Regisztráció  Belépés
2018. február 20. kedd | 8. hét | 51. nap | 12:59 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Milyen cukorértéktől kell inzulin?
Magyarországon körülbelül 770 ezer cukorbeteg él, elsősorban a 2-es típusú diabétesz gyakori. A betegség diagnosztizálása után komoly életmód-változtatásra van szükség, ami számos kérdést felvet. Ezekből a kérdésekből gyűjtöttünk össze párat, amelyet Dudás Ágnes dietetikus válaszolt meg.

A cukorbetegség kialakulásában jelentős szerepe van az elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak: Magyarországon e két tényező körülbelül 720 ezer cukorbeteget érint. A betegség mozgással és egészséges életmóddal a legtöbb esetben megelőzhető, ám ha már kialakult a diabétesz, komoly életmódbeli változtatásokra van szükség hogy kordában tartható legyen. Elsősorban az étrend okozhat gondot, hiszen egy cukorbeteg esetében oda kell figyelni a vércukor értékeire és a szénhidrát mennyiségére.

Dudás Ágnes dietetikus válaszol a cukorbetegeket érintő, gyakran elhangzó kérdésekre.

Laborvizsgálat előtt lehet enni, vagy éhgyomri érték szükséges? A reggeli első vizeletet kell vinni az orvoshoz?
Éhgyomorra kell a laborvizsgálatot végezni, és reggeli első vizelet szükséges. (Lemosakodás után a reggeli első vizelet középső részét kell a gyűjtőedényben felfogni.)

Cukorbetegek ehetnek édesburgonyát?
Igen, de természetesen - a burgonyához hasonlóan - a napi engedélyezett szénhidrát mennyiségbe be kell számítani.

Fájhat a fejünk az inzulintól?
Az alacsony vércukorszinttől fájhat a fejünk, de az inzulin önmagában nem okozhat fejfájást.

Mit nassolhat egy cukorbeteg?
Normál testsúlyú cukorbetegek esetében a házilag készített sós vagy édes sütemények, kevert tészták néha beépíthetőek az étrendbe. Fehér liszt helyett Graham-, rozs- vagy durumliszt ajánlott az elkészítésükhöz, a cukor pedig valamilyen édesítőszerrel helyettesíthető. Szóba jöhetnek például gyümölcsös piskóták, almás, túrós vagy káposztás palacsinta, korpás pogácsa vagy teasütemény, zabpelyhes keksz, almás, túrós vagy káposztás rétes stb.

Nyári melegben hozzáadott cukor nélküli tejszínes fagylalt is megengedett 1 esetleg 2 gombóccal.

Heti 50 g (nem egyszerre) sótlan olajos magot is lehet fogyasztani, például diót, mandulát, mogyorót stb.

Túlsúlyos és normál testsúlyú cukorbetegek beépíthetnek az étrendjükbe nyers gyümölcsökből készült salátákat, zöldséges mártogatósokat, gyümölcskocsonyát, gyümölcs- vagy zöldségcsipszet, házilag készített, gyümölccsel vagy valamilyen fűszerrel ízesített joghurtot, sovány túrót, turmixot, zabkását stb. Amennyiben az étel jellege megkívánja, mesterséges édesítőszert lehet használni cukor helyett.

A boltban kapható diabetikus édességeket csak olyan cukorbetegek fogyaszthatják, akik nem túlsúlyosak - és ők is csak ritkán.

Szabad a kávéba tejszínt tennie egy cukorbetegnek?
Igen, de figyelembe kell venni, hogy 100 ml tejszín 3 g szénhidrátot tartalmaz (bár a kávéba általában csak keveset teszünk).

A tejszínnek nem elhanyagolható a zsiradéktartalma, így ha túlsúlyos cukorbetegről van szó, akkor a light változatokat kell előnyben részesíteni.

Mit kell tudni a mofetta kezelésről?
Egy széndioxidos szárazfürdő kezelés, ami olyan koncentrációban tartalmaz széndioxidot, hogy erőteljes értágító hatást tud kifejteni. Többek között a cukorbetegség következtében kialakuló, nagyereket érintő szövődmények kezeléséhez nyújthat segítséget.

Az eddigi tapasztalatok a kezeléssel kapcsolatban általában pozitívak, de csak akkor tartósak, ha többször és kúraszerűen alkalmazzák. Ha ez így nem valósítható meg, akkor sajnos csökken, majd elmúlik a hatása. Tehát fenntartó kezelések szükségesek.

