Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 25. kedd | 39. hét | 268. nap | 15:06 | Eufrozina, Kende
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szili Katalin: közösségeink szülőföldön maradása az egyik legfontosabb korparancs
A dél-baranyai község református templomában megtartott eseményen Szili Katalin azt mondta: a kérdés az, hogy meg tudjuk-e tartani a kozmopolitává váló, globális világban azokat a sajátosságokat, amelyek csak a mieink, így hagyományainkat, kultúránkat, nyelvünket, illetve azt a sokszínűséget, amit Európa nemzetei, népei, közösségei jelentenek.

Pontosan ezt teszi fesztivált szervező Fontos Vagy Nekünk Egyesület, amikor hat évvel ezelőtt létrejött - emelte ki. A politikus az eseménysorozatot méltatva elmondta, ma már mondhatjuk azt, hogy a Drávaszögi Magyarok Fesztiválja hagyomány, ahol külső- és belső Drávaszög közösségei, hagyományőrzői, népcsoportjai találkoznak. Jó példa, amit a fesztivál képvisel, ugyanis ebben a feloldódó és kozmopolita világban kezd minden egyformává válni - tette hozzá.

A miniszterelnöki megbízott egyúttal megköszönte azt a kiállást, amelyet horvát politikusok tettek Magyarországért, "hogy támogattak bennünket abban a közdelemben, amit azért folytatunk, hogy a szuverenitásunk és saját közösségeink hagyományai, identitása távlatosan megmaradjanak" - fogalmazott.

Szili Katalin beszéde zárásként szólt a jó szomszédként való együttélés és a magyarországi horvát nemzetiség "ugyanezen" törekvései támogatásának fontosságáról.

A Drávaszögi Magyarok Fesztiválját ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 29. között a Baranya megyei Siklóson és több környékbeli kistelepülésen. A kezdeményezés színes programokat nyújt a Drávaszögben található magyarországi és horvátországi települések magyar kulturális hagyományaiból.

A pénteki nyitónapon Nagytótfalu református templomában Zentai Tünde néprajzkutató tart előadást Drávaszög örök értékei címmel. Kora este Siklóson a Dolce hegedűegyüttes ad koncertet. A fesztivál zárónapján a Kormorán együttes lép fel a Drávaszabolcson.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 18:12
Címkék: Szili Katalin, Fontos Vagy Nekünk Egyesület, Drávaszögi Magyarok Fesztiválja, Drávaszögi Magyarok Fesztiválját, Zentai Tünde, egyik legfontosabb,
Kommentek
ITM: átadták a Virtuális Erőmű Program (VEP) energiahatékonysági kiválósági pályázatának díjait
A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez eddig több ezer vállalkozás, iskola és önkormányzat csatlakozott. A meghirdetett energiahatékonysági kiválósági pályázat célja, hogy Magyarország olyan virtuális erőművet "építsen fel" igazolt energia-megtakarításokból, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

Az ITM közleménye szerint a díjátadó eseményen elhangzott, hogy a VEPindulásakor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawatt teljesítményű erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, ezt a célt már az idén márciusban sikerült elérni. A VEP ezzel az ország hetedik legnagyobb "erőművévé" nőtte ki magát. Molnár Ferenc, a szervezet ügyvezetője abban bízik, hogy a VEP 2030-ra Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőművévé válhat.

A közlemény idézi György
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 18:23
Jelentések a Sándor Palota népi változatából
Föld ivóvízkészletének megmentése érdekében, bár a csapból agyonklórozott víz folyik, amitől az automata mosógépem fűtőszála állandóan tönkremegy, ha lenne. Egy kínai mosónő felvételén gondolkozik a komornyikom, izé, a személyzetisem. Apropó kínai, a migránsveszély még mindig fennáll, a folyamatos éberségre hívnám fel az elvtársak/polgártársak/testvérek figyelmét. Az illegális bevándorlók első hullámát (Blatta orientalis) vegyi fegyver bevetésével visszavertük, Hágába majd elküldjük a gyurmaelvű Szili Katalint magyarázkodni. A fagyi azonban visszanyalt, a migránsok újabb hulláma ellenünk használ vegyi fegyvert, ezért megállításuk még a határon (ablakban) rendkívül fontos. Eredeti nevén Rhaphigaster nebulosa, Büdös Bence névre kiállított hamis igazolvánnyal igyekszik szent területünkre beszivárogni. Hatásvadász, helyesbítek, határvadász alakulataink a legmodernebb fegyverekkel (összecsavart újság) megkezdték feltartóztatásukat és irtásukat.

Kelt Ötegyház városában a genetikának fricskát adó
naplopoleon, 2018. szeptember 16. vasárnap, 11:58
Lélektükrök címmel nyílt kiállítás a Budapest Art Brut Galériában
A tárlaton a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Pécsi Gyermekotthonában élő alkotók rajzait láthatja a közönség.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a kiállítás keddi megnyitóján kifejtette: a hányattatott sorsú gyerekek nem kapják meg az érzelmileg egészséges környezetet, ami ahhoz kell, hogy kiegyensúlyozott személyiséggé fejlődjenek, ezért szükség van olyan készségek kialakítására, amelyek ezt meg tudják teremteni.

"Számunkra az a fontos, hogy következő generációk egészséges lelkületű, személyiségű felnőttekből álljanak" - tette hozzá.

Szili Katalin szerint fontos megőrizni a 21. században a magyar népművészetet és kultúrát. "A gyerekek azokat a népművészeti motívumokat is megjelenítik munkáinkon, amelyek ezt a fajta összetartozásunkat megmutatják" - magyarázta a politikus, aki szerint a jelennek és a következő generációnak elsődleges feladata a keresztény gyökerek megóvása.

