Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:29 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A 80-as évek hazai underground koncertplakátjai tárlaton és könyvben
"A hazai underground kialakulását meghatározta a hetvenes évek végén Nyugatról berobbanó punk, amely rendkívül egyszerű volt és klasszikus mintát adott. Már nem volt szempont, hogy az énekes jól énekeljen, és az se, hogy a plakát hagyományos módon közvetítse az információt a koncertekről. Az új hullám végigsöpört a fiatal művészeken, létrejött egy párhuzamos kultúra, nem valami ellen, hanem azért, mert a meglévő struktúrák nem elégítették ki őket. Egy életérzés jelenik meg ezeken a plakátokon, amely a zenében, a képzőművészetben, az öltözködésben is jelen volt" - mondta Bp. Szabó György grafikus, zenész, a kiállítást megalapozó egyik plakátgyűjtemény tulajdonosa az MTI-nek.

A tárlatot két magánkollekció alapozta meg. Bp. Szabó György zenészként (Electric Petting, Bp. Service) és grafikusként is érdekelt volt, ő maga készítette együttesei plakátjait és gyűjtötte az eredeti plakátokat. Szőnyei Tamás 1978-tól gyűjtött: a ma levéltárosként dolgozó egykori újságíró rajongóként nyiszálta le a falakról a plakátokat. Mindkettejük gyűjteménye mintegy ezer darabra rúg.

"Számos zenekarban játszottak képzőművészek, fotósok, de erős szálakkal kötődtek a nagyjából hasonló korú, mai kifejezéssel alternatívként leírható színházcsinálókhoz, filmesekhez, kortárs zenészekhez, mozgásművészekhez, irodalmárokhoz. Mindennek a lenyomata érzékelhető a plakátokon is" - fogalmazott Szőnyei Tamás az MTI-nek.

A 380 oldalas kötetbe több mint hatszáz plakát került, az átfogó, reprezentatív munkát visszaemlékezések, tanulmányok, interjúk, valamint korabeli fotók teszik teljessé. A könyv szerkesztője Rieder Gábor.

Mint Szőnyei megjegyezte, magával ragadta a Magyarországon 1980 körül kibontakozó zenei új hullám: koncertekre járt, kazettákon csereberélte a zenekarok házilagos felvételeit, és fiatal újságíróként cikkeket kezdett írni ezekről. "A plakátokat éppoly eredetinek találtam, mint a zenéket. Szerettem ezt a tehetséges közeget, értékesnek találtam, amit zeneileg és vizuálisan létrehozott, és dokumentálni akartam".

Bp. Szabó György 1982-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán grafika szakon, és - mint felidézte - az underground kultúra felszabadító erőt hozott számára. A plakátok kezdetleges technikákkal, xerox módszerrel, ceruza, ecset, filctoll, letraset felhasználásával, egyszerű kézi munkával készültek, az elkészült darabokat éjszakánként illegálisan ragasztották ki a város frekventált pontjain.

"Vannak rokon vonások azzal, ami Nyugaton történt, sőt akár utánzások is, de ennél fontosabb, ahogyan a korszellemet kifejezik - itt és most, azaz akkor, Magyarországon. Ezek a zenekarok kívül álltak a zenei intézményrendszeren, így nem is annak az elvárásai szerint működve alakították ki látványvilágukat. A sokféleség összeadódott, és ebből valami sajátos összkép alakult ki, amely eltért attól is, ami Nyugaton megszületett, és attól is, ami a környező szocialista országokban" - vélekedett Szőnyei Tamás.

A nyolcvanas években működő legismertebb magyar underground-újhullámos zenekarok közé tartozott a Bizottság, az URH (a címadó Pokoli aranykor című szám előadója), a Kontroll Csoport, az Európa Kiadó, a Sziámi, a Neurotic, a Trabant, a Balaton, a VHK, a CPg, a Csokonai Vitéz Műhely, a Lacht el Bahhtar és a Sexepil. A könyvhöz egy tizenhat számos válogatás CD is jár, rajta számos különlegességgel: Neurotic-dal (az Adj gázt) például most először került hivatalosan kiadott lemezre.

