ugyan, de nem elégséges az IÁ legyőzéséhez" - állapítják meg a külügyminiszterek.

A tagállamok amelletti elkötelezettségüket is megerősítették, hogy fellépnek a térségben harcoló úgynevezett "idegen harcosok", jellemzően uniós állampolgárok - és főleg a visszatérésük - jelentette fenyegetés ellen.

"Az Európai Uniót elborzasztja a válogatás nélküli gyilkolás, az emberi jogok megsértése, a módszeres szexuális és nemi
velemenyezd, 2014. október 20. hétfő, 18:02
Iszlám Állam - Kommerszant: Moszkva támogatni készül az ENSZ BT külföldi terroristákkal kapcsolatos határozatát
A tekintélyes politikai-gazdasági újságnak az orosz vezetésben dolgozó, név nélkül nyilatkozó egyik forrás azt mondta, hogy a Barack Obama amerikai elnök által a jövő hét közepén személyesen az ENSZ BT-ben benyújtandó, még egyeztetés alatt álló javaslat tervezete megfelel Moszkva érdekeinek.

Az amerikai határozati javaslat az "egy sor országban zajló belső fegyveres konfliktusban részt vevő külföldi harcosok, terroristák elleni fellépés aktivizálására" szólít fel - írta a Kommerszant. Az Egyesült Államok titkosszolgálatának tudomása szerint csak Szíriában és Irakban 12 ezer külföldi harcol a szélsőségesek oldalán.

Az orosz lap forrása hozzátette, hogy Oroszország "régóta figyelemmel kíséri ezt a veszélyes jelenséget".

Moszkva számára elvi jelentősége van annak, hogy Washingtonban a közel-keleti és észak-afrikai helyzethez kötötték a javaslattervezetben megfogalmazott fellépést. A dokumentumban az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezetet, az an-Nuszra Front nevű iszlamista
velemenyezd, 2014. szeptember 16. kedd, 15:34
Iszlám Állam - Kerry: több állam szárazföldi csapatokat ajánlott fel a terroristák ellen
terrorszervezet legyőzéséhez.

A fehér házi stábfőnök szerint az IÁ elleni katonai fellépés célja az, hogy a militánsok többé ne jelentsenek fenyegetést az Egyesült Államok és közel-keleti szövetségesei számára, ne tudjanak több követőre szert tenni és ne fenyegessék többé a muszlimokat.

Kerry egy korábbi kijelentésének ellentmondva úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok ugyanúgy hadban áll az IÁ terrorszervezettel, mint az al-Kaidával. Ismételten megerősítette, hogy Washington nem kíván Damaszkusszal egyeztetni a szíriai területen az IÁ ellen végrehajtandó légicsapásokkal kapcsolatban.

McDonough azt is elmondta, hogy Barack Obama elnök kedden fogadja majd új különmegbízottját, John Allen tábornokot, akinek feladata az IÁ elleni koalíció kiépítése lesz. John Kerryt a kongresszus a jövő héten meg fogja hallgatni a témában. A kabinetfőnök a Fox News csatornának úgy nyilatkozott, elégedett azzal a haladással, amelyet a szíriai felkelők felfegyverzése és kiképzése kongresszusi jóváhagyásának
velemenyezd, 2014. szeptember 14. vasárnap, 17:45
Szíria - A kínai külügyminiszter szerint Szíria kritikus pillanathoz érkezett
pekingi nagykövete az MTI tudósítójának megkeresésére közölte: a hivatalos Damaszkusz diplomáciai képviselete semmilyen formában nem lép kapcsolatba az SZNK Kínában tartózkodó delegációjával, tagjait nem tartja ellenzéki erőnek. Mint fogalmazott, "Dzsarbáék Szaúd-Arábia bábjai, akiket Rijád pénzel. Szíriában ismeretlenek" - tette hozzá. Ironikusnak nevezte, hogy "az az ország lett a szíriai demokrácia és a szabadság támogatója, ahol ezek az értékek nem érvényesülnek".

Arra a kérdésre, hogy a Damaszkusszal jó kapcsolatot ápoló Peking vajon miért hívhatta meg az SZNK-t, azt felelte, valószínűsíti, hogy a múlt hónapban Kínában járt szaúdi trónörökös közbenjárása húzódhat meg emögött.

Kína nem először lát vendégül ellenzéki szíriaiakat, s az elmúlt években kisebb-nagyobb intenzitással igyekezett elősegíteni a konfliktusban szemben álló felek párbeszédét. Peking Moszkva mellett több esetben is meghiúsította az ENSZ Biztonsági Tanácsában Szíriát elítélő határozatok elfogadását, mindazonáltal korábban
velemenyezd, 2014. április 17. csütörtök, 09:52
Képek, videók
Az iszlám állam bevezeti
megyerimihaly
2015. szeptember 02. szerda, 21:09
Dzsabrin erőd Ománban
pacsakute
2011. december 22. csütörtök, 16:24
vlagyimir putyin_0.jpg
megyerimihaly
2015. június 17. szerda, 18:00
vlagyimir-putyin.jpg
agica2004
2014. június 01. vasárnap, 15:54
-vlagyimir-putyin-es-f ele
agica2004
2013. június 28. péntek, 17:37
20120829-vlagyimir-put yin
agica2004
2012. november 04. vasárnap, 19:08
20120310-vlagyimir-put yin
agica2004
2012. március 25. vasárnap, 15:56
20110926vlagyimir putyin.
agica2004
2011. szeptember 27. kedd, 13:52
20110905vlagyimir putyin.
agica2004
2011. szeptember 07. szerda, 15:39
Biztonsági őv.jpg
cipello
2014. augusztus 28. csütörtök, 09:54
Orosz Biztonsági Tanács.j
megyerimihaly
2014. június 22. vasárnap, 17:39
Biztonsági őv.gif
margoboszi
2013. október 19. szombat, 13:17
biztonsági rendszer
janna53
2013. július 20. szombat, 23:42
Biztonsági öv.gif
margoboszi
2013. június 14. péntek, 12:31
Biztonsági őv
cipello
2013. június 14. péntek, 07:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.