Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 00:45 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
H1N1: átverés volt-e a világjá
H1N1: átverés volt-e a világjárvány?

Az előrejelzettnél kevesebb áldozatot követelt ugyan az influenzajárvány, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta. A járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte mindenhol várható egy második megbetegedési hullám.

A H1N1 vírussal kapcsolatos legújabb kérdések már nem azt feszegetik, hogy mutálódhat-e a vírus, hány áldozatot szedhet még, hanem leginkább arra keresik a választ, nem volt-e csupán hisztériakeltés a világjárvány. A kérdések olyannyira hangosak lettek, hogy az Európa Tanács (ET) strasbourgi székházában kedden nyilvános meghallgatást tartottak az ügyben, az ET egyik német képviselője, Wolfgang Wodarg kezdeményezésére. A találkozón a világjárvány fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették. Ám az igencsak eltérő álláspontok érzékelhetően nem közeledtek.

Az egyik oldalon álló parlamenti képviselők szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány", amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, hogy minél nagyobb mennyiségű oltóanyagot sózzanak el. A meghallgatáson jelen volt Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, az európai gyógyszeripar képviselői, valamint több szakértő is. Fukuda határozottan cáfolta a gyógyszeripari laboratóriumok részéről történt nyomásgyakorlás vádját.

"A fenyegető világjárvány meghatározása nem történhet úgy, hogy közben a gyógyszereladók befolyást gyakorolnak" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a meghallgatás kezdeményezői. Fukuda a hozzá intézett kérdésre válaszolva úgy definiálta a világjárványt, hogy abban csak a fertőzés elterjedése jelenti a mércét, a járvánnyal járó halálesetek száma nem. Csakhogy többen emlékeztettek arra, hogy a szervezet sok halottat jósolt a H1N1 következményeként. Idéztek olyan WHO-illetékeseket, akik korábban elismerték, hogy a világszervezet időközben "finomította" a pandémia definícióját.

A képviselők szerint a jóslatokkal milliókat tartotta rettegésben a WHO, és arra vette rá az egyes országok kormányát, hogy hatalmas pénzeket fizessenek ki a fölöslegesnek bizonyult oltóanyag-mennyiségért. Fukuda ellenérvként egyebek közt hivatkozott arra, hogy a járvány még nem ért véget. Másfelől azt hangsúlyozta, hogy a szervezet feladata, hogy felhívja az emberek figyelmét a veszélyre. Határozottan cáfolta ugyanakkor, hogy szakembereiket anyagi érdekeltség fűzhette a járvány veszélyeinek eltúlzásához.

A manrézán ugyanakkor az is kiderült, hogy Wodargnak és társainak semmilyen bizonyítéka nincs a gyógyszeripar általi nyomásgyakorlásra. Mint mondta, természetesen semmilyen "nyomozati" anyag nincs a birtokában, de amennyire a WHO eltúlozta a járvány várható halottainak számát, szakmai ismeretei szerint - maga is orvos - nem tud másra következtetni. A német politikus korábban azt is állította, hogy a vakcina rákot okoz. Egyelőre semmiféle bizonyíték nincs erre, sokkal inkább az ellenkezőjére. Az Egyesült Államokban például 60 millió embert oltottak be, és egyetlen problémát sem jelentettek az oltóanyaggal kapcsolatban.

Kételyek és tények

Az esélylatolgatás szinte minden fórumon téma lett. "Ha még nem is vagyunk túl rajta, de közel járunk az influenzajárvány végéhez" - szögezte le a napokban Steven Salzberg az új vírusról szóló elemzésében, a bioinformatikával foglalkozó Bioinformatics and Computational Biology központ igazgatója, a Forbes.com szakértője. Ahogy a szakember fogalmaz: jövő ilyenkor már emlékezni sem fogunk a járványra. Neki legyen igaza. Ám valószínű, hogy az új vírus miatt elhunytak hozzátartozói nem felejtenek ennyire gyorsan. Magyarországon eddig 107-en haltak meg H1N1-fertőzés miatt; Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint az elhunytak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással.

