Belépés
2018. október 19. péntek | 42. hét | 292. nap | 05:01 | Nándor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Novák: januártól még több támogatásra számíthatnak a családok
Novák Katalin elmondta, hogy 2018 a családok éve lesz, amelyben még jelentősebben tudják segíteni a gyermekvállalás előtt állókat, a gyermeket nevelőket és a gyermekeket.

Megemlítette egyebek mellett a családi típusú adózás és a diplomás gyed kedvező változásait, a jelzáloghitelesek fokozottabb támogatását, a diákhitel elengedésének lehetőségét, a bölcsődefejlesztési program folytatását, valamint az úgynevezett Köldökzsinór program elindulását is.

Nyolcadik éve működik családi adórendszer, amelyben gyermekszámtól függően adókedvezmény jár - közölte az államtitkár, hangsúlyozva: az elmúlt években csaknem 1600 milliárd forint megtakarítást jelentett ez az adózási forma.

Az adókedvezményeket folyamatosan bővítik, így a kétgyermekesek családi adókedvezménye jövőre is növekszik. Az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal, hogy terheik további havi 5 ezer forinttal mérséklődnek. Kedvezményük 2019-ben még tovább emelkedik majd, így összességében négy év alatt megduplázódik - közölte Novák Katalin.

Folytatódik a gyed extra, amely azt jelenti, hogy lehetővé tették a munkavállalást kisgyermekek nevelése mellett - ismertette. Megjegyezte: létezik testvérgyed is, amelynek értelmében egy családban akkor is megkapnak minden családtámogatást, ha gyors egymásutánban születnek a gyermekek. Ez 2014 előtt nem így volt - tette hozzá.

A jövő év újdonsága, hogy egyről két évre, a duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát, így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. A diplomás gyed összege is nő: felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben részt vevők esetében 89 250-ről 96 600 forintra, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben és doktori képzésben részt vevők esetében pedig 112 000-ről 126 350 forintra.

Újabb támogatást kapnak a jelzáloghitelesek. Ezen családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Ez igaz a később felvett hitelekre is. Az intézkedés akár 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet - közölte az államtitkár.

Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

Novák Katalin azt mondta, bővítik a lombikprogram hozzáférési lehetőségeit, növelik a gyógyszerek támogatását. Infrastrukturális fejlesztésekről is döntött a kormány: 8 milliárd forintos támogatást nyújtanak az állami egészségügyi intézményeknek, hogy még több, meddőséggel küzdő pár számára legyen hozzáférhető a lombikprogram.

A bölcsődefejlesztési programot is folytatják. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években többszereplőssé, rugalmasabbá tették a rendszert. Jövőre a korábbi összegekhez képest is 10 milliárd forinttal több jut bölcsődefejlesztésre - hangsúlyozta.

Január elsejével indul a Köldökzsinór program, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre Start-számlával. Utóbbi kezdő összege 42 500 forint, és ha a családok tovább takarékoskodnak, ehhez az állam kamattámogatást tesz hozzá, így a fiatal 18 évesen több millió forinttal "indulhat el".

Novák Katalin azt mondta, hogy idén egyre nőtt az otthonteremtési program népszerűsége. Mind többen építkeznek, már több mint 60 ezer családot tudtak támogatni a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül. A programot tovább folytatják, és sok adminisztratív akadály elhárításával, járulékos költség csökkentésével még olcsóbbá teszik az otthonteremtést - jelentette ki.

Az ingyenes gyermekétkeztetésre 2018-ban 79 milliárd forint jut, ezzel is a családok terheit szeretnék mérsékelni - nyomatékosította az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e növelni a családi pótlék jövőre tíz éve változatlan összegét, Novák Katalin úgy felelt: az ingyenes tankönyvellátás vagy gyermekétkeztetés ugyanolyan, mint ha a családi pótlékot emelték volna. Szavai szerint a családtámogatások egészét érdemes vizsgálni, ezek mértéke pedig jelentősen nőtt.

Az öregségi nyugdíjminimum emeléséről szóló hasonló kérdésre azt válaszolta, hogy az ellátás egy viszonyítási alap, egy "fiktív szám", amely nem azt jelenti, hogy ténylegesen akkora összeget kapnának az emberek. Az egész rendszer komplex átgondolása szükséges - jelentette ki.

A diákhitel elengedése az édesanyákra vonatkozik, hogy ezt a jövőben ki tudják-e terjeszteni az édesapákra is, még meglátják - jelezte.

A Köldökzsinór program keretein belül elsősorban a magyar állampolgárokra gondolnak, de azon "elszakított nemzetrészek" esetében, ahol nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, a magyar igazolvány is elegendő lesz - szögezte le Novák Katalin egy negyedik kérdésre válaszolva.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 27. szerda, 12:12
Címkék: Novák Katalin, gyermekvállalás előtt, gyermeket nevelőket, családi típusú, diplomás gyed, jelzáloghitelesek fokozottabb,
Kommentek
Férfi kosárlabda EK - Főtáblára jutott az Alba Fehérvár
Dzunics Braniszláv vezetőedző együttese múlt szerdán 94-78-ra alulmaradt az ukrán bajnok és szuperkupagyőztes otthonában, amely a hétvégén a Politehnik elleni 70-59-es sikerrel kezdte meg az ottani pontvadászatot. Az Alba ugyanakkor mindkét eddigi mérkőzését elvesztette az NB I-ben.

