Regisztráció  Belépés
2018. május 26. szombat | 21. hét | 146. nap | 02:36 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szentmártoni János: újra kell fogalmazni a Magyar Írószövetség szerepét
Szentmártoni János felidézte: a 2010-től 2013-ig tartó első elnöki ciklusa javarészt a gazdasági stabilizációért vívott küzdelemről szólt, amelyben nagy előrelépést jelentett, hogy 2012-ben külön költségvetési sorra került a szervezet, ezzel tervezhetővé vált az addigi kiszámíthatatlan működés.

Eközben nem hanyagolták el a szakmai megújulást sem, progresszívebb módszereket vezettek be a kommunikáció, a közönség megszólítása és a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is, nagyobb hangsúlyt fektettek a sajtójelenlétre és az internetes reprezentációra - fűzte hozzá.

Szentmártoni János kiemelte: ekkor indult a Versek szódával című népszerű irodalmi talk show, az országos szavalóversenyek és a közéleti témákkal foglalkozó KultúrRing című sorozat. Sikeres együttműködés alakult ki a Lengyel Írók Egyesületével és hasonló kapcsolatok kidolgozására törekednek a bolgár, román és orosz irodalmi szervezetekkel is. Tavaly egy eddig példátlan, reprezentatív költői antológia megjelenését támogatták Moszkvában, emellett az Írószövetség tagjai képviselték a magyar irodalmat Göteborgban, Belgrádban, Zágrábban, Helsinkiben, Berlinben, Londonban, Oslóban is.

"Több neves külföldi író volt a vendégünk, úgy mint például a többször Nobel-díjra jelölt Arvo Valton észt költő, Sergius Sterna-Wachowiak, a Lengyel Írók Egyesületének elnöke, Varujan Vozganian, a román írószövetség alelnöke, Jurij Poljakov, az egyik legtekintélyesebb orosz prózaíró, Tuula-Liina Varis, a finn írószövetség elnök asszonya" - mondta el.

Szentmártoni János szerint az első ciklusban megkezdett reformokat folytatták tovább az elmúlt három évben is. A most záruló ciklus kiemelkedő eredményének nevezte, hogy stratégiai együttműködést építettek ki a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA), a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívummal, a Lakitelek Népfőiskolával, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, valamint a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Íróakadémiájával is, nemrég pedig a Magyar PEN Club rendezett egész napos konferenciát az Írószövetség székházában.

"Más irodalmi szervezetekkel is békében élünk. Nem mindig felhőtlen a kapcsolat, de bizonyos szakmai és érdekvédelmi kérdésekben közös nevezőn vagyunk, úgymint a Szépírók Társaságával, a Fiatal Írók Szövetségével, a József Attila Körrel" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: gyümölcsöző együttműködés alakult ki a határon túli társszervezetekkel, az Erdélyi Magyar Írók Ligájával és a Szlovákiai Magyar Írók Társaságával is, jelenleg pedig intenzívebb szakmai kapcsolatot keresnek a kárpátaljai Kovács Vilmos Irodalmi Társasággal.

A szervezet elnöke kitért arra is: az 1956-os Emlékbizottság kiemelten támogatta az Írószövetség jövő tavaszig tartó 56-os programsorozatát. Többek között művészeti pályázatokat írtak ki fiatal alkotóknak irodalom, képzőművészet és zene kategóriában; impozáns kerítéskiállítást nyitottak a szervezet Bajza utcai székháza utcafrontján; filmklubot indítottak és konferenciát rendeztek; valamint a füveskerti költők munkássága előtt tisztelgő verszínházi műsort állítottak össze.

Erős Kinga, a szervezet titkára jóvoltából egy interjúkötet is készül, amelyben kortárs alkotók a forradalmi emlékeikről, tapasztalataikról vallanak. Emellett számos dokumentumértékű írást, hang- és képanyagot gyűjtenek össze az irodalom és 1956 kapcsolatának feltárására, valamint készül egy 1956-os emlék-weboldal is, ahol mindezt a szélesebb közönség elé tárják - mondta el Szentmártoni János, aki megválasztásakor a szervezet megfiatalítását is célul tűzte ki.

