Belépés
2018. október 16. kedd | 42. hét | 289. nap | 02:28 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
szeretettel
Torjay AttilaPánik

Kilenckor találkoztak a tavaknál, az iskola délután egykor kezdődött és addig kimentek a ,,búrosba" szórakozni. A nagy tótól keskeny földút vezetett az erdőn keresztül és úgy másfél km után egy fenyves melletti elágazásnál volt az a rész, amit a fiúk búrosnak neveztek.
A második világháborúban, úgy 18 éve itt német hadianyagraktár volt és már régen fel lett számolva, de a környéken még most is rengeteg érdekes dolgot lehetett találni. Ágyúlőszer hüvely, repeszdarabok, fel nem robbant lőszerek, gyújtózsinór darabkák.
Sőt egyszer Bozóki egy német páncélsisakot is talált. Ezt a kirándulásokon mindig magán hordta, most is a fején volt. Ezen kívül még egy jókora bot volt a fegyverzete.
Öten voltak egyébként, mindannyian a Rákóczi iskola 7. osztályából. A két Hanzelik, Szárnyasi, a Bozóki és Hintás, aki arról volt nevezetes, hogy képes volt órákig egyfolytában hintázni. A helyet a Hanzelikék fedezték fel és ők öten sűrűn felkeresték.
Az első időkben csak nézelődtek, keresgéltek és összehordták, amit találtak. Később a talált puska lőszerekből kiszedték a lövedéket, kiöntötték a puskaport és meggyújtották. Ez jó volt.
Még jobb volt, amikor gyújtózsinór darabkákból hosszú szakaszt készítettek és a földbe, kis mélységbe elásott ekrazit darabkákhoz vezették, meggyújtották a zsinórt és fülig érő szájjal figyelték, ahogy a kis robbanás gödröt váj a talajba.
Később használt puska lőszer hüvelyéből kis ágyúkat fabrikáltak és az ,,Egri csillagokban" olvasottak szerint megtöltötték puskaporral, ronggyal lefojtották és kis kavicsokat lőttek ki vele. Ez nem volt túl hatásos, mert a hátul reszelt gyújtólyukon megszökött a gáz nagy része.
Igazából csak egyszer sikerült nagyobbat lőni, amikor Hintás mérgében kitette lőtáblának a féltett zsebtükrét, aminek másik felén kedvenc csapata a Honvéd fényképe volt. Ezt a Hanzelik Bandi egy lövéssel szétlőtte.
Azután ezzel is felhagytak és valamelyikük kitalálta, hogy a sok-sok bombatölcsér valamelyikében rakjanak tüzet és dobáljanak bele pisztoly meg puska lőszert.
Beledobták , elbújtak egy másik bombatölcsérbe és izgatottan várták a durranásokat. Később géppuska lőszerrel is megtették, de ennek a hangja már messzire hangzott és ezért nem mertek ott maradni. Bedobálták a tűzbe és sietve elindultak visszafelé, már 2-300 métert is megtettek, amikor a dörrenések felhangzottak.
A mai napra különleges eseményt terveztek és már előre izgultak. Egy fel nem robbant, rozsdás szárnyas aknát akartak tűzbe tenni. Az lesz ám a robbanás!
Óvatosan közelítették meg a helyszínt, Bozóki előrekúszott és tíz perc múlva jelentette, hogy tiszta a levegő, senki sincs a környéken.
Gyorsan, hatékonyan dolgoztak. Hanzelik Laci és Szárnyasi száraz füvet, fenyő tobozokat, gallyat halmoztak fel egy bombatölcsérben, Hanzelik Bandi elment az aknáért, amit nemrég dugtak el a közelben, Bozóki meg Hintás pedig a közelben figyeltek, őrködtek.
Amikor minden kész volt Hanzelik Laci fütyült, összegyűltek és Bandi óvatosan felrakta a szárnyas aknát a rakás tetejére, majd a Szárnyasi meggyújtotta.
Hamar lángra kapott és a fiúk lélekszakadva elszaladtak vissza a tó irányába. Még akkor sem álltak meg, amikor Bozóki egy kiálló gyökérben megbotlott és jókorát esett. A sisak leesett a fejéről, felkapta és rohant a többiek után.
Néha lelassítottak izgatottan füleltek, várták a robbanást. De semmi sem történt. Így azután lassú sétára váltottak és szinte meglepetésként érte őket a hatalmas dörrenés. A dombok, fák szinte percekig visszhangozták.
Újr a futásnak eredtek és már szinte a nagy tónál voltak, amikor a távolból kiabálások hallatszottak majd kisvártatva autósziréna víjjogása. Az is hosszan visszhangzott.
- Hú-ú gye-gyerekek, mi-mi a fene történhetett?
Ezt Szárnyasi kérdezte, aki ha izgatott volt mindig dadogott. Valamennyien megszeppentek. A tónál Hanzelik Laci aki elismerten a vezér volt, megszólalt.
- Srácok, ha kérdezik, mi ma nem találkoztunk, sehol sem voltunk és semmit sem láttunk. Rendben?
Elváltak és valamennyien siettek haza. Hintás fél egykor érkezett haza, anyja már várta.
- Már megint hol csavarogtál? Mindjárt kezdődik az iskola, az uzsonnát betettem a táskába, ne felejtsd el megenni!
Felkapta a táskát, kiviharzott az ajtón de az iskolába nem mert elmenni. Hiszen őket, az iskola mákvirágjait mindig elővették, ha a kisvárosban valami disznóság történt. Félt.
Inkább a folyópartnak vette az irányt. Elővette az eldugott horgászbotját, fogott pár legyet és bedobott. A nap is sütött, kapás is volt, de a horgászás most még sem hozott örömet.
- Mi történhetett? Valaki ott járt a robbanáskor? De nagy marhák vagyunk, én meg egy külön ökör, hogy összeálltam ezekkel a hibbantakkal!
Felkö dlöttek előtte az osztályfőnöki órán mutogatott képek iskolások robbanási baleseteiről, amit azért adtak körbe az iskolában, hogy elvegyék a kedvüket a lőszerrel való játszadozásoktól. De nem igen érdekelte őket, óvatosak voltak és úgy gondolták, hogy valamennyire értenek hozzá. Azután az esetleg várható több éves börtön jutott eszébe, meg az anyja képe. Húúú!
Nehezen telt a délután és amikor az evangélikus templom órája elütötte az ötöt, összeszedelőzködött. Akkor már nagyon félt. Rettegve, óvatosan osont be a lakásba, körülszimatolt, de semmi fenyegetőt nem érzett. Nyugalom volt.
Úgy tett, mint aki az iskolából érkezett, szidta a matek tanárt, téblábolt. Azután leültek a vacsorához. Izzadt, a keze remegett, nem mert felnézni a tányérból.
A nővére megszólalt.
- Hallottatok a balesetről? A tó fölötti erdőben két favágóra rádőlt a fa, mert rosszul vágták. Mentő vitte őket kórházba, egyikük még most is bent van.
Hintás kezében megállt a kanál, lassan felállt, kiszaladt az udvarra, bemászott a farakások közötti búvóhelyére aztán csak ült a holdfényben és nézett maga elé...
sayuri, 2011. november 05. szombat, 15:14
Címkék: Torjay Attila, Hanzelik Bandi, Hanzelik Laci, iskola délután, nagy tótól, erdőn keresztül,
Kommentek
Facebookon kaptam
Szervusz Kedves Évi ! Köszönöm szépen . szép estét , és kellemes éjszakai pihenést kívánok sok szeretettel ! Puszillak ......"Csak a jóság , a szeretet maradandó.
Olyan , akár a forrás .
Minél többet merítesz belőle, annál jobban buzog .
eva6, 2018. október 15. hétfő, 19:21
Facebookon kaptam
Szia drága Barátnőm! Szép új hetet és kellemesen eltöltött estét kívánok neked sok szeretettel!
eva6, 2018. október 15. hétfő, 19:14
Facebookon kaptam
Szia Évi, szép estét és nyugodt éjt kívánok szeretettel, puszi,
eva6, 2018. október 15. hétfő, 19:08
Új Kezdet- Emberangyal kiteljesedése
Új Kezdet- Emberangyal kiteljesedése

