Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 15:32 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az új pénzfogalmi szabályok számos esetben kedveznek a bankkártya-tulajdonosoknak
A módosítások egyik legkedvezőbb eleme az, hogy a korábbi 45 ezer forint helyett 15 ezer forintra csökken az a kárösszeg, amelyet az ügyfélnek kell állnia abban az esetben, ha ellopták a bankkártyáját. Sőt, még ezt az összeget sem kell befizetnie, ha a plasztikkártya ellopását, illetve jogosulatlan használatát a visszaélés előtt nem vehette észre,vagy a kár bekövetkezéséért a bank, vagy a pénzügyiszolgáltató tehető felelőssé, illetve ha az adott szolgáltató nem írt elő erős, egyértelmű ügyfél-hitelesítést a kártyás fizetésekre.

Továbbra is érvényben marad az a szabály, mely szerint a bank mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a jóvá nem hagyott fizetési művelettel összefüggésben a kárt a fizető ügyfél csalárd módon eljárva, vagy a kárt a kártyahasználati szabályok szándékos vagy súlyosan gondatlan megszegésével okozta,például a PIN-kódot felírta a bankkártyára, így az másvalaki tudomására is juthatott.

Az enpenzem.hu portál a napokban részletesen írt arról, hogy szombattól, azaz január 13-ától a kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni a kibocsátó banknál. A letiltás feloldására is ugyanezt írják elő a jogszabályban. A költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad, sőt még nőhet is.

A kártyapótlás díja várhatóan alacsonyabb lesz, mert a bankok legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják csak fel.

Kedvező változás az is, hogy kártya, illetve az ahhoz tartozó PIN-kód ügyfél részére megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 07:04
Címkék: módosítások egyik, ügyfélnek kell, plasztikkártya ellopását, visszaélés előtt, adott szolgáltató, kártyás fizetésekre,
Kommentek
Az MSZP feljelentést tesz Kövér László nyilatkozata miatt
Bárány Balázs vallomásként értékelte az Országgyűlés elnökének szavait, amellyel szerinte a házelnök elismerte: csaltak a 2014-es országgyűlési választáson.

Utalva a fideszes politikus nyilatkozatára közölte, a választókerületek módosítása egyetlen célt szolgált, hogy a Fidesz jól járjon a módosításokkal.

Hozzátette: a választókerületek jelenlegi határát sem történeti, sem kulturális, sem pedig földrajzi okokkal nem lehet indokolni.

"Egyértelmű a cél: egy fideszes szavazónak érjen többet a szavazata, mint egy ellenzéki szavazóé" - fogalmazott.

Bárány Balázs emlékeztetett arra, hogy 2014-ben az MSZP mellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is átfogó jelentésben sorolta fel a magyarországi problémákat.

Elmondta, most hogy Kövér László beismerte, az akkori megállapítások közül az egyik valóban megállja a helyét, érdemes a többi megállapításról is beszélni. Példaként említette, hogy a jelenlegi választási rendszer megkülönbözteti a szavazókat aszerint, hogy
velemenyezd, 2018. február 05. hétfő, 16:52
A lengyel szejm jóváhagyta a választójogi törvények szenátusi módosításait, köztük a mozgássérültek levélben sz
Az alsóház, a szejm tavaly decemberben szavazta meg a csomag eredeti változatát, amely a választási csalások kiküszöbölésére hivatkozva megszüntette volna számukra ezt a lehetőséget. A szenátus azonban e kitétel megőrzését javasolta.

Az eredeti tervezetben az ellenzéki politikusok azt is kifogásolták, hogy az országos választási bizottság (PKW) összetételébe és a kerületi választóbizottságok munkáját felügyelő biztosok kinevezésébe túl nagy beleszólása lenne a belügyminiszternek. A szenátusi módosítások viszont megerősítik a PKW szerepét.

