Regisztráció  Belépés
2017. június 25. vasárnap | 25. hét | 176. nap | 22:48 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lengyelország ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét
Orbán Viktor miniszterelnök az ebből az alkalombólVarsóbanrendezett ünnepségenhangsúlyozta: ha a V4-ek nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét.

Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4-csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét.

Orbán Viktor a Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott V4-es miniszterelnök-társainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért.

"Nekünk négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni" - jelentette ki, hozzátéve: a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd.

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amelyet rendkívül sikeresnek minősített.

Miniszterelnök-társaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. "Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!" - szorgalmazta Orbán Viktor, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. "A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni" - zárta szavait.

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő az ünnepségen. A V4 olyan országcsoport, mely "mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik" - mondta. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, "ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk". A V4-eket "az állampolgáraikbiztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze" - tette hozzá. "Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire" - húzta alá a lengyel kormányfő.

Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. "Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak" - mondta.

A V4-soros elnökségének átadása előtt rendezték meg a lengyel fővárosban a visegrádi országok és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozóját.A találkozó után a magyar miniszterelnök a többi között arra mutatott rá, hogy a különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak.

Orbán Viktor a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson - amelyen különböző kulturális hátterű és alapú államok vettek részt - voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, "mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi".

A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte: "a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve".

Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját - sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény - zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

Az Európai Uniónak reformokra és egységre van szüksége - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő szintén a V4-ek és a Benelux-államok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját követő sajtóértekezleten.

A megbeszélésen többek között a Brexit következményeiről, a migrációs válságról, a közös uniós védelmi politikáról, az EU keleti politikájáról tárgyaltak. Szydlo "jónak és nyitottnak" minősítette az EU-n belül működő két országcsoport találkozóját. "Különbségek bizonyos témák értelmezésében akadnak, viszont az értékekre vonatkozóan nincsenek közöttünk eltérések" - szögezte le.

Az EU jövőjéről szólva elmondta, annak "reformokon és a közösség egységén kell alapulnia, a megosztottság Európa gyengítését jelenti". Varsó számára a legfontosabnak a szolidaritás, a kölcsönös tisztelet, a nemzetállamok eltérő problémáinak figyelembevételét, az európai biztonság elvét nevezte.

Lengyelország szerint Európa nagyobb szerepet vállalhat a biztonságpolitikában - mondta Szydlo, hozzátéve: az EU védelmi politikájának a NATO-val való együttműködésre, az Európát délről és keletről egyaránt érő fenyegetések közös meghatározására kell támaszkodnia.

Robert Fico szlovák kormányfő hangsúlyozta: az EU-nak csak akkor lesz jövője, ha képesek leszünk összetartani. Az uniós szinten folytatott tárgyalásokon mellőzni kell azokat a témákat, amelyekben nézeteltérések állnak fenn, és arról kell tárgyalni, ami összeköt - jelentette ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 19:23
Címkék: Orbán Viktor, Magyarország Lengyelországtól, Királyi Várban, Beata Szydlo, Európai Uniónak, Szent Hedviget,
Kommentek
Reformáció 500 - Áder: a reformáció a magyar nemzet életének része, nemzettudatának támasza
Hozzátette, hogy a legnagyobb jó, amit az ország a reformációtól kapott, nem más, mint a református magyar ember.

Az államfő a református Nagytemplomban mondott beszédében feltette a kérdést: mikor lett volna először magyar nyelvű Biblia, ha nincs a magyarországi kálvinisták eltökéltsége, lelkesültsége? Nem véletlen - tette hozzá -, hogy valahányszor azt kérdezik, mi volt a reformáció legnagyobb adománya Magyarországnak, a legelső és leggyakoribb válasz, a magyar nyelvű Biblia.

Felidézte, az első kiadású Vizsolyi Biblia 2412 oldal és mintegy 6 kilogramm. Az első nyolcszáz, magyar nyelvű Biblia akkor arra volt elég, hogy eljusson a templomokba, gyülekezetekbe, a patrónusokhoz egy-egy példány. Ezután csaknem három emberöltőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy hazai kiadású Biblia kerülhessen a református hívőkhöz. Otthon nem a polcok alján, szekrények "mélyén hevert", hanem a hívő ember életének mindennapi részévé vált - hangsúlyozta Áder János.

