Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 25. kedd | 39. hét | 268. nap | 15:08 | Eufrozina, Kende
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Közbeszerzési Hatóság: az EU élmezőnyében van a magyar közbeszerzések átláthatósága
A teljes nyilvánosság - mint mondta - azt jelenti, hogy Magyarországon az ajánlatkérők betartják a törvényi kötelezettségeiket. Hangsúlyozta, hogy sok más EU-tagnál az információfeltöltés elmarad a magyarországitól, a belföldi gyakorlattól eltérően számos országban több felhívás jelenik meg, mint eredményről szóló tájékoztató. Hozzátette, hogy tavaly a 8811 eredményes közbeszerzési eljárásból alig 10 százalék volt Magyarországon az előzetes hirdetmény nélküli, vagyis nem nyilvános pályázatok aránya, a közbeszerzések értékét tekintve pedig alig 4,7 százalék ez az arány. Az egyajánlatos szerződések aránya már tavalyelőtt 20 százalék alá esett a 2010-es 31 százalékról, az ennél magasabb adatok hibás számításokon alapulnak - mondta a KH vezetője.

Rigó Csaba hangsúlyozta azt is, hogy a KH döntőbizottsága tavaly 640 eljárásban rekordösszegű, csaknem 830 millió forintnyi bírságot szabott ki, ebből 570 millió folyt be mostanáig. Közölte továbbá, hogy a KH 2017-es beszámolója elkészült, és hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

Kiss Norbert, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának dékánja hangsúlyozta, hogy a jól menedzselt közbeszerzés a hatékony gazdálkodás feltétele, ennek hiánya viszont rontja a versenyképességet. Előbbihez felkészült, hivatásos szakemberekre van szükség, de Magyarországon 500-800 szakértő hiányzik a közbeszerzési területről, a pályát ezért vonzóvá kell tenni a fiatal szakemberek számára - tette hozzá. Megjegyezte, hogy Magyarországon tavaly az eredményes közbeszerzések szerződési értéke meghaladta a 3600 milliárd forintot, vagyis a GDP csaknem 10 százaléka ment át a közbeszerzési eljárásokon.

Boros Anita, az NKE közbeszerzési tanácsadói továbbképzés szakfelelőse a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések jogszabályi és hivatali környezete sok változáson ment át az elmúlt évtizedekben, a közbeszerzési eljárásokat pedig az EU szigorúan felügyeli. Az ellenőrzés azért is indokolt, mert évente az uniós GDP 14 százaléka megy közbeszerzésekre - tette hozzá. Folyamatosan jönnek létre új közbeszerzési típusok, ennek megfelelően számos háttérjogszabály is született, amit ismerniük kell a közbeszerzéssel foglalkozó szakembereknek - hangsúlyozta.

Az előadást követően Rigó Csaba kérdésre válaszolva a közbeszerzések szabályosságát és átláthatóságát fontos szempontnak nevezte és hangsúlyozta, hogy a korrupciós kockázat az utóbbi években a közbeszerzések terén is jelentősen csökkent.

Hozzátette, hogy a korrupciós érzet és a korrupció nem azonos, az utóbbiról szóló hírek sokszor téves mutatókon és hiányos adatbázisokon alapulnak. A KH vezetője megjegyezte, hogy az ajánlatok száma nőtt, a jogsértések száma pedig csökkent tavaly is.

Közölte, hogy a visszafizetendő uniós támogatásokról szóló tájékoztatót a hivatal még nem kapta meg, de - mint mondta - az elmarasztalások "cáfolhatók", a kifogásolt eseteket a KH kivizsgálja.

Boros Anita elmondta, hogy az NKE közbeszerzési továbbképzésének elindítását a közbeszerzési szakemberek továbbképzésének uniós elvárása mellett a bővülő joganyag, valamint a joggyakorlat ismerete is indokolja. Hozzátette, hogy a szakemberek képzése háttérbe szorult az elmúlt években, ezért a közszolgálati egyetem - mint mondta - naprakész, gyakorlatközpontú képzést dolgozott ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 13:11
Címkék: Közbeszerzési Hatóság, Rigó Csaba, Kiss Norbert, Közigazgatási Karának, Boros Anita, magyar közbeszerzések,
Kommentek
Egyre többet tudni Orbánék gazdagodásáról – És egyre f
gazdagodásáról - És egyre forróbb a lábuk alatt a talaj

Összesen tíz üzletember - köztük Orbán gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc, valamint veje, Tiborcz István - kezében lévő cégek 2010 óta összesen 7,85 milliárd dollárnak megfelelő 1,975 billió forint értékben nyertek meg tendereket, ami az összes közbeszerzések több mint 10 százaléka - olvasható a Reuters magyarországi közbeszerzésekről készült elemzésében. Nem csak az ismert nemzetközi hírügynökség ír a magyar közbeszerzési gyakorlat feltűnő torzulásáról. Már jelentős német, francia, és brit lapok is figyelemmel kísérik az uniós pénzek szervezett elsíbolását. Az erről szóló cikkekben a közös pont az a - nekünk, magyaroknak fájó -felismerés, hogy ezekkel a gigantikus összegekkel nem az országunk gyarapodott, hanem egy hatalmával visszaélő szűk elit.


