Regisztráció  Belépés
2017. október 21. szombat | 42. hét | 294. nap | 23:02 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lengyelország ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét
Orbán Viktor miniszterelnök az ebből az alkalombólVarsóbanrendezett ünnepségenhangsúlyozta: ha a V4-ek nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét.

Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4-csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét.

Orbán Viktor a Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott V4-es miniszterelnök-társainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért.

"Nekünk négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni" - jelentette ki, hozzátéve: a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd.

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amelyet rendkívül sikeresnek minősített.

Miniszterelnök-társaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. "Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!" - szorgalmazta Orbán Viktor, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. "A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni" - zárta szavait.

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő az ünnepségen. A V4 olyan országcsoport, mely "mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik" - mondta. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, "ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk". A V4-eket "az állampolgáraikbiztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze" - tette hozzá. "Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire" - húzta alá a lengyel kormányfő.

Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. "Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak" - mondta.

A V4-soros elnökségének átadása előtt rendezték meg a lengyel fővárosban a visegrádi országok és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozóját.A találkozó után a magyar miniszterelnök a többi között arra mutatott rá, hogy a különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak.

Orbán Viktor a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson - amelyen különböző kulturális hátterű és alapú államok vettek részt - voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, "mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi".

A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte: "a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve".

Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját - sorolta a közös pontokat Orbán Viktor.

Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény - zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

Az Európai Uniónak reformokra és egységre van szüksége - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő szintén a V4-ek és a Benelux-államok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját követő sajtóértekezleten.

A megbeszélésen többek között a Brexit következményeiről, a migrációs válságról, a közös uniós védelmi politikáról, az EU keleti politikájáról tárgyaltak. Szydlo "jónak és nyitottnak" minősítette az EU-n belül működő két országcsoport találkozóját. "Különbségek bizonyos témák értelmezésében akadnak, viszont az értékekre vonatkozóan nincsenek közöttünk eltérések" - szögezte le.

Az EU jövőjéről szólva elmondta, annak "reformokon és a közösség egységén kell alapulnia, a megosztottság Európa gyengítését jelenti". Varsó számára a legfontosabnak a szolidaritás, a kölcsönös tisztelet, a nemzetállamok eltérő problémáinak figyelembevételét, az európai biztonság elvét nevezte.

Lengyelország szerint Európa nagyobb szerepet vállalhat a biztonságpolitikában - mondta Szydlo, hozzátéve: az EU védelmi politikájának a NATO-val való együttműködésre, az Európát délről és keletről egyaránt érő fenyegetések közös meghatározására kell támaszkodnia.

Robert Fico szlovák kormányfő hangsúlyozta: az EU-nak csak akkor lesz jövője, ha képesek leszünk összetartani. Az uniós szinten folytatott tárgyalásokon mellőzni kell azokat a témákat, amelyekben nézeteltérések állnak fenn, és arról kell tárgyalni, ami összeköt - jelentette ki.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 19:23
Címkék: Orbán Viktor, Magyarország Lengyelországtól, Királyi Várban, Beata Szydlo, Európai Uniónak, Szent Hedviget,
Kommentek
Szél: kis Svájc tudnánk lenni
Szél Bernadett kiemelte: a tudásalapú társadalommal "kis Svájc tudnánk lenni" Kelet-Közép-Európában; ehhez az innovációs és kutatás-fejlesztési szektort, valamint az oktatást kellene fejleszteni. Magyarországnak erre megvannak a lehetőségei - mondta.

A politikus szerint egész Európa felült arra a vonatra, amely "iszonyatosan gyorsan száguld az okos forradalom szárnyain". A választás tétje pedig az - folytatta -, hogy Magyarország be tud-e csatlakozni vagy végérvényesen lemarad, és egy olyan harmadik világ lesz az EU-n belül, ahol a munkavállalók nem tudnak megélni, ezért folyamatosan mennek el az országból.

Hozzátette: pártja száz költségvetési forintból huszat az oktatásra szeretne fordítani, az oktatás átalakítása lesz a legfontosabb feladat kormányra kerülésük esetén.

Beszélt arról is, hogy az innovációra és kutatásfejlesztésre jutó forrásokat bővíteni kell. Kifejtette: jelenleg egy, legfeljebb két forintot költ erre a kormány száz költségvetési forintból, "aminek jelentős részét el
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 19:44
Lázár: eredményes volt a V4 és Juncker találkozója
stabilitása - jelentette ki. Azt is mondta, Magyarország nem foglalkozik azzal, hogy Németország, Franciaország vagy a Benelux-államok hogyan szervezik meg a közösségüket, hogyan hívnak be bevándorlókat, de ennek költségeit nekik kell viselniük.