Mint mondta, ma Magyarországon a legfontosabb a biztonság
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 19:53
Poziţie comună a partidelor şi organizaţiilor politice maghiare din Transilvania, privind cele mai stringente p
Reprezentanţii UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) s-au întrunit vineri, la Cluj-Napoca, la iniţiativa lui Katalin Szili, însărcinat al premierului ungar pentru activitatea de mediere.

În declaraţia comună pe care au transmis-o după negocieri agenţiei ungare de presă MTI, părţile şi-au exprimat solidaritatea cu István Beke şi Zoltán Szőcs, "care au devenit victime ale unor procese înscenate"; au cerut revizuirea imediată a sentinţei pronunţate împotriva acestora şi "modificarea lui în spiritul ordinii juridice europene".

Partidele şi organizaţiile au cerut autorităţilor române să anuleze fără întârziere hotărârea prin care lui Attila Dabis, însărcinatul pentru relaţii externe al CNS i s-a interzis să intre pe teritoriul României. În opinia acestora, decizia de interdicţie a fost luată în baza unor acuzaţii nefondate, care nu au fost
velemenyezd, 2018. augusztus 24. péntek, 19:31
Közös nyilatkozatban foglaltak állást az erdélyi pártok és politikai szervezetek a közösség legégetőbb kérdései
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak pénteken Kolozsváron.

A tanácskozás után kiadott, és az MTI-hez eljuttatott közös nyilatkozatukban közölték: szolidaritást vállalnak "a koncepciós perek áldozataivá vált" Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal, követelik az ellenük kimondott ítélet haladék nélküli felülvizsgálatát, és az "európai jogrendet meghatározó szellemben történő" megváltoztatását.

A pártok és szervezetek felszólították a román hatóságokat, hogy haladéktalanul töröljék el azt a határozatot, amely alapján megakadályozzák Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkárának a Romániába való belépését. Úgy vélték, a határozat megalapozatlan, bizonyítást nem nyert vádak alapján hozták, és az semmibe veszi az EU szabad mozgást biztosító alapelvét.
velemenyezd, 2018. augusztus 24. péntek, 19:21
Szili Katalin: jobban való nekem az autonómiapolitika, mint a pártpolitikai acsarkodás
A politikussal Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervezett beszélgetést a Kolozsvári Magyar Napok keretében a politikai pályaívét tükröző Mindig a haza című tavasszal megjelent könyv kapcsán. Az Országgyűlés egykori elnökével Mile Lajos főkonzul és Galló Béla, a könyv szerzője beszélgetett.

Szili Katalin elmondta, optimistább a kárpát-medencei autonómiatörekvések ügyében, mint sokan mások. Úgy vélte, a minority safepack európai polgári kezdeményezés és más európai folyamatok is tágítják a kisebbségpolitika kereteit, és ez segíti a kárpát-medencei magyar közösségeket abban, hogy autonóm státust szerezzenek. Azt is fontosnak nevezte, hogy Magyarországon politikai konszenzus van a nemzeti kérdésekről, amelyből csak egyetlen párt vonja ki magát.

A politikus saját pályájára visszatekintve elmondta: a keresztény-szociális eszmerendszert érezte legközelebb saját gondolataihoz, de ez az ideológia soha nem tudott igazán teret nyerni Magyarországon. Úgy vélte azonban, hogy mára már nem az eszmék
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 19:13
Szili Katalin: az őshonos kisebbség jogai nem tehetők zárójelbe
mindazoknak, akik a Kárpát-medence valamennyi szegletében segítenek elsajátítani a tudást a magyarságunkról, akik azon munkálkodnak, hogy a fiatalok megismerjék az identitásunkat.

"Köszönet jár önöknek, mert sokat tesznek azért, hogy megőrizhessük identitásunkat, ami nem jelent mást, mint hogy a gyergyószentmiklósiak száz év múlva is elmondhassák, van magyar szó, magyarul álmodhassanak a Délvidéken és magyar szó lehessen a felvidéki templomokban" - mondta a miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin kijelentette: azt, hogy egymillión aláírták a Minority SafePacket az őshonos kisebbség jogainak érdekében, Brüsszelben sem tehetik zárójelbe. "Van még néhány hónapjuk, hogy tegyenek valami jót ennek a hatvanmilliós őshonos kisebbségi csoportnak az érdekében" - mondta.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: az anyaország határokon átnyúló újraegyesítése a szövetség célja, amelynek a megvalósításában nagyon fontos szerepe van az ifjúság nevelésének,
velemenyezd, 2018. július 23. hétfő, 21:44
Képek, videók
Szili Katalin munkában -i
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:03
szili-katalin-orszaggy ule
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:02
Szili Katalin.jpg
agica2004
2015. március 09. hétfő, 16:12
Szili Katalin koszorűz
kmmmarika
2009. október 25. vasárnap, 15:07
Szili Katalin
tinka1951
2008. április 05. szombat, 12:04
Szili Katalin kezdte a sz
maroka
2007. december 16. vasárnap, 19:11
Közösséget keress
sacimama
2014. június 21. szombat, 10:14
Civil Közösségek Háza009_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:09
Civil Közösségek Háza008_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:09
Civil Közösségek Háza007_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek háza003_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek Háza002_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:04
Civil Közösségek Háza001_
mfmm
2007. szeptember 19. szerda, 08:03
Közösségek Háza -1
magdaseppa
2007. augusztus 07. kedd, 15:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.