Ez a tíz üzletember tavaly az összes közbeszerzés 28 százalékát nyerték el, szemben az Orbán hatalomra jutása előtti 1-2 százalékkal. Ők
tinka1951, 2018. március 24. szombat, 07:28
Visszaküldte az államfő a margitszigeti teniszközpontról szóló törvényt
mellőzését és engedély nélkül végezhető építési tevékenységként szerepelteti a többi között a mélyalapozást, és a jogszabály szerint az ivóvízkészlet védelmére sem tartalmaz garanciákat.

A törvényt 130 igen szavazattal, 15 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A jogszabály kimondta, hogy az építtető az állam képviseletében a Nemzeti Sportközpontok. A projekt irányítását és lebonyolítását az állami tulajdonban lévő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., a verseny lebonyolítását és rendezését pedig a teniszszövetség végzi. A torna megvalósításával és szervezésével összefüggő közbeszerzési eljárásoknál az elfogadott jogszabály szerint az ajánlatkérőnek minden esetben joga van a közbeszerzési törvény szerinti rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására úgy, hogy köteles legalább három ajánlattevőt ajánlattételre felhívni, és jogosult arra, hogy az ajánlatok értékelési szempontjaként kizárólag a legalacsonyabb
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 12:42
A napirendről sem volt megegyezés a nemzetbiztonsági bizottságban
Hivatal; és Kovács József, a Katonai Nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója meg is jelent az ülésen, hogy tájékoztatást adjon a testületnek.

Molnár Zsolt elmondta: az aktuális témák között az Elios-ügyben is vannak kérdései, s kezdeményezte, hogy a bizottság kérje be az erről szóló OLAF-jelentést. Ezt a kormánypárti képviselők nem szavazták meg.

A testület végül - kormánypárti többséggel - a Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke által javasolt napirendet szavazta meg, amelyen csak közbeszerzési mentesítések, panaszügy, továbbá Tóth Eszter Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettes jelöltjének meghallgatása szerepelt.

Molnár Zsolt rövid időre az ülés vezetését átadta Németh Szilárdnak, mivel - mint mondta - nem hajlandó részt venni a közbeszerzési mentesítés tárgyalásán. Ekkor a sajtónak úgy értékelt: a kormánypárti politikusok a választókat is "megalázzák", azzal, hogy gátolják a testület munkáját.

Ugyanakkor elmondta: számított rá, hogy a
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 19:13
Kényszerszabadságra küldték az izraeli Bezeq-ügyben szabálytalanságot elkövető bírónőt
Ronit Poznanszki-Kac bírónő mellett szintén szabadságra küldték a vele mobiltelefonos üzenetküldő alkalmazásban egyeztető Eran Saham Savit főügyészt is, és elvették tőlük az országos jelentőségű Bezeq-ügyet, amelyről hétfő reggel már Ala Maszárva bíró határoz.

Az izraeli 10-es tévécsatorna kamerája vasárnap vágóképek készítése közben véletlenül rögzítette a bírónő és az ügyész baráti hangvételű, teljesen szabálytalan egyeztetését, amikor hátulról felvették az üzenetváltásukat telefonján olvasó ügyészt.

A kereskedelmi tévécsatorna azonnal nyilvánosságra hozta a látottakat, ami hatalmas botrányt robbantott ki, mivel a törvények szerint az előzetes letartóztatásokról az erről folytatott tárgyaláson, az ülésteremben, s nem előzetes háttéregyeztetésen kell dönteni.

A gyanúsítottak ügyvédei védenceik azonnali szabadon bocsátását követelték, és szabálytalannak nevezték előzetes fogva tartásukat a tel-avivi polgári bíróságon hétfő reggel tartott, a szokásosnál a történtek miatt sokkal nagyobb
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 10:51
Metrófelújítás - Tarlós: lépcsőliftekkel oldaná meg a főváros a két kismélységű állomás akadálymentesítését
kijelentette: az Omega lépcsőlift alkalmas arra, hogy a kismélységű állomások akadálymentesítését nagyon alacsony költséggel megvalósítsák. Az ilyen lépcsőliftet teljesen önállóan használhatják a mozgáskorlátozottak - közölte a főpolgármester, hozzátéve, a MEOSZ képviselői a több állomás esetében alkalmazni tervezett, ferde pályán mozgó szerkezetekkel kapcsolatban nem adtak hangot ellenérzésüknek.