Miért is jelenthetjük ki, hogy vége a járványnak? A január 15-ei európai CDC jelentésben az áll, hogy a 735 levett mintából 139 (19 százalék) volt fertőzött. Ez az arány most a hetedik egymást követő héten keresztül csökkent, illetve a szezonális influenza sem mutatkozik erőteljesnek. Salzberg ugyanakkor elismeri, hogy nem kizárt egy második hullám, amitől az amerikai népegészségügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention) és a WHO is tart. Nem ismerjük annyira ezt a járványt, hogy biztonsággal kijelenthetnénk: valóban lecsengett. Ezt látszik alátámasztani Fukuda egyik nyilatkozata is: ,,a vírus aktivitása csökken ugyan, de folyamatosan követjük a terjedését, hiszen korántsem tűnt még el; korai lenne azt állítani, hogy itt a vége. Azt sem látjuk tisztán, hogy az következő hónapokban nem találjuk-e szembe magunkat egy újabb betegséghullámmal."

A szakember szerint ugyanakkor nem meglepő, hogy a különféle összeesküvés-elméletek gyártói magukra vonják a figyelmet, ismét kikelve a gyógyszergyártók ellen. Hatalmas pénzekről van ugyanis szó, az biztos. (Magyarországon egy-egy dózis, H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az azt gyártó Omninvest, s 6 millió adagot rendelt belőle a kormány). A WHO jelentése szerint eddig 175 millió oltóanyagot adtak be világszerte, és eddig hatféle vakcinát minősítettek csak az Európai Unióban.

S azért is jó, hogy felmerültek a kételyek, így a WHO-nak legalább lehetősége nyílt megnyugtató válaszokat adnia. ,,Minden olyan állítás, amely azt kívánja bizonyítani, hogy a H1N1 járvány vaklárma, nem csak tudományos szempontból tévedés, hanem történelmileg is pontatlan" - szögezte le Fukuda, a világszervezet immár idézett szakembere. Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már a legelején kapcsolatba léptek minden olyan szereplővel, akik részt vettek a járvány megfékezésében, de megfontoltan döntöttek a kapott javaslatokról, megvizsgálták, hogy azok kereskedelmi vagy valóban közegészségügyi érdekeket szolgáltak-e.

Ahhoz pedig senkinek sem kell járványügyi szakembernek lennie, hogy felismerje, világszerte számos áldozatot követelt a vírus. Ahogy az alábbi ábrán is látható.
angyalka___, 2010. június 15. kedd, 10:20
Címkék: Európa Tanács, Wolfgang Wodarg, Egészségügyi Világszervezet, Fukuda Keidzsi, Egyesült Államokban, Steven Salzberg,
Kommentek
Volkswagen: tömeges leépítéssel fenyeget az új autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről kötött uniós min
vezérigazgató a Süddeutsche Zeitung című német lapnak elmondta, hogy az ágazat számára továbbra is csak az lenne megfelelő, ha 30 százalékkal kellene csökkenteni az új autók kibocsátását 2030-ig a 2021-es szinthez képest.

Ezzel szemben a környezetvédelemért felelős tagállami miniszterek keddi tanácsülésükön 35 százalékos csökkentésről állapodtak meg, holott az autógyártás átalakítása a döntésből fakadó "sebességgel és kihatásokkal aligha menedzselhető" - húzta alá Herbert Diess.

Amennyiben a tanács, az Európai Bizottság és a 40 százalékos csökkentést sürgető Európai Parlament és soron következő egyeztetésein is 35 százalékos csökkentésről döntenek, a VW üzemeiben a munkahelyek nagyjából egynegyedét le kell építeni.

Ez mintegy százezer állás megszűnését jelenti - mondta a társaság vezetője.

"Egy ilyen iparág gyorsabban megzuhanhat, mint ahogy sokan hinni akarják" - hangsúlyozta Herbert Diess.

Angela Merkel német kancellár elfogadhatónak nevezte a miniszteri szintű megállapodást, egy
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 16:30
EU-tisztújítás - Frans Timmermans elindul az európai szociáldemokraták csúcsjelölti tisztségéért
A holland politikus a Financial Times című brit újságnak adott interjújában közölte, azért döntött az indulás mellett, hogy elmondhassa a gyerekeinek, ő "mindent megpróbált" az EU létét fenyegető veszélyek elhárítása érdekében.

