Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:51 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Olasz választás - Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga is a balközépen keres szövetségeseket a kormányzáshoz
Luigi Di Maio,az M5S miniszterelnök-jelöltje a La Repubblica balközép napilapban írt nyílt levéllel fordult a Demokrata Párthoz (PD) hangsúlyozva, hogy a két erő "együtt változtathatja meg Olaszországot".

Az M5S bizonyult a vasárnapi parlamenti választások legerősebb pártjának több mint 32 százalékkal, ami azonban szövetségesek nélkül nem elegendő a kormányalakításhoz. A PD természetes koalíciós partner lehet, mivel az M5S a balközéptől hódította el a szavazókat. Nem véletlen, hogy a mozgalmat alapító Beppe Grillo úgy nyilatkozott: az M5S "alkalmazkodni képes" párt, amely "balközép, jobbközép és centrum" is egyszerre.

Luigi Di Maio ezzel egy időben 10 pontos kormányprogramot vázolt, amelyet reményei szerint a balközép támogathatna.

Hasonlóképpen a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerzett jobbközép koalíció vezetője Matteo Salvini kijelentette, hogy kaput nyitnak a programjukat támogató balközép képviselők és szenátorok előtt. Nem baloldalrol és jobboldalról kell beszélni, hanem programpontok elfogadásáról - fogalmazott Matteo Salvini a 17 százalék felett teljesített Liga elnöke. A jobbközép koalíció második pártjaként, valamivel több mint 14 százalékkal befutott Hajrá Olaszország (FI) elnöke, Silvio Berlusconi a Corriere della Serában hangsúlyozta, hogy a jobbközép a kormányalakítás várományosa. Hozzátette, hogy az olasz államfőtől gyors és nem "szedett-vedett" kormányalakítási folyamatot vagy stagnálást várnak. Giorgia Meloni a koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) vezetője elmondta, hogy az új római parlament nem jobbközép tagjait ha kell, egyenként győzik meg a jobbközép kormány támogatására.

A mérleg nyelvét képviselő PD lemondott, de a kormányalakításig helyén maradó főtitkára Matteo Renzi határozott nemet mondott az M5S-sel való koalícióra. A párt vezetősége hétfőn ül össze. A főtitkári posztra Carlo Calenda volt gazdasági fejlesztési miniszter pályázik, aki már szintén nemet mondott az M5S-PD szövetségre.

A római belügyminisztérium hét napon belül ígérte a végleges választási eredmények közlését. A szavazatok majdnem teljes összeszámlálása szerint a 630 fős képviselőházban a jobbközép 260 mandátumot szerzett, az M5S 221-t, a PD vezette balközép 112-t.

A római parlament első ülése március 23-án lesz és 27-ig kell megválasztani a felső- és alsóház elnökét, ezután Paolo Gentiloni kormányfő benyújtja lemondását és az államfő elindítja a kormányalakítási konzultációt. Elemzők továbbra sem zárják ki, hogy ha a jobbközép és a Liga sem tud többséget felmutatni, szakértői kormány állhat fel Itáliában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 17:33
Címkék: Csillag Mozgalom, Luigi Di Maio, Demokrata Párthoz, Beppe Grillo, Matteo Salvini, Hajrá Olaszország,
Kommentek
Luigi Di Maio: az Öt Csillag Mozgalom nem lép ki az EU-ból, de Olaszország érdekeit akarja védeni
az esetleges változtatásokra.

Luigi Di Maio kijelentette, semmilyen más kormányt nem tud elképzelni Olaszországban, mint amilyet az olasz népakarat megszavazott a március 4-i parlamenti választásokon, amelyeken a legtöbb szavazatot az M5S kapta több mint 32 százalékkal.

Az M5S miniszterelnök-jelöltje kizárta egy szakértői kormány vagy újabb választások lehetőségét. Megjegyezte, ha újabb választások lennének Olaszországban, az M5S még tovább növelné támogatottságát. Emlékeztetett, a civil mozgalomból lett pártot tévesen már a 2013-as választásokon is "szalmalánghoz" hasonlították.

