Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 14:20 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
H1N1: átverés volt-e a világjá
H1N1: átverés volt-e a világjárvány?

Az előrejelzettnél kevesebb áldozatot követelt ugyan az influenzajárvány, de beigazolódtak azok a korábbi feltételezések, hogy a halálesetek többségét vírusos tüdőgyulladás okozta. A járvány első hulláma minden kontinensen végigsöpört, de szinte mindenhol várható egy második megbetegedési hullám.

A H1N1 vírussal kapcsolatos legújabb kérdések már nem azt feszegetik, hogy mutálódhat-e a vírus, hány áldozatot szedhet még, hanem leginkább arra keresik a választ, nem volt-e csupán hisztériakeltés a világjárvány. A kérdések olyannyira hangosak lettek, hogy az Európa Tanács (ET) strasbourgi székházában kedden nyilvános meghallgatást tartottak az ügyben, az ET egyik német képviselője, Wolfgang Wodarg kezdeményezésére. A találkozón a világjárvány fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették. Ám az igencsak eltérő álláspontok érzékelhetően nem közeledtek.

Az egyik oldalon álló parlamenti képviselők szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány", amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, hogy minél nagyobb mennyiségű oltóanyagot sózzanak el. A meghallgatáson jelen volt Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, az európai gyógyszeripar képviselői, valamint több szakértő is. Fukuda határozottan cáfolta a gyógyszeripari laboratóriumok részéről történt nyomásgyakorlás vádját.

"A fenyegető világjárvány meghatározása nem történhet úgy, hogy közben a gyógyszereladók befolyást gyakorolnak" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a meghallgatás kezdeményezői. Fukuda a hozzá intézett kérdésre válaszolva úgy definiálta a világjárványt, hogy abban csak a fertőzés elterjedése jelenti a mércét, a járvánnyal járó halálesetek száma nem. Csakhogy többen emlékeztettek arra, hogy a szervezet sok halottat jósolt a H1N1 következményeként. Idéztek olyan WHO-illetékeseket, akik korábban elismerték, hogy a világszervezet időközben "finomította" a pandémia definícióját.

A képviselők szerint a jóslatokkal milliókat tartotta rettegésben a WHO, és arra vette rá az egyes országok kormányát, hogy hatalmas pénzeket fizessenek ki a fölöslegesnek bizonyult oltóanyag-mennyiségért. Fukuda ellenérvként egyebek közt hivatkozott arra, hogy a járvány még nem ért véget. Másfelől azt hangsúlyozta, hogy a szervezet feladata, hogy felhívja az emberek figyelmét a veszélyre. Határozottan cáfolta ugyanakkor, hogy szakembereiket anyagi érdekeltség fűzhette a járvány veszélyeinek eltúlzásához.

A manrézán ugyanakkor az is kiderült, hogy Wodargnak és társainak semmilyen bizonyítéka nincs a gyógyszeripar általi nyomásgyakorlásra. Mint mondta, természetesen semmilyen "nyomozati" anyag nincs a birtokában, de amennyire a WHO eltúlozta a járvány várható halottainak számát, szakmai ismeretei szerint - maga is orvos - nem tud másra következtetni. A német politikus korábban azt is állította, hogy a vakcina rákot okoz. Egyelőre semmiféle bizonyíték nincs erre, sokkal inkább az ellenkezőjére. Az Egyesült Államokban például 60 millió embert oltottak be, és egyetlen problémát sem jelentettek az oltóanyaggal kapcsolatban.

Kételyek és tények

Az esélylatolgatás szinte minden fórumon téma lett. "Ha még nem is vagyunk túl rajta, de közel járunk az influenzajárvány végéhez" - szögezte le a napokban Steven Salzberg az új vírusról szóló elemzésében, a bioinformatikával foglalkozó Bioinformatics and Computational Biology központ igazgatója, a Forbes.com szakértője. Ahogy a szakember fogalmaz: jövő ilyenkor már emlékezni sem fogunk a járványra. Neki legyen igaza. Ám valószínű, hogy az új vírus miatt elhunytak hozzátartozói nem felejtenek ennyire gyorsan. Magyarországon eddig 107-en haltak meg H1N1-fertőzés miatt; Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint az elhunytak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással.