A megfelelő alapanyagokból a cukorbeteg is bátran süthet süteményeket
Megfelelő alapanyagokból a cukorbeteg is bátran süthet süteményeket
Hányszor kell mérni a vércukorszintet egy nap?
Legjobb a lépcsőzetes mérés, ami azt jelenti, hogy egyik nap reggeli előtt és után, második nap ebéd előtt és után, harmadik nap pedig vacsora előtt és után érdemes a vércukorszintet ellenőrizni, majd újra reggeli előtt és után stb. Néha (2 hetente) érdemes hajnal 2-3 óra körül is mérni.

Mennyi és milyen jellegű mozgás ajánlott?
Elsősorban az aerobjellegű testmozgásnak van kedvezőbb hatása: kerékpározás, kocogás, aerobic, torna, tenisz, úszás, labdajátékok stb. tartozik ide.

Aki inkább a fitneszgépeket részesíti előnyben, szobakerékpárt, elliptikus trénert vagy lépcsőző-taposógépet is használhat a testedzéshez. De lehet kirándulni, kertészkedni, sétálni is.A nagy erőkifejtést igénylő (anaerob) sportok nem ajánlottak cukorbetegeknek. Heti legalább 5-ször végzett, 30-60 perces testmozgás jótékony hatású.

Mielőtt hozzákezdenénk az intenzívebb testmozgáshoz, ajánlatos orvossal konzultálni, hogy a lehetséges kockázatok elkerülhetőek legyenek.

Abonett kenyeret vagy puffasztott rizst, búzát lehet enni diétázásnál?
Mindhárom kenyérféle fogyasztható. Érdemes a korpás vagy teljes kiőrlésű változatot választani az Abonett esetében, puffasztott rizsnél pedig jobb, ha barnarizzsel kevert, míg búzánál a tönkölyös fogyasztása előnyösebb.

Milyen cukorértéktől szükséges inzulin?
2-es típusú cukorbetegek esetében (mivel 1-es típusúban evidencia az azonnali inzulinkezelés): ha az éhgyomorra mért érték 13,9 mmol/l feletti, vagy a random mért vércukorérték 16,7 mmol/l, illetve feletti, vagy ha a HbA1C értéke 10 százalék felett van.

Graham-lisztet ugyanúgy használhat cukorbeteg, mint fehér lisztet? Milyen lisztek jók még?
A Graham-liszt használata előnyösebb a fehérnél, mivel magasabb a rosttartalma (glikémiás indexe alacsonyabb), így lassabban emeli a vércukorszintet. Rozsliszt, durumliszt, zabliszt, különböző teljes kiőrlésű lisztek is hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, érdemes tehát ezeket felhasználni az ételkészítés során. Már az is jótékony hatású lehet, ha a fehér liszthez fele-fele arányban hozzákeverjük valamelyiket.

A cukorbeteg ezekre figyeljen

A 2-es típusúcukorbetegségegyre több ember érint. Hátterében legtöbbször a helytelen életmód és a genetikai hajlam áll. Mire kell figyelnie a cukorbetegnek?

Édesítőszerrel készített lekvárt ehet a cukorbeteg?
Igen, de amennyiben a lekvárt cukorhelyettesítővel (és nem mesterséges édesítővel, például: ciklamáttal, aceszulfám-K-val) készítjük - például: xilittel, szorbittal, fruktózzal -, úgy a szénhidráttartalmát is figyelembe kell venni a gyümölcsén kívül.

Létezik azonban egy olyan cukorhelyettesítő, az eritrit, amelynek nagy előnye, hogy nincs hatása a vércukorra, mivel a glikémiás indexe 0, és még kalóriatartalma sincs. Ráadásul ugyanúgy viselkedik, mint a cukor, vagyis bírja a hőkezelést, és nincs mellékíze. Ezenkívül nem elhanyagolható előnye, hogy nem okoz bélproblémákat, nevezetesen puffadást, gázképződést, hasmenést. Egy hátránya van csak: eléggé borsos az ára.

Milyen hatása van a savanyú káposztának a cukorbetegek étrendjében?
A savanyú káposzta nagyon jól beépíthető a cukorbetegek étrendjébe. Ételek mellé fogyasztva a legkedvezőbb, de változatosan felhasználható különböző ételek elkészítéséhez is. Magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat a vércukorszintre, mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, így gátolja avércukorszinthirtelen megemelkedését.