A keddi találkozón Lóránt Péterék már az első negyedben érzékeltették riválisukkal, hogy teljesen más mérkőzésre számíthatnak, mint múlt héten: Dzunics csapata már ekkor remekül védekezett és támadásban is jól teljesített. Mindez azt jelentette, hogy az Alba a nagyszünetre majdnem teljesen ledolgozta hátrányát, és mivel a második félidőben is megnyerte mindkét negyedet, kiejtette ellenfelét.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a fehérváriak hátvédje, Allerik Freeman volt 29 ponttal, de az ugyancsak amerikai Jordan Heath is jól játszott: 20 pontot és 14 lepattanót szerzett.

A párharcot megnyerő Alba ezzel feljutott a sorozat 32-es főtáblájára, ahol a magyar bajnok Szolnoki Olaj és a Falco KC Szombathely is
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 20:12
Október közepétől ellenőrzi az őstermelőket az adóhatóság
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kedden, az adótraffipax rovatban közzétett tájékoztató szerint elsősorban azok számíthatnak ellenőrzésre, akik nem teljes körűen szerepeltették szja bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget.

Ellenőrzésre számíthatnak továbbá azok is, akik helytelenül határozták meg járulékalapjukat, nem, vagy nem megfelelő összegben vallották be az egészségügyi hozzájárulás adónemben keletkezett kötelezettségeiket, illetve jogosulatlanul érvényesítettek szja kedvezményt.

Kiemelt feladat a bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítésének ellenőrzése is - írta közleményében az adóhatóság.
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 18:12
Az olasz Öt Csillag Mozgalom kizárta a szélsőjobboldallal közös frakció lehetőségét az EP-ben
Az euroszkeptikus, populista M5S a bevándorlásellenes Ligával közösen alakított kormányt májusban Olaszországban, az EP-ben pedig a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) nevű képviselőcsoport második legnagyobb tagja az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) után.

Még kérdéses, hogy a jövő évi EP-választások után melyik frakcióba fognak beülni a párt képviselői. Az Öt Csillag Mozgalom tavaly megpróbált belépni a liberális csoportba (ALDE), a csatlakozási kérelmét azonban elutasították.

"Nem lehet kétség afelől, hogy a mozgalom soha nem fog közös frakcióban ülni Marine Le Pennel" - közölte sajtótájékoztatóján Fico a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) vezette Nemzet és Szabadság Európája (ENF) frakcióra utalva, amelynek a Liga is tagja.

Az olasz képviselőház elnöke elmondta, hogy minden frakció vezetőjével találkozni szeretnének majd, mielőtt meghozzák a döntésüket.

A friss felmérések a szélsőjobboldali és euroszkeptikus erők
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 14:41
Victor Hugó
Ég.


A birodalmak támasza

Mert élnek ilyenek, hát tűrni illik őket.
Szemléljük bosszuság nélkül a létezőket.
E férfi századunk polgára. Valaha
szappan és gyertya volt egyetlen áruja,
most gazdag: rétje van, erdeje s szőlőskertje.
A népet megveti, sandán néz a nemesre.
Portás volt atyja, s így szerinte az se baj,
ha az ember manap nem Montmorency-sarj.
Erényes. Szigorú. S mert van meleg szobája
csikorgó fagyban is, számíthatnak reája
a rend nagy pártja és a józan emberek;
de gyűlöli az észt s a szerelmeseket.
Alamizsnálkodik, telik az uzsorából;
így szól a nemzetek jogáról, haladásról
s szabadságról: - Ugyan! Csak az kellene még! -
Sancho Panza reá hagyta paraszt-eszét,
tőle Cervantes a kórházban meggebedhet;
csodálja Boileau-t, szolgálókat ölelget,
és kikkel, miután csillapítá hevét,
hogy a ponyvaregény erkölcstelen szemét.
Vasárnap a misét el nem
menusgabor, 2018. október 07. vasárnap, 16:14
Évtizedes mélypontra süllyedt a bajor CSU választói támogatottsága
megszakítás nélkül egyedül, törvényhozási abszolút többségre támaszkodva kormányozza Bajorországot. A kivétel a 2008-2013 közötti ciklus volt, amikor koalícióra kényszerült a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP).

Az új közvélemény-kutatási adatok alapján a CSU ugyan továbbra is messze a legnagyobb politikai erő marad a tartományban október 14. után, de ismét koalícióra kényszerülhet.

A második helyen a Zöldek végezhetnek, a Bayertrend és a Politbarometer szerint a szavazatok 18 százalékára számíthatnak, ez több mint a duplája a 2013-ban szerzett 8,6 százaléknak.

A harmadik helyért az SPD, a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű jobboldali tartományi párt és a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) versenyez, mindhárman a 10-12 százalékos sávban állnak. Az AfD most először szerezhet képviseletet a müncheni Landtagban.