Miért is jelenthetjük ki, hogy vége a járványnak? A január 15-ei európai CDC jelentésben az áll, hogy a 735 levett mintából 139 (19 százalék) volt fertőzött. Ez az arány most a hetedik egymást követő héten keresztül csökkent, illetve a szezonális influenza sem mutatkozik erőteljesnek. Salzberg ugyanakkor elismeri, hogy nem kizárt egy második hullám, amitől az amerikai népegészségügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention) és a WHO is tart. Nem ismerjük annyira ezt a járványt, hogy biztonsággal kijelenthetnénk: valóban lecsengett. Ezt látszik alátámasztani Fukuda egyik nyilatkozata is: ,,a vírus aktivitása csökken ugyan, de folyamatosan követjük a terjedését, hiszen korántsem tűnt még el; korai lenne azt állítani, hogy itt a vége. Azt sem látjuk tisztán, hogy az következő hónapokban nem találjuk-e szembe magunkat egy újabb betegséghullámmal."

A szakember szerint ugyanakkor nem meglepő, hogy a különféle összeesküvés-elméletek gyártói magukra vonják a figyelmet, ismét kikelve a gyógyszergyártók ellen. Hatalmas pénzekről van ugyanis szó, az biztos. (Magyarországon egy-egy dózis, H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az azt gyártó Omninvest, s 6 millió adagot rendelt belőle a kormány). A WHO jelentése szerint eddig 175 millió oltóanyagot adtak be világszerte, és eddig hatféle vakcinát minősítettek csak az Európai Unióban.

S azért is jó, hogy felmerültek a kételyek, így a WHO-nak legalább lehetősége nyílt megnyugtató válaszokat adnia. ,,Minden olyan állítás, amely azt kívánja bizonyítani, hogy a H1N1 járvány vaklárma, nem csak tudományos szempontból tévedés, hanem történelmileg is pontatlan" - szögezte le Fukuda, a világszervezet immár idézett szakembere. Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már a legelején kapcsolatba léptek minden olyan szereplővel, akik részt vettek a járvány megfékezésében, de megfontoltan döntöttek a kapott javaslatokról, megvizsgálták, hogy azok kereskedelmi vagy valóban közegészségügyi érdekeket szolgáltak-e.

Ahhoz pedig senkinek sem kell járványügyi szakembernek lennie, hogy felismerje, világszerte számos áldozatot követelt a vírus. Ahogy az alábbi ábrán is látható.
angyalka___, 2010. június 15. kedd, 10:20
Címkék: Európa Tanács, Wolfgang Wodarg, Egészségügyi Világszervezet, Fukuda Keidzsi, Egyesült Államokban, Steven Salzberg,
Kommentek
Illegális bevándorlás - Az Európai Bizottság újabb pénzügyi támogatást ad Boszniának a migráció kezelésére
született megállapodás egy menekültközpont létrehozásáról a horvát határ melletti Bihac környékén, ahol a legtöbb migráns torlódott fel. A Közel-Keletről érkezett bevándorlók parkokban és romos épületekben vertek tábort. Mielőbb el akarják hagyni az országot, és Nyugat-Európába akarnak továbbmenni.

Egy másik befogadóközpontot egy Szarajevótól nem messze fekvő volt kaszárnyában hoznának létre. Erről a bosznia-hercegovinai központi kormány döntött korábban, ám a tábor berendezésére eddig nem volt pénz. Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) júliusban egymillió euró vissza nem térítendő támogatást biztosított az épület felújítására. Idetartozik, hogy Csehország három nappal ezelőtt egymillió euró támogatást adott Bosznia-Hercegovinának az illegális migráció megfékezésére. Ebből az összegből a határőrségnek vásárolnak felszerelést - hőkamerákat, drónokat és a kamionok ellenőrzésére szolgáló, az emberi szervezet által kilélegzett szén-dioxidot mérő készülékeket - a boszniai-szerb és a
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 19:18
Az angol királyok félig magyarok?
bejegyzésébe:
"Pippin egybekelt Bertradával, aki a Bertha nevet viseli" -mikor Martell Karolus feleséget keresett fia, Pippin számára, a királyi tanács a "hungáriai Bertára" szavazott. A leánykérő követség Hungáriába ment, s meg is kapták Berta kezét.

