Regisztráció  Belépés
2018. június 24. vasárnap | 25. hét | 175. nap | 11:03 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Klasszikus kovászos uborka
Klasszikus kovászos uborka





Az egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíhető savanyúság a kovászos uborka. Ne költs nyáron a bolti vackokra, készítsd el magad!

Hozzávalók
1 db üvegre

Az uborkához
1.2 kg uborka - fürtös
1 csokor kapor (friss)
6 szem feketebors (egész)
5 gerezd fokhagyma
0.9 L víz (meleg)
2 evőkanál só
2 szelet kenyér - fehér (szikkadt)

Az üveg
1 db 1.7 L-es befőttes üveg

Elkészítés
20 perc

Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át.

Vágjuk le az uborkák végeit.

Az majd az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be.

Az üveg aljába tegyük bele a kapor felét és a borsokat.

Ezután rendezzük el benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.

A tetejükre tegyük a maradék kaprot és a fokhagyma gerezdeket.

Végül felül zárjuk le a kenyérrel.

Nem forró, csak meleg vízben oldjuk fel a sót.

Egy széles pengéjű késsel csináljunk rést a sós víznek és töltsük fel az üveget.

Csészealjjal zárjuk le az üveget és tegyük ki a szabadra. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.

Így néz ki egy nappal később. A tetejéről szinte biztos, hogy elforrja a vizet és kilógnak majd kicsit az uborkák a léből. Ilyenkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.

Így néz ki két nappal később. Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni.

A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.

Az uborkákat műanyag dobozba tesszük.

Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobjuk a fokhagymákat is. Zárjuk le a dobozt és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.

Elkészült a tökéletes kovászos uborka!
vorosrozsa66, 2018. június 10. vasárnap, 13:40
Címkék: egyik legfinomabb, kovászos uborka, bolti vackokra, uborkákat folyó, uborkák végeit, egyik végüket,
Kommentek
Varsói könyvvásár - Főzőbemutató a programok között
konyhaművészet mellett a magyar borokkal is megismerkedhetnek a varsói könyvfesztivál látogatói: a pénteki után szombaton is tartanak egy borkóstolót.

A varsói nemzeti stadionban csütörtökön megnyitott, vasárnapig tartó kulturális szemlén huszonnégy ország több mint 800 könyvkiadója képviselteti magát.

A Magyarország díszvendégségével zajló könyvvásáron több mint 20 magyar mű mutatkozik be új lengyel fordításban, 13 magyar kortárs szerző tart író-olvasó találkozót, de az olvasóközönségnek a klasszikusok újonnan kiadott fordításait is bemutatják: többek között Kertész Imre Végső kocsma, Márai Sándor Harminc ezüstpénz, Csáth Géza Ópium című kötetét, valamint Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényének képregény változatát.

Pénteken Oláh János verseit az író felesége, Mezey Katalin és Kovács István költő mutatták be, író-olvasó találkozót tartott Bodor Johanna, Grendel Lajos, Tóth Krisztina, Tompa Andrea, Garajszki Margit.

A kulturális szemlén csütörtökön négy magyar kiállítás is
velemenyezd, 2016. május 20. péntek, 18:13
Remek öt­le­tek, hogy ne pa­za­rolj!
Ki ne dobd a szá­raz ke­nye­ret! Remek öt­le­tek, hogy ne pa­za­rolj!
Nem tudsz mit kez­deni a szá­raz ke­nyér­rel? Nem is gon­dol­nád, mi min­denre hasz­nál­ha­tod! Akár remek éte­le­ket ké­szít­hetsz be­lőle!
Szerző: Büki Rozi

Zsemlemorzsa

Darálhatod több fajta méretre

Klasszikus felhasználása a száraz kenyérnek. Legjobb, ha folyamatosan gyűjtöd egy jól szellőző vászontáskában. Alkalomadtán daráld le. Hidd el, óriási különbség van a házi és a bolti prézli között!Ha pedig túl nagy mennyiséget készítettél, egy részét tedd a fagyasztóba, hogy biztosan ne lepje meg a moly.