Németh László írót idézve azt mondta, "a
velemenyezd, 2017. június 24. szombat, 11:01
Felminősítette a Moody's az MKB-t
A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az MKB hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását "B3"-ról "B2"-re minősítette fel.

A Moody's egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi "caa2"-ről "caa1"-re javította.

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A hitelminősítő az MKB hosszú távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk Assessment, CRA) "B1(cr)"-re emelte az eddigi "B2(cr)"-ről.

A bank hosszú távú betéti besorolásainak kilátása továbbra is stabil.

A minősítési lépésekhez fűzött elemzésében a Moody's kiemelte, hogy enyhültek a bank fizetőképességi kockázatai, miután javult az eszközminőség, és hatévi veszteséges működés után az MKB tavaly nyereséges volt.

A problémás kinnlevőségek rátája a teljes portfolión belül tavaly decemberre 21,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 16:52
Krónika 2. rész (napirend előtt, plakáttörvény)
Napirend előttJobbik: a Fidesznek fontosabb a saját hatalma az ország érdekénél

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője szerint a Ház előtt lévő plakáttörvény bebizonyította, hogy a Fidesznek a saját hatalmának megőrzése sokkal fontosabb az ország érdekénél. Az is bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen embertől fél igazán: Vona Gábortól. A Jobbik a Fidesz kihívója, a 2018-as választások tétje az lesz, hogy leváltják-e a Fideszt - mondta.

A nagyobbik kormánypártot annyira zavarta a Jobbik Volner János által sikeresnek nevezett plakátkampánya, hogy köztörvényes bűncselekményekre biztatta a saját tagságát.

Később a Fidesz megpróbálta betiltani és megnehezíteni a plakátolást, a törvényjavaslatba azonban Orbán Viktor "belebukott", mivel nem volt meg a kétharmados támogatottsága.

Úgy vélekedett, a Fidesz már a saját alaptörvényét is lábbal tiporja. Ha a törvényt a Fidesz elfogadja, a Jobbik Alkotmánybírósághoz fordul a "nyilvánvaló és súlyos jogsértés miatt"
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 13:22
Varga: fel kell venni a kesztyűt a piacvédelmi intézkedésekkel szemben
jogszabályok, amelyek piacvédelmi okból a közép-európai országokból érkező vállalkozások kiszorítására törekednek. Példaként említette a fuvarozókkal szemben bevezetett intézkedéseket, köztük a minimálórabért és azt, hogy a fuvarozóknak a pihenőidejüket szálláshelyen kell eltölteniük, ami jelentősen növeli a költségeiket."A béke és a barátság fontos, szövetségben vagyunk továbbra is, és eszünk ágában sincs elhagyni az Európai Uniót, úgy érezzük, hogy hosszú távon ez jó Európának és jó Magyarországnak is" - mondta. Hozzátette ugyanakkor azt is, a válság utáni évek gazdasági feszültségei kiélezik a különbséget és kiélezik azokat a lépéseket, amelyeket a nyugat-európai országok - részben az erőfölénnyel is visszaélve - vagy az Európai Unión keresztül próbálnak általános szabályként elfogadtatni vagy pedig saját nemzeti hatáskörben kívánnak elérni.

A miniszter beszélt arról is, hogy Európa egyelőre 1,5 százalékos növekedési csapdában van, a növekedés motorját a kelet-közép-európai országok
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 17:53
Illegális bevándorlás - Lázár: Magyarország visszautasítja migránsfalvak létrehozását Kelet-Európában
(ET) meghirdette a bevándorló családok újraegyesítésének programját, amely szerinte súlyos kihívást fog jelenteni.

Az ET liberális megszólalói a korlátok nélküli könnyítés mellett érvelnek, míg Magyarország szerint a szülőföldjükön kell újraegyesíteni a családokat - magyarázta a különbséget a tárcavezető, aki szerint noha a nyári időszakban lelassulnak a döntéshozatali folyamatok, a mechanizmusok a határok megnyitása felé tolódnak.

