Regisztráció  Belépés
2017. október 23. hétfő | 43. hét | 296. nap | 11:34 | Gyöngyi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szentmártoni János: újra kell fogalmazni a Magyar Írószövetség szerepét
Szentmártoni János felidézte: a 2010-től 2013-ig tartó első elnöki ciklusa javarészt a gazdasági stabilizációért vívott küzdelemről szólt, amelyben nagy előrelépést jelentett, hogy 2012-ben külön költségvetési sorra került a szervezet, ezzel tervezhetővé vált az addigi kiszámíthatatlan működés.

Eközben nem hanyagolták el a szakmai megújulást sem, progresszívebb módszereket vezettek be a kommunikáció, a közönség megszólítása és a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is, nagyobb hangsúlyt fektettek a sajtójelenlétre és az internetes reprezentációra - fűzte hozzá.

Szentmártoni János kiemelte: ekkor indult a Versek szódával című népszerű irodalmi talk show, az országos szavalóversenyek és a közéleti témákkal foglalkozó KultúrRing című sorozat. Sikeres együttműködés alakult ki a Lengyel Írók Egyesületével és hasonló kapcsolatok kidolgozására törekednek a bolgár, román és orosz irodalmi szervezetekkel is. Tavaly egy eddig példátlan, reprezentatív költői antológia megjelenését támogatták Moszkvában, emellett az Írószövetség tagjai képviselték a magyar irodalmat Göteborgban, Belgrádban, Zágrábban, Helsinkiben, Berlinben, Londonban, Oslóban is.

"Több neves külföldi író volt a vendégünk, úgy mint például a többször Nobel-díjra jelölt Arvo Valton észt költő, Sergius Sterna-Wachowiak, a Lengyel Írók Egyesületének elnöke, Varujan Vozganian, a román írószövetség alelnöke, Jurij Poljakov, az egyik legtekintélyesebb orosz prózaíró, Tuula-Liina Varis, a finn írószövetség elnök asszonya" - mondta el.

Szentmártoni János szerint az első ciklusban megkezdett reformokat folytatták tovább az elmúlt három évben is. A most záruló ciklus kiemelkedő eredményének nevezte, hogy stratégiai együttműködést építettek ki a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA), a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívummal, a Lakitelek Népfőiskolával, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, valamint a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Íróakadémiájával is, nemrég pedig a Magyar PEN Club rendezett egész napos konferenciát az Írószövetség székházában.

"Más irodalmi szervezetekkel is békében élünk. Nem mindig felhőtlen a kapcsolat, de bizonyos szakmai és érdekvédelmi kérdésekben közös nevezőn vagyunk, úgymint a Szépírók Társaságával, a Fiatal Írók Szövetségével, a József Attila Körrel" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: gyümölcsöző együttműködés alakult ki a határon túli társszervezetekkel, az Erdélyi Magyar Írók Ligájával és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságával is, jelenleg pedig intenzívebb szakmai kapcsolatot keresnek a kárpátaljai Kovács Vilmos Irodalmi Társasággal.

A szervezet elnöke kitért arra is: az 1956-os Emlékbizottság kiemelten támogatta az Írószövetség jövő tavaszig tartó 56-os programsorozatát. Többek között művészeti pályázatokat írtak ki fiatal alkotóknak irodalom, képzőművészet és zene kategóriában; impozáns kerítéskiállítást nyitottak a szervezet Bajza utcai székháza utcafrontján; filmklubot indítottak és konferenciát rendeztek; valamint a füveskerti költők munkássága előtt tisztelgő verszínházi műsort állítottak össze.

Erős Kinga, a szervezet titkára jóvoltából egy interjúkötet is készül, amelyben kortárs alkotók a forradalmi emlékeikről, tapasztalataikról vallanak. Emellett számos dokumentumértékű írást, hang- és képanyagot gyűjtenek össze az irodalom és 1956 kapcsolatának feltárására, valamint készül egy 1956-os emlék-weboldal is, ahol mindezt a szélesebb közönség elé tárják - mondta el Szentmártoni János, aki megválasztásakor a szervezet megfiatalítását is célul tűzte ki.