Bejuthat a tartományi törvényhozásba az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a 2013-ban kiesett FDP pedig visszakerülhet. A két párt támogatottsága az
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 13:01
Nemzetek Ligája - Keretet hirdettek a görögök és az észtek is
Mindkét ország sportági szövetsége honlapján közölte a névsort.

Az észtek Mattias Käit és Enar Jääger mellett a Bajnokok Ligája-döntős Liverpooltól nyáron a Cagliarihoz távozott Ragnar Klavan játékára sem számíthatnak sérülés miatt.

A két forduló után hárompontos magyar csapat jövő pénteken Görögországban, három nappal később pedig Észtországban lép pályára a Nemzetek Ligája C osztályának 2. csoportjában.

A görög válogatott kerete:

kapusok:Oresztisz Karnezisz (SSC Napoli), Vaszilisz Barkasz (AEK Athén), Alexandrosz Paszhalakisz (PAOK)

védők:Vaszilisz Toroszidisz (Olimpiakosz Pireusz), Kosztasz Manolasz (AS Roma), Szokratisz Papasztathopulosz (Arsenal), Mariosz Ikonomu (AEK Athén), Dimitrisz Koloveciosz (Panathinaikosz), Jorgosz Cavellasz (Alanyaspor), Dimitrisz Jannulisz (Atromitosz), Mihalisz Bakakisz (AEK Athén), Kosztasz Cimikasz (Olimpiakosz)

középpályások:Zeca (FC Köbenhavn), Dimitrisz Kurbelisz (Panathinaikosz), Alexandrosz Ciolisz (el-Fajha), Andreasz Buhalakisz
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:51
Tőzsde - Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek
A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,17 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,25 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,40 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

Jerome Powell Fed-elnök arról beszélt szerdán, hogy még hosszú az út a semleges kamatszintek eléréséig. Ezzel a kijelentésével azt sugallta a piacoknak, hogy az eddig vártnál több kamatemelésre számíthatnak. Ennek következtében a tízéves amerikai államkötvények hozama 3,21 százalékra, nyolcéves csúcsra nőtt, csütörtökön pedig 3,232 százalékon is járt, ami 2011 májusa óta a legmagasabb érték.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken vegyesen alakult a kereskedés. Csütörtök délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,85 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,00 százalékos mínuszban állt, míg a frankfurti DAX-30 index 0,49 százalékos nyereséget mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1525 dollárt adtak, 0,41 százalékkal gyengült az amerikai deviza. Napi mélypontján azonban
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:34
Női röplabda Extraliga - Reális cél az éremszerzés a Vasasnak
által kijelölt úton megtegyük az első lépéseket" - fogalmazott Sarlós Márton.

Markovits László, a Vasas SC elnöke kijelentette: a röplabda hagyományosan sikeres sportág a klubon belül, így mindig kiemelten odafigyelnek rá az anyaegyesület részéről.

"Komoly előrelépést jelent, hogy Jámbor János immár a második szezonban vállal szerepet többségi tulajdonosként a csapatnál. A tavalyi év nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de látva az új igazolásainkat, szerintem kellemes meglepetésekre számíthatnak a szurkolóink az előttünk álló idényben" - mondta az elnök.

Jakub Gluszak, a csapat kétszeres lengyel bajnok, mindössze 32 éves vezetőedzője a nyolchetes felkészülési időszakról megjegyezte: a lányok keményen dolgoztak, elvégezték azt a munkát, amit elvárt tőlük, így magabiztosan várják a szombati, Haladás elleni szezonrajtot.

"A hatcsapatos bajnokság kiélezettnek ígérkezik, sok jó mérkőzést láthatnak majd a kilátogató nézők, akiknek remélem, sok örömöt okoz majd az idény" - mondta a
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 11:02
Képek, videók
Szamithatsz Ram...
borigit
2018. május 21. hétfő, 13:43
Szamithatsz....
borigit
2017. május 28. vasárnap, 14:09
mire számíthatsz.jpg
lenke1964
2015. november 07. szombat, 20:49
Addig-számíthatsz-bárk ire
feri640628
2015. augusztus 07. péntek, 07:06
Addig szamithatsz....
borigit
2015. február 11. szerda, 12:54
barat_az_akire_szamith atu
gaby73
2014. április 17. csütörtök, 14:48
addig-szamithatsz-bark ire
bdvmutti
2014. február 05. szerda, 19:17
Addig számíthatsz.jpg
scorpionsrose
2014. január 02. csütörtök, 09:41
Kire számíthatunk.jpg
scorpionsrose
2013. december 21. szombat, 11:19
számíthatsz rám
fenyica
2012. július 12. csütörtök, 17:42
Számíthatsz rám...
cipello
2012. május 17. csütörtök, 18:33
Számithatsz rám.png
wegnerzs
2012. január 10. kedd, 16:14
0 támogatás.jpg
lovaszmarika
2017. július 10. hétfő, 11:11
Élettársi-támogatások- 201
lenke1964
2015. november 25. szerda, 19:24
végtelen támogatás
lenke1964
2015. április 02. csütörtök, 08:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.