Most mintegy tizenegy millió olasz voksolt az M5S-re, amely nem baloldali és nem jobboldali, hanem minden ideológia felett álló erő, amely új politikai megoldást javasol a kormányzásra is: közös országvezetési programot az ezt támogatni kész pártokkal - hangsúlyozta Luigi Di Maio, aki ezzel a balközépnek és a jobbközépnek is felajánlotta a közös kormányalakítás lehetőségét.

Ami az M5S egyik választási
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 19:09
Olasz választás - Salvini: hiba volt az euró bevezetése, de nem lehet "rögtönözve" kilépni az övezetből
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésénekkeretében tartott sajtóértekezletén Salvini leszögezte, hogy miniszterelnökként szükség esetén "nem habozna megsérteni az európai költségvetési szabályokat", amelyek megkövetelik, hogy a tagállamok három százalék alatt tartsák a büdzsé hiányát.

"Követni fogom az előírásokat, amennyiben lehetséges, akkor viszont nem, ha ez munkahelyek elvesztésével vagy szociális katasztrófával járna" - fogalmazott.

Az euroszkeptikus Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) EP-frakció alelnöke a közös valuta kapcsán kiemelte: "nem zárnak ki semmit, ugyanakkor nem lenne kívánatos hirtelen, egyedül kilépni az euróövezetből, nem akarnak ilyesmit tenni".

Hangsúlyozta, a választási eredmények alapján "joga és kötelessége" Olaszország kormányzása, és ebben az esetben számos uniós szabályt újra kíván majd tárgyalni.

Salvini emellett kijelentette, hogy nem kíván "minden áron" kormányt alakítani. "Ha a kormányzáshoz olyanokkal kell összeállni, akiket az olaszok
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 18:48
Matteo Renzi távozott a balközép Demokrata Párt éléről
dátumáról döntenek. A PD vezetőségének tagjai újságíróknak azt hangoztatták, hogy a párt ellenzékbe vonul.

Matteo Renzi a Corriere della Sera napilapnak adott hétfői interjúban kijelentette, hogy nem vesz részt a PD-delegáció kormányalakítási egyeztetésein, amelyeket Sergio Mattarella államfő áprilisban indít el a pártokkal. Hozzátette, hogy a PD nem lép koalícióra sem a parlamenti választásokon győztes jobbközép koalícióval, sem az egyedül induló pártként legtöbb szavazatot szerzett Öt Csillag Mozgalommal (M5S). Ezzel egy időben kizárta az újbóli választások lehetőségét, hangsúlyozva, hogy szerinte a jobbközép és az M5S sem akar lemondani a megszerzett kormányalakítási esélyről. Matteo Renzi saját honlapján azt írta, csatát veszített, de nem mond le a küzdelem folytatásáról.

Matteo Renzi 1547 napig vezette az olasz balközép pártot. 2013 decemberében választották meg a PD főtitkárának, majd 2014 februárjában az államfő olasz miniszterelnöknek nevezte ki. A 2016-os alkotmányos népszavazás bukása
velemenyezd, 2018. március 12. hétfő, 19:18
Olasz választások - Berlusconi: a jobbközép készül a kormányzásra
mint 37 százalékával). Hangsúlyozta, hogy a FI meghatározó volt a jobbközép győzelmében annak ellenére, hogy a pártot az adócsalásért ítéletettel sújtott Silvio Berlusconi jelölhetetlensége hátrányosan sújtotta.

Később Silvio Berlusconi ugyanezt videó-üzenetben is megerősítette, amelyben gratulált Matteo Salvininek. Berlusconi kijelentette, a FI elnöke marad és a "rendező" szerepét tölti majd be a jobbközép koalícióban, amelynek az egységét is biztosítani fogja. Silvio Berlusconi az Öt Csillag Mozgalomra (M5S) szavazott olaszokhoz is szólt,hangsúlyozva, hogy aki azért szavazott az M5S-re, hogy az állampolgári jogon ígért alapjövedelemben részesüljön, "csalódni fog".