A törvénymódosítások értelmében a jelenlegi PKW a 2019-ben esedékes parlamenti választások után veszíti el mandátumát. A majdani testület tagjainak egy részét a parlamenti pártok jelölik, miközben az eddigi jogszabályok szerint őket az államfő nevezi ki az alkotmánybíróság, alegfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság javaslatára.

Az ellenzék szerint ez az előírás is pártpolitikai érdekeket szolgál. Az előterjesztők viszont a választások
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 16:09
Széles körben bírálják az online gyűlölködés és álhírterjesztés elleni német törvényt
tartalom" fogalmára. Az AfD szerint a törvény olyan mértékben sérti a szabadságjogokat, hogy az egykori NDK állambiztonsági hivatalának (Stasi) gyakorlatát idézi.

Roland Jahn, a Stasi iratanyagát kezelő hivatal vezetője szerint ez túlzás. A törvény a jogállamiság érvényesítéséről szóló demokratikus vita terméke, és ez nem vethető össze a Stasi működésének alapelvével, a félelemkeltéssel - mondta a szakember a Bild am Sonntagnak.

Megjegyezte: a vitát tovább lehet folytatni, és lehet követelni módosításokat a törvényhozótól, ami a Stasi idején elképzelhetetlen lett volna.

A Bild am Sonntag kiemelte, hogy Oroszországban a német példa átvételére készülnek. Az orosz törvénytervezet szinte szó szerint megegyezik a német jogszabállyal - mondta a lapnak Christian Mihr, az RSF ügyvezetője, hozzátéve: "pofon" Németország számára, hogy éppen a Kreml másolja a félresikerült szabályozást. Rámutatott, hogy Oroszország a 148. helyen áll az RSF listáján, amelyen 180 országot rangsorolnak a sajtószabadság
velemenyezd, 2018. január 07. vasárnap, 16:02
Jelentős adóváltozások Romániában, az adóterhek általában nem módosulnak
A román kormány az év utolsó két hónapjában több adómódosítási intézkedést fogadott el, amelyek hatályba lépése sokáig bizonytalan volt. A vállalkozók bírálták is emiatt a kabinetet, hangoztatva, hogy kiszámíthatatlanná teszi az üzleti környezetet. Végül a kormány lemondott a javasolt módosítások egy részéről, másik részét elfogadta.

Ez utóbbiak közül az egyik legfontosabb, hogy a személyi jövedelemadó (szja) január 1-jétől 16 százalékról 10 százalékra csökken. Ez azonban nem jelent adóteher-könnyítést az állampolgároknak, mivel a kormány a dolgozókra hárította a társadalombiztosítási járulékok fizetésének kötelezettségét. A dolgozók 25 százalékos nyugdíj- és 10 százalékos egészségügyi járulékot kell hogy fizessenek az eddigi 10,5 százalék, illetve 5,2 százalék helyett.

A dolgozók esetében megnövelt tb-járulékot a kormány a 6 százalékos szja-csökkentéssel és mintegy 20 százalékos béremeléssel kompenzálja a közszférában, hogy a járulékok áthárítása végül nulla összegű játszma legyen mind a
velemenyezd, 2017. december 31. vasárnap, 16:18
A román parlament befejezte az igazságszolgáltatás átszervezését
A képviselőházban múlt héten már elfogadott törvényeket várhatóan nem tudja egyhamar hatályba léptetni a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség, a jobboldali Klaus Iohannis államfő ugyanis, aki ellenzi a módosításokat, egy alkalommal megtagadhatja kihirdetésüket. Még arra is számítani lehet, hogy az ellenzék alkotmányossági óvással próbálkozik.

A reformcsomag szerint egyebek mellett külön ügyészség vizsgálná a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, a legfőbb ügyészség újonnan alakítandó részlegének élére azonban nem az államfő, hanem a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) választana főügyészt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását is élvező balközép kormány nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelezővé tenné, hogy az állam behajtsa az ügyészeken vagy bírákon azokat a kártérítéseket, amelyek kifizetésére - rosszindulatból vagy súlyos hanyagságból - helytelenül hozott döntéseik következtében kötelezték az államot.