Tudvalévő, hogy akkor a hatalmas AVAR birodalom élte fénykorát "Hungáriában" Hogy a avar Kagán, vagy a Jugurrus leánya volt-e Berta, nincs adat.

Pippin,/pippinus parvus, kis pippin/ volt Nagy Károly, Magnus Karolus, az "első európai" apja, ki Neustrasia majordomusa volt.




"Signum + Inlustri viro pippins maiore domus" -Pippin majordomusnak, a kiváló férfiúnak keresztvonása!

Karolus Magnus portréja. /Albrecht Dürer/ és Vert-arany hermája.


A Marmontieri legenda írja:Berta hun
menusgabor, 2018. augusztus 08. szerda, 22:59
A monetáris tanács ellenszavazat nélkül támogatta az alapkamat tartását
változott az előző hónaphoz képest. A testület tagjai a jegyzőkönyv szerint kiemelten figyelik az alternatív forgatókönyvek esetleges bekövetkezésének valószínűségeit.



A tanácstagtagok szerint a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel. Kiemelték, hogy fokozott figyelemmel kísérik a nemzetközi és hazai piaci folyamatokat az inflációs cél elérése és a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében. Több tanácstag hangsúlyozta, hogy szoros figyelemmel kell követni az Európai Központi Bank monetáris politikai döntéseinek hatását.

A jegyzőkönyvben felidézték, a grémium fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségikorlátját. Emellett a harmadik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

A monetáris tanács tagjai megerősítették: a jegybank mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen kívánja működtetni, így azok a
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 14:39
Belgium mostantól évi 100 eurót kér az EU-csúcsokról tudósító újságírók akkreditációjáért
Az Európai Tanács a napokban arról tájékoztatott, hogy az új szabályozás nyomán a belga vagy Belgiumban élő újságíróknak június 1-től 50 eurót kell fizetniük hat havonta a biztonsági ellenőrzésért és akkreditációért az EU csúcsértekezleteire. Sajtóhírek szerint a kormány nem egyeztetett a kérdésről az újságíró-szervezetekkel.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a testület ellenzi a törvényt, és kész kivizsgálni az azzal kapcsolatos panaszokat.

"Úgy gondoljuk, hogy a lehető legjobb körülményeket kell biztosítani az újságírók számára" - mondta Mina Andreeva, hozzátéve, hogy a bizottság nem tervez hasonló változtatásokat.

A Brüsszelben akkreditált külföldi riportereket képviselő szervezet (API) "szükségtelen akadálynak" nevezte a szóban forgó új törvényt, amely különösen problémás lehet a szabadúszók számára, akiknek maguknak kell fizetniük ezen költséget. Mint írták, ezzel korlátoznák a sajtó hozzáférését ezen, nagyobb érdeklődésre számot tartó
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 15:31
Bukaresti civil szervezet: a 90-es évekbe vetné vissza Romániát, ha a román alkotmánybíróság korlátozná a kiseb
kisebbségi jogok érvényesüléséről évente átfogó jelentést készítő civilek arra reagáltak, hogy a román elnök megtámadta az alkotmánybíróságon a kihirdetésre váró új román közigazgatási törvénykönyvet, óvásában pedig számos kifogást fogalmazott meg a kisebbségi anyanyelvhasználatot pontosító vagy bővítő előírások ellen.

Az ActiveWatch aggasztónak tartja az elnök lépését, amelyet ellentétesnek tart azokkal az ajánlásokkal, amelyeket a kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazását illetően fogalmazott meg az Európa Tanács (ET) Románia számára. A szervezet ezért felhívást intézett az alkotmánybírósághoz, hogy ne korlátozza a romániai nemzeti kisebbségek jogait.

Az állásfoglalás szerint az elnöki óvás tévesen sugallja azt, hogy a kisebbségeket csak ott illeti meg a hivatali nyelvhasználat joga, ahol ők teszik ki a lakosság legalább 20 százalékát. Az ET illetékesei is azt kérték a román hatóságoktól, hogy "rugalmas" megoldásokat keresve könnyítsék meg a hivatali anyanyelvhasználatot - figyelmeztet a
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 15:01
BMW-gyár - Román média: figyelmeztető jel Romániának
A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap szerint a német beruházó rövid listáján Románia is szerepelt, az újság úgy tudja, Déva és Krassó-Szörény megye is szóba jött helyszínként, de a beruházó végül Magyarországot választotta.

