Regisztráció  Belépés
2018. január 21. vasárnap | 3. hét | 21. nap | 23:41 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az új pénzfogalmi szabályok számos esetben kedveznek a bankkártya-tulajdonosoknak
A módosítások egyik legkedvezőbb eleme az, hogy a korábbi 45 ezer forint helyett 15 ezer forintra csökken az a kárösszeg, amelyet az ügyfélnek kell állnia abban az esetben, ha ellopták a bankkártyáját. Sőt, még ezt az összeget sem kell befizetnie, ha a plasztikkártya ellopását, illetve jogosulatlan használatát a visszaélés előtt nem vehette észre,vagy a kár bekövetkezéséért a bank, vagy a pénzügyiszolgáltató tehető felelőssé, illetve ha az adott szolgáltató nem írt elő erős, egyértelmű ügyfél-hitelesítést a kártyás fizetésekre.

Továbbra is érvényben marad az a szabály, mely szerint a bank mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a jóvá nem hagyott fizetési művelettel összefüggésben a kárt a fizető ügyfél csalárd módon eljárva, vagy a kárt a kártyahasználati szabályok szándékos vagy súlyosan gondatlan megszegésével okozta,például a PIN-kódot felírta a bankkártyára, így az másvalaki tudomására is juthatott.

Az enpenzem.hu portál a napokban részletesen írt arról, hogy szombattól, azaz január 13-ától a kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni a kibocsátó banknál. A letiltás feloldására is ugyanezt írják elő a jogszabályban. A költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad, sőt még nőhet is.

A kártyapótlás díja várhatóan alacsonyabb lesz, mert a bankok legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják csak fel.

Kedvező változás az is, hogy kártya, illetve az ahhoz tartozó PIN-kód ügyfél részére megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 07:04
Címkék: módosítások egyik, ügyfélnek kell, plasztikkártya ellopását, visszaélés előtt, adott szolgáltató, kártyás fizetésekre,
Kommentek
Széles körben bírálják az online gyűlölködés és álhírterjesztés elleni német törvényt
tartalom" fogalmára. Az AfD szerint a törvény olyan mértékben sérti a szabadságjogokat, hogy az egykori NDK állambiztonsági hivatalának (Stasi) gyakorlatát idézi.

Roland Jahn, a Stasi iratanyagát kezelő hivatal vezetője szerint ez túlzás. A törvény a jogállamiság érvényesítéséről szóló demokratikus vita terméke, és ez nem vethető össze a Stasi működésének alapelvével, a félelemkeltéssel - mondta a szakember a Bild am Sonntagnak.

Megjegyezte: a vitát tovább lehet folytatni, és lehet követelni módosításokat a törvényhozótól, ami a Stasi idején elképzelhetetlen lett volna.

A Bild am Sonntag kiemelte, hogy Oroszországban a német példa átvételére készülnek. Az orosz törvénytervezet szinte szó szerint megegyezik a német jogszabállyal - mondta a lapnak Christian Mihr, az RSF ügyvezetője, hozzátéve: "pofon" Németország számára, hogy éppen a Kreml másolja a félresikerült szabályozást. Rámutatott, hogy Oroszország a 148. helyen áll az RSF listáján, amelyen 180 országot rangsorolnak a sajtószabadság
velemenyezd, 2018. január 07. vasárnap, 16:02
Jelentős adóváltozások Romániában, az adóterhek általában nem módosulnak
A román kormány az év utolsó két hónapjában több adómódosítási intézkedést fogadott el, amelyek hatályba lépése sokáig bizonytalan volt. A vállalkozók bírálták is emiatt a kabinetet, hangoztatva, hogy kiszámíthatatlanná teszi az üzleti környezetet. Végül a kormány lemondott a javasolt módosítások egy részéről, másik részét elfogadta.

