Regisztráció  Belépés
2018. április 24. kedd | 17. hét | 114. nap | 05:14 | György
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brit EU-népszavazás - Megtévesztéssel és összeesküvés-elméletek gyártásával vádolja az EU-párt a Brexit-tábort
George Osborne brit pénzügyminiszter a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak kijelentette: "elmebeteg" dolog lenne úgy korlátozni a bevándorlást, hogy közben a brit gazdaság recesszióba süllyed.

Osborne ezzel a brit pénzügyminisztérium minap ismertetett tanulmányára utalt, amely szerint recessziót okozna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

Az elemzés szerint egy ilyen népszavazási eredmény esetén a brit gazdaság növekedése már a referendum utáni második évben 3,6 százalékponttal maradna el a jelenlegi hivatalos előrejelzésben szereplő ütemtől. Mivel arra az évre a hivatalos alapeseti prognózis 2,1 százalékos növekedést jósol, recessziót jelentene a növekedés ilyen mértékű visszaesése.

A pénzügyminiszter a The Sunday Timesnak adott interjúban elmondta azt is, hogy a tárca legújabb számításai szerint az esetleges Brexit 920 és 1470 font (370-590 ezer forint) közötti mértékben emelné egy-egy háztartás átlagos éves ingatlanhitel-törlesztési költségeit a piaci felfordulás következtében, függetlenül attól, hogy a Bank of England - a brit jegybank - milyen kamatpolitikai lépéseket tesz.

Osborne felidézte, hogy az elmúlt hetekben, a Bank of England, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD), az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve, valamint a brit üzleti vállalkozások egybehangzóan a Brexit gazdasági kockázataira hívták fel a figyelmet.

"Ez nem összeesküvés, hanem konszenzus" - mondta a brit pénzügyminiszter, arra utalva, hogy a Brexit-párti tábor rendre önös érdekűnek bélyegzi és elveti a nemzetközi pénzügyi szervezetek figyelmeztetéseit. Osborne a Brexit-tábor vezetőit azokhoz az összeesküvés-elméleteket gyártó csoportokhoz hasonlította, amelyek szerint például hazugság volt a holdutazás, vagy a brit kormány tudja, de titkolja a Loch Ness-i szörny hollétét.

"A világ leghitelesebb és legfüggetlenebb szakértői mondják el véleményüket (...), és utána sorra érkeznek a dühödt levelek arról, hogy ez az egész egy óriási összeesküvés" - fogalmazott a brit pénzügyminiszter. Hozzátette: "egyszerűen hihetetlenek" azok az állítások, hogy Nagy-Britannia valamiképp gazdasági következmények nélkül megúszhatná a kilépést az EU-ból. Aki ezt mondja, az nem őszinte az emberekkel - mondta Osborne.

A választók félrevezetésével vádolta a Brexit-tábort Sir John Major volt brit miniszterelnök is.

A kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki 1990 és 1997 között állt a brit kormány élén, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a kilépést pártoló kampánycsoport "rendkívüli mértékben megtéveszti" a választókat. Sir John szerint a Brexit-tábor "pontatlan, őszintén fogalmazva valótlan állítások egész özönét zúdítja" a választókra.

A volt kormányfő példaként említette a Brexit-kampánycsoport érvelésének azt a központi elemét, amely szerint Nagy-Britanniának heti 350 millió fontjába kerül az EU-tagság az uniós költségvetési hozzájárulás miatt. Major szerint a nettó összeg ennek valójában a harmada, tekintettel az EU által Nagy-Britanniának folyósított jelentős visszatérítésekre, amelyekből például a brit mezőgazdaság jut komoly fejlesztési forrásokhoz.

Boris Johnson volt londoni polgármester, a kilépésért kampányoló tábor frontembere ugyanebben a BBC-műsorban azonban kijelentette, hogy "ésszerű számításokra alapul" a heti 350 millió fontos tagsági költségről szóló érv, mivel nem Nagy-Britannia rendelkezik ennek az összegnek a sorsáról, annak ellenére sem, hogy ebből valóban kap visszatérítéseket.

Ezt a kampányelemet mindazonáltal élesen bírálta a londoni alsóház pénzügyi bizottsága is.

A brit parlament egyik legbefolyásosabb szakbizottságának minap kiadott tanulmánya "nagyon szerencsétlen" fejleménynek nevezte, hogy a Brexit-párti csoport az EU-tagság heti 350 millió fontos költségéről szóló állítást tette kampányának központi elemévé, ugyanis a testület szerint ez nem veszi figyelembe az EU-költségvetésből Nagy-Britanniának járó jelentős visszatérítéseket.