Bp. Szabó György az MTI-nek elmondta: együttese, a Bp. Service felvette magnókazettára a városi zajokat, a mindennapi utcai lüktetést és hangokat, és azokat úgy mutatta be, hogy közben a színpadon is szokatlan eszközöket, bevásárlókocsit, vasakat, fóliákat használtak.

"Saját tervezésű plakátjaimra az volt a jellemző, hogy elhasznált fotómaradékokat minimalizált, fekete-fehér színalapokra helyeztem. Arra a hatásra törekedtem, hogy energikus legyen" - fűzte hozzá. Bp. Szabó György úgy gyarapította gyűjteményét, hogy személyesen megkereste a zenekarokat és elkérte tőlük a koncertplakátokat.

A művész 1996-tól tizennyolc éven át Amerikában dolgozott grafikusként és tavalyelőtt részben azért jött haza, hogy plakátjaiból könyvet állítson össze. Ekkor került a képbe Szőnyei Tamás, illetve Kieselbach Tamás, aki kiadóként és a tárlat befogadójaként is a projekt mögé állt.

"1985-ben egy kisebb, 1995-ben egy nagyobb kiállítást is rendeztem a gyűjteményem darabjaiból. Azóta, tehát évtizedek óta álmodom arról, hogy egy albumban lenne a helyük. Bp. Szabó György néhány éve mutatta be a maga gyűjteményét a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítótermében" - idézte fel Szőnyei Tamás a két gyűjtemény találkozásának történetét.

A Bizottság, a Bp. Service és a Kontroll Csoport egy-egy koncertplakátja 2015-ben New Yorkban a Museum of Modern Art (MoMA) nyolcvanas évekre fókuszáló kiállításán is látható volt.

A Pokoli aranykor című kiállítás október 21-ig látható a Kieselbach Galériában. A tárlathoz és a kötethez kapcsolódva film készül az akkori idők szereplőivel; a műből részletet vetítenek a kiállításon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 11. szerda, 09:01
Címkék: Szabó György, Electric Petting, Szőnyei Tamás, Rieder Gábor, Mint Szőnyei, Iparművészeti Főiskolán,
Kommentek
Európa Kiadó-koncert az Óbudai Kulturális Központban
Az 1980-as évek ismert underground zenekara, a Menyhárt Jenő gitáros-énekes-igazgató köré épülő Európa Kiadó az utóbbi évtizedekben időszakosan működött, sokszor megújult. A zenekarnak számos korszaka és felállása volt - hangzott el a műsorban.

Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere, dalszerzője felidézte: az elmúlt év végén ...Valahol lenni... címmel adtak ki CD-t a korábbi felállással, ez tekinthető egy hároméves korszak lezárásának is.

Elérkezett az ideje a változtatásnak, tovább lépésnek - fogalmazott.

Elmondta: az idén új felállással játszanak. A korábbi felállásból az együttesben maradt Gyenge Lajos dobos, visszatért az Európa Kiadóba Tóth Zoltán "Spenót" basszusgitáros, és két új taggal, Bujdosó János gitárossal és Kálmán András billentyűssel kezdték az új évet. Hozzátette: koncerteztek, folytatták a munkát, jelenleg új kiadványon dolgoznak, és vannak új számaik is.

Arról beszélt, hogy ez friss, izgalmas korszak.

"Az élükön vannak a dolgok, ami jó helyzet arra, ha
velemenyezd, 2017. október 10. kedd, 12:32
Ma kezdődik a Budapest Music Expo
továbbá dj-eszközöket, fejhallgatókat, lemezjátszókat. A rendezvényen háromszáz koncert és hangszerbemutató lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.

Több külföldi fellépője lesz az idei expónak. Hangszerbemutatót tart az oktatóvideóiról népszerű Alex Hutching brit gitáros, zenélni fog Anika Nilles német dobos, valamint Kaz Rodriguez, aki Rita Ora ütőhangszerese, Rihanna egyik dalszerzője. A hazai színtérről koncertet ad mások mellett a Brains, a hiperkarma, az Anna and the Barbies, a Magashegyi Underground, a Leander Kills, a Belmondo és Petruska.