Lázár János kitért rá: azzal, hogy az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette írásos állásfoglalását arról, hogy a paksi beruházás minden feltételnek megfelel, minden akadály elhárult a beruházás megkezdése elől. Közölte: a bizottság állásfoglalása alapján Magyarországnak megéri az atomerőmű megépítése, és ezzel végelegesen lezárult az erről szóló vita. Akik kételkedtek a projekt ésszerűségében, racionalitásában, most megfelelő választ kaphattak a bizottság közléséből - mutatott rá.

A tárcavezető kiemelte: az uniós testület értékelése szerint minden jogi, műszaki és gazdasági feltételnek megfelel a paksi beruházás.

Megjegyezte: bizottság szerint 7-9 százalék profitot termel a magyar adófizetők befektetett pénze.

Lázár János szerint sokat segítene
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 16:23
Krónika 6. rész (zárszámadás)
MSZP: téves az államadósság értékelése

Mesterházy Attila szerint téves az államadósság kormánypárti értékelése. Felhívta a figyelmet, hogy válság előtt 65 százalék volt a GDP-arányos államadósság, most 74,2 százalék. Míg 2010-ben 19.500, tavaly 26 ezer milliárd volt az államadósság, s ezt a magánnyugdíj-pénztári vagyon lenyúlásával sikerült elérni. A GDP-növekedés pedig a régiós összehasonlításban már nem annyira szép - jegyezte meg. Magyarországnak sokkal nagyobb lehetőségei lennének, de a rossz gazdaságpolitika nem aknázza ki megfelelően.

Ha a magyar gazdasági csoda annyira irigyelt Európában, akkor a Világbankkal Varga Mihály miért írt alá együttműködési megállapodást? - tette fel a kérdést.

Megjegyezte: azt látni, a versenyképességi rangsorokban folyamatosan csúszik le Magyarország, a versenyképességi fordulat biztos nem jó irányba történt.

Gúr Nándor arról beszélt, elhibázottnak tartja az európai források elpazarlását, és az arra épített gazdaságpolitikát is. Kitért arra is:
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 16:03
Deutsch: a digitalizáció az egyik legfontosabb "személyes közügy"
politika, a V4 országok és Németország valamint az Egyesült Királyság alkotta egységes digitalizációs piac szükséges, valamint az, hogy Európa megtalálja a lehetséges kitörési pontokat.

Deutsch Tamás közös európai érdeknek nevezte, hogy a 2020-ban kezdődő uniós időszakban a kohéziós politika, valamint az agrár- és vidékfejlesztés mellé harmadik közös politikaként csatlakozzon a digitalizációs politika is.

A 2020-as évek a digitalizáció szempontjából döntő időszakot jelentenek majd, Magyarországnak pedig minden esélye megvan, hogy sikerre vigye a digitális átalakulást - hangsúlyozta. Magyarországon a digitális gazdaság aránya európai összevetésben is jelentős, a kormánynak pedig határozott célja a mikrovállalkozások segítése a digitalizációs átalakulásban. Nem lesz olyan ágazat és szereplő a gazdaságban, aki ne kapna ebben segítséget - húzta alá.

A politikus szólt az idén nyáron kibővült Digitális jólét programról is, amely szavai szerint sajátos modellje a magyarországi digitális stratégiának.
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 14:52
Gyorsabb növekedést vár idénre és jövőre is a Kopint-Tárki
évi mélyrepülés után idén olyan mértékben nőtt, amire korábban nem számítottunk, a növekedés üteme megközelítette a 30 százalékot" - jegyezte meg Palócz Éva. Az építőipar rendkívül gyors bővülése összefügg a beruházások, és ezen belül is főként az állami ráfordítások növekedésével - tette hozzá.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) közösen szervezett sajtótájékoztatón Madár István, a VOSZ gazdaságpolitikai bizottságának a tagja arról tartott előadást, hogy kell-e euró Magyarországnak. Úgy fogalmazott, hogy a válság tapasztalatait újra kell értékelni mind az eurózóna fogadóképessége, mind a magyar gazdaság érettsége szempontjából, ugyanis mindkét esetben romlás figyelhető meg.