A jobbközép miniszterelnök-jelöltje Matteo Salvini kijelentette, hogy a jobbközép egységesen fog résztvenni a kormányalakítási konzultációkon. Hozzátette, hogy szívesen látja azokat a baloldaliakat, akik támogatják a jobbközép programját. Ezzel egy időben Claudio Borghi a Liga gazdasági szakértője nem zárta ki a jobbközépés az M5S
velemenyezd, 2018. március 06. kedd, 20:15
Olasz választások - Olasz sajtó: az olaszok haragja érvényesült a parlamenti választásokon
Az Il Foglio politikai napilap elemzése szerint a "haraggal teli" Olaszország adta a szavazatok több mint egyharmadát a jobbközépre és további majdnem egyharmadát az Öt Csillag Mozgalomra (M5S). "Ez volt a bosszúja Itália elfeledett részeinek", amelyek úgy érezték, hogy a többi párt teljesen magára hagyta őket a szegénységgel, a migrációval és a korrupcióval szemben - írta az újság hangsúlyozva, hogy ezzel a parlamenti választással a hagyományos jobb- és balközép pártok végleg felmorzsolódtak. "Véget ért a kilencvenes évek jobb- és baloldali kétközpontúsága, megszületett a populista kétközpontúság" - vélte az Il Foglio.

Stefano Bruno Galli politológus professzor a SkyTg24 hírtelevízióban a balközép kormány téves migrációs politikájával magyarázta az M5S és a Liga előretörését.

A balközép La Repubblica emlékeztetett, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) szavazóinak egyharmada távol maradt az urnáktól, a PD-kormány minisztereinek fele nem jutott be a római parlamentbe, és az M5S hatalmas
velemenyezd, 2018. március 06. kedd, 13:44
Olasz választások - Macron: az erős migrációs nyomással magyarázható az eredmény
úgy, hogy közben nem veszünk tudomást a durva körülményekről. Olaszország tagadhatatlanul elszenvedett egy erős migrációs nyomású helyzetet, amelyben hónapok és évek óta él" - fogalmazott Emmanuel Macron.

"Ami Franciaországot illeti, továbbra is a védelmező Európát fogjuk képviselni, az azt ambiciózus Európát, amelyet megválasztásom óta hirdetek" - tette hozzá.

A római parlament legnagyobb önálló pártja a csaknem végleges eredmények szerint a Luigi Di Maio vezette euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) lesz, amelynek a szavazatok több mint 32 százalékát sikerült megszereznie.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon. A dél-olaszországi szavazatokra is számító, ezért a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást (csaknem 18 százalékot), mintegy 4 százalékponttal megelőzve Berlusconi pártját, a Hajrá Olaszországot (Forza Italia). A két párt erőviszonyától függhet a
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 15:12
Képek, videók
30 éves az úttörő mozgalo
lacipecsenye
2012. november 12. hétfő, 16:54
40 éves az úttörő mozgalo
lacipecsenye
2012. február 18. szombat, 15:33
kormányzás.png
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:07
kormányzási technikák
jns
2011. június 09. csütörtök, 10:11
a fej nélküli kormányzás
agica2004
2010. május 03. hétfő, 15:19
A kereszt-útról 01.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:41
A kereszt-útról 02.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:40
A kereszt-útról 03.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:40
A kereszt-útról 04.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:39
A kereszt-útról 05.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:39
A kereszt-útról 06.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:38
A kereszt-útról 07.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:38
A kereszt-útról 08.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:37
A kereszt-útról 09.jpg
chillik
2018. március 19. hétfő, 03:37
Kerestem a tavaszt.jpg
katalin_53
2018. március 11. vasárnap, 21:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.