Regisztráció  Belépés
2017. október 23. hétfő | 43. hét | 296. nap | 11:52 | Gyöngyi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Csipkebogyólekvár
Hozzávalók
4 kg csipkebogyó,
1 kg kristálycukor,
üvegenként 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
Egy nagy fazékba feltesszük főni megtisztított bogyókat és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Lassú tűznél, lángelosztóval forrástól számítva egy órán keresztül főzzük. Gyakran megkavarjuk, mert könnyen leragad.
A megfőtt csipkebogyókat egy finom lyukú szűrűn át egy fakanál segítségével átpasszírozzuk. Mivel a csipkebogyó belsejében található apró szőröktől szeretnénk megszabadulni, ezért passzírozzuk át még egyszer egy kisebb lyukú szűrőn.
Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
suzymama, 2017. október 11. szerda, 13:45
Címkék: csipkebogyókat alaposan, nagy fazékba, órán keresztül, megfőtt csipkebogyókat, finom lyukú, fakanál segítségével,
Kommentek
Csipkebogyó
készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

Hogyan használjuk?

Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt is csinálnak belőle, bár elkészítése igen munkás, miután bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg

Jó tudni!

Poros utak mellett ne szedjük a csipkebogyót!

Csipkebogyólekvár Hozzávalók:

1 kg csipkebogyó, 80 dkg cukor, 1db cirom leve

Előkészítés:

A megmosott csipkebogyónak kiszedjük a magját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet szitán vagy szöveten átpasszírozzuk és a masszába belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk és kevergetés közben még 5 percig főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

Csipkebogyószörp

Hozzávalók: 1 kg
lenke1964, 2015. október 13. kedd, 07:56
A három vitaminkirály
a csipkebogyó, a paprika (C-vitamin), és a búzacsíra (A-, D-, E- és F-vitamin).

Csipkebogyó
Négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyi C-vitamint tartalmaz, így az immunerősítésen túl a C-vitamin vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. A csipkebogyó gazdag B2-vitaminban, fenolvegyületekben. A növény magas flavonoid- és vitamintartalma értékes fájdalomcsillapító.

A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, teája vízhajtó, veseproblémákra és felfázásra gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott. A csipkebogyó C-, A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint, karotint, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kozmetikai felhasználása is széleskörű, hiszen tonikokban, krémekben, pakolásokban egyaránt alkalmazzák.

Paprika
A fűszerpaprika alkoholos kivonata belsőleg alkalmazva fokozza a gyomorsav elválasztást, és kitűnő étvágyjavító. Külsőleg alkalmazva reumatikus panaszokat enyhíti,
klementinagidro, 2015. szeptember 15. kedd, 17:16
lila hagyma lekvár Kaldeneker
Hozzávalók:

1 kg lilahagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
10 dkg barnacukor
1 dl balzsamecet
3-4 evőkanál csipkebogyólekvár

Vágjuk a magtisztított hagymát félbe, majd a szeleteljük vékony fél karikákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasba, majd tegyük bele a felvágott hagymát. Közepes lángon pirítsuk addig, míg a hagyma szép barnára nem párolódik. Öntsük rá a cukrot, sózzuk meg, és tegyük bele a lekvárt. Állandóan kevergetve pároljuk még tíz percig, utána öntsük rá a balzsamecetet. Rotyogtassuk még pár percig, után szedjük át tisztára mosott lekvárosüvegekbe. Zárjuk le jól és állítsuk felre öt percig.
Aki szereti készítheti vörösborral, a lepirítás után kell hozzáönteni pár kortyot a száraz vörösborból.

Remekül kiegészíti a
drciccancs, 2014. szeptember 08. hétfő, 23:01
Lilahagymalekvár
Hozzávalók:

1 kg lilahagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
10 dkg barnacukor
1 dl balzsamecet
3-4 evőkanál csipkebogyólekvár

Vágjuk a magtisztított hagymát félbe, majd a szeleteljük vékony fél karikákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasba, majd tegyük bele a felvágott hagymát. Közepes lángon pirítsuk addig, míg a hagyma szép barnára nem párolódik. Öntsük rá a cukrot, sózzuk meg, és tegyük bele a lekvárt. Állandóan kevergetve pároljuk még tíz percig, utána öntsük rá a balzsamecetet. Rotyogtassuk még pár percig, után szedjük át tisztára mosott lekvárosüvegekbe. Zárjuk le jól és állítsuk fejre öt percig.

Aki szereti készítheti vörösborral, a lepirítás után kell hozzáönteni pár kortyot a száraz vörösborból.
Remekül kiegészíti a pástétomokat, sajtokat, de tálalhatjuk puliszkára, vagy grillezett húsok, sajtok mellé
yaskane, 2014. szeptember 08. hétfő, 17:36
A három vitaminkirály
csipkebogyó, a paprika (C-vitamin), és a búzacsíra (A-, D-, E- és F-vitamin).

