Regisztráció  Belépés
2018. június 24. vasárnap | 25. hét | 175. nap | 10:43 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Olasz választás - Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga is a balközépen keres szövetségeseket a kormányzáshoz
Luigi Di Maio,az M5S miniszterelnök-jelöltje a La Repubblica balközép napilapban írt nyílt levéllel fordult a Demokrata Párthoz (PD) hangsúlyozva, hogy a két erő "együtt változtathatja meg Olaszországot".

Az M5S bizonyult a vasárnapi parlamenti választások legerősebb pártjának több mint 32 százalékkal, ami azonban szövetségesek nélkül nem elegendő a kormányalakításhoz. A PD természetes koalíciós partner lehet, mivel az M5S a balközéptől hódította el a szavazókat. Nem véletlen, hogy a mozgalmat alapító Beppe Grillo úgy nyilatkozott: az M5S "alkalmazkodni képes" párt, amely "balközép, jobbközép és centrum" is egyszerre.

Luigi Di Maio ezzel egy időben 10 pontos kormányprogramot vázolt, amelyet reményei szerint a balközép támogathatna.

Hasonlóképpen a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerzett jobbközép koalíció vezetője Matteo Salvini kijelentette, hogy kaput nyitnak a programjukat támogató balközép képviselők és szenátorok előtt. Nem baloldalrol és jobboldalról kell beszélni, hanem programpontok elfogadásáról - fogalmazott Matteo Salvini a 17 százalék felett teljesített Liga elnöke. A jobbközép koalíció második pártjaként, valamivel több mint 14 százalékkal befutott Hajrá Olaszország (FI) elnöke, Silvio Berlusconi a Corriere della Serában hangsúlyozta, hogy a jobbközép a kormányalakítás várományosa. Hozzátette, hogy az olasz államfőtől gyors és nem "szedett-vedett" kormányalakítási folyamatot vagy stagnálást várnak. Giorgia Meloni a koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) vezetője elmondta, hogy az új római parlament nem jobbközép tagjait ha kell, egyenként győzik meg a jobbközép kormány támogatására.

A mérleg nyelvét képviselő PD lemondott, de a kormányalakításig helyén maradó főtitkára Matteo Renzi határozott nemet mondott az M5S-sel való koalícióra. A párt vezetősége hétfőn ül össze. A főtitkári posztra Carlo Calenda volt gazdasági fejlesztési miniszter pályázik, aki már szintén nemet mondott az M5S-PD szövetségre.

A római belügyminisztérium hét napon belül ígérte a végleges választási eredmények közlését. A szavazatok majdnem teljes összeszámlálása szerint a 630 fős képviselőházban a jobbközép 260 mandátumot szerzett, az M5S 221-t, a PD vezette balközép 112-t.

A római parlament első ülése március 23-án lesz és 27-ig kell megválasztani a felső- és alsóház elnökét, ezután Paolo Gentiloni kormányfő benyújtja lemondását és az államfő elindítja a kormányalakítási konzultációt. Elemzők továbbra sem zárják ki, hogy ha a jobbközép és a Liga sem tud többséget felmutatni, szakértői kormány állhat fel Itáliában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 17:33
Címkék: Csillag Mozgalom, Luigi Di Maio, Demokrata Párthoz, Beppe Grillo, Matteo Salvini, Hajrá Olaszország,
Kommentek
Stephen Bannon cikke Orbán Viktor és az új olasz kormány szerepéről az európai demokrácia alakításában
A hetilap hétvégi számában megjelenő - az online kiadásban csütörtökön elérhetővé tett - cikkben Bannon azt írja: az olaszországi választások idején Rómában volt, és találkozókat tartott mások mellett az Alternatíva Németországnak (AfD), az olasz Liga és az Öt Csillag Mozgalom, valamint az egykori francia Nemzeti Frontból alakult Nemzeti Összefogás képviselőivel.

"Nehéz volt nem úgy érezni, hogy mi állunk a történelem jó oldalán. Ezek az emberek az Európa-szerte zajló változások tényleges hajtóerői" - áll Bannon cikkében, amely kiemeli Beatrix von Storch, az AfD parlamenti frakciójának helyettes vezetője és Alice Weidel, az AfD egy másik vezető parlamenti politikusa mellett Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a kormányzó jobboldali Liga vezetőjét, valamint "Orbán Viktort és csapatát" mint olyan embereket, akik új meghatározást adnak a demokráciának Európában.

Trump volt tanácsadója szerint Orbán Viktor kimagasló európai személyiség, aki többször is elvetette az Európai Unió felfogását a
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 14:11
Illegális bevándorlás - Olasz miniszterelnök: kötelezően és automatikusan kell szétosztani a menedékkérőket
Egyesek a hamis szolidaritás leple alatt tesznek szert anyagi haszonra a migrációval - hangoztatta Conte, hangsúlyozva, hogy kormánya nem jobb- vagy baloldali programot követ, hanem egyedül azt nézi, mi válik az ország lakosságának előnyére.