"Hatalmas a tét. Ez az első európai parlamenti választás, amelyik nem arról szól, hogy a jobboldal vagy a baloldal lesz-e kicsit erősebb, hanem arról, hogy lesz-e egyáltalán a jövőben Európai Unió" - fogalmazott.

Sajtójelentések szerint az alelnököt többek között a német, az olasz és a spanyol szociáldemokraták is támogatásukról biztosították, hazai pártja viszont már nem tagja a holland kormánykoalíciónak, ami hátrányt jelent.

Az 57 éves Timmermans tapasztalt, számos nyelven jól beszélő, szenvedélyesen uniópárti politikus, akit azonban sokan támadnak a migrációs és a jogállamisági vitákban képviselt álláspontja miatt.

A PES listavezetőjének eddig csak Maros Sefcovic szlovák bizottsági alelnök jelentkezett be hivatalosan, Christian Kern volt osztrák pedig
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 18:23
Brexit - City-államtitkár: több ezer banki állás áttelepítése várható
John Glen, a londoni City pénzügyi központjáért felelős pénzügyminisztériumi államtitkár a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós pénzügyi kérdésekért felelős albizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a kormány egyetért a Bank of England - a brit jegybank - azon becslésével, amely szerint a Brexit időpontjáig ötezer befektetési banki és egyéb szolgáltatási állást telepíthetnek át a kontinensre a Cityben honos pénzügyi vállalatok.

Glen hozzátette ugyanakkor, hogy nem tapasztalható "nagy cégek részéről nagyszabású mozgás" a kontinentális EU-gazdaságok nagyvárosai felé.

Az államtitkár szerint a brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a City a jövőben is jelentős globális pénzügyi központ maradjon.

A legújabb globális befektetői felmérés szerint azonban a piaci szereplők a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központjának immár New Yorkot tartják, London, amely hosszú évekig vezette a ranglistát, a második helyre került.

Az egyik legnagyobb
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 17:24
Ukrán oktatási törvény - Zsigmond Barna Pál: az Európa Tanács fogadjon el jelentést az ukrajnai kisebbség helyz
A képviselő szerint Magyarország azt szeretné, hogy az Európa Tanács készítsen jelentést, parlamenti közgyűlése pedig fogadjon el határozatot az ukrajnai magyarságot ért jogsértésekről, az ukrajnai nemzeti kisebbségeket érő jogszűkítő folyamatok megfékezése érdekében.

A határozatnak ki kell mondania, hogy egyebek mellett az oktatást érintő szabályozások szemben állnak a nemzetközi joggal, amelynek betartását korábban Ukrajna nemzetközi és kétoldalú egyezmények aláírásával vállalta - húzta alá a képviselő.

Kiemelte, a magyar európai tanácsi delegáció sikere, hogy Magyarország összegyűjtötte a kezdeményezés benyújtásához szükséges több mint húsz aláírást hat ország, Magyarország mellett Románia, Szerbia, Albánia, Horvátország és Németország képviselői részéről annak érdekében, hogy elindulhasson az eljárás. A képviselő reményét fejezte ki, hogy az ET pozitívan bírálja el a kezdeményezést és hajlandó foglalkozni az emberjogi sérelmekkel, az ukrajnai, őshonos kisebbségek, köztük a magyar kisebbség
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 16:11
A székely, a magyar és a megyezászlót el kell távolítani egy székelyföldi tanácsteremből, a németet, izraelit é
A kedden kimondott ítéletről a felperes Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) alapító elnöke, Dan Tanasa számolt be saját blogján. A romániai bíróságok portálján közölt adatok szerint a táblabíróság elutasította Tamás Sándor megyei tanácselnök és a megyei önkormányzat fellebbezését a Kovászna megyei törvényszéknek a zászlók eltávolítását elrendelő júliusi ítélete ellen.

Az ADEC eredetileg a prefektust is perelte, mert a tanácstermet közösen használja a Kovászna megyei önkormányzat és a prefektusi hivatal. Keresetének ezt a részét azonban már az alapfokon eljáró törvényszék elutasította.