Értékelése szerint az utóbbi törekvés nem valósult meg maradéktalanul. Emlékeztetett: 2010-ben mind a választmány, mind az elnökség összetételében látványos elmozdulást lehetett látni a fiatalabbak irányába, 2013-ban pedig "radikális áttörést" jelentett, hogy az 56 fős választmányba 17 ötven év alatti alkotó került be. Ugyanakkor ezen a téren "még van mit javítani".

"De nem csupán rajtunk múlik, hogy esetleg nem vagyunk eléggé vonzóak. Szembe kell nézni azzal is, hogy az utánunk jövőket bizony már nem érdekli annyira a közösségszervezésnek ez a fajtája. Mindenki inkább a maga útját járja" - fogalmazott Szentmártoni János, aki szerint ahhoz, hogy az Írószövetséget pontosabban el lehessen helyezni a "megváltozott kulturális és szocializációs térben", a közeljövőben újra kell gondolni és fogalmazni a szerepét, feladatát és vízióját.

"Ezt látom az egyik legsürgetőbb feladatnak, e nélkül nem tudunk majd továbblépni. De azért is indulok immáron harmadszor az elnöki posztért, hogy befejezzem, amit elkezdtem" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy szeretné végigvezényelni a futó programjaikat, még inkább benépesíteni a székházat és megkezdeni a felújítását, amelyet egy 2015-ös kormányrendelet jóvoltából ingyenes bérletbe kapott az Írószövetség. Tervei között szerepel egy irodalmi kávéház megnyitása is az épületben, amely a fiatalok odaszoktatásával segíthetné az utánpótlás kinevelését.

A szombati tisztújító közgyűlésen először a választmányt szavazzák meg az Írószövetség tagjai, majd az 56 főből álló testület választja meg a hat fős elnökséget és az elnököt. Szentmártoni János elmondta: úgy tudja, hogy rajta kívül más is indul az elnöki posztért, de mivel az érintett eddig kerülte a nyilvánosságot, nem árulja el a nevét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. december 06. kedd, 14:02
Címkék: Szentmártoni János, Magyar Írószövetség, Lengyel Írók Egyesületével, Arvo Valton, Sergius Sterna-Wachowiak, Lengyel Írók Egyesületének,
Kommentek
Ágh Istvánt köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Budapesten
Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának vezetője hangsúlyozta: Ágh István sajátosan tömör, sűrű és metaforikus látásmódot teremtett, amely, akár egy szinkrontolmács, sikeresen és szinte szünet nélkül írja át a világot a maga nyelvére.

Ágh István leghétköznapibb tapasztalatait képes szinte azonnal versbe illeszteni, minden megszólalásában úgy fogalmaz, mintha verset írna. Költői nyelvét nem homályosítja el a modern világ nyelvi törmeléke - fűzte hozzá.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntőjében kiemelte: Ágh István költészete a háború utáni magyar líra egyik legmarkánsabb és legnagyobb életműve.

Versei arra tanítanak, miként lehet a kiürült teret benépesíteni, a kihűlt emléket feleleveníteni, elvesztett szeretteinket életre kelteni, kiszűrni a zajból a csendet, az alkotás pillanatát - fogalmazott.

Kodolányi Gyula költő, műfordító és irodalomtörténész Ágh István időskori érett költészetét méltatta, kiemelve, hogy az ünnepelt máig "a
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 20:22
Berzsenyi Dániel felújított síremlékét avatták fel Niklán
Az 1776-ban a Vas megyei Egyházashetyén született költőről Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a megemlékezésen azt mondta: felnőtt éveiben a niklai birtokai irányítása mellett elmélyülten foglalkozott az irodalommal. Ennek eredményeként mintegy 600 oldalnyi vers és értekező próza maradt ránk.

"Berzsenyi veresi fölött töprengve valóban lehet olyan érzésünk, mintha ez a költészet egyenesen ebből a szelíd, idilli dunántúli tájból nőtt volna ki". A Berzsenyire olyannyira jellemző mélabú, "de ezzel együtt a szenvedélyes, tüzes nekibuzdulások, a hazáért való aggodalom és a magány keresése" adják ennek a páratlan költészetnek az esszenciáját - jellemezte az írószövetség elnöke.

Szakály Sándor történész, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnökeként idézte fel, hogy néhány éve Boros Imrével, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökével közösen kezdeményezték a leromlott állapotú, védetté nyilvánított niklai síremlék helyreállítását.

