Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 07:19 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jamuna, India egyik legszennyezettebb folyama
A szent Jamuna folyó vizének 97%-át Haryana államban öntözőcsatornákkal tartják vissza, a tovább folyó víz pedig teljes mértékben a Delhiben keletkező szennyvízből és ipari hulladékvízből áll. Biokémiai oxigénigénye (BOI) 14-28 mg/l-re terjed, és kólibaktériumokkal való szennyezettsége rendkívül magas. Ebben a vizben nincsenek élőlények, és a folyó "halottnak" tekinthető, mivel nem alkalmasak fürdésre, és a toxicitása olyan magas, hogy a víz nem tisztítható.

Három fő szennyezőforrás hat a folyó vízminőségére:
- a háztartások és kommunális lerakók;
- a mezőgazdasággal összefüggő tevékenységek, például az erdőirtás miatt bekövetkező talajerózió, amikor termőterületet hoznak létre a mezőgazdaság számára, illetve a felhasznált műtrágyák, gyomirtó és növényvédő szerek alkalmazása, amikor a vegyszerek belemosódnak a folyóba;
- a kereskedelmi és ipari tevékenységek szennyvize.

Több millióan betegedtek már meg, és sok ezer újszülött, kisgyerek és tanyasi állat haldoklik. A Jamuna mentén élő gyermekek 23%-a szenved arzén- és ólommérgezésben, illetve egyéb, a szennyezett víz okozta megbetegedésekben. A helyzet jelenleg kilátástalan, a kormány azonban ígéretet tett arra, hogy egy szennyvízcsatornát épít a Yamunával párhuzamosan és megpróbálja megóvni a folyót a további szennyeződésektől.
schuro, 2018. június 12. kedd, 16:55
Címkék: szent Jamuna, tovább folyó, vizben nincsenek, toxicitása olyan, folyó vízminőségére, mezőgazdasággal összefüggő,
Kommentek
Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben
Viktorja Ruban, a katasztrófavédelem Kijev megyei részlegének a helyszínen tartózkodó sajtófőnöke elmondta, hogy a tűz egyelőre legfeljebb 10 hektár erdőterületet érint. Kisebb gócokban lobbant fel, de egymáshoz közel. Az oltásban jelenleg 120 tűzoltó vesz részt 29 technikai eszközzel, továbbá egy repülőgép és egy helikopter.

A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Ennek a településnek a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset után minden lakosát evakuálták, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen olyannyira megemelkedett, hogy az addig zöld fenyőerdő fái vörösesbarna árnyalatúvá váltak, innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Ruban a radioaktivitás szintjével kapcsolatosan azt mondta, hogy az a területen eleve magas, de stabil, azaz növekedést eddig nem mértek. Hozzátette, hogy a
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 18:47
A légszennyezettség miatt tüntettek Koszovóban
A hatóságok az utóbbi néhány napban arra kérték a pristinaiakat, hogy ha lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, a levegő szennyezettsége ugyanis elérte a kritikus szintet, ami azt jelenti - a Koha Ditore beszámolója szerint -, hogy meghaladta a legszennyezettebb kínai városok, például Sanghaj légszennyezettségi mutatóit.

A szerdai tiltakozók azt követelték, hogy a kormány tegyen valamit a levegő megtisztítása érdekében, szerintük ugyanis a gépkocsik kitiltása nem jelent tartós megoldást. A tiltakozók nagy része, illetve a megmozdulást biztosító rendőrök többsége is védőmaszkot viselt a szennyezett levegő miatt.

A légszennyezettség legfőbb oka a Pristina közelében lévő két, szénnel fűtött hőerőmű, emellett a lakosság nagy része is főleg szilárd tüzelőanyaggal, szénnel és fával fűt.
velemenyezd, 2018. január 31. szerda, 16:52
Jamuna a legszennyezettebb folyó
A Jamuna a Gangesz legnagyobb mellékfolyója Észak-Indiában. A 3955 méter magasságban, a Jamunotri-gleccserből ered, a 6387 m magas Kalang-csúcs délnyugati lejtőin a Banderpúcs hegységben az alsó-himalájai Uttarakhand tartományban. Teljes 1370 kilométeres hosszán vízgyűjtő területe 366 223 km2, azaz a Hindusztáni-alföld 40,2%-a. Uttar Pradesben, Alláhábád alatt, Triveni Szangamnál egyesül a Gangesz-folyóval.

A Jamuna folyó vizének 97%-át Haryana államban öntözőcsatornákkal tartják vissza, a tovább folyó víz pedig teljes mértékben a Delhiben keletkező szennyvízből és ipari hulladékvízből áll. Több millióan betegedtek már meg, és sok ezer újszülött, kisgyerek és tanyasi állat haldoklik. A Jamuna mentén élő gyermekek 23%-a szenved arzén- és ólommérgezésben, illetve egyéb, a szennyezett víz okozta megbetegedésekben. A helyzet jelenleg kilátástalan, a kormány azonban ígéretet tett arra, hogy egy szennyvízcsatornát épít a Jamunával párhuzamosan és megpróbálja megóvni a folyót a további
schuro, 2018. január 11. csütörtök, 21:31
Elküldte első felvételeit a légszennyezettséget figyelő Sentinel-5P műhold
készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják, a szennyezés a legnagyobb Hollandia, a németországi Ruhr-vidék, az olaszországi Pó folyó völgye és Spanyolország egyes térségei fölött - olvasható a Európai Űrügynökség honlapján, ahol közzétették az első felvételeket.