Romániában csaknem két hónapja rendszeresen
velemenyezd, 2017. december 21. csütörtök, 13:32
A lengyel felsőház is megszavazta a Brüsszel által vitatott két bírósági törvényt
A törvényeket a szejm múlt pénteken szavazta meg. Mindkét jogszabályt az államfőnek kell még aláírnia. Az államfői hivatal képviselői kilátásba helyezték a jóváhagyást, mivel szerintük a parlamenti vita során végzett módosítások alapvetően nem térnek el Andrzej Duda eredeti elgondolásaitól.

Andrzej Duda és a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerint a törvények jelentősen javítanak a lengyel bírósági rendszer működésén, az ellenzék szerint viszont alkotmányellenesek és veszélyeztetik az igazságügy függetlenségét.

Az első, az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) szóló jogszabály mellett a 100 fős felsőházban a PIS jelenlévő 58 szenátora, valamint két független honatya szavazott, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelenlévő 24 szenátora és két független honatya viszont ellenezte. Egy független szenátor tartózkodott. A PiS abszolút többséggel, 64 mandátummal rendelkezik a szenátusban.

A törvény szerint a 25 tagú KRS 15 bíró tagját az alsóház választja meg, mégpedig egy olyan
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 23:22
Elállt a román igazságszolgáltatás átszervezésére tett javaslatai egy részétől a bukaresti kormánytöbbség
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által is támogatott PSD-ALDE kormánytöbbség letett arról, hogy független intézménnyé léptesse elő a bírák és ügyészek szakmai ellenőrzését ellátó Igazságügyi Felügyeletet, amely jelenleg a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működik. A bizottság leszavazta azt a korábbi kormánypárti javaslatot is, hogy az alkotmány által a CSM mellett egy újabb felügyeleti szervet hozzanak létre a bírák és ügyészek ellenőrzésére.

A kormánytöbbség javaslatára külön ügyészség fogja kivizsgálni a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, ám - az eredeti javaslattól eltérően - ez sem önálló vádhatóságként, hanem a legfőbb ügyészség újonnan alakuló részlegeként fog működni, ha a kezdeményezést a parlament plénuma is megszavazza.

Az "engedmények" dacára a jobbközép ellenzék továbbra is azzal vádolja a kormányoldalt, hogy korrupt politikusai védelmében próbálja "politikai pórázra" kötni az igazságszolgáltatást. Az önös érdekek bizonyítékának tekintik azt
velemenyezd, 2017. december 12. kedd, 20:32
Képek, videók
Ujabb bögre tulajdonosok
bocskai63-71
2008. január 27. vasárnap, 17:46
alaptörvény módosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:43
módosításka
lrjuditka
2011. május 11. szerda, 19:30
Egy kis módosítás
szeva953
2010. január 06. szerda, 18:32
Kresz módosítási javaslat
imrmol
2009. december 08. kedd, 22:11
modositas.jpg
jatekgyaros
2009. február 27. péntek, 10:20
módosítás
bocsortany
2008. szeptember 18. csütörtök, 19:16
módositás.jpg
agica2004
2007. február 14. szerda, 16:35
az ügyfél
elisha24
2014. január 11. szombat, 14:00
Sony ügyfél.jpg
moretti69
2012. január 29. vasárnap, 21:35
Kamarai Ügyfél Szolg
mikrotszk
2008. szeptember 23. kedd, 14:08
1535rzos20ugyfelek.jpg
takacsandrea3
2008. május 02. péntek, 17:23
Az Ügyfél.hu.c.jpg
finike
2007. augusztus 16. csütörtök, 09:42
Az Ügyfél v2.hu.c.jpg
finike
2007. június 07. csütörtök, 21:50
Az Ügyfél.hu.jpg
rambobby
2007. február 24. szombat, 09:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.