A változás folyamatában különböző szakaszokon megyünk végig.
Többször megváltunk már a múltban bizonyos régi részeinktől, de eljött az idő, mikor végérvényesen búcsút kell mondanunk a régi mintáinknak, és azzal együtt járó kötődéseinknek. Ez egy hosszú és mély belső folyamat életünkben.
Többnyire úgy érezzük, mintha az egészbe egy kicsit mi is belehalnánk.
Az elválás és vele együtt a leválás, fájdalommal és néha végtelen szomorúsággal jár.
Azok az értékek, amit eddig igaz értékeknek hittünk, egy varázsütés alatt szertefoszlanak és semmissé válnak.
Eljön az a pont életünkben, amikor teljesen más értékrendet állítunk fel, és ebből kifolyólag már más értékeket tartunk fontosnak.
Emberi kapcsolataink többnyire megváltoznak, átminősülnek.
Új utakat járunk be, új emberek, új kapcsolatok lépnek be az életünkbe.
Egyre
sz719eszter, 2018. október 15. hétfő, 13:41
Facebookon kaptam
Szép napot és boldog új hetet kívánok szeretettel drága Barátnőm! Puszi
eva6, 2018. október 15. hétfő, 10:27
Facebookon kaptam
Szervusz Kedves Évi ! Nagyon szépen köszönöm kedvességedet ! Jó reggelt !
Örömökben ,és jó egészségben gazdag kellemes hétfő-i napot , és új hetet kívánok neked sok szeretettel . Puszillak
eva6, 2018. október 15. hétfő, 10:19
Jánossomorjai beszédek 2015
Lőrincz György, Jánossomorja Város polgármesterének köszöntője, 2015.10.22. Balassi Bálint Művelődési Ház