Daniel Anghel, a PWC Románia üzleti és befektetői tanácsadó cég járműipari részlegének vezetője a lapnak elmondta: Romániának komolyan kell vennie az autóipari befektetők jelzéseit, hiszen az utóbbi időben az országot már nem veszik számba komoly beruházási célpontként.

Emlékeztetett, hogy a Mercedes és az Audi is úgy döntött, Magyarországon bővíti gyártókapacitását. Anghel szerint sokat nyomott a latban a BMW döntésében a debreceni városvezetés professzionalizmusa és helyi fejlesztési stratégiája, valamint Magyarország befektetői politikája.

Úgy vélte, Romániában jól képzett és olcsóbb munkaerő van a járműiparban, mint Magyarországon, de ez már nem elég, hiszen a fejlett infrastruktúra is szükséges ahhoz, hogy a befektetőket meggyőzzék, márpedig ezen a
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 12:32
RMDSZ frakcióvezető: a román államfő 17 éve érvényes kisebbségi jogokat törölne el
alkotmánybíróságon" - magyarázta az RMDSZ frakcióvezetője.

A közigazgatási törvénykönyvet kidolgozó speciális bizottságban is részt vevő Cseke Attila elmondta: az elmúlt parlamenti ülésszakban az RMDSZ a kisebbségi jogok biztosításán dolgozott, a megszavazott kódex értelmében ott sem csorbulnának ezek a jogok, ahol időközben csökkent a magyarok számaránya, lehetővé tenné a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését is.

"Mindezek számos, Románia által ratifikált EU-s egyezményben és nemzetközi szerződésben, sőt az Európa Tanács ajánlásaiban is szerepelnek. Az államelnök szerint tehát Romániában nincs szükség a kisebbségek anyanyelvhasználatának támogatására, sőt a törvényben 17 éve szereplő jogokat is csökkenteni kellene. Az RMDSZ számára ez egy elfogadhatatlan és értelmezhetetlen hozzáállás" - szögezte le az RMDSZ frakcióvezetője.

Az elnöki hivatal honlapján közzétett óvásban az államfő alkotmányossági kifogást emelt minden olyan rendelkezés ellen, amely túlmutat az alaptörvényben rögzített
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 12:31
Ukrán válság - Újabb szervezetek neveivel bővült az Európai Unió szankciós listája
Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács tájékoztatása szerint hat újabb jogi személyt vettek fel a szankciós listára, amiért "tevékenységükkel támogatták a jogellenesen annektált félsziget feletti orosz ellenőrzés megszilárdítását, ami még jobban aláássa Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét".

A büntetőintézkedések vagyonbefagyasztást vonnak maguk után, uniós személyek és szervezetek nem bocsáthatnak ezen szervezetek rendelkezésére pénzügyi eszközöket.

Az Ukrajna területi épségének megsértése miatt foganatosított uniós korlátozások így már 155 természetes és 44 jogi személyt sújtanak.

A presztízsberuházásként kezelt, 19 kilométeres híd közúti felének személyforgalmi részét már májusban átadták. A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas.

Az Európai Unió 2014-ben rendelte el ezeket a szankciókat orosz, illetve oroszbarát ukrán személyek ellen Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 10:01
Képek, videók
Európa Tanács.jpg
agica2004
2011. február 02. szerda, 13:08
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Wolfgang Puck.jpg
farkas1945
2013. február 27. szerda, 11:27
Wolfgang-see ,Salzburg ;A
farkas1945
2013. január 30. szerda, 10:39
Wolfgang Amadeus Mozart.j
06mohild
2012. október 27. szombat, 18:17
Ausztria - Wolfgang to
ducjanos
2011. március 05. szombat, 16:19
Wolfgang_Luth.jpg
sztana45
2010. december 13. hétfő, 22:36
johann_wolfgang_von_go eth
klara50
2010. november 30. kedd, 01:32
wolfgangsee.jpg
skorpiolilike
2010. július 20. kedd, 19:02
Wolfgang papa
magdaseppa
2009. március 25. szerda, 12:25
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.