A költő Nemcsak Niklának,
velemenyezd, 2018. február 24. szombat, 12:52
Csaknem hetven településen ünneplik meg a magyar széppróza napját
A helyszínek és programok listája folyamatosan bővül, részletes információ a www.magyarszepprozanapja.hu internetes oldalon található.

A Magyar Írószövetség novemberi választmányi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence szerte a magyar széppróza napját. A rendezvénysorozat fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a február 18-i központi gálát a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) rendezik meg - emelte ki Szentmártoni János a sajtótájékoztatón.

A magyar széppróza a 19. és 20. században olyan beteljesülést ért meg, amely érdemes arra, hogy felhívjuk rá a figyelmet - mondta Mezey Katalin Kossuth-díjas író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának vezetője. Kiemelte: Jókai Mór a magyar irodalom talán legelfogadottabb alakja, életműve egy egész külön univerzum, amely minden korosztály számára tud olvasmányélményt kínálni.

Február 18. a karácsony és a januári
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 13:12
Eltemették Albert Gábor írót
"szerény volt és határozott, stílusjegyek nélkül modern, szürrealitásának indokolt tudatában lett vérbeli közéleti ember".

Nem kalandozott a vakvilágba, hanem világméretű sétákat tett az értelmes nemzettudat virágos hazai mezőin. Megírta a megírandókat és a felejthetetlent, átélte kivetett sorsok drámáit, felismerte az adekvát pillanatok jelentőségét, szó nélkül viselte a méltatlan közös terheket, és műveit elszigetelte a hétvégi irodalmi piacok langyos kínálatától - emelte ki Fekete György.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke Albert Gábort a 20. századi magyar irodalom és művelődéstörténet nagy alakjának nevezte. Mint mondta, Albert Gábor munkássága, emberi és szakmai helytállása a rendről, a tisztességről, az értelmiségi írástudó ember örök felelősségéről szól. Életének 88 éve ennek a felelősségvállalásnak a története is - tette hozzá.

A december 8-án elhunyt írót mintegy kétszázan, családtagjai, rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára.

Albert
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 17:52
Felvidék - Folytatás
Másnap, szombaton először Szelmenc, a kettévágott falu, majd Borsi, Rákóczi szülőháza. Gyalázatos idő volt. Először eső, majd hó. És persze hideg.Jenő egyik régi kollégájánál ebédeltünk, a falu nevét elfeledtem. Majd a Kassa melletti Buzitára mentünk, ahol Gál Sándort köszöntötték. Kicsit késtünk. A műsor után összetalálkoztam Szentmártoni Jánossal, az írószövetség elnökével, Mezey Katival, Pécsi Gyöngyivel. Meg Köteles Lacival. Szóval sok ismerőssel. Jó későn indultunk el a szállásra, egy kis panzióba a Krasznahorkai vár lábához. Sokáig beszélgettünk, majd jó alvás.
Reggel hó, fagy szikrázó napsütés. Reggel után Szilice, hegymászás, egy szép református templom megszemlélése, majd Balassagyarmaton át hazafelé. Balassagyarmaton letettük Katát (Petőfi programos), s Léván megálltunk vásárolni, s Szencen kiástuk az autót, és irány Feketeerdő.
Gömörben is voltunk, egy Gömör nevű településen, ahol Tompa és Petőfi találkoztak egyszer, s ahol Mátyás királynak egy szobra áll.
sandrapolke, 2017. december 13. szerda, 13:00
Vasadi Péter halála - Szentmártoni János: transzcendens lírája a szabadságra nevel
Bár későn kezdett el verset írni, és pályája csupán az 1970-es években indult el sok hányattatás után, Vasadi Péter hatalmas életművet épített fel - hangsúlyozta Szentmártoni János.

Vasadi Péter nemzedékének egyik utolsó képviselője, a 20. század nagy tanúja volt, halála hatalmas veszteség az Írószövetség és a magyar irodalom egésze számára - fogalmazott az elnök. Hozzáfűzte: leginkább talán Pilinszky Jánoséval rokonítható lírája mellett Vasadi Péter prózai és esszéírói teljesítménye is jelentős.