Morzsás tészta

Daráld durvára a száraz kenyeret, majd kevés olívaolajon sóval, borssal és fűszerekkel pirítsd meg. Keverd össze a megfőzött tésztával és szórd meg reszelt sajttal. Süsd 5-10 percig a sütőben, amíg enyhén ropogós lesz a teteje!
Ez is érdekelhet:
A tökéletes koviubi 7 szabálya

Tipp:

Tedd a száraz kenyeret a hűtőbe a
horvathnemagdi, 2015. július 27. hétfő, 10:22
Brassói aprópecsenye
hasábokra vágom. Forró, sós vízben előfőzöm, majd leszűrve, és megszikkasztva, kevés forró olajon szép pirosra sütöm.

Hasábburgonya:

A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom, megmosom, megszárítom. Bő, forró olajban sárgára sütöm, szalvétára kiszedve lecsepegtetem. Kicsit pihentetem, majd visszatéve az olajba szép pirosra sütöm. Szalvétára szedem, hogy a fölösleges olajat leitassam. Így készítve a hasábburgonya belül puha, kívül ropogós lesz.

Megjegyzés:

A klasszikus Brassóinak 2 fajtáját ismerem: Az egyiknél a hús fele marha, fele disznóhús. Ilyenkor a marhahús pirításával, párolásával kell kezdeni, és ha félig már puha, akkor hozzáadni a sertéshúst.

A másik receptnél: Sertés szűzpecsenyéből készül -ez nagyon hamar kész van. Itt a húst csíkozás után pirítani kell, és már kész is a hús, nem kell párolni, mert már fogyasztható. Az alap mindenhol ugyanaz: zsír, szalonna, vöröshagyma dinsztelés, hús-pirítás, fokhagyma, frissen őrölt bors, só, friss
klementinagidro, 2015. június 06. szombat, 19:50
Bressói apró pecsenye
hasábokra vágom. Forró, sós vízben előfőzöm, majd leszűrve, és megszikkasztva, kevés forró olajon szép pirosra sütöm.

Hasábburgonya:

A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom, megmosom, megszárítom. Bő, forró olajban sárgára sütöm, szalvétára kiszedve lecsepegtetem. Kicsit pihentetem, majd visszatéve az olajba szép pirosra sütöm. Szalvétára szedem, hogy a fölösleges olajat leitassam. Így készítve a hasábburgonya belül puha, kívül ropogós lesz.

Megjegyzés:

A klasszikus Brassóinak 2 fajtáját ismerem: Az egyiknél a hús fele marha, fele disznóhús. Ilyenkor a marhahús pirításával, párolásával kell kezdeni, és ha félig már puha, akkor hozzáadni a sertéshúst.

A másik receptnél: Sertés szűzpecsenyéből készül -ez nagyon hamar kész van. Itt a húst csíkozás után pirítani kell, és már kész is a hús, nem kell párolni, mert már fogyasztható. Az alap mindenhol ugyanaz: zsír, szalonna, vöröshagyma dinsztelés, hús-pirítás, fokhagyma, frissen őrölt bors, só, friss
tripike, 2015. március 13. péntek, 11:12
Anna bál a Haller kastélyban
állt elő. Minden bálozót muzsikaszó kíséretében szállítottak a kastélyig. Itt a Fóris család tagjai, Koós Éva énekesnő, a bálanya kedves mosollyal és köszöntéssel fogadták a vendégeket. Koccantak a pezsgőspoharak, villantak a vakuk, korabeli stílbútorok előtt nosztalgiafotók készültek, majd az árnyas lombok alatti asztalhoz vezették a bálozókat. Közben a Grazioso kvartett muzsikált: Mihálydeák Endre, Kovács István, Kacsó Blanka és Fülöp Alajos. Őket Szőcs János zongoraszólója váltotta, s a közkedvelt klasszikus és klasszikussá vált popzene szárnyán repítették a környezettel barátkozó bálozókat.
Persze a pincérek diszkréten sürögtek-forogtak, hol pezsgőt, hol bort, hol finomabbnál finomabb üdítőket szolgáltak fel. Itt meg is jegyezzük, hogy mind házi készítésű üdítők voltak: rózsa-, hárs-, gyömbéres és bodzaszörp. A svédasztalról mindenki kedvére válogathatott a ,,modern" konyha ínyencségeiből. Csak egy baj adódott: annyi művészi kivitelezésű finomságból, nehéz volt választani. Volt ott
erzsikepuskas, 2014. július 27. vasárnap, 20:16
x
Hidegkuti Józsefné [Marcsi, ...