Ez utóbbiak közül az egyik legfontosabb, hogy a személyi jövedelemadó (szja) január 1-jétől 16 százalékról 10 százalékra csökken. Ez azonban nem jelent adóteher-könnyítést az állampolgároknak, mivel a kormány a dolgozókra hárította a társadalombiztosítási járulékok fizetésének kötelezettségét. A dolgozók 25 százalékos nyugdíj- és 10 százalékos egészségügyi járulékot kell hogy fizessenek az eddigi 10,5 százalék, illetve 5,2 százalék helyett.

A dolgozók esetében megnövelt tb-járulékot a kormány a 6 százalékos szja-csökkentéssel és mintegy 20 százalékos béremeléssel kompenzálja a közszférában, hogy a járulékok áthárítása végül nulla összegű játszma legyen mind a
velemenyezd, 2017. december 31. vasárnap, 16:18
A román parlament befejezte az igazságszolgáltatás átszervezését
A képviselőházban múlt héten már elfogadott törvényeket várhatóan nem tudja egyhamar hatályba léptetni a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség, a jobboldali Klaus Iohannis államfő ugyanis, aki ellenzi a módosításokat, egy alkalommal megtagadhatja kihirdetésüket. Még arra is számítani lehet, hogy az ellenzék alkotmányossági óvással próbálkozik.

A reformcsomag szerint egyebek mellett külön ügyészség vizsgálná a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, a legfőbb ügyészség újonnan alakítandó részlegének élére azonban nem az államfő, hanem a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) választana főügyészt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását is élvező balközép kormány nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelezővé tenné, hogy az állam behajtsa az ügyészeken vagy bírákon azokat a kártérítéseket, amelyek kifizetésére - rosszindulatból vagy súlyos hanyagságból - helytelenül hozott döntéseik következtében kötelezték az államot.

Romániában csaknem két hónapja rendszeresen
velemenyezd, 2017. december 21. csütörtök, 13:32
A lengyel felsőház is megszavazta a Brüsszel által vitatott két bírósági törvényt
A törvényeket a szejm múlt pénteken szavazta meg. Mindkét jogszabályt az államfőnek kell még aláírnia. Az államfői hivatal képviselői kilátásba helyezték a jóváhagyást, mivel szerintük a parlamenti vita során végzett módosítások alapvetően nem térnek el Andrzej Duda eredeti elgondolásaitól.

Andrzej Duda és a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerint a törvények jelentősen javítanak a lengyel bírósági rendszer működésén, az ellenzék szerint viszont alkotmányellenesek és veszélyeztetik az igazságügy függetlenségét.

Az első, az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) szóló jogszabály mellett a 100 fős felsőházban a PIS jelenlévő 58 szenátora, valamint két független honatya szavazott, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelenlévő 24 szenátora és két független honatya viszont ellenezte. Egy független szenátor tartózkodott. A PiS abszolút többséggel, 64 mandátummal rendelkezik a szenátusban.

A törvény szerint a 25 tagú KRS 15 bíró tagját az alsóház választja meg, mégpedig egy olyan
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 23:22
Elállt a román igazságszolgáltatás átszervezésére tett javaslatai egy részétől a bukaresti kormánytöbbség
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által is támogatott PSD-ALDE kormánytöbbség letett arról, hogy független intézménnyé léptesse elő a bírák és ügyészek szakmai ellenőrzését ellátó Igazságügyi Felügyeletet, amely jelenleg a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működik. A bizottság leszavazta azt a korábbi kormánypárti javaslatot is, hogy az alkotmány által a CSM mellett egy újabb felügyeleti szervet hozzanak létre a bírák és ügyészek ellenőrzésére.

A kormánytöbbség javaslatára külön ügyészség fogja kivizsgálni a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, ám - az eredeti javaslattól eltérően - ez sem önálló vádhatóságként, hanem a legfőbb ügyészség újonnan alakuló részlegeként fog működni, ha a kezdeményezést a parlament plénuma is megszavazza.