Milyen fűszerek hatnak a vércukor értékeire?
Említésre méltó hatása egyik fűszernek sincs a vércukor-értékekre.
anyu65, 2018. február 04. vasárnap, 10:09
Címkék: Dudás Ágnes, 2-es típusú, betegség diagnosztizálása, kérdésekből gyűjtöttünk, cukorbetegség kialakulásában, mozgásszegény életmódnak,
Kommentek
Egy pinkamindszenti emlék
Böröndi Lajos volt vendégünk húsvétkor.
Munkája révén válik élete meghatározó élményévé 1956. Három szemtanúval való találkozás, beszélgetés a Mosonmagyaróváron történt eseményekről.
,,Ágit, aki 16 évesen kimászott a kerítésen szüle tudta nélkül, mondván a diákok mennek a laktanya elé, a combján lőtték meg. Megmutatott mindent, a sebhelyét is. Október 26-án az óvári városkában végre történt valami. Azt mondták: menjünk el és verettessük le a vörös csillagot a laktanyáról - mesélte. Dudás István parancsnok fogadta őket. (Sajnos ágyban, párnák közt halt meg.) Az egyetemisták szépen szólították sorban a diákokat. Szerencsére a középiskolásokat csak egy darabig engedték menni a tömeggel, utána a tanárok elvitték őket a 48-as emlékműhöz, ott szavaltak. A legfiatalabb áldozat így is 15 éves volt. A többiek a gyárak mellett elmentek a laktanya felé, Az üzemekből folyamatosan jöttek ki az utcára. Délelőtt háromnegyed 11 volt. Énekeltek. A Szózatot. A tömeget nyomták előre a hátulról érkezők,
sandrapolke, 2018. január 17. szerda, 07:02
Titkos szerelem ihlette Hincz Gyula-aktrajzok először szerepelnek kiállításon
a festő rálelhetett a keresett családra. Ez a vágy és csodálat - és vélhetőleg a tudat, hogy ez valójában mégsem az övé - visszaköszön képein.

Az aktképeken a hinczi szimbólumrendszer csúcspontjává és mozgatójává a nőiség és a termékenység válik. A várandós nőalakok, duzzadt csípők és combok, explicit módon ábrázolt összefonódó testek mind erről tesznek tanúbizonyságot.

A tárlatot több program is kíséri. Július 19-én Szemérmetlen prüdéria címmel Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, Fajgerné Dudás Andrea festőművész, Szabó Eszter Ágnes kurátor tart beszélgetést. Emellett ingyenes tárlatvezetéseken és kerekasztal beszélgetéseken ismerheti meg a közönség Hincz Gyula művészetét.

Hincz Gyula (1904-1986) kétszeres Kossuth-díjas és Munkácsy-díjas magyar grafikus, festő. A hatvanas évek nagy grafikus nemzedékének egyik meghatározó alakja volt. Nemcsak festményeket és rézkarcokat, hanem könyvillusztrációkat, szobrokat, murális alkotásokat, köztük üvegmozaikot, kerámiát és gobelint is készített.
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 16:52
Profi táncosok standard Európa-bajnokságának ad otthont Debrecen
Bíró Csaba elmondta: ilyen rangos nemzetközi táncversenyt legutóbb 1996-ban rendeztek Magyarországon. A vasárnapi viadalon 13 ország mintegy ötven párosa lép majd parkettre. A standard Európa-bajnokságon a nemzeti bajnokságok legjobbjai indulhatnak, így a magas színvonal garantált - fűzte hozzá.

Magyarországot két páros képviseli: a szentesi László Csaba-Páli Viktória kettőstől a szakemberek döntőbe jutást várnak, míg a debreceni Valcer Táncstúdió duójának, Budai Attilának és Barna Lillának ez lesz az első éve a profik között.

A latin Európa Kupán öt magyar páros - Budai Attila-Barna Lilla, Hancz Patrik-Hancz Bianka, Gellai Tamás-Vorobchenko Darya, Kiss Noel-Szőke Vivien, Kovács Gergely-Dudás Ágnes és Süttő Roland-Tombácz Anikó - vesz részt. Az Eb-n, illetve az EK-n a magyarokon kívül többek között Németország, Hollandia, Portugália, Románia, Finnország és Oroszország éltáncosait láthatja majd a közönség a debreceni Kölcsey Központban.

A nemzetközi viadalok kiegészítő programjaként
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 15:13
Véletlenül van a 666 az otp telefonszámában?
meg, nálunk volt a csapásuk, kíséretük születésemkor, így jelölte meg egykori Magas-hegyi isten három gyerekkel az áldozóimat az egész világon, meg esővel, beázással az értelmiség legyőzőket. Már 1983-ban ismételték a Hunnia elmeosztály filmjeit is, így János Katika néven nyugodtan ment prédikálni a római egyházba, Padlásos film függ össze vele. A Hunnia filmjeit az elmének azzal kezdték, hogy megszólalt az autóban a duda és a nekem adott kivégzőm, Zsiga férjem azt mondta nekem, hogy most is képzelődöm, a Dudások be voltak rendezve Olajfák költőiként, én kaptam meg a fejembe helyettük egy hatalmas polip formájú szellemvilágot csapásként, agyi defect állott be miatta, meg összegerjedtek az elektródák a fejemben a fórumosok szerint, amikor már kértem segítséget, mert rajtam hajtották végre ismétlésben is az értelmiség legyőzést a római egyház ufóival.