A Miniszterelnökség vezetője beszélt arról is, hogy Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit, mivel a V4 elnökségének átvétele után Európában napirendre kerülnek a migráció kérdései. Európa jövője a tét - fogalmazott, hozzátéve: ebben Közép-Európának szerepe, feladata, felelőssége és kötelessége van.

Fontosnak tartotta a V4 érdekeinek képviseletét a 2020 utáni uniós költségvetés vitájában is.

A tárcavezető egyúttal kijelentette: méltatlannak tartja a Lengyelországgal szemben indított európai
velemenyezd, 2017. június 22. csütörtök, 16:22
Karácsony Gergely: jól fizető munkahelyekre van szükség az elvándorlás megállítására
Karácsony Gergely közölte: pártja választási programja arról szól, hogy miként lesz több jól fizető munkahely az országban, és miként lehet megállítani az elvándorlást az országból.

Mint mondta, Miskolcot az elmúlt időszakban több mint húszezer fiatal hagyta el, és ez azt jeleneti, "hogy valami nincs rendben ebben az országban".

Karácsony Gergely szerint a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája kényszeríti arra a fiatalokat, hogy "máshol próbáljanak szerencsét, mert helyben nincs boldogulás".

Az ellenzéki politikus elmondta: a "zöld" program megállíthatná a fiatalok elvándorlását, Magyarországnak óriási tartalékai vannak ezen a területen.
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 20:29
Megnyílt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
műhelyekkel, színházzal, közgyűjteményekkel, múzeummal rendelkezik.

Amikor Szerb Antal a magyar irodalom történetében arról ír, hogy mennyire fontos a következő nemzedékhez közel vinni azokat az alkotásokat, amelyeket az előző nemzedék hozott létre, akkor azt is írja: a magyar kultúra sajátossága, hogy képes összekapcsolni nemzedékeket - mondta Balog Zoltán.

A kecskeméti animációs fesztivál egyfajta missziót tölt be, ezért támogatják - tette hozzá. "Erre az értékre nagy szüksége van nemcsak Magyarországnak, de egész Európának és a világ kultúrájának."

A magyar film az elmúlt években visszanyerte elismertségét a világban, és az animáció is igyekszik lépést tartani ezzel - vélekedett. A miniszter büszke arra, hogy A cigányasszony meg az ördög című mesefilmet a minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap is segítette, az alkotás jelentős díjakat kapott.

Hangsúlyozta, hogy a kormány 2018-ban annyit fog költeni kultúrára, amennyit - arányosan számolva is - az elmúlt harminc évben egyetlen
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 19:38
Szobrot állítottak Németh Pál dobóedzőnek Szombathelyen
életműve előtt.

A program kora délután, a Sugár úti Dobócentrumban a hagyományos páros kalapácsvető versennyel kezdődött, majd az eredményhirdetést követően leleplezték Németh Pálnak a dobókörre néző, bronzból készített mellszobrát, Kékesi Gábor körmendi szobrászművész alkotását.

Hende Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a szoboravató ünnepségen úgy fogalmazott: Németh Pál példát mutatott és iskolát teremtett, sokat jelentett a magyar atlétikának, Szombathelynek és Magyarországnak is.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere azt emelte ki: a mesteredző úgy élt és dolgozott, hogy a neve már életében fogalommá vált, tiszteletet vívott ki és példakép lett.

Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a szombathelyi Dobó SE elnöke elmondta: a szobor költségét közadakozásból gyűjtötte össze a két egyesület, s ezután is igyekeznek ápolni Németh Pál emlékét.

A Németh Pál-emlékversenyen egy olyan eredmény is született, amely minden
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 18:58
Képek, videók
IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK
turul72
2010. szeptember 19. vasárnap, 09:11
Köszönet Magyarországnak
zozhyka
2010. február 28. vasárnap, 19:24
Igazságot Magyarországnak
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 09:27
Igazságot Magyarországnak
rambobby
2007. április 22. vasárnap, 07:19
Malbork vár Lengyelország
pacsakute
2016. november 24. csütörtök, 23:34
3Z35RTTY Lengyelország
crse
2016. március 25. péntek, 07:13
SQ4OJL Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:50
SQ1KW Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:49
SP6FRF Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:49
SP6CIK Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:48
SP6CES Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:48
SP5XOV Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:47
SP4PKM Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:47
SP3IBX Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:46
SP2SA Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.