Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 23. vasárnap | 38. hét | 266. nap | 10:34 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miért olyan egészséges a kefir?
Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?

Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá


A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke, melyek erjedése során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul. Ez a kefirgomba egyébként már bioboltokban is kapható.

Miért kell kefírt fogyasztni?
A kefirről úgy tartják, sok tápanyagot tartalmaz, és serkenti a bélrendszer működését. Ez igaz is, de a kefír hatása ennél jóval szélesebb körű és változatosabb:

fehérjéket, A-, B- és D-vitamint és folsavat (B9-vitamin) tartalmaz, valamint szállít kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is. Ezek fontosak a csontjainknak, fogainknak, izmainknak, idegeinknek és a pajzsmirigyünknek.

probiotikumokat tartalmaz. Ellentétben más tejtermékekkel (mint például a joghurt), a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezeknek különösen jótékony hatásuk van a vastagbél bélflórájára, kiiktatják a kórokozókat és erősítik az immunrendszert.

a kefir fehérjékben, telítettségérzést okozó anyagokban gazdag, zsírtartalma viszont alacsony, és kevés kalóriát tartalmaz. Ezért gyakran része a diétának, pépesített zöldségekkel és gyümölcsökkel összeturmixolva. Valóban segít a fogyásban, jó hatással van az anyagcserére.

a kefir a szép bőr egyik kulcsa, ugyanis a bélflórára kifejtett jótékony hatása megakadályozza a pattanások kialakulását. Ezért kozmetikákban arctisztításhoz is használják, hidratáló maszkként.

A hagyományos kefir alkoholtartalma a fermentációs folyamat miatt 0,3 és két százalék között mozog, ez azonban a kritikus mennyiség alatt van. Ezért a terhesség alatt is ajánlott napi egy dobozzal meginni, amit leginkább a magas folsavtartalom indokol. A vitamin ugyanis serkenti a sejtek fejlődését.

Kefir készítése otthon
Először is a vásárolt tejet (ha csak tehetjük, vegyünk házi tejet, hogy szarvasmarha-, juh- vagy kecske-, az mindegy) higiéniai okok miatt forraljuk fel, hogy a készített kefir semmilyen szennyezett baktériumot ne tartalmazzon. Utána a szintén boltban beszerzett kefirgombával együtt két napig kell erjeszteni légmentes, szobahőmérsékletű és sötét környezetben. A masszát ezután szűrjük le. Ha a tej magasabb zsírtartalmú volt, az elkészült ital is krémesebb lesz, ha pedig biotejet használtunk, az további tápanyagokat ad hozzá. De készüljünk fel, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő kefirek az ipari eljárás miatt ízben azért különböznek attól, amit házilag készítettünk.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy napi fél és egy liter közötti elfogyasztott kefirmennyiség még jótékony hatással van a szervezetre, és támogatja az immunrendszert.

Link
suzymama, 2018. március 20. kedd, 10:05
Címkék: egészséges táplálkozásról, megfelelő emésztést, kefir olyan, élesztő szimbiotikus, tejföl köpülésekor, benne lévő,
Kommentek
Lúgosító diéta: a hosszú és az egészséges élet titka?
Ismerünk sok jó és kevésbé jó diétát, de talán nincs még egy olyan diéta a lúgosítón kívül, amely ilyen mértékben képes meghosszabbítani az élettartamot és ilyen hatékonyan távol tudja tartani a betegségeket.

Lúgosító diéta: a hosszú és az egészséges élet titka?
DR. TIHANYI LÁSZLÓ ÁPR. 11. 15:48

Ismerünk sok jó és kevésbé jó diétát, de talán nincs még egy olyan diéta a lúgosítón kívül, amely ilyen mértékben képes meghosszabbítani az élettartamot és ilyen hatékonyan távol tudja tartani a betegségeket.
Egy 2012-es tanulmány szerint, amit a Journal of Environmental Health szaklapban publikáltak, ha lúgosító diétával egyensúlyozzák ki a szervezet pH értékét, akkor nem csak az adott betegséghez köthető halálozási arány csökkenthető, de csökkenthető számos krónikus betegség miatt kialakuló egészségügyi probléma is, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a D-vitamin hiány, valamint a csontritkulás.

Hogyan működik pontosan a
tinka1951, 2018. június 23. szombat, 15:58
A chiamag
A chiamag igazi szuperétel, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, lássuk, miért is!

A chiamag tele van olyan tápanyagokkal (például omega-3 zsírsavakkal- de mindjárt nézzük részletesen), melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Sokféleképpen felhasználható és egyszerűen beépíthetjük az étrendünkbe.

A chia Dél-Amerikában őshonos növény, a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt.

A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega-zsírsavakban, közülük is az igen egészséges omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.

Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.

Miért
irmus, 2017. december 04. hétfő, 18:36
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?

Hogyan készítsünk tökéletes, egészséges kovászos uborkát?
Mennyi só kell az erjedéshez, és milyen betegségeknél van terápiás hatása?