Elmondta: a metróvonal középső és déli szakasza állomásainak felújítására vonatkozó tárgyalásos közbeszerzési eljárások részvételi meghívása megjelent már, a jelentkezések beadási határideje március 6.

A 3-as metró akadálymentesítéséről szóló, a napokban felfüggesztett szocialista népszavazási kezdeményezésről Tarlós István azt mondta: a mozgáskorlátozottakkal és az Európai Unióval sokkal korábban elkezdődtek az egyeztetések, mint a népszavazási kezdeményezés elindult volna. Tehát az az állítás, hogy a népszavazás kezdeményezése kényszerítette volna ki az egyeztetéseket, nem igaz - hangsúlyozta,
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 14:03
Ezt titkolja a Fidesz: manipulálták az árakat
zalaegerszegi beruházásnál is feltárja a csalás koreográfiáját és megnevezi a szereplőket.

Cikksorozatunk e részében bemutatjuk az összefonódásokat az előkészületek során, és azt is, miért merült fel a gyanú, hogy manipulálták az árakat.

A sokoldalú Horváth Dezső
A zalaegerszegi ügyletben is megjelent a tanácsadók hada, élükön az Elios-projektek egyik főszereplőjével, Hamar Endre-féle Sistrade Kft.-vel (Hamar a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a barátja és üzlettársa), a közbeszerzési tanácsadó pedig a Provital Zrt. lett. Utóbbi háza táján is mostanában fejezett be egy másik vizsgálatot az OLAF, amely - mint megírtuk - az egyik korábbi tulajdonosával, a jelenlegi államtitkár Homolya Róbert összeférhetetlenségi ügyével függött össze. A Provital amúgy igazi nagyágyúnak számít manapság, milliárdos állami tenderek részese, tulajdonosa, Antal Kadosa Adorján pedig Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester holdudvarába tartozik.

Zalaegerszegen az
tinka1951, 2018. február 15. csütörtök, 08:15
Tiborcz-ügy: megnevezte az OLAF, hol kell keresni a csalás
Szekszárdon, és mivel adott kezdőlökést Lázár János jelenlegi kancelláriaminiszter még hódmezővásárhelyi polgármesterként az Eliosnak. Most a projektek körül bábáskodó cégek és magánszemélyek hálóját vesszük számba.

A szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között.

Tanácsadók és alvállalkozók az Elios-ügyben:
Sistrade Kft.
Eupro Projektmenedzsment Kft.
INS Energia Kft.
Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft.
Tender-Network Kft.
SMHV Energetika Kft.
Tungsram-Schréder Zrt.
Erre következtetett az OLAF abból, hogy a vizsgált 35 beruházás mindegyikében hasonló koreográfia alapján zajlottak a pályázatok. Rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel, ráadásul közöttük, illetve a tendernyertes Elios között átfedéseket, némelykor összeférhetetlenséget tártak fel. Az összeférhetetlenség pedig az uniós szabályok szerint a legsúlyosabb szankciót vonja maga után: 100
tinka1951, 2018. február 12. hétfő, 08:23
Képek, videók
Hatosával
sarkadykati
2010. november 25. csütörtök, 02:16
Rohn_Magyar_írók_arcké pcs
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:44
Sajó Sándor Magyarnak le
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:42
mit_kivan_a_magyar_nem zet
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
magyar foci válogatott.jp
maroka
2018. szeptember 11. kedd, 13:17
sajo_sandor_magyar_ene k_1
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 19:46
József A. Bus magyar ének
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 18:53
kép-Minden-magyar-fele lős
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 18:22
olasz_magyar_noémi.jpg
maroka
2018. augusztus 09. csütörtök, 12:13
magyar úszók0801.jpg
maroka
2018. augusztus 01. szerda, 18:49
Magyar népi hímzésvilág
irmus
2018. július 31. kedd, 14:14
Magyar_info
decotext
2018. július 18. szerda, 06:46
nyilvánosan.gif
agica2004
2011. április 08. péntek, 14:39
Nyilvános Könyvtár.png
farkas1945
2010. november 14. vasárnap, 14:38
ezt nyilvánosan?
1csendes1
2009. november 17. kedd, 16:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.