Csipkebogyó
Négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyi C-vitamint tartalmaz, így az immunerősítésen túl a C-vitamin vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. A csipkebogyó gazdag B2-vitaminban, fenolvegyületekben. A növény magas flavonoid- és vitamintartalma értékes fájdalomcsillapító.

A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, teája vízhajtó, veseproblémákra és felfázásra gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott. A csipkebogyó C-, A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint, karotint, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kozmetikai felhasználása is széleskörű, hiszen tonikokban, krémekben, pakolásokban egyaránt alkalmazzák.

Paprika
A fűszerpaprika alkoholos kivonata belsőleg alkalmazva fokozza a gyomorsav elválasztást, és kitűnő étvágyjavító. Külsőleg alkalmazva reumatikus panaszokat enyhíti,
radvanszki_jozsef, 2014. május 23. péntek, 09:42
x
röfögőkkel, visítókkal lent maradt, a tyúkok, libák, kacsák pedig az eltávozott ház helyén keresgették a gilisztákat.

Megijedt Pimpinella, panaszosan kiáltotta:

Amit kértem, rosszul kértem!
Legény! Fordítsd vissza! Kérem!
Balgán kértem, megbántam én.
Házam legyen régi helyén!

A leány most már kijött a kertkapuhoz, ott várta a varázslót. Ezúttal lekváros palacsintával vendégelte meg. No de milyen volt az a palacsinta? Álomba illő! Milyen volt benne az a csipkebogyólekvár? Aki megízlelte, rögtön megcsípte magát: nem álmodik? Nem tett volna arra csípős megjegyzést még a legkényesebb királykisasszony sem!

Hat palacsinta volt a tálon, a legény most mind a hatot megehette, mert a leány még sütögette a többit. Azt mondta Pankreác:
- Ezek remek palacsinták, más vehetne róluk mintát! Lehet még egy kívánságod, - vagy azt inkább csókra váltod?

A csók nagyon jól jönne, - gondolta Pimpinella - de, ahogy a legényre nézett, annak epekedő
nagyuska, 2013. december 10. kedd, 20:45
Használd ki, a Csipkebogyó áldásos hatásait
ellepje. Forrástól számítva főzd 1 órán át, majd finom lyukú szűrön passzírozd át. Adj 1 kg masszához 50-60 dkg cukrot. A cukor felolvadása után, főzd még 20 percig. Töltsd üvegekbe, a tetejére tégy egy kis nátrium-benzoátot, majd tedd száraz dunsztba és hagyd kihűlni.(Egy kg gyümölcsből kb. 0,6 kg lekvárod lesz.) Ha ennyit nincs kedved bajlódni, próbáld ki a főzés nélküli változatot: áztasd be a szemeket 5-6 órára, ezt követően azonnal préselheted.

Igazi vitaminbomba a gyömbéres csipkebogyólekvár. Ehhez kb. 80 dkg csipkebogyót tisztíts meg, vágj ketté és kapard ki óvatosan a magját, majd még egyszer mosd meg a szemeket és önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Kb. 45 perc kell ahhoz, hogy puhára főjön. Ezután a bogyókat a vízzel együtt passzírozd át szitán (kb. 80 dkg masszára lesz szükséged). Ezután a gyümölcshúst keverd el a 80 dkg zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot használj, amennyi maga a gyümölcspép). Majd add hozzá az 1 citrom elvét és a 4 dkg frissen reszelt gyömbért. Így kevergetve
nagyiful, 2013. november 13. szerda, 18:25
Képek, videók
fogyokuras_viz_hozzava lok
sarkadykati
2014. július 19. szombat, 06:47
tűsarkú és hozzávalók.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:04
trendy-hozzávalók-.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:02
tűsarkú és a hozzávalók.j
agica2004
2014. április 25. péntek, 18:33
mentalikőr hozzávalók
mariatovis
2011. október 16. vasárnap, 18:58
Hozzavalók.gif
margoboszi
2010. június 14. hétfő, 14:39
Rózsák, csipkebogyók.jpg
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 19:10
csipkebogyók.jpg
zsokanita
2009. március 12. csütörtök, 22:30
csipkebogyók.jpg
bulac57
2007. február 20. kedd, 22:36
Cica fazékban
1951anna
2013. július 09. kedd, 05:42
Minden a fazékba Ancsitól
csalogany13
2011. január 25. kedd, 12:06
Mi van a fazékban ?
etelvarizoltanne
2008. október 28. kedd, 20:17
Fazékban
manka13
2007. július 19. csütörtök, 15:14
Cica a fazékban.jpg
nenje76
2006. szeptember 21. csütörtök, 17:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.