Sajtkrém házilag
egy nagy pohár tejföl
egy kávéskanál só (vagy több-kevesebb ízlés szerint)
egy sürű szűrő (esetleg ha nincs ilyen, akkor géz a szűrőbe) egy mély edény (elférjen benne a szűrő, és legyen kb. öt centi hely alatta)
Elkészítés: a tejfölt öszekeverem a sóval, beleteszem a szűrőbe. Az egészet rá az edényre, és legalább egy éjszakát hagyom csöpögni a hűtőben, majd ízesítem. Nálam nagyon jól beváltak a klasszikus zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, snidling, rozmaring, oregano, majoranna stb.) egymagukban vagy kombinálva. Őket jól egészíti ki egy kis gerezd fokhagyma.
#5
2010. augusztus 7. 18:18
Válaszolj!





Hidegkuti Józsefné [Marcsi, ...

HÁZI SAJT (kipróbáltam, tényleg finom)
Hozzávalók, amire szükséged lesz a sajt elkészítéséhez:
• 1 liter tej
• 1/2 kg túró
• 6 dkg
nagyuska, 2014. május 30. péntek, 15:58
Kapor, Lestyán, Majoránna
fűszerezésre, a mag íze erősebb. Persze, gyógyító hatása is ismert: szélhajtó, emésztés elősegítő, tejszaporító. Érdemes szárítás helyett lefagyasztani, mert száradás közben sokat veszít az értékéből - nem így a magja.
Lestyán (Levisticum officinale)


lestyan_noveny

A lestyán a fogát összeszorítva még épp kibírja a mi éghajlatunkat, de jobban érzi magát a Mediterráneumban (ezzel nyilván nincs egyedül). Leginkább a levelét használjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez. A klasszikus Maggi keverék alapfűszere, ezért maggi néven is ismert a lestyán maga. A levelén kívül a gyökere és magja is fogyasztható, a gyökerét reszelve salátába, a magját a levélhez hasonlóan fűszerként lehet alkalmazni. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele.Sokféle gyógyhatása is van: vizelethajtó, méregtelenítő; torokgyulladás, légcső- és hólyaghurut esetén nyálkaoldó hatása segít.

Majoranna

A majoranna a szurokfűhöz hasonlít külső megjelenésében, ami nem véletlen, hiszen rokonok.
horvathnemagdi, 2013. július 12. péntek, 07:27
Képek, videók
Klasszikusok körmönfont f
chillik
2018. április 04. szerda, 06:40
Klasszikus álmok 01.jpg
chillik
2017. február 09. csütörtök, 05:42
Klasszikus álmok 02.jpg
chillik
2017. február 09. csütörtök, 05:42
Klasszikus álmok 03.jpg
chillik
2017. február 09. csütörtök, 05:41
Klasszikus.jpg
kisgizus
2016. október 10. hétfő, 19:47
11071_klasszikus-turog omb
snbela44
2016. április 11. hétfő, 14:13
Klasszikus esküvői lap
teaivo
2015. május 13. szerda, 13:20
máglyarakás-klasszikus .jp
gaby73
2014. október 08. szerda, 19:38
Soproni Klasszikus.jpg
lacigame
2014. augusztus 10. vasárnap, 19:41
klasszikus kalocsai tortá
ildikocsorbane2
2014. január 04. szombat, 21:38
Klasszikus tánc.gif
pacsakute
2013. október 13. vasárnap, 16:57
0 Klasszikus festmények.p
lovaszmarika
2013. június 23. vasárnap, 17:01
Legfinomabb gyumolcs.jpg
gigi55
2012. május 24. csütörtök, 05:38
a legfinomabb szendvics..
dodikiraly
2009. január 06. kedd, 22:25
a legfinomabb torta
beatrix741020
2008. augusztus 14. csütörtök, 16:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.