A bizottsági jelentés azt kérte, hogy a brit választók hagyják figyelmen kívül a kilépést pártoló tábor kampányának ezt az elemét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. június 05. vasárnap, 12:52
Címkék: Brit EU-népszavazás, George Osborne, Sunday Times, Európai Unióból, Sunday Timesnak, Nemzetközi Valutaalap,
Kommentek
Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban
sajtójelentések szerint a Cambridge Analytica több tízmillió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

Egyes brit sajtóbeszámolók szerint a cég ugyanígy megpróbálta befolyásolni a brit EU-tagságról szintén 2016-ban tartott, a kilépést pártolók szűk győzelmével végződött népszavazást is.

Elizabeth Denham információs kormánybiztos közölte: hivatala - amelynek illetékességi körébe tartozik az adathasználat törvényessége feletti felügyelet - azt kívánja kideríteni, hogy a Cambridge Analytica gyűjtött-e felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról.

A Cambridge Analytica ügyvezető vezérigazgatója, Alexander Tayler a házkutatás megkezdésével egy időben nyilatkozatban közölte, hogy a cég az információs kormánybiztos hivatalával már tavaly február óta
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 22:42
Brexit - Juncker a tárgyalások felgyorsítására szólította fel az Egyesült Királyságot
jórészt egyetért a többi uniós intézménnyel a tárgyalások főbb kérdéseiben, azonban úgy látják a legnagyobb frakciók, hogy egyfajta társulási egyezményt kellene kötnie az EU-nak az Egyesült Királysággal, mely kiegyensúlyozott a jogok és a kötelezettségek tekintetében.

Guy Verhofstadt az EP Brexit-ügyi főtárgyalója kijelentette: mielőbb egyeztetést kell kezdeni egy "tisztességes, átfogó és mélyreható" társulási megállapodásról.

Schöpflin György fideszes képviselő arról beszélt, hogy a Brexit-népszavazás felszínre hozta az Egyesült Királyságon belüli "mély megosztottságokat", és arra is figyelmeztetett, hogy ha ezekre nem találnak megoldást, akkor tovább fog mélyülni a válság, ami azt jelenti, hogy az ország "nehézkes" partner lesz az EU számára.

A képviselők szerdán fognak szavazni egy ötpárti határozattervezetről, amelyben az EP felvázolja a jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó elképzeléseit. A sajtó szerint ez a dokumentum jobban egybevág a brit kormány terveivel, mint az Európai Tanács
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 15:21
Brexit - Major: Nagy-Britannia magának okoz kárt, ha lemond az EU-piacról
Major, aki korábban is rendkívül súlyos bírálatokkal illette a jelenlegi konzervatív kormány Brexit-politikáját, egy londoni üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: nem lehet figyelmen kívül hagyni a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazást, amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Major hozzátette ugyanakkor: arra senki nem szavazott, hogy emelkedjenek az árak vagy romoljon a közszolgáltatások minősége, a brit választók azonban mégis ezzel szembesülhetnek. Egyre több bizonyíték vall arra is, hogy a Brexit a legszegényebbeket érintheti a legsúlyosabban.

A volt kormányfő hangsúlyozta: azok, akik kifogynak a Brexit mellett szóló tényleges érvekből, gyakran hivatkoznak "a nép akaratára". A népszavazáson azonban a teljes brit választópolgárság 37 százaléka szavazott a Brexitre, 63 százalék vagy a bennmaradásra voksolt, vagy nem szavazott sehogy.

Ez aligha nevezhető "elsöprő felhatalmazásnak" a Brexit ellen szavazó több mint 16 millió ember
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 18:32
Brexit - Corbyn: a Munkáspárt törvényben garantálná az EU-állampolgárok jogosultságait
Corbyn, aki az angliai Coventry egyetemén elmondott beszédében ismertette pártja Brexit-stratégiáját, a konzervatív párti kormány szégyenének nevezte, hogy más EU-tagországok Nagy-Britanniában letelepedett állampolgárai húsz hónapja - az EU-tagságról tartott népszavazás óta - "a bizonytalanság rettenetében" kénytelenek élni, mert a kormánytól nem kaptak egyértelmű garanciát jövőjükre.

Corbyn megköszönte az uniós állampolgároknak, hogy Nagy-Britanniát választották hazájuknak, és azt a "hihetetlen hozzájárulást", amelyet a brit társadalom életéhez és kultúrájához nyújtanak.

Kijelentette: a Munkáspárt, ha kormányra kerül, haladéktalanul törvényben vállal garanciát a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok állandó tartózkodási engedélyének biztosítására. A Labour vezetője hangsúlyozta, hogy ez a törvényi garancia kiterjedne az uniós állampolgárok családtagjaira is.

A konzervatív párti brit kormány jelenlegi álláspontja szerint azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság jövő
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 14:03
Brexit - Blair: annyi Brexit-változat van forgalomban, hogy ismét meg kellene kérdezni a népet
parlament asztalán legalább négy Brexit-forgatókönyv fekszik, mindegyik rendkívüli különböző, egymással összeegyeztethetetlen végkimenetelekkel.