“Tisztelt Államtitkár Úr, Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Polgármester Kollégák! Tisztelt hölgyeim és uraim!
Jánossomorja Város önkormányzata és a magam nevében szeretettel köszöntöm önöket.
,,Nekem ne szónokoljanak, ne szónokoljanak, az istenfáját!" - Ezt Göncz Árpád, nemrég elhunyt köztársasági elnökünk, egykori 56-os elítélt mondta arról, mi is jelenti neki igazán ötvenhatot. Ő az egyszerű érzésekre emlékezett. Egyik rabtársa simogatására a kezén, búcsúzáskor; másikuk keserű bocsánatkérésére, amiért őt nem végezték ki.
Nehéz 56-ról beszélni, mert talán valóban nem tudjuk megérteni azokat az embereket, megérteni a tragédiákat. De lehet, hogy nekünk, itt a határ mentén mégsem olyan nehéz. Mosonmagyaróváron évtizedekig nehezedett csend a városra. Arra, akit a laktanya felé vitt az útja. A figyelő szemek csendje, a ki nem mondott szavak, el nem sírt gyász
otvenhatosemlekev2016, 2018. október 15. hétfő, 06:58
Szabadítás
"Népemmé fogadlak titeket, Istenetek leszek, és megtudjátok, hogy én vagyok a ti Uratok és Istenetek, aki kihoztalak titeket Egyiptom nehéz igája alól." (2Móz 6,7)

Isten nagy Jahve neve előfordul Mózes első könyvében, de valódi nagyságát mégsem ismerték addig, amíg el nem jött a szabadítás ideje. Az egyiptomi rabság nyomorúságában bizonyosodtak meg arról, hogy az Úr a Szabadító, aki könyörülő szeretettel lehajol népéhez, és szabadítása által szövetségre akar lépni velük. Izráel népe ekkor nyert betekintést Jahve szerető szívébe, s megtudta mit jelent ez a név.
A valódi nagy szabadítást azonban az Újszövetség népe ismerte meg. Isten mint Atya csak a Fiú által mutatkozott meg számára, s atyai szívébe csak a golgotai kereszt által nyer betekintést a bűn rabságában, a valódi rabságban sínylődő ember. A megváltást, a valódi nagy és csodálatos szabadítást Isten a kereszten vitte végbe.

* Egy idős ember a következőképpen beszélte el saját szabadításélményét: ,,Gyerekkoromban láttam
kalmanpiroska, 2018. október 14. vasárnap, 18:52
Képek, videók
0 igaz szeretettel Otilia
lovaszmarika
2018. szeptember 16. vasárnap, 18:39
Sok szeretettel
csalogany13
2018. augusztus 23. csütörtök, 22:49
Sok szeretettel neked.jpg
vorosrozsa66
2018. július 11. szerda, 20:28
Szeretettel
borigit
2018. július 10. kedd, 13:59
Szeretettel Neked
sanci81
2018. július 09. hétfő, 16:49
Sok szeretettel Neked
vorosrozsa66
2018. július 02. hétfő, 20:24
szeretettel__udvozolle k_1
menusgabor
2018. június 29. péntek, 21:10
szeretettel_neked_en_s zer
vorosrozsa66
2018. június 21. csütörtök, 15:36
szeretettel neked
szinjanosne
2018. június 17. vasárnap, 19:47
SZERETETTEL.
marikaszanto
2018. június 14. csütörtök, 12:35
Torjay Attila(1).jpg
zsu74
2013. november 21. csütörtök, 07:00
Torjay Attila(2).gif
zsu74
2013. november 21. csütörtök, 07:00
Torjay Attila: Este
mharpia
2009. április 06. hétfő, 22:51
Torjay Attila.jpg
sarkoziferencne
2008. április 24. csütörtök, 19:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.