Egy és negyedórás beszéde a leghosszabb miniszterelnöki felszólalás volt egy bizalmi szavazás előtt az Olasz Köztársaság történetében. Többször megismételte, hogy a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga közötti szerződéssel a változás kormánya született meg, s mivel a politikában "új szelek fújnak", radikális változást akar teremteni egy új korszakkal, amely az olaszok életminőségét kívánja javítani. "Pragmatikusak akarunk lenni: meghallgatás, végrehajtás és ellenőrzés lesz a kormányakció három pillére" - mondta Giuseppe Conte. Leggyakrabban az innováció, forradalom, átláthatóság, legalitás kifejezéseket használta.

"Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk! Ha a rendszerellenesség
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 15:01
Olasz kormányalakítás - Akadályokba ütközik a Carlo Cottarelli vezette szakértői kormány felállítása
elnöki palota tevékenységéről beszámoló tapasztalt tudósítók szerint "már az államfői protokoll is felborult, ilyesmi még sohasem történt Olaszországban".

Elemzők szerint a kormányalakítás akadozik, mivel Carlo Cottarelli nehezen talál minisztereket egy olyan kormányba, amely biztosan nem kap bizalmat a parlamentben és eleve kudarcra van ítélve.

Sergio Mattarella államfő hétfőn bízta meg kormányalakítással a közgazdász Carlo Cottarellit, miután vasárnap az államfő nemet mondottaz Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, és ezzel megakadályozta a két párt közös kormányát.

Carlo Cottarelli elfogadta a megbízatást és minél előbbi kormányt ígért. A korábbi tervek szerint már a héten bizalmat akart kérni a római parlamentben. Az államfő által kijelölt kormányfőt azonban egyetlen egy párt sem támogatja: a balközép Demokrata Párt (PD) is úgy döntött, inkább tartózkodik. Bizalom nélkül Carlo Cottarelli lemondásra kényszerül és kormánya ügyvivőként vezetné Olaszországot
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 18:22
Olasz kormányalakítás - Moody's: leminősítés jöhet, ha nem csökken az olasz államadósság-ráta
Conte miniszterelnök-jelölt azóta felhagyott kormányalakítási kísérletével, miután Sergio Mattarella államfő nem hagyta jóvá Conte pénzügyminiszter-jelöltjét.

A Moody's szerint azonban e politikai fejlemények nincsenek hatással a leminősítési felülvizsgálat elindításáról hozott döntésre, tekintettel mindenekelőtt arra, hogy ha Olaszországban új választásokat írnak ki, azok valószínűleg a márciusban tartott előző választásokéhoz hasonló eredménnyel zárulnak, vagyis várhatóan ismét az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kapná a legtöbb voksot.

A Moody's közölte: a felülvizsgálat kimeneteléről akkor dönt majd, ha láthatóbbá válik, hogy Olaszország a továbbiakban milyen szakpolitikai irányokat választ, ezért a vizsgálat időtartama meghaladhatja az ilyen adósosztályzati felülvizsgálatokra általában jellemző három hónapot.

A cég ugyanakkor már most kilátásba helyezte, hogy valószínűleg leminősíti Olaszország szuverén besorolását, ha a vizsgálat során arra a következtésre jut, hogy a következő olasz
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 13:12
Olasz kormányalakítás - Carlo Cottarelli közgazdászt bízta meg kormányalakítással az olasz államfő
Cottarelli 1988 óta a Nemzetközi Valutalapnál (IMF) dolgozik, ahol több magas tisztséget is betöltött. Szakterülete az adópolitika, valamint a költségvetési kiadások csökkentési politikája. 2013-ban az Enrico Letta vezette balközép kormányban költségvetési revizorként dolgozott, ekkor ragadt rá a "Mister Megszorítás" gúnynév, és sokan ma is így ismerik Olaszországban.

A várakozások szerint Cottarelli kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben.

A meghiúsult kormányalakítás után az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga minél előbbi választásokat sürget, akár már szeptemberben. Felmérések szerint mindkét párt növelheti támogatottságát, az igazi nyertes azonban a Liga vezette jobboldal lehet, amely már márciusban is a legtöbb szavazatot, 37 százalékot kapta. Az új választásokon a jobboldali koalíció akár önállóan is parlamenti többséghez juthat.

Carlo Cottarelli megbízatására Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy reagált, az államfő segítségével ismét a balközép került kormányra.