Lesznek a Hungexpón workshopok, előadásokat tartanak a zenei iparág szakemberei, olyan témákban lesznek beszélgetések, mint a zenei brandépítés, a koncertezés melletti bevételi lehetőségek zenészeknek, zenék népszerűsítése a közösségi médiában. A Budapest Music Expón rendezik az Öröm a Zene országos könnyűzenei tehetségkutató döntőjét: a zsűri által legjobbnak ítélt formáció egymillió forintnyi hangszert- és hangtechnikai berendezést kap, illetve a Cseh
velemenyezd, 2017. október 06. péntek, 09:01
Budapest Ritmo - A showcase nappal ma indul a világzenei fesztivál
Katarína Málikova, valamint a horvát Franolic-Jovanovic-Culap trió.

A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál által közösen szervezett Budapest Ritmo programjában lesznek izgalmas közös produkciók a hazai és a nemzetközi színtér kiválóságaival. A fesztivál október 6-i nyitónapján a Söndörgő az Amsterdam Klezmer Banddel lép színpadra, utána Lajkó Félix és a lengyel Volosi zenél együtt. Szombaton Miczura Mónika és a tunéziai Jawhar, vasárnap a Harcsa Veronikával kiegészülő Transglobal Underground és Fanfara Tirana ad koncertet.

A kínálatban szerepel térségünk több sztárelőadója, köztük a belgrádi Kal Band, az újvidéki Boris Kovac, a csehországi Ponk trió, az örmény Authentic Light Orchestra vagy a bolgár Oranitza. Koncertet ad a zöldfoki-szigeteki énekesnő, Lura, a spanyol Amparanoia, a zimbabwei Mokoomba, a martinique-i Chassol duó, illetve a marokkói H.A.T. Az idei fesztivál fókuszországa Izrael, ahonnan Shefita, valamint a Malabi Tropical érkezik.

A Ritmo keretében
velemenyezd, 2017. október 05. csütörtök, 07:04
Budapest Ritmo - Felvezetőként ismét gerillakoncert villamoson
A magyar és bolgár népzenében gyökerező muzsikát játszó Meszecsinka koncertje 19 órakor kezdődik a 47-49-es villamoson, a Móricz Zsigmond körtéri megállóból indulva a Deák Ferenc téri végállomásig - írták a szervezők csütörtökön az MTI-nek

Az idei Budapest Ritmo október 6-tól 8-ig tart az Akvárium Klubban, az eseményre a világ 29 országából érkeznek előadók. A szervező CAFe Budapest és a Hangvető tavalyhoz hasonlóan újra teret ad a feltörekvő tehetségeknek is, október 5-én külön showcase napot tartanak a Szimplában.

A showcase koncerten a Meszecsinka is fellép, akárcsak két másik hazai formáció, az EtnoRom és a Csángálló, valamint a cseh-török-szerb Invisible World Q, a szlovák Katarína Málikova és a horvát Franolic-Jovanovic-Culap trió.

A Meszecsinka 2009-ben alakult, két évvel később megnyerte a Folkbeats elnevezésű világzenei tehetségkutatót, 2013-ban Észak-Amerikában turnézott. A zenekar (Oláh Annamária - ének, fuvola; Biljarszki Emil - gitár, billentyűk; Krolikowski Dávid -
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 11:21
Budapest Ritmo - Három napon át szól a világzene az Akváriumban
népi-klasszikus vonósbandával, a Volosival, amely az utóbbi idők egyik legjobb lengyel világzenei formációja, és a nyitókoncertet adja az idei katowicei világzenei expón, a Womexen.

Miczura "Mitsou" Mónika, az Ando Drom egykori énekesnője szombaton a Belgiumban élő tuniszi bárddal, Jawharral lép az Akvárium Klub színpadára. Weyer Balázs kiemelte, hogy Mitsou nagyon régen nem lépett fel, Jawharral viszont már közös lemezen dolgoznak. Harcsa Veronika az elektronikus világzene egyik ikonjával, a Transglobal Undergrounddal, valamint az albán rezesbandával, a Fanfara Tiranával vasárnap mutatja be közös műsorát a Budapest Ritmón.

A fellépők között lesznek Közép- és Kelet-Európa ismert előadói, köztük a Dragan Ristic által vezetett belgrádi Kal Band, a The Last Waltz in Budapest című számáról ismert újvidéki Boris Kovac, a sötét morva balladákat játszó csehországi Ponk trió, az örmény Authentic Light Orchestra vagy a bolgár Oranitza.