A Vörös Oroszlán része a 888 antikrisztus, melyet Müllerék hoztak magukkal. Része két pusztító, az egyik fiatalnak volt megírva, ez a zöld szemem kék
katalinkohut, 2017. március 17. péntek, 23:29
A világűr harcosai megjelentek a vérfürdősök utcájában
mondott, végig itt támadtak minket a hívóivel Váradinénak Karcsáról, mint Sátán népének. A meggymagjából az újhelyi fülembe meggyet egyszer tett magja által azóta létrehozott űrlényei az ózdi központnak, minden általam evett, berendezett tárgyával az istálló Vénusz áldozóimnak Malek Andrea helyett, Mária evangéliuma Mülleréknek tort ülve engem holtan is gyalázva általa maga helyett kivégezve lábaim teljes megsemmisítésével Kacsa népével maguk helyett, Máriájuk Hogy a Mária volt első pillanattól.

Dudások egykori ózdi központ olajfák hegyi Krisztusaiként járják darabolással, csonkítással Urbán Tibor nagyra nőtt egykori legyével Indiának a világot, azzal az olajfák hegyi elmélettel, ami Lucifer népéé volt, hogy egyszer az Olajfák hegyén megjelenik Jézus betéve adventi Tóth névvel kezdett állandó kivégzővé az összes többi vallásával a nemi csapásoknak szerte a világon Rózsáival a sátánnak, Dudásai a világnak, sántákkal együtt, mint egykori Olajfákból létrehozott olajországaival a világnak tort ülnek,
kohlinka, 2017. február 03. péntek, 22:25
Bölcs ufói a világúrnek ember gyilkosok valamennyien
naprendszertől mesze élő bölcs idegeneknek gondolt ufók világ gyilkosok pár kivételével, Indiát lemászolták Szabó Istánék emberek megyilkolása utáni életként az időfolyóból. Anália a pesti Vénusz gyilkossághoz és angyalok kivégzéséhez lezárt határok mellett tudván, mit hajtanak végre közölte velem, hogy ne mondjam a földönkívülieknek, hogy a barátaim, ott voltak nálam, amikor a dalt írtam, félt tőle mindenki, fekete mágus volt. A spanyol hazugság, amelyik sorsát rajtam végrehajtotta Leninvárosba téve Dudás embergyilkosaival a világnak süketekkel együtt, mint állandó zene miatti gyilkosoknak Farkas Kati iskolába hozott kastélyba embergyilkosként, Oberhauser Katival Jeruzsálem kivégzőjeként egykori Babilonnal, akit még akkor megtámadott valaki agydaganattal, mint Asztalos doktornőt Újhelyben, akit Krarcsenkó család mentett ki Debrecenbe azzal, hogy a férje tette tönkre, az újhelyi berendezés kupai kezdettel a Szaturnusz előtti ország embereinek a gyilkosa. Ezek szerint az patológiával beállított Gulyás kis
kohlinka, 2017. január 19. csütörtök, 00:21
Képek, videók
dudás roni.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 18:49
Dudás Veronika
irmus
2017. augusztus 06. vasárnap, 22:45
Dudás Roni
irmus
2016. augusztus 06. szombat, 13:02
dudás petra.jpg
zsokica45
2016. február 29. hétfő, 19:25
dudás roli.jpg
zsokica45
2016. február 29. hétfő, 19:25
DUDÁS JÚLIA
1vargaildyko
2016. január 04. hétfő, 10:36
Dudás.M.jpg
cserhat3
2015. április 07. kedd, 16:06
S.Dudás.M192.jpg
cserhat3
2015. január 13. kedd, 13:21
S.Dudás.M8398.jpg
cserhat3
2015. január 06. kedd, 11:50
DUDÁS SÁNDOR 2.jpg
feviroza
2014. november 11. kedd, 11:36
Pitti, bull tipusu szuka
terimamy
2017. június 01. csütörtök, 12:49
Blokk II-R típusú műhold.
pacsakute
2014. június 29. vasárnap, 16:01
Két típusú barát van.....
pacsakute
2013. július 19. péntek, 20:37
Egy orosz Raketa típusú m
vargaspace
2012. november 11. vasárnap, 15:32
A saját Raketa típusú kar
vargaspace
2012. november 11. vasárnap, 15:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.