A szakemberek az első felvételeket felhasználták arra, hogy megalkossák a szén-monoxid szennyezés globális térképét, amely szerint Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egyes térségei a legszennyezettebbek.

Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő Programjának igazgatója elmondta, hogy a Sentinel-5P a Copernicus program hatodik műholdja, de az első, amelynek kimondottan a légkör megfigyelése a feladata.

Az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és segíteni fogják a szakembereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában - hangsúlyozta Aschbacher.

A Sentinel-5P műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el. A
velemenyezd, 2017. december 01. péntek, 17:27
A világ legveszélyesebb vizei
mélyéről, a környéken élő 1700 emberrel és több ezer állattal végzett. Tudósok szerint a Kivu-tó kétmillió emberre jelent potenciális veszélyt.

Az Oregon állambeli Tualatin folyó csábító türkizkék vize halálos csapda. A benne tenyésző algák ugyanis mérget termelnek, amely enyhébb esetben hasmenést okoz, de akár halálos is lehet. Az oroszországi Karacsáj-tó hivatalosan is a világ legszennyezettebb pontjai közé tartozik. A '90-es évekig nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedtek a vízbe. Hosszú ideig elég volt csak a tó partján eltölteni pár órát, hogy az embert halálos mennyiségű sugárzás érje.

A Nátron-tó sós tó Tanzánia északi részében, a kenyai határhoz közel, a Nagy-hasadékvölgyben. Sekély, kevesebb mint három méter mély tó. A Natron-tó egyike a Föld
schuro, 2017. november 03. péntek, 20:32
Kétszeresére emelkedett a legszennyezőbb járművek londoni behajtási díja
A londoni polgármester, Sadiq Khan által elrendelt intézkedés alapján a 2006 előtt gyártott benzin- és dízelüzemű magángépkocsik tulajdonosainak 10 font szennyezési pótdíjat kell fizetniük minden egyes alkalommal, amikor hétköznap reggel hét és este hat óra között behajtanak a díjasított belvárosi övezetbe.

A tíz font pótdíjat a hosszú évek óta minden gépjárműre érvényben lévő, jelenleg 11,50 fontos behajtási alapdíjon felül kell fizetniük a rendelettől érintett járművek üzemeltetőinek, vagyis hétfőtől a légszennyezési tűréshatárt túllépő régi autókkal naponta 21,50 font (7400 forint) ellenében lehet csak közlekedni a londoni belvárosban.

Sadiq Khan a BBC rádiónak hétfőn elmondta: Londonban a krónikusan szennyezett levegő miatt egészségügyi válsághelyzet alakult ki, évente 9 ezer londoni hal meg olyan betegségekben, amelyek a légszennyezettséghez köthetők.

Az intézkedés népszerű a londoniak körében. A YouGov közvélemény-kutató cég a díjemelés napjára időzített felmérésében kimutatta, hogy
velemenyezd, 2017. október 23. hétfő, 12:01
Szmog miatt forgalomkorlátozást rendeltek el több észak-olaszországi városban
A Pó-alföldet befedő szmog miatt az idén már jóval a novemberi fűtési szezon kezdete előtt bevezették a forgalomkorlátozást Északkelet-Olaszország városaiban.

A lombardiai Milánóban és Bergamóban kedden, a piemonti Torinó területének nagy részén pedig szerdán érvényes a szmogriadó, amelynek értelmében reggel nyolc órától este hétig nem közlekedhetnek a személyszállító járművek Euro4 dízelig. Az árúszállító járművek esetében a forgalomkorlátozás csak fél napos.

A levegő minőségének javulása nélkül a korlátozást a következő napokban megismételhetik.

A rendkívül meleg olaszországi ősz továbbra is csapadékmentes, ami nem segít a levegő tisztulásában. A Legambiente olasz környezetvédő szervezet adatai szerint Torinó levegője a legszennyezettebb Itáliában, majd Cremona, Padova, Frosinone és Milánó következik. Olaszországban évente 60 ezren halnak meg a légszennyezettség okozta betegségek következtében.
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 16:27
Képek, videók
A jámbor tehén.jpg
chillik
2017. február 15. szerda, 06:36
Eperlekvár-eper-jam.jp g
durcimarcika
2016. június 05. vasárnap, 15:28
Jambul.jpg
pacsakute
2016. május 30. hétfő, 21:31
5822_Sweet-jam-with-yo gur
katalin_53
2016. április 20. szerda, 15:21
Jamnik dlugowlosy NURI Ko
charlotteani
2016. március 20. vasárnap, 02:36
Jamnik_długowłosy_stan dar
charlotteani
2016. március 20. vasárnap, 02:34
Jam Boogie-Woogie
sanci81
2016. február 26. péntek, 17:42
ipzSxnAGDlIEN-jAM_4xpX Emo
boszi0604
2015. június 30. kedd, 22:34
rendőr jam.jpg
kicsoda57
2015. március 31. kedd, 22:45
Yamdrok Tso (Jamdok-tó),
eckerkata
2014. december 03. szerda, 18:09
folyamatos fejlĹ‘dĂ
lenke1964
2015. szeptember 24. csütörtök, 07:24
Isten folyamatos keresése
sacimama
2014. január 18. szombat, 01:38
folyamat......jpg
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:18
Az elhízás folyamata.jpg
pacsakute
2013. február 24. vasárnap, 13:42
A vizsgálat folyamata
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.