Koncertet ad a Ritmón Afrika egyik aktuális világzenei
velemenyezd, 2017. szeptember 26. kedd, 19:02
A KFT 35 évvel ezelőtti lemezét mutatja be újra az A38-on
fellépésekkel. Még csak néhány koncertet adtunk 1981-ben, amikor látott minket Somló és Presser, és felkértek előzenekarnak az LGT nyári turnéjára. Ezt az Országos Rendező Irodában nem akarták engedni, de ők ragaszkodtak hozzánk" - mondta a zenész.

Hozzátette, hogy a Bábu vagy a KFT döntése alapján nem került fel a Macska az úton lemezre, ami hiba volt, de az album így is nagyobb érdeklődésre tarthatott volna számot, ha a hanglemezgyár szándékosan nem ül az anyagon. A zeneileg a kísérletező underground és az újhullám között egyensúlyozó Macska az úton 50 ezer példányban jelent meg és kelt el, ami akkoriban nem számított kiugrónak.

Nincs rajta az anyagon a KFT első kislemeze, a Nem sikerült kikúrálni magam sem, ugyanakkor számos, koncerteken ma is játszott szerzemény rákerült, köztük A vonat, a Tea, a címadó Macska az úton vagy a fellépéseket hagyományosan záró Jójszakát!, amelynek különlegessége, hogy Márton András énekli.

"Ez a lemez akkoriban rendkívüli módon eltért az ismert hazai zenei
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 09:31
A 3F Fesztiválon debütál a Legjobb úton című film
amíg meg nem kapja az új-zélandi munkavállalási vízumot. Itthon találkozik anyjával, barátaival, régi emlékekkel, egy új szerelemmel, sőt, váratlanul az apjával is, akit húsz éve nem látott. Kedvenc gyerekkori játékát, Tom Kapitányt is megtalálja és elképzeli az űrhajós mostani küldetését. Mindezek a találkozások tükröket tartanak Nándi elé, rákényszerítve őt, hogy döntésre jusson az életével kapcsolatban.

A színes animációs elemekkel tűzdelt független filmben a főbb szerepeket a hazai kortárs underground zenei élet szereplői alakítják.

A film zenéjét a főszerepet is alakító Cservenka Ferenc szerezte, de elhangzik a női főszereplő, Walters Lili zenekara, a több filmzenét (Free Entry, Aranyélet) is jegyző Dorothy'sLegs és a Pávelt alakító Lajkó Bence (Acid Benci, Plútó, Presszó Tangó Libidó) több száma is.

A fesztivál Facebook oldala szerint a 3F-Fekete-Fehér Filmek Fesztiválját szeptember 21. és 24. között rendezik meg az Art+Cinemában. A fesztivál programjában magyar és külföldi filmek is
velemenyezd, 2017. szeptember 20. szerda, 16:31
Képek, videók
underground station
sgy_ro
2015. március 20. péntek, 20:42
Earls Court underground s
sgy_ro
2015. március 20. péntek, 20:40
pp_underground_river.j pg
sarkadykati
2011. november 13. vasárnap, 16:22
NFS Underground
hyperero
2010. július 12. hétfő, 10:57
NFS Underground 2 map
hyperero
2010. július 12. hétfő, 10:56
NFS Underground 2
hyperero
2010. július 12. hétfő, 10:50
Szivárvány underground, h
rotasmu
2008. május 22. csütörtök, 01:19
Szivárvány Underground
rotasmu
2008. május 22. csütörtök, 01:05
1700underground.jpg
takacsandrea3
2008. május 02. péntek, 18:31
Underground.jpg
steve215
2007. október 25. csütörtök, 15:02
underground
pompeius
2007. október 08. hétfő, 11:24
Underground.jpg
ibolya1964
2007. június 10. vasárnap, 18:38
Szabó György a füvesember
pacsakute
2012. június 29. péntek, 11:48
Hunvald-Szabó György.jpg
agica2004
2011. április 08. péntek, 14:29
Szabó György.JPG
aranyibarbara
2009. február 15. vasárnap, 07:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.