Az erjesztés vagy más néven fermentáció nem más, mint a szerves anyagok enzimek
hatására történő átalakítása. Maga az emésztés folyamata is felfogható fermentációként.
A rothadás is egyfajta fermentáció, de végterméke nem ehető, a folyamatokért ugyanis káros mikroorganizmusok a felelősek. Amennyiben felborul bélrendszerünk flórájának egyensúlya, kellemetlen tünetek jelentkeznek, bennünk is rothadás játszódik le ilyenkor - írja a laboratorium.hu.

Az ételkészítés esetén az enzimeket általában mikroorganizmusok (élesztőgombák,
bacilusok, penészgombák...) termelik. Vannak olyan esetek is, amikor magasabb
rendű élőlények, mint például a cibetmacska, a fecske vagy
ametiszt54, 2017. július 24. hétfő, 06:48
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
Hogyan készítsünk tökéletes, egészséges kovászos uborkát? Mennyi só kell az erjedéshez, és milyen betegségeknél van terápiás hatása? Az erjesztés vagy más néven fermentáció nem más, mint a szerves anyagok enzimek hatására történő átalakítása. Maga az emésztés folyamata is felfogható fermentációként. A rothadás is egyfajta fermentáció, de végterméke nem ehető, a folyamatokért ugyanis káros mikroorganizmusok a felelősek. Amennyiben felborul bélrendszerünk flórájának egyensúlya, kellemetlen tünetek jelentkeznek, bennünk is rothadás játszódik le ilyenkor.
Az ételkészítés esetén az enzimeket általában mikroorganizmusok (élesztőgombák, bacilusok, penészgombák...) termelik. Vannak olyan esetek is, amikor magasabb rendű élőlények, mint például a cibetmacska, a fecske vagy a méhek által készített terméket fogyasztjuk. Oxigéntől elzárva (anaerob), vagy oxigén jelenlétében (aerob), savas vagy lúgos közeg segíti (vagy éppen gátolja) a
bordat, 2017. július 12. szerda, 16:03
A kovászos uborka
nem kell tűző napfény, csak 25-30 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg.

Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, leállhat az érés.

Mennyi só kell a kovászos uborkához?

Kovászos uborka készítésnél az ajánlott sótartalom 5-10% között van. Tehát 1 liter vízhez 50-100 g sót kell adagolni. (egy evőkanál só kb 15-20g, 3-5 evőkanál só elegendő).

Miért olyan egészséges a kovászos uborka?

Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.

Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A
lovaszmarika, 2017. július 12. szerda, 12:34
Jojó diéta
Megőrülsz, ha nem lehetsz hajszálvékony? Olyan, mint a média sztárjai a magazinok borítóján... Ez lenne a siker és a boldogság titka? Ha szeretnél róla elfeledkezni, nem hagyják. Ha megvonod a válladat, mindig előhoznak egy új csodaszert, egy új csodaeszközt, amit biztos fogyást ígér. Pedig...

De nehogy azt gondold, hogy egy ilyen piacon, ahol állítólag minden lehetőség megvan a csodás alak elérésére, egyedül a te pocakodon van egy kis extra háj, mindenki más szép, egészséges és boldog. Az igazság az, hogy egyre több a kövér ember.
Az éhezési válaszreakció
Az a baj a gyors megoldásokkal, melyeket ahelyett választunk, hogy megfogadnánk a régi jó tanácsot, miszerint egyszerűen többet kell mozogni és kevesebbet enni, hogy jojó-hatást váltanak ki. A szervezet megpróbál - és rendszerint sikeresen - alkalmazkodni a ,,fogyókúrás" állapothoz, megszokja, hogy kevesebb kalóriából kell gazdálkodnia, működnie. Ezt hívják éhezési válaszreakciónak. Egyszerűen alacsonyabb lesz
lenke1964, 2015. december 10. csütörtök, 18:53
Képek, videók
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
Az egészséges ember
irmus
2018. február 24. szombat, 11:59
egészséges ételek
herbert-fam
2017. január 17. kedd, 11:32
Egészséges gyümölcsök-zöl
pacsakute
2016. november 28. hétfő, 22:13
Egészséges nasik.jpg
pacsakute
2016. szeptember 02. péntek, 13:45
Egészséges gyümölcsök.jpg
pacsakute
2016. június 08. szerda, 23:46
egészséges életmód.jpg
enjoy75
2016. január 05. kedd, 06:12
00003044-egeszseges-bo dza
snbela44
2015. május 20. szerda, 03:52
00003044-egeszseges-bo dza
sarkadykati
2015. május 17. vasárnap, 10:41
Ételek a vese egészséges
irmus
2015. április 30. csütörtök, 06:58
egészséges.jpg
zsokica45
2014. november 24. hétfő, 17:15
Egészséges táplálkozás tá
pacsakute
2012. szeptember 30. vasárnap, 10:08
Ha nem megfelelő Való Ig
alvaro-hopihe
2018. augusztus 20. hétfő, 12:14
megfelelő ember.jpg
tinka1951
2017. február 08. szerda, 13:06
megfelelő férfi.jpg
bbbarbara
2016. október 21. péntek, 22:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.