"Úgy tűnik, hogy a rögzített árfolyamba való belépés, és a forintról való lemondás költsége még mindig nem olyan riasztó, ha egyébként a gazdaságpolitika nagyon jó teljesítményt nyújt" - mondta Madár István, megjegyezve, hogy a jó teljesítmény alatt a bérek és a termelékenység összhangjának a
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 13:42
Varga: nemzetközi együttműködésekkel fejleszthető a magyar járműipar
A miniszter hangsúlyozta, hogy a járműipar fejlesztése szerteágazó feladat, egyszerre érinti a gyártókat, a beszállítókat, az energetikai szektort, a kutatási és fejlesztési ágazatot, valamint a kormányt és az önkormányzatokat. Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy mások előtt járjon ezen a téren, de aki nem reagál elég gyorsan a változó körülményekre, lemarad az autóipar világméretű versenyében - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány 2020-ig 3 milliárd eurót költ kutatási és fejlesztési innovációs területekre, az összeg jelentős része a járműipart fogja segíti.

A kormány emellett támogatja a magasabb hozzáadott értéket előállító vállalatokat és segíteni kívánja az innovációvezérelt termelést, a termelékenység és a hatékonyság javítását - tette hozzá. Az iparfejlesztés érdekében hozott intézkedések közül megemlítette többek között a kiemelt járműipari központok kijelölésést és a duális képzés bevezetését a szakképzésben. Utóbbit - mint fogalmazott - a felsőoktatásra
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 11:31
Nemzeti konzultáció - Varga: a kormány az ország minden polgáráért és honfitársáért felelős
tudjon vállalni - mondta Varga Mihály, hozzátéve, ez került most veszélybe azzal, hogy Európa vezetői "rossz irányba" mennek.

A nemzetgazdasági miniszter a kulturális központot megtöltő érdeklődők előtt arról beszélt, hogy az ország olyan kihívás előtt áll, amelyet eddig soha nem tapasztalt. A történelem folyamán a magyarok különböző "invázióknak" voltak kitéve, ilyen volt a tatárjárás, a török hódítás időszaka, a Habsburgok dinasztiája vagy az orosz megszállás. Ezeket túlélték, most pedig Magyarországnak a migráció jelentette rossz irányról kell meggyőznie Európa más országait és azok vezetőit - mondta Varga Mihály

A migrációs hullám példátlan kihívást jelent a következő években a kontinensnek, és Európa erre nincs felkészülve - jelezte a tárcavezető. Szerinte a saját állampolgárainak megvédésében a magyar kormány talán előrébb jár más európai uniós tagállamoknál, és nem mindegy, hogy az EU-ban mi történik ebben az ügyben.

Soros György - többi között a "Soros-tervvel" és az általa létrehozott
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 21:27
Kövér: a küzdelem az értékvédők és a nihilisták között zajlik
alkalmából Kövér László megbeszélést folytatott Valentyina Matvijenkóval, az orosz Szövetségi Tanács (a parlament felsőháza) elnökével. A magyar házelnök jónak nevezte a kétoldalú együttműködést és közölte, hogy megerősítette mind az orosz szenátus külügyi bizottságának, mind az orosz törvényhozás magyar baráti tagozatának szóló budapesti meghívást.

A kérdésre, hogy az ukrán oktatási törvény hogyan befolyásolta a magyar-orosz kapcsolatokat, Kövér elmondta, hogy a jogszabály nem Oroszországnak és Magyarországnak, hanem az oktatási intézményrendszerrel rendelkező ukrajnai nemzetiségeknek okozott sérelmet. Rámutatott, hogy Oroszország és Magyarország mellett Bulgária és Románia is föllép saját nemzetiségeinek a védelme érdekében. Rámutatott, hogy egyelőre elsősorban az Európa Tanácsban bontakozott ki nemzetközi együttműködés azzal szemben, hogy Ukrajna megsértette nemzetközi és kétoldalú egyezményekben foglalt kötelezettségeit, de ezzel kapcsolatban az Európai Parlamentben is elhangzottak felszólalások.
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 17:36
Képek, videók
IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK
turul72
2010. szeptember 19. vasárnap, 09:11
Köszönet Magyarországnak
zozhyka
2010. február 28. vasárnap, 19:24
Igazságot Magyarországnak
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 09:27
Igazságot Magyarországnak
rambobby
2007. április 22. vasárnap, 07:19
Malbork vár Lengyelország
pacsakute
2016. november 24. csütörtök, 23:34
3Z35RTTY Lengyelország
crse
2016. március 25. péntek, 07:13
SQ4OJL Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:50
SQ1KW Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:49
SP6FRF Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:49
SP6CIK Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:48
SP6CES Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:48
SP5XOV Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:47
SP4PKM Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:47
SP3IBX Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:46
SP2SA Lengyelország
crse
2016. március 12. szombat, 13:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.