Az "engedmények" dacára a jobbközép ellenzék továbbra is azzal vádolja a kormányoldalt, hogy korrupt politikusai védelmében próbálja "politikai pórázra" kötni az igazságszolgáltatást. Az önös érdekek bizonyítékának tekintik azt
velemenyezd, 2017. december 12. kedd, 20:32
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
köztisztviselőknek országgyűlési szakmai tanácsadói és főtanácsadói cím adományozható.Az új büntetőeljárásról szóló törvénnyel kapcsolatos változtatásokat fogadtak el

Az Országgyűlés több jogszabályt is megváltoztatott a büntetőeljárásról szóló törvény 2018 júliusában történő hatálybalépésével összefüggésben a kormány kezdeményezésére.

A képviselők 119 igen szavazattal, 28 nem ellenében és 30 tartózkodás mellett fogadták el az igazságügyi miniszter ezt tartalmazó javaslatát.

A módosítások egyike lehetővé teszi, hogy az egyszerű beismeréshez képest is értékelni lehessen a terhelt személyek szerepét, ha más jelentős bűncselekmények feltárásához, bizonyításához is aktívan hozzájárulnak.

A parlament átalakította a büntetés-végrehajtási ügyekben a kirendelt védő, valamint a költségmentesség hatályos szabályozását is, valamint felhatalmazta a jogi személy törvényes képviselőjét, hogy meghatalmazott útján járjon el.

Az új szabályozás a magánvádas ügyekben több lehetőséget ad a
velemenyezd, 2017. december 12. kedd, 12:40
Palkovics: a felsőoktatás az egyik legsikeresebb rendszerünk
Palkovics László kiemelte: az 1989 előtt elitképzést végző felsőoktatási rendszer alig 15 év alatt képes volt négyszer annyi hallgatót befogadó rendszerré válni, a felsőoktatásban képzett szakemberek pedig valamennyien az ország tudását gyarapítják.

Hozzátette: a mai felsőoktatás egyik legfontosabb feladata feléleszteni a mester-tanítvány viszonyt, még ha a nagyobb hallgatói létszám mellett ez nehezebb feladatot is ró az oktatókra.

Az államtitkár szólt arról, hogy az erkölcsi megbecsülés mellett a kormánynak meg kell teremtenie a felsőoktatási rendszer anyagi bázisát is, ennek részeként pedig rendeznie kell az egyetemi oktatók bérrendszerét.

Megjegyezte, az elmúlt időszakban 27 százalékkal növekedtek az egyetemi oktatói minimáljövedelmek, 2018 januárjában pedig újabb 5 százalékkal emelkedik az oktatók bére.

Természetesen van még mit tenni ezen a téren is, de a kormány olyan megoldásokra törekszik, amelyek javítanak az egyetemi oktatók helyzetén - tette hozzá az
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 11:51
Képek, videók
Ujabb bögre tulajdonosok
bocskai63-71
2008. január 27. vasárnap, 17:46
alaptörvény módosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:43
módosításka
lrjuditka
2011. május 11. szerda, 19:30
Egy kis módosítás
szeva953
2010. január 06. szerda, 18:32
Kresz módosítási javaslat
imrmol
2009. december 08. kedd, 22:11
modositas.jpg
jatekgyaros
2009. február 27. péntek, 10:20
módosítás
bocsortany
2008. szeptember 18. csütörtök, 19:16
módositás.jpg
agica2004
2007. február 14. szerda, 16:35
az ügyfél
elisha24
2014. január 11. szombat, 14:00
Sony ügyfél.jpg
moretti69
2012. január 29. vasárnap, 21:35
Kamarai Ügyfél Szolg
mikrotszk
2008. szeptember 23. kedd, 14:08
1535rzos20ugyfelek.jpg
takacsandrea3
2008. május 02. péntek, 17:23
Az Ügyfél.hu.c.jpg
finike
2007. augusztus 16. csütörtök, 09:42
Az Ügyfél v2.hu.c.jpg
finike
2007. június 07. csütörtök, 21:50
Az Ügyfél.hu.jpg
rambobby
2007. február 24. szombat, 09:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.