Mattarella
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 19:22
Tőzsde - Indexemelkedés Európában
százalék nyereséget mutatott. Egyes piacok ünnepi zárva tartása miatt a páneurópai Stoxx 600 index és az euróövezeti EuroStoxx50 index hétfőn nem állt rendelkezésre.

A nem hivatalos záróadatok szerint a londoni FTSE-100 index 1,06 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,54 százalék erősödéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

Milánóban 1,42 százalék veszteséggel zárt a tőzsdeindex. Az értékpapírpiacok ugyanis a költségvetési kiadások elszaladásától tartva aggodalommal tekintenek az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormányalakítási tervei elé, amelyeket hétfőn délután nyújtanak át Sergio Mattarella államfőnek.

Néhány kivételtől eltekintve azonban a világ tőzsdéi - így a nyitva tartó európaiak is hétfőn - erősödő lendülettel nyugtázták az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus veszélyének az elhárulását.

Az Egyesült Államok és Kína a hét végén megegyezett abban, hogy kölcsönösen elállnak az importvámok megemelésétől és együttműködnek a kereskedelmi mérlegegyensúly helyreállításában. A
velemenyezd, 2018. május 21. hétfő, 17:57
Olasz kormányalakítás - Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga választói is véleményt mondanak a kormányszerződésről
Az M5S péntek este lezárult internetes szavazásán a résztvevők több mint 94 százaléka mondott igent a Ligával közös kormányzásra.

A párt adatai szerint 44 ezren voksoltak az M5S interneten regisztrált 140 ezer tagja közül. Ez töredékrésze annak a mintegy 11 millió olasznak, aki a március 4-i parlamenti választásokon támogatta a pártot.A Liga szombaton és vasárnap az olaszországi utcákon és tereken felállított mintegy ezer urnánál várja választóit, hogy véleményt mondjanak az 56 oldalas kormányszerződésről. Más pártok szimpatizánsai is voksolhatnak igennel vagy nemmel az M5S-Liga programjára. Felmérések szerint az olaszok többsége nem olvasta el az interneten és a sajtóban is megjelent terjedelmes kormányszerződést, annyit tud csupán, hogy az M5S és a Liga megállapodott.

Számítások szerint az M5S-Liga program megvalósítása 170 milliárd eurós költségvetést igényelne. A fenntartásokkal szemben Luigi Di Maio, az M5S vezetője azt mondta, "a lehető legpontosabb számításokat végeztük,
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 07:04
Olasz kormányalakítás - További időt kért a kormányalakításra az Öt Csillag Mozgalom és a Liga Sárközy Júlia, a
Mint mondta, további néhány napot kértek az "Olaszországot megváltoztatni akaró" M5S-Liga kormány megalakítására.

Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy jól halad a két párt közti kormányszerződés megírása, amelyben az M5S és a Liga választási ígéretei is helyet kapnak.

Megemlítette az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetését, a nyugdíjreformot, a korrupció elleni küzdelmet, az adócsalás büntetésének szigorítását, valamint a vízszolgáltatás privatizációjának eltörlését. Elmondta, hogy az M5S és a Liga közötti kormányszerződés a német nagykoalíció példáját követi.

Hozzátette, hogy a két párt nem közli előre a közös miniszterelnök és a többi miniszter nevét, mivel ennél sokkal jelentősebb a politikai program lefektetése. Korábban Luigi di Maio úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnök politikus és nem szakértő lesz.

"Megváltoztatjuk a politikát. Ha ez a kormány megkezdi munkáját, valóban elkezdődik a harmadik köztársaság Olaszországban, amelyben az elsők az olaszok lesznek, a
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 18:04
Képek, videók
30 éves az úttörő mozgalo
lacipecsenye
2012. november 12. hétfő, 16:54
40 éves az úttörő mozgalo
lacipecsenye
2012. február 18. szombat, 15:33
kormányzás.png
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:07
kormányzási technikák
jns
2011. június 09. csütörtök, 10:11
a fej nélküli kormányzás
agica2004
2010. május 03. hétfő, 15:19
Kereszt a hegyoldalon
sanci81
2018. június 09. szombat, 18:17
Keress pénzt az internete
zahonyil
2018. május 31. csütörtök, 10:22
Wass A. Kereszt alatt.jpg
menusgabor
2018. május 08. kedd, 21:42
én már nem keresem.png
sz719eszter
2018. május 08. kedd, 11:34
hogy keressék az Istent,.
katalin_53
2018. május 01. kedd, 22:44
keresd_a_boldog_percek etg
mircsimarcsi
2018. április 28. szombat, 20:14
0 keresd a boldog perceke
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:12
0 a a a Valakit keresünk
lovaszmarika
2018. április 08. vasárnap, 15:47
kereszt.jpg
liliana01
2018. április 02. hétfő, 16:48
Mit kerestek holtak kzt a
katalin_53
2018. március 30. péntek, 16:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.