A kormánynak ezek közül ki kell majd választania egyet, de honnan lehet tudni, hogy választók a referendumon pont arra a változatra szavaztak? - teszi fel a kérdést a volt miniszterelnök.

Blair szerint ebben a helyzetben a józan ész azt diktálja, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről ismét a választók mondjanak véleményt.

Ha ez újabb népszavazást jelent, akkor ez nem a 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók által szűk, 51,9 százalékos többséggel megnyert - referendum megismétlése lenne. Az új népszavazáson azt kell mérlegre tenni, hogy Nagy-Britannia milyen helyzetben van most, az Európai Unió teljes jogú tagjaként, és milyen helyzetben lesz az EU-n kívül a kilépési feltételek alapján - áll Tony Blair elemzésében.

A tanulmány szerint ehhez a választáshoz támpontot nyújt a 2016-os népszavazás óta ismertté vált új, jelentős
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 19:33
A korábban becsültnél lassabban nőtt tavaly a brit gazdaság
stagnál vagy lassul.

Nemrégiben Mark Carney, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója is hangsúlyozta, hogy a beruházási érték százalékos növekedési üteme a többi fejlett ipari gazdaságban kétszámjegyű, a brit gazdaságban ugyanakkor "az egyszámjegyű tartomány alsó vége felé jár".

Carney szerint a nominális brit GDP-érték máris egy százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás előtt az idei év elejére várt. A jegybanki kormányzó szerint ez több tízmilliárd fontnak megfelelő aktivitási veszteséget jelent.

A Bank of England azonban ennek ellenére valamivel derűlátóbban ítéli meg a növekedési kilátásokat, mint az elemzői közösség.

Minap kiadott új negyedéves inflációs jelentésben a brit jegybank hangsúlyozta, hogy a világgazdaság növekedési üteme hét éve nem volt olyan gyors, mint most, és ez a brit gazdaság teljesítményét is élénkíti.

A Bank of England
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 14:42
Jelentősen csökken a bevándorlás Nagy-Britanniába
A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett becslése szerint a vizsgált tizenkét hónapban nettó 244 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkezők száma, 29 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

A csütörtöki adatsor az ONS második olyan becslése, amelyben szerepel a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni teljes év. A 2016 júniusában rendezett referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból.

A statisztikai hivatal csütörtöki ismertetése szerint az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból az egy évvel korábbinál hatezerrel kevesebben, 51 ezren érkeztek, és ezerrel többen, 39 ezren távoztak, vagyis a nettó bevándorlás ebből az EU-térségből mindössze 12 ezer fő volt a szeptemberrel zárult teljes évben, hétezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az Európai Unió egészéből a vizsgált tizenkét hónapban 220 ezren települtek
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 13:22
Brexit - Skót bíróság: nincs értelme megkérdezni az EU-bíróságot, hogy leálítható-e a Brexit-folyamat
keddi végzésében elvetette a kezdeményezést. Indoklása szerint mivel sem a brit parlament, sem a brit kormány nem jelez semmiféle szándékot az 50. cikk aktiválásáról Brüsszelnek küldött értesítés visszavonására, és mivel a brit kormány Brexit-politikája nem áll konfliktusban a parlament törvényalkotási akaratával - sőt a parlament hatalmazta fel a kormányt az értesítés elküldésére -, nincs olyan ügy, amelyben az Európai Unió bíróságának ítélkeznie kellene.

A brit EU-tagságról másfél éve tartott népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, a skót választók 63 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök azóta többször is kifejtette, hogy Skócia "nem hagyhatja magát akarata ellenére kirángatni" az EU-ból.

Lord John Kerr, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja, volt brit EU-nagykövet, aki a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének alapelveit annak idején kidolgozta, az elmúlt hónapokban többször is hangoztatta
velemenyezd, 2018. február 06. kedd, 13:21
Képek, videók
orban_nepszavazas16022 4_5
megyerimihaly
2016. február 25. csütörtök, 15:41
Népszavazás.jpg
tinka1951
2015. augusztus 05. szerda, 10:26
NATO-népszavazásról
furaila
2013. december 13. péntek, 07:07
Népszavazási törvény mani
furaila
2013. október 26. szombat, 17:11
Népszavazás és a nato
furaila
2012. július 27. péntek, 08:45
népszavazáskor.jpg
agica2004
2008. június 24. kedd, 15:36
Népszavazás papirok 5.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 4.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 3.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 2.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 1.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
népszavazás.jpg
agica2004
2007. november 06. kedd, 16:39
Az ellenség megtévesztése
sanci81
2016. február 01. hétfő, 16:46
megtévesztés.jpg
agica2004
2010. szeptember 28. kedd, 10:58
megtévesztés
hettymiki
2006. december 06. szerda, 16:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.