Esszéiben verseihez hasonló költői tömörséggel, izzó nyelven fogalmazta meg örök emberi üzeneteit - emelte ki. Szentmártoni János szerint Vasadi Péter önmagát közvetítőnek tekintette, aki "csupán" átengedi magán a felsőbb sugallatokat.

Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, esszéista és irodalomkritikus, a nemzet művésze és a Magyar Írószövetség örökös tagja 91 éves korában, pénteken hunyt el.
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 13:52
A 90 éves Tornai Józsefet köszöntötték a Magyar Írószövetségben
hozzájárulnak egy civilizáció fennmaradásához és kiteljesedéséhez - fogalmazott az ünnepségre küldött levelében Hoppál Péter kulturális államtitkár, aki szerint a hét évtizedes, a maradandóság jelét magán viselő életmű hatalmas gazdagságát jelzi a magyar irodalomban páratlanul nagyszámú, eddig összesen 46 kiadott Tornai-kötet.

Tornai József egyetemes lírai világa csak a mindenséggel, a kozmosz irdatlan mélységeivel mérhető. Művészete a költészet legősibb hagyományával áll szimbiózisban - mondta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Kiemelte: bepillantva a Tornai-univerzumba az olvasó az emberi, sőt az állati, növényi és ásványi lét egészével találja szembe magát.

Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának vezetője hangsúlyozta: a 90 éves költő köteteiben újra és újra nekifut a világ, az élet és a létezés megértésének. Életpályája rámutat, hogy az alkotó embert leginkább és legkövetkezetesebben az írásai, a versei emelik fel.

Tornai József a 20. század
velemenyezd, 2017. október 27. péntek, 19:23
Serfőző Simon költőt köszöntötték 75. születésnapján Miskolcon
Az ünnepségen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte az ünnepeltet. A hetvenes éveket felidézve kiemelte, hogy akkoriban Lakitelek mellett egy tanyasi iskolában tanított, szellemi szülőföldje volt a tanyavilág, így természetes, hogy Serfőző Simont, aki a tanyai valóság költői jegyese volt, irodalmi testvérbátyjává fogadta.

"Ma is őrzöm leveledet, amit a hetvenes évek közepén kézzel írtál, örülök a verseidnek" - mondta az ünnepeltnek Lezsák Sándor.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a költő munkásságát méltatva hangsúlyozta: Serfőző Simon halk szavú versei mélyén még akkor is nyugalmat érez, ha drámai elemek feszülnek bennük egymásnak. "A tanyasi ember szívóssága és tudása, amelyet a történelem fél évszázada sem volt képes kiirtani belőle, olyan energiával tölti és tartja meg őt, amellyel semmiféle civilizációs vagy technikai páncél nem vetekedhet" - fogalmazott az írószövetség elnöke.

Emlékeztetve Serfőző Simon közéleti szerepvállalásaira - folyóiratok
velemenyezd, 2017. október 24. kedd, 21:04
Képek, videók
szentmárton.jpg
maroka
2018. április 13. péntek, 20:24
SZENTMÁRTON.jpg
katolikusokoldala
2017. november 11. szombat, 17:14
szentmárton1111.jpg
maroka
2017. november 11. szombat, 09:45
szentmárton1111_2.jpg
maroka
2017. november 11. szombat, 09:44
szentmárton1111_3.jpg
maroka
2017. november 11. szombat, 09:44
szentmárton1103.jpg
maroka
2017. november 04. szombat, 09:14
szentmartondom.jpg
brozsika
2009. február 05. csütörtök, 23:03
K_szentmarton_alatt_13 +12
mija1552
2006. május 10. szerda, 21:28
K_szentmarton_alatt_13 _12
mija1552
2006. május 10. szerda, 21:28
Magyar Írószövetség díjaz
furaila
2016. november 29. kedd, 15:00
Virágok A-tól Z-ig 002..j
mailona
2012. július 31. kedd, 22:04
Virágok A-tól Z-ig 001..j
mailona
2012. július 31. kedd, 22:04
a-tol z-ig
zuzana7346
2008. december 14. vasárnap, 14:52
hip-hop A-tól Z-ig
kimberlye
2007. november 06. kedd, 18:38
CR.32től A MIG-29-ig.hu.c
finike
2007. augusztus 22. szerda, 21:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.