Értékelése szerint az utóbbi törekvés nem valósult meg maradéktalanul. Emlékeztetett: 2010-ben mind a választmány, mind az elnökség összetételében látványos elmozdulást lehetett látni a fiatalabbak irányába, 2013-ban pedig "radikális áttörést" jelentett, hogy az 56 fős választmányba 17 ötven év alatti alkotó került be. Ugyanakkor ezen a téren "még van mit javítani".

"De nem csupán rajtunk múlik, hogy esetleg nem vagyunk eléggé vonzóak. Szembe kell nézni azzal is, hogy az utánunk jövőket bizony már nem érdekli annyira a közösségszervezésnek ez a fajtája. Mindenki inkább a maga útját járja" - fogalmazott Szentmártoni János, aki szerint ahhoz, hogy az Írószövetséget pontosabban el lehessen helyezni a "megváltozott kulturális és szocializációs térben", a közeljövőben újra kell gondolni és fogalmazni a szerepét, feladatát és vízióját.

"Ezt látom az egyik legsürgetőbb feladatnak, e nélkül nem tudunk majd továbblépni. De azért is indulok immáron harmadszor az elnöki posztért, hogy befejezzem, amit elkezdtem" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy szeretné végigvezényelni a futó programjaikat, még inkább benépesíteni a székházat és megkezdeni a felújítását, amelyet egy 2015-ös kormányrendelet jóvoltából ingyenes bérletbe kapott az Írószövetség. Tervei között szerepel egy irodalmi kávéház megnyitása is az épületben, amely a fiatalok odaszoktatásával segíthetné az utánpótlás kinevelését.

A szombati tisztújító közgyűlésen először a választmányt szavazzák meg az Írószövetség tagjai, majd az 56 főből álló testület választja meg a hat fős elnökséget és az elnököt. Szentmártoni János elmondta: úgy tudja, hogy rajta kívül más is indul az elnöki posztért, de mivel az érintett eddig kerülte a nyilvánosságot, nem árulja el a nevét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. december 06. kedd, 14:02
Címkék: Szentmártoni János, Magyar Írószövetség, Lengyel Írók Egyesületével, Arvo Valton, Sergius Sterna-Wachowiak, Lengyel Írók Egyesületének,
Kommentek
Magyar intézetek - Előtérben a kulturális diplomácia története
között kiemelte, hogy szeptemberig látogatható a magyar fotóművészet történetét bemutató, nagy sikerrel futó varsói kiállítás, tavaly októbertől januárig rendezték meg a magyar festészet aranykorát felvázoló nagyszabású tárlatot Krakkóban, amit Varsóban a magyar modernizmus történetét bemutató kiállítás követett.

"A két nép történelme szorosan összekapcsolódik, az évad végéig egy magyar-lengyel történelmi játszótér is megnyílhat Varsóban" - jegyezte meg Tischler János.

A Sanghajban dolgozó Szentmártoni Lívia az oktatási és kulturális szakdiplomatai tevékenység fő elemeit mutatta be előadásában. Felidézte, hogy a munkakört tíz évvel ezelőtt hozták létre, jelenleg három városban - Sanghaj mellett Ammánban és Tokióban - működik ilyen szakdiplomata.

"Nincs fix épület, kizárólag projekt alapú finanszírozásban dolgozunk, ami célirányú, részletesen átgondolt költségvetést követel meg. Feladatom egyrészt a magyar kulturális örökség ápolása, együttműködések ösztönzése, másrészt csatlakozás kiemelt
velemenyezd, 2017. július 06. csütörtök, 14:51
MMA-közgyűlés - Rendes tagokat választottak
Az Építőművészeti Tagozat rendes tagja lett Jankovics Tibor építőművész és Bogos Ernő építőművész.

A Film- és Fotóművészeti Tagozat Buglya Sándor filmrendezőt és Szalai Györgyi filmrendezőt, az Iparművészeti és Tervezőművészeti tagozat Hefkó Mihály belsőépítészt választotta rendes taggá.

Az Irodalmi Tagozat rendes tagja lett Szentmártoni János költő, a Képzőművészeti Tagozatba Barabás Márton és Bukta Imre képzőművészek kerültek.

A Művészetelméleti Tagozat Solymosi-Tari Emőke zenetörténészt, Ablonczy László kritikust, írót, a Népművészeti Tagozat Vajda László fémmíves népi iparművészt és Fodorné László Mária szövő népi iparművészt választotta soraiba.