A magyar és a székely zászlót Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei szervezetének elnöke adományozta 2016 novemberében a megyei önkormányzatnak az amerikai, a német és az izraeli zászlóval együtt, miután az általa korábban adományozott magyar és székely zászlót egy bírósági ítélet alapján el kellett távolítani a tanácsteremből. Az adományt heves vita után fogadta el 2017
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 14:31
Az EU tagállamai kompromisszumos megoldásként 35 százalékkal csökkentenék az új autók szén-dioxid-kibocsátását
Az éjszakába nyúló tárgyalásokon a résztvevők végül megállapodásra jutottak, amelynek alapján a tagországok kormányait tömörítő tanács már szerdán megkezdheti az intézményközi egyeztetést a kérdésről a másik uniós társjogalkotónak számító, 40 százalékos mérséklést zászlójára tűző Európai Parlamenttel.

A vita meglehetősen nehéz volt, Németország és több keleti tagállam sokáig ragaszkodott az Európai Bizottság által eredetileg javasolt 30 százalékos célértékhez, amelyet mások - például Franciaország - viszont 40 százalékra akartak emelni.

Az EU soros osztrák elnöksége által beterjesztett kompromisszumra húsz ország szavazott igennel, négy nemmel, négy pedig tartózkodott.

A pontos részleteket egyelőre nem ismertették, annyit azonban tudni, hogy valamelyest eltérő szabályok vonatkoznának azokra az országokra, ahol az uniós átlag 60 százalékánál alacsonyabb a zéró- és alacsony kibocsátású járművek piaci részesedése a személyautók és kisteherautók piacán.

A hatalmas autóiparral rendelkező
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 07:04
Sargentini-jelentés - Jövő héten az uniós tagállamok tanácsa elé kerül a hetes cikk szerinti eljárás ügye
A keddi luxembourgi ülésen az EU soros osztrák elnöksége először tájékoztatja a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó képviselőit, hogy miként kívánják lefolytatni az eljárást, a résztvevők ezután megvitathatják a kérdést.

Ez csak az első lépés a folyamatban, amely hosszú ideig is elhúzódhat. Később akár többször is sor kerül majd a magyar kormány álláspontjának ismertetésére.

A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte szeptember 12-én, a testület szerint ugyanis Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének. Következő lépésként a miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönt majd arról, hogy valós-e ez a veszély.

Az atomfegyverként is emlegetett hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankciókkal is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 20:32
Tizenöt tagállam tovább szigorítaná az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit
Portugália, Spanyolország, valamint Svédország és Szlovénia.

A luxembourgi tanácsülés résztvevői "mély aggodalmukat" fejezték ki az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) friss jelentése miatt, amely szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértékét 2030-ra a 2010-es adatokhoz képest 45 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.

"A tudósok régóta figyelmeztetnek, hogy bolygónk lángokban áll, és ráadásul gyorsabban ég, mint gondoltuk. Az európai kormányok többsége kezdi elismerni, hogy ők is látják a füstöt. Ez csak az első lépés, a valódi kérdés azonban az, hogy milyen intézkedéseket fog tenni Európa a tűz eloltása érdekében" - közölte Tara Connolly, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet klímapolitikai igazgatója.

Hangsúlyozta: fontos lenne a 2030-as célkitűzések szigorítása, illetve az európai szén-dioxid-kibocsátás nullára való leszorítása 2040-re.

A tanács nyilatkozatot fogadott el kedden, amelyben leszögezték, hogy az
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 19:11
Képek, videók
Európa Tanács.jpg
agica2004
2011. február 02. szerda, 13:08
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Wolfgang Puck.jpg
farkas1945
2013. február 27. szerda, 11:27
Wolfgang-see ,Salzburg ;A
farkas1945
2013. január 30. szerda, 10:39
Wolfgang Amadeus Mozart.j
06mohild
2012. október 27. szombat, 18:17
Ausztria - Wolfgang to
ducjanos
2011. március 05. szombat, 16:19
Wolfgang_Luth.jpg
sztana45
2010. december 13. hétfő, 22:36
johann_wolfgang_von_go eth
klara50
2010. november 30. kedd, 01:32
wolfgangsee.jpg
skorpiolilike
2010. július 20. kedd, 19:02
Wolfgang papa
magdaseppa
2009. március 25. szerda, 12:25
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.