A Színházművészeti Tagozat Jánoskúti Márta jelmeztervezővel, Bede Fazekas Csaba operaénekessel, a Zeneművészeti Tagozat Vashegyi György karmesterrel és Zádori Mária énekművésszel bővült.
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 13:13
Fiatal kárpátaljai irodalmárok mutatkoznak be Budapesten
A találkozó az Írószövetség és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) közös Rész-e még? című új sorozatának első alkalma lesz, amelyen arra keresik a választ, hogy mihez kezdhet egy mai fiatal az olyan fogalmakkal, mint a határon túli, kisebbségi, nemzetiségi magyar irodalom.

"Kárpátalja mindig is az egyik legveszélyeztetettebb régió volt a magyar kultúra megmaradása és kontinuitása szempontjából" - mondta el az MTI-nek Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke. Mint fogalmazott, ezért is becsülendő az a szívós küzdelem, amelyet többek közt az Együtt című folyóirat szellemi műhelye és a Magyar Írószövetségnek a lap köré szerveződött kárpátaljai írócsoportja végez.

"Az értékek megőrzése mellett ugyanis kezdettől fogva különös hangsúlyt fektetett azok átadására is, az ott élő ifjú tehetségek felkarolására és bekapcsolására a magyar irodalom vérkeringésébe" - fűzte hozzá, rámutatva, hogy ebből a törekvésből nőtte ki magát a KVIT.

Csordás László 1988-ban született Eszenyben, jelenleg a
velemenyezd, 2017. május 17. szerda, 14:54
A költészet napja - Megkezdődött a Versmaraton
felolvasást élőben követő Kossuth Rádió csatornaigazgatója, Mucsányi Marianna a megnyitón hangsúlyozta: a közmédia fontosnak tartja, hogy kiemelkedő szerepet vigyen a hagyományainkat, jelenüket meghatározó kulturális értékek bemutatásában.

Bár sokan siratják a verset, az irodalmat, elég, ha felidézzük, hogy Arany János A walesi bárdok című műve eredetileg 1800 példányban jelent meg, míg Lackfi Jánosnak ma mintegy 39 ezer követője van a közösségi médiában - mutatott rá Mucsányi Marianna.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta: az idén ünnepelt Arany János-emlékév alkalmat ad arra, hogy április 11. mellett az egész év egy kicsit a költészetről szóljon, nem csupán a költők, hanem az olvasók, a tanárok és diákok számára is.

A Személyesen a vers mottót viselő esemény a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Az év versei 2017 antológia élő bemutatója. A kötetet szerkesztő Zsille Gábor József Attila-díjas költő, szerkesztő az eseményen kiemelte: a költők elkezdtek visszatalálni
velemenyezd, 2017. április 11. kedd, 10:42
Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter nyerte a HangHordozók énekmondó versenyt
költeményét megzenésítő Aranymetszés együttes lett, míg a harmadik helyet a Terék Anna Sziget - Gaspar című versét feldolgozó Lovászi Edina lett. A különdíjat Fodor Gábor nyerte el Rónai-Balázs Zoltán Dehogy vagyok laza című versének előadásával - olvasható a közleményben.

A pénteki döntőben a nyertesek mellett az Amatild együttes, Bornemissza Ádám, a Hajnalvándor együttes, az Írott Kő Zenekar, Németh Viktor, a Rokkka együttes, valamint Ágoston Lóránt lépett fel. A közlemény szerint az eseményen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a versenynek köszönhetően idén és tavaly együttesen már csaknem száz kortárs verset zenésítettek meg.

A versenybe Az év versei 2016 kötetben szereplő bármely mű megzenésítésével lehetett jelentkezni. Az első három helyezett 300 ezer, 150 ezer és 100 ezer forintos díjazásban részesült, a különdíjjal 50 ezer forint járt.

A zsűri tagja Harcsa Veronika énekes, Csík János népzenész, Dinnyés József zeneszerző és előadóművész, valamint
velemenyezd, 2017. április 10. hétfő, 14:23
A költészet napja - Kortárs költők futása Budapesten
A futók között lesz a József Attila-díjas Filep Tamás, Szentmártoni János, Vörös István, Payer Imre, Petőcz András és Zsille Gábor, a Bella István-díjas Papp-Für János, valamint Kürti László, Simon Adri, Rónai-Balázs Zoltán, Székelyhidi Zsolt, Murányi Zita és Horkay-Hörcher Ferenc.

A Versmaraton részeként másodszor megszervezett Költők futása nevet viselő eseményen bárki becsatlakozhat az összesen 42 kilométeres táv megtételébe. A Ferencvárosi Önkormányzattal közösen rendezett programot beszélgetések, dedikálások is kiegészítik - olvasható a közleményben.

Április 11-én a hetedik Versmaraton során a Magyar Rádió Márványtermében kortárs magyar költők 12 órán olvassák fel műveiket a Magyar Napló gondozásában megjelent Az év versei 2017 antológiából.
velemenyezd, 2017. április 07. péntek, 11:42
Megjelent a MANK Alkotóművészet 2016 című kiadványa
Akadémia elnökével; míg a Művészek hazánk követei című interjúban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszél.

A képzőművészet témájában Aknay János, Farkas Ádám, Ledényi Attila és Dan Reisinger szólal meg a kötetben, míg az iparművészeti fejezetben mások mellett Cselovszki Zotlán, Mascher Róbert és Selján Márk Endre gondolatai olvashatók. A fotóművészetről Benkő Imre, Puklus Péter, Bahget Iskander, Alapfy László és Fazekas István nyilatkozott a szerzőknek.

Az irodalmi fejezetben Szentmártoni Jánossal olvasható interjú összegzi a nemzetközi könyvvásárokat, de az Írószövetség elnöke megosztja gondolatait a MANK szervezésében megvalósuló rendhagyó irodalomórákról is, valamint megemlékezik Csoóri Sándorról, Esterházy Péterről és Oláh Jánosról. Emmellett a fejezet egy-egy Konrad Sutarskival és Lackfi Jánosal készült interjút is tartalmaz. A zene témájában Szamosi Szabolcs és Strausz Kálmán szólalt meg, míg Káel Csaba a Bartók-emlékévről, Selmeczi György pedig Kocsis Zoltánról emlékezik
velemenyezd, 2017. április 04. kedd, 16:04
Március 15. - Tárlatvezetések is színesítik a Petőfi Irodalmi Múzeum programjait
megvásárolta és Értéktár programja jóvoltából a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezte tartós letétbe - olvasható az intézmény honlapján.

A nemzeti ünnepen a családokat játékos feladványok, nemzeti szalagos hajfonat-készítés és kézműveskedés szórakoztatta, továbbá bárki kipróbálhatta Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.

Délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál, ahol ünnepi beszédet mondott Szentmártoni János költő, valamint közreműködött Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész, zenész.

A "Ki vagyok én? Nem mondom meg." Petőfi választásai című kiállítást Kalla Zsuzsa, majd Asztalos Emese irodalomtörténészek, az Írói fogások - terítéken az irodalom című tárlatot Szilágyi Judit kurátor vezetésével nézhették meg a látogatók.

Szabadság, szerelem címmel Arany és Petőfi barátsága kel életre délután a két alkotó levelezése segítségével Fenyő Iván és Balázs Zoltán színművészek előadásában,
velemenyezd, 2017. március 15. szerda, 15:13
Képek, videók
szentmartondom.jpg
brozsika
2009. február 05. csütörtök, 23:03
K_szentmarton_alatt_13 +12
mija1552
2006. május 10. szerda, 21:28
K_szentmarton_alatt_13 _12
mija1552
2006. május 10. szerda, 21:28
Magyar Írószövetség díjaz
furaila
2016. november 29. kedd, 15:00
Virágok A-tól Z-ig 002..j
mailona
2012. július 31. kedd, 22:04
Virágok A-tól Z-ig 001..j
mailona
2012. július 31. kedd, 22:04
a-tol z-ig
zuzana7346
2008. december 14. vasárnap, 14:52
hip-hop A-tól Z-ig
kimberlye
2007. november 06. kedd, 18:38
CR.32től A MIG-29-ig.hu.c
finike
2007. augusztus 22. szerda, 21:48
CR.32-től A MIG-29-ig.hu.
rambobby
2007. március 25